2018-08-16 1137 浏览
今日中午和朋友們食飯,又來到又一城食日本野。今次試呢間穴藏算是一間連鎖的日本餐廳,同集團也有以「穴」為名的餐廳,不過menu、價格都會有不同。呢間在又一城的穴藏也算是在商場內較貴的餐廳,我見lunch menu的餐由150至400不等都有,不過相信質量都應該會相對地高一點吧…可能友人一早訂了枱,所以店員安排我們坐在房間內,比坐在「大廳」會靜一點。我選了天扶良刺身御膳有兩個朋友都選了自選迷你丼物餐還有一人就點了特上壽司御膳上菜的速度也算快,下單不久店員已為我們端上前菜、沙津等等。不過有點不失是店員們端上前菜等是沒有問我們哪位食哪個餐,攪到我們都亂了。原來我的刺身定食的小食是大一點,後來我們才發現但我朋友已開始吃了…另一個朋友叫你迷你丼餐也差點喝了我的湯…不過食物的質素真的不錯。前菜是木耳涼拌,調味得不錯。沙津的菜也乾淨和新鮮。麵豉湯的味道也很不錯,好足料。我個人最喜歡的是蒸蛋,夠滑又夠香,入面仲有白果、雞肉,幾好食。後來再睇menu就明白了,御膳就有齊呢幾樣前菜,而迷你丼餐就有沙津、前菜,但沒有湯和蒸蛋。我的天扶良後來也到了,看起來不是炸得很金黃,咬下去其實也很脆,而且不太油膩,粉也薄薄

我選了天扶良刺身御膳

有兩個朋友都選了自選迷你丼物餐

還有一人就點了特上壽司御膳

我的天扶良後來也到了,看起來不是炸得很金黃,咬下去其實也很脆,而且不太油膩,粉也薄薄得不會搶了蝦或蔬菜的味道,好食! 最出色始終是炸蝦,蝦味好香肉質很爽彈,真的比其他的好食一D! 反而個飯就比較硬,所以有吃剩。
刺身也很新鮮,雖然有D可惜店員沒有為我介紹…不過有三文魚、油甘魚同埋鯛魚三樣都好新鮮!而且都是厚切! 當中油甘魚最有驚喜,廚房特別在魚身上加了一點柚子胡椒,令鮮味提高仲有D清新感覺,很適合在夏天食。

另外見朋友們食的迷你丼及壽司宦好似唔錯,雖然我試唔到,哈。不過如果肚餓的話,食迷你丼餐真的很抵食,自選兩個迷你丼其實已等於一大碗丼物,還可以配一個熱鳥冬或蕎麥麵,仲要又係大大碗! 加埋D前菜沙津真係可以話飽到上心口…哈
賣單前送上的甜品雖只是一塊紅豆點心,都好過冇啦。

服務可以再提升少少,不過食物質素真的不錯,亦和價錢成了正比。
由於返工近九龍塘,所以久唔久都會到又一城搵食。今日又得一支冷,又唔想食good court,便心思思去了穴藏食個午市套餐。是日到達餐廳時正值放lunch時候,店內坐了8-9成客人,還好bar枱還有位。坐下不久有店員端茶來,我便順便點了餐。一看menu,便已睇中這個壽司天扶良麵餐。顧名思義,即又有天婦羅(即天扶良) 又有壽司又有麵,麵可以選蕎麥麵或烏冬,今次我便選了烏冬試試。💁🏼‍♀️先來的是前菜和沙津🥗前菜一些木耳切絲、味道不錯,但略厭口感不夠爽,還有一些牛蒡片。沙津就正正常常啦,份量適中。然後來的是壽司🍣手握壽司口感不錯,大細也掌握得很好,魚生也很新鮮 當中我最喜歡帆立貝及甜蝦,又夠厚又夠鮮甜 鰻魚就有點點太薄,整體來說這碟壽司有88分🤓烏冬🍲的份量比我想像中大多了,而且口感也不錯,是比較幼身的烏冬,有點晶瑩剔透的感😚什錦天婦羅的份量也很好,有5件,炸蝦🍤真的不錯,肉質彈牙有蝦味👍🏼👍🏼跟餐還有一件小甜品送,是一件紅豆大福,過一過口癮也不錯🍡不過連加一午餐要200蚊,果然一分錢一分貨💸不過偶然對自己好一點也沒壞吧🤓

前菜、沙津

壽司🍣
烏冬

什錦天婦羅🍤

跟餐還有一件小甜品送,是一件紅豆大福,過一過口癮也不錯🍡
2018-07-04
壽司🍣
烏冬
什錦天婦羅🍤
2018-07-04 1363 浏览
看起來是一家新店,店內的裝修很modern,光線較暗,openrice的均價是400+,感覺會嚇走唔少客,但其實吃午市,人均160+我們都是選擇的午市套餐,配套有湯和甜品。炙燒海鮮飯刺身都很大塊,三文魚燒得過了一點;帶子非常非常鮮甜;還有一款好像是比目魚裙邊,也是很新鮮。雜錦天婦羅有蝦、南瓜、紅薯、海魚,味道清淡,但建議單獨上,天婦羅置於飯上就唔脆了。最後上的甜品,好像是紅豆膏,不太記得了,不算很甜,還挺好吃的。簡簡單單一個商務便餐吧~

我們都是選擇的午市套餐,配套有湯和甜品

炙燒海鮮飯

雜錦天婦羅

簡簡單單一個商務便餐吧~
2018-06-27 1112 浏览
說起來也慚愧,穴藏本來是位於中環的一家日式料理店,開業時間並不短,但每天都必定出沒於港島區的我卻是從來沒有去吃過。今天因工作關係到了又一城,經朋友介紹下來到了穴藏,一進場就發覺形象光鮮了不少,感覺很高檔次。上網查看過,除了日式料理壽司之外,此間也有omakase吃;今次就先試試它的午市套餐,當然一定不會選熱食囉。甫坐下立即點了期間限定的白桃果醋梳打,雖然有點酸但很醒胃,主菜點了壽司御膳,由九件新鮮的壽司組成,當中我最喜歡Hamachi和Toro,味道鮮甜,口感彈牙,令其他壽司都給比下去。此外,店員亦很有禮貌和招呼周到,有機會我都會再來。
是日父親節,特登訂位食飯,因為之前係屯門食過同一集團嘅日本餐廳,所以諗住質素都會一樣好,就選擇左哩間黎慶祝。點知。。又一城哩間簡直係超差。其實以食物質素黎講,哩間餐廳係有水準,我order左2款刺身飯,2款小食,2款卷物,1款刺身同一款熱食,食物材料係好嘅,但個帶子三文魚子飯啲三文魚子就真係少左啲喇,我對比返我係屯門嗰間,屯門係多好多,起碼我唔會直接見到啲飯係底另外,我仲叫左個銀鱈魚西京燒,哩款菜式我係好期待架,但我食晒成餐飯,都仲未黎,我叫左waiter幫我跟進一下,到最後佢同我講仲要等多十分鐘,我最後cancel左,因為當時我已經一肚氣,我成餐飯都食左差唔多一個鐘左右,但係個西京燒竟然要煮咁耐,都未煮好,我真係唔知佢係點煮。而且哩間餐廳啲service真係差到不堪,特別係個經理,一開始我係打左電話訂位,原本係訂左4個大人,一位小朋友,我講明我有bb車,因為我擔心有bb車會比較阻地方,希望佢會有好啲安排,點知佢係完全無視我嘅特別要求。到當日我要加人數,我打去由4位大人改為5位,點知突然我屋企人話要再加,跟住我再打去加到6位大人,2位小朋友,接電話嗰位員工仲問係咪有2架bb車,點知我去
帶子三文魚子

而且哩間餐廳啲service真係差到不堪,特別係個經理,一開始我係打左電話訂位,原本係訂左4個大人,一位小朋友,我講明我有bb車,因為我擔心有bb車會比較阻地方,希望佢會有好啲安排,點知佢係完全無視我嘅特別要求。到當日我要加人數,我打去由4位大人改為5位,點知突然我屋企人話要再加,跟住我再打去加到6位大人,2位小朋友,接電話嗰位員工仲問係咪有2架bb車,點知我去到,個經理竟然同我講話冇收到改為6位嘅msg,雖然最終都有安排到位俾我,但我有一個3歲小朋友就冇位坐囉,最終要抱住個小朋友食晒成餐飯,我曾經問過佢可唔可以俾多張凳俾個小朋友,佢竟然答我話冇spare嘅凳,真係好搞笑囉。
一開始我地落order叫左勁耐都冇人應我地囉,到我落到order喇,連基本落完單,要覆order都冇,真係未免太差,再加上佢地啲面口都唔係好好。我明白節日係好多客,但如果係因為人手不足,而影響服務品質,咁我會建議貴公司,要改善一下佢地嘅人手管理。我知道哩間餐廳嘅集團都幾多元化,餐飲業都有好多間,規範應該都可算唔細卦,但竟然係人手管理方面可以咁差,真係令人好失望囉。啲野食有幾好食都冇用啦,係香港要搵到好食嘅野有幾難啫。

總結:我係唔會再去哩間餐廳,已入black list, 就算要去食,我都情願去屯門嗰間(鮨千壽)
2018-06-17
庆祝纪念
父亲节
2018-03-28 1975 浏览
Wasn’t really planning on coming here but due to long queues elsewhere, we did. And I’m happy we did. Professional staff, open kitchen, nice. And most important: the food is really good. Served a little differently than other HK Japanese restaurants, not meaning that’s better or worse. I also hardly ever order beef in a Japanese restaurant as most places focus on sushi and sashimi but this time I did and the beef rolls are excellent. I’m definitely coming back here and recommend this to friends
I also hardly ever order beef in a Japanese restaurant as most places focus on sushi and sashimi but this time I did and the beef rolls are excellent. I’m definitely coming back here and recommend this to friends and visitors.
  • Stuffed  beef  rolls
  • Anything  sashimi
  • Clams
2018-03-12 2098 浏览
2018.03.04其實都相隔左1個星期先寫食評(本人比較懶🤣🤣)本來男朋友係2月13日 book左位預祝情人節但無辦法 鬼叫我唔爭氣 個日先來病咩結果...一直推遲到1個星期前先去食其實我地都唔係食左好多野叫左個刺身同sushi件三文魚刺身好肥美🤤其實最值得推介既係佢個和牛炒飯真心覺得佢D炒飯炒得好好食🤤🤤係D飯好食(和牛都係其次😂)本人唔太中意食飯既 都覺得好正其次就係佢個銀鱈魚🐟男朋友好中意食呢隻魚唔洗點沙律醬都好鮮味價錢上就.....去單👇🏻👇🏻👇🏻環境裝潢係唔錯不過就太嘈啦(我都知嘈係無辦法控制架啦)係等D客人陸陸續續食完走先有返d feel
2018.03.04
其實都相隔左1個星期先寫食評
(本人比較懶🤣🤣)
本來男朋友係2月13日 book左位預祝情人節
但無辦法 鬼叫我唔爭氣 個日先來病咩
結果...一直推遲到1個星期前先去食

其實我地都唔係食左好多野
叫左個刺身同sushi
件三文魚刺身好肥美🤤

其實最值得推介既係佢個和牛炒飯
真心覺得佢D炒飯炒得好好食🤤🤤
係D飯好食(和牛都係其次😂)
本人唔太中意食飯既 都覺得好正

其次就係佢個銀鱈魚🐟
男朋友好中意食呢隻魚
唔洗點沙律醬都好鮮味

價錢上就.....去單👇🏻👇🏻👇🏻
環境裝潢係唔錯
不過就太嘈啦
(我都知嘈係無辦法控制架啦)
係等D客人陸陸續續食完走先有返d feel
2018-03-04
  • 和牛炒飯
  • 銀鱈魚西京燒
2018-01-21 2725 浏览
2017 年最後一日,對自己好啲,食好少少,都唔過份啊!平時見 lunch hour 好多人排隊,一於排下試下先得依個 set 好多人叫有前菜,2 個迷你丼,1 個烏冬 / 蕎麥麵,甜品加埋只係 $158前菜係沙律,特別在有粟米片😲 脆脆地,幾好味叫左海膽三文魚飯,蔥吞拿魚生飯,熱烏冬話就話係迷你,個份量一啲都唔細海膽好新鮮,好鮮甜,三文魚都肥美,而且有 5 片左右,都算好多蔥吞拿魚比想像中好食,入口即溶,加埋飯,啖啖都好好食熱烏冬係稻庭烏冬,湯底清食哂 3 碗,男士唔係特別大食都夠飽甜品係個紅豆菓子,好好味
2017 年最後一日,對自己好啲,食好少少,都唔過份啊!
平時見 lunch hour 好多人排隊,一於排下試下先得

依個 set 好多人叫
有前菜,2 個迷你丼,1 個烏冬 / 蕎麥麵,甜品
加埋只係 $158

前菜係沙律,特別在有粟米片😲 脆脆地,幾好味

叫左海膽三文魚飯,蔥吞拿魚生飯,熱烏冬
話就話係迷你,個份量一啲都唔細
蔥吞拿魚比想像中好食,入口即溶,加埋飯,啖啖都好好食

熱烏冬係稻庭烏冬,湯底清
食哂 3 碗,男士唔係特別大食都夠飽

甜品係個紅豆菓子,好好味

2017-12-31
  • 海膽三文魚飯
  • 蔥吞拿魚生飯
2017-12-25 2223 浏览
執一張枱成五,六個waiter執。執完ㄧ張又唔叫人入去坐。個貎似高級小小的waiter淨識叫d靚執枱掃地。成堆人企在門口等。15分鐘前叫我地話入得,點知仲要等多15分鐘,咁就唔好通知我地話入得。個reception 唔識招呼疏導客人。唔掂
2017-12-10 1970 浏览
中午剛剛同客開完會,自己一個人係又一城,就食好d啦,去食我只愛之一,日本餐!好彩早,直行入去。一個人安排到bar table,無所謂啦,仲可以睇住d師傅做野,都幾好。餐廳環境一流。服務都不錯,不停refill熱茶!叫了個mixed魚生飯,所有材料都好新鮮,成碗KO!滿足

好彩早,直行入去。

餐廳環境一流。

服務都不錯,不停refill熱茶!

叫了個mixed魚生飯,所有材料都好新鮮,成碗KO!

滿足
2017-11-02
午餐
2017-11-22 2254 浏览
日本料理一向也是我的頭號首選,不過坊間能使我多次到訪的餐廳卻也不多。自從穴藏開了在又一城,平日午飯或晚飯便又多了一個選擇。說真的,晚飯的水準雖高,卻也不是每道菜都覺得划算。如果要照顧著荷包不能失血太多,午餐的定食自然是不二之選。午餐定食種類繁多,不過一般都會附送的前菜、沙拉、味增湯和甜點。有的定食的味增湯是帶有蜆肉,比較高級,但其他附送的應該大多都一律相同。前菜和沙拉在點菜後就馬上送上,味道不算特別,但也算新鮮,很快全數掃光。豪華三色飯(蔥吞拿魚腩蓉、海膽、日本三文魚籽) $288剛把前菜和沙拉一掃而空我就後悔了,這像面盤一樣的碗,真的是我的午餐嗎?看到那麼多三文魚籽、碎蔥吞拿魚和海膽,的確是又驚又喜。喜的自然是因為看到那麼多我最愛吃的,可是驚的是⋯我怎麼可能吃得完呢?就算吃得完,我的體重和減肥大計也都要破功了吧!這三種配料都是我最愛的丼飯三寶,而且都很新鮮,吃得實在很過癮。就算吃到很撐,還是努力的把配料和大部分的飯都吃完了。蔥吞拿魚腩飯 $148另外一個也是用面盤一樣的碗呈上,不過可能因為已經受過驚,看到這個也沒有太大的反應。這個飯的味道其實也蠻不錯,不過份量太多了,一個大男生吃到最

豪華三色飯(蔥吞拿魚腩蓉、海膽、日本三文魚籽) $288

蔥吞拿魚腩飯 $148

另外一個也是用面盤一樣的碗呈上,不過可能因為已經受過驚,看到這個也沒有太大的反應。這個飯的味道其實也蠻不錯,不過份量太多了,一個大男生吃到最後也沒辦法吃完。

吃得太開心,味增湯也忘了拍了。只知道豪華三色丼配上的是有蜆肉的,很鮮甜,可是實在太飽了,也沒辦法喝完。最後的甜點不是我的菜,輕輕咬了一口,還算可以,就結帳離開了。下次,當然還會再來。

2017-10-22 1623 浏览
今日同同事farewell lunch 雖然返咗工唔係好耐但都唔係好捨得呢個朋友去咗又一城食好野原來呢間野好full booking 即使訂咗位去到都仲要等第一次嚟 一打開menu 都少少嚇親但食完之後覺得係物有所值既因為啲材料都幾新鮮 同埋好大碗去到見到啲同事多數都係揀呢二款所以都叫埋一份除咗碗飯 仲有前菜 同埋麵豉湯飲所以真係會好飽細食既朋友記得嗌少飯唔好食剩咗 浪費呢大滿足!因為有同事之前拎咗師傅既卡片所以嚟食有九折 唔洗加一都開心既埋單每人150倒但其實如果同熟啲既朋友 我覺得可以三個人share 2份 咁又平啲
今日同同事farewell lunch

所以嚟食有九折 唔洗加一都開心既
埋單每人150倒

2017-09-22
2017-10-19 1464 浏览
同事們一齊去食午餐,出示九龍塘大學職員證有折之前見裝修咁靚,都想入來試下入到去有個細corner, 比較舒服有個套餐可選兩款送飯,配烏冬,沙律,前菜,我地5個都揀左這個,因為選擇比較多個沙律落左胡麻醬,幾fresh, 細細碗我揀左蔥花吞拿魚碎飯都幾好味,份量多,軟綿綿,撈飯唔錯,夾d生薑一齊食。箱燒,仲好食有左口魚群邊,好肥香,面頭個醬油幾好味三文魚片都幾肥,鋪滿個碗個烏冬好滑成個餐多到食唔哂,普通女仔可能食一半已經飽,唔知有冇得叫少飯同事叫左這個雜錦壽司,有蒸蛋跟最後有這個小甜品,透明的軟糯的皮包住紅豆蓉,紅豆蓉偏甜。整體ok,勁飽,午市食比較抵
同事們一齊去食午餐,出示九龍塘大學職員證有折
之前見裝修咁靚,都想入來試下

入到去有個細corner, 比較舒服

個沙律落左胡麻醬,幾fresh, 細細碗

我揀左蔥花吞拿魚碎飯
都幾好味,份量多,軟綿綿,撈飯唔錯,夾d生薑一齊食。

箱燒,仲好食
有左口魚群邊,好肥香,面頭個醬油幾好味
三文魚片都幾肥,鋪滿個碗
個烏冬好滑

同事叫左這個雜錦壽司,有蒸蛋跟

2017-10-11 908 浏览
Came for dinner for the 2nd time and the food is delicious, particularly love the udon. Service was good as well.
  • beef udon
2017-10-06 909 浏览
今天我們三位長者在一城購物後,想吃清淡的食物,在水牌上找到這家日式食物,雖然以前未有在此店進食,也想試試,時間是下午5:30分,禮貌地問有三位嗎?可能他覺得我們是大媽,眼睛、咀巴均沒有回應,態度囂張,我再禮貌再問:三位有嗎?當時全餐廳空枱,只有三枱食客,他們竟然答全部訂了枱,只有 bar 枱,在沒有選擇下,只有另找上一層的韓食,我們約6時入座6時45分吃罷離開,途經該日式料理,店內還是有一定座位,其實,如果這樣的服務態度經營服務性行業,算是吃了會發財,也不會光顧,亦大大影響香港服務聲譽,一粒曱甴糞,可弄壞一窩湯,想經營者應該檢討一下員工的態度,要不,還是早點結業吧!