2023-09-03 26 浏览
今晚同朋友想食日本嘢, 朋友早前公司farewell飯,光顧過北角究極堂,一大班人包VIP房食飯覺得幾好,上OP睇原來 CWB開左新分店,所以嚟新店試試。餐廳環境很舒適,有部分Bar枱位置,主要是4人枱,我們預訂了窗邊位置,有少少景色,感覺幾開揚。我們2人點了:究極丼迷你三色丼薯蓉廣島蠔炸芝士鰻魚卷究極丼,一上枱幾驚豔,用料豐富,有2隻大蝦刺身,蟹膏,厚切三文魚,厚切油甘魚,三文魚籽漬,帶子,海膽及吞拿魚蓉。飯底是赤醋飯,食落同平時壽司醋唔同,個人覺得配魚生更好食!最欣賞是蟹膏配大蝦,拌飯一流!迷你三色丼,擺碟超靚~好貼心有3隻獨立匙羹。蟹肉蟹膏櫻花蝦乾,蟹膏好香濃,配埋蟹肉及香脆口感櫻花蝦乾,好好食。海膽+三文魚籽漬,2樣都係我喜歡的,海膽超creamy, 三文魚籽甘甜,無得彈蛋黃吞拿魚腩蓉,迷你丼配一齊個蛋黃+吞拿魚腩蓉,每一啖都好濃郁!薯蓉廣島蠔一上枱就好香,廣島蠔飽滿大大隻,連拉絲芝士薯蓉一齊食,好滿足!炸芝士鰻魚卷,第一次食呢種口感,脆口,芝士鰻魚味道亦好配!朋友無介紹錯,好滿足的一餐,下次嚟試下炸串先!另外想讚一讚呢度服務十分好,店員有耐心介紹不同菜式,亦主動收碟加茶👍🏻

我們2人點了:

迷你三色丼
薯蓉廣島蠔
炸芝士鰻魚卷

迷你三色丼,擺碟超靚~好貼心有3隻獨立匙羹。

薯蓉廣島蠔

炸芝士鰻魚卷,第一次食呢種口感,脆口,芝士鰻魚味道亦好配!

朋友無介紹錯,好滿足的一餐,下次嚟試下炸串先!

• 究極丼
  • 迷你三色丼
  • 薯蓉廣島蠔
2023-09-01 23 浏览
最近去咗究極堂銅鑼灣分店,位置方便,喺市中心,入到餐廳裡面唔會好嘈㗎。仲有佢哋有包房服務,如果你同一班朋友約咗一齊食飯,最好預訂個VIP房啦。lunch set仲附送沙律&麵豉湯,抵!❤️🇯🇵究極炎之丼 $128我哋叫咗一份究極炎之丼,入面有火炙刺身。佢哋嘅刺身款式好多,燒完之後好香好軟滑,一入口就融化喇。最吸引我嘅係飯加入左少少飯素,增添香味。🇯🇵山芋泥拖羅蓉丼 $138顏色好鮮豔,有切塊嘅生魚、山芋泥同埋拖羅蓉堆疊成小山咁樣。先食到魚生嘅鮮味,再嚐到拖羅蓉嘅綿密口感。山芋泥拌飯嘅組合好特別,配醬油食更加提升鮮味。🇯🇵紫蘇梅醬軟骨雞肉 $28店員仲推介咗紫蘇梅醬軟骨雞肉。呢啲炸物真係出奇地好食,唔油膩,好鬆脆,雞肉串都好好食!🇯🇵明太子芝士玉子燒 $78呢個玉子燒肉質厚實,中間仲藏住芝士,熱辣辣嗰陣仲會拉絲㗎。鹹香嘅明太子沙律醬,脆口嘅蟹籽配埋微辣嘅醬汁,好好味㗎。

🇯🇵究極炎之丼 $128

🇯🇵山芋泥拖羅蓉丼 $138

🇯🇵紫蘇梅醬軟骨雞肉 $28

🇯🇵明太子芝士玉子燒 $78

午餐
  • 究極炎之丼
🏮近日來到銅鑼灣,走訪了位於登龍街的一所性價比高又好吃日式餐料理店😝店裡環境滿滿的高級感,像是在溫馨酒吧品日料的感覺,對外的窗口能看著周圍的街道景色,環境氣氛配合度十分高🌙🧡他們的招牌丼飯絕對是必點😛還有不同種類的壽司小食熱食,有很多客人都是帶著小朋友來~大人在喝著種類繁多的酒品聊天,伴著小朋友的歡笑,整個感覺非常溫馨🫶🏻【是日點餐】/究極丼 🍚超豪華的丼飯,裡面有各種鮮美的海鮮,個人最喜愛是那個超大的生蝦,配合丼飯每一口都是享受!🍤/明太子芝士玉子燒 🧀燒蛋搭配明太子和芝士,口感鬆軟又濃郁😍/帆立貝壽司 🍣新鮮的帆立貝蓋在軟綿的壽司飯上🍱/中拖羅壽司 🍣配著中拖羅,入口即化,真的愛了,口感超好!/炙燒海膽醬燒赤蝦壽司 🍤炙燒過的海膽醬和鮮嫩的赤蝦,每一口都是口感爆炸!🔥/究極金龍卷 🍣聽名字就覺得好cool,有各種新鮮的魚肉和蔬菜,口感豐富又美味!🐠/久家本店 柑桔梅酒 🍹最愛的梅酒,特別的柑桔梅酒,清新又開胃🍊🍸▪️ 究極堂📍銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡 #香港探店 #香港旅遊 #香港攻略 #香港手信 #香港去哪玩#香港日料#香港壽司

【是日點餐】
/究極丼 🍚

/明太子芝士玉子燒 🧀
燒蛋搭配明太子和芝士,口感鬆軟又濃郁😍

/帆立貝壽司 🍣
新鮮的帆立貝蓋在軟綿的壽司飯上🍱

/中拖羅壽司 🍣
配著中拖羅,入口即化,真的愛了,口感超好!

/炙燒海膽醬燒赤蝦壽司 🍤
炙燒過的海膽醬和鮮嫩的赤蝦,每一口都是口感爆炸!🔥

/究極金龍卷 🍣

/久家本店 柑桔梅酒 🍹
最愛的梅酒,特別的柑桔梅酒,清新又開胃🍊🍸

▪️ 究極堂
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓

2023-08-29 338 浏览
行街行到攰攰地,老公就帶我去醫肚。呢幢大廈出名多嘢食,老公睇到水牌有間餐廳叫做究極堂Kyukyoku Do就特別有feel,然後佢就話不如食日本嘢。餐廳都算大,日式crossover西式裝修,環境幾舒服。入到去仲見到有間VIP房,職員話呢間銅鑼店係新開分店,另外炮台山果間店都有,兩間店都可以預先booking,同朋友一齊gathering就啱晒。Menu都幾多嘢食,有好多唔同種類。老公就叫左個沙律、壽司、卷物、丼飯同pizza。溫泉蛋蟹肉沙律:沙律菜洗得乾淨,爽口,食到有蟹肉,溫泉蛋煮得剛好,撈埋蛋汁簡簡單單已經好食。蟹子壽司:老公話蟹子好多,好滿足。究極丼:賣相好靚,鋪滿厚切刺身,有三文魚、油甘魚、帶子、大蝦、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉同燒過嘅左口魚裙邊,真係好豐富。各款刺身新鮮,咬落去有薄薄魚油,有口感,飯加左醋唔會食到好濟。旁邊仲有個蛋汁,加入飯都幾好味。明太子什菌地雞薄餅:薄餅皮夠薄,焗得夠脆,雞肉一口一啖,食落仲有洋蔥,甜甜地,明太子夠出,加埋芝士就夠晒香。黑松露牛油果軟殼蟹卷:擺盤幾好,軟殼蟹炸得香口,夾住牛油果一齊食就無咁油膩,上面仲有蟹肉同黑松露,夠味道,唔錯。
蟹子壽司:老公話蟹子好多,好滿足。

2023-08-26
🌸《究極堂 · 日式料理 · 銅鑼灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🧀 明太子芝士玉子燒 $78玉子燒做得好完美,中間依然保留少少流心效果,奶香濃郁的芝士和鮮甜的明太子完美地搭配在鬆軟的玉子燒👍🏻-🍱 究極丼 $218丼刺身有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉、三文魚子和帶子,另外仲有紫菜加生蛋🥳店員解釋係食完刺身後就可以將紫菜同生蛋放入赤醋飯攪拌再食👍🏻啖啖醋飯可以食到香濃蛋味,推薦❗️-🍤 海膽右口邊邊蝦卷 $78鮮嫩肥厚既右口邊魚肉和滑順的海膽,入口即溶,下面係炸蝦卷物,食落脆口,同右口魚、海膽形成對比,好食❗️🍱 究極海鮮杯 $98 高級既賣相,海鮮杯有好多層配料,有黑魚子、吞拿魚蓉、甜蝦、蟹肉、三文魚子同柚子果凍🤩一開始聽到有果凍感覺有少少怪,但係食完有驚喜❗️果凍襯托出海鮮既鮮甜,推薦❗️-🥚 半熟玉子 $23雞蛋出面包住一陣好薄既炸粉,但係雞蛋仍然保留到流心半熟既效果,流心既蛋香加埋薄炸粉既香脆口感,配搭埋少少鹽,好食❤️‍🔥-📍 究極堂銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit: 💖-#hkf
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit: 💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hkrestaurant #englishreview #luxuryfoodstyle #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣好去處
餐廳終於喺銅鑼灣開咗分店,裝修乾淨簡潔,坐得好舒服,晚市嚟到坐滿客人,氣氛好熱鬧!📌刺身、壽司、小食、海鮮丼、熟食選擇都好多,配搭都好新穎🔺明太子芝士玉子燒 ($78)熱辣辣嘅芝士拉絲之餘仲有好香嘅蛋味🤤食落好creamy,加埋明太子一齊食好好味💯🔺海膽右口魚邊蝦卷 ($78)海膽同右口魚好新鮮👍海膽入口即融,右口魚肉質嫩滑😋🔺蟹膏豆腐鱈魚乾 ($58)鱈魚乾薄薄一塊好脆口😝食落有好濃郁嘅蟹膏香味😋🔺海苔墨魚他他 ($28)好特別嘅炸物,外表炸得香脆🤩墨魚肉質好滑👍🔺炸雞軟骨配海膽醬 ($58)雞軟骨即叫即炸,上到枱仲係熱辣辣嘅🔥食落好香脆,點埋海膽醬食好特別嘅配搭!🔺鮪魚套餐 ($248)套餐包咗吞拿魚蓉飯、壽司、沙律、湯,吞拿魚蓉好綿密,加埋日本米同醬汁撈埋食好好味😋吞拿魚壽司都好新鮮,入口好滑,充滿油脂香味🤤➡️ 整體Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)➡️ 整體評價:餐廳食材新鮮,性價比高🥰係炮台山、銅鑼灣都有分店,一大班朋友仲可以預約VIP房,啱哂gathering邊食邊傾🥳 ➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
📌刺身壽司、小食、海鮮丼、熟食選擇都好多,配搭都好新穎
🔺明太子芝士玉子燒 ($78)
熱辣辣嘅芝士拉絲之餘仲有好香嘅蛋味🤤
食落好creamy,加埋明太子一齊食好好味💯
🔺海膽右口魚邊蝦卷 ($78)
海膽同右口魚好新鮮👍
海膽入口即融,右口魚肉質嫩滑😋
🔺蟹膏豆腐鱈魚乾 ($58)
鱈魚乾薄薄一塊好脆口😝
食落有好濃郁嘅蟹膏香味😋
🔺海苔墨魚他他 ($28)
好特別嘅炸物,外表炸得香脆🤩
墨魚肉質好滑👍
🔺炸雞軟骨配海膽醬 ($58)
雞軟骨即叫即炸,上到枱仲係熱辣辣嘅🔥
食落好香脆,點埋海膽醬食好特別嘅配搭!
🔺鮪魚套餐 ($248)
套餐包咗吞拿魚蓉飯、壽司、沙律、湯,
吞拿魚蓉好綿密,加埋日本米同醬汁撈埋食好好味😋
吞拿魚壽司都好新鮮,入口好滑,充滿油脂香味🤤
➡️ 整體Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

2023-08-26 36 浏览
呢間日式餐廳新開既, 而且裝修方面亦都好有格調~ 於是入黎試下而且係北角仲有另一間分店, 餐廳仲提供VIP房, 適合一大班朋友聚會聯誼!究極丼$218: 有2隻甘甜大頭赤蝦,食落好新鮮彈牙,而且仲有超巨量嘅蝦膏味。三文魚同油甘魚都係厚切,新鮮肥美,油脂充斥住成個口腔。另外,仲配左雞蛋,店員話可以撈飯食,增加層次感。究極金龍卷$138: 上面係一片片嘅鱈魚片,中間係炸蝦卷,咬落去好香脆。右口魚邊醬油漬$22:右口魚邊入口即化,油脂香非常豐富槍烏賊$18:火炙烏賊,食落去好彈牙煙韌。帆立貝(4件)$58: 既新鮮又鮮甜,唔會有任何雪藏味。燒油甘魚鮫$98: 師傅燒得好入味,魚鮫位非常嫩滑,再配埋個蘿蔔溶柚子汁,魚既鮮味更加突出。蘋果雪芭$58: 估唔到係原個蘋果上枱,雪芭充滿蘋果既清新香甜味,而且蘋果肉亦都新鮮鮮甜!

右口魚邊醬油漬$22:右口魚邊入口即化,油脂香非常豐富
槍烏賊$18:火炙烏賊,食落去好彈牙煙韌。
帆立貝(4件)$58: 既新鮮又鮮甜,唔會有任何雪藏味。

2023-08-26
近排消費劵超多優惠出黎呢頭消費多左,比我搵到間好野,銅鑼灣新分店。位置環境服務都正,日式西式都有消費大眾化最實際。最出色有海葡萄海藻青瓜沙律同煙燻蒜香火炙吞拿魚,海葡萄似魚子口感,配酸酸地沙律汁同海藻青瓜之類夠開胃。煙燻蒜香火炙吞拿魚上檯30秒開蓋,仙氣好吸引,煙薰作用令半熟吞拿魚有獨特香氣。配上酸酸甜甜嘅醬汁,醒胃!仲食左個一睇就知招牌野嘅究極丼,有齊最正嘅魚生 - 超級肥美牡丹蝦同蟹膏、海膽、三文魚子、油甘魚、三文魚、帶子、吞拿魚蓉等等,撈埋隻蛋,豐厚嘅口感、鮮味嘅魚生,好食到暈!以為主打日式,點知menu有西式菜。個明太子什菌地雞薄餅餅底香又超薄脆,拉絲感唔錯。仲有個蒜香虎蝦(秘製番茄汁配薯條),好有西班牙同地中海風味,蝦香煎過殼到肉都好香燒海鮮味道,即炸薯條配秘製番茄汁又好夾,好得!

海葡萄海藻青瓜沙律
煙燻蒜香火炙吞拿魚
究極丼
蒜香虎蝦(秘製番茄汁配薯條)
明太子什菌地雞薄餅
以為主打日式,點知menu有西式菜。
個明太子什菌地雞薄餅餅底香又超薄脆,拉絲感唔錯。
海葡萄海藻青瓜沙律
煙燻蒜香火炙吞拿魚
究極丼
蒜香虎蝦(秘製番茄汁配薯條)
明太子什菌地雞薄餅
之前食過北角分店,試咗個明太子玉子燒同究極丼都幾出色今次去試下銅鑼灣分店,地點好方便易搵,上到餐廳又幾靜喎,係鬧市之中嘅聚腳點,呢邊分店原來仲有得包房,當日VIP房都多人,但隔音好好,完全唔嘈。今次我地嗌咗炎之丼,係火炙刺身!刺身款都幾多,燒完好香,入口即化,最欣賞係啲飯落咗少少飯素,就更香蟹膏豆腐鱈魚乾非常香同開胃,送酒一流嘅小食唐揚白蝦白蝦炸完都咁鮮甜,新鮮熱辣炸起好脆右口魚炸蝦卷同究極金龍卷好睇又好食!前者油脂勁豐富,後者最愛塊好似薯片嘅鱈魚乾,入面嘅炸蝦都好脆,粉唔會太厚Fruit punch有酒精成份,但唔會太甜紫蘇梅醬軟骨雞肉 / 海苔墨魚他他店員推介下嗌,好驚喜,出色!炸物可以咁唔油膩,好脆入面啲墨魚又勁彈牙!雞肉串都好好食!最後encore咗個魷魚肝醬鐵板燒魷魚配蒜蓉法包呢個就最唔驚喜,好食嘅但略嫌唔夠中式嘅惹味😂 同個法包只係有蒜蓉醬係一面,另一面烘都冇烘,係咪漏咗?🤣🤣overall都係性價比高好食嘅日本野,環境清潔舒服,下次三五知己可以再嚟聚餐🍣😍
之前食過北角分店,試咗個明太子玉子燒同究極丼都幾出色

今次我地嗌咗炎之丼,係火炙刺身

蟹膏豆腐鱈魚乾
非常香同開胃,送酒一流嘅小食

唐揚白蝦
白蝦炸完都咁鮮甜,新鮮熱辣炸起好脆

右口魚炸蝦卷同究極金龍卷

Fruit punch有酒精成份,但唔會太甜

紫蘇梅醬軟骨雞肉 / 海苔墨魚他他

最後encore咗個魷魚肝醬鐵板燒魷魚配蒜蓉法包

銅鑼灣樓上高質日本菜最近係銅鑼灣開左分店決定試試佢🤣.環境好舒服有音樂聽 木系配色同雲石枱好夾店員都好主動咁介紹左佢地既招牌菜.所以叫左其中一個招牌菜-究極丼✌🏻七款刺身配左生蛋王款款都好新鮮好厚身👍🏻尤其係大虎蝦 真係一試難忘!魚子都好新鮮👍🏻價錢都好合理!.另外叫左五。五刺身五款當日新鮮刺身不得不提係款拖羅😜唔知以為係和牛簡直係入口即溶.最後叫左火炙三文魚腩炸蝦卷好好食呀!所有味道都岩岩好睇得出廚子既心思
銅鑼灣樓上高質日本菜

店員都好主動咁介紹左佢地既招牌菜

所以叫左其中一個招牌菜-究極丼✌🏻
七款刺身配左生蛋王
款款都好新鮮好厚身👍🏻
尤其係大虎蝦 真係一試難忘!
魚子都好新鮮👍🏻

最後叫左火炙三文魚腩炸蝦卷
好好食呀!所有味道都岩岩好
睇得出廚子既心思
2023-08-24 23 浏览
🌟究極堂🌟喺銅鑼灣嘅新分店開幕喇🥳!🆕新店係樓上舖,同樣提供優質嘅🇯🇵日式料理!兩間分店都有VIP房,成班Frined約食飯Gathering嘅話,Book房就啱晒👏🏻!🍱究極丼 $218一碗齊晒🪸海膽、🐟吞拿魚、🦐赤蝦、🐠油甘魚、🐚帶子、🐟三文魚、🧡三文魚籽、🔥炙燒左口魚邊等新鮮食材,真係啖啖滋味😋!最正就係跟埋鮮海苔醬油漬蛋黃🥚,濃郁甘香,撈飯一流🍚!🍹究極海鮮杯 $98透明嘅杯透視出層層疊嘅🐟海鮮,仲有🍑蜜桃增加香甜嘅感覺!🍣醬燒三文魚炸蝦卷 $58醬燒三文魚🐟夠晒惹味,炸蝦🍤大大隻夠香脆!🥚明太子芝士玉子燒 $78拉絲芝士🧀加咸香可口嘅明太子沙律醬🧡,唔錯!🍵抹茶牛奶 $48綠白紅漸層相當悅目✨,飲落又夠滑!🍺Sapporo $48

🍱究極丼 $218

🍹究極海鮮杯 $98

透明嘅杯透視出層層疊嘅🐟海鮮,仲有🍑蜜桃增加香甜嘅感覺!

🍣醬燒三文魚炸蝦卷 $58

醬燒三文魚🐟夠晒惹味,炸蝦🍤大大隻夠香脆!

🥚明太子芝士玉子燒 $78

拉絲芝士🧀加咸香可口嘅明太子沙律醬🧡,唔錯!

🍵抹茶牛奶 $48

綠白紅漸層相當悅目✨,飲落又夠滑!

🍺Sapporo $48
究極堂開咗第二間分店啊,仲要喺登龍街,即刻上去試吓。之前一直都有留意北角分店,宜家知道銅鑼灣開左,第一時間去試下。大概7點左右已經見到有唔小人,而且聽到仲有熟客過左嚟呢邊食飯。成個環境好舒適,經理態度好好,會介紹餐牌嘢食,店員都會周不時添茶,上菜速度好快。$218🍣究極丼大滿足呀!魚方面有4種:三文魚、油甘魚、吞拿魚蓉、燒左口魚裙邊。仲有2隻好大隻既蟹膏醬赤蝦、海膽、三文魚籽、大大粒帆立貝同脆卜卜天婦羅紫菜,另外有醬油漬蛋黃可以選擇加唔加。啲飯沾滿蛋汁,口感好豐富。$78 🧀明太子芝士玉子燒世一!平時食到既玉子燒都係好實,但係呢度係super 好嫩滑,明太子牆味道濃郁,但唔會過咸,入面仲有好多芝士。$48 🧀4重芝士炸蝦巻頂層既芝士燒到溶溶地又好香,炸蝦岩岩好,自己一個食曬3件都冇問題。$48🍤甜蝦唐揚配酒一流,炸得好香,食一啖蝦再飲一啖酒,"美味しい"。$65 🍹巨峰提子酒甜甜地好岩女仔飲呀,漸層打卡又令,上菜時會細心提醒攪勻先飲。$42 🍮心形焦糖玉子睇到係心形,想order 試下,有小小似Creme Brulee 嘅甜品,甜嘅玉子,打卡able 。性價比高,而且又坐得舒服,拍拖都

$218🍣究極丼

$78 🧀明太子芝士玉子燒

$48 🧀4重芝士炸蝦巻
4重芝士炸蝦巻

$48🍤甜蝦唐揚
配酒一流,炸得好香,食一啖蝦再飲一啖酒,"美味しい"。

$65 🍹巨峰提子酒

巨峰提子酒

$42 🍮心形焦糖玉子

形焦糖玉子

性價比高,而且又坐得舒服,拍拖都好岩。啱啱食完,已經諗緊下次幾時再嚟。聽講2間分店(炮台山、銅鑼灣)都可以提早預訂VIP房,同一大班朋友可以有私人空間gatherings。
庆祝纪念
纪念日
4重芝士炸蝦巻
巨峰提子酒
又喺銅鑼灣試新嘢,高質😗有多一個飯lunch 既新飯堂🤓⭐️山芋泥碎拖羅丼 $148除左碎拖羅之外,上面仲有山芋泥同埋赤身,令到口感好豐富。山芋泥入面有淡淡既海苔味,不過我自己唔係好鍾意呢個口感,各有所好😗至於碎拖羅同赤身,都係高質,本身調味已經足夠,唔需要再加豉油❤️⭐️特濃蕃茄咖喱湯烏冬 $73呢個蕃茄味比較重,正常發揮😎⭐️慢煮豬軟骨蛋包飯 $78呢個都幾抵食,豬軟骨嘅份量夠,而且炆到好淋,蛋亦都夠滑👍🏻⭐️麻婆豆腐蛋包飯 $73呢個同普通茶餐廳嘅麻婆豆腐冇分別,有少少頹😂可以唔使試
又喺銅鑼灣試新嘢,高質😗有多一個飯lunch 既新飯堂🤓

⭐️山芋泥碎拖羅丼 $148

⭐️特濃蕃茄咖喱湯烏冬 $73
呢個蕃茄味比較重,正常發揮😎

⭐️慢煮豬軟骨蛋包飯 $78
呢個都幾抵食,豬軟骨嘅份量夠,而且炆到好淋,蛋亦都夠滑👍🏻

⭐️麻婆豆腐蛋包飯 $73
呢個同普通茶餐廳嘅麻婆豆腐冇分別,有少少頹😂可以唔使試
2023-08-20 45 浏览
日本野就食得多,但食黎食去都係果D有D悶。呢間日本餐廳令我好驚喜。好多野我以前都未食過。叫左幾款串燒,有海苔墨魚他他,即紫菜加D墨魚肉,再點D他他醬,好香脆好鮮。紫蘇梅醬軟肉雞肉都好特別,主要係比較少點呢款醬,食落開胃唔膩。西京豚肉九菜互補不足,食落好清新。 日本雞柳配牛油果蓉都好正。呢D既串燒,醬既口味好獨特!小食方面蟹肉雪魚乾有賣點,雪魚乾燒到好香脆,一上檯最好即食,配埋梅花爛漫飲超正。梅花爛漫既杯身特別,令我聞到梅酒既香氣。避風塘炒枝豆就有FUSHION既感覺,好香,食到唔停口。主菜係咖啡蕃茄牛肉烏冬,個湯汁好香濃,蕃茄好足料,牛肉同烏冬本身又好夾。好味!
2023-08-11
2023-08-20 50 浏览
又係星期五食好西時間😋今次去左朋友極力推薦既港島日本料理店,不過我今次係負責食新分店,匯報比我朋友聽質素如何。位於銅鑼灣登龍街永光中心11樓既究極堂,晚上黎到既時候已經接近滿座,Menu勁多款式🤩壽司卷物刺身,海鮮丼,沙律小食,鐵板料理一品料理,炸串,連pizza都,太多款揀到我舉棋不定。✨蟹皇丼 $138menu一見到就決定要試,好特別😍上碟果下店員都有提醒要小心個碗燙手,熱辣辣。豐盛美味,每一啖都散發著濃郁的蟹香氣🦀蟹肉嫩滑,蟹膏濃郁,融入的蟹子更增添層次,全部撈混白飯一齊食,口感豐富。咁大碗$138份勁抵食。✨明太子什菌地雞薄餅 🍕$118估唔到日式餐廳既pizza係可以咁好食…明太子什菌地雞pizza獨具風味,鮮嫩既雞肉、拉絲既芝士加上香濃明太子醬同什菌相互融合,帶來豐富層次口感。最重要係薄脆餅底提升了整體質素,脆卜卜之餘亦無搶到材料本身既味道,就黎烤焦既顏色,烤得剛剛好,恰到好處。118抵食!✨究極海鮮杯 $98睇menu 覺得尼個究極海鮮杯賣相非常吸精🤩🔝魚子醬、三文魚籽、海膽,中層為吞拿魚蓉+蟹肉,最底層為日本甜柑啫喱,各款魚生都新鮮鮮甜👅整體不錯岩哂打卡📸✨醬燒三文魚炸

✨蟹皇丼 $138

✨明太子什菌地雞薄餅 🍕$118

✨究極海鮮杯 $98

✨醬燒三文魚炸蝦卷 $58
意外地幾夾,少少醬汁甜味加輕輕燒過既三文魚,炸蝦外脆內嫩,口感平衡,配搭後幾好味,係一道值得品味既創意卷。

✨炸芝士鰻魚卷 $48
壽司比較少食🫣外層就好似天婦羅外層一樣包住左芝士鰻魚卷,不過芝士鰻魚比例唔算多,所以味道方面無三文魚炸蝦卷突出和好味😹

✨三文魚腩 $18/1pc
油脂好重,幾新鮮,如果唔係蟹皇丼太大碗應該嗌多幾舊壽司

✨蟹味噌蟹棒 $14
蟹味噌味道唔算強烈,沒有口齒留香既感覺,所以有點失望🥲

✨右口魚醬油漬 $22
經火炙既右口魚迫出油份,入口滑溜鮮甜微微帶出火炙的香氣

✨巨峰提子梳打 $38
果汁果味極濃,巨峰香氣四溢

小總結,絕對會再戰既高質日式料理店👍🏻味道好食之餘仲要唔貴,款式又多一次係試唔哂,賣單兩個人都係人均3百蚊飽到食唔哂,下次應該一大班朋友黎食會更好,店長話可以預留vip房比我地,我已經準備好了😏
2023-08-18