2024-07-04 260 浏览
今晚陪親戚去葵芳辦理樂悠咭,人少好快攪掂,就順便係附近搵食,當行到仁芳街見到一間日式餐廳「稻田食堂」,門口擺放左好多餐牌,大都以日式便當為主🍱,非常吸引🤩 餐廳裝修簡潔,牆壁除掛有餐牌外,仲掛左好多日本漫畫掛畫,更顯日本風格。尼到真係好多選擇,便當都以日本地方命名。便當以雞、豬和海鮮為主食,每個主食都有三、四個不同款式配搭,除此之外仲有拉麵🍜、串燒、餃子🥟和多款炸/燒物等等,樣樣都吸引好難決擇😂最後我哋用QR cord點左兩主食和一些小食。 1.秋田便當咖喱飯🍛$94包括:脆香吉列雞扒1件-外層香脆,雞肉嫩滑 汁煮豬軟骨2件-肉質淋滑,鹵味十足 新鮮刺身-三文魚、帶子、有頭甜蝦仲有日式味付螺肉作小食,帶甜味嘅咖喱汁是日本口味,老少皆宜。飯類轉 +$13豬骨湯拉麵/鰹魚湯烏冬//+$15芝士咖喱撈烏冬,配搭靈活👍 2.特選五色丼跟三文魚味噌湯$98刺身有三文魚、北寄貝、帶子、赤蝦🦐和海胆,全部都超新鮮同鮮甜,一啲腥味都冇。另外味噌湯材料足帶魚香味👍 3.鹽燒三文魚頭(連鮫位)$59魚頭滿燒烤香味,魚鮫位肉多帶魚油香,惹味 4.照

1.秋田便當咖喱飯🍛$94
包括:脆香吉列雞扒1件-外層香脆,雞肉嫩滑
汁煮豬軟骨2件-肉質淋滑,鹵味十足
新鮮刺身-三文魚、帶子、有頭甜蝦
秋田便當

2.特選五色丼跟三文魚味噌湯$98
特選五色丼

3.鹽燒三文魚頭(連鮫位)$59
魚頭滿燒烤香味,魚鮫位肉多帶魚油香,惹味
鹽燒三文魚頭

4.照燒脆骨雞肉丸子$38份/2串
雞肉咬落唔鞋有肉汁,加上脆軟骨和照燒汁,口感特別
照燒脆骨雞肉丸子

5.鱈場蟹棒蟹籽粟米沙律$40
大大碗份量足,口感清爽,適合炎夏天氣作消暑小食👍
鱈場蟹棒蟹籽粟米沙律

「稻田食堂」不但選擇多食材新鮮,而且價錢平民化,好抵食👍👍

秋田便當
特選五色丼
鹽燒三文魚頭
照燒脆骨雞肉丸子
鱈場蟹棒蟹籽粟米沙律
2024-07-02 97 浏览
去葵芳行街前緊係要食飽~ 呢間日本野多選擇 種類又齊😁叫左個人氣便當,超豐富又大份😍豬軟骨好淋好入味,雞扒炸粉好薄,炸得岩岩好,唔似平時果啲又橙黃又厚粉,啲肉質嫩好滑👍🏻仲有少少刺身,全部食材都好新鮮,最抵讚真係份量夠大,女仔真係食唔曬😂蕃茄湯烏冬好濃郁,好大塊蕃茄! 手打烏冬彈牙, 唔係膠嗰啲烏冬。 吉列豬扒個皮炸得好脆,個份量好多,一定食得飽,唔係得兩三小塊。 牛脷小食嘅份量都好多$48有四大塊,一塊都可以食到幾啖。
去葵芳行街前緊係要食飽~ 呢間日本野多選擇 種類又齊😁

叫左個人氣便當,超豐富又大份😍

牛脷小食嘅份量都好多$48有四大塊,一塊都可以食到幾啖。
2024-06-30 82 浏览
行完葵廣,又想食日本野,就search 下附近有咩日式餐廳,見到呢一間好似幾多好評,就行過去食下。佢menu都好多款唔同食物,剌身,剌身丼飯,拉麵,便當,小食,咩類型都有。我咩都想試吓,就叫左個至尊惹味套餐$148。三文魚蜆肉味噌湯,入面有三文魚粒,蜆肉,白蘿蔔,好足料,最重要唔會過咸。🥰🥰蟹籽粟米沙律,超大碗,滿滿的青爽青瓜絲,仲有蟹柳絲,夏天食好fresh。☺️☺️刺身3款(三文魚兩件,帶子兩件,甜蝦一件),幾新鮮。香炸軟殼蟹,大大件,炸得剛好,唔會令到入面好乾,好香口。蒜香牛油比目魚,魚肉嫩滑,入口基本上唔使點咀嚼就滑入喉嚨。👍👍咖喱飯,估唔到係好大碗,下次食真係要揀少飯先得🤣🤣濃厚朱古力蛋糕,好香濃朱古力味,但唔會死甜。😍😍以上包嘅野真係兩個人食都得,$148黎講真係性價比極高呀。老公叫左個奈良便當$78有四件炸雞,芝士漢堡扒,炸牛肉薯餅,辣味螺肉,咖哩飯,又係大大份,好抵食,其中個芝士漢堡扒啲芝士仲要拉絲。炸物都新鮮熱辣辣,保留到入面仲係juicy。青柑桔檸檬梳打,加$20呢個熱辣辣的天氣飲好fresh,叫少甜剛好。荔枝椰果梳打,加$16好多椰果係入面,正呀😍😍總括而言,呢一間餐

我咩都想試吓,就叫左個至尊惹味套餐$148。

刺身3款(三文魚兩件,帶子兩件,甜蝦一件),幾新鮮。

香炸軟殼蟹,大大件,炸得剛好,唔會令到入面好乾,好香口。

咖喱飯,估唔到係好大碗,下次食真係要揀少飯先得🤣🤣

濃厚朱古力蛋糕,好香濃朱古力味,但唔會死甜。😍😍

以上包嘅野真係兩個人食都得,$148黎講真係性價比極高呀。

老公叫左個奈良便當$78

青柑桔檸檬梳打,加$20
呢個熱辣辣的天氣飲好fresh,叫少甜剛好。

荔枝椰果梳打,加$16
好多椰果係入面,正呀😍😍

總括而言,呢一間餐廳性價比好高👍👍
今日去咗葵芳附近行街,見有啲肚餓,於是上網搜尋一下邊度有好食物推介,見到好多人都推介呢一間食日式便當非常正,於是就去試吓食,估唔到真係好有驚喜,好好食,分量十足,價錢經濟實惠,非常啱所有人去食呀,而且食物質素好高,去到門口已經見到好多人排晒長龍,好多人排隊食啊,證明真係好受歡迎啊,而且呢一度嘅食物都係好多選擇,有唔同嘅便當選擇,出面市區都搵唔到呀,我真係好推介佢哋嘅沖繩便當,因為有好多唔同嘅刺身選擇,有三文魚,帶子,仲有甜蝦,仲有好豐富嘅螺肉做前菜小食,真係好好食呀,而且賣相吸引,仲有佢哋嘅吉列千層芝士豬扒,裏面嘅芝士都係入口即溶,好啱芝士好嘅朋友食啊,仲有呢一度有咖喱飯或者係少少汁飯選擇,價錢仲可以轉湯烏冬,芝士咖喱撈烏冬,真係好好食呀,所以響葵芳附近嘅朋友一定要泥試
2024-06-28 59 浏览
提到葵芳美食,好多人都會諗到葵廣,但其實行遠少少,附近都有好多有質素小店,今日就來到呢間「稻田食堂」,餐廳選擇有好多,主打嘅日式便當都有超過十款,又點可以唔試下?福岡便當 : 好豐富嘅便當,有吉列豬扒、炸餃子、日式園蔥魚餅、螺肉及咖哩飯,吉列豬扒雖然唔係厚切,但肉質鮮嫩多汁;炸餃子餡料滿滿,外皮炸到脆卜卜,再加埋魚餅及螺肉,食完感覺滿足。午市定食有主食、湯及螺肉,飯可以揀和風燒汁或咖哩汁,另外除咗主食外,每一個餐都會額外附送唔同小食,可以話相當抵食。汁煮豬軟骨燒汁丼 :豬軟骨炆得好淋好入味,醬汁味道甜甜地,配飯食一流;附送嘅小食係日式炸雞,外脆內軟夠juicy,好味道。蒲燒鰻魚燒汁丼 :鰻魚燒得好香,肉質軟熟而唔鬆散,吸收晒醬汁下風味十足;附送嘅吉列雞扒肉厚多汁,炸得鬆化香口。附送嘅麵豉湯都有驚喜,有三文魚及蘿蔔粒,味道鮮甜,充滿三文魚味,一碗真係唔夠喉。

福岡便當 :

汁煮豬軟骨燒汁丼 :

蒲燒鰻魚燒汁丼 :

2024-06-27
外卖自取
呢間日式舖頭都開咗喺葵芳好耐平時諗唔到食咩都會特登過嚟呢邊食佢嘅便當做咗咁耐熟客都覺得應該要讚吓佢😚😚😚就算平時外賣到公司嘅食物質素都冇話變差今日lunch食咗個六件壽司加稻庭烏冬餐 包飲綠茶茶碗蒸同日式前菜 total $77 性價比都真係超高 仲要賣相都唔差 三文魚係新鮮嘅味道👍🏻😌👍🏻其實平時lunch time嚟都唔會話好full 舖頭唔係好大 但都坐得OK希望呢間小店可以多啲人食 🫢🫢😋
呢間日式舖頭都開咗喺葵芳好耐

舖頭唔係好大 但都坐得OK
希望呢間小店可以多啲人食 🫢🫢😋
2024-06-27
2024-06-24 81 浏览
我今日真係好開心,認識到葵芳有一間日式便當咁好食,非常高質素,以後去葵芳行街工作,都一定會去幫襯呢一間日式便當,因為佢哋嘅刺身壽司,同埋佢哋嘅鮮茄烏冬真係好好食,尤其是我叫咗個吉列豬扒星期烏冬,分量十足,非常豐富,佢哋嘅湯底蕃茄湯底真係好開胃,而且價錢經濟實惠,份量驚人,肉類有多,吉列豬扒即到即整,非常新鮮,所以我覺得呢度食飯真係好經濟實惠啊,出面市區都搵唔到,而且呢度嘅賣相食物非常美觀,而且便當佢哋都有分燒汁飯同埋咖喱飯,所以兩款都可以試吓呀,而且佢哋嘅豬軟骨拉麵都非常份量驚人,軟骨超級多,入口即溶,份量啱啱好,而且佢哋嘅鹿兒島便當,都有豬軟骨,吉列大蝦兩件,仲有螺肉,仲有配咗燒汁飯,佢哋個飯都非常特別,同埋佢哋值得一讚的是配埋刺身,所以顯得非常豐富
今日去咗葵芳同朋友行街,於是上網搵吓邊一間日式小店推介,因為我朋友好鍾意食日式便當,有唔同嘅壽司,仲有食拉麵,見到上網好多人推介呢一間葵芳非常高質素的日式便當,見到好多人到推介,非常高水準,於是入餐廳坐低時時,估唔到真係好有驚喜,全部嘅刺身都好新鮮,裏面有三文魚兩件,帶子兩件,有頭甜蝦一隻,仲有咖喱飯特別好食,鰻魚笑得好香,仲有脆骨雞肉院子石榴都非常取巧,非常有口感,而且性價比非常高,秋田便當非常豐富,價錢經濟實惠,一次過滿足晒想食嘅東西,而且呢度衛生程度好高,環境優美,非常寧靜,自然嘅服務都好好,好親切,非常主動服務客人,所以我覺得呢個食飯嘅環境真係好加分啊,而且呢度我都好推介佢哋嘅火炙壽司配迷你手打稻庭烏冬,仲有鮮茄烏冬都係非常推介,因為酸酸地好開胃
2024-06-23 92 浏览
平時去葵芳都係行開葵廣同埋新都會,今次就決定探索吓新地方周圍覓食!行到盛芳街公園附近,有呢間充滿住日式風情嘅餐廳,主打日式便當、壽司、拉麵等等,價錢極之親民~大崎便當💰HK$87份量超豐盛‼️有脆香吉列雞扒、日本滋味牛肉薯餅、日式圓蔥魚餅、味付螺肉同埋咖哩飯!三款炸物都香脆可口,而咖喱就係日式咖喱,香甜美味~忌廉芝士蒲燒鰻魚反卷(4件)💰HK$48鰻魚肉質細嫩鮮甜同埋濃郁面滑嘅忌廉芝士,係一款層次豐富嘅卷物~汁燒金菇肥牛卷(4件)💰HK$45外焦內嫩嘅肥牛配搭爽口嘅金菇,口感豐富,表面嘅焦香餘韻更加令人覺得滋味無窮~溏心蛋(2件)💰HK$14蛋黃中心流心而濃郁,好入味~醬燒特長珍寶蟹棒壽司💰HK$24特長蟹棒吸收咗沙律醬嘅醇厚風味,再加埋火炙過嘅口感,整體呈現出一種獨特嘅鮮甜滋味~青柑桔可樂💰跟餐+HK$12估唔到青柑桔同可樂都幾夾~

大崎便當💰HK$87

忌廉芝士蒲燒鰻魚反卷(4件)💰HK$48

汁燒金菇肥牛卷(4件)💰HK$45

溏心蛋(2件)💰HK$14
蛋黃中心流心而濃郁,好入味~

醬燒特長珍寶蟹棒壽司💰HK$24

青柑桔可樂💰跟餐+HK$12
估唔到青柑桔同可樂都幾夾~

大崎便當
溏心蛋
青柑桔可樂
  • 醬燒特長珍寶蟹棒壽司
2024-06-23 36 浏览
稻田食堂葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖呢間食堂好多組合款式選擇 四四方方 兩邊卡位 一眼望哂 簡單裝修 整齊企理便當用日本唔同地方名字命名 便當一大好處就係一個飯盒食到幾種食材 又可以食吓壽司飲杯青柑桔檸檬梳打解渴 大熱天時真係好辛苦唐揚魷魚鬚 夠脆細細份 辣辣地嘅沙律醬幾惹味名古屋便當蒲燒鯖魚 蒲燒鰻魚 挪威三文魚壽司2件配日式咖哩飯整體份量幾大份 鯖魚都算入味 倒上少量芝麻 鰻魚皮滑,油脂豐富 三文魚壽司🍣正常 紅蘿蔔薯仔粒日式咖喱汁佐飯食👍🏻
稻田食堂
葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖

飲杯青柑桔檸檬梳打解渴 大熱天時真係好辛苦
唐揚魷魚鬚 夠脆細細份 辣辣地嘅沙律醬幾惹味

名古屋便當
蒲燒鯖魚 蒲燒鰻魚 挪威三文魚壽司2件
配日式咖哩飯

2024-06-15 31 浏览
放工經過依間稻田食堂,d嘢食幾多選擇,同朋友見到有啲便當幾啱心水,就入咗去坐低食夜晚啦。朋友叫咗份迷你三色丼配麵豉湯,有一個魚生丼飯同一個鰻魚丼飯。整體都好食,鰻魚燒得好香口,肉質軟滑,冇乜骨,易入口。飯餸比例亦都合適,性價比好高。魚生好新鮮,份量足夠。我就叫咗鹿屋便當,見佢又有鰻魚又有鯖魚又有魚生,一次過滿足晒三個願望,另外仲有幾片豬頸肉。佢有得俾我揀咖喱汁或者燒汁,咁我就揀咗咖喱汁。便當另外有螺肉作為配菜。我哋另外都叫咗一份辣汁燒三文魚加州卷,幾惹味,燒三文魚好香,入口即溶,好食。整體嚟講,我覺得呢間稻田食堂嘅便當味道幾好,同埋有好多選擇,勁多款唔同便當,食物份量足夠又飽肚,性價比高。

我哋另外都叫咗一份辣汁燒三文魚加州卷,幾惹味,
燒三文魚好香,入口即溶,好食。

2024-06-12 46 浏览
出色便當 親民價錢!值得一試先叫三文魚味噌湯暖暖個胃 湯入面有肉質鮮嫩的三文魚與濃郁的味噌湯完美交織,極具鮮甜和滿足感。而青柑桔柚子梳打則是一款別出心裁的清涼飲品,酸甜交織,解膩順口。接著,人氣推介的蝦爺爺夠躧串是一道令人垂涎的小吃,香脆可口的炸蝦配上爽脆的蔬菜,滋味豐富而不膩人。主打秋田便當則是一個精緻的日式便當套餐,色香味俱佳,飽足又健康 入面有脆香吉列雞扒和煮豬軟骨搭配咖哩飯,是相當經典的日式主菜組合。雞扒外皮酥脆多汁,軟骨Q彈爽口,與咖哩飯的醇厚香氣完美融合。刺身則自帶新鮮優質的海鮮風味,三文魚和帶子鮮嫩可口,甜蝦肥美飽滿。這間餐廳的菜品質素高,口味出眾,定能滿足各類食客的需求。無論是想來一頓正式日式大餐,抑或尋找一些清新爽口的小吃,這裡絕對是不錯的選擇。
出色便當 親民價錢!值得一試

2024-06-07
2024-06-11 39 浏览
今日同朋友去咗葵芳行街 晏就已經係葵廣掃咗街 夜晚想食下其他野 上網見呢間日式小店都幾高評價咁又多選擇 除咗有唔同嘅便當 仲有刺身 壽司 揚物 串燒 燒肉 拉麵等等春田便當蒲燒鰻魚1客 照燒脆骨雞肉丸子1串 刺身三種 (三文魚2件 帶子2件 有頭甜蝦1隻) 咖喱飯 味附螺肉 鰻魚燒到好香 肉質幾厚實 脆骨雞肉丸子食落脆脆地好有口感 三款跟餐嘅刺身都好新鮮 咖喱飯同螺肉嘅份量好多 係日式咖喱嚟唔會太辣帶有少少甜味 總括嚟講呢個便當豐富得嚟性價比極高! 灸燒左口魚裙邊壽司 (2件)第一次食呢款壽司係有2片左口魚裙邊! 平時出去食親都淨係得1片 灸燒過嘅左口魚裙邊入口即溶 灸燒帶子壽司 (2件)帶子嘅肉質好飽滿 經過灸燒之後仲增添咗一種焦香味挪威三文魚腩壽司 (2件)三文魚腩入口軟腍 油脂豐富而均勻 山形松葉蟹膏蟹棒軍艦 (2件)啖啖肉嘅蟹棒再配埋濃濃嘅蟹膏 唔洗點豉油食已經好鮮甜

春田便當

灸燒左口魚裙邊壽司 (2件)

灸燒帶子壽司 (2件)
帶子嘅肉質好飽滿 經過灸燒之後仲增添咗一種焦香味

挪威三文魚腩壽司 (2件)
三文魚腩入口軟腍 油脂豐富而均勻

山形松葉蟹膏蟹棒軍艦 (2件)
啖啖肉嘅蟹棒再配埋濃濃嘅蟹膏 唔洗點豉油食已經好鮮甜
餐廳雖然離葵芳廣場有點遠,不過這裡附近其實也有很多餐廳,也是挺方便的,而且算是挺用心的日式小店,質素都挺高!還有性價比更高的外賣餐單!秋田便當(92元)便當真的很豐富,一次過滿足到你所有想吃的東西,有大大塊炸得外脆內嫩的雞扒,燉煮得軟爛的豬軟骨,開胃的辣味螺肉,還配有咖哩飯,不過被我轉了做燒汁飯,最重要還是包括了三款刺身,而且質素都挺不錯!鮮選火炙壽司配迷你手打稻庭烏冬(88元)一共有六款不同的壽司,有蝦,牛肉,三文魚,鰻魚,左口魚邊和玉子,也挺豐富的搭配,隨便單點1件都可能十多元或以上了,這一次就能吃到,而且質素都挺高,即叫即整,火炙香味香濃!稻庭烏冬亦很嫩滑又有彈性。唐揚魷魚鬚(午餐加配24元)性價比挺高的,份量比想像中高,炸得香脆爽滑。日式蜜糖烤雞翼(午餐加配15元)味道很香甜,蜜糖味濃,肉質嫩滑。

秋田便當(92元)

鮮選火炙壽司配迷你手打稻庭烏冬(88元)

唐揚魷魚鬚(午餐加配24元)

性價比挺高的,份量比想像中高,炸得香脆爽滑。

日式蜜糖烤雞翼(午餐加配15元)
味道很香甜,蜜糖味濃,肉質嫩滑。

2024-06-08
2024-06-04 303 浏览
丫媽今晚做無飯主婦, 叫我收工買埋外賣返屋企開餐。係仁芳街附近行咗個round, 見到呢間日式餐廳供應多款便當配搭, 於是就入去點咗兩個便當外賣。 所供應嘅便當每款都好吸引同豐富, default為咖哩飯, 亦可加錢轉湯烏冬/芝士咖哩撈烏冬。 沖繩便當:包括有三款刺身 (三文魚2件、帶子2件、甜蝦), 雖算不上厚切, 但每款都很鮮, 仲有螺肉做前菜小食, 可算過下口癮。便當外賣盒都放得整齊, 吉列千層芝心豬扒內嘅芝士餡料溶化, 外脆內軟嫩;汁燒金菇牛肉卷, 金菇牛肉卷吸了鹹甜汁燒醬, 美味又有層次, 所配搭嘅咖哩飯有甜甜咖哩香, 咖哩汁中有少少好林嘅蘿蔔同薯粒。 鹿兒島便當:同樣有刺身三款 (三文魚2件、帶子2件、甜蝦) 、螺肉呢款便當我仲加咗$12將飯轉芝士咖哩撈烏冬, 整片芝士佈上面層再火灸, 食之前撈埋一齊食, 芝士令烏冬更為creamy。便當配搭4件汁煮豬軟骨, 肉林得可以梳梳撕開, 軟骨好林, 不是爽脆口感果種, 另有兩隻吉列大蝦, 不過吉列皮稍為厚咗d。 另外單點咗----辣油油燒三文魚加州卷飯卷包住了青瓜、蛋、蟹柳, 食落好有層次。面層佈上火灸三文魚片, 不但滲出了魚油,

沖繩便當:
沖繩便當

鹿兒島便當:
同樣有刺身三款 (三文魚2件、帶子2件、甜蝦) 、螺肉
鹿兒島便當

另外單點咗----辣油油燒三文魚加州卷
飯卷包住了青瓜、蛋、蟹柳, 食落好有層次。面層佈上火灸三文魚片, 不但滲出了魚油, 再加咗辣油炸蒜, 令味道更為香口惹味。
辣油油燒三文魚加州卷
2024-05-25