2021-09-24 292 浏览
近排去咗新蒲崗一間好受歡迎嘅Cafe 每次都見到好多人 唔知係咪真係咁好食呢😚👅異國風情酥皮薄餅 $128薄餅唔會太大 啱晒2-3人食😛佢最大嘅特色就係用咗酥皮底 酥皮都幾鬆脆 食落有啲番茄醬芝士味 同一般pizza調味差唔多 都唔錯😋👅鮮活黑青口配牛油烘法國麵包 $128麵包都烘得幾香脆 青口份量都幾多🙈不過就比較細隻 同埋冇咩味 佢嘅醬汁應該係忌廉白酒煮出嚟嘅 用嚟點法國麵包不錯 但係醬汁調味比較淡 整體麻麻哋🤫👅意大利芝士忌廉梳乎里鬆餅 $105全晚最好食就係呢個鬆餅🤩佢嘅鬆餅好軟熟 空氣感幾重 幾有蛋香 tiramisu 味嘅cream幾滑🤤味道啱啱好 幾好食總括嚟講 呢間餐廳嘅食物係唔錯😛不過就略嫌定價比較高🤓但係經過新蒲崗不妨一試😋 好味:7.89/10🤑 價錢:7.23/10🤗 服務:7.78/10😝 環境:7.56/10😚 衞生:7.11/10🤩 整體:7.65/10

👅異國風情酥皮薄餅 $128

😚 衞生:7.11/10
🤩 整體:7.65/10
鮮活黑青口配牛油烘法國麵包
2021-09-23 134 浏览
【#肥波飲野系列】🎈尋日返屯門之前,肥成突然間話想飲咖啡☕️當然我地都放棄左幫襯啲放棄年青人嘅咖啡連鎖店啦~所以尋日我地去左位於新蒲崗嘅窩子💛🎈由於肥波唔飲咖啡嘅,所以我哋只係叫左一杯Flat White 💵 $39。肥成話杯咖啡好香(我只係幫佢拎住杯咖啡一陣我都覺得好香,嗰種香氣係連我都想飲一啖試下),啲奶好滑令整杯咖啡嘅質感提升,佢話呢個價錢佢願意翻叮再翻叮‼️🎈等咖啡嘅時候,見到人地份窩夫🧇上檯⋯好吸引呀‼️(無事我返去飲代餐喇~Byeeeeee🥤)📍窩子 @wozi.cafe 📍新蒲崗仁愛街36號地下
【#肥波飲野系列】

📍窩子 @wozi.cafe
📍新蒲崗仁愛街36號地下
窩子Wozi新蒲崗高質Cafe日式薄餅高質waffle大滿足🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址:新蒲崗仁愛街36號地下🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹新蒲崗呢間Cafe主打懷舊風格,裝修特別。雖然地方唔大,但坐嘅位置都舒服,可以容納到唔少客人。每次嚟到都好多人排隊,小編今次專登揀咗平日喺12點就去拎位,終於成功食到。佢嘅Menu全日都係一樣價錢,分別在於下午茶同lunch會有set,比較抵食!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.八小時慢煮萬字醬油豬軟骨HK$98 Rating: 7/10。豬軟骨炆得好冧好入味。不會過鹹,配上蛋黃及醬油飯絕配。豬軟骨份量也多。但有小部分肉很柴。整體而言很不錯2.慢煮牛面頰肉配扁意粉HK$158 Rating: 7/10。牛面頰肉非常好味😋。炆得入味之餘也不會過柴。醬汁非常下飯。扁意粉沒有調味。略嫌意粉煮得過硬3.日式海鮮大阪燒酥皮薄餅🍕HK$168 Rating 8.5/10。到店必叫之一🤩。薄餅足料,啖啖海鮮。大阪燒醬汁非常香濃。酥皮薄餅重牛油香。從來未食過嘅味道,好有

窩子Wozi

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址:新蒲崗仁愛街36號地下

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

新蒲崗呢間Cafe主打懷舊風格,裝修特別。
雖然地方唔大,但坐嘅位置都舒服,可以容納到唔少客人。
終於成功食到。佢嘅Menu全日都係一樣價錢,
分別在於下午茶同lunch會有set,比較抵食!

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨

。豬軟骨炆得好冧好入味
。不會過鹹,配上蛋黃及醬油飯絕配
。豬軟骨份量也多
。但有小部分肉很柴
。整體而言很不錯
慢煮牛面頰肉配扁意粉

。牛面頰肉非常好味😋
。炆得入味之餘也不會過柴
。醬汁非常下飯
。扁意粉沒有調味
。略嫌意粉煮得過硬

。到店必叫之一🤩
。薄餅足料,啖啖海鮮
。大阪燒醬汁非常香濃
。酥皮薄餅重牛油香
。從來未食過嘅味道,好有誠意
。食到停唔到口🥰
慢煮口水雞扒

4.慢煮口水雞扒 $45 Rating:8/10
。雞扒超級嫩滑
。醬汁有點兒偏辣,好刺激
。味道有少少似譚仔嘅麻辣雞翼
。推薦😚
焦糖香蕉窩夫配蜜糖脆脆雪糕

5.焦糖香蕉窩夫配蜜糖脆脆雪糕🍨$88 Rating: 8.5/10
。窩夫即叫即整非常鬆軟
。附上忌廉吉士和楓糖漿
。雪糕配搭暖笠笠又鬆軟嘅窩夫
。好好食🥰
。份量都幾多建議同朋友仔share
意大利芝士忌廉梳乎里

6.意大利芝士忌廉梳乎里pancake🥞$105 Rating:7/10
。空氣感一般
。自家製tiramisu忌廉
。味道同一般tiramisu一樣
。沒有太大驚喜
。性價比不高

今次我哋叫咗3個主食,所以亦加咗$25轉set lunch。會送湯同免一杯飲品,其實都幾抵,因為正常一般野飲單叫都要$4X。佢今次嘅湯係青紅蘿蔔湯,味道正正常常,而飲品我就叫咗以下呢3款。
ced hazelnut latte

7.Iced hazelnut latte☕️
。印象最深刻
。榛子味重但又唔會過甜
。咖啡味香濃
。非常岀色😚

8.Iced passion fruit tea & Iced peach tea🍑🍵
。冰涼爽快

焦糖香蕉窩夫配蜜糖脆脆雪糕
意大利芝士忌廉梳乎里
TEA
2021-09-18 135 浏览
新蒲崗自從開通左屯馬線作為中轉站既佢,視為新興發展區最近多了很多小店CAFE 同九龍城差不多 新舊環境變化中食物以輕食為主,咖啡,甜品,意粉今日食左窩夫甜品,忌廉大蝦意粉用料非常足,意粉上面放滿了蝦肉,差不多有5-6隻大蝦 灑了少少辣粉,更加惹味,蝦肉鮮甜爽口忌廉汁煮意粉,每條意粉都沾滿醬汁 入口煙韌彈牙,醬汁香濃新鮮窩夫即焗,特別香脆 仲要加多3球雪糕同糖漿 又甜又香 窩夫脆口加糖漿已經非常美味環境舒適小店風格新蒲崗仁愛街36號地下平均消費$222評分9/10
新蒲崗自從開通左屯馬線作為中轉站既佢,視為新興發展區
最近多了很多小店CAFE 同九龍城差不多 新舊環境變化中
食物以輕食為主,咖啡,甜品,意粉
今日食左窩夫甜品,忌廉大蝦意粉
忌廉汁煮意粉,每條意粉都沾滿醬汁 入口煙韌彈牙,醬汁香濃
環境舒適小店風格

新蒲崗仁愛街36號地下
平均消費$222
評分9/10
2021-09-16 183 浏览
第二次黎食上次lunchtime時間黎都要等半個鐘今次係平日六點左右就到所以唔使排隊可以直入裝修行懷舊路線店舖入面都係以木枱同木/膠櫈為主好彩枱都唔算太細張坐得還好 唔會好迫狹—————————————————-焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕($88)窩夫最怕食落淋身佢就厚身得黎外脆內軟兼有蛋香吉士醬 忌廉 楓糖漿 朱古力雪糕 焦糖面既香蕉配料多種類得黎每樣都食落都唔係求其貨配搭多樣 口感豐富 8小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯 ($98)醬油味濃偏咸豬軟骨入哂味但略嫌肉質少嚡不過靚靚蛋黃加醬油撈飯哩個組合不嬲都係無敵野菌松露油忌廉扁意粉 ($88)意粉同菇菌既份量都算多意粉硬度適中有咬口黑松露香味濃郁忌廉creamy濃稠度岩岩好—————————————-整體黎講食物賣相靚味道中上算係值得encore之選
第二次黎食
店舖入面都係以木枱同木/膠櫈為主
好彩枱都唔算太細張
坐得還好 唔會好迫狹
—————————————————-
焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕($88)

窩夫最怕食落淋身
佢就厚身得黎外脆內軟兼有蛋香
吉士醬 忌廉 楓糖漿 朱古力雪糕 焦糖面既香蕉
配料多種類得黎每樣都食落都唔係求其貨
配搭多樣 口感豐富

8小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯 ($98)

醬油味濃偏咸
豬軟骨入哂味但略嫌肉質少嚡
不過靚靚蛋黃加醬油撈飯
哩個組合不嬲都係無敵

野菌松露油忌廉扁意粉 ($88)

意粉同菇菌既份量都算多

整體黎講食物賣相靚
味道中上
算係值得encore之選
2021-09-15 358 浏览
新蒲崗真係多野食。窩子簡直係所有新蒲崗人都認識嘅餐廳!🧇最出名嘅都係佢慢煮手撕豬腩窩夫三文治!咸食嘅窩夫而家越嚟越普遍,但並非每一間都整得咁好食味道拿捏得咁好。窩夫鬆脆軟熟,豬腩唔肥膩,手撕完咬落都有口感,調味適中,夾落有蛋香嘅窩夫非常之夾。呢個risotto,認真一般,青口唔新鮮,飯粒過軟好似食緊粥咁。跟午餐送嘅餐湯次次都好跳脫,明明食緊西餐,試過係青紅蘿蔔湯,又試過係魚蛋紫菜湯。除咗個窩夫之外真係唔識欣賞佢其他嘢。。。
新蒲崗真係多野食。窩子簡直係所有新蒲崗人都認識嘅餐廳!🧇
慢煮手撕豬腩窩夫三文治

青口risotto
2021-07-07
慢煮手撕豬腩窩夫三文治
2021-09-09 140 浏览
今次我第三次黎食 第一次係好耐之前 所以我都無乜記憶😂😂而第二次係上個月既事 每次都會食主食同甜品 不過我今次靜係影左甜品呢度既甜品我覺得幾唔錯 叫左個栗子窩夫同apple crumber 呢2個甜品都係覺得好好食 好有層次感 好有口感 另帶一提 其實呢度既主食都唔錯 不過我就覺得可以再多款啲 同埋無乜小食食
2021-09-01
2021-09-06 105 浏览
San Po Kong famous Cafe 🟡We picked WoZi for today lunch.Slow Cooked Pork Belly Waffle Sandwich 慢煮手撕豬腩窩夫三文治the pork is really juicy with the yummy bbq sauce, nice waffle, crispy and soft inside. Holiday Breakfast假日早餐a really big breakfast!!!! food including : Egg, Smoke salmon, yogurt, salad, sausage and a piece of bread .maybe it is  suitable for sharing if you want something for eat before dessert.
San Po Kong famous Cafe 🟡

Holiday Breakfast
假日早餐

a really big breakfast!!!!

• 慢煮手撕豬腩窩夫三文治
焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕窩夫🍯🍌🧇 $88窩夫聞落幾香吃起來覺得蛋味更多會更好。香蕉上的焦糖是脆的但香蕉有點淋,可能用沒那麼熟的香蕉或者把香蕉雪凍更好。蜜糖脆脆雪糕反而沒什麼特別,像雲尼拿味,叫「蜜糖脆脆雪糕」以為會有脆粒,但是沒有。中間有一大堆忌廉,灑了曲奇碎和可可粉,另外附上楓糖漿,曲奇碎和楓糖漿是加分的,為整個窩夫添了不一樣的味蕾。總括來說,沒有想像中那麼好吃,有點甜膩,很快吃滯,不過很大份,幾抵食的。Cappuccino☕️ $45咖啡正常,不過不失,有拉花會更好。下午茶時段飲品配甜品會有優惠。
焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕窩夫🍯🍌🧇 $88
焦糖香蕉配蜜糖脆脆雪糕窩夫

窩夫聞落幾香
吃起來覺得蛋味更多會更好。香蕉上的焦糖是脆的

Cappuccino☕️ $45
Cappuccino

2021-08-19
下午茶
小編以前喺新蒲崗工作過一段短時間,嗰時已經知道呢一間Cafe非常出名,但係由於成日都大排長龍,所以等到今日先終於有機會食到。😭《經典牛油黑糖漿梳乎厘班戟(2pcs) - $88》🍯🥞經典嘅黑糖漿+忌廉奶油本身己經係不敗配搭,加上晃晃下嘅梳乎厘真係幸福感滿分💯 梳乎厘嘅空氣感做得唔錯,好厚身但又唔會太過蛋糕口感,而且蛋味亦都好香,由色澤睇嚟都可能係用咗日本蛋🥚,值得一試🙈👍🏻《日式海鮮大阪燒酥皮薄餅 - $168》🇯🇵🍕第一次見呢個組合嘅薄餅,海鮮餡料都幾足,超多八爪魚🐙,而且好多大阪燒醬🇯🇵同木魚絲,真係好似食緊日本章魚燒咁🍡,另外佢嘅薄餅底係酥皮底,幾酥脆又有牛油香,非常特別!小編都未試過,覺得好新鮮,真心推介俾大家!😋《黑糖焙茶鮮奶 - $39》🖤🍬🥛台灣嘅黑糖珍珠鮮奶就飲得多🧋,熱嘅黑糖焙茶鮮奶都係第一次飲,聞落去有一種有一股獨特焙茶香氣,鮮奶增加飲品嘅順滑口感,最後以淡淡黑糖味作為點綴,層次感不錯😌《抹茶鮮奶 - $37》🍵搽茶鮮奶一個字講晒:濃!🙈非常濃!🙈以半價加購簡直係抵到核爆💥仲要有靚靚拉花,可以慢慢同friend打番個靚卡先📸*平日一至五來幫襯的話, lunch ti
經典牛油黑糖漿梳乎厘班戟

《經典牛油黑糖漿梳乎厘班戟(2pcs) - $88》🍯🥞

《日式海鮮大阪燒酥皮薄餅 - $168》🇯🇵🍕
黑糖焙茶鮮奶

《黑糖焙茶鮮奶 - $39》🖤🍬🥛
抹茶鮮奶

《抹茶鮮奶 - $37》🍵

*平日一至五來幫襯的話, lunch time時段為12點至2點半 ,下午茶時段為2點半至6點,叫指定嘅食品(午餐:熱食/下午茶:甜品)可以附送/以半價加購特飲。(Set menu 在尾圖)
2021-08-27
下午茶
經典牛油黑糖漿梳乎厘班戟
黑糖焙茶鮮奶
抹茶鮮奶
  • 經典牛油黑糖漿梳乎里鬆餅
  • 日式海鮮大阪燒薄餅
2021-08-22 143 浏览
陪完朋友去試婚紗 就搵左呢間餐廳 平時都聽好多人推介 今晚一試果然冇介紹錯😋慢煮三文魚意大利飯好creamy嘅意大利飯 飯粒嘅質感適中 三文魚煮得好好 外皮好香脆肉質鮮嫩 慢煮口水雞肉酥皮薄餅好特別嘅pizza 但好驚喜 因為個酥皮夠晒香脆 要趁熱食 帶有微微辣度嘅口水雞 聞落有啲香料味 食落雞肉都好嫩滑 用黎整pizza原來係幾match👍🏻栗子蓉配蜜糖脆脆雪糕麻薯窩夫推介呢個麻薯窩夫 本身都好鍾意食麻薯煙煙韌韌嘅感覺 夾係窩夫中間有兩種質感好好味 鐘意再甜啲嘅可以加埋黑糖 栗子蓉好香 雲呢拿雪糕加上脆脆 加埋呢幾樣配料一齊食窩夫感覺好豐富 係一個完美嘅作結😍白桃冰茶有淡淡嘅桃味 味道唔會太甜 凍黑糖焙茶鮮奶、凍鮮奶朱古力朋友話焙茶味好濃 好飲 而朱古力就正常發揮下次一定會再黎 試埋其他意粉同甜品💛

慢煮口水雞肉酥皮薄餅

栗子蓉配蜜糖脆脆雪糕麻薯窩夫

白桃冰茶

有淡淡嘅桃味 味道唔會太甜

凍黑糖焙茶鮮奶、凍鮮奶朱古力

朋友話焙茶味好濃 好飲 而朱古力就正常發揮

下次一定會再黎 試埋其他意粉同甜品💛
2021-08-19 643 浏览
是日去左新蒲崗區玩劇本殺,玩完之後已經到左晚餐時間啦。 見窩子都有好多好評, 又可以walk in,就入去試下餐廳內裹裝修都幾型格,有d懷舊海報,係對門比較重而難推。 我地獲安排坐係窗邊既4人位。叫左多人推薦既八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯已經燜到好淋好入味醬油配埋個蛋黃連白飯簡直一流,好開胃!慢煮口水雞係加配既,但完全冇諗過佢係點醬食既,幾驚喜!皮脆肉嫩,不過我唔敢食咁多皮野菌松露油忌廉扁意粉中規中矩,扁意掛左好多汁,好野味!慢煮三文魚意大利飯加入檸檬汁後好清新,意大利飯唔係好生果隻;飯裹面既香草好得意,令到整體味道更有層次。 青蘋果金寶法式千層酥配雲呢拿雪糕叫埋個甜品就功德圓滿啦估唔到佢有好多配料,又放到好靚,岩晒鍾意打卡既我

叫左多人推薦既
八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯
已經燜到好淋好入味

醬油配埋個蛋黃連白飯簡直一流,好開胃!
八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯

慢煮口水雞
係加配既,但完全冇諗過佢係點醬食既,幾驚喜!
皮脆肉嫩,不過我唔敢食咁多皮

慢煮口水雞

野菌松露油忌廉扁意粉
中規中矩,扁意掛左好多汁,好野味!
野菌松露油忌廉扁意粉

青蘋果金寶法式千層酥配雲呢拿雪糕
叫埋個甜品就功德圓滿啦

估唔到佢有好多配料,又放到好靚,岩晒鍾意打卡既我
青蘋果金寶法式千層酥配雲呢拿雪糕
2021-08-18 177 浏览
建議:無訂座,記得要早去早排,早啲有得食🤣平日7點左右去到,已經Full House。所以入去拎飛仔,之後再係附近行陣 😋 發現隔離開左新舖,主打野菜料理—MUM 日常野菜料理。間舖之前係佐敦逸東,依家開左係新蒲崗❤️等左差唔多20分鐘,終於有位👍 用餐限時70分鐘,食野時間岩岩好,唔會好趕。如果想慢慢食甜品加傾陣計,時間就未必夠。今次試左:▫️慢煮豬軟骨飯 (HK$98)▪️蒜蓉意粉 (主食加配 HK$45)▫️Tiramisu Cream Soufflé Pancake (HK$105)整體味道中規中矩,份量唔係話太多。豬軟骨好夠淋,真係入口即溶,而且肉質唔嚡🐽 蒜蓉意粉,用左扁意粉增加口,不過有啲偏硬。而且蒜蓉唔係太夠,食落味道好似分開左咁🙈而甜品點左想食好耐既梳乎厘Pancake,落左單之後,都好快上枱,碟邊伴有咖啡酒糖漿☕ 可以按個人喜好落多落少。口感真係做到好似梳乎厘咁,空氣感十足,而且好蓬鬆🥞 如果鍾意梳乎厘既朋友仔應該會覺得唔錯。不過如果鍾意有少少咬口既,就未必適合。因為食落真係好似無食咁🤣 但個口就留有咖啡酒既味道。
建議:無訂座,記得要早去早排,早啲有得食🤣

今次試左:
▫️慢煮豬軟骨飯 (HK$98)
▪️蒜蓉意粉 (主食加配 HK$45)

2021-08-10 156 浏览
呢一間係我好鍾意嘅一間Cafe,佢除咗係黃店,仲係一間好食嘅黃店🤣🤣主食、甜品同埋嘢飲都唔錯,性價比都好高!之前食過好多次。今次就叫咗慢煮牛面頰肉配扁意粉。仲有一個香蕉窩夫。慢煮牛面頰肉,而肉質夠𣺉又入味,佢嗰醬酸酸甜甜咁,加埋啲意粉一齊食,好開胃。甜品方面,我好鍾意食佢嘅窩夫,差唔多每一次嚟都會點,因為佢窩夫夠厚,而且入邊好鬆軟,外面都夠脆!焦糖香蕉窩夫,個香蕉有一層焦糖脆面,同香蕉好夾!而且都唔係好貴,好抵食。佢其他嘅意粉都唔錯㗎。不過都係要排隊囉🤣下午茶時段就好啲嘅,仲抵食啲添❤️

今次就叫咗慢煮牛面頰肉配扁意粉。仲有一個香蕉窩夫。

2021-08-06 182 浏览
覓食當然要由屋企附近做起💁🏻‍♀️位於新蒲崗既”窩子”有設計特色既小店cafe內裡座位唔算多某啲櫈用咗學校上堂嘅櫈營造少少課室既感覺🙈食物方面選擇咗特別口味既口水雞pizza開頭會有少少擔心好辣但呢個組合又出奇地夾😋新鮮焗起,酥皮香脆如果邊位可以多返啲餡就更好☝🏻另外再叫左個慢煮豬軟骨飯賣相唔錯味道正常,係想像既口味飯有啲多,蛋汁唔太夠撈-八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯HKD98-慢煮口水雞肉酥皮pizzaHKD138-Flat White HKD39-凍黑糖焙茶鮮奶HKD45總括嚟講可以放入回頭list下次可以試埋啲甜品窩夫🧇🥰
覓食當然要由屋企附近做起💁🏻‍♀️
位於新蒲崗既”窩子”
有設計特色既小店cafe

新鮮焗起,酥皮香脆
如果邊位可以多返啲餡就更好☝🏻

另外再叫左個慢煮豬軟骨飯
賣相唔錯
味道正常,係想像既口味
飯有啲多,蛋汁唔太夠撈

-八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯HKD98
-慢煮口水雞肉酥皮pizzaHKD138