2025-07-04 747 浏览
今次來訪位於新蒲崗嘅Cafe❤️ 試下佢哋力推嘅慢煮手撕豬腩窩夫三文治😆 餐廳裝修走懷舊風,別具韻味,有種返咗七八十年代嘅感覺😉 好特別😆 一黎當然即點窩夫三文治😋 手撕豬腩堆得山一樣高😍 再加上濃厚芝士片,香味四溢超級邪惡😈 窩夫外脆內軟,蛋香十足,配手撕豬鹹食又幾match🤤 另選了兩款勁正嘅甜品☺️ 法式千層酥同埋提拉米蘇😋 千層酥上塗滿香滑嘅奶油吉士,每一個千層酥上都有一塊香脆可口嘅oreo 餅🤩 一啖入口質感勁正😘 甜而不膩好高質😎 提拉米蘇將濃縮咖啡、手指餅和吉士忌廉三者分開另上,擺盤又靚又搶眼🤗 客人可按喜好沾上咖啡和奶油,多甜少膩由你控制👍 好chill😎 飲品必叫有拉花嘅鮮奶咖啡🥰 今次係精緻可愛嘅飛馬拉花😍 見到都心花怒放🤗 咖啡入口醇香順滑,回甘芳香,令人回味無窮✅

下午茶
2025-06-24 523 浏览
慢煮手撕豬腩窩夫三文治慢煮手撕豬腩窩夫三文治是窩子的招牌之一,這道菜巧妙地將西式窩夫和中式慢煮豬腩結合。豬腩肉經過八小時的慢煮,肉質軟嫩,醬汁滲透每一絲肉纖維,鹹香味濃。手撕的方式讓肉質更加柔軟,入口即化,配上新鮮的生菜和番茄,增添了一絲清爽感。窩夫外脆內軟,帶有淡淡的蛋香,與豬腩的豐富口感形成完美對比。整體搭配的醬汁,既不會過於膩口,又能提升整道菜的味道層次,讓人一口接一口,令人滿足。八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯豬軟骨經過長時間的慢煮,變得極為軟嫩,幾乎可以用筷子就能輕鬆撕開。豬軟骨表面均勻地裹上了萬字醬油,使其吸收了濃郁的鹹香味,搭配米飯,味道相得益彰。米飯粒粒分明,Q彈的口感和豬軟骨的軟糯形成鮮明對比,讓整道菜的口感更加豐富。三重朱古力窩夫三重朱古力窩夫是窩子專為朱古力控設計的甜點。窩夫本身外脆內軟,巧妙地融入了朱古力的風味,增添了豐富的口感。配料方面,窩夫旁有朱古力蛋卷、朱古力碎和朱古力醬,巧克力雪糕的搭配更是讓人陶醉。每一口都能感受到濃郁的朱古力香,麻糬的Q彈和窩夫的鬆脆形成對比,讓整體口感更具層次。此外,朱古力脆卷的脆感為這道甜點增添了更多的口感變化,令人驚喜。
慢煮手撕豬腩窩夫三文治

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯

三重朱古力窩夫

2025-06-19 605 浏览
這裡的裝修風格獨特,充滿了懷舊與藝術感,綠色牆面搭配木質桌椅,讓人感受到一種輕鬆愉悅的氛圍。餐廳的服務員親切友好,讓我們的用餐體驗更加愉快。意大利烘蛋配虎蝦 ($129)這道菜色香味俱全,烘蛋的口感柔軟,搭配新鮮的虎蝦,鮮香四溢。每一口都能感受到蛋香與海鮮的完美結合,讓人忍不住想再多點一份。😋😋😋蒜蓉炒意粉 ($48) 意粉的口感彈牙,加上蒜蓉的香氣,讓這道菜十分誘人。雖然味道偏清淡,但蒜香卻恰到好處,讓人食欲大增。👍👍👍慢煮口水雞 ($48)這道雞肉鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,口感層次分明。雞肉的香氣與醬汁的味道相得益彰,令人回味無窮。😍😍😍慢煮手撕豬腩窩夫三文治 ($116)這道三文治的豬腩肉質軟嫩,配上香脆的窩夫,口感極佳。搭配的生菜和番茄也為這道菜增添了清爽的感覺,是一個完美的搭配。❤️❤️❤️凍抹茶鮮奶 ($48) 與 凍黑糖焙茶鮮奶 ($48)兩款飲品都十分清爽,抹茶的香濃與黑糖的甜度恰到好處,為這頓餐點增添了不少風味。在炎熱的天氣裡,這些冷飲無疑是最佳的選擇。😋😋😋

意大利烘蛋配虎蝦 ($129)

蒜蓉炒意粉 ($48)

慢煮口水雞 ($48)

慢煮手撕豬腩窩夫三文治 ($116)

凍抹茶鮮奶 ($48) 與 凍黑糖焙茶鮮奶 ($48)

2025-06-12 661 浏览
「窩子」呢間餐廳在區內頗有名氣之前食過幾好食,今日早放工就可以再嚟食吓,一晏咗就要排隊㗎喇!餐廳帶着一點懷舊風格,帶點隨性嘅裝飾我哋點咗:🐷 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $116手撕豬腩肉好似兩球雪糕咁大球,撕得好幼細,豬腩肉好入味,甜甜哋。窩夫外脆內軟,微甜有蛋香,一個特別嘅咸甜組合。🐮 慢煮牛面頰肉配扁意粉 $172牛面頰肉好淋好淋,好入味,扁意粉軟硬適中,連配菜紅蘿蔔都好好食🧇 叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕$84三重朱古力🍫勁多朱古力,有朱古力碎,朱古力醬,同埋朱古力蛋捲,仲有朱古力雪糕,窩夫入面夾咗麻糬,每一啖都煙煙韌韌,份量好大,食得好滿足🍹 凍黑糖焙茶鮮奶$48鮮奶充滿焙茶香味同黑糖嘅甜味,培茶味濃如果大家想食唔同種類嘅窩夫,嚟呢度包有款啱你口味呀!餐牌有好多慢煮菜式都唔錯👍🏻

「窩子」呢間餐廳在區內頗有名氣

餐廳帶着一點懷舊風格,帶點隨性嘅裝飾
我哋點咗:

🐷 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $116

🐮 慢煮牛面頰肉配扁意粉 $172

🧇 叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕$84

🍹 凍黑糖焙茶鮮奶$48
鮮奶充滿焙茶香味同黑糖嘅甜味,培茶味濃

2025-06-02 738 浏览
Weekend 去咗位於新蒲崗嘅「窩子」 Cafe😚,裝修係懷舊港風,真係好有童年回憶🥹,呢度嘅菜式好創新和有Fusion 元素,賣相仲好靚,甜品好好食呀。我地叫左個慢煮手撕豬腩窩夫🐖,超好食,手撕豬肉好入味,而且份量真係相當之慷慨,有兩個ball 咁大!搭配好脆好出色嘅窩夫🧇,真係必叫之選。另外叫左野菌松露油忌廉扁意粉八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯🐖仲有賣相宮廷風,超靚嘅法式千層酥,本身有一球雪糕我再加左一球🍧,真係非常滿意嘅一餐~~

另外叫左野菌松露油忌廉扁意粉

八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯🐖

「窩」代表一個家,今日嚟到呢間Café,感到輕鬆舒服。坐低慢慢食個飯飲杯野,休閒咁又過咗一日。必食慢煮手撕豬腩窩夫三文治!窩夫香脆,豬腩軟嫩入味,配上新鮮生菜同蕃茄,口感好豐富😋。香煎牛油帶子配椰子雞湯意大利飯都好特別,帶子香口,意大利飯濃郁帶有椰子香,濕潤嘅米飯胃口大開🍴。甜品骯髒提拉米蘇,倒入濃濃黑咖啡,cream滑嫩,上面仲有朱古力碎,甜而不膩!飲品黑糖焙茶鮮奶,焙茶香同黑糖好match,清新又順口🥤。熱情果手搖冰茶酸酸甜甜,果味濃郁,冰冰涼涼好開胃!🍹

「窩」代表一個家,今日嚟到呢間Café,感到輕鬆舒服。

坐低慢慢食個飯飲杯野,休閒咁又過咗一日。

必食慢煮手撕豬腩窩夫三文治!

窩夫香脆,豬腩軟嫩入味,配上新鮮生菜同蕃茄,口感好豐富😋。

飲品黑糖焙茶鮮奶,焙茶香同黑糖好match,清新又順口🥤。

熱情果手搖冰茶酸酸甜甜,果味濃郁,冰冰涼涼好開胃!🍹
2025-05-27 480 浏览
之前係cafe關注組留意到啲人介紹呢間隱世cafe😆 今日同朋友一齊去試❤️ 店裡裝修有啲工業風✨ 座位唔算多,但都闊落👍🏻 食物選擇都唔少,估唔到佢哋嘅窩夫除咗有甜品之外,仲有鹹味嘅😍 而且咖啡都有唔少選擇💕🔸 慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 ($129)雞扒肉質幾嫩滑而且juicy😋 食落去之後就感覺到一陣麻香味❤️ 但唔會太辣😎 雞扒煎得幾香脆🥰 沙律有非常多煙肉、芝士粉😙 仲有超香超脆嘅蒜蓉包碎🤩 整體唔會太heavy,但都夠晒惹味😛🔸 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 ($116)賣相已經好吸引😍 手撕豬腩肉真係啖啖肉🤩 肉係非常腍,而且個醬汁都好香😋 窩夫都好好食✨ 非常厚身,而且有四大塊👍🏻 外脆內軟😎 而且仲有生菜、番茄、芝士,好似食緊三文治咁😙 好好食😋🔸 意大利烘蛋配虎蝦 ($129)呢個意式烘蛋係熱辣辣出爐🥰 蛋非常軟滑,裡面配著唔少虎蝦🦐 感覺有啲似蒸蛋,但重點係裡面仲有番茄仔、洋蔥,所以味道更香❤️🔸 Dirty ($44)飲落去層次都幾分明✨ 咖啡豆偏nutty👍🏻 好飲💕總結一下,食物同飲品好味💕 不過店舖較隱蔽,有機會經過新蒲崗真係可以試試😆

🔸 慢煮口水雞扒凱撒沙律碗 ($129)

🔸 慢煮手撕豬腩窩夫三文治 ($116)

🔸 意大利烘蛋配虎蝦 ($129)

🔸 Dirty ($44)
飲落去層次都幾分明✨ 咖啡豆偏nutty👍🏻 好飲💕

2025-05-25 341 浏览
量大好食,窩夫餅烤的脆脆的,不甜不膩,豬腩肉煮的很爛並且很入味。以後會是固定健身後的食堂啦。髒髒提拉米蘇很特別,並不是蛋糕而是一杯覆蓋巧克力粉的奶油,加入咖啡後口感豐富。
2025-05-24 326 浏览
呢間餐廳嘅西式brunch真係好有驚喜!首先,兩個牛肉漢堡份量十足,牛肉餅厚身多汁,配上鬆軟麵包同新鮮生菜,咬落去層次分明,芝士香氣撲鼻。白汁意粉creamy又唔會膩,麵條掛汁力強,每一啖都好滿足。紅酒燴牛肋肉炆得夠腍,入口即化,肉味濃郁,醬汁仲帶少少甜味,配飯或者麵都一流。沙律新鮮爽脆,番茄同生菜比例啱啱好,清新解膩。飲品方面有凍朱古力同熱茶,飲落唔會太甜,啱晒食完重口味主菜後refresh一下。整體來講,呢餐色香味俱全,打卡同食味都滿分,真係值得推介!

1.慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $116用兩塊窩夫代替漢堡包皮,豬腩肉手撕到每條大細非常之平均,而且肉絲都相當腍,配埋適當嘅脂肪,多咗一層油香,而且成個窩夫都好Juice,因為啲豬腩肉有大量嘅醬汁包裹住,入面仲有啲蕃茄同蔬菜,而窩夫係香脆。🌟評分:8/102.野菌松露油忌廉扁意粉 $98黑松露醬香味好濃郁,意粉非常彈牙,一啖意粉一啖野菌係最佳既配搭,扁意粉質感al dente而且好滑溜。野菌份量唔少,質素唔錯,成碟意粉都夠味。🌟評分:8.5/103.八小時慢煮萬字醬油豬軟骨飯 $118估唔到佢豬軟骨係原條咁上,份量都幾多,而且每一嚿都好大嚿,豬軟骨炆得好腍好入味,入面嘅軟骨已經煮得軟化晒,好似牛筋咁軟,食落好有膠質,配埋蛋黃飯,好滿足。🌟評分:8/104.叁重朱古力配朱古力雪糕 $84除咗有朱古力雪糕之外,仲有朱古力碎,香濃嘅朱古力醬,同埋朱古力蛋捲,有齊晒三種唔同口感,入面仲有好多麻糬,麻糬份量非常之多,每一啖都食到嘅麻糬,食落非常之Q彈滿足,窩夫非常香脆鬆軟,令到相映成趣,口感好豐富好滿足。🌟評分:8.5/10🎖️整體評分🎖️❤️味道:8.5/10🧡環境:8/10💛服務:8.5/10💙性價比

1.慢煮手撕豬腩窩夫三文治 $116

❤️味道:8.5/10
🧡環境:8/10
💛服務:8.5/10
💙性價比:8/10

📍 窩子 (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街36號地舖
1975 浏览
2025-05-14 282 浏览
朋友仔說要試新東西,但這家店對我來說也不算新啦,可是有幾年沒來了,還記得當年要在人堆中等候位子挺長的時間,因為小店的位子始終不多嘛,而食物亦沒有令我失望,這次來了是一個平日的晚上,沒有需要等位子,其實也沒有滿座,本來還倒抽一口涼氣擔心著說。結果食物來到還是一如以往的好吃,選的同樣是窩夫,當年吃的是甜點,這次吃的是鹹點,也好像是挺熱門的餐點 - - - 慢煮手撕豬腩窩夫三文治肉肉很多令到滿足度再提商,非常推薦

肉肉很多令到滿足度再提商,非常推薦
好耐之前已經食過窩子,但就只係食左一個甜品,所以想再次去食。今晚見鋪面都有唔少食客,裡面個感覺都好有文青氛圍。慢煮手撕豬腩窩夫三文冶🐖🧇Slow Cooked Pork Belly Waffles Sandwich 呢個手豬腩肉非常邪惡,軟嫩又多汁~仲要有四大塊窩夫,必定夠飽丫~香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯🍛🐓🥣✨Pan-Fried Garlic Butter Scallopsw/ Homemade Coconut Chicken Stock Risotto用椰子雞湯整既意大行飯我真係未試過~原來係非常之夾,同埋係好Creamy,每粒米都沾滿椰子雞湯,帶子煎既熟度岩岩好慢煮口水雞🐓🌶️✨Slow Cook Saliva Chicken個口水雞醬汁係靈魂之汁,辣辣地勁開胃,個雞既肉質又係好嫩滑!叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕🍫🧇🍨✨Triple Chocolate 非常有驚喜既麻糬窩夫,原來個外皮係包著麻糬架,仲要係大量既,外脆內軟既口感,雪糕係超香濃既朱古力再加上朱古力醬😋黑糖焙茶鮮奶🥛Black Sugar Hojicha Latte 黑糖焙茶鮮奶出面好少地方可以飲到焙茶鮮奶,

今晚見鋪面都有唔少食客,裡面個感覺都好有文青氛圍。

慢煮手撕豬腩窩夫三文冶🐖🧇

香煎牛油帶子配自家製椰子雞湯意大利飯🍛🐓🥣✨

慢煮口水雞🐓🌶️✨
Slow Cook Saliva Chicken

叄重朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕🍫🧇🍨✨
Triple Chocolate

黑糖焙茶鮮奶🥛
Black Sugar Hojicha Latte
黑糖焙茶鮮奶出面好少地方可以飲到焙茶鮮奶,個分層做得唔錯,焙茶味都幾出。

呢個價錢食到咁好既質素~喺香港已經愈黎愈少

2025-05-12 207 浏览
呢間係新蒲崗CAFE小店一直都好有口碑, 基本上係星期六日都爆滿, 今日就同朋友黎食晚餐😍餐廳既佈置好有特色, 牆既四周都有好多香港特色既擺設, 食物方面見到餐廳名就知呢度最出名既係窩夫, 另外佢既飲品都同樣咁出色👍蟹肉沙律烘法國麵包:麵包焗得香脆,蟹肉沙律份量足,配埋蕃茄仔令成件事唔會太膩。朋友同我都好鍾意食😆慢煮手撕豬腩窩夫三文治:第一次試鹹食窩夫三文治,幾有驚喜!豬腩肉手撕既口感好好,上面塊芝士溶左,同窩夫嘅微甜意外地夾!窩夫外脆內軟,正❤️冰伯爵手搖冰茶:茶味幾濃,甜度適中,飲落清爽,幾適合配濃味食物嘅飲品🥰抺茶鮮奶:抹茶味夠香,鮮奶比例剛好,唔會太甜, 拉花超靚❤️

2025-05-10
2025-05-12 232 浏览
同朋友去左啟德個邊睇完野, 之後行左去新蒲崗, 行行下見到間cafe , 又甘岩到dinner time la !慢煮手撕豬腩窩夫三文治窩夫三文治一份有四件窩夫,蛋香濃郁,配料堆得滿滿,賣相吸引! 慢煮手撕豬腩肉軟嫩多汁,不會油膩,手撕得幼細,配上濃郁芝士醬、番茄和生菜,層次豐富,入口有肉汁和芝士的鹹香。窩夫本身不會太甜,和鹹食很搭。整體好似漢堡飽甘!慢煮牛臉肉意粉食評🍝牛臉肉經過長時間慢煮,肉質非常柔軟多汁,帶濃郁牛肉香,入口即化,口感豐富且不乾柴。醬汁通常用紅酒和香料燉煮,味道濃厚且帶有層次感,配合意粉吸收醬汁,配搭方面,意粉軟硬適中!飲品方面叫左Coffee Go, 拉花好靚~ Iced Earl Grey 夠哂凍, 清清地! Mixed Berry Tea 好特別又靚!

慢煮手撕豬腩窩夫三文治

2025-05-12 376 浏览
睇OpenRice 見到呢間Cafe 好多好評⚡️咁啱去到係4:30,佢4:30-5:30係員工食飯時間,係附近行左陣~環境行懷舊風,不過坐入d近廁所嘅話就勁臭,所以即刻轉位坐出少少靠牆位,但抬頭一睇,見到勁多塵,勁驚佢跌落黎🤣1. 香水檸檬忌廉麻薯窩夫($78)外脆內煙韌,咬落去 in in un un,口感有驚喜。不過香水檸檬忌廉假香感幾重,有啲似香精,稍為扣分。叫咗兩杯咖啡,Ice Latte 酸澀得嚟有啲卡喉,Ice Mocha 就中規中矩,飲完冇乜火花。最搞笑係個staff 拎咖啡個陣勁小心,但最後都倒左出黎,冇幫我抹返連紙巾都唔比張🧏🏻‍♀️埋單前望到隔離枱啲咸食,好似幾吸引……下次大家嚟可以直攻咸食線,我本人就不回頭🧏🏻‍♀️
睇OpenRice 見到呢間Cafe 好多好評⚡️

1. 香水檸檬忌廉麻薯窩夫($78)
外脆內煙韌,咬落去 in in un un,口感有驚喜。
不過香水檸檬忌廉假香感幾重,有啲似香精,稍為扣分。

2025-05-11