2022-02-23 438 浏览
窩,穴區也,借指人的安身處,如安樂窩。但想窩進呢個comfort zone唔易,無論咩時候過黎,門口總有一班人等緊位既😅不過~又真既:好的東西值得等待😎入到座,又未必食到你想食既野🤪⬅️此話並無貶義,純粹想話俾大家知,想食好野,就要付出多少少- 除咗要有耐性,仲要早d到😜早唔到其實都唔緊要既,menu之大,又點會搵唔到岩自己既呢😉八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯- 慢煮技術令肉質夠腍,軟骨夠qq😋雖然叫醬油豬軟骨,但唔算太咸;未食過萬字醬油,應該係類似甜豉油⁉️八角香味濃郁,但未至於去到有澀味。飯面果粒蛋黃係神來之筆,篤穿左蛋汁包裹每粒飯,為重口味既豬軟骨中和一下,食完都唔會口渴😌慢煮牛面頰肉配扁意粉- 同樣係慢煮,肉質同樣夠腍夠入味😋面頰肉更加多左入滑口既感覺👍👍喜歡扁意粉比一般意粉有𡁻頭😛黑芝麻窩夫配雲呢拿雪糕- 一上檯,見到窩夫入面一粒粒芝麻確實驚喜🤩不過配搭吉士醬略厭有d過膩。雖然粒花生糖只係點綴,佢放側邊我都expect係食得,但佢未必甜得太誇張😅相反,如果廚房可以將佢打碎灑面,避免人成粒啪,應該會有畫龍點睛之效😉窩夫有蛋香,外脆內軟,非常飽肚😆

2022-02-19 292 浏览
🐖八小時慢煮醬油蛋豬軟骨飯豬軟骨好軟好入味,配飯一流!份量都幾足,男仔食應該都夠飽👍🏻Lunchtime +25蚊可以跟餐(一碗湯+一杯$46以下嘅咖啡)😛湯有少少似茶餐廳老火湯嘅感覺🤣咖啡叫咗Iced Caramel Latte 質素都唔錯,值得跟餐叫多杯咖啡☕️餐廳環境舒適,都幾鍾意佢哋嘅裝修。服務態度正常。食飯時間去要有心理準備要排隊。當日平日下午一點去,大概等咗15分鐘,都唔算太耐🤣下次再訪會想試下佢哋嘅甜品,因為今次食完個lunch set已經超飽 食唔落甜品😮‍💨
🐖八小時慢煮醬油蛋豬軟骨飯
2022-02-18
  • 八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯
今日約左個好耐冇見嘅朋友一齊食下午茶,由黃大仙站出發,行大約15分鍾,黎到大受好評嘅窩子。店內嘅裝修比較簡約,懷舊歐陸風格,色調輕營。餐單都係以輕食為主,有意粉、意飯同窩夫。我同朋友各嗌左一個窩夫,等左大約10分鐘上齊枱。1. 蛋沙律窩夫三文治我喺all day menu點嘅窩夫三文治,非常大份,我諗個份量可以畀女仔做正餐。蛋沙律落左好多蛋黃醬,蛋白切粉,滑得黎好有口感;窩夫就有4大舊,好鬆軟,食完有d濟。整體味道比較淡口,不過都好正常,唔太適合係鐘意食甜嘅朋友。2. 輕型窩夫(焦糖香蕉)朋友喺下午茶點嘅輕型窩夫,有三款口味,朋友揀左焦糖香蕉。呢款下午茶窩夫份量恰到好處,有原條焦糖香蕉、Oreo磨、兩塊窩夫上有一個朱古力雪糕球。焦糖香蕉甜度適中,唔會好溜;窩夫鬆軟;雪糕冰冰涼涼,為温熱嘅窩夫添上多一層口感;Oreo磨碎後口感亦都好新奇,都有豐富口感嘅效果。3. 橙汁跟下午茶餐嘅餐飲,感覺係鮮榨橙汁,唔會好似預製品咁好甜好多糖,反而覺得好清甜,十分可取。埋單每人80蚊含加一,個人覺得價錢有點兒貴,不過食物質素有保證,幾好食,有閒錢可以返食!

店內嘅裝修比較簡約,懷舊歐陸風格,色調輕營。

1. 蛋沙律窩夫三文治
蛋沙律窩夫三文治

2. 輕型窩夫(焦糖香蕉)
輕型窩夫(焦糖香蕉)

;窩夫鬆軟;雪糕冰冰涼涼,為温熱嘅窩夫添上多一層口感
;Oreo磨碎後口感亦都好新奇,都有豐富口感嘅效果

3. 橙汁
橙汁

2021-05-03
輕型窩夫(焦糖香蕉)
2022-02-08 300 浏览
臨時約 一放工就趕到去食下午茶 叫左2個餐 一直覺得窩子好難booking 所以去到都好驚喜竟然有位真係好開心 當時大約4點左右 等左5分鐘左右曲奇忌廉配特濃朱古力雪糕千層酥好長名 其實你地去千層酥個欄穩就見到啦主要見到都幾特別下 千層酥又少食過 所以試下 好快就已經上菜大約5分鐘多d 千層酥幾脆口 入口就化左 沾上d cream 同朱古力雪糕都好神奇口感 不過我都係鍾意曲奇餅多d 但係千層酥加cream 又幾神奇組合 唔會太唐突 總之記得一試輕型紅豆味窩夫 (下午茶先有提供)外附帶一杯嘢飲講紅豆味窩夫又非全部紅豆 有一個☝️抹茶🍵雪糕 我幾鍾意呢個抹茶雪糕主要好濃郁抹茶味 講到好似雞有🐔雞味的廢話一樣 但係真是好濃郁茶味所以先會出聲 😂😅暖暖地窩夫餅加抹茶雪糕又開始冒煙 照片影唔出黎 原來我攝影技術唔夠 請多包涵 我會努力改進 plz 等我努力😂伯爵茶沒咩特別 但係我本人只喜歡喝茶 plz 正常用茶包沖沒咩特別
臨時約 一放工就趕到去食下午茶
當時大約4點左右 等左5分鐘左右

曲奇忌廉配特濃朱古力雪糕千層酥
好長名 其實你地去千層酥個欄穩就見到啦

輕型紅豆味窩夫 (下午茶先有提供)外附帶一杯嘢飲
2022-02-07 231 浏览
之前已經聽朋友講過呢一間,因為朋友之前係特登喺好遠過嚟呢邊食,所以都對佢有啲期待😂!好彩食完之後都同佢所講嘅係一樣😂,都真係幾好食嘅~係會想再回頭嘅一間餐廳!餐廳嘅裝修都幾特別雖然佢唔係一間打卡嘅Cafe但係藉住佢嘅裝修環境食物來講都幾特別可以一去~☀️曲奇忌廉配朱古力雪糕法式千層酥因為賣相而係叫呢樣嘢食嘅😂 ,但係實際上呢一樣千層酥又真係幾好食,有一種酥脆酥脆嘅感覺😽😽!但係切開佢又唔會散晒!有一種類似拿破崙嘅感覺所以都幾鍾意~ 另外呢一個朱古力雪糕都好濃郁,一邊仲有一啲朱古力醬喺度。 成個甜品整體嚟講都幾好所以都幾推介呢一樣嘢~😜🌙Mini waffle (red bean)後來我哋見到呢個TEA Menu, 咁我哋就試吓呢度嘅窩夫,其實呢個整體嚟講都係正常嘅味道,側邊係有紅豆蓉,呢個紅豆蓉真係勁甜😜!窩夫再加埋紅豆蓉真係幾好食。 另外最值得一題係佢嘅綠茶雪糕!個雪糕真係勁有綠茶味勁濃郁好似飲緊綠茶咁😂😂! 香濃嘅程度真係唔講得少!無誇張㗎~😂🌟Hot Earl Grey Tea反而呢一杯真係最普通,因為真係茶包沖出嚟嘅所以都冇咩評價就係一般正常嘅伯爵茶。😂

☀️曲奇忌廉配朱古力雪糕法式千層酥

🌙Mini waffle (red bean)

🌟Hot Earl Grey Tea
2022-01-27 390 浏览
窩子好似咩時間去都有人排隊咁~因為小店關係同埋比較有特色玩懷舊路線播下d舊歌感覺都幾得意架!不過因為價錢唔算平唔會成日去但有時同朋友慶祝下近近地都會諗起窩子依間特色小店通常d朋友都食得開心!我個人好鍾意窩子既窩夫香蕉焦糖窩夫朱古力雪糕好正!真係主打黎!窩夫外脆內軟襯埋雪糕球真係一流!當然其他味都唔錯,仲有款係麻薯窩夫口感煙煙韌韌好得意!仲有其他正餐,比如手工pizza好香口,同埋白酒青口都係值得一試架!👍🙌
窩子好似咩時間去都有人排隊咁~
因為小店關係同埋比較有特色
玩懷舊路線播下d舊歌
感覺都幾得意架!

不過因為價錢唔算平唔會成日去
但有時同朋友慶祝下
近近地都會諗起窩子依間特色小店
通常d朋友都食得開心!

我個人好鍾意窩子既窩夫
香蕉焦糖窩夫朱古力雪糕好正!

2022-01-26 274 浏览
又係waffle😂大肚婆想黎呢間好耐🤩因為一直覺得新蒲崗有啲唔就腳🥲但食完覺得好值得去🌝🌝野菌松露油忌廉扁意粉💰88👍🏽意粉好掛汁,野菌汁好濃稠,一啲都唔水,最驚啲水水地嘅意粉🙈👍🏽講到明係松露油,唔係用真松露,所以冇期待下都覺得松露味係夠嘅評分:9/10🌝焦糖香蕉窩夫💰88👍🏽waffle 蛋香十足,外脆內軟,足足有4大件👍🏽配埋雪糕同焦糖香蕉,口感豐富評分:9/10🌝曲奇忌廉法式千層酥💰69呢個相對下冇咁特別,但千層酥層層分明又夠脆,食落又唔會話太濟,所以都算出色評分:8/10🤰🏻:冇得book枱,所以要預時間排隊等位啊!

🌝野菌松露油忌廉扁意粉💰88
評分:9/10

🌝焦糖香蕉窩夫💰88
👍🏽waffle 蛋香十足,外脆內軟,足足有4大件
👍🏽配埋雪糕同焦糖香蕉,口感豐富
評分:9/10

🌝曲奇忌廉法式千層酥💰69
呢個相對下冇咁特別,
但千層酥層層分明又夠脆,
食落又唔會話太濟,所以都算出色
評分:8/10

🤰🏻:冇得book枱,所以要預時間排隊等位啊!
2022-01-25 192 浏览
呢間小店甜品同主食都好推介,而且佢啲咖啡都有拉花,可以打卡同埋味道都幾香濃,疏乎厘又係好有空氣感,好香蛋味,值得推薦!最後更加食咗一個黑松露意粉,黑松露好香濃,值得推介絕對唔馬夫
👧🏻😋👅🍽✨窩子 WoZi (新蒲崗仁愛街) 次次要排長龍 次次都好想再食💛-💛一諗起好食cafe就係WoZi; 次次都食到捧住個肚走, 知唔知點解? 因為排左咁耐唔好嘥🤣💛openrice明明寫佢開12點, 我地12點趕到去, 遠遠見到冇人係出面排隊諗住冇死啦, 行到去頂丫, 已經入左頭一輪... 原來而家開11點😵‍💫💛等左半個鍾入得都算有少少良心, 上菜幾快, 員工都醒目既-🧇🐖🥬🧀 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $99✨呢個之前食過, 真係無可抗拒要再食🤤 ✨四塊waffles, 兩塊貌似burger, 上面有汁煮豬肉絲, 芝士同生菜, side dish仲有芝麻醬紫椰菜沙律✨生菜係底, 墊住左勁多汁既豬肉, 所以唔會整濕waffle✨waffle好脆, 蛋香味就唔算太出(又或者俾肉汁遮左, 總之我唔多覺), 不過勝在都冇加糖, 所以go well with 鹹食豬肉✨個肉勁鮮嫩多汁, 食到停唔到口-🍫🍩🍪🥞雙重朱古力梳乎里槐餅 (2 pcs) $105✨名叫雙重, 事實上就唔只兩重既🥰 面重好重手既朱古力醬 (好香, 唔甜好正), 灑係面既可可粉, 散落係souffle上既朱古力碎
👧🏻😋👅🍽✨
窩子 WoZi (新蒲崗仁愛街)
次次要排長龍 次次都好想再食💛
💛等左半個鍾入得都算有少少良心, 上菜幾快, 員工都醒目既
🧇🐖🥬🧀
慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $99
✨呢個之前食過, 真係無可抗拒要再食🤤
✨個肉勁鮮嫩多汁, 食到停唔到口

🍫🍩🍪🥞
雙重朱古力梳乎里槐餅 (2 pcs) $105
✨名叫雙重, 事實上就唔只兩重既🥰 面重好重手既朱古力醬 (好香, 唔甜好正), 灑係面既可可粉, 散落係souffle上既朱古力碎片同朱古力威化
✨souffle帶有淡香蛋味, 同濃味既朱古力好夾到; 質地好soft冇多餘既麵粉味
✨到最後食到碟上朱古力醬都俾我刮埋黎食😝

🌶🐓
慢煮口水雞扒 加配$45
✨驚喜! 頂級! 超卓! 呢個item行字係menu上細到睇唔到😂 但大家千祈唔好漏左佢滄海遺珠🤩
✨唔食辣既我同食辣既老公幻想佢係紅噹噹既, 但黎到係黑椒燒咁既樣, 隔離有一兜仔口水汁
✨唔點醬: 香香麻麻好惹味; 點醬: 麻辛辣好正!!
✨慢煮雞扒好多汁, 肉質都好嫩, 份量亦唔算細, 推薦!!

🍕🥚
極邪惡咸蛋黃芝士酥皮薄餅 $149
✨最後就係令我比較失望既item 🥲 最貴, 等最耐, 亦係最唔好食 🥲
✨酥皮好脆, 咸蛋黃好乾, 芝士係個皮度焗焦左又係乾既, 最攞命仲要勁多紫菜絲鋪面, 乾上加乾
✨個pizza完全冇汁, 總之我俾左百五蚊加一食左一舊好乾既野, 唔享受仲要好肥🥲

加一服務費
2022-01-21 224 浏览
🥞意大利芝士忌廉疏乎厘班戟 $105 (8/10)🥞班戟一上枱就見到佢動L~動L~咁夠哂鬆軟,蛋味香濃🥰忌廉食到mascarpone 味好足料😋有個杯仔俾你自己淋咖啡上去,份量任你控制🤤整體就好似鬆軟蛋香版嘅tiramisu咁🤎🤎🧇慢煮口水雞扒窩夫三文治 $109 (8/10)🧇上枱嘩一聲!勁大份😍😍口水雞扒都唔係講笑,麻辣好入味,都真係幾辣下🤣唔食雞皮會好啲🤣🤣窩夫係鬆軟蛋味重嗰種,唔係脆身不過我都好ok😝
🥞意大利芝士忌廉疏乎厘班戟 $105 (8/10)🥞

🧇慢煮口水雞扒窩夫三文治 $109 (8/10)🧇
意大利芝士忌廉疏乎厘班戟
慢煮口水雞扒窩夫三文治
意大利芝士忌廉疏乎厘班戟
慢煮口水雞扒窩夫三文治
2022-01-18 186 浏览
🇭🇰窩子🇭🇰#香港好西#特式cafe#香港美食#Foodxxe_甜品#Foodxxe_Cafe#Foodxxe_新蒲崗愛上了呢間#Fusion Cafe🤣因為佢個三文魚🤪不過都仲有其他野幾特別 好想試下佢個#酥皮pizza 🍕呢間餐廳無論主食定甜品 都好高水準🤤不過 我略厭細份😢我食唔飽啊😭😭😭/1. 𝙎𝙇𝙊𝙒 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 慢煮三文魚意大利飯🐟(𝙃𝙆𝘿125)係英國食得多新鮮嘅三文魚🍣番到香港 發覺好難係餐廳搵到好食又鮮嘅三文魚🥺點知比我搵到佢😍✔️三文魚Real嫩滑,食落去好水潤(爆汁)💦✔️ 超級鮮甜,唔似擺左好耐✔️ 啖啖肉,肉的顏色相當橙✔️#Rissoto 充滿#芝士,仲可以#拉絲!但唔會太膩😋❌我食落個飯,覺得好似加左少少味精,個味唔太Fresh🧐❌同埋真係太細份啦 食兩啖冇左😟評分:三文魚嘅話我會比滿分🥳但總括黎講:4.5/5/2. 𝘾𝙝𝙚𝙨𝙩𝙣𝙪𝙩 𝙋𝙪𝙧𝙚𝙚 𝙈𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚栗子蓉配蜜糖脆脆雪糕麻薯窩夫🍯(𝙃𝙆𝘿66)✔️#窩夫 入面有#麻薯,好煙韌😘✔️#糖漿想落幾多就落幾多,唔會太甜✔️#雪糕 上面有杏仁片,增加口感✔️#栗子蓉 有一粒粒栗子碎✔️撈埋雪
🇭🇰窩子🇭🇰
✔️三文魚Real嫩滑,食落去好水潤(爆汁)💦
✔️ 超級鮮甜,唔似擺左好耐
✔️ 啖啖肉,肉的顏色相當橙
❌我食落個飯,覺得好似加左少少味精,個味唔太Fresh🧐
❌同埋真係太細份啦 食兩啖冇左😟
評分:三文魚嘅話我會比滿分🥳
但總括黎講:4.5/5
2. 𝘾𝙝𝙚𝙨𝙩𝙣𝙪𝙩 𝙋𝙪𝙧𝙚𝙚 𝙈𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚
栗子蓉配蜜糖脆脆雪糕麻薯窩夫🍯(𝙃𝙆𝘿66)
✔️#窩夫 入面有#麻薯,好煙韌😘
✔️#糖漿想落幾多就落幾多,唔會太甜
✔️#雪糕 上面有杏仁片,增加口感
✔️#栗子蓉 有一粒粒栗子碎
✔️撈埋雪糕同栗子蓉食一流❤️
❌不過,冇我想像中特別
評分:4.4/5
3. 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚 𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚焦糖香蕉配雲呢拿雪糕法式千層酥🍌 (𝙃𝙆𝘿69)
✔️#千層酥 好酥,好香
✔️香蕉上有一層薄脆焦糖,幾特別
❌雲呢拿雪糕太甜
❌攪到成個甜品都太甜
評分:4/5
佢仲有好多特色菜 我都好想試下🙈例如:酥皮pizza🍕是拉差口水慢煮雞排🌶仲有仲有 點都要試個三文魚🤣真係真係好好食🤤下次必定會翻煲😋

回頭指數:4.5/5
食物質素:4.5/5
性價比:4.2/5

2021-11-25
  • 慢煮三文魚意大利飯
2022-01-14 203 浏览
相信係新蒲崗嘅朋友都知道呢間餐廳係非常之有特色,同埋需要預時間來排隊先可以食到,上一次主要係嚟食甜品,擺盤都非常之靚好精緻好有誠意,餐廳嘅設計亦都好適合打卡,不過要等位等好耐都幾頭痕,所以如果有時間又想食多啲特色嘅嘢都可以嚟呢間餐廳。
2022-01-11 401 浏览
終於有機會嚟到位於新蒲崗的窩子💕 假日通常都要排隊,幸好等咗一張枱就有位。店內簡約但帶點懷舊的裝潢,幾特別🥰🔹日式海鮮大阪燒酥皮薄餅呢個薄餅真係非常𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝘃𝗲👍🏼 不但好足料,加上惹味燒醬,酥皮口感鬆脆。味道真係好似食緊大阪燒咁😍 好正!🔸自家製喇沙汁炒扁意粉配虎蝦 喇沙汁出色,意粉夠入味,但虎蝦味道有點咸🙈🔹熱黑糖焙茶鮮奶 拉花好靚,焙茶味頗重,黑糖味道慢慢滲出。口感奶滑,個人幾鍾意❤️🔸𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 梳乎厘班戟口感好軟熟,空氣感做得不錯。因為好怕食落一pat野中間好淋嗰啲⋯同𝘁𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺食得出咖啡同微酒味道,仲可以倒糖漿一齊食,好食👍🏼🔹𝗖𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁 𝗽𝘂𝗿𝗲𝗲 𝗠𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 對呢個麻薯窩夫好失望🥲 因為個賣相有啲hea 同可能上枱後凍左,啲麻薯喺個凍左嘅窩夫入面已經唔再煙韌軟糯⋯雪糕正常發揮,但個栗子蓉味道真係⋯好怪!無咩栗子味,但講唔出係咩味,總之唔好食。個蓉質感好結實,食左1/3放棄咗⋯幸好有啲糖漿吊下味,如果唔係會好dry⋯

🔹日式海鮮大阪燒酥皮薄餅
呢個薄餅真係非常𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶𝘃𝗲👍🏼
日式海鮮大阪燒酥皮薄餅

🔸自家製喇沙汁炒扁意粉配虎蝦
喇沙汁出色,意粉夠入味,但虎蝦味道有點咸🙈
自家製喇沙汁炒扁意粉配虎蝦

🔹熱黑糖焙茶鮮奶
拉花好靚,焙茶味頗重,黑糖味道慢慢滲出。
口感奶滑,個人幾鍾意❤️
熱黑糖焙茶鮮奶

自家製喇沙汁炒扁意粉配虎蝦
熱黑糖焙茶鮮奶
意大利芝士忌廉梳乎厘鬆餅
2022-01-06 228 浏览
呢間cafe成日都要排隊,而小🐷同小仙子今次經過,只係等一張枱咋🤗咁緊係試試啦! 等左5分鐘左右就入得啦,枱與枱之間比較近,會聽到隔離枱講咩😬叫左個最邪惡嘅鹹蛋芝士酥皮薄餅🤪($14x): 鹹蛋控必試😛好重鹹蛋黃味,酥皮底好特別,不過食多2件就覺得乾乾地,份量唔多2-3人share 都得黑芝麻忌廉疏乎厘鬆餅($11x): 岩岩整好即食最好食👍🏻 黑芝麻味好濃,仲有花生糖😌Hazelnut Latte同Peach Iced Tea, Latte拉花好靚,咖啡好香😚 Peach Iced Tea甜度適中,好解渴😛overall 食物唔錯,不過坐位無咁舒服😅

2022-01-04 210 浏览
近年大熱梳乎厘pancakes ,真係好多地方有得食。不過新蒲崗呢間窩子咁多年都仍然保存到穩定嘅水準,不過要食到一定要有耐性,如果揀繁忙時間一定要等位,叫梳乎厘pancakes 都係耐心等候。除咗pancake佢哋嘅窩夫都係人氣食物,仲要可以㨂咸食窩夫三文治或甜食麻薯窩夫或窩夫配雪糕。不過佢個野菌松露油忌廉扁意粉唔係坊間嗰啲白汁意粉,你係唔會見到一堆白色忌廉,而係滿滿野菌香味嘅意粉,呢個做得唔錯既。順帶一提,其實佢個慢煮牛面配法包都好正,不過今次冇叫到。

2021-12-21