今日同朋友去時代廣場等睇戲!去登籠街搵食,醫飽下個肚先。都有好多間餐廳,搞到我地花多眼亂。有個姐姐派左張傳單俾我地,話呢間好,有前菜沙律,又有甜品送。我地見都好似幾吸引。同價錢都唔貴。一個刺身飯都係$98 !出面閒閒地都一定過百幾二百。😎就聽阿姐講上去食下先!好有日本feel咁。好特色lunch定食: 有沙律,小食,麵豉湯沙律都幾大盤!而食落好fresh, 多水份。同落左醋,好開胃。小食: 應該似係 帆立貝裙邊 黎!好味。佢加左少少辣醬。食落好爽口又有d開胃小食。 鰻魚飯黎喇!!嘩!!好大條!仲長過對筷子唔單止長,仲好肥美飽滿。好誇張!唔洗100就食到。真係好抵而佢條鰻魚仲要係熱辣辣。同燒過表面黎,所以食落唔會係好軟腍腍。鰻魚醬 亦夠哂多!最喜歡撈飯吃!😋刺身飯 😍😍omg! 好靚好多款:海膽 吞拿魚 帶子 油甘魚 三文魚 牡丹蝦塊塊刺身都係厚切,而且食得出好新鮮。👉海膽: 好濃既海水味。唔捨得吃👉帶子:夾著塊檸檬,癖左個帶子腥味。食落更新鮮!👉三文魚:中規中矩 👍👉油甘魚:好夠鮮味!食落爽口。👉牡丹蝦: 都唔錯,夠彈牙。但可惜得一隻。👉吞拿魚:呢個真係超正!因為佢俾左拖羅 位我!食
今日同朋友去時代廣場等睇戲!
去登籠街搵食,醫飽下個肚先。
都有好多間餐廳,搞到我地花多眼亂。
我地見都好似幾吸引。同價錢都唔貴。
一個刺身飯都係$98 !出面閒閒地都一定過百幾二百。
😎就聽阿姐講上去食下先!

好有日本feel咁。好特色

lunch定食: 有沙律,小食,麵豉湯

沙律都幾大盤!而食落好fresh, 多水份。
同落左醋,好開胃。

小食: 應該似係 帆立貝裙邊 黎!
好味。佢加左少少辣醬。
食落好爽口又有d開胃小食。

鰻魚飯黎喇!!
嘩!!好大條!仲長過對筷子

唔單止長,仲好肥美飽滿。好誇張!
唔洗100就食到。真係好抵

而佢條鰻魚仲要係熱辣辣。
同燒過表面黎,所以食落唔會係好軟腍腍。

鰻魚醬 亦夠哂多!最喜歡撈飯吃!😋

刺身飯 😍😍omg! 好靚
好多款:海膽 吞拿魚 帶子 油甘魚 三文魚 牡丹蝦

塊塊刺身都係厚切,而且食得出好新鮮。

👉海膽: 好濃既海水味。唔捨得吃

👉帶子:夾著塊檸檬,癖左個帶子腥味。食落更新鮮!
👉三文魚:中規中矩 👍
👉油甘魚:好夠鮮味!食落爽口。
👉牡丹蝦: 都唔錯,夠彈牙。但可惜得一隻。
👉吞拿魚:
呢個真係超正!因為佢俾左拖羅 位我!食落係入口即溶,魚油出哂黎!估唔到98蚊可以食到拖羅。食呢兩塊都已經唔止這個價錢吧!

呢餐真係食到我地又滿意又飽肚!
樓下個姐姐無介紹錯呀!

2018-01-20 567 浏览
視日本為家鄉嘅我,最喜歡去旅行嘅時候去一啲當地小店,串燒小店又可以融入當地生活,又可以輕鬆慢嚼慢飲,真是人生一大樂事。今日又同姐妹去登龍街搵食,呢座大廈有不少食肆選擇,見到呢間竹串日式料理就諗都唔諗上左去。食店坐位不算多,有卡位bar枱也有小桌,裝修充滿日式風情。餐牌選擇甚多,刺身,壽司,卷物,串燒,小鍋各式其式,因為姐妹唔食生嘢,全餐都揀左熟食。極力推薦呢個野菜牛肉鍋,將牛肉鍋上面嘅蛋打均,上乘嘅牛肉更加軟滑,入口有即溶嘅感覺,配上sukiyaki嘅湯,絶對係食到咀lam lam。串燒種類不少,銀雪魚西京燒味到濃郁,燒得火喉剛好,魚皮香口,保留魚質軟滑。手羽先燒得香脆而不乾。冬菇雞肉串外脆內軟保留到肉汁。鹽燒帶子咬入口鮮甜可口。還有很喜歡不常吃到嘅銀杏,苦中帶甜,佐酒之選。低溫鹽燒菠蘿亦十分值得一試,juicy得不得了。壽司卷物質素不錯,將炙燒prime牛小排一口放入口,牛香充滿口中,可見牛肉質素很好。一邊傾一邊吃一邊飲酒,真是人生一大樂事。

食店坐位不算多,有卡位bar枱也有小桌,裝修充滿日式風情。

餐牌選擇甚多,刺身壽司,卷物,串燒,小鍋各式其式,因為姐妹唔食生嘢,全餐都揀左熟食。

手羽先燒得香脆而不乾。冬菇雞肉串外脆內軟保留到肉汁。

一邊傾一邊吃一邊飲酒,真是人生一大樂事。
2018-01-20 63 浏览
真係好耐都冇係lunch時間去食過日本野啦,今日就好快咁走左去呢間餐廳啦,聽朋友之前講過話唔錯,而且佢地既午餐選擇都好多~睇見個餐牌好多都想食,最後決定同朋友每人叫一樣一齊食每個lunch set會有新沙津、味增湯和螺肉。沙津好新鮮,螺肉好多又好大粒。極上魚生飯,有六款既剌身,三文魚大大塊新鮮又肥美,牡丹蝦好大隻夠哂彈牙,帶子厚身又鮮甜,吞拿魚好新鮮有口感,海膽甘甜。食完成個魚生飯超滿足呀竹串頂級牛舌燒,牛舌厚身燒完都肉質都好嫩,芥末松板豬芥末味唔會話好重配上豬肉一齊食好特別, 燒秋葵好爽脆,翠肉瓜爽口,燒雞翼外層香脆肉質嫩滑,甜薯超甜最後仲有甜品呢,最愛既雪米糍~~

最後仲有甜品呢,最愛既雪米糍~~
2018-01-19 123 浏览
老婆大人食過呢間魚生飯話超抵食,今日佢終於帶我黎食傳說中既饅魚飯啦!中午黎既人真係多,好彩我地黎到時仲有最後一張檯! 喺銅鑼灣食日本菜,真係冇三四百都唔得啦!但係呢度午市定食$100都唔駛呀!!!八款午市套餐由$68至$98不等~ 超抵!而且多元化,總有一款岩你!每款定食附有沙律、餐前小食、味噌湯。沙律十分爽脆,用上少少麻醬調味,十分清新開胃。原來每次餐前小食都唔同,今次有螺肉。味噌湯~一落完Order,鰻魚飯即上~成條約一把長間尺既燒鰻魚放在飯面,十分肥美!!!冇斬件原條上更覺矜貴!燒得剛好好,有微微炭香味,塗上少量鰻魚醬汁,配白飯中和一下油膩感就perfect! 竹串日本料理既海鮮全部由日本直送,真係要試試啦!極上魚生飯有齊牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、海膽,帶子和油甘魚,鮮味十足!件件刺身好厚切,帶子係好肥美...而且仲係中間夾左塊檸檬添~令到帶子更加清新鮮甜!睇下隻牡丹蝦幾大隻!D肉仲好扎實架!最後仲有甜品:迷你雪米糍,今日我食到香芋味~完美。價錢超值,店員有禮服務周到。竹串日本料理銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓3590 4577/6695 6482
中午黎既人真係多,好彩我地黎到時仲有最後一張檯!

八款午市套餐由$68至$98不等~ 超抵!
而且多元化,總有一款岩你!

每款定食附有沙律、餐前小食、味噌湯。
沙律、前菜小吃、味噌湯

沙律十分爽脆,用上少少麻醬調味,十分清新開胃。
沙律

原來每次餐前小食都唔同,今次有螺肉。
前菜小吃

味噌湯~
味噌湯

一落完Order,鰻魚飯即上~
極上鰻魚丼飯 $98

成條約一把長間尺既燒鰻魚放在飯面,十分肥美!!!
冇斬件原條上更覺矜貴!
極上鰻魚丼飯 $98

竹串日本料理既海鮮全部由日本直送,真係要試試啦!
極上魚生飯 $98

睇下隻牡丹蝦幾大隻!D肉仲好扎實架!

甜品

最後仲有甜品:迷你雪米糍,今日我食到香芋味~完美。
價錢超值,店員有禮服務周到。

竹串日本料理
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
3590 4577/6695 6482
沙律、前菜小吃、味噌湯
沙律
前菜小吃
2018-01-18 56 浏览
第一眼便被鰻魚吸引😍😍好耐冇食 又好中意食😍😍正當想像上枱時的模樣時...它已到了不是木盒便當形式🤣而是變大了的鰻魚壽司一般橫躺在桌上~鰻魚是原條的!!!!單睇未食就好吸引😍😍甜甜的鰻魚汁...鰻魚獨有的味道+魚油脂味 在口中散發鰻魚汁撈飯又係好好味😍因為佢係set lunch 所以湯,前菜,小食都有🤣雖然佢係lunch 但份量一啲都唔少!因為前一晚冇食飯 今朝又冇食早餐🤣所以整個鰻魚飯可以整個奇蹟地被KO!!!!!!!!!認住個招牌下次想食鰻魚再去🤔

第一眼便被鰻魚吸引😍😍
好耐冇食 又好中意食😍😍

正當想像上枱時的模樣時...它已到了
不是木盒便當形式🤣而是變大了的鰻魚壽司一般橫躺在桌上~
鰻魚是原條的!!!!單睇未食就好吸引😍😍
甜甜的鰻魚汁...鰻魚獨有的味道+魚油脂味 在口中散發
鰻魚汁撈飯又係好好味😍

因為佢係set lunch 所以湯,前菜,小食都有🤣
雖然佢係lunch 但份量一啲都唔少!

認住個招牌下次想食鰻魚再去🤔
2018-01-14
2018-01-18 47 浏览
約左同閨蜜食 lunch 之後行街佢最鍾意就係食日本野,所以搵到呢間黎試試睇佢餐牌 lunch set 好經濟、套餐有8款、最平 $68,最貴都唔過百,有魚生飯,串燒餐同鰻魚飯前菜係沙律、有味噌湯同辣帶子裙邊閨蜜要左極上魚生飯,有6款刺生,全部魚生都係厚切,而且又新鮮👍🏻大滿足閨蜜食到中段都已經表示好夠飽,我就可以同佢食幾件😆我叫左竹串銀雪魚,有鹽燒手羽先、芥末松阪豬、翠玉瓜、秋葵同埋一口小番薯每樣野都係即燒雞翼外脆多汁松阪豬肉質很嫩銀雪魚就唔洗講、好滑另外要提嘅係一口小番薯、好甜飯後甜品係雪糕糯米糍呢度午餐真係好抵食唔過百有如此質素,唔錯
約左同閨蜜食 lunch 之後行街
佢最鍾意就係食日本野,所以搵到呢間黎試試

前菜係沙律、有味噌湯同辣帶子裙邊

閨蜜食到中段都已經表示好夠飽,我就可以同佢食幾件😆

每樣野都係即燒
雞翼外脆多汁
松阪豬肉質很嫩
銀雪魚就唔洗講、好滑
另外要提嘅係一口小番薯、好甜

飯後甜品係雪糕糯米糍

呢度午餐真係好抵食
唔過百有如此質素,唔錯
  • 極上魚生飯
2018-01-17 51 浏览
lunch行過cwb 又想食日本野 揀左依間竹串日本料理極上鰻魚丼飯 $98個鰻魚飯真係夠哂大份 d飯粒粒分明 鰻魚完全蓋過d飯 肥美厚身骨少 又燒得入味嫩滑 nomnommm竹串頂級牛舌定食 $88牛舌吃起來爽又彈口 配鹽燒手羽先、芥末松板豬、翠肉瓜、秋葵同甜甜地嘅一口甜薯整體來說份量亦剛剛好 價錢同味道都好合理 而且午餐每款都附有沙律、味噌湯、小食和甜品 係一個唔錯嘅好選擇! :)
lunch行過cwb 又想食日本野 揀左依間竹串日本料理

竹串頂級牛舌定食 $88

2018-01-17 67 浏览
the luncheon here are fair and good With a vegetables salad 🥗 Scallops skirts Miso and bean curd soupthe grilled cod fish setWith different kinds of Bbq Chicken Wings Pork stick Sweet potatoes tiny Cucumbers And a piece of cod The grilled chicken Extremely good 😊 my friend adds a soft crab tempura And grilled sea salt pineapple 🍍 A 48$ Fatty eel Not cheap But wonderful juicy delicious I have a sashimi bowl With jumbo prawn and Urchin
2018-01-17
  • 極上鰻魚丼飯
  • 極上魚生飯
鰻魚迷、刺身丼迷不容錯過 (只限午市)登龍街是香港其中一條競爭最激烈的食街,很多香港過江龍拉麵店及著名食店都開設在這條街。當中永光中心更為決戰場地,上個星期小弟生日回港就和友人試了其中一間日本料理的 set lunch 。一試有驚喜 !環境 /服務(如圖):1. 典型港式居酒屋格局,雖然不是太寬闊但坐得舒,由其四人坐位。2. 有籃放隨身物件十分貼心。3. 上菜頗快,趕時間者亦可,侍應亦有禮。4. 當日中午12:55 分食完離開,餐廳已經 full house,所以記得要預約。食物 $98 極上鰻魚丼套餐 (如圖):1. 極上鰻魚丼飯長度闊度十分嚇人,有差不多前臂長或足一隻筷子長,粗度足有四隻手指 (以我為標準),絕對大滿足。2. *不像坊間鰻魚飯多汁,而是燒得十分香,令人食慾大增,使我有點懷念京都。3.內裏鰻魚肉質鎖得十分嫰滑,廚房有功架。食物 $98 極上刺身丼 (如圖):1. 刺身有(帶子,吞拿魚,牡丹蝦,三文魚,油甘魚,海膽)6 種刺身。2. 海膽不會因為價錢變質,鮮甜淸香。3. 牡丹蝦亦十分新鮮彈牙。4: 吞拿魚十分有驚喜,絕不「擦子膠」,十分鮮嫰而色澤也顯得十分新鮮。5: 由
鰻魚迷、刺身丼迷不容錯過 (只限午市)

環境 /服務(如圖):

2. 有籃放隨身物件十分貼心。
3. 上菜頗快,趕時間者亦可,侍應亦有禮。

食物 $98 極上鰻魚丼套餐 (如圖):

3.內裏鰻魚肉質鎖得十分嫰滑,廚房有功架。

食物 $98 極上刺身丼 (如圖):

2. 海膽不會因為價錢變質,鮮甜淸香。
3. 牡丹蝦亦十分新鮮彈牙。

5: 由於多人光顧,刺身流轉快其餘油甘魚,帶子,三文魚新鮮程度亦十分不俗。

以上套餐包括了湯、沙律和前菜 (驚喜地絕不馬虎,由其前菜十分有心)

在銅鑼灣如果 $98 可以吃到以上質素和份量的日式丼,真的是物超所值。
2018-01-11
2018-01-16 107 浏览
之前bkmark左呢間餐廳 今日放假 就特登帶特別中意食日本野既媽媽仲有阿姨黎試Lunch set 包沙津 味噌湯 小食同甜品都係$68起 以銅鑼灣黎講都算平極上鰻魚丼飯 ($98)一整條鰻魚燒到香噴噴咁放係面前 真係即時食慾大增 呢個打卡一流鰻魚好肥美 食落啖啖肉 口口焦香味 好彩下面個飯唔多 如果唔係都難食得晒 不過食落發現都有幾多細魚骨極上魚生飯 ($98)有三文魚.牡丹蝦.油甘魚.吞拿魚 帶子 魚生厚切 用料新鮮 色澤好靚 海膽都唔錯 食落有甘香北海道角切魚生飯 ($68)可能因為係角切既關係 覺得用料無咁新鮮 總括而言 d魚生飯個飯底唔係好夠醋味

極上鰻魚丼飯 ($98)

極上鰻魚丼飯

極上魚生飯 ($98)
極上魚生飯

北海道角切魚生飯 ($68)
北海道角切魚生飯

2017-12-30
極上鰻魚丼飯
2018-01-16 68 浏览
早已習慣一人午餐,自己喜愛吃什麼就選什麼餐廳也蠻自由的。 在銅鑼灣總有好地方,永光中心會是其中之一。午餐set也有許多選擇,雖然心中很想試試這店出名的鰻魚丼飯,但心多的自己最後還是點了竹串銀鱈魚燒 ($98)午餐包了前菜,沙律,味噌湯前菜是帶子裙邊,鮮甜爽彈而口感煙韌,醬汁味道十分開胃。沙律蔬菜夠爽甜脆口,十分新鮮。味噌湯夠熱,主菜前來一碗先來暖暖胃。主菜串燒有銀鱈魚,銀鱈魚油脂特別香,皮脆鹽燒手羽先,肉嫩外皮香脆芥松板豬,肉香油脂分佈均勻,帶有芥末味翠玉瓜-多汁多水一口甜薯,經烤過也特別甜秋葵
午餐包了前菜,沙律,味噌湯
前菜是帶子裙邊,鮮甜爽彈而口感煙韌,醬汁味道十分開胃。

沙律蔬菜夠爽甜脆口,十分新鮮。
味噌湯夠熱,主菜前來一碗先來暖暖胃。
主菜串燒有銀鱈魚,銀鱈魚油脂特別香,皮脆
鹽燒手羽先,肉嫩外皮香脆
芥松板豬,肉香油脂分佈均勻,帶有芥末味
翠玉瓜-多汁多水
一口甜薯,經烤過也特別甜
秋葵
2018-01-16 320 浏览
從同事口中得知,銅鑼灣有間日本餐廳主打巨型鰻魚飯,巨型既程度甚至比日本當地既餐廳更甚,身為日本控既我,當然要一試啦。餐廳位於登龍街永光中心,都算係幾方便。餐廳命名為竹串,成間餐廳既佈置都好有「竹」味,走簡約既風格。大約2:00到達餐廳,人流唔算係好多,可能因為過佐最peak既lunch hour 之故吧。午市套餐既選擇有不少,最平既$68已經有交易,而最貴既就係極上鰻魚飯,都只係售 $98,價錢非常親民; 而每款既套餐都會包沙律,味噌湯,小食,和甜品。只要想起工廠區既工廈,普普通通一個沙律都要賣差唔多$100,呢度既套餐我覺得特別抵食。點完餐之後,店員製快便為我們拿來小食。小食先來一個帆立貝裙邊加上野菜沙律,以餐前小食來說,絕對很夠誠意,尤其係帆立貝裙邊,味道很好。極上鰻魚丼飯 $98今次到訪既重點,超大塊既鰻魚,果然無令我失望,整個丼飯放在木板上,令整個賣相更吸引。鰻魚非常肥美,醬油略嫌做得甜了一點,食食下會有d膩既感覺,不過動人既魚肉質地,實在令人十分滿足。竹串銀雪魚燒 $98另一個套餐我們點了銀雪魚燒,起初沒有留意,以為係一整條銀雪魚上桌既,但原來係串燒。除佐銀雪魚,呢個套餐仲會

餐廳位於登龍街永光中心,都算係幾方便。

點完餐之後,店員製快便為我們拿來小食。

竹串銀雪魚燒 $98

除佐銀雪魚,呢個套餐仲會有鹽燒雞翼,芥末松板豬,翠玉瓜,秋葵,和一口甜薯。

總算錯有錯著,整個set比我想像的來得豐富,銀雪魚入口即溶,鮮甜既魚汁令人回味,而其他既瓜,菜,亦令整個set更balance,有魚有肉又有菜。

味噌湯

味噌湯唔算係特別濃郁,但濃度算係合格,食飽飽飲一碗夠哂暖胃。

甜品

最後既甜品係雪糕糯米糍,我地都不約而同拿到芒果味,記得細個既時候好鐘意食,但年紀大了,選擇多了,慢慢地忘記佐有呢個甜品既存在,現在有機會重溫,味道更勝當年。

大約$100既午餐能夠有如此高既質素,實在難得,今次有特別鳴謝朋友既誠意推介呢!
2017-12-09
2018-01-15 78 浏览
平時去銅鑼灣行街,去登龍街開飯都係食拉麵多,不過今次去到每間都有點人龍要排隊,碰巧又有阿姐排傳單宣傳,就上了間樓上鋪食日本野啦⋯⋯晚飯時間,不算多人,可能要上樓的關係吧,靜靜的傾計,品嚐一下菜式也不錯呢!荔枝梳打特飲,味道適中,清甜好飲👍👍點了數款即叫即製的串燒!外間少見的燒雞皮,薄脆可口,感覺就像吃薯片一樣!燒雞翼同燒雞軟骨亦燒得惹味,灑了點鹽分吊味,亦意外地好食😋😋壽司方面,柚三味是餐廳的推薦菜式,火焰壽司配上柚子汁,甜甜的,味道清甜,吃入口令人一試難忘!其他手握壽司如油甘魚、左口魚也是很高質素,新鮮好吃👍🏻👍🏻另外點了刺身拼盤,份量不多,每款刺身只有兩塊,不過勝在款式多、夠新鮮,吞拿魚和帆立貝也吃出其鮮味!

荔枝梳打特飲,味道適中,清甜好飲👍👍

點了數款即叫即製的串燒!

2018-01-14 80 浏览
登龍街最不缺的就是日本料理,但以拉麵店居多,如果要試定食,可以考慮一下這間竹串。點餐後奉上的沙律,前菜及麵豉湯。先來點小吃墊墊胃,前菜螺肉不會吃到冰未化開。沙律方面份量適中,沙律菜好爽口,食得到新鮮。麵豉湯入面有滑滑的豆腐及香菇,絕對不是用粉沖開那種行貨。Order了極上魚生飯,HKD98。魚生的份量絕不孤寒,有三文魚(超級厚切),油甘魚,吞拿魚,帶子,牡丹蝦同海膽,除了牡丹蝦同海膽外,其他都double奉上。既然魚生是厚切,入口當然是啖啖肉,亦都好新鮮。朋友order了鰻魚飯,HKD98。鰻魚好。大。片。賣相極為吸引,一上枱香氣都撲鼻,鰻魚汁的份量亦剛剛好,整體配搭洽到好處。飯後都有甜品,綠茶雪米糍。價錢OK可以接受,味道又OK,有湯有正餐有甜品,滿足啦。侍應加茶加得都幾密,服務態度又不錯。

點餐後奉上的沙律,前菜及麵豉湯。

Order了極上魚生飯,HKD98。

飯後都有甜品,綠茶雪米糍。

2018-01-14
2018-01-13 62 浏览
呢間餐廳地方算大, 但座位不算太大, 環境都OK既, 服務不錯,有毛巾用~和牛sushi 比較好食, 差d想再叫嫁啦, 但為左試多d野食都係算啦!牛味本身比較濃, 肉質都彈牙! 我覺得唔錯!串燒,燒得不差, 但對比起sushi我會prefer sushi多d, 串燒師博已經幫手調左d味,基本上唔洗再加野, 我覺得串燒燒得唔算乾, 比較多汁, 所以燒得不錯,但係肉質黎講未去到話勁好食既地步~ 但師博功力不錯!醬油湯, 味道不錯, 始終我會中意多d料會豐富d感覺,麵身好彈牙, 口感唔錯, 湯底淡淡醬油味, 唔會過濃. 銀雪魚本來就正, 肉質鬆軟, 又有好香既魚味, 深海魚黎講我最中意係佢,加上師博本來就技術比較好, 所以燒得更香同更好味, 基本上呢道又係我覺得必定叫如果黎呢間餐廳!飯團只能講比較香, 流心芝士好似唔太見到, 不過食落去味道都係有d單調,我覺得再加d料落去可能會比較好食!
呢間餐廳地方算大, 但座位不算太大,
環境都OK既, 服務不錯,
有毛巾用~
牛味本身比較濃, 肉質都彈牙! 我覺得唔錯!

但係肉質黎講未去到話勁好食既地步~ 但師博功力不錯!
醬油湯, 味道不錯, 始終我會中意多d料會豐富d感覺,
麵身好彈牙, 口感唔錯, 湯底淡淡醬油味, 唔會過濃.
加上師博本來就技術比較好, 所以燒得更香同更好味,
基本上呢道又係我覺得必定叫如果黎呢間餐廳!
我覺得再加d料落去可能會比較好食!