2023-09-21 31 浏览
📍柑橘柚子酒好推薦比少飲酒嘅人 呢杯飲落好似柑橘味嘅汽水咁 帶微微嘅酒味 好refreshing 📍有氣梅酒Staff推介呢到嘅炸串係佢地嘅人氣菜式 送酒一流📍紫蘇梅醬軟骨雞肉軟骨雞肉通常都係食開燒再加沾蛋漿估到炸出嚟都可以keep到入面嘅肉質又嫩又juicy 外層炸粉又唔會厚加埋紫蘇梅醬食落就冇咁油膩📍西京豚肉韭菜炸嘅豚肉包住爽口多汁嘅韭菜口感好豐富📍濃湯番茄咖喱牛肉烏冬食咗啲油膩嘅炸串 好岩食番啲開胃嘅蕃茄咖喱 咖哩味出得嚟又唔會好重口 牛肉份量超多 烏冬又好彈牙 所有嘢夾埋好perfect📍味淋雞泡魚乾雞泡魚乾燒得岩岩好 個邊微焦而入面唔會乾柴柴 加咗味淋食落更鮮甜而唔腥📍牛油帆立貝配蒜蓉包(粟米汁)帆立貝大大粒啖啖肉 食落吸哂牛油嘅香味On top仲有芝士 好邪惡而且用鐵板上 咁就唔怕凍哂啲芝士會一舊舊而影響口感📍煙燻蒜香火炙吞拿魚店員好推介嘅一款菜一上咗菜之前要焗多一陣再開蓋 等啲煙燻多一陣開啲‘’仙氣‘’出哂嚟 好fancy 岩哂打卡食落吞拿魚豐富嘅油香 加埋蒜片嘅香味而且煙燻令蒜香味更入味 更加惹味 📍魷魚一夜干其中一個期間限定嘅菜式因為佢地每日會留意有咩新鮮嘅食材 再

📍柑橘柚子酒

炸嘅豚肉包住爽口多汁嘅韭菜
口感好豐富

📍濃湯番茄咖喱牛肉烏冬
📍味淋雞泡魚乾

📍牛油帆立貝配蒜蓉包(粟米汁)
帆立貝大大粒啖啖肉 食落吸哂牛油嘅香味

食落吞拿魚豐富嘅油香 加埋蒜片嘅香味
而且煙燻令蒜香味更入味 更加惹味

📍魷魚一夜干
其中一個期間限定嘅菜式
因為佢地每日會留意有咩新鮮嘅食材 再決定推出咩菜式所以有啲菜式唔會係menu 而係寫係黑板上面
平時食魷魚都有啲卻步 因為除咗以刺身方式食開 大部分都好乾好韌 但今次朋友好堅持要試 所以就比次機會佢
點知又真係好有驚喜 食落啲肉爽口而唔韌
而且魷魚嘅鮮味好出 完全唔洗再唧檸檬汁再食已經夠哂好味

📍醬燒三文魚炸蝦卷
炸蝦香脆嘅口感 加埋燒咗嘅三文魚油香 而且本身都加咗醬去燒 唔洗沾豉油已經夠哂惹味

除咗銅鑼灣外 仲有分店係北角
裝修好雅致 仲留意到佢地有vip房係corner
好岩一大班人聚會/慶祝 夠哂privacy
仲要啲staff個個都好friendy 好talk得
放工去relax飲吓酒都係一個好好嘅選擇!
2023-09-18 32 浏览
同朋友嚟到位於銅鑼灣登龍街既究極堂一試佢哋嘅日本料理,菜式五門百款,有卷物刺身、鐵板料理、和風薄餅,而且份量十足,價錢好相宜,十分抵食!明太子芝士玉子燒 $78近乎半熟嘅玉子燒滑捋捋,加入恰到好處嘅明太子醬以及蟹籽令整個層次感增加,又唔會感覺油膩~三文魚(4切) $58超級厚切新鮮三文魚,每一片都呈鮮亮淡橙紅色,口感嫩滑,且無任何腥味,香口充斥口腔!4重芝士炸蝦卷 $48芥辣八爪魚 $38呢兩款小菜都好大推 ,八爪魚清爽而刺激芥辣味好醒胃,夏日冰涼之選!炸蝦卷芝士味好突出,色香味俱全~萬華丼 $118角切魚生丼份量適合二人分享,一個丼飯試足幾款刺身,CP值極高!!威士忌梳打 $65日本拌酒小菜又點少得飲highball,威士忌獨有香甜氣味配搭碳酸氣泡滿滿既梳打水,令聚餐氣氛高漲,又可以解膩^-^

明太子芝士玉子燒 $78

三文魚(4切) $58

4重芝士炸蝦卷 $48
芥辣八爪魚 $38

萬華丼 $118

威士忌梳打 $65
一入去就被水泥色作主調既裝潢吸引拼埋精緻嘅家具同器具 感覺有d深不可測 加埋食物質素 特別有驚喜.《究極丼》🍚🧡難怪以店名為題 因為呢個丼確實有代表性包羅萬有、盤滿缽滿、新鮮厚切 一啲都唔吝嗇有三文魚、油甘魚、拖羅蓉、帆立貝、牡丹蝦、三文魚籽、海膽、右口魚三文魚同油甘魚 厚切肥美拖羅蓉 滑嫩飽滿 滲透出魚油香牡丹蝦好鬼大隻 爽彈鮮甜三文魚籽爆汁鮮美 撈飯勁正.《山芋泥碎拖羅丼》🍚🩷蓬鬆白飯上面鋪滿新鮮食材先係粉嫩既拖羅蓉 鮮味十足再上一層係山芋泥 呈現出濃厚既白色 綿密柔滑 入口即化將山芋泥拖羅蓉 同白飯一齊品嚐味道淡雅細膩 帶着一絲清甜最上仲有碎切拖羅 以小塊角切形式呈現鮮嫩咬口成件事 非常有層次感.《海膽右口魚邊蝦卷》壽司飯入面包住炸蝦🍤外層就有油溢甘香既右口魚最上係鮮甜既海膽 一件細細的壽司卷物 都好有層次.《明太子芝士玉子燒》玉子燒好fluffy 一啲都唔乾質感嫩滑 有蛋香🍳入面切開有拉絲芝士 煙煙韌韌🧀就係連咁簡單嘅小食 都感受到有誠意認真做.《抹茶牛奶》分別點左紅豆味🫘同朱古力味抹茶味香濃 有甘香味🍵唔係假甜個d.我見入面原來有間VIP廂房 已經密謀book定下次一大班朋友

一入去就被水泥色作主調既裝潢吸引
拼埋精緻嘅家具同器具 感覺有d深不可測
加埋食物質素 特別有驚喜

《究極丼》🍚🧡
難怪以店名為題 因為呢個丼確實有代表性
包羅萬有、盤滿缽滿、新鮮厚切 一啲都唔吝嗇
三文魚同油甘魚 厚切肥美

我見入面原來有間VIP廂房
已經密謀book定下次一大班朋友gathering黎食
仲有另一間分店係炮台山 2間位置都好方便
2023-09-17 51 浏览
今日又去永光中心覓食,見到呢間餐廳零負評就book mark左🤣試下係咪咁好食!餐廳雲石裝修好有日式木質調感覺,環境唔錯👍🏻師傅都好nice咁跟據我哋選擇嘅飲品,推介相應食物🙆🏻‍♀️務求更突出食物風味👍🏻海膽右口魚邊蝦卷 $78天婦羅蝦炸到好脆🍤右口魚入口即溶,上面嘅海膽配埋淡雪鹽令到海膽甜味更突出!口感層次好豐富😍 蟹膏豆腐鱈魚乾 $58鱈魚片烤得香脆可口,配搭蟹膏豆腐,口感幼滑之餘更突顯蟹嘅鮮味😍咁精緻又好食嘅嘅送酒小食邊到搵🫶🏻究極炎之丼 $138平時食丼飯好驚啲飯好鹹,呢個丼完全唔會😆飯底用左赤醋飯代替食開嘅醋飯,味道溫和又惹味👍🏻上面鋪滿火槍燒過嘅刺身:三文魚蓉、右口魚邊、油甘魚、帆立貝、蟹膏豆腐、赤蝦,食得出新鮮同油香好足👍🏻$138咁多料又高質得唔得咖🤣海苔墨魚他他串燒 $28餐廳用新鮮墨魚滑,加埋紫菜同炸漿一齊炸,咬落外脆,入面墨魚好彈牙,好香墨魚味,再沾埋日式醬汁好好食!西京豚肉韮菜串燒 $28師傅講用左日本空運豚肉,再包裹住韭菜一齊炸,食落真係好有驚喜😍師傅功架好好,豚肉油香同肉汁係炸嘅過程迫咗出嚟,夾埋韭菜同自製醬汁擺落口真係爆汁又好食😍推介! 明太子芝士玉子燒

海膽右口魚邊蝦卷 $78

蟹膏豆腐鱈魚乾 $58

究極炎之丼 $138

海苔墨魚他他串燒 $28

西京豚肉韮菜串燒 $28

明太子芝士玉子燒 $78
大大舊好抵食🤘🏻好香蛋香同牛奶味好出,入面流心芝士配埋明太子好邪惡🤤

京蔥地雞 (芝士忌廉汁) 配薯條 $68
睇名覺得平平無奇,點知食落真心好驚艷🤩鐵板燒完啲雞塊仲可以鎖緊晒肉汁一啲都唔柴,咬落仲要爆汁😍 薯條又可以點埋芝士忌廉汁一齊食,將最簡單嘅料理整到咁好食真係好突顯師傅功架😎

檸檬雪葩🍋 $58
作為飯後甜品真係好fresh! 酸酸甜甜好似食緊yogurt咁,中間仲食到檸檬香味,好好食啊🥹🥹

燒酎沙冰配時令水果 $78
水果就用咗藍莓🫐飲落酸酸甜甜幾開胃🤤酒精濃度唔算高,想慶祝/一班人聚埋一齊叫呢款cocktail 啱晒🫶🏻

抹茶朱古力牛奶 $48
朱古力同抹茶唔算好夾,加左牛奶令味道平衡返,但整體普通🤣

整體嚟講餐廳環境坐得好舒服,師傅亦好熱心推介美食,服務員態度都好好,真係冇得挑剔😍難怪冇負評😆 之後一定會再encore🤤🤘🏻
2023-09-16
  • 究極炎之丼
2023-09-16 88 浏览
之前去炮台山經過見到,一直心思思想食,點知佢最近開咗分店喺銅鑼灣,方便好多,即刻約frd去食!餐廳環境行簡潔風,西式X日式裝修,啲位都好闊落感覺好舒服~見到有間房仔,原來係VIP房,另外炮台山分店都有~店員話可以打電話嚟預先book定,比一大班frd聚會就啱晒。店員好nice好熱情,見到我哋望住menu選擇困難、一面迷惘嘅時候,主動過嚟介紹😹原來除咗menu上邊嘅,仲有兩塊黑板仔係是日精選~🌟海膽右口魚邊蝦卷 $78當蝦肉遇上左口魚,再加上新鮮的海膽,賣相絕對一百分!右口魚燒完油香味更重,配上脆卜卜炸蝦及鮮甜海膽,口感豐富滑嫩,完全明點解係餐廳嘅signature 嘢食喇🥹🥹🌟海苔墨魚他他 /紫蘇梅醬軟骨雞肉 $28🍢 日本就一定要食炸串!香港真係好少見,呢度有就試試佢!店員推介海苔墨魚他他/紫蘇梅醬軟骨雞肉炸串,鮮嫩的雞肉和香脆的軟骨完美結合,仲有墨魚都超新鮮~炸得香脆唔油膩,超啱送酒🥃🌟明太子芝士玉子燒 $78必嗌必嗌!燒得啱啱好嘅玉子燒外層鬆軟,內裡濕潤滑嫩,搭配濃郁的明太子及香濃的芝士🧀超邪惡😈😈🌟粟米天婦羅 $68粟米天婦羅係一款簡單但好味嘅送酒小食~金黃酥脆嘅天婦羅炸衣包裹

🌟海膽右口魚邊蝦卷 $78

🌟海苔墨魚他他 /紫蘇梅醬軟骨雞肉 $28

🌟明太子芝士玉子燒 $78

🌟粟米天婦羅 $68
粟米天婦羅係一款簡單但好味嘅送酒小食~金黃酥脆嘅天婦羅炸衣包裹粟米🌽咬落時爆出粟米嘅甜及天婦羅嘅脆,口感絕對令人驚喜。
粟米天婦羅

🌟究極炎之丼 $138
佢絕對係刺身愛好者嘅天堂!新鮮刺身配上精心炙燒外層,散發濃郁海鮮風味及獨特炭火香氣🔥🍣

🌟雪糕班戟 $128
用呢個甜品嚟完結一餐簡直大滿足!班戟搽上Nutella以及花生醬,鬆軟綿密,外層仲有一塊Mochi,為整體添上一層煙韌口感;配上濃郁的雪糕和新鮮紅豆,每一啖都係絕對享受。

🍹威士忌梳打 $65
Highball永遠係最愛,用梳打水溝淡嘅Whiskey好正!
威士忌梳打

🍹巨峰提子酒 $65
入口係甜甜嘅巨峰提子乳酸,後勁有微微酒味,幾易入口~
粟米天婦羅
威士忌梳打
巨峰提子酒
最近試左呢間性價比幾高, 地點又方便既日本料理 - 究極堂, 刺身丼飯新鮮又大碗, 算係近期食過非常滿意, 會想再約朋友去既其中一間日本餐廳. 究極丼 $218滿滿既刺身舖滿成個丼飯面, 有厚切三文魚同油甘魚, 2款都非常肥美又夠厚身, 手掌咁長既爽口大蝦刺身, 海膽, 吞拿魚蓉,仲有帶子. 另外仲附送玉子比你撈飯, 令丼飯香味更加提升.究極炎之丼 $138係以炙燒為主既丼飯, 雖然上面既燒物同究極當既材料差不多, 但比起刺身多左陣焦香, 2個丼飯都非常出色. 佢地個醋飯亦食得出係特別調製過, 酸度同飯既硬度都剛剛好, 為丼飯添色不小.煙燻蒜香火炙吞拿魚 $68上枱時餐廳有貼心提醒要大概等30秒先可以掀開玻璃蓋, 咁樣可以令吞拿魚更加入味, 而且開蓋果時仲有陣陣煙飄出, 啱晒打卡, 入面有3大片厚切吞拿魚, 入口好香煙燻味, 非常好食.真鯛薄切 $88淡淡魚香味, 肉質細緻有彈性, 一碟有八大片, 食既時候可以包住紙菜再沾埋附送既蔥花酸汁, 令味道更豐富.海膽右口魚邊蝦卷 $78大推呢個卷物, 重口味人士必試, 燒香左既右口魚邊油脂豐盛, 本身已經非常惹味, 再加埋海膽同炸蝦, 令卷物

究極丼 $218

究極炎之丼 $138

煙燻蒜香火炙吞拿魚 $68

真鯛薄切 $88

海膽右口魚邊蝦卷 $78
大推呢個卷物, 重口味人士必試, 燒香左既右口魚邊油脂豐盛, 本身已經非常惹味, 再加埋海膽同炸蝦, 令卷物入口香得嚟又食到幾種層次, 非常好味.

油甘魚壽司 $20
油甘魚入口甘甜, 充滿油香

三文魚腩壽司$18
三文魚腩非常肥美, 肉質嫩滑.

抹茶牛奶 $48
我地分別叫左紅豆同朱古力味, 餐廳將紅豆同朱古力既甜同抹茶既茶香balance得好好, 2者既味道都好出, 又唔會過甜, 推薦.
事由早日係同一幢大廈食完飯, 見到原來永光中心全幢都咁多餐廳今日去到銅鑼灣諗唔到食咩又去個到揀下意外收穫左一間口袋居酒屋樓上餐廳無地鋪咁旺係定律黎, 希望寫個好評支持一下呢間值得更多人識既居酒屋!今日兩個人食到超飽飲埋酒都係300蚊鬆d一位, 居酒屋黎講算係非常抵食坐低叫左兩杯飲品先再慢慢睇menu燒酌沙冰配時令水果(西柚)西柚係切半個出黎自己鮮榨, 童叟無欺用新鮮生果特別清甜巨峰提子酒一試難忘, 而且好易入口, 適合輕飲前菜叫左海葡萄海藻青瓜沙律3種不同口感衝擊仲有伴隨一個酸汁, 味道超醒胃之後係店員介紹既海苔墨魚他他 & 紫蘇梅醬軟骨雞肉令我諗起大阪既居酒屋味道~~串燒真材實料, 尤其係海苔墨魚他他啖啖爽口墨魚肉, 果然無介紹錯海膽右口魚邊蝦卷一見到就知道必點!!三樣我既至愛!!右口魚邊肉質非常滑, 魚油非常豐富配埋海膽滑捋捋然後有飯同炸蝦平衡番究極丼就係係樓下呢張相吸引我地上黎丼上面錦滿刺身,有大赤蝦,厚切三文魚, 油甘魚, 海膽, 吞拿魚蓉, 帶子同筋子飯底以特色赤醋飯代替普通醋飯, 酸味無咁濃更溫和另外仲有鮮海苔玉子拌飯, 鮮上加鮮呢個丼飯咁足料都只係200鬆D, 實在太誇張
今日去到銅鑼灣諗唔到食咩又去個到揀下
意外收穫左一間口袋居酒屋

坐低叫左兩杯飲品先再慢慢睇menu
燒酌沙冰配時令水果(西柚)
西柚係切半個出黎自己鮮榨, 童叟無欺
用新鮮生果特別清甜

巨峰提子酒
一試難忘, 而且好易入口, 適合輕飲
前菜叫左海葡萄海藻青瓜沙律
3種不同口感衝擊
仲有伴隨一個酸汁, 味道超醒胃
之後係店員介紹既海苔墨魚他他 & 紫蘇梅醬軟骨雞肉
令我諗起大阪既居酒屋味道~~
海膽右口魚邊蝦卷
一見到就知道必點!!三樣我既至愛!!
就係係樓下呢張相吸引我地上黎
飯底以特色赤醋飯代替普通醋飯, 酸味無咁濃更溫和
另外仲有鮮海苔玉子拌飯, 鮮上加鮮
呢個丼飯咁足料都只係200鬆D, 實在太誇張了, 老闆會唔會蝕錢架?

韓式辣醬生赤蝦丼
生赤蝦同飯都係海量咁多, 蝦既肉質軟糯
仲有生蛋汁同蔥拌飯
唯一係口感有D單調, 如果配少許紫菜應該會更加分
臨走型仔經理仲派左卡片介紹除左銅鑼灣, 原來炮台山有另一間分店, 兩邊都有VIP房, 岩晒一大班朋友gatherings
2023-09-09
2023-09-11 46 浏览
我真係可以餐餐都食日本嘢㗎,喺銅鑼灣行完街,就揀咗呢間喺永光中心嘅日本嘢🥰入到餐廳,見到一張壽司吧枱,師傅喺度用心準備食材,因為想坐得舒服啲,我哋就揀咗普通餐枱👍🏻睇佢Menu原來都好豐富,梗係唔少得當飯壽司刺身呢一啲食物啦,除此以外竟然仲有Pizza食,夠晒特別❤️叫咗以下嘢食:芥辣八爪魚:日本嘢都食嘅,八爪魚夠晒新鮮Wasabi辣度啱啱好👍🏻炸日本魷魚鬚:呢個用嚟送酒就啱晒,超級香脆,魷魚仲要一啲都唔un, 相當好味😋究極丼:呢個丼真係冇得輸,有齊虎蝦,海膽、帶子、三文魚子、吞拿魚蓉、三文魚、油甘魚,重點係佢仲有隻蛋撈埋一齊食,簡直令個鮮味提升❤️
食咗兩個卷物,估唔到都係咁出色,佢哋分別係醬燒三文魚炸蝦卷同究極金龍卷:尤其係究極卷,呢個真係超豐富上面有鱈魚乾,加埋下面嘅炸蝦、吞拿魚蓉、三文魚子,口感超豐富😆焦糖芝士蛋糕:最後仲嗌多咗個甜品,為呢餐劃上完美句號😍

叫咗以下嘢食:

焦糖芝士蛋糕:最後仲嗌多咗個甜品,為呢餐劃上完美句號😍
2023-09-05
2023-09-10 26 浏览
#fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog銅鑼灣呢間新開既 cwb餐廳究極堂 食既係日本菜 座位舒服 有房坐 啱人多人少去食都冇問題 🍴麻婆豆腐炸雞蛋包飯118 蚊🥚🐥好正既 fusion野 麻婆豆腐麻香夠 豆腐夠香滑 肉碎切得夠細粒 連埋軟林既日本粉飯撈埋好有口感🍚 蛋包飯個蛋好夠蛋香同香滑 應該係用日本米整 🍴明太子雜菌地雞薄餅118 蚊🍕呢款薄餅係薄身嗰 d燒得好香脆 有洋葱雜菌 地雞好有雞味🐥最正係佢既明太子喺埋芝士入面 🧀唔會會跌之餘又同芝士合埋一齊 好正🍴蟹膏豆腐鱈魚乾58 蚊🐟豆腐整成蓉 上面有好新鮮甜既蟹膏🦀 底下有香脆既鱈魚乾 好有口感🍴燒三文魚鮫連鰭 78 蚊🐟三文魚既叫即燒 出面個皮香脆 散發住三文魚油香 肉質夠軟林 加 d檸檬汁 白蘿蔔蓉 好味🍴九州槍魷魚 魷魚肝醬配薯條🥔魷魚足料夠彈牙 配埋紫洋葱 紅綠椒一齊整 魷魚乾醬夠香咸 撈埋即炸既香脆薯條。正🦑#日本菜 #薯條 #魷魚 #三文魚 #蟹膏 #豆腐 #薄餅 #明太子 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻D
🍴麻婆豆腐炸雞蛋包飯118 蚊🥚🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#究極堂
銅鑼灣登龍街28 號永光中心 11 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================

2023-09-05
2023-09-09 75 浏览
星期六和老公到銅鑼灣究極堂吃晚餐。它有另一家分店在炮台山,兩家都有VIP房可以訂,適合大班朋友聚會。薯蓉廣島蠔薯蓉和廣島蠔一起進烤箱焗烤,蠔不是小小隻的,薯蓉吃得到馬鈴薯的本體,更有口感。黑松露牛油果軟殼蟹卷黑松露很香,卷物很大塊,有軟殼蟹的關係所以有脆脆的口感,很豐富。究極丼刺身有三文魚、油甘魚、大蝦、帶子、三文魚籽、海膽、吞拿魚蓉等等,都很新鮮肥美,配上醋飯,很讚。滑蛋吉列日本黑豚飯 雞蛋很滑,吉列豬扒外脆內軟,很厚肉,好吃。
星期六和老公到銅鑼灣究極堂吃晚餐。
薯蓉廣島蠔
薯蓉廣島蠔

滑蛋吉列日本黑豚飯
雞蛋很滑,吉列豬扒外脆內軟,很厚肉,好吃。
2023-09-09
$298.1 (晚餐)
2023-09-08 462 浏览
同事到港工幹快接近尾聲, 返回英國前話想食多餐日本料理。於是放工就去咗銅鑼灣美食集中地嘅登龍街搵食, 行咗個round後無意中發現永光中心有間新開嘅日本餐廳「究極堂」, 即時search OpenRice, 見評價唔錯就決定上去試試, 果然冇令我地失望。餐廳面積不大, 環境裝修, 加上暗淡燈光令氣氛高檔。食物方面, 款式都幾多, 各類刺身、壽司、卷物、pizza、串燒、小食、丼飯等…每樣有d, 另外仲有多款酒精飲品同無酒精特飲。【究極海鮮杯】HK$98刺身逐層疊起放於透明杯中, 精緻又吸引, 包括有黑魚子、吞拿魚蓉、甜蝦、蟹肉、三文魚子同埋柚子果凍, 每啖口感綿密, 啖啖鮮味, 口感、味道同樣豐富。【究極丼】HK$218擺盤吸引又豐富, 刺身好新鮮, 包括有肥美鮮甜爽口大赤蝦、厚切三文魚、油甘魚、鮮甜帆立貝、海膽、三文魚籽、吞拿魚腩蓉; 而飯底用上特色赤醋飯, 其中加咗芝麻, 另加上雞蛋漬撈入飯底, 令口感濕潤又帶香口。【明太子芝士玉子燒】HK$78玉子燒卷住了些少芝士, 蛋汁豐富, 散發淡淡蛋甜同蛋香味, 配上蟹籽增加層次感。【忌廉薯餅】HK$38薯餅外層不油膩, 口感香脆, 內有綿

餐廳面積不大, 環境裝修, 加上暗淡燈光令氣氛高檔。

食物方面, 款式都幾多, 各類刺身壽司、卷物、pizza、串燒、小食、丼飯等…每樣有d, 另外仲有多款酒精飲品同無酒精特飲。

【究極海鮮杯】HK$98

【究極丼】HK$218

【明太子芝士玉子燒】HK$78

【忌廉薯餅】HK$38
薯餅外層不油膩, 口感香脆, 內有綿密香濃嘅忌廉。
忌廉薯餅

Order咗兩款炸蝦卷物, 雖然壽司飯包住了炸蝦, 但炸蝦依然香脆鮮甜爽口,
【醬燒三文魚炸蝦卷】HK$58
面層放上火灸過嘅醬燒三文魚, 再加上些少芝麻醬汁, 鹹甜美味。
醬燒三文魚炸蝦卷

【4重芝士炸蝦卷】HK$48
炸蝦卷內還卷有cream cheese, 面層再放上經火炙過嘅芝士, 整件入口, 淡淡奶酪芝士令整體味道更提升。
2023-09-07
忌廉薯餅
醬燒三文魚炸蝦卷
2023-09-07 39 浏览
究極堂地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓電話: =====================約左阿妹食飯,女人日日都話要減肥,穩陣起見book 餐廳食日本菜,日本菜是較清淡少油的選擇。$78多吃蔬菜是減肥人仕的恩物,溫泉蛋蟹肉沙律。有溫泉蛋同蟹肉,肉有海水鹹香,好食。$68 脆洋蔥蕃茄沙律,多汁蕃茄,個洋蔥帶淡淡醋香,酸咪咪很開胃。$78 明太子芝士玉子燒,熱溶芝士加明太子,美味。$88 蒜香虎蝦(秘製番茄汁)可跟薯條或蒜蓉包。個蕃茄汁濃郁惹味,蝦肉彈牙,個汁蘸點一流。$218 究極井,刺身飯實在有很多料,包括蝦,海膽,吞拿魚佣,三文魚!米已撈了赤醋,加上醬油同生蛋黃,清新美味。望到有vip 大房,一大班人架飯局可以預先book 今餐大滿足,每樣都好美味,價錢又合理
究極堂

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓
電話:
=====================

$78 明太子芝士玉子燒,熱溶芝士加明太子,美味。

望到有vip 大房,一大班人架飯局可以預先book

今餐大滿足,每樣都好美味,價錢又合理
我係一個個體,就係靠生活中遇到既經歷、一朝一夕累積經驗得而成長,而我作為一個專業既食家,橫掃全港咁多間餐廳,係龍係鳳基本上一試就真,今晚我就試唔試呢間「究極堂」有幾究極。👇🏻📌究 極 推 介 - ▪️ 究 極 炎 之 丼 - $138▫️ 第一個必食「究極炎之丼」,用赤醋飯代替平時醋飯,味道更加濃香醇厚,而且酸度適中,更加適中做丼飯。而所謂究極炎之丼顧名思義就係火炙主題啦,當中包括右口魚邊、赤蝦、三文魚蓉、油甘魚、帆立貝、蟹膏豆腐,經火槍燒過味道多左一份焦香,份外惹味,好食!📌刺 身 -▪️ 究 極 海 鮮 杯 - $98▫️ 呢個「究極海鮮杯」相當有驚喜,就咁睇賣相,唔同顏色擺埋一齊,相當吸晴,分別面頭係黑魚子,海膽,插住幾枝鱈魚乾,加埋金箔,再落就係蟹肉、吞拿魚蓉、三文魚籽、蛋白,落到底層有D橙、jelly係底,成個口感相當豐富,鍾意打卡一定要嗌!📌卷 物 - ▪️ 4重芝士炸蝦卷 - $48▫️ 卷物又係必嗌,先黎呢個「4重芝士炸蝦卷」,一入口芝士味相當突出,炸蝦夠脆口,夾雜住一塊半融芝士,混合左d蛋醬,加上面頭既明太子醬、蟹籽,成個口感都好一致,完全無違和感,▪️ 黑松露牛油果軟殼蟹卷 -
我係一個個體,就係靠生活中遇到既經歷、一朝一夕

累積經驗得而成長,而我作為一個專業既食家,

橫掃全港咁多間餐廳,係龍係鳳基本上一試就真,

今晚我就試唔試呢間「究極堂」有幾究極。👇🏻

📌究 極 推 介 -
▪️ 究 極 炎 之 丼 - $138
究極炎之丼

▫️ 第一個必食「究極炎之丼」,用赤醋飯代替平時醋飯
究極炎之丼

顧名思義就係火炙主題啦,當中包括右口魚邊赤蝦三文魚蓉
油甘魚帆立貝蟹膏豆腐,經火槍燒過味道多左一份焦香,份外惹味,好食!

📌刺 身 -
▪️ 究 極 海 鮮 杯 - $98
究極海鮮杯

▫️ 呢個「究極海鮮杯」相當有驚喜,就咁睇賣相,唔同顏色
擺埋一齊,相當吸晴,分別面頭係黑魚子海膽,插住幾枝鱈魚乾
究極海鮮杯

加埋金箔,再落就係蟹肉吞拿魚蓉三文魚籽蛋白
落到底層有Djelly係底,成個口感相當豐富,鍾意打卡一定要嗌!

📌卷 物 -
▪️ 4重芝士炸蝦卷 - $48
▫️ 卷物又係必嗌,先黎呢個「4重芝士炸蝦卷」,一入口芝士
相當突出,炸蝦夠脆口,夾雜住一塊半融芝士,混合左d蛋醬
4重芝士炸蝦卷

加上面頭既明太子醬蟹籽,成個口感都好一致,

完全無違和感,
▪️ 黑松露牛油果軟殼蟹卷 - $118
黑松露牛油果軟殼蟹卷

▫️ 另一款「黑松露牛油果軟殼蟹卷」size巨型,賣相吸引,
黑松露牛油果軟殼蟹卷

而且一碟六件,非常抵食;牛油果非常足料,而且裡面軟殼蟹好鬆脆,
加埋黑松露醬,香氣四溢。

📌日 式 雞 尾 酒 -
▪️ 有 氣 梅 酒 - $75
有氣梅酒

▫️ 睇到menu「有氣梅酒」張圖,忍唔住嗌黎打下卡,事關隻杯夠哂靚仔之餘,
大大粒,飲落酸酸甜甜,仲要有氣,極易入口,我超鍾意!
2023-09-06
2023-09-06 18 浏览
一天嘅忙碌就係要一個舒適嘅地方慰勞吓自己,同朋友去一間日式居酒屋品嚐美食之餘,仲可以嘆番一杯冰凍嘅生啤。刺身拼盤:三文魚腩,帆立貝,拖羅 $262刺身嘅新鮮度非常足夠,超級鮮甜,而且份量很不錯,絕對值得一試。炸芝士條$58店長推介的佐酒美食,外皮脆內裏有豐富嘅芝士,一入口芝士即溶,在每一啖冰凍嘅生啤,簡直一流。海苔墨魚他他$56 日本雞柳配牛油果蓉$76究極堂另一推介,海苔配墨魚,簡直是絕配,超重 墨魚味,值得一試。 日本雞柳外邊勁脆,亦有濃烈嘅牛油果蓉味,下次再嚟都要再叫。麻婆咖喱芝士薄餅$118好特別既 中日式混合薄餅,麻 辣得黎 加有紅綠椒中和返,又係推介之選。
一天嘅忙碌就係要一個舒適嘅地方慰勞吓自己,

刺身拼盤:三文魚腩,帆立貝,拖羅 $262

炸芝士條$58

海苔墨魚他他$56
日本雞柳配牛油果蓉$76
日本雞柳外邊勁脆,亦有濃烈嘅牛油果蓉味,下次再嚟都要再叫。

麻婆咖喱芝士薄餅$118
好特別既 中日式混合薄餅,
麻 辣得黎 加有紅綠椒中和返,又係推介之選。
2023-09-04
  • 三文魚腩
  • 帆立貝
  • 拖羅
  • 炸芝士條
  • 海苔墨魚他他
  • 日本雞柳配牛油果蓉
  • 麻婆咖喱芝士薄餅
去到登龍街,發現最近開咗間新嘅日本野,喺鬧市之中上到去睇吓果然冇令到我失望,環境靜靜哋好舒服好啱兩個人或者一班人傾偈食日本野🫶🏻😀🔎 明太子芝士玉子燒 $78性價比極高嘅一個小食,咬落去淡淡嘅明太子,配埋芝士同埋千島醬,入面嘅芝士可以拉埋絲勁邪惡🤓 蛋味都好重大推依個👍🏻🔎 醬燒三文魚炸蝦卷 $58梗係要試吓佢啲燒物既壽司,食落去三文魚唔會燒得太熟,配埋脆嘅炸蝦,一脆一嫩,食落口感好豐富😗🔎 究極炎之丼 $138呢個係佢主打既其中一個丼飯,有時唔想食刺身想食啲燒物呢個係一個好好嘅選擇,丼表面有一陣陣啱啱用火燒後之後出嘅碳爐味,而佢入面都好豐富,有燒三文魚、燒虎蝦、帶子、三文魚蓉,食落去帶子好鮮甜,醋飯嘅份量都好足夠😆🔎 炙燒鰻魚壽司 $14@🔎 花之戀壽司 $24@🔎 灸燒明大子醬燒三文魚壽司 $16@🔎 灸燒七味姜燒帆立貝壽司 $22@試咗呢幾件壽司感覺到非常唔錯,當中花之戀食落去沙律醬、同埋飛魚籽、三文魚嘅比例啱啱好,飛魚籽都勁足料;另外佢啲火灸壽司賣相都好靚,食落去都新鮮唔錯😌🔎 牛油帆立貝(粟米汁)配蒜蓉法包 $88小食黎講呢個法日既fusion小食有驚喜,大大粒既帆立貝,勁重

🔎 明太子芝士玉子燒 $78

🔎 醬燒三文魚炸蝦卷 $58

🔎 究極炎之丼 $138

🔎 炙燒鰻魚壽司 $14@
🔎 花之戀壽司 $24@
🔎 灸燒明大子醬燒三文魚壽司 $16@
🔎 灸燒七味姜燒帆立貝壽司 $22@

🔎 牛油帆立貝(粟米汁)配蒜蓉法包 $88
小食黎講呢個法日既fusion小食有驚喜,大大粒既帆立貝,勁重牛油粟米汁嘅味道,再加埋啲芝士配蒜蓉包,令人食指大動☺️😉

📍 究極堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓