第三站

Station 3 Cafe
2021-10-24 32 浏览
第三站 (旺角)旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室🥗煙三文魚沙律普普通通份量好多🍟黑松露 薯條一上枱就已經feel到真係新鮮炸起嘅 黑松露味好濃郁🤤可以encore🤟🏻🍝卡邦尼煙肉雜菌意粉卡邦尼意粉有好濃芝士味 份量都好大份 兩個人如果細食嘅話可以share食 同埋食落唔會有好膩嘅感覺🍧士多啤梨乳酪濃濃嘅士多啤梨味 飲落去真係停唔到口 好正🤤真心推介🍫朱古力奶昔🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:3/5 抵食 : 4/5 環境 : 3.5/5
第三站 (旺角)
旺角洗衣街39號金雞廣場25樓08-09室

好味程度:3/5
抵食 : 4/5
環境 : 3.5/5
2021-10-21 112 浏览
成日喺旺角食日本野同打邊爐,今日忽然諗起青春時期好鍾意去樓上cafe,於是上OpenRice搵到呢間好多好評嘅餐廳。主菜選擇以pasta/risotto 為主,呢個價錢跟埋野飲,都算幾抵。由於唔算太肚餓嘅關係,剩係嗌左一個餐同兩個小食。前菜有田園沙律🥗呢杯命叫「小天使」嘅飲品,味道清新又好香,飲落味道亦唔淡,唔想飲凍飲可以試吓呢款👍🏻之前見過有食評話啲薯條淋,但入到餐廳聞到浸薯條味,就好想食,於是博一博,叫左特濃芝士薯條嚟試吓🤤應該係即叫即炸,所以熱辣辣又脆口喎👍🏻👍🏻👍🏻份量亦都唔少🤤至於蜜糖芥末單骨雞翼嘅等待時間較耐,但味道絕對係最出色👍🏻外皮脆內juicy,本身已經好夠味,再沾上蜜糖芥未醬嚟食,更加好食,好推薦大家試吓🤤然後就係蟹肉忌廉雜菌闊條麵,蟹肉嘅份量都幾多,麵條唔會太淋,忌廉味亦唔會太重,份量剛剛好👍🏻我好唔鍾意有啲餐廳嘅士多啤梨奶昔整得好水,呢間就整得較杰身,飲落去仲有細細粒嘅碎冰,唔錯!食完主菜食甜品,芝士蛋糕冇雪得好硬,比想像中軟身。餐聽有ViuTV 睇,幾好❤️

前菜有田園沙律🥗

小天使

特濃芝士薯條

蜜糖芥末單骨雞翼

士多啤梨奶昔

食完主菜食甜品,芝士蛋糕冇雪得好硬,比想像中軟身。
芝士蛋糕

餐聽有ViuTV 睇,幾好❤️
2021-10-21
小天使
特濃芝士薯條
蜜糖芥末單骨雞翼
士多啤梨奶昔
芝士蛋糕
2021-10-20 2183 浏览
同閨蜜談心,樓上cafe永遠都係我嘅首選,沒有在地舖吃飽了就差不多要即時被驅趕的壓力😲,又可以品嚐我喜愛的甜品🍰,真正享受一個慢活嘅下午💕。今日談心地點係旺角洗衣街嘅Station 3 Café,位置旺中帶靜,地下是繁華鬧市,樓上是另一天地,環境寧靜舒適,以簡潔白色做主調,配合大玻璃窗注入自然光,更顯光猛,設有獨立vip房,包場及到會服務。今日的二人餐單如下:午餐E西班牙煙鴨胸意粉($83)燴飯轉意粉+$5,煙鴨胸幾香口唔油膩,蒜蓉、甜紅椒絲、青椒絲配茄紅色意粉,顏色和層次都很豐富,份量足夠,午餐可配一杯$38飲品,價錢適中。午餐A燒牛肉配田園沙律$68,朋友話味道不錯,沙律比較健康,配少量牛肉,咁就又飽肚又健康🤭。特色小食- 海鮮拼盤$128,好豐富嘅拼盤🤤,包括有魚🐟手指・炸蝦🍤・蟹炸鉗🦀・炸帶子・吉列蠔🦪,雖然係炸物,但沒有油膩感,一邊傾計一邊食就最啱。飲品- 西班牙咖啡☕跟餐+$14,啡味好香濃,加埋雪糕,超喜歡🥰。水蜜桃🍑乳酪(走cream)跟餐+$10,水蜜桃味道好濃好清香,微酸,很不錯。甜品- 朱古力蛋糕$36,味道幾濃,口感鬆軟。

配合大玻璃窗注入自然光,更顯光猛,設有獨立vip房,

包場及到會服務。

今日的二人餐單如下:

午餐E西班牙煙鴨胸意粉($83)燴飯轉意粉+$5,
西班牙煙鴨胸意粉

午餐A燒牛肉配田園沙律$68,

特色小食- 海鮮拼盤$128,
海鮮拼盤

飲品- 西班牙咖啡☕跟餐+$14,
西班牙咖啡, 水蜜桃乳酪(走cream)

啡味好香濃,加埋雪糕,超喜歡🥰。

甜品- 朱古力蛋糕$36,
朱古力蛋糕

味道幾濃,口感鬆軟。
2021-10-18
  • 西班牙咖啡
2021-10-20 28 浏览
價錢貴,態度懶散,炸物唔係廚房做,現成嘢,檸檬茶係放啲有味果汁…………好伏,建議唔好幫襯…………可能俾黃店所以會有一定支持,但嘢飲朱力無朱古力味,真心好伏,純睇評語以為好食…………
2021-10-13 68 浏览
呢間cafe喺旺金雞廣場25樓,餐廳面積都幾大,裝修簡約。我最鐘意佢地個logo, 參考晒英國地鐵嘅logo, 有去過英國嘅朋友仔會好有回憶。一入門口有個櫃仔,擺放左唔少board game, 仲要幾新淨,可以俾你玩住等嘢食,nice~我地兩個人嗌左兩個dinner sets:意式芝士肉醬闊條麵、卡邦尼煙肉雜菌意粉再加左個芝士薯條同埋兩件朱古力蛋糕。不得不讚件蛋糕,真係好好味,極力推薦大家一試呢件蛋糕,好好味~
2021-10-11 33 浏览
An upstairs eating spot we found in MK which provides food and entertainment such as chess sets and board games. I like the all white clean interior and food is okay with affordable price▪︎Main Course▪︎Creamy Smoked Salmon Pasta with MushroomScallop, Mushroom Risotto with Black Truffle Creamy Pasta with Crabmeat and Mushroom ▪︎Snacks▪︎BBQ Single-boned WingsGyoza▪︎Dessert▪︎Blueberry CheesecakeNew York Cheesecake ▪︎Drink▪︎Queen ~ Taro>Rose, Lemon Yogurt Smoothie Sun ~ Taro >Orange Juice with Vanil

▪︎Main Course▪︎

▪︎Snacks▪︎

▪︎Dessert▪︎

Blueberry Cheesecake

New York Cheesecake

▪︎Drink▪︎

Queen ~ Taro
>Rose, Lemon Yogurt Smoothie

Sun ~ Taro
>Orange Juice with Vanilla Ice Cream

Oreo Milk Shake

同fd子行旺角買電腦用品,差唔多晚飯時間肚仔餓,醒起附近有間樓上café,決定上去醫肚兼玩下boardgame輕鬆下

Café以白色卡位為主,如果坐窗口位仲可遠眺旺角夜景、幾舒服座位空間亦算闊落。睇menu有8款dinner sets選擇,每款均送$38飲品、揀特飲只須補差價、另加$35有田園沙律和蛋糕,性價比高

・主菜・

煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵 HK$126

>煙三文魚捲成玫瑰花形點影都靚。個醬超級creamy幾香又多菇菇,味道唔錯嘅、價錢無得輸

黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 HK$122

>都洒咗幾多黑松露好香,有帶子、雜菌、洋蔥等,個risotto的味道收貨。一定要趁熱食否則個汁會變稠影響口感

蟹肉雜菌忌廉闊條麵 HK$108

>蟹肉份量唔少,仲有3色椒伴碟令個pasta色香味俱全好上鏡;講真個cream sauce同三文魚果款好似,味香濃較杰身

・特式小食・

BBQ單骨雞翼 HK$66

>熱辣辣好香口、個皮幾脆啲肉又入晒味,單骨上一啖一支、方便又好食

日式餃子 HK$36

>佢個賣相有啲似章魚燒,面頭唧咗燒汁、沙律醬和洒咗紫菜碎幾好食、係個皮煎得比較硬,細細隻咁幾得意

甜品

藍莓芝士蛋糕 HK$32
紐約芝士蛋糕 HK$32

>有心機嘅擺盤、整得好presentable。蛋糕小巧精緻、味道正常發揮,自己比較鍾意藍莓芝士口味,作為飯後甜品合格

・塔羅特飲・

女皇 HK$48

>粉紅色賣相100分,係玫瑰花瓣+檸檬+乳酪沙冰,攪勻上面舊忌廉、個特飲較為creamy

太陽 HK$52

>呢個都係要快手飲呀,上面個香草雪糕會好快比“太陽”熱溶咗;橙色部份係橙汁嚟

・奶昔系列・

Oreo曲奇奶昔 HK$56

>都好多oreo碎幾好飲又creamy
Gyoza
Blueberry Cheesecake & New York Cheesecake
2021-10-11 74 浏览
朋友升職諗住食餐好啲嘅,佢又鍾意玩board game,之前都有見過呢間,今次book到位,咁就一於試一試!一去到都好快安排到位比我哋。座位非常闊落,坐得都幾舒服。枱櫈、餐具都算乾淨,仲有獨立包裝濕紙巾,呢啲細心位都幾加分👍🏻之後點餐,我哋叫咗一份煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵,一份西班牙煙鴨胸燴飯,加錢叫咗一杯oero奶昔同薄荷朱古力,仲有碟松露薯條。煙三文魚闊條麵忌廉汁唔會過稀,唔會太”漏”。煙三文魚又唔會太咸,成碟份量又多,同朋友都覺得幾好味!至於燴飯都唔差,鴨胸肉切細粒易入口。本身都驚西班牙飯會唔會好硬,但佢硬度適中,d鴨胸肉又好淋,食落唔會咬得好辛苦。兩杯飲品都係食cafe成日會叫,唔會太甜,份量都啱啱好,都係補幾蚊到十幾蚊,算係唔錯。最後美中不足嘅係松露薯條慢咗啲上菜,不過上檯嘅時候熱辣辣啱啱炸好,外脆內軟,松露味唔算太濃,勝在份量好多食到好飽!整體嚟講cp值幾高,環境算靜,大家都唔會玩到好嘈。員工服務態度好,一禁鐘就好快有人嚟。而且最正係仲有唔同款嘅board game玩,食飽仲可以玩陣先走。可惜兩個人唔係玩到好多game,下次可以再約多幾個fd嚟又食又玩!

煙鴨胸燴飯
松露薯條
煙鴨胸燴飯
松露薯條
  • 煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵
2021-10-09 52 浏览
今日落好大雨,想行下街都難,索性提早揾間餐廳坐低吃飯,未夠6點就吃晚餐😂好在呢度都幾好坐,全部大班梳化椅來!keep fit中嘅我叫了燒牛肉配田園沙律來食!菜好新鮮又夠份量,而且無落太多醬汁,啱晒我食!燒牛肉份量亦算多,有少少咬感味道少少煙薰味都ok woo!而且食完都真係夠飽!男人就一向愛重澱粉,點喊煙三文魚野菌忌廉燴關條麵,忌廉汁亦夠香滑,加咗冬菇增添香氣,配搭三文魚都好健康,大贊味道唔錯!套餐仲會贈送$ 38飲品一杯,如S38以上可以補差額就ok,於是我就加少少錢試咗特色花茶,呢款洋甘菊花茶非常清幽花香,飲完會有少少回甘,而且冇添加糖分,很喜歡這種純粹的味道。

2021-10-05 54 浏览
想同友人閒聊相聚得長啲嘅時間,見口啤都唔錯,所以揀左呢間cafe,預先有預約。行到入去坐得舒服,感覺好好,啲櫈係軟身嘅,靠向背後都舒適。餐牌設計有趣,睇落好清晰~之後為左等齊朋友先食,叫左杯嘢飲先!好正嘅朱古力焦糖味~意想不到咁大杯,又好好飲,補充糖分一流!!之後終於齊人就叫左set dinner,我食卡邦尼。三文魚ok,擺碟都係有花過心思,比起一般cafe好好多。都叫多左碟雞翼拼盤,正呀,脆脆焦焦的皮同蜜糖糖漿,好Yummy

行到入去坐得舒服,感覺好好,啲櫈係軟身嘅,靠向背後都舒適。

餐牌設計有趣,睇落好清晰~

2021-09-15
小編當日冇plan定自己係旺角食邊間最後去左間樓上黃店💛結果唔係可以靜靜地食嘢☹️仲要啲飯意粉未煮熟😡已經blacklisted左佢❤️推介指數: 2/10 (已成陰影🙂)😎會回訪嗎: ❌❌❌❌❌❌ (無限個no)等候時間:booked (週末下午2:30)—————————————————————🤯煙三文魚惹菌忌廉燴闊條麵 個煙三文魚幾好食闊條麵都好creamy個大問題都係闊條麵硬😅🤯蟹肉雜菌忌廉闊條麵 想講佢哋將啲單整到亂曬😒連續來了兩個同樣嘅呢個都唔知🤨表示好creamy但闊條麵硬😞🤯小編想係呢度講多啲個環境同服務小編都知自己衰臨去到嗰日先book位😑以為會有個好位置唔洗等位結果去到都幾full就分左我哋去另一間房🥺呢度就係唔開心的開始😖當日裏面有一大堆外國人坐在一齊玩chess games(甚至懷疑冇遵守防疫規定😅)咁其實玩chess games冇乜問題但由於冇包房再加埋佢哋講嘢真心好大聲🙉對於比較鍾意靜靜地食野嘅屋企人係超唔滿意🤭申請左調位都因為太爆再加埋遲book位所以都冇咩辦法🤨當然主房會靜啲啦🥺另外一個問題係溝通問題🙉由於現場好大聲所以已經聽唔到甚至叫唔到人幫我哋order
小編當日冇plan定自己係旺角食邊間
最後去左間樓上黃店💛
結果唔係可以靜靜地食嘢☹️
仲要啲飯意粉未煮熟😡
已經blacklisted左佢

❤️推介指數: 2/10 (已成陰影🙂)
😎會回訪嗎: ❌❌❌❌❌❌ (無限個no)
等候時間:booked (週末下午2:30)
—————————————————————

以為會有個好位置唔洗等位
結果去到都幾full就分左我哋去另一間房🥺
呢度就係唔開心的開始😖
當日裏面有一大堆外國人坐在一齊玩chess games
(甚至懷疑冇遵守防疫規定😅)
咁其實玩chess games冇乜問題

錯曬啦個鐘超懷疑係壞😅
㩒完都冇人嚟
有水係隔離但都冇杯又要叫人黎🙈
有冇人可以想像到當時情況有幾chaotic😰
環境唔舒服之下仲有漏單錯單情況出現...
再加埋食咗生飯生闊條麵😡

6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
2021-10-03 114 浏览
因朋友工作關係,相約星期日下晝三時才吃午餐,在網上搜尋發現這間餐廳正打五折優惠便決定一試,餐廳位於旺角商場大廈25樓,面積比預期偏細,座位不算寬敞,有小部份座位可觀看高層街景。我們點了蟹肉雜菌忌廉闊條麵和黑松露帶子意大利飯,套餐加$38可配田園沙律和藍莓芝士蛋糕。先來田園沙律和飲品。套餐已包$38普通飲品一杯,另選特飲需補差價。蟹肉雜菌忌廉闊條麵,味道中規中矩。黑松露帶子鮮菌意大利飯,份量偏大,外觀不算吸引,但味道及口感算不錯,特別一提,這店烹調的意大利飯屬偏軟口感,如喜歡吃有生米口感的朋友未必會喜歡這餐廳的食物水準屬中規中矩,價錢合理,但不是這店主打項目,到訪當天在座的食客幾乎全部都是邊食邊玩的年輕人,原來店內提供免費娛樂設施,例如撲克和各類小遊戲,相信是不少年青人在此消磨時間的聚腳點特別一提,訂座時顯示的五折是指每單滿$200便可5折選購特色小食。但因兩個主餐份量偏大,我和朋友都沒有再加點小吃。

先來田園沙律和飲品。
薄荷朱古力+西班牙咖啡

套餐已包$38普通飲品一杯,另選特飲需補差價。
蟹肉雜菌忌廉闊條麵

蟹肉雜菌忌廉闊條麵,味道中規中矩。
黑松露帶子鮮菌意大利飯

藍妹芝士蛋糕

2021-10-03
薄荷朱古力+西班牙咖啡
黑松露帶子鮮菌意大利飯
唔知大家同一班朋友會去邊到食飯?🍴其實樓上CAFE真係一個好好的選擇!🍽🍴空間又可以大D,而且仲可以玩下board game💝多D空間傾偈同享受呢!今日去到旺角一間樓上cafe--第三站Station 3📍-樓上CAFE係比較大,所以空間感好足夠呢!食物方面都有唔少選擇!📝而且仲可以以主菜再加錢變成SET,有埋沙律及飲品╴價錢都幾幾相宜!💕💞主食我點了燒牛肉配田園沙律🥗燒牛肉質感剛剛好,肉質不會過硬✅而且配埋滿滿的蔬菜,岩晒唔想食澱粉質既我,而且滿滿的一碟一樣好飽!💯-另一主食點了煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵🍝份量好大好滿,而且三文魚數量滿滿的!唯獨要留意呢碟份量偏咸🙈,本來口味較淡的朋友要留意呢!‼️-小食方面點了Chips炸薯條🍟熱辣辣的薯條,而且份量好多呀!仲有芝士火腿飛碟,配上超邪惡的芝士🧀,真係好正! 口感好滿足!-飲品方面都有唔同選擇呀!分別點了焦糖朱克力同水蜜桃紅茶🍹而且跟餐價錢更加相宜呢~-整體來說是不錯的聚會之選🍭🍬份量十足的!仲有唔少boardgame 可以玩呢! 💞
唔知大家同一班朋友會去邊到食飯?🍴
其實樓上CAFE真係一個好好的選擇!🍽🍴
空間又可以大D,而且仲可以玩下board game💝
多D空間傾偈同享受呢!
今日去到旺角一間樓上cafe--第三站Station 3📍
樓上CAFE係比較大,所以空間感好足夠呢!
食物方面都有唔少選擇!📝
而且仲可以以主菜再加錢變成SET,
有埋沙律及飲品╴價錢都幾幾相宜!💕💞
主食我點了燒牛肉配田園沙律🥗
燒牛肉質感剛剛好,肉質不會過硬✅
而且配埋滿滿的蔬菜,岩晒唔想食澱粉質既我,
而且滿滿的一碟一樣好飽!💯
另一主食點了煙三文魚野菌忌廉燴闊條麵🍝
份量好大好滿,而且三文魚數量滿滿的!
唯獨要留意呢碟份量偏咸🙈,本來口味較淡的朋友要留意呢!‼️
小食方面點了Chips炸薯條🍟
熱辣辣的薯條,而且份量好多呀!
仲有芝士火腿飛碟,配上超邪惡的芝士🧀,
真係好正! 口感好滿足!
飲品方面都有唔同選擇呀!
分別點了焦糖朱克力同水蜜桃紅茶🍹
而且跟餐價錢更加相宜呢~
整體來說是不錯的聚會之選🍭🍬
芝士火腿飛碟
Chips炸薯條
焦糖朱克力
2021-10-01 31 浏览
意式芝士焗肉醬闊條麵 $98分量超多!滿滿肉醬和芝士 CP值極高!即使係闊條麵但都好掛汁 同埋麵條唔會太軟爛 保持煙煙韌韌的口感 真係一啖接一啖黑松露帶子鮮菌燴意大利飯 $122黑松露味道濃郁 帶子都幾多下 雖然偏細 唔會話剩係得一兩粒 飯粒煙韌 同埋飯粒粒分明 唔會煮到一pat嘢 呢個超級推薦👍西班牙咖啡$52西班牙咖啡一黎到真係超級適合打卡 大大杯的咖啡 上面放左個雪糕真係好eye- catching 之後咖啡味都重 配埋雪糕 甜度啱啱好♥️藍莓乳酪$48原本期望係酸味會重啲 但味道偏甜 飲落好creamy 唔會太水 蜜糖芥末單骨雞翼$76顧名思義單骨雞翼就唔洗點去骨,所以啖啖肉,而且肉都炸到好外脆內軟,即叫即炸,我地掛著吹水,放左陣都係好juicy🤤洋蔥圈$52份量多!炸得好香脆 而且炸粉唔厚 配埋他他醬一流👍🏼👍🏼 他他醬酸酸地好開胃 又中和番炸物的油膩
意式芝士焗肉醬闊條麵 $98

2021-09-17
  • 意式芝士焗肉醬闊條麵
  • 黑松露帶子鮮菌燴意大利飯
2021-10-01 70 浏览
Cafe位於旺角麥花臣球場附近,位置幾方便,而且重有好多唔同嘅board game提供,幾適合同朋友又食又玩!我哋叫咗兩個dinner set,每個set都會奉送$38或以下飲品一杯,價錢都合理。意式芝士焗肉醬闊條麵 $98芝士味香濃,而且肉醬份量都多,食起來有芝士拉絲,闊條麵軟硬度適中,味道不錯。卡尼煙肉雜菌意粉 $102意粉爽口彈牙,沾滿了卡邦尼汁,夠晒creamy。煙肉和雜菌粒都不少,增加口感。+$38 田園沙律+蛋糕沙律菜好新鮮,而且瞓難道不少。蛋糕有幾款選擇,我哋揀咗藍莓芝士蛋糕和朱古力蛋糕,前者芝士味香濃,加上藍莓醬,味道好夾;而後者朱古力味都好濃,不錯。青蘋果綠茶 &水蜜桃紅茶餐飲都好大杯,而且果味都濃,唔會好水,或者太甜。
意式芝士焗肉醬闊條麵

卡尼煙肉雜菌意粉 $102

+$38 田園沙律+蛋糕
青蘋果綠茶 &水蜜桃紅茶

青蘋果綠茶 &水蜜桃紅茶
餐飲都好大杯,而且果味都濃,唔會好水,或者太甜。
2021-09-18
2021-09-30 29 浏览
約了很久沒見的老朋友聚一聚,大家選個中間點,約左在旺角~想慢慢傾下計,聚下舊,樓上cafe是最佳選擇🔥原先想試同一棟building 既另一間,等電梯期間見到呢間「第三站」~覺得個名好盞鬼,就決定改變主意✨✨ 餐廳可能兩大單邊連窗,非常通光,店舖以「白色」為主題。在門口位置放著很多「 Board Game 」遊戲,看來不只是cafe 飲杯野食件糕咁簡單🔥 黑松露帶子燴意大利飯 ➖比自己期望好吃,因為我比較喜歡淋身一點的米~奶油味嘗算濃厚。意式芝士肉醬寛條麵 ➖朋友說如肉醬可以再多點就好了~蜜糖雞翼➖蜜糖同少量黑椒配塔,雞翼咬一口,多汁唔乾,值得關注。紐約芝士蛋糕 & 藍莓芝士蛋糕🍰 (跟餐+38)Me:🍹薄荷朱古力(凍)➖大大杯抵飲Frd:🍹水蜜桃梳打(凍)➖夏日炎炎的涼口選擇總結:因為未到下午茶時間,不過兩人由到達到叫餐,食下野傾下計都兩個鐘了~環境寧靜,絕對係談心好地方。

意式芝士肉醬寛條麵 ➖朋友說如肉醬可以再多點就好了~

紐約芝士蛋糕 & 藍莓芝士蛋糕🍰 (跟餐+38)

Me:🍹薄荷朱古力(凍)➖大大杯抵飲
Frd:🍹水蜜桃梳打(凍)➖夏日炎炎的涼口選擇