2021-09-08 51 浏览
等等HEA (九龍城)成日聽九龍城多好嘢食,依家屯馬線開通之後,可以喺宋皇臺落行過去十分鐘左右。今次發現咗間唔錯嘅台灣特色小店,見到menu有芫茜放題食,身為芫茜控嘅我,當然唔可以放過啦!入到去見到裝修得唔錯,幾有情調,好啱啲小情侶去㗎!一入到當然睇下有咩好食,款式都幾多,超過40款道地嘅食品👍不過我當然唔可以錯過芫茜嘅嘢食啦!見到都有7款芫茜,樣樣都好想試,最後揀咗芫茜雞扒,芫茜鮮奶。個雞扒睇落平平無奇,只有幾條芫茜伴碟,點知內有乾坤,啲芫茜藏咗喺件雞扒入面,好特別!而個芫茜鮮奶真心推介,好好飲😋本身都叫咗芫茜芋圓,但奈何太好賣,一早就賣晒😣朋友話想食烤魚就叫咗個古早味烤魚,個酸菜湯底認真唔錯,啲魚亦都好滑👍鴨血亦都唔錯,朋友食到都話要Encore啊!🤣見到個放題紙有個迪化街老阿伯胖魷焿,其實都唔知咩嚟,就膽粗粗叫咗,諗住試下台灣其他食物,估唔到粒丸有驚喜😂店員服務態度好好,仲話嚟緊九月中會有大閘蟹食添,鍾意食大閘蟹嘅情侶到時就唔好放過啦🦀
等等HEA (九龍城)

等等HEA @ 2021年7月 (公眾假期下午茶)食物 🤍🤍🤍🤍🤍 環境 🤍🤍🤍🤍🤍服務 🤍🤍🤍🤍🤍攞位 🤍🤍🤍🤍🤍交通 ❤️❤️❤🤍️🤍翻兜 🤍🤍🤍🤍🤍(唔係眼花,真係俾唔到❤️)朋友知道我開始寫食評,第一時間叫我追加寫返呢間嘅中伏體驗其實果次去完已經想第一時間開po,點知拖到宜家(註: 朋友本身係個乜嘢都食,乜都冇所謂嘅人,佢都話伏,可想而知 )HEA 1)睇到呢間九龍城台式食店有>200個好評,見屯馬線咁方便,就去試下。點知一坐低,就聽到隔離枱嬲爆😡,話食完晒主食,炸雞扒都未上到,要cut單。最重要係我哋喺公眾假期下午茶時段去,都算避過咗繁忙時間😨HEA 2)佢哋用自助QR code 落單,唔知係咪眼花,手機版menu好似跟門口睇到果個menu唔同🙄搵唔到本身想食嘅野😵‍💫坐低先知。最後搵真人落單。好伏😨HEA 3) 叫左炸雞扒(好一般)、珍奶(如水一般)、雞翼薯條(雞翼一開二🤢同出面食開唔同🤢爛晒feel,見到都唔開胃)、紫薯窩夫雪糕(等咗好耐,以為會即整,點知係凍嘅同翻炸feel,雪糕上枱時已經溶緊)🤮🤮HEA 4)本身唔鍾意浪費食物,但無奈唔敢食☠️。開始懷疑人生,點解佢有
等等HEA @ 2021年7月 (公眾假期下午茶)
食物 🤍🤍🤍🤍🤍
環境 🤍🤍🤍🤍🤍
服務 🤍🤍🤍🤍🤍
攞位 🤍🤍🤍🤍🤍
交通 ❤️❤️❤🤍️🤍
翻兜 🤍🤍🤍🤍🤍
(唔係眼花,真係俾唔到❤️)

朋友知道我開始寫食評,第一時間叫我追加寫返呢間嘅中伏體驗
其實果次去完已經想第一時間開po,點知拖到宜家

HEA 4)本身唔鍾意浪費食物,但無奈唔敢食☠️。開始懷疑人生,點解佢有>200個讚好🙄點解我咁黑仔🌚我之後有睇番關於佢嘅一啲劣評,好有同感。「希望唔好再有人中伏」係激發我花時間寫食評嘅原因之一。真心想話你知好伏😨🤯

提提自己同你🤜🏻🤛🏻:日後「揾」食,識睇要睇埋劣評🧟‍♀️🧟(起碼多個參考,再諗下點揀)

由於追加,唔好意思,冇相,因為當其時根本諗唔到點解要影。

免責聲明:上述純粹個人觀察/ 經驗/ 體驗/ 👀👂👅👃🏻/ 感受。只供參考。如有雷同,實屬巧合。
2021-07-01
下午茶
2021-09-07 35 浏览
疫情關係,大家一定想念家鄉的味道。雖然冇得飛台灣,但九龍城有間正宗台灣🇼🇸小食放題可以暫時滿足一下對家鄉的思念。✔️阿等麵線今晚最期待嘅食物,麵線加阿宗辣椒醬。麵線幼細順滑,十足台灣街頭的味道。✔️迪化街老阿伯胖魷焿魷魚焿口感比較稠密,裏面會有魚肉丸及魷魚膠,魷魚膠更能食出粒粒魷魚,爽口彈牙。✔️大腸包小腸大腸即是米腸,米腸加香腸,配上生蒜🧄,酸菜等調味料,內餡juicy 。✔️ 甜不辣甜不辣即叫即炸,口感煙煙韌韌,外脆內軟。不得不提餐廳更推出了香菜系列餐牌,台灣的香菜就是我們常說的芫茜,芫茜控絕不能錯過。✔️香菜香菜香菜鹽酥雞鹽酥雞炸得乾身爽脆,再加上芫荽粉及芫荽,超香口。✔️香菜香菜香菜基隆蛋餅蛋餅中間夾雜芫荽醬,咬下去陣陣濃烈芫荽味飄出來,芫荽飄香的感覺☘️餐廳有多款台式飲品提供選擇,order 了荔枝烏龍及菠蘿四季春,好Fresh 好鮮甜🥤另外仲order了多款台灣地道小食,如黃金花枝丸,等等蚵仔煎蛋,麻辣豬耳等,款式甚多,不能盡錄。

✔️阿等麵線

✔️迪化街老阿伯胖魷焿

✔️大腸包小腸

✔️ 甜不辣
甜不辣即叫即炸,口感煙煙韌韌,外脆內軟。

✔️香菜香菜香菜鹽酥雞
鹽酥雞炸得乾身爽脆,再加上芫荽粉及芫荽,超香口。

✔️香菜香菜香菜基隆蛋餅

好耐無去旅行啦!以前一年起碼去幾次台灣!心思思掛住台灣小食,好友今晚帶我到等等HEA!歎返餐台式經典美食放題,食足2小時,超過40款台式道地小食、小菜、飯麵等,仲有特製芫萎系列,真係大滿足!+$18/位仲可以享受 #台式烤魚任食,三款口味供選擇:番茄味、麻辣味、古早味,原盤上,大大條新鮮鉗魚,鮮味嫩滑!小食推介:流心芝士鹹蛋蛋餅蛋餅餅皮由基隆直送,軟糯又煙韌,咬開有香濃流心芝士再夾雜鹹蛋黃,口感層次相當豐富!等等蚵仔煎外脆內Q,蚵仔滑溜飽滿。大腸包小腸軟糯米腸配上彈牙香腸,鮮美多汁。台式滷水溏心蛋蛋黃味濃郁又香,味道一流。蒜香麻辣豬耳爽脆有咬口,蒜香麻辣好過癮。麻辣鴨血軟嫩又入味,香麻帶勁。小菜推介:等等三杯雞肉香味濃,雞件柔軟滑嫩,好正。麻辣雞翼醬汁辣中帶香,雞翼嫩滑入味。阿等麵線湯頭甘美不油膩,麵線滑嫩順口。必試沒有香菜東西怎麼會好吃系列 ~台式鴨血拌香菜香菜香菜麵 鴨血煙韌彈牙,芫荽麵用芫荽打成,拌以秘製芫荽醬,芫荽控表示大滿足!香菜香菜爆茜茜雞排金黃色雞排酥脆多汁,咬開肉汁豐盈好JUCIY!夾住濃厚芫荽醬好有驚喜~甜品揀左芋圓仙草豆腐花,芋圓軟糯有嚼勁,仙草滑嫩柔軟。台式飲品揀
好耐無去旅行啦!以前一年起碼去幾次台灣!
心思思掛住台灣小食,好友今晚帶我到等等HEA!
歎返餐台式經典美食放題,食足2小時,
超過40款台式道地小食、小菜、飯麵等,
仲有特製芫萎系列,真係大滿足!
+$18/位仲可以享受 #台式烤魚任食,
三款口味供選擇:番茄味、麻辣味、古早味,
原盤上,大大條新鮮鉗魚,鮮味嫩滑!

小食推介:

流心芝士鹹蛋蛋餅
蛋餅餅皮由基隆直送,軟糯又煙韌,
咬開有香濃流心芝士再夾雜鹹蛋黃,
口感層次相當豐富!

等等蚵仔煎
外脆內Q,蚵仔滑溜飽滿。

大腸包小腸
軟糯米腸配上彈牙香腸,鮮美多汁。

台式滷水溏心蛋
蛋黃味濃郁又香,味道一流。

蒜香麻辣豬耳
爽脆有咬口,蒜香麻辣好過癮。

麻辣鴨血
軟嫩又入味,香麻帶勁。

小菜推介:

等等三杯雞
肉香味濃,雞件柔軟滑嫩,好正。

麻辣雞翼
醬汁辣中帶香,雞翼嫩滑入味。

阿等麵線
湯頭甘美不油膩,麵線滑嫩順口。

必試沒有香菜東西怎麼會好吃系列 ~

台式鴨血拌香菜香菜香菜麵
鴨血煙韌彈牙,芫荽麵用芫荽打成,
拌以秘製芫荽醬,芫荽控表示大滿足!

香菜香菜爆茜茜雞排
金黃色雞排酥脆多汁,
咬開肉汁豐盈好JUCIY!
夾住濃厚芫荽醬好有驚喜~

甜品揀左芋圓仙草豆腐花,
芋圓軟糯有嚼勁,仙草滑嫩柔軟。

台式飲品揀左香芋珍珠奶茶,
芋頭味道香濃,珍珠煙韌又香甜。

另外推介冷泡茶,
揀左清香淡雅既白桃烏龍。

2021-08-19
2021-09-06 29 浏览
無得去台灣旅行,一直想去夜市食台灣美食~~~原來香港有台式放題,可以滿足我每樣食少少嘅願望~首先,點咗個小碗滷肉飯,香濃入味嘅滷肉~~再嚟嗌咗好多小食,當然唔少得台式烤香腸,墨魚腸又彈牙又香,仲有蚵仔煎,有好多juicy蚵仔~黑松露花枝丸幾爽彈牙~三杯雞有驚喜,有獲氣,雞肉幾嫩滑~鹽酥大大雞扒,剪碎上碟,香脆雞扒配上千島醬都幾夾~~蛋餅就比較厚粉,無咁香口~呢度仲有冷泡茶,茶味香濃,冷涼幾好飲~~另有多款台式飲品~

首先,點咗個小碗滷肉飯,香濃入味嘅滷肉~~

三杯雞有驚喜,有獲氣,雞肉幾嫩滑~

鹽酥大大雞扒,剪碎上碟,香脆雞扒配上千島醬都幾夾~~

蛋餅就比較厚粉,無咁香口~

呢度仲有冷泡茶,茶味香濃,冷涼幾好飲~~另有多款台式飲品~
2021-09-05 23 浏览
住喺九龍城一排,太多泰國嘢食,開始食到有啲悶,下午茶時間見到有間名叫(等等hea)嘅台式餐廳,d裝修幾特別,所以即刻衝入去入到去見到餐牌食物名好特別,仲有好多地道台灣食物,掃街嘅小食…炸雞排都有,三十幾蚊就有啲輕食餐,份量啱啱好,仲見到夜晚仲有烤魚個d,個仔食滷肉飯我食咗啖覺得好好食,我自己個白松露炒蛋牛角包🥐有少少甜係牛角包上面,但唔知係咩嚟但幾似台灣風格幾好食😋幾十蚊個餐好抵,下次一定會再嚟
但幾似台灣風格幾好食😋幾十蚊個餐好抵,下次一定會再嚟

2021-09-04
2021-09-05 27 浏览
宋王臺站開通,香港人逐漸多到九龍城搵食。台式經典美食放題真特別,所有以往到台北夜市的小食都集中任叫,台式道地小食應有盡有,回憶返晒黎!等等蚵仔煎蛋:蚵仔煎蛋即叫即製,蠔仔多又脹卜卜,加入香葱煎,味道不錯!最緊要店員提供阿宗辣椒醬,比起香港傳統辣椒醬絕不遜色!店員會提醒辣度高,辣椒控一定話正!台式牛筋牛肚刀削麵:以任食放題來講,不是迷你碗裝,這碗刀削麵起碼值$50以上,湯頭好喝,牛肉味濃。刀削麵煙韌,牛筋牛肚入味又冧,眼見有不少食客專登會叫這碗麵。芝麻雞翼連雞翼尖:芝麻雞翼即炸趁熱食,雞皮香脆可口,雞肉保持juicy ,連帶芝麻味特別滋味,大人小孩可以一口氣連吃10隻,唔係講笑!台式溏心蛋:溏心蛋真係有保證,不要睇小雞蛋的魔力,流心蛋黃濃郁帶點creamy 。芋圓仙草豆腐花:最近熱賣的台式芋圓都是任食,配合豆腐花幾夾幾多合味。不過太飽關係,一碗已經好滿足!

2021-09-03 25 浏览
日式放題就聽得多,台灣放題就真係第一次聽。以放題形式叫台灣菜,梗係叫一啲平時去台灣都會必食嘅嘢,包括蚵仔煎、台灣司華力腸等等最驚喜嘅係有大大條烤魚,我哋叫咗古早口味,說不出的有風味。最緊要呢度服務態度幾好,服務員態度親切。不過佢個面線就味道一般啦
日式放題就聽得多,台灣放題就真係第一次聽。

最驚喜嘅係有大大條烤魚,我哋叫咗古早口味,說不出的有風味。

最緊要呢度服務態度幾好,服務員態度親切。

不過佢個面線就味道一般啦
2021-08-31
2021-09-03 27 浏览
今日同朋友經過九龍城 見到一如以往嘅泰國餐廳 想黎點特別少少嘅口味 決定再行多條街 就比間台式餐廳吸引左「等的人 等你的人 是懂你的那一個」 「在那個你在等待的人來臨之前 我都會在這兒陪著你的你說 好嗎」充滿台灣味道嘅室內設計 雖然沒有豪華嘅裝修 卻有種溫馨嘅感覺 首先 我地點左阿等麵線配大腸包小腸套餐 原來大腸係糯米包住台灣腸 口感特別 而套餐除左主菜之外 仲包一個小食同飲品 戀上三涼拌加$10就有小食鹽酥雞 味道比想像中出色 炸粉唔會太厚 點埋個醬就係perfect match然後加左$15 就有一杯大大杯嘅奶蓋華田 非常吸引 奶蓋同華田真係好夾 奶蓋creamy但唔膩 好飲第二樣點左嘅係等等三杯雞配魯肉飯 首先講講個飯 真係好多鹵肉呀 完全係滿瀉 而且食到八角嘅味道 唔會太油膩 而三杯雞炒到好乾身 亦都唔油膩 好好送飯我哋仲點咗兩個小食 第一個係香菜香菜台式蛋餅 鍾意食芫茜嘅你 必定要試一試 芫茜同蛋餅係天作之盒 因為當你食到有啲滯嘅時候 突然有啲好清新嘅感覺係口中 第二個係等等蚵仔煎 呢個蚵仔煎非常足料 有好多蠔仔 同平時嘅蚵仔煎唔同 佢唔會好油膩 點埋個酸甜醬更加惹味總括而言

「等的人 等你的人 是懂你的那一個」

總括而言 我認為呢間餐廳值得推薦 除咗因為價錢唔貴 嘢食好多選擇之外 亦都非常適合鍾意打卡嘅朋友仔拍照留念 店內嘅大字配上螢光 非常吸睛 相信都會呃到唔少like 嘻嘻

2021-09-03 12 浏览
九龍城出名多美食,但係以前交通唔方便,而家地鐵開咗之後都多左來呢邊搵野食,今次就搵咗一間台灣菜,喺地鐵行過嚟行咗6分鐘到,交通都尚算方便。由於係小店嘅關係,入面嘅裝修都好特別,食飯嘅時候見到佢嘅裝修都有一種好悠閒嘅感覺。叫咗一份2人餐,首先有一個法式豬手,佢外皮炸到好趣,好好食。然後叫咗個刀削麵,味道好但係份量唔算太多,大食嘅話可能要叫多一碗。然後我最鍾意嘅就係呢三杯雞,分量多味道好,極度推介呢個。仲有一碗台灣麵線,都ok仲有呢份台式鴨血,未必個個都鍾意,但係鍾意食豬紅一定啱食除餐附送有兩杯嘢飲,所以呢個價錢食二人餐,性價比係唔錯呢

然後我最鍾意嘅就係呢三杯雞,分量多味道好,極度推介呢個。

仲有一碗台灣麵線,都ok

仲有呢份台式鴨血,未必個個都鍾意,但係鍾意食豬紅一定啱食

除餐附送有兩杯嘢飲,所以呢個價錢食二人餐,性價比係唔錯呢
2021-09-03 22 浏览
最近一直想吃台灣餐可能暫時厭倦了刺身生冷食物有時候吃些別的或許會比較快樂香菜台式蛋餅 $38現在是芫茜的季節到處都能吃到這樣在下好開心三文治怕會乾 流心西多怕肥所以便選上蛋餅了基隆巿甜不辣 $45又找到一家貼近台灣口味的店子而且那麼的近在下還現在才首次光臨甜不辣雖是很普通的東西但在下嚐出的就不只味道那麼簡單口水雞三小拼盤 $68雞有三件 溏心蛋一顆4件可口豆腐口水雞不辣 整碟可說是淡淡的不過服務員給了在下一瓶阿宗辣椒醬味道立刻有所提星店員非常友善好客也從他們口中得知原來這阿宗辣椒醬是For Sells 的$80一瓶在下如果不多在家吃飯的謝應該能放很久😆而在下買它的原因除了它是辣的以外就是它有一種莫名的「娘親味」(假裝孝順中)中午還沒有湯品那就只好點飲料吧大多是冷飲 🤔幸好還有薑母茶 $18這裡的不會沖得太甜不過薑味也似乎不夠濃烈好處就是冷了後在下還能喝大腸包小腸 $38好久沒有吃到這東西了座了飛機來的就會變了香港Style 還是在台灣小店或夜市的最好吃疫情快過吧在下希望這些年裡身體還可以能再去去旅行呢(如果我還未死)椰香芋圓仙草 $38芋圓也是在下蠻喜歡的東西記得在下曾經連續幾星期在沒

最近一直想吃台灣餐

也從他們口中得知原來這阿宗辣椒醬是For Sells 的
$80一瓶
在下如果不多在家吃飯的謝應該能放很久😆
而在下買它的原因除了它是辣的以外
就是它有一種莫名的「娘親味」
(假裝孝順中)

還是在台灣小店或夜市的最好吃
疫情快過吧
在下希望這些年裡身體還可以
能再去去旅行呢
(如果我還未死)

椰香芋圓仙草 $38

這也是在下第二次問店員要餐牌才發現到😅
希望他們會更新修復
2021-09-03
2021-09-02 69 浏览
首推奶蓋白桃烏龍茶飲品每次只能試一兩款,今次試奶蓋白桃烏龍茶,奶蓋味道幾乎同喜茶一模一樣,而且無咁鹹,特登無叫少甜少冰,甜度都剛剛好。計翻條數出面飲一杯已經要三十幾至四十蚊,所以感覺飲兩杯已差不多回本食物方面,平時好貴既三杯雞竟然有得任食v雖然係放題,不過呢度樣樣都係即叫即整。三杯雞抄得好香濃惹味,羅勒葉既香味回味悠長。另外排骨香脆多汁亦抵讚。不過流心芝士蛋餅味道有點奇怪,因為凍左亦無流心效果。服務方面,出單亂係弊病,因為會影響客人既觀感,需要改進下。但整體都係高性價比既,因為食物質素OK,大大碟即制係抵食值得一再光顧,過下口癮。
首推奶蓋白桃烏龍茶

食物方面,平時好貴既三杯雞竟然有得任食
v

值得一再光顧,過下口癮。
奶蓋白桃烏龍茶

三杯雞
蒜蓉抄青菜
芋圓
2021-09-01 28 浏览
少見台式食品都有放題款食算幾多 超過40款 #台式小食 仲有超過40款台式珍奶🧋飲品由小食、主菜、飲品到甜品都有哂整體食物質素中規中矩🙂 個別#鹽酥雞 #大腸包小腸 #紅燒牛肉刀削麵 #台灣香腸 #三星蔥拉餅 #三杯雞 都👌🏻 但每次落單嘅一份都有啲大份😳 多嘢都未試到就飽咗🥺同期推出#芫茜主題 小食(放題抱埋)本身我唔好芫茜 但今次還好因為佢主要用芫茜粉 唔係鮮芫茜🤣🤣🤣平時原價$3xx/位 有啲貴星期一至四 2-5pm 時段有優惠價$178/位
少見台式食品都有放題
款食算幾多 超過40款 #台式小食
仲有超過40款台式珍奶🧋飲品
由小食、主菜、飲品到甜品都有哂

同期推出#芫茜主題 小食(放題抱埋)
本身我唔好芫茜 但今次還好

• 黑糖珍珠奶茶
  • 蒜香麻辣豬耳
  • 士林鹽酥雞
2021-09-01 31 浏览
大家都知出街食台灣野真係唔平但咁耐冇得去旅行,好想食下家鄉味🤤嗰日見到等等Hea搞左個台式經典美食放題,經Togetda訂購仲有優惠,即訂!😂除左本身個放題有超過40款台灣道地的小食,仲可以每人加十幾蚊食埋烤魚,可惜我哋唔記得訂😂但係見到隔離枱啲烤魚真心好正好香🤤佢呢個台式美食放題有一個特色,就係魔王級芫茜放題!唔知你哋鍾唔鍾意食芫茜,我本人就幾鍾意,嗰日都嗌咗好多同埋竟然有台式飲品任嗌,好癲,依家出面飲一杯都要三四十蚊,我哋每人都至少飲咗兩杯😂回本呀食物方面,我本身都諗住呢啲放題唔會特別好食,但係真係出乎意料之外,佢嘅放題食物同喺出面台式餐廳嘅味道質素近乎一樣🙈仲要樣樣野都好鬼大碟,我相信我哋呢一餐喺出面食肯定貴一倍私心推介豬耳,味道超正宗,口感亦都好好,肉質新鮮唔會梅曬,我哋有encore😍
大家都知出街食台灣野真係唔平
但咁耐冇得去旅行,好想食下家鄉味🤤

2021-09-01 14 浏览
真係好掛住去旅行🥺究竟仲要等幾耐?好掛住台灣可以點呀?一於食過台式放題滿足你10個願望!價錢$200內絕對可以接受,估唔到好多食物質素都幾高!我最掛住嘅一定係鹽酥雞,鴨血,同蛋餅。Highly recommend鴨血!!平時買一盒鴨血都唔平啦,呢度可以瘋狂地食,真係好食!飲品都有好多選擇,質素唔錯。一定要提下呢支冷泡茶,一人只可以叫一支,好好飲個樽仲可以拎走!好靚呀!放題仲有芫茜系列,我就唔食喇,但芫茜人一定要試下!

Highly recommend鴨血!!
平時買一盒鴨血都唔平啦,呢度可以瘋狂地食,真係好食!

飲品都有好多選擇,質素唔錯。
放題仲有芫茜系列,我就唔食喇,但芫茜人一定要試下!