2008-01-03 18 浏览
朋友生日本想搵間坐得舒服D, 登龍街聚豪軒同火鍋本色都係考慮之選, 但朋友慳住我地荷包, 佢話事就來左呢度. 場面都幾墟憾, 八點幾已經有人等緊九點後特價時段, 我地排正價所以等得唔算耐.湯底選了川弓魚頭湯, 藥材味唔重, 不過尚算幾香.火鍋料都係點下肥牛, 丸, 菜等大路料, 其中飽魚仔拼象拔蚌好鮮甜, 本想追加多個, 但食食下無左回事.服務阿姐明顯人手唔夠, 不過飲飽食醉平均每人都只係$220, 以價錢取勝.

湯底選了川弓魚頭湯, 藥材味唔重, 不過尚算幾香.

2007-12-05 11 浏览
4/12有個friend生日,一早已決定去稻香食晚飯,貪佢d嘢食ok,又方便我哋同行個friend(因為佢坐輪椅),真係冇諗過遭人不禮貌對待,最後仲要轉場!我哋一入到去,嘩~~~張枱逼到....坐唔落,咁我有個friend話,不如拉出d,突然有個伙計喝止我哋,又話張枱係咁,又話其他枱係8人,你哋得6個人,仲望一望我坐輪椅位朋友!態度真係好差~跟住我哋決定去第二間食,連走都冇人理,好過份!我哋覺得遭人歧視一樣,下次我哋都一定唔會再光顧!
我哋覺得遭人歧視一樣,下次我哋都一定唔會再光顧!
2007-11-30 23 浏览
11-11-07 (日) 午餐三人來這裏飲茶,叫了一些點心,全部就熱騰騰,味道也錯。有侍應推介一個茄子煎鎗魚加一碟炒飯($98),炒飯果然如她所言,清清地,最重要是不油鹹,幾好。
11-11-07 (日) 午餐

2007-11-30 16 浏览
11-11-07 (日) 午餐

2007-11-25 19 浏览
星期三(21nov)有客請食飯,一行13人去了皇室堡既稻香,諗住食完大閘蟹就打邊爐,今年未食過大閘蟹,叫到D蟹一上枱已經流口水,掀開個蓋,點解D糕係黃黃綠綠既,仲要得好少,同埋唔香,搵隻有橙黃色既睇下都冇,隻隻都係咁,我食了兩隻都一樣,真係麻麻地,仲要話係老三陽既,48蚊隻,可能交比酒樓既係差D,但係個質數真係幾差囉!之後開始打邊爐,叫了芝士腸,幾款手打丸,雞脾姑,金姑,肥牛,羊肉,豬腰,豬潤,貴妃蚌,珊瑚蚌,帶子,菜等等,共有兩個鴛鴦煱底,我地已經食左幾碟野架喇,忽然個同事用”撈殼”撈到隻野,足足1cm長,好似標本咁訓左係個”撈殼”度,清楚睇見D腳同埋對翼,睇見都恐怖,我地幾個傳嚟睇,肯定個隻係一隻昆蟲,真係好恐怖,叫左個侍應小姐過嚟,比個”撈殼”佢睇,佢睇完話: 哦,係塊普洱茶葉啫!我地當堂眼都突埋,唔係話塊茶葉係有腳仲要有翼呀嘛,我地同佢理論左一陣,佢就攞走左隻”普洱”,之後返嚟話可以換過個湯底,(我心諗,唔係諗住唔洗換呀嘛),跟住我地同佢講我地岩岩落左好多野落去,都未食就發現有”普洱”,叫佢補返D野過嚟,個個侍應小姐百般唔情願意咁問我地仲要D乜,我地講左幾樣頭先係個煲入面既野,佢攞返個新煲嚟,入面多左幾舊粟米,之後閃左喇,原來佢既補償就係個幾舊粟米,我真係好後悔冇即刻影低隻”普洱”佢,等佢唔好仲好似我地屈佢咁,佢一攞走左隻”普洱”,講野都大聲D呀!我地再叫佢過嚟,佢話咪補返比你地囉,本身個煲係冇粟米架,我地個個嘩嘩聲,真係多謝佢囉,我有個好勁既同事同佢講,比返兩碟菜,1碟丸,1碟芝士腸啦,佢塊面黑哂咁落完單就走左去喇,終於佢係有補返D野比我地囉,不過我地依然係冇咩食慾,見到咁大隻昆蟲,咩都飽啦!!!
埋單唔知幾多錢,因為有客請,但個晚既晚餐真係麻麻地,本身對稻香既印象都ok,不過個晚真係扣唔少分!!
2007-11-15 138 浏览
Usually went here for their late night hot pot special. That day, we were here early at 7:15 for 大閘蟹$48 because it is only promoted before 9:00pm each day.We thought before 9:00pm should be normal price so complimentary $48 大閘蟹should not be that bad.However, the crab was small, with so little 蟹膏. I think the quality is just like $ 100 for 5 in the street. BAD!!Service was bad, we ordered hot pot as well. They gave us a pot which would shake if we touch it. So dangerous. We asked for another pot,

Service was bad, we ordered hot pot as well. They gave us a pot which would shake if we touch it. So dangerous. We asked for another pot, the waitress just said they didn't have extra. However by that time it was just like 60% full. How could they have no extra pot? And we did see other people order hot pot and get a pot. Not until we talked to the manager we could have our pot changed.

Food was so-so. No difference in quantity nor quality during normal pricing. I will come only in special promotion period.
2007-07-30 5 浏览
星期五晚慶祝朋友生日,一行三人去咗稻香打邊爐,雖然已預早訂位,但去到仲要等十五分鐘。當晚全塲滿座,香港人真係好鍾意打邊爐!因為好肚餓,一坐低點咗燒腩仔,皮够脆,唔錯!湯底要咗鴛鴦湯底,食物點咗貴妃蚌,肥牛,四寶丸,芝心墨魚丸,脆肉鲩,油麥菜同埋雲吞拼水餃。食物當中以芝心墨魚丸比較特別,脆肉鲩真係好脆,其餘都係一般材料!值得一提是當晚侍應人數根本不足以應付食客要求,但佢哋嘅服務態度好好,咁忙都冇黑面同不耐煩,抵讚!當晚每人消費$170。

因為好肚餓,一坐低點咗燒腩仔,皮够脆,唔錯!

當晚每人消費$170。
2007-07-24 4 浏览
8:45來join下9時入坐.一上到去已經見好多人等.諗住大鑊.e.原來全部都等大抬既.等到9:10就入到去.坐正個卡位(超lucky~~)整個10蚊3支啤啤先.見到d阿姐走到聲都走埋.周圍d人舉手舉到頭暈.見佢文文地我都係唔(野)佢咁多.半路我仲要打爛隻杯.好快就幫我掃左lo.呵呵呵整番個清湯+沙爹先栗米(超甜唐生菜金菇(新鮮牛肉羊肉x2魚腐呢度人流多.自然野食新鮮.食到好開心.望到佢一支幾十蚊既紅酒.一於叫埋佢.雖然打邊爐唔襯.最緊要high high地~o~.埋單240.笑住走
整番個清湯+沙爹先
栗米(超甜
唐生菜
金菇(新鮮
牛肉
羊肉x2
魚腐
2007-06-22 11 浏览
4個女仔聚會, 叫左都OK多野食, 好多都係$12一碟... 都唔錯...食得好飽都係每人70幾蚊... 飽ge程度同食完任點任食差唔多, 可能因為我地都係女仔, 始終細食D...D waiter雖然多野做, 但係有求必應, 服務算係咁...

2007-05-07 8 浏览
一行13人,要了:沙嗲湯底,豬骨湯底沙嗲湯底唔夠辣,但以家庭飯聚來說亦不宜太辣美國肥牛、本地肥牛、牛展- 美國肥牛夠滑、本地肥牛好有牛味、牛展OK粟米肉丸- 彈牙雲吞、水餃- 蝦鮮、不過有大粒肥豬肉粟米- 好甜生根、戶絲、公仔面、烏冬- 現成貨好味是應該的蔬菜- 新鮮酸梅湯- 唔該酸梅味醬料- 開始前給了共8碟醬料給我們選擇,每人選自己喜愛的,很開心。。。註:叫了九肚魚,發覺唔新鮮,部長一聽到就好快反應咁話替我們取消那碟九肚魚,及叫廚房了解一下,反應好快,唔錯,當然,佢仲好快咁走碟九肚魚,為保酒樓名聲,好醒目,對部長的反應非常受落。總括:材料新鮮、湯底不過不失,一大班大開餐好滿足,服務亦好稻香並非浪得虛名,食得過
一行13人,要了:
沙嗲湯底,豬骨湯底
沙嗲湯底唔夠辣,但以家庭飯聚來說亦不宜太辣
粟米肉丸- 彈牙
雲吞、水餃- 蝦鮮、不過有大粒肥豬肉
粟米- 好甜
生根、戶絲、公仔面、烏冬- 現成貨好味是應該的
蔬菜- 新鮮
酸梅湯- 唔該酸梅味
。。。

總括:
材料新鮮、湯底不過不失,一大班大開餐好滿足,服務亦好

稻香並非浪得虛名,食得過
2007-05-02 22 浏览
其實係上個星期去,七點去到,有好多吉檯,原本諗住清d,所以叫左個茄湯底(大概係咁ge名),跟住睇到menu推介,即時叫左個「南非飽拼象拔刺身」,確實可口,又叫左一條片好ge「青班」,為左口爽,同埋果位熱情侍應大大力推介,又叫多個「燒腩仔」,不過醮左芥末確實好味,皮又脆卜卜,呢度只有「阿伯」加士伯做特賣,材料新鮮,又坐卡位好舒服!惟一最敗筆係自己?!因為湯底唔多夾材料,下次會叫另外湯底!今次我請番個fan食,$550.九時後特價!
其實係上個星期去,
七點去到,
有好多吉檯,
原本諗住清d,
所以叫左個茄湯底(大概係咁ge名),
跟住睇到menu推介,
即時叫左個「南非飽拼象拔刺身」,
確實可口,
又叫左一條片好ge「青班」,
為左口爽,
同埋果位熱情侍應大大力推介,
又叫多個「燒腩仔」,
不過醮左芥末確實好味,
皮又脆卜卜,
呢度只有「阿伯」加士伯做特賣,
材料新鮮,
又坐卡位好舒服!

惟一最敗筆係自己?!
因為湯底唔多夾材料,
下次會叫另外湯底!
今次我請番個fan食,
$550.

九時後特價!
2007-04-19 6 浏览
琴晚來呢到打邊爐。Order 左火鍋孖寶(象拔蚌+湯底), 海蜇小食,牛肉,豬下靑,金菇+靈芝菇+鮮草菇,白鱔片,油麥菜+唐生菜。原本order左兩隻賴尿蝦,但係佢話今日冇入貨。當象拔蚌上枱時,雖然都係$198,但係覺得比起上次6人來食比較小同薄。牛肉來時見到肥到白色同紅色各漸一半,所以叫個阿姐渙換過碟。白鱔片好味,夠肥美,食落好有魚油味。豬下靑係第一次試,肉質幾淋亦爽口,点埋D沙嗲醬好好味。食到一半覺得唔夠,所以order個荷葉飯。30mins after order個荷葉飯,差不多食完打邊爐後,先有個部長話比我地知冇晒荷葉飯。好彩我地唔係食完先order jei,如果唔係我地咪坐係到白等?我相信冇晒荷葉飯嘅原因係冇晒荷葉,段古應該唔會冇晒飯掛。好心買多幾塊荷葉擺係厨房啦。

2007-02-09 26 浏览
前一兩個星期,有親戚從taiwan到來,在此為其接風一行十人叫左個$1388連加一的紅珊瑚宴套餐個套餐十分抵食,有清蒸老虎班、乳豬拼盤、酥炸黃金花枝丸、醬爆鴛鴦蚌、雞絲海皇翅、蠔皇花茹扣玉掌、燒雞一只、泰醬極品大海蝦、糯米飯加壽包、生果,更送一支紅酒.兩支啤酒、兩渣橙汁,我地十個人真係食唔晒,最後都要打包走。而味道都保持稻香一向的水準,連我個親戚都覺得好得,條老虎班好滑、唔老,蒸得剛剛好,,而且都幾大條;個雞絲海皇翅亦都好飲,個湯好濃,都幾足料,但就食唔到幾多條翅;其它野都不俗,係個糯米飯差D,麻麻地!可惜尼個套餐好似無左la,不過真係好抵食。
前一兩個星期,有親戚從taiwan到來,在此為其接風

一行十人叫左個$1388連加一的紅珊瑚宴套餐

可惜尼個套餐好似無左la,不過真係好抵食。
2007-01-31 4 浏览
難得一天跟Babe一起早早下班吃晚飯,我們選擇試稻香火鍋。七時入座,湯底叫了素羅宋湯,十分特別,酸酸的味道很不錯。叫了花膠仔、帶子、美國肥牛、油麥菜+白菜仔、檸香蝦丸+青芥墨魚丸、花枝、菜肉餃+韮菜餃,共七碟。其中優點:湯底好味,帶子十分鮮甜,花膠仔咬口一流缺點:菜洗得不太乾淨吃得很飽,比任食火鍋的質素好多了,又不會浪費食物,很滿足呀!
難得一天跟Babe一起早早下班吃晚飯,我們選擇試稻香火鍋

七時入座,湯底叫了素羅宋湯,十分特別,酸酸的味道很不錯。

優點:湯底好味,帶子十分鮮甜,花膠仔咬口一流

缺點:菜洗得不太乾淨

2007-01-23 13 浏览
約左幾個姊妹食飯,點知個個都0係公司未走得,所以去左稻香等佢9:00特價時段 四個人大概叫左:四寶丸,挂花蚌,肥牛,花枝片,芋絲,魚皮餃,雲吞,白膳片,貢丸,菜 稻香d料一向唔錯,亦無因為特價時段而細碟左,食左咁多野每人都不過係$106,算係好抵啦

四個人大概叫左: