午市主打地道實惠丼飯及沖繩定食,而晚市就主理正宗居酒屋料理🍶 更提供各種啤酒、清酒、威士忌梳打及佐酒小吃🍢 約埋一班朋友嚟食相當有氣氛😆板前炙燒日本牛扒 $268: 選用日本和牛,牛味濃郁🥩 鮮嫩又juicy,店員更會喺面前即場喺高溫鐵板上炙燒🔥 更能鎖住肉汁,外焦內嫩,另外更有薯角、茄子、粟米作配菜~廣島蠔松前燒 $138: 以北海道古老煮法烹飪,將廣島蠔同昆布一齊慢烤,廣島蠔鮮甜飽滿🦪 昆布令蠔更能提鮮~香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78: 面頭嘅香蔥吞拿魚腩入口即溶🍣 面頭加上煙蘿蔔粒~牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108: 熟度剛好又綿密嘅牛油果配爽彈八爪魚🐙,拌上山葵醬油,清新又帶點刺激~汁煮日本雞肝 $64: 雞肝軟綿入口即化,佐酒一流~日本和牛炒飯 $128: 日本和牛油脂豐富,口感軟嫩,配上着金黃粒粒炒飯🍚 非常惹味~海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $68: 沖繩特色口味甜品!紅芋球炸至外皮香脆🍠紅芋內餡綿密,配上海鹽雪糕🫙🍨鹹鹹甜甜好match~山崎蒸溜所貯藏•焙煎樽仕込梅酒 $68三得利頂級混合生啤酒 $62

板前炙燒日本牛扒 $268

廣島蠔松前燒 $138

香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78
: 面頭嘅香蔥吞拿魚腩入口即溶🍣 面頭加上煙蘿蔔粒~

牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108

汁煮日本雞肝 $64
: 雞肝軟綿入口即化,佐酒一流~

日本和牛炒飯 $128

海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $68

山崎蒸溜所貯藏•焙煎樽仕込梅酒 $68
三得利頂級混合生啤酒 $62

2025-07-02 63 浏览
近排利東街新開咗間居酒屋🏮 主打各種特色日式酒類及佐酒小食 今次講唔停去試佢哋嘅正餐都好唔錯 好推薦大家去試吓👍🏻✔️板前炙燒日本牛扒 $268店員會喺我哋面前即場再炙燒 再淋上燒汁🔥 和牛鮮嫩多汁 外面又帶點焦香🤤 但係記住一定要快啲夾晒落碟先 因為佢個碟係好高溫 唔夾起咗先就有可能會Overcooked😬 伴碟嘅雜菌同埋茄子吸晒醬汁同埋油脂 好正😍✔️輕燒日本和牛 $176講唔停更加推薦呢個 一睇個紋路已經覺得好靚🤩  食落肉味濃 又軟嫩 個柚子醬油同時候又可以解膩 非常好食💯💯✔️牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108呢個調味酸酸地好清新🌱牛油果質地軟滑 八爪魚切到薄薄一片所以唔會靭 前菜必點😚✔️厚炸沖繩島豆腐 $78呢個炸豆腐有驚喜 係真係外脆內軟 仲要係冇加炸粉嗰種😳 唯獨係覺得調味上淡咗啲 如果有啲醬可以點吓會更加好食😬✔️香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78吞拿魚蓉好多又新鮮 不過味道就比較單一🙈✔️日本和牛炒飯 $128呢個和牛炒飯都好出色🥹 炒飯乾身粒粒分明 而且加入咗好多蒜片 非常香口🤩🤩✔️海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $68呢個炸芋球好似煎堆咁 有一堆白芝麻喺出邊包住 新鮮炸起所以食落唔油 都

✔️板前炙燒日本牛扒 $268

✔️輕燒日本和牛 $176

✔️牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108

✔️厚炸沖繩島豆腐 $78

✔️香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78
吞拿魚蓉好多又新鮮 不過味道就比較單一🙈

✔️日本和牛炒飯 $128

✔️海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $68
呢個炸芋球好似煎堆咁 有一堆白芝麻喺出邊包住 新鮮炸起所以食落唔油 都唔錯😋

✔️荔枝乳酸梳打 $48
✔️藍色多瑙河梳打 $48

2025-07-02 44 浏览
前日在灣仔利東街發現新開的居酒屋,門面低調卻暗藏驚喜!店內以深木色系配昏黃燈籠,恍如穿越至江戶時代小巷。日籍總廚是擁有35年經驗的山田師傅,當晚吃到新推主廚菜式前菜沙律: 手作北海道產吉列薯仔沙律~依據客人個人口感而自行調節薯仔軟硬度,朋友喜歡咬感,所以我們沒有壓碎它。外層酥脆過天婦羅!混入焦脆的煙肉粒冷熱交織好過癮。 前菜:炸沖繩苦瓜片~苦瓜薄脆零澀味,配生啤一啖昇華。 香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷~吞拿魚腩蓉裹住煙燻蘿蔔,鹹鮮中帶爽脆主菜:板前炙燒日本牛扒~師傅即席火灸牛扒,油花在鐵板上發出嗞嗞聲肉香爆炸卻不膩。 輕燒日本和牛~以刺身擺盤來盛上,薄切牛片微微炙邊,蘸上柚子醋汁,清爽感平衡油脂,佐酒神物。 主食:日本和牛炒飯~鑊氣十足!和牛條焦香,飯粒分明配上櫻花很有口味甜品:原個清甜蘋果雪葩~掏空蘋果填入雪葩,果肉磨蓉混入冰沙,結尾清新到想encore。 🍻 :三得利頂級生啤泡沫綿密;四季柑威士忌梳打」果香明亮,威士忌煙燻尾韻畫龍點睛。
前日在灣仔利東街發現新開的居酒屋,

日籍總廚是擁有35年經驗的山田師傅,當晚吃到新推主廚菜式

前菜沙律:

前菜:炸沖繩苦瓜片~苦瓜薄脆零澀味,配生啤一啖昇華。

香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷~吞拿魚腩蓉裹住煙燻蘿蔔,鹹鮮中帶爽脆

主菜:

主食:

🍻 :三得利頂級生啤泡沫綿密;
四季柑威士忌梳打」果香明亮,威士忌煙燻尾韻畫龍點睛。

2025-06-19
藏身於灣仔利東街的【笑宴 Sho-EN】讓我一秒穿越到東京巷弄。店外以日式霓虹燈籠、店內有懷舊海報佈置,充滿濃濃居酒屋氛圍,視覺效果滿分,一開門就令人眼前一亮!主打各種特色日式酒類及佐酒小食,在主食方面絕不馬虎。👨‍🍳 由擁有35年經驗的日籍總廚坐鎮!全新推出主廚推介菜式包括廣島蠔松前燒、海鮮卷、手作北海道產吉列薯仔沙律、自家製芝士豆腐、香脆關東煮蘿蔔等等。今次試左幾款主廚推介菜,真心有驚喜~🔥 必試推介:板前炙燒日本牛扒 現場點火即席炙燒,香氣四溢。又可以大飽口福,又可以大飽眼褔的。絕對係打卡+味蕾雙重滿足!入口有牛脂香的香味,和好重的肉味,外層有少許微焦,不會太韌。🥗 手作吉列薯仔沙律 一個菜式兩種嘅食法,薯仔炸得外脆內軟,薯香濃郁不粉爛。壓碎後混合煙肉一齊食,層次感豐富,完全唔似一般沙律咁單調。🍗雞肉大葉串燒伴梅子醬(2串)  雞肉串燒都不錯,皮脆肉嫩🍗唔會太柴,連同紫蘇葉一口咬可以以加重雞肉的香味🐟 香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 魚腩新鮮肥美,鋪滿飯面,一入口就化開,油脂香滑,小清新之選,必叫。🦪 廣島蠔松前燒 蠔肉大顆又鮮甜,配上柚子胡椒或辣蘿蔔蓉,兩款都各有特色,我私心推介柚子胡

🦪 廣島蠔松前燒 蠔肉大顆又鮮甜,配上柚子胡椒或辣蘿蔔蓉,兩款都各有特色,我私心推介柚子胡椒,微辣提鮮超出色。

🍜 明太子忌廉烏冬 烏冬幼身但富咬感,醬汁超creamy不膩口,明太子鹹香中帶辣,一試愛上!食到依度我已經有十成飽,但好彩有叫埋甜品

🍨 海鹽雪糕配炸沖繩紅芋球 紅芋球外層鋪滿芝麻,芝麻香氣撲鼻,紅芋球外脆內糯,加上微鹹雪糕,甜中帶鹹,完美結尾。

🍹 飲品推薦:青檸泡盛 & 荔枝泡盛 不會過甜,酒味適中,非常適合慢慢小酌~

🎁 專屬優惠提示: 出示本貼文即享兩杯$68以下飲品,每枱一次,飲酒不忘著數!
✨ 整體體驗總結: 無論係視覺、味覺定氣氛都令人滿足,無論一班朋友聚餐或情侶約會都好

#笑宴居酒屋#香港日式居酒屋#冲绳定食#湾仔美食#香港美食
2025-06-30
  • 板前炙燒日本牛扒
2025-06-29 56 浏览
灣仔利東街前排開左一間日式居酒屋,睇介紹係主打沖繩家常菜同正宗居酒屋料理。今日終於有時間同朋友黎試下 😋。店員推介菜式既時侯,提及佢哋店舖既菜式係由一位擁有35年經驗嘅日籍廚師主理,咁啱佢哋近期又推出咗新菜式,就點左幾款網上好多人推介嘅款式,同一款新推出的廣島蠔松前燒嚟試吓。主打必點:板前炙燒日本牛扒呢個係必食推介,牛扒選用了日本和牛,店員會喺顧客面前即場炙燒,視覺一流,打卡必食!除左賣相好,味道都一流,牛扒鮮嫩多汁,外面微焦,內裡嫩滑,口感極佳。廣島蠔松前燒店員介紹呢款喺北海道一種古老嘅烹調方式,將蠔同埋昆布一齊烤,將蠔同昆布嘅鮮味融合喺一齊。廣島蠔鮮甜大隻,先將檸檬汁灑在蠔上面,仲可以配埋旁邊既胡椒柚子醬一齊食,讚!牛油果八爪魚伴山葵醬油八爪魚新鮮爽口,配上牛油果同山葵醬油,為呢道菜加上一點刺激。汁煮日本雞肝雞肝十分軟嫩而且無腥味,就咁食,或者點醬,甚至係配上洋蔥或者柚子片都十分配合,一道菜可以俾你有幾種不同的體驗。海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球雖然已經飽但係都忍唔住叫埋個甜品黎試下。成粒紅芋球外面鋪滿左芝麻,外脆內軟,入面既紅芋唔會太甜亦唔會太膩,好味 👍🏻。另外呢度亦有多款日式酒、特飲

主打必點:板前炙燒日本牛扒

海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球

另外呢度亦有多款日式酒、特飲同小食,不過今次太飽試唔到啦,唯有等下一次啦!
荔枝泡禮
沖繩AGU豬肉餃子
青檸泡盛

2025-06-25
荔枝泡禮
沖繩AGU豬肉餃子
青檸泡盛
2025-06-28 47 浏览
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 • 笑宴𝕊𝕙𝕠-𝔼ℕ📍 灣仔皇后大道東𝟚𝟘𝟘號利東街地下𝔾𝟘𝟚-𝟘𝟛號舖::::::::::::::::::::::::::::::@shoen_hk 地道沖繩居酒屋✨✽ 牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108 ❣️✽ 厚炸沖繩島豆腐 $78 ❣️✽ 香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78✽ 輕燒日本和牛 $176 ❣️✽ 板前炙燒日本牛扒 $268✽ 日本和牛炒飯 $128✽ 蕃薯大福配抹茶雪糕 $78 ❣️✽ 山崎蒸餾所貯藏 $68/杯✽ 鶴梅 完熟梅 濁酒 $48/杯新鮮的八爪魚搭配柔滑的牛油果及山葵醬油,清新開胃;厚炸沖繩島豆腐外脆內嫩不油膩,可沾少少海鹽吃用;輕燒日本和牛脂肪分佈均勻,外邊燒到微焦,肉質入口即化,大推;蕃薯大福外皮柔軟,內餡的蕃薯綿密香甜,搭甘甜的抹茶雪糕。喝上一杯梅酒,口感柔和帶淡淡的梅香,適合餐後享用。
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 • 笑宴𝕊𝕙𝕠-𝔼ℕ

✽ 蕃薯大福配抹茶雪糕 $78 ❣️
✽ 山崎蒸餾所貯藏 $68/杯
✽ 鶴梅 完熟梅 濁酒 $48/杯

2025-06-23 133 浏览
在灣仔想吃好一點,就選擇了居酒屋,在閒日的星期四竟然有位,由附近的囍帖街行過來體驗不錯,好像過節一般。還有,距離地鐵站不到五分鐘。門口位置有些神秘,進去以後就是別有洞天,有一種家的感覺,老店带人情味那種。牆壁都有一些日文海報,清酒選擇也是滿滿的,氣氛到位。我們叫了兩杯果威士忌梳打,打卡覺得好靚,酒精成分也不高,是對新手有好的級數吧。苦瓜份量好像太多了吧,誠意爆燈完整的一嚿苦瓜。拍了視頻,灸燒牛扒是儀式感滿滿,就是很地道的感覺,看視頻不如親身感受。關東煮蘿蔔也是相當相當的入味,這是不簡單但看似簡單的菜式,不能低估。最後,海鹽雪糕紅芋球也是驚喜滿滿,少少鹹的雪糕是相當滋味的,實在是不夠吃。若想坐得舒服一點的居酒屋,這裏是首選,背景音樂也不會太吵,很適合拍拖及商務活動,期待下一次到來。

2025-06-12
庆祝纪念
纪念日
  • 海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球
2025-06-20 81 浏览
利東街的居酒屋🏮 前菜推薦列薯仔沙律,北海道薯仔本身很重薯味而且很香甜,炸過後加添了脆脆的口感,加上雞蛋和煙肉碎很惹味😋 自己動手把薯仔弄碎,也挺好玩🤣雞肉串燒都不錯,皮脆肉嫩🍗 梅子醬可鮮膩廣島蠔松前燒肥美🦪 配柚子胡椒加添味道肉眼扒席前炙燒很吸睛,牛扒粉嫩重油脂香🥩 拌菜也不錯吃 主食有creamy的明太子烏冬,明太子份量再多點會更好🤣甜品有蕃薯大福,煙韌的外皮包了蕃薯和紅豆蓉,還有抹茶雪糕~

雞肉串燒都不錯,皮脆肉嫩🍗 梅子醬可鮮膩

廣島蠔松前燒肥美🦪 配柚子胡椒加添味道

肉眼扒席前炙燒很吸睛,牛扒粉嫩重油脂香🥩
拌菜也不錯吃

主食有creamy的明太子烏冬,明太子份量再多點會更好🤣

甜品有蕃薯大福,煙韌的外皮包了蕃薯和紅豆蓉,還有抹茶雪糕~
利東街街尾轉角位有間hidden gem居酒屋🍻食咗幾樣嘢都好滿意😝,而且氣氛好好好適合約埋老best去chill吓👯‍♀️一定要叫❝香蔥吞拿魚腩卷❞,好大pat吞拿魚腩😍,入口即溶油脂豐富。❝灸燒日本牛扒❞好juicy牛味濃🐮,油脂分布均勻。❝日本和牛沙律❞要食,日本和牛入口即溶🇯🇵💦,沙律菜新鮮撈埋啲溫泉蛋,好食😋!!和牛炒飯都好出色,惹味十足,推介❤️‍🔥鍾意食煙靭嘢嘅朋友一定要order佢哋自家製嘅番薯紅豆大福🍠🫘,好好食🥹❤️!!🧾𝙞𝙩𝙚𝙢𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙: (✨4/5)•板前炙燒日本牛扒 $268•香蔥吞拿魚腩蘿蔔卷 $78✨•雞肉大葉串燒配梅子醬 $68•日本和牛溫泉蛋凱撒沙律 $138✨•日本和牛炒飯 $128✨•海鮮卷 $158•番薯大福配抹茶雪糕 $78 ✨•荔枝泡盛 $52 / 沖繩四季柑汁 $48 📍笑宴 灣仔皇后大道東200號利東街地下G02-03號舖

🧾𝙞𝙩𝙚𝙢𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙: (✨4/5)
•板前炙燒日本牛扒 $268
•荔枝泡盛 $52 / 沖繩四季柑汁 $48

📍笑宴
灣仔皇后大道東200號利東街地下G02-03號舖
2025-06-18 77 浏览
餐廳喺利東街街尾,裝修同沖繩居酒屋8成相似,坐得再舒服啲,位置寬落啲~牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108好開胃又好fresh嘅前菜~八爪魚新鮮彈牙,夾埋綿密嘅牛油果,加上微酸嘅山葵醬油,估唔到成件事又幾夾!雞肉大葉串燒伴梅子醬 $68雞皮好脆,雞肉好大嚿,肉質唔柴但係都唔嫩,食到雞嘅原味。On top有一細塊紫蘇葉同少少梅子醬,份量可以再多啲先夠咁大塊雞🤣輕燒日本和牛 $176肉質軟腍,花紋好靚,蘸埋個清新嘅汁,入口唔會話好膩好油,食多幾塊就feel到和牛帶嚟嘅飽🤣 個人鍾意呢款多過炙燒牛扒,冇咁膩~香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷 $78吞拿魚腩係蓉,都幾新鮮,反而冇好重吞拿魚味,冇乜口感,但味道唔差。板前炙燒日本牛扒 $268成個鐵板上,再即刻炙燒,再淋上燒汁,好打卡able!和牛肉質好重油脂香同埋肉香,帶少少焦香,入口微融,又有啲咬口。側邊有啲鮮甜嘅蔬菜:茄子、粟米、西蘭花、薯角,中和返肉嘅油膩~日本和牛炒飯 $128估唔到炒飯咁出色!乾身得嚟粒粒飽滿軟熟,但又唔會話太乾。牛肉都係牛扒個款,唔會話好韌。側邊仲有一堆炸蒜,可以撈埋炒飯一齊食,好香口,但可以再乾啲脆啲,口感就再perfect啲~是

牛油果八爪魚拌山葵醬油 $108

香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷

板前炙燒日本牛扒 $268

日本和牛炒飯 $128

是日雪葩 $68
原隻冷凍蘋果上嘅雪葩!蘋果味好香甜,食得出唔係用果汁整嘅,唔會太甜。蘋果肉都可以食,係考驗有冇敏感牙齒嘅時候🤣 食咗咁多肥膩嘢,食啖雪葩即刻舒服返~
是日雪葩

琉球王朝 $48
不勝酒力啦...

荔枝泡盛 $52
Cocktail嚟講好有誠意,酒精含量頗高,啱曬酒鬼~

居酒屋嚟講,性價比幾高,嘢食份量好足,對得住個價錢,而且有驚喜!食咗咁多款唔同煮法嘅和牛,個人最鍾意都係輕燒日本和牛~ 呢間可以再encore! 下次想試下廣島蠔~
牛油果八爪魚拌山葵醬油
輕燒日本和牛
香蔥吞拿魚腩煙蘿蔔卷
是日雪葩
2025-06-16 40 浏览
🔎 笑宴 (灣仔)今年父親節揀咗灣仔利东街新開嘅「笑宴」35年經驗日籍總廚坐鎮👨🍳 主打沖繩料理+特色日式酒🍶環境木系暖燈超有日本居酒屋feel!【🔥板前炙燒日本牛扒】 $268日籍總廚嚴選日本和牛,店員當面即場炙燒!高溫鐵板快速鎖住肉汁,外層微焦帶香,一刀切開粉紅肉心超嫩,油脂在口腔爆開🥩【🦪廣島蠔松前燒】 $138源自北海道嘅古老「松前燒」技法!廣島蠔輕輕同昆布一齊烤,昆布鮮甜滲入蚝肉,蚝身飽滿Juicy😋【🥒炸沖繩苦瓜片】$98沖繩特產「Goya苦瓜」!薄切後炸到金黃脆口,苦味好淡反而回甘,絕對係考功夫嘅佐酒小食🍶 老竇驚訝:「原來苦瓜炸完可以咁好食,好鬼有創意!」【🍴日本和牛溫泉蛋凱撒沙律】$138生和牛軟嫩得嚟帶牛香,溫泉蛋一戳爆漿,沙律菜新鮮爽脆,醬汁調得鹹香平衡🥗【🍢雞肉大葉串燒伴梅子醬(2串)】$68雞肉滑到似豆腐,大葉清香+梅子醬酸甜開胃,一串接一串停唔到🍡 【🍧是日雪葩】$58飯後甜品揀咗是日雪葩,清新果香解膩,口感幼滑~呢個收尾好完美😍店員好有禮,會細心講解每道菜特色座位舒服到想坐足一晚食材新鮮、廚藝細膩,絕對係節日聚餐首選!
🔎 笑宴 (灣仔)
今年父親節揀咗灣仔利东街新開嘅「笑宴」
35年經驗日籍總廚坐鎮👨🍳
主打沖繩料理+特色日式酒🍶
環境木系暖燈超有日本居酒屋feel!

【🔥板前炙燒日本牛扒】 $268

【🦪廣島蠔松前燒】 $138

【🥒炸沖繩苦瓜片】$98

【🍴日本和牛溫泉蛋凱撒沙律】$138

【🍢雞肉大葉串燒伴梅子醬(2串)】$68

【🍧是日雪葩】$58

店員好有禮,會細心講解每道菜特色
座位舒服到想坐足一晚
食材新鮮、廚藝細膩,絕對係節日聚餐首選!
2025-06-13 123 浏览
利東街有很多食肆, 今天選了日本居酒屋, 店名改得好叫做笑宴, 一定是歡笑聲處處。餐廳在一個較偏的位置,一不小心就錯過。好友一早來選定座位,餐廳樓底高,座位舒適,可選有隱私度,也可以選戶外座位,帶埋家中毛孩一起都可以。🐩🐶首先叫一壺清酒,一滴入魂,名字已很吸引,酒不醉人已消魂。🤣🤣加熱後的清酒特別滋潤,喝得人心情舒暢。🥳🥳燒牛舌配南蠻味噌,厚度適中的牛舌,燒得焦香,激出食材獨有的香味,鹹鮮香並存,送酒最佳。🤩🤩雞肉大葉串燒半梅子醬,一個特別心思💡的配搭, 我特別喜歡紫蘇葉的味道 ,用來配燒雞肉真是很突出, 再加上酸酸的梅子醬,這感覺真是太好了。🥰來居酒屋怎可以不點刺身 ,主角閃亮登場 ,7點特選刺身拼盆,用最新鮮高質的特選刺身,海膽,凡立貝,大海蝦,三文魚,吞拿魚兩款,全是肥美厚切,顏色鮮亮,味道絕佳,有此美酒佳餚怎能不笑。🥳🥳酒喝得差不多了,好像還少點甚麼,又點了炸豆腐,厚炸沖繩島豆腐,豆香濃郁,外脆內嫩,配一點海鹽香蔥已是甘香無比。美酒佳餚,良朋相聚,人生美事。😀😀

顏色鮮亮,味道絕佳,有此美酒佳餚怎能不笑。🥳🥳

美酒佳餚,良朋相聚,人生美事。😀😀
服務、環境、食物都非常滿意👍🏼星期六晚餐,想試吓啲新嘢,無意中搵到呢間居酒屋👍🏼可能新暫時唔係好多人👍🏼裝修日本feel,仲以為自己去咗日本食嘢👍🏼😄
服務、環境、食物都非常滿意👍🏼
星期六晚餐,想試吓啲新嘢,無意中搵到呢間居酒屋👍🏼
可能新暫時唔係好多人👍🏼
裝修日本feel,仲以為自己去咗日本食嘢👍🏼😄
❀ 笑宴 #灣仔 ❀❗灣仔新開張日式居酒屋 沖繩苦瓜炒豬肉你食過未❗——————————————————灣仔新開開咗間日式居酒屋🏮提供各種特色日本佐酒小食及料理,部份有沖繩特色,甚至加入唔少創新嘅元素。另外當然唔少得款酒類,包括威士忌梳打、啤酒、泡盛等等 😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 網燒日本產和牛 $172燒薄切和牛正常發揮 。.☞ 汁煮日本雞肝 $54雞肝作為冷盤唔鞋口,用汁煮嘅方式甜甜地又幾好味👌🏻.☞ 沖繩苦瓜炒豬肉 $88一向不喜歡苦瓜,但沖繩苦瓜真係一啲都唔苦澀,非常易入口😲跟豬肉一齊炒係當地嘅家鄉菜式,值得試一試!☞ 日本豚肉麵炒飯 $88套用鐵板燒嘅概念,不過將平時嘅麵漿改為飯🤣味道同鐵板燒相近,加上甜品醬汁及沙律醬等等,配搭好似有啲奇怪又入口有熟悉嘅感覺🙈.☞ 火炙日本產和牛拉麵 $138呢碗拉麵令我哋聯想到味千拉麵嘅湯底😂勁濃味,加咗黑蒜油,但好似欠缺肉香。麵條較為普通,正常粗幼度嘅黃色麵條。不過都有幾塊頗大嘅和牛。.☞ 海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $52不過甜品唔錯,一定要試吓紅芋球😍沾上芝麻去炸,夠曬香口。內裏係滿滿嘅紫薯,非常香甜。再配埋海鹽雪糕冰火交融,點可以錯過😝.☞
❀ 笑宴 #灣仔 ❀
❗灣仔新開張日式居酒屋 沖繩苦瓜炒豬肉你食過未❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 網燒日本產和牛 $172
燒薄切和牛正常發揮 。

☞ 汁煮日本雞肝 $54
雞肝作為冷盤唔鞋口,用汁煮嘅方式甜甜地又幾好味👌🏻

☞ 沖繩苦瓜炒豬肉 $88
一向不喜歡苦瓜,但沖繩苦瓜真係一啲都唔苦澀,非常易入口😲
跟豬肉一齊炒係當地嘅家鄉菜式,值得試一試!

☞ 日本豚肉麵炒飯 $88
套用鐵板燒嘅概念,不過將平時嘅麵漿改為飯🤣

☞ 火炙日本產和牛拉麵 $138
麵條較為普通,正常粗幼度嘅黃色麵條。
不過都有幾塊頗大嘅和牛。

☞ 海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球 $52
不過甜品唔錯,一定要試吓紅芋球😍
沾上芝麻去炸,夠曬香口。
內裏係滿滿嘅紫薯,非常香甜。
再配埋海鹽雪糕冰火交融,點可以錯過😝

☞ 是日雪葩 $68
用原個蘋果裝住清甜嘅雪葩,食完雪糕仲可以食埋個蘋果添🍎

——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
灣仔新開嘅居酒屋🏮加插咗一啲自家創新嘅配搭 ,價錢算合理。
2025-02-18 298 浏览
“輕燒和牛沙律”($176)“沖繩苦瓜炒豬肉”($88)“沖繩AGU豬肉餃子”($58)“日本豚肉麵炒飯”($88)“火炙日本產和牛拉麵”($138)“海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球”($52)“是日雪葩”($68)“青蘋果乳酪梳打/藍色多瑙河梳打”($38)利東街有間新開冇耐嘅居酒屋笑宴比較特別嘅係餐廳有提供唔少沖繩料理仲有各款佐酒小食,酒類,泡盛等餐廳環境氣氛輕鬆,可以舒服咁飲返杯🍻先點咗份輕燒和牛沙律🥗和牛肉質腍滑,配上沙律份外清新沖繩料理就點咗苦瓜炒豬肉,agu豬餃子沖繩苦瓜味道回甘,加埋蛋一齊炒更易入口連平時唔食苦瓜嘅我都食到🤣Agu豬肉餃子肉餡夠哂juicy🥟主食先點咗餐廳推介嘅日本豚肉麵炒飯加埋日式燒汁,蛋黃醬真係幾惹味另一份點咗火炙日本產和牛拉麵🍜拉麵湯底黑蒜味濃郁炙燒過嘅和牛脂香十足🐃最後嚟到甜品時間😍海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球紅芋球夠哂綿密,加上雪糕一凍一熱好正😆是日雪葩係蘋果雪葩🍎味道十分清甜,用嚟做結尾就岩哂🥰
“輕燒和牛沙律”($176)
“沖繩苦瓜炒豬肉”($88)
“沖繩AGU豬肉餃子”($58)
“日本豚肉麵炒飯”($88)
“火炙日本產和牛拉麵”($138)
“海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球”($52)
“是日雪葩”($68)
“青蘋果乳酪梳打/藍色多瑙河梳打”($38)

利東街有間新開冇耐嘅居酒屋笑宴
比較特別嘅係餐廳有提供唔少沖繩料理
仲有各款佐酒小食,酒類,泡盛等
餐廳環境氣氛輕鬆,可以舒服咁飲返杯🍻
先點咗份輕燒和牛沙律🥗
和牛肉質腍滑,配上沙律份外清新
沖繩料理就點咗苦瓜炒豬肉,agu豬餃子
沖繩苦瓜味道回甘,加埋蛋一齊炒更易入口
連平時唔食苦瓜嘅我都食到🤣
Agu豬肉餃子肉餡夠哂juicy🥟
主食先點咗餐廳推介嘅日本豚肉麵炒飯
加埋日式燒汁,蛋黃醬真係幾惹味
另一份點咗火炙日本產和牛拉麵🍜
拉麵湯底黑蒜味濃郁
炙燒過嘅和牛脂香十足🐃
最後嚟到甜品時間😍
海鹽雪糕拼炸沖繩紅芋球
紅芋球夠哂綿密,加上雪糕一凍一熱好正😆
是日雪葩係蘋果雪葩🍎
味道十分清甜,用嚟做結尾就岩哂🥰
1959 浏览