2017-03-18 1627 浏览
周末午餐去沙田試下啦想食日本野,就揀呢間唔駛等,環境舒服,但播d jazz lounge 又有d 同日本野唔搭。我就食set lunch:138 蚊有 前菜,沙律,兩個飯,一個面,仲有甜品非常滿足。我就揀左吞拿魚腩蓉飯 同 角切魚生飯,仲有個喬麥面,非常飽肚。 話就話細飯,但都幾飽,基本上食到碗半已經飽飽地...所以個面都唔提,因為太飽食唔出d味。角切魚生飯一般,唔算話非常新鮮,但都唔錯,至於吞拿魚腩蓉,份量又幾多,而且好鮮味,推薦。呀pi 就叫左個北海道刺身飯,有海膽魚子帶子蟹肉三文魚,好豐富,肥美帶子鮮甜厚切,海膽普通。 值得一提甜品個個和菓子又幾好食,留低深刻印象
周末午餐去沙田試下啦

我就食set lunch:

值得一提甜品個個和菓子又幾好食,留低深刻印象
2017-03-16 1167 浏览
新城市星期六日好多餐廳都冇午市套餐優惠 ,呢間一向貴嘅日本餐廳星期六都可以有套餐叫,所以同同事揀咗嚟呢間食,感覺上抵啲,最重要係呢度通常都唔使等位😛熱烏冬可以伴前菜同沙律食魚生迷你丼嘅海膽份量都唔少,仲有啖啖海水鮮味, 三文魚刺身唔太薄,都幾大塊、幾新鮮好鍾意呢度嘅芥辣,好似係生磨山葵,好天然,冇化學合成味道熟食迷你丼嘅鰻魚好好味呢間餐嘅嘢食份量都唔少,食物質素都偏高,餐廳環境都算坐得舒服,貴得嚟都物有所值嘅,間唔中再嚟食下都幾開心
迷你丼物餐
熱烏冬可以伴前菜同沙律食
好鍾意呢度嘅芥辣,好似係生磨山葵,好天然,冇化學合成味道
熟食迷你丼嘅鰻魚好好味

1917 浏览
2017-01-31
迷你丼物餐
2017-03-15 972 浏览
收工約了表妹一齊晚餐,就大家方便在沙田搵食,選擇好多,最後揀咗呢間日本菜,表妹入座先,去到見半人高圍牆,場內燈光暗,同出面商場人來人往好大差別,桌椅唔迫,店員努力推薦是日海鮮,不過我同表妹對鮮魚一般,所以揀自己喜歡嘅菜式!食物陸續到!海葡萄海草沙律($68)上次同肥髀在另一分店食過,味道幾特別,今次食一樣喜歡,喜歡海葡萄嘅粒粒口感,新鮮爽口,好清新,加上其他幾款海草,淡淡嘅醋汁吊味,無喧賓奪主!開胃唔錯!雜錦天婦羅($98)食咗蝦,蝦肉唔乾,炸漿薄脆,南瓜甜,醬汁薄身微鹹,吊出蔬菜原身甜味,好味鹽燒牛脷($58)上碟冒住熱氣!牛脷厚肉唔韌,有咬口好肥美,油香滿咀,淡鹽味吊出牛味,好正!青芥牛柳粒串($48)牛柳用黑椒醃過,牛柳粒淋身無筋,牛味濃,點少少芥辣吊味!好食燒黑豚五花腩($48)冒住熱氣,啲油好香,肥瘦相間,唔覺好膩!鹹香好食!海鮮茶壺湯($58) 茶壺有燭光熱住,好飲飲緊功夫茶!湯略清淡,海鮮味清爽,飲完唔會口乾,入面嘅材料唔會太湯渣,食落都幾嫩口!波士三文魚籽海膽飯($398)好吸睛,三文魚籽好似寶石,脹卜卜好鮮味,海膽新鮮唔腥,好甘香,下面嘅珍珠米有加紫菜絲同蛋絲,味道無

波士三文魚籽海膽飯($398)好吸睛,三文魚籽好似寶石,脹卜卜好鮮味,海膽新鮮唔腥,好甘香,下面嘅珍珠米有加紫菜絲同蛋絲,味道無咁寡,好味!
辣吞拿魚腩卷物($78)吞拿魚蓉唔覺辣,幾滑幾肥美,飯卷唔會太實,不過唔喜歡面頭嘅紅色絲絲,又硬又無味!

食物好味,店員有禮,加水收碟好爽手,又唔會覺得騷擾!適合食飯傾偈
2017-02-09
2017-03-14 738 浏览
香港人既習慣排隊=好食!🤔🤔不過老公係好怕收工後重要排隊所以我推薦食依間又好食又唔洗排隊既日本餐廳!👍🏻👍🏻😆👆🏻作為前菜真係幾好唔好睇好似好大片~其實好細片嫁咋好快食晒!🤗🤗👆🏻串燒係必叫之選,依個係燒秋葵如果叫串燒要早d叫~因為佢真係慢火燒🔥,所以裏面重有好多水份一d都唔好太乾身👏🏻👏🏻重有三種不同的鹽供客人配答👆🏻來自日本既海膽壽司$98😍😍😍😍唔洗多講!又肥又新鮮!必叫!!👆🏻燒飯團,有d普通(有四隻不同口味)
香港人既習慣排隊=好食!🤔🤔
不過老公係好怕收工後重要排隊

所以我推薦食依間又好食又唔洗排隊既日本餐廳!👍🏻👍🏻😆
👆🏻作為前菜真係幾好
唔好睇好似好大片~其實好細片嫁咋
好快食晒!🤗🤗
👆🏻串燒係必叫之選,依個係燒秋葵

如果叫串燒要早d叫~
👆🏻來自日本既海膽壽司$98😍😍😍😍
唔洗多講!又肥又新鮮!必叫!!
👆🏻燒飯團,有d普通(有四隻不同口味)
2017-03-08
2017-02-06 2213 浏览
🐟🍶🍥"穴"係沙田新城市開左咁耐,小粉姐我今日終於試左😎不但冇失望,重好suprise雖然望上去唔多起眼,但一食物質素非常高,價$重好合理👍🏻環境同食物令人置身日本一樣😎章紅魚薄切黑松露帶子,食材非常新鮮😍章紅魚新鮮有嚼頭,帶子甜蝦鮮甜爽口彈牙,配埋黑松露更加帶出食材鮮味$128份量好足!必食😋🍜🦀🐙呢個海膽魷魚卷好食到顛左😋魷魚勁新鮮又厚又甜(好食過西貢即切魷魚刺身)卷埋紫菜海膽鮮甜到一個點😍🍜🍢🍡白鱔串燒非常出色,外皮非常脆香口~最好食係咬落去仍然好有肉汁😍好正🦀🍣🍛海膽蟹膏松葉蟹石頭鍋飯,賣相相當吸引,配料份量十足,海膽加蟹膏配搭係鮮甜度上已經無敵😎重點係石頭鍋入面既飯每一粒都好香口好分明,唔硬唔軟,撈飯係非常好食😋👍🏻又要講!係日本既味道😍😍💓💓
2017-01-29 1549 浏览
今日黎試下個lunch set! $138迷你丼套餐,有前菜沙律,之後選兩個迷你丼,再加一個小烏冬,岩哂有選擇困難症,而且好大食既人😂一個甜蝦三文魚刺身丼,一個火炙丼。雖然叫做迷你丼,但一d都唔迷你,餸既分量好多,飯既分量更多😂 味道唔錯,都新鮮既,而且服務好好,我地坐係bar枱望住師傅準備料理更加有feel! 另一個雞扒便當,分量都好大,不過味道就普普通通,正常啦!Overall黎講,價錢唔平,服務環境都好滿意,食物不過不失啦☺
今日黎試下個lunch set!

多次光顧這間日式食店,裝修頗有居酒屋風,惟店處大商場居酒屋味大減,連鎖店味強。就食物而言,午市非常抵吃$138就有兩碗小丼、拉麵、沙律、味噌湯@O@這樣的價錢,味道談不上有驚喜,但還不錯呢。相比之下,串燒很好吃@O@火候剛好,微微的焦香,喜愛秋葵@O@
多次光顧這間日式食店,裝修頗有居酒屋風,惟店處大商場

居酒屋味大減,連鎖店味強。

這樣的價錢,味道談不上有驚喜,但還不錯呢。

午市組合
2017-01-15
午市組合
  • 燒秋葵、串物
2017-01-12 1395 浏览
行完山好肚餓,突然想食日本嘢就食呢間「穴」由於我地成5點就食飯,當然好多位啦。叫左枝豆,天婦羅,雞翼,什錦刺身沙律,青瓜,蝦卷,牛肉烏冬,和牛石鍋。天婦羅麵粉唔算,都ok。什錦刺身沙律好特別,食完係會更開胃,刺身都多,個醬汁又match到。蝦卷入口感覺好fresh,令個喉嚨好舒服。牛肉烏冬,牛肉份量算多,烏冬好彈身,好喜歡呢啲qq感覺嘅,無研究到係咪讚岐呢。唔小心點左和牛石鍋,真心大讚個和牛好好味,超多汁,比例好正,石鍋有飯焦,成件事好perfect好滿足,偶然豪一次係值嘅。
行完山好肚餓,突然想食日本嘢就食呢間「穴」

由於我地成5點就食飯,當然好多位啦。

2017-01-08
2017-01-08 1086 浏览
So my friend wanted Japanese food but I actually don't like raw seafood but this restaurant had a very big menu and a lot of non raw seafood dishes on the menu which was good. When I went I didn't have to wait for a table since it wasn`t super busy. The food that I ordered were very unique because I tend to order food what I can't make at home. Overall not bad the food and service for sashimi and non raw seafood lovers.

Pork udon
Pork udon
Deep fried crab and cheese
California roll
2016-12-12 1296 浏览
放假同男朋友行街食個日式下午茶,第一次黎食,價格中上,但服務一般。叫左d壽司同男朋友share,甜蝦壽司好大隻甜蝦,鮮甜味十足!蟹子壽司既蟹子都唔錯,唔會好咸,好彈牙!三文魚壽司就一般,同出面食既平價壽司差唔多。火炙左口魚裙邊壽司都唔錯,咬落幾有質感,不過唔中意食既人可能會覺得腥。而粟米芯壽司更加係零特別,零味道另外叫左客北海道刺身飯,刺身份量一目了然,得三片三文魚、一格海膽、兩粒帶子、蝦肉碎,同埋我最討厭既三文魚子!!海膽味道唔錯,但太少啦實在!其他就普普通通...仲叫左杯荔枝梳打,甜同埋甜
蟹子壽司既蟹子都唔錯,唔會好咸,好彈牙!
而粟米芯壽司更加係零特別,零味道
海膽味道唔錯,但太少啦實在!其他就普普通通...
仲叫左杯荔枝梳打,甜同埋甜
2016-12-05 1140 浏览
放假約咗朋友未夠鐘,一個人去咗食午餐。第一次食呢間日本餐廳,感覺上佢哋嘅食物價錢偏貴,最後我選擇咗叫套餐。套餐包括左前菜有份沙律,蔬菜幾爽脆新鮮,加埋沙律醬味道唔錯,另一個前菜唔知道係咩黎,但係味道唔係幾好。另外仲有一個麵豉湯,湯嘅味道都幾濃郁,都唔會太鹹。主菜就叫咗一個海膽三文魚刺身飯,三文魚唔係好肥美,海膽份量少而且味道一般,個飯嘅份量都好細,所以食完個飯都唔會夠飽。之後就叫多個烏冬,烏冬好滑,但係味道較為清淡。呢個價錢來講食物嘅質素唔合格,份量偏小價錢偏貴,應該唔會再幫襯。
另一個前菜唔知道係咩黎,但係味道唔係幾好。
另外仲有一個麵豉湯,湯嘅味道都幾濃郁,都唔會太鹹。
之後就叫多個烏冬,烏冬好滑,但係味道較為清淡。
2016-11-29 1134 浏览
係沙田口痕痕 想食日本茶就碌左入去依個《穴》到-粒帶子勁大粒 唔好睇佢一開二(一共有三大粒帶子🌝)咬落佢都好有質感 而且好鮮甜 淨食都好正 下次一定要嗌入刺身三文魚子大大粒 毫不留情霸左一邊碗撈埋一齊食 好好食啊魚生飯有三文魚子係錦上添花🌸-整體黎講 所有材料都好新鮮 睇佢碗唔大 但分量好足料 最後 我都食唔晒( 其後重任交俾男友🤘🏻)-

係沙田口痕痕 想食日本茶
就碌左入去依個《穴》到
粒帶子勁大粒 唔好睇佢一開二
(一共有三大粒帶子🌝)
咬落佢都好有質感 而且好鮮甜
淨食都好正 下次一定要嗌入刺身

三文魚子大大粒 毫不留情霸左一邊碗
撈埋一齊食 好好食啊
魚生飯有三文魚子係錦上添花🌸
整體黎講 所有材料都好新鮮
睇佢碗唔大 但分量好足料
最後 我都食唔晒( 其後重任交俾男友🤘🏻)
2016-11-12 1345 浏览
唔係要求要有酒店式待遇 比得咁既價錢係得咁既地方食 expect你有少少服務都正常叫左兩個set,天婦羅壽司set,野食全部分開上,先上蕎麥面,再上天婦羅.兩個set食晒都未有壽司.問西裝友,完全冇問過師傅就話做緊.果然夠敷衍.再等多陣,問另一個西裝友,呢個仲勁,完全冇諗住行過嚟,企係門口問我地要咩?我地隔門口成四五張台.員工培訓係教職員同客人唱山歌咁樣招呼?????你收得加一服務費 唔該比番少少服務 咁樣service 幾高質食完都背脊骨落

2016-10-12 6878 浏览
今日同媽媽去行街在沙田新城市一樓找到一間外面平凡但食物好出色的居酒屋 章紅魚薄切黑松露帶子章紅魚 切得好薄彈牙爽口帶子甜蝦也十分香滑鮮甜配上黑松露黑松露味道十分濃郁令口腔十分有層次 再加上海帶柚子沙律汁好清新芝士青瓜鰻魚卷鰻魚燒得十分香脆 而且味道濃郁立即食十分可口而且鰻魚卷包著濃濃的芝士好濃郁黑松露甜蝦卷十分新甜的甜蝦切碎 製作而成的甜蝦卷 再配上濃濃嘅黑松露新鮮甜的甜蝦味帶出來燒鵝肝釀雞翼雞翼燒得十分脆口包著香濃的鵝肝味道十分濃郁才可以點上鹽,咖哩粉 ,綠茶味的調味料令口味有所不同梅醬紫蘇鷄紫蘇葉的味道十分濃郁而且清新用來燒雞棒原來是一種好好的新嘗試而且有田園的風味䲞魚泡飯䲞魚剛剛被綠茶湯灼熟所以十分滑溜加上配菜的綠茶湯泡飯令身體暖一暖椰子雪芭 椰子雪芭真的有半個椰子 而且味道十分香濃香滑十分推介餐後甜品第二個是選擇檸檬雪葩 檸檬雪葩使用了一個半個檸檬製作而成所以酸酸的雪芭做了一餐的美好作結
今日同媽媽去行街
在沙田新城市一樓找到一間外面平凡但食物好出色的居酒屋 [穴]
章紅魚薄切黑松露帶子
燒鵝肝釀雞翼
雞翼燒得十分脆口
包著香濃的鵝肝
味道十分濃郁
才可以點上鹽,咖哩粉 ,綠茶味的調味料
令口味有所不同
第二個是選擇檸檬雪葩
檸檬雪葩使用了一個半個檸檬製作而成
所以酸酸的雪芭做了一餐的美好作結

2016-10-11 1527 浏览
When i get in time  is 17:44 The staff already told me 1 and half half hour need to give back the table but afther 45 mins last call to me 3 times really very angry of it I really know that the table need to give the others for 2nd round but donnot push the  guest like that i already pay $300 for one ppl at one hour
2016-10-09