2017-12-24 93 浏览
銅鑼灣開飯,之前見過呢間食評都唔錯,就同朋友一齊去試下🤩鰻魚飯必點!環境超日本,坐卡位位置都大,👍🏿👉🏿✨極上魚生飯 Hkd 98💸📌超多唔同既魚生,鋪係面係full晒!三文魚夠晒肥美又新鮮😍午餐仲包埋味噌湯,沙拉,小食同甜品,抵食呀😈👉🏿✨極上鰻魚丼飯 Hkd 98💸📌呢個絕對係必點!本身睇相都知係極大一鰻魚,但上到黎都不禁嚇一嚇😱真係好大條!蒲汁燒到岩岩好,唔會食到啲硬魚骨👍🏿配埋飯勁肥美,啖啖肉好正😊
銅鑼灣開飯,之前見過呢間食評都唔錯,就同朋友一齊去試下🤩
鰻魚飯必點!環境超日本,坐卡位位置都大,👍🏿

👉🏿✨極上魚生飯 Hkd 98💸

午餐仲包埋味噌湯,沙拉,小食同甜品,抵食呀😈
👉🏿✨極上鰻魚丼飯 Hkd 98💸

2017-12-23 97 浏览
我們最愛吃日本餐,  銅鑼灣 Midtown 登龍街是首選地區, 人多, 食店多, 夠熱鬧,  行到永光中心, 剛收到 Flyer,  竹串日本料理,  看看資料, 食品選擇豐富, 決定試試.餐廳裝修很日本式, 燈光暗暗, 整齊清潔,  座位闊落舒適,  有卡座, 方桌.店內設有大型壽司吧,  可見師傅們在勤力地工作, 有做剌身, 壽司, 串燒........我們幸好安排坐吧檯, 可以边吃边欣賞師傅燒烤厨藝.日本空運海鮮也不少.  做刺身, 壽司的師傅都有兩位.我們坐下, 店員即遞上熱茶, 及餐牌.  食品選擇多, 有刺身.燒物..........一品料理, 鍋物.食事, 甜品.店長介紹今日 Special,  包括時令刺身, 特上刺身拼盤, 我們點了:上刺身拼盤 $128-刺身共有五款  :   有 三文魚, 吞拿魚, 牡丹蝦, 帶子, 八爪魚. 每一件刺身都是厚切,  色澤透亮, 肉質鮮甜,  質素很高,  新鮮甜美, 好驚喜 !!帶子:  新鮮大件好食, 質感爽甜而脆. 三文魚, 吞拿魚:  肉質緊緻卻爽口, 魚油豐富.  牡丹蝦 :  大蝦的 size 大, 彈牙可口.  野菜
可以边吃边欣賞師傅燒烤厨藝.

日本空運海鮮也不少.  做刺身壽司的師傅都有兩位.
我們坐下, 店員即遞上熱茶,
及餐牌.  食品選擇多, 有刺身.

燒物..........
一品料理, 鍋物.

食事, 甜品.
我們點了:
刺身拼盤 $128-
帶子:  新鮮大件好食, 質感爽甜而脆.
三文魚, 吞拿魚:  肉質緊緻卻爽口, 魚油豐富.
牡丹蝦 :  大蝦的 size 大, 彈牙可口.
野菜牛肉鍋 $88
鉄鍋上檯夠熱, 牛肉有多片, 肉質優, 牛味濃, 湯有淡淡的牛味, 還頗清香,
湯中除了優質牛肉, 還有雞蛋, 冬菇, 金菇, 紹菜,  豆腐, 好足料, 好討好.
鰻魚炒飯 $48-
飯炒得香氣十足, 不油膩, 鰻魚甜味較重, 肉香, 只是份量不多.  珍珠米口感好, 帶點煙韌, 撈埋鰻魚醬食更滋味呢!
稻庭手打烏冬 (湯)  $38-
手打烏冬份量不少, 入口煙韌, 彈牙, 口感不錯. 有海藻, 魚片伴着, 湯調味適中, 好極.
甜品, 雪米磁, 每客一個免費, 也好好味,
餐廳選材新鮮有質素, 廚師用心真誠,   餐廳座位舒適, 店員服務態度殷勤, 使人感覺不錯.  因為今次趕着去時代廣場看电影, 下次再來吃燒物.
2017-12-22 896 浏览
來到週末,最好就是訓到自然醒再約埋老友去食個fine lunch鮮有過海的我,難得今日要到銅鑼灣,便叫老友帶路去食個FINE LUNCH。老友介紹最近永光中心開了間日本菜LUNCH好抵食, 仲話一定要帶我試試!竹串位於銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓, 一開LIFT門眼前一亮, 日式的裝潢令人彷佛像去了日本般入到竹串,BAR枱附近掛了幾個沖繩ORION燈籠坐下來立即看一下MENU, 午餐選擇也算多,魚生、烏冬和串燒定食也有最重要的是沒有一款過$100!!! 點餐後, 店員隨即送上沙律🥗小食是辣味螺肉加入青瓜和蘿蔔, 十分新鮮的配搭而沙律菜也很fresh竹串銀雪魚燒定食 $98有銀雪魚、鹽燒手羽先、芥末松板豬、翠肉瓜、秋葵、一口甜薯銀雪魚本身油份充足, 輕輕一燒, 外皮已十分香脆,魚味又香又濃。另一驚喜之處芥末松板豬, 豬肉燒得恰好不會太干身.而一口甜著燒得外脆內軟, 甜甜地也不錯竹串頂級牛舌定食 $88朋友點了牛舌定食 , 基本上跟我的銀雪魚定食差不多, 只不過銀雪魚變了牛舌,同樣出色牛舌肉質爽彈獅咬口, 灑上少許鹽已非常YUMMY~~~

入到竹串,BAR枱附近掛了幾個沖繩ORION燈籠

最重要的是沒有一款過$100!!!

點餐後, 店員隨即送上沙律🥗

小食是辣味螺肉加入青瓜和蘿蔔, 十分新鮮的配搭

而沙律菜也很fresh

竹串銀雪魚燒定食 $98
有銀雪魚、鹽燒手羽先、芥末松板豬、翠肉瓜、秋葵、一口甜薯

另一驚喜之處芥末松板豬, 豬肉燒得恰好不會太干身.
而一口甜著燒得外脆內軟, 甜甜地也不錯

竹串頂級牛舌燒

竹串頂級牛舌定食 $88

牛舌肉質爽彈獅咬口, 灑上少許鹽已非常YUMMY~~~

2017-11-26
竹串頂級牛舌燒
2017-12-21 638 浏览
竹串日本料理是一間居酒屋料理店,除一般刺身外,更有各式串燒供應。 午市造訪,正正安坐於串燒爐面前,可邊吃邊欣賞串燒的製作過程。 每份午餐除主菜外,亦會跟上沙律、小食、味噌湯及甜品。小食是涼伴海蜇,食感脆彈,麻香帶甜。味噌湯口味輕輕的,為濃味串燒打頭陣效果不錯。 主菜是一份串燒拼盤,內含銀鱈魚、鹽燒手羽燒、芥末松板豬、翠玉瓜、秋葵及一口甜薯。 銀鱈魚味道甜滑,外層微微帶焦。套餐以鱈魚定名,但只有小小一塊略為失色。鹽燒手羽燒連雞皮享用香口度甚有保證。芥末松板豬的芥末味道不甚突出,但肥夾瘦的肉質與雞翼一樣十分甘香。翠玉瓜面上灑滿胡椒食鹽,味道香辣上味。秋葵經燒烤後仍能保持水潤嫩爽。一口甜薯味道一如預期,不及之前兩款燒菜蔬出色。 在飯餐的末段時間,店員隨手放下兩顆雪米糍作甜品。竹串日本料理的午市套餐才不過數十元,以這樣的串燒質素來説實在有所交代,可以試試!

味噌湯

竹串銀鱈魚燒

銀鱈魚

在飯餐的末段時間,店員隨手放下兩顆雪米糍甜品
雪米糍

[19/12/2017; Tue]
竹串銀鱈魚燒
2017-12-21 130 浏览
晚上工作完和男友在銅鑼灣晚餐順便逛逛街,去了這家在拉麵街上一座食廈裡的日料試試看。餐廳剛剛開業兩個月,聽店員說還有另外兩家分店。店裡不大,我們坐在壽司吧台那邊。來的時候沒有期望很高吃完以後感到非常驚喜,食物味道一流而且最重要價錢親民,在銅鑼灣這個區真的非常得食。我們這次主要點熱食,沒有點什麼刺身,但餐廳每天都有空運新鮮魚,愛吃魚生的朋友仔可以試試看。第一個上來的是鰻魚炒飯($48)。連男友這個炒飯达人也連連贊好,哈哈飯炒粒粒分明,但不會太乾或太油,吃得到粒粒鰻魚,好好吃!然後是厚切牛舌($48)。牛舌還蠻厚,烤得蠻嫩。接著是一串雞翼($18)和雞軟骨($18)。雞肉入味滑嫩,我覺得這邊做串燒很有水準,大家可以放心點串燒類食物哈哈。這個是蕃薯天婦羅($42)。外邊炸得很脆,不是那種裹了很厚一層麵糊的天婦羅,而且不油膩,蕃薯很甜,贊贊贊!我們唯一點了一份壽司是這個四文魚醬油漬壽司($28),感覺魚皮有點點腥,我自己覺得還好。最後是鹽燒三文魚頭($88)。燒得很香,魚油很多,超好味!我們點了那麼多以為買單會500塊以上,結果兩個人才300塊多一點,超划算!食物味道出色,大家可以去試試看喔(●

鰻魚炒飯($48)
然後是厚切牛舌($48)。牛舌還蠻厚,烤得蠻嫩。
厚切牛舌($48)

雞翼($18)

雞軟骨($18)
蕃薯天婦羅($42)
四文魚醬油漬壽司($28)

最後是鹽燒三文魚頭($88)。燒得很香,魚油很多,超好味!
鹽燒三文魚頭($88)
我們點了那麼多以為買單會500塊以上,結果兩個人才300塊多一點,超划算!食物味道出色,大家可以去試試看喔(●’◡’●)ノ♥
2017-12-19
鰻魚炒飯($48)
厚切牛舌($48)
雞翼($18)
雞軟骨($18)
蕃薯天婦羅($42)
鹽燒三文魚頭($88)
2017-12-21 70 浏览
銅鑼灣登龍街美食眾多,今天就走到樓上鋪食日本菜!先是來了黑松露炒雜菇,香味橫溢,吃下去味道香甜,菇炒得剛剛好,不會太淋。然後是鰻魚玉子燒,賣相挺漂亮,而且份量很多! 蛋香與鰻魚的味道融合在一起很香口,口感嫩滑。每人兩舊,剛剛好。再來是鰻魚炒飯,原本只以為是小小的一豌,來到卻是份量十足! 鰻魚燒得很香,沒有骨,口感很爽,不錯。(飯下面還有很多塊鰻魚)後來叫了一串白鱔,烤得很香,魚肉仍然相當嫩滑,肉汁也鮮甜。刺身方面點了三文魚腩、油甘魚腩和帶子,每一件都是厚切的,而且很新鮮。三文魚腩的油香非常可口,忍不著要多吃幾塊。油甘魚腩也很肥美,帶子值徑應該有3cm,而且味道相當鮮甜。雖然不是點了很多食物,但食物份量都很足,三個人已經吃得很飽。而且食物價錢非常合理,性價比高。👍🏻
銅鑼灣登龍街美食眾多,今天就走到樓上鋪食日本菜!

後來叫了一串白鱔,烤得很香,魚肉仍然相當嫩滑,肉汁也鮮甜。

2017-12-21 346 浏览
近期係Facebook instagram 上都有朋友post 原條鰻魚飯既相片身為鰻魚控既我 見到都流哂口水是日3點鐘要去中環做野所以我就約左係銅鑼灣返工既朋友食個lunch試下呢條鰻魚竹串位於永光中心登龍街多日本餐廳外原來呢橦大樓都係好多日式料理既集中地我哋12點45去到 已經坐滿七成人1點鐘嚟到都要開始等位好彩行快一步店裝修同一般日式料理裝修差唔多我哋今次被安排坐係吧枱位呢度嘅午餐價錢有$68至$98不等(需加一)而每一個set 除左主食外都會有味增湯、沙律、小食及甜品味道中規中矩朋友就叫咗個刺身飯裏面有帶子、三文魚、油金魚、牡丹蝦及海膽刺身新鮮 而我就梗係食鰻魚丼一上枱真係好震撼鰻魚長度同碟一樣咁長燒到香香地嘅鰻魚有陣陣嘅炭香味再配上甜甜地嘅鰻魚汁 肉質相當肥美大食既我本身見到碗飯都覺得唔夠食但鰻魚超級大條 魚油富豐食到一半已經覺得 有點漏到飽既感覺平時出去食一碗鰻魚飯只有呢度嘅半條已經需要$70-$80而家呢一條咁大條都係$98真係相當抵食鰻魚飯每日數量有限好快賣哂!想食就早啲到🤣
近期

1點鐘嚟到都要開始等位
好彩行快一步

店裝修同一般日式料理裝修差唔多

我哋今次被安排坐係吧枱位

呢度嘅午餐價錢有$68至$98不等(需加一)

而每一個set 除左主食外
都會有味增湯、沙律、小食及甜品
味道中規中矩

朋友就叫咗個刺身
裏面有帶子、三文魚、油金魚、牡丹蝦及海膽
刺身新鮮

鰻魚飯每日數量有限
好快賣哂!
想食就早啲到🤣
2017-12-19
假期前夕sogo真係恐怖地多人 都係醫左個肚先行 search下openrice見到開左間新日本野 lunch set最貴只係$98就可以食到有海膽既魚生飯 新張期仲有88折 痴線好抵食 趁新開冇咩人即刻上去試下先😋可能新開既關係 午飯時間冇咩人 叫左個極上魚生飯同竹串銀雪魚燒 落單後店員好快上左沙律,前菜同麵豉湯。沙律菜新鮮配和風柚子醋味道清新 好開胃😋 前菜係海哲 用麻油醃過好香 跟餐既麵豉湯都唔頹 有好多菇粒喺入面 幾有誠意極上魚生飯 $98 😋: 8/10好快魚生飯就送到喇 心裡面「哇」左一聲 會唔會太抵食丫 $98有大大隻牡丹蝦x1 加拿大海膽x1 帶子x3 油甘魚x2 吞拿魚x2 三文魚x2... 雖然食落唔算驚為天人咁好食 但都叫新鮮 成個set加埋都唔使一舊真係法官大人我冇野問喇竹串銀雪魚燒 $98 😋: 8/10呢個又係一黎已經霸氣盡露 6條串燒排得靚靚上枱 真係$98?銀雪魚 魚質好滑 燒得岩岩好 加埋甜甜地燒汁好想encore丫芥末松板豬 呢個好高質 外脆內軟有啲似玻璃豬既質地 好入味😋鹽燒手羽先 呢個相對另外兩款肉就比較普通 燒得過左少少龍 有啲乾身秋葵 好欣賞

極上魚生飯 $98 😋: 8/10

竹串銀雪魚燒 $98 😋: 8/10

秋葵 好欣賞呢度既秋葵燒得夠乾身但又唔會硬 而且鎖到裡面既精華 平時食秋葵都係恰居多 估唔到做串燒都幾好食

一口甜薯 dor最愛既甜薯仔 本身好味 可以燒耐少少等個皮再脆少少

翠肉瓜 juicy既翠肉瓜又係不錯吃
跟餐仲有個白飯 不過可能今轉落少左水煲 個飯乾左啲 刺身個飯冇問題既

食完個咁豐富既set仲有甜品 係維記既雪米糍 滿足埋甜品胃😋 可能新開午飯時間都唔算多人 店員服務都好好 時不時黎加茶 港島可以$100食個咁豐富既日本lunch 性價比真係爆標 一定再encore丫!😍😍😍

• 極上魚生飯
2017-12-19 53 浏览
今日經過銅鑼灣美食熱點登龍街, 本來想去食拉麵,但發現樓下好多人排隊, 咁啱經過有個派傳單嘅阿姐, 畀一個日本定食嘅傳單, 價錢都算實惠, 由68蚊至98蚊, 仲有天婦羅嘅定食烏冬, 就一於上去啦餐廳提供嘅定食, 大概有八款, 一心諗住天婦羅嘅我, 就當然間返天婦羅定食天婦羅包括兩隻蝦, 一個蕃薯, 一個南瓜, 一個茄子, 有沙律菜, 配酸汁食, 爽脆開胃過咗一陣, 定食嚟到, 烏冬同埋天婦羅係分開上, 天婦羅個賣相不錯, 咬落去,外脆內軟, 鬆鬆脆脆嘅口感, 點埋醬油蘿蔔蓉嚟食, 往往兩三下就清曬哂啲嘢喇!而烏冬 咬落去煙韌彈牙, 牛肉又嫩滑, 一啲都唔靭, 88蚊呢個價錢真係冇得輸, 仲要有埋雪米糍做甜品, 不錯不錯

2017-12-19 55 浏览
餐廳裝潢以木為主調,玻璃前便是銅鑼灣景致 叫左個極上魚生飯, 鋪了多款刺生,牡丹蝦, 帶子, 拖羅, 油甘魚, 三文魚,還有海膽 賣相吸睛, 閃着光澤的魚生、清新微酸的醋飯,大口大口的食,豐腴、軟糯、清鮮,交織而成的微妙口感,丼的魚生鮮度夠! 三文魚口感特別軟滑,帶子大大粒爽口彈牙,配檸檬汁更突出鮮味油业魚口感軟滑,香甜濃稠。牡丹蝦蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁,餘味悠長爽脆的日本青瓜, 跟順滑帶微鹹的海膽, 拼湊出多重口感, 正煙煙韌韌的日本米飯、芝麻及紫菜絲拌勻吃,鮮香味濃, 不錯不錯

餐廳裝潢以木為主調,玻璃前便是銅鑼灣景致

本身頗喜歡鰻魚這種無鱗亮皮魚,少骨而肉質鮮美。不過曾在壽司店遇過肉質軟棉棉,可以說是<霉>來形容的小片薄身鰻魚。以為中伏,後來才知此物名曰:穴子!是鰻魚另一品種。但是自己比較喜歡口感豐富的燒鰻魚。有彈性的魚皮,實在的魚肉,味道鮮美,還有濃郁的鰻魚汁,配飯一流。今天一家三口來一登龍門~登龍街,試試朋友推介的又長又粗的鰻魚飯。朋友特地囑咐,午市時段會比較實惠。一家三口就座於卡座,不過較接近吧台及廚房。朋友果然好介紹,午餐也是百元以下。點了三份套餐,滿人期待那個鰻魚丼飯。 極上鰻魚丼飯    視覺:由於座位接近吧台,可以看到職員制作串燒的過程。特別是待應從吧台領取鰻魚飯後路過之時,鰻魚丼飯真夠份量呢!自己的鰻魚丼終於來到。可是手上没有尺可量度,反正跟網上圖片相距不遠。魚肉表面有燒焦的痕跡,就是剛才燒出來的傑作。下方圓形白飯,也沾上啡色的鰻魚醬汁。鰻魚丼,我來也!  手感:餐廳没有提供餐刀,只有筷子和匙羹。鰻魚肉當然容易分切,但這鰻魚皮有一定厚度,比較煙韌,粘度高。匙和筷二者合力,也難以拉開厚厚的魚皮。落手之時,把墊底的白飯也弄散了!口感&味道:除了魚肉柔軟的質感,也有魚皮粘粘的口感。魚皮似糯
本身頗喜歡鰻魚這種無鱗亮皮魚,少骨而肉質鮮美。
以為中伏,後來才知此物名曰:穴子!是鰻魚另一品種。
朋友特地囑咐,午市時段會比較實惠。
一家三口就座於卡座,不過較接近吧台及廚房。
朋友果然好介紹,午餐也是百元以下。
點了三份套餐,滿人期待那個鰻魚丼飯。

視覺:
由於座位接近吧台,可以看到職員制作串燒的過程。
特別是待應從吧台領取鰻魚飯後路過之時,鰻魚丼飯真夠份量呢!

極上鰻魚丼飯

自己的鰻魚丼終於來到。
可是手上没有尺可量度,反正跟網上圖片相距不遠。
魚肉表面有燒焦的痕跡,就是剛才燒出來的傑作。
下方圓形白飯,也沾上啡色的鰻魚醬汁。
鰻魚丼,我來也!
手感:
落手之時,把墊底的白飯也弄散了!
口感&味道:
除了魚肉柔軟的質感,也有魚皮粘粘的口感。
魚皮似糯米糍的皮,蝦餃皮,QQ彈牙,即是骨膠原囉!
還有魚皮豐富的魚油!
加上鰻魚醬汁的鹹中帶甜,夠濃郁,而且醬汁又多,一定要跟飯一同品嚐。
極上鰻魚丼飯
消滅了半邊鰻魚,已經好飽,要努力<隊>埋佢。
假如要挑剔這個鰻魚套餐,就只能說,珍珠米較軟較硬。
因為自己是<軟飯王>,喜歡香軟的白飯。
即是白飯水份再多一點,腍一點,這個鰻魚丼就完美了!
竹串銀雪魚燒套餐
竹串銀雪魚燒

小米之父點的竹串銀雪魚燒套餐。小米是首次嚐試小甜薯,還覺得這種紫色的東西几好味。
看來小米的美食資料庫又增加一項,就是紫色的甜薯了。
和風便當
小米則為了吉列豬扒,點了和風便當。吉列豬扒己分件,在接近尾聲時,才嚐最後一件吉豬,肉汁依然豐富,没有乾柴。
用膳過後,心中盤算:鰻魚套餐真抵食!
2017-12-17 43 浏览
臨近聖誕,又去銅鑼灣行街買聖誕禮物了🎁。行街買嘢之前,先搵嘢食!我地又搵到正嘢喇,就係上樓日本料理,午餐$100有找,各$98(另收加一服務費)。呢個價錢以為食頹餐,其實又唔係喎,而且有沙律、味噌湯、小食同甜品,性價比都幾高。圖文並茂嘅menu!極上魚生飯($98)有帶子、牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、油甘魚同海膽,魚生種類多,味道都算新鮮!竹串銀雪魚燒($98)串燒定食黎講,呢個set都算抵!有銀雪魚、鹽燒手羽先、芥末松阪豬、翠玉瓜、秋葵、一口甜薯。以主角銀雪魚最優,又好撈飯;呢度以串燒同刺身做主打,個人覺得串燒質素稍勝一籌呢!
臨近聖誕,又去銅鑼灣行街買聖誕禮物了🎁。

圖文並茂嘅menu!

極上魚生飯($98)

竹串銀雪魚燒($98)

2017-12-17 73 浏览
之前佢返個朋友食這裏的魚生飯很好吃,而且份量極大 ,今次難得過咗嚟港島區做嘢就坐咗兩個站嘅地鐵過嚟吃午餐,六十八蚊一個午餐為最平,最貴都係98蚊。 上次朋友食咗鰻魚飯,所以今次就試下食極上魚生飯,食完之後其實都好飽肚,而且價錢都真係比心目中便宜,質素亦都好高,如果有下次再過嚟港島區都會再過嚟食午餐 。極上魚生飯 $98 刺身方便都有好多款唔同,帶子,牡丹蝦,三文魚,吞拿魚,油甘魚,海膽 。冇諗過刺身會咁新鮮,而且十分之厚肉 ,最鍾意食牡丹蝦味道好彈牙又鮮甜 ,三文魚同埋吞拿魚好新鮮而且魚脂夠。帶子好厚肉,而且解凍得十分之好,完全唔會感覺到有雪味,好新鮮 。油甘魚味道好濃郁,海膽唔算話十分濃郁但係十分之清新而且好新鮮。 配上壽司飯唔會太酸口感啱啱好。附沙律,味噌湯,小食,甜品 中都算 幾好,麵豉湯味道唔算好咸,而且入面嘅海帶都好好味 。小食方面係螺肉味道都好濃郁唔錯,最後有甜品就係芒果糯米糍,食完之後飽飽地離開。

2017-12-17 46 浏览
喺附近做嘢之後去食個午餐,永光中心係咪好多食肆,可以有好多唔同嘅菜式。今次就揀咗喺15樓嘅竹串日本料理, 感覺非常有日本風,今次我哋就坐係吧枱,最後選擇左一個刺身飯同埋一個燒烤餐。本身已經有啲湯同埋前菜沙律等等,好清新。燒果個就揀選左銀鱈魚,雖然唔算太大舊,但係size已經值回票價,好香嘅魚油味在口中打滾!還有好多唔同嘅肉和蔬菜類,雖然香口但唔會過分熱氣,咸香也有清新感覺。刺身飯有好多款唔同嘅刺身,當中最令人印象深刻嘅係牡丹蝦同埋海膽,蝦味道清新又爽口,海膽都非常鮮甜,其他魚超多油分蜂擁而上,加埋有好多刺身飯食到飽飽又豐富。過程中店員仲會不停加茶,正ar😋

本身已經有啲湯同埋前菜沙律等等,好清新。

過程中店員仲會不停加茶,正ar😋

2017-12-15 114 浏览
係香港想食好嘢?真係冇辦法,有時真係要好似冒險咁發掘出泥。而今日介紹嘅呢一間,係我最近食過各間鰻魚飯,覺得最滿意嘅一間日本餐廳。非地鋪嘅關係,唔係太方便搵到佢。但試過之後,絕對係值得再番泥!是日星期日,剛剛喺銅鑼灣辦完一啲事,咁巧合經過附近,打算食日本野。喺樓下見到招牌再search下OpenRice,就決定咗試呢一間!無諗到假日都有午餐,價錢由60幾蚊至到90幾蚊不等。首先講下Lunch set,基本嘅沙律、麵豉湯、一碟小食有齊,最後一個主菜。而今日我哋叫咗嘅餐呢,分別係極上魚生飯同極上鰻魚丼飯。其實唔駛等好耐,一啲基本嘅小菜都馬上到,因此好快就有得食。沙律份量適中,加入咗我最鐘意嘅柚子醋,酸酸甜甜非常配合,令人開胃。至於今日小食就有螺肉青黃瓜,最適合就係送飯食。講咁耐,竟然係鰻魚飯最先泥到!簡直係可以用震驚來形容,因為鰻魚係整條咁上,尺寸有我手臂咁粗!真驚喜。可以由相片睇出同匙羹個比例,絕無誇張!然而,唔好以為得個尺寸威水,當我食左一口鰻魚,真係無得輸。魚肉嫩滑唔老,蒲燒汁絕對唔吝嗇,魚肉非常入味再配一口飯:啊!內心已經綻放煙花。呢個鰻魚飯啲水準覺得已經非筆墨能形容,絕對一定要試啊

竹串午餐

極上鰻魚丼飯

講咁耐,竟然係鰻魚飯最先泥到!簡直係可以用震驚來形容,因為鰻魚係整條咁上,尺寸有我手臂咁粗!真驚喜。可以由相片睇出同匙羹個比例,絕無誇張!然而,唔好以為得個尺寸威水,當我食左一口鰻魚,真係無得輸。魚肉嫩滑唔老,蒲燒汁絕對唔吝嗇,魚肉非常入味再配一口飯:啊!內心已經綻放煙花。呢個鰻魚飯啲水準覺得已經非筆墨能形容,絕對一定要試啊!大件夾抵食。
極上鰻魚丼飯

太震驚到我差啲忘記咗,自己仲有個魚生飯。魚生飯賣相亦都非常之吸引,而刺身嘅款式亦都相當多:分別有海膽、三文魚、 油甘魚、吞拿魚、帶子同赤海蝦。呢個價錢可以食到咁多款刺身,其實都已經相當物超所值,刺身類嘅狂熱愛好者,想一次過滿足晒你嘅慾望,非呢個餐莫屬啦!
極上魚生飯
最後當然好滿足,其實午餐份量相當多。然而,賣單嘅時候竟然仲有雪糕糯米糍,果然係完美句號!

題外話,侍應亦都好好客咁幫忙加水,又主動問我地覺得好唔好食。個人感覺整體都幾舒服,所以都好推薦自己朋友試吓呢一間,銅鑼灣開飯?Try it!
竹串午餐