2021-05-27 54 浏览
今日突然之間好想食築地日本料理 唔使多講啦 任性啲 想食就去食 講得出做得到馬刀貝刺身 $58用冰墊底基本啦 保持住刺身嘅溫度 鎖住刺身嘅鮮味 配上少少咸咸地嘅蟹子同芥辣豉油 淡淡新鮮貝味慢慢越黎越濃咁散發出黎鹿兒島A4和牛壽司 $24/2件(會員價)用火槍輕輕火炙過嘅鹿兒島A4和牛 入口即溶 超濃烈嘅和牛油脂同肉味佈滿晒成個口腔 再加上下面暖笠笠嘅壽司飯醋香 唔錯唔錯 做到少吃多滋味嘅效果魷魚雞肉筒 $88照燒魷魚就成日見啦 入面包住雞肉你又試過未呢 呢度菜式相信火候要掌握得非常之好 先可以將外面嘅魷魚同入面嘅雞肉燒到啱啱好唔會太老唔會太生黑蒜油豬軟骨拉麵 $78首先要讚嘅係碗湯嘅香味 侍應一放低嗰下已經聞到陣陣嘅黑蒜油味 忍唔住拉低口罩大啖有索一下 麵質啱啱好唔會太軟或太硬 最值得讚賞嘅係嗰兩舊拳頭咁大嘅豬軟骨 廚師將呢兩球豬完骨主導去一個極致嘅地步 唔係講笑 口感好似食緊骨水咁 軟骨開始溶化有少少似骨膠原嘅口感咁樣 有驚喜!#銅鑼灣美食 #香港ig #hkig #hkfoodie #food4life #foodporn #foodlover #lovefood #igfoodi

馬刀貝刺身 $58

鹿兒島A4和牛壽司 $24/2件(會員價)

魷魚雞肉筒 $88

黑蒜油豬軟骨拉麵 $78

#銅鑼灣美食 #香港ig #hkig #hkfoodie #food4life #foodporn #foodlover #lovefood #igfoodie #foodmadness #craveforfood #hungry #eat #冬陰生活日記 #冬陰生活日記_銅鑼灣
好耐好耐無黎呢間位於銅鑼灣既地點超方便既築地日本料理!銅鑼灣港鐵站出口一出,行幾步路就到啦。呢間築地日本料理主餐牌選擇好多,有刺身,壽司,卷物,沙律,前菜,創作壽司,燒物,炸物,鍋物,嚴選料理,魚生丼,拉麵,飯類,甜品,而重點係價錢都唔算貴,又無加一服務費。之前試過呢度嘅石鍋飯,好正。今次一於試吓未食過嘅石燒鰻魚炒飯。另外再叫左兩款未食過嘅卷物。叫少少野食黎個二人早晚飯。石燒鰻魚炒飯 $95石燒鰻魚炒飯用熱石鍋上,熱辣辣。除左彈牙肥美鰻魚塊,仲有粟米粒,滑蛋同蔥花,個汁甜甜地,炒飯好濕潤,連埋咁多配料口感都唔錯,好好味。海膽帶子卷 $68 + 加州卷 $32海膽帶子卷一客四件,餐牌寫明有青瓜,牛油果,蟹柳,帶子,海膽。飯卷包住青瓜,蟹柳同少量牛油果,上面有一塊火炙左嘅薄切帶子同少少creamy海膽,海膽食落都唔算腥。加州卷一客四件,飯卷包住蟹柳,青瓜同滑溜嘅牛油果,外面加左唔少蟹籽。跟石燒鰻魚炒飯仲有個味增湯,個湯好熱,有豆腐粒,海帶同葱花,正常。座位正常,坐得都ok。

呢間築地日本料理主餐牌選擇好多,有刺身壽司,卷物,沙律,前菜,創作壽司,燒物,炸物,鍋物,嚴選料理,魚生丼,拉麵,飯類,甜品,而重點係價錢都唔算貴,又無加一服務費。

石燒鰻魚炒飯 $95

加州卷,海膽帶子卷

海膽帶子卷 $68 + 加州卷 $32

加州卷,海膽帶子卷

座位正常,坐得都ok。
2021-05-25
2021-05-24 60 浏览
放工行完商場,順道上7樓食野。未夠7點已經坐滿一半。平時揀食咩花多眼亂,見到佢地有2人餐,$298就食到勁飽了。我地試左蟹子沙律,青瓜好爽脆新鮮。餐中包了幾款串燒:1)雞翼:皮脆肉滑2)菠蘿:略為生左d3)雞肉:個醬汁幾好食主食有豬軟骨拉麵,面質好彈牙泡菜豚肉石鍋飯,唔係石鍋係鐵鍋,好熱,可惜無飯焦。甜品揀左豆腐雪糕,360牛乳奶凍。我覺得味道還可,但不是很有驚喜飲品揀左培茶,綠茶拿鐵。好有台式手搖風味,我覺得好甜
放工行完商場,順道上7樓食野。
我地試左蟹子沙律,青瓜好爽脆新鮮。
餐中包了幾款串燒:
1)雞翼:皮脆肉滑
2)菠蘿:略為生左d
3)雞肉:個醬汁幾好食
主食有豬軟骨拉麵,面質好彈牙
泡菜豚肉石鍋飯,唔係石鍋係鐵鍋,好熱,可惜無飯焦。
甜品揀左豆腐雪糕,360牛乳奶凍。
我覺得味道還可,但不是很有驚喜
飲品揀左培茶,綠茶拿鐵。好有台式手搖風味,我覺得好甜
2021-05-24
由中學到而家約朋友係銅鑼灣食飯都會睇下金百利有咩選擇先 因為有好多餐廳可以揀🤤 今次就揀左日本菜食🇯🇵 築地日本料理🥰價錢相宜 仲有好多食物選擇😎海之逸魚生丼 $108好足料好多刺身🤤🤤 好新鮮有帶子 三文魚 油甘魚 甜蝦 蟹棒 玉子 蟹籽 青瓜丼飯上更加上飯素🙆🏻‍♀️令豐富嘅刺身飯 味道更昇華❤️牛仔骨石鍋飯 $98好大碗石鍋飯😎 加上好juicy嘅牛仔骨 肉質好嫩 吾會好難咬得開 仲有木耳 粟米同泡菜係入面 泡菜唔算太辣🥰會配埋甜辣醬俾客人自行添加 辣度可以自己調撈勻哂所有嘢食 一流😌青龍 $50卷物個名都幾霸氣🤣 包住左吉列蝦同青瓜 吉列蝦好香脆😋飯卷上亦沾滿紫菜粉 卷物上面仲有海膽汁燒魷魚筒🦑 $68原隻魷魚燒到剛剛好 好香燒汁亦夠多 唔會太咸😌咬落好香爽 魷魚好新鮮😍送酒一流🤣🤣🤣好惹味
由中學到而家約朋友係銅鑼灣食飯

燒汁亦夠多 唔會太咸😌
咬落好香爽 魷魚好新鮮😍
送酒一流🤣🤣🤣好惹味
2021-05-20 50 浏览
今日同友人黎咗銅鑼灣行街,友人話想食日本野,於是黎左金百利廣場既築地日本料理。入到去叫咗火炙三文魚腩,係壽司上面仲有啲蔥花,食落好香,同三文魚腩好夾。壽司方面仲叫咗火炙芝士玉子同牛油果軟殼蟹手卷,玉子大大舊,仲好甜添,而軟殼蟹入口好脆,配埋牛油果感覺好清新。之後仲叫咗串燒,分別有牛舌、雞翼、雞軟骨及冬菇,全部燒得岩岩好,唔會話好乾身,而且調味都啱啱好。最後叫咗個三文魚海膽丼,丼飯面上鋪咗四塊同海膽,十分吸引。
最後叫咗個三文魚海膽丼,丼飯面上鋪咗四塊同海膽,十分吸引。
2021-05-17 4256 浏览
小編實在太想念日本家鄉了🥺然後在偶然下找到了這一間築地日本料理,頓時想起了以前在日本🇯🇵的感覺🤤而餐廳定價尚算相宜,但餐廳座位偏少和較窄🧐#鹽燒牛舌 $28剛剛新鮮燒好的燒牛舌🤤是小編最喜愛的串燒之一,總共有三塊牛舌🥰肉質不會太硬味道小評分:😋😋😋😋/5#海膽海鮮炒飯 $98以石鍋上菜的海鮮炒飯~所以熱力保留得十分好,內裏有不少海鮮粒粒,有三文魚和蝦肉等☺️海膽放在表面上,由我們自行攪拌,整體味道偏淡,但份量頗多~味道小評分:😋😋😋/5#活立魚薄切伴黑松露 $78小編發現這一個立魚刺身,是唯一一款伴有黑松露醬,所以便點了這一款🤣有頗多片立魚刺身,感覺頗新鮮,魚味不會太重~黑松露味道會蓋住了魚的鮮味,所以可以減少沾上的份量~味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕/5打卡指數:📸/5

#鹽燒牛舌 $28

性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕/5
打卡指數:📸/5
2021-05-15 75 浏览
星期五放工放完sogo就好想食日本野,嗌左3個蝦壽司,性價比高,仲加左蟹膏做點綴,好夾!仲叫左蟹膏帶子火炙壽司卷同火炙三文魚壽司!軟殼蟹沙律有我最中意既牛油果,菜種類多,如果汁可以多d就更加好三文魚腩刺身勁厚,夠凍,口感豐富,淡淡肉!炸蝦天婦羅推介!性價比高,熱辣辣,炸衣又夠脆!鐵板牛舌份量多,醬汁味道好食!最後黎多個海鮮拉麵,湯底好濃,海鮮蝦帶子叉燒冬菇每樣一款,辣味都夠,麵條係幼麵,yumyum!!

三文魚腩刺身勁厚,夠凍,口感豐富,淡淡肉!

炸蝦天婦羅推介!性價比高,熱辣辣,炸衣又夠脆!

鐵板牛舌份量多,醬汁味道好食!

2021-05-14 103 浏览
難得約咗老公去睇戲,又想吃拉麵,就早少少先去銅鑼灣金佰利築地吃飯,哩間店鋪環境好舒適,waiter服務好好,會頻頻斟茶。7點半差唔多full,生意都幾好。我鐘意食辣嘢,嗌炎辛地獄拉麵:拉麵軟硬適中,煙煙韌韌,好彈牙。配隻大蝦,好新鮮。一塊日式叉燒,肥瘦適中,好厚身。湯底酸酸辣辣,好開胃,但算不上地獄辣。其他配料都算多,成份好大份,我都吃唔晒。牛仔骨石鍋飯:老公最鐘意吃牛仔骨,啱啱好有哩個選擇,不過牛仔骨真係好好味,肉嫩,肉汁又夠,分量又足。泡菜好辣,好開胃。總有碟辣椒醬,可以自己調試辣度,撈勻黎食味道更好。
炎辛地獄拉麵
牛仔骨石鍋飯
2021-05-13
炎辛地獄拉麵
牛仔骨石鍋飯
2021-05-14 68 浏览
銅鑼灣金百利嘅築地,我好似已經食過兩三次,因為喺銅鑼灣鬧市真係好難得搵到咁抵食嘅日本刺身,所以就算係星期三夜晚,你都會見到成間餐廳都坐滿人!我地order左個$298嘅刺身拼盤,及一碗$108嘅刺身飯。首先講下個刺身拼盤,個海膽幾高質,你會以為咁嘅價錢佢會比你食海刺(一隻低級啲、咩藻類都食嘅棘皮類海產,外觀滑散散,食落口腥啲),估唔到佢會比真嘅海膽,同飯+紫菜撈埋黎食真係好甘甜,入口即溶,齒頰留香!其他各類刺身都好厚身,好重魚油味,尤其係個劍魚腩,一路咬一路滲啲魚油出黎!然後講下個魚生飯,章紅同帶子都幾甜,三文魚都幾厚切!總括而言,幾recommend呢間位處於金百利嘅日本餐廳,啱晒鍾意食刺身嘅朋友!

1K
2021-05-13 189 浏览
築地真係可以話係銅鑼灣最經濟實惠的日本餐廳,價錢非常合理之餘,質素亦不錯。前排同朋友在銅鑼灣行街後想不到吃什麼,就再次去築地食😝今次仲意外地發現他們的拉麵也不錯的!黑蒜油豬軟骨拉麵的湯底好香蒜味,配上麵質幾好的拉麵,香濃惹味。而且出乎意料地多豬軟骨嘅軟骨,整得軟淋淋的,口感好好。去日本餐廳總要吃點刺身才滿足,海之逸魚生丼雖然只是$108,但款式非常多,三文魚同油甘魚更加是厚切的!帶子和北寄貝魚生則幾鮮甜,下次要食海膽丼😋😋😋餐廳還有燒物、鍋物、串燒等,真係食幾多次都總有新意!

海之逸魚生丼

餐廳還有燒物、鍋物、串燒等,真係食幾多次都總有新意!
海之逸魚生丼
Situated at the heart of Causeway Bay, this place is visited by so many people even on a Wednesday evening, and I think the good value for money explains why.Assorted sashimis + uni $298Really fresh!! Despite the relatively small portion of uni (haha expected more since it’s put on a plate like this, but actually it’s piled up by some cucumber shreds underneath), I must say the quality is quite high, very creamy and buttery, complementing with the rice and seaweed very well 😋 The pinkish swordfi

Assorted sashimis + uni $298
Really fresh!! Despite the relatively small portion of uni (haha expected more since it’s put on a plate like this, but actually it’s piled up by some cucumber shreds underneath), I must say the quality is quite high, very creamy and buttery, complementing with the rice and seaweed very well 😋 The pinkish swordfish belly (劍魚腩) is so oily with omega 3 oozing out as you chew on. The ark shell (赤貝) is so crispy with its subtle natural sweetness.

We would like to order two wagyu sushis too ($12 each after you’ve registered for membership by just downloading their mobile app, which is such a bargain!) but we’re too full so let’s leave it for our next visit!!!
2021-05-11 61 浏览
最近打完了兩針疫苗,  感恩沒有嚴重副作用,  但就感覺比較累,  就算來到築地日本料理食飯, 也只想吃熱辣辣的食物, 壽司和刺身還是留待下次再食。鮭魚魚頭鮫野菜鍋身體雖然感覺累, 但這鍋一上桌就醒神, 鮭魚頭湯在石鍋內不停地滾動,熱湯最吸引人一大塊鮭魚頭覆蓋着整個石鍋面,底下有我最喜歡的嫩滑豆腐,娃娃菜,金菇和粉絲。湯濃鮮甜,超暖心的鮭魚頭野菜湯。石燒鰻魚炒飯講明想吃熱辣辣的東西,就再來一個石燒鰻魚炒飯飯底用上鰻魚汁炒得粒粒晶瑩不油膩,如果鰻魚份量再多些就完美了要讚一讚這個飯焦,金黃香脆好好吃。
最近打完了兩針疫苗,  感恩沒有嚴重副作用,  但就感覺比較累,  就算來到築地日本料理食飯, 也只想吃熱辣辣的食物, 壽司刺身還是留待下次再食。

鮭魚魚頭鮫野菜鍋

石燒鰻魚炒飯

講明想吃熱辣辣的東西,就再來一個石燒鰻魚炒飯

要讚一讚這個飯焦,金黃香脆好好吃。
  • 石燒鰻魚炒飯
  • 鮭魚魚頭鮫野菜鍋
2021-05-10 54 浏览
加洲卷有牛頭果、青瓜和蟹柳,加上外層脆卜卜嘅蟹籽,口感豐富。蕃茄野菜烏冬我鍾意佢用個鍋嚟上,夠晒熱!放咗一陣先食都仲好熱。蕃茄湯底好酸,夠晒開胃!除咗蕃茄我仲試到有蒜蓉,夠香口!我最後重飲曬成個湯添,證明有幾好味啦😜鍋入面有冬菇、蕃茄、秋葵等,份量夠曬多,自己一個食會好飽,同朋友兩份食就啱啱好啦~咖喱豬扒飯咖喱好香,又唔會太辣,味道啱啱好~豬扒夠厚身,外層炸粉唔會太厚。將太陽蛋蛋黃篤穿,蛋汁流出,蛋汁撈飯食一流😋

蕃茄野菜烏冬

咖喱豬扒飯

2021-05-09 63 浏览
*💭築地日本料理位於銅鑼灣Sogo旁的餐廳,地點相當方便,而且等𨋢也不會太花時間☺️餐廳主打日式食物,打開menu發現食物種類繁多有壽司🍣刺身、拉麵🍜熟食、燒物🍢😋壽司選擇多而且價錢相宜,令人無所適從,因為件件都想試🤤🤤蟹膏蟹肉軍艦壽司🦀蟹肉多到滿瀉,蟹膏味濃以為自己在吃甲羅燒🥰芥辣八爪魚🐙芥末味道剛好,不會太辣太刺鼻,八爪魚有咬口😋三文魚三味🍣有三文魚、火炙芝士三文魚和蟹膏三文魚🥰當中火炙比較滋味,有幾種口感和味道😋蝦蝦三笑🦐😝有蟹膏熟蝦、蟹膏甜蝦同赤海蝦。一個價錢可以嚐到三種蝦,赤海蝦大隻彈牙,晶凝通透😍牛油果軟殼蟹卷🥑🦀軟殼蟹香脆可口,牛油果相對較清新,可中和一下軟殼蟹的油炸感😋18禁三文魚壽司🈲其實是辣味三文魚😝辣辣地十分過癮。香蔥碎吞拿魚腩吞拿魚有不少脂肪,油脂感十足😋香芒鵝肝手卷鵝肝大大件有少少油香,紫菜脆卜卜,芒果香氣配上鵝肝兩者配搭十分佳🥰汁燒墨魚筒🦑配上燒汁十分滋味。墨魚又不會太韌,咬下去香口彈牙😋餐廳食物種類多,有不少創作壽司,足以滿足味蕾😍
💭築地日本料理

壽司選擇多而且價錢相宜,令人無所適從,因為件件都想試🤤🤤

蟹膏蟹肉軍艦壽司🦀
蟹肉多到滿瀉,蟹膏味濃以為自己在吃甲羅燒🥰

芥辣八爪魚🐙
芥末味道剛好,不會太辣太刺鼻,八爪魚有咬口😋

三文魚三味🍣

蝦蝦三笑🦐😝

牛油果軟殼蟹卷🥑🦀

18禁三文魚壽司🈲
其實是辣味三文魚😝辣辣地十分過癮。

香蔥碎吞拿魚腩
吞拿魚有不少脂肪,油脂感十足😋

香芒鵝肝手卷

汁燒墨魚筒🦑
配上燒汁十分滋味。墨魚又不會太韌,咬下去香口彈牙😋

餐廳食物種類多,有不少創作壽司,足以滿足味蕾😍