2019-03-04 1155 浏览
今日約左爸媽係isquare 睇戲,早一晚打算係openrice 搵定野食點知揀來揀去心多多打算放棄見到乜嘢就食乜嘢就係這個時候這間餐廳突然唔知係邊度走出來仲可以訂位添見食評都唔錯就試下啦去到見到裝修不算特別因係17樓都可以看到少少維港feel但打開menu 一睇有10幾款 “停售”心諗唔會中伏呀不過價錢係尖咀來講叫正常跟住唔識死咁叫左8樣野點知食物一來到放底聞到食物既香氣已經覺得好正覺得冇來錯樣樣都好好味但原本主打既烏冬就有一點普通可能是太幼沒口感但湯底值得一讚如果去尖沙咀想食居酒屋會再來這間
點知揀來揀去心多多
野菜粉魷魚
牛肉咖哩湯烏冬
  • 野菜炒魷魚
2019-02-25 962 浏览
Lunch time同事推介尼間食飯,所以無卜位咁上左去,不過都5算等太耐咁多人竟然有海景位坐,雖然得丁咁多內部係細既,但都逼到好多人用即棄餐具同事個餐豬肉牛舌set我揀既餐,牛肉張枱5夠位放咁大堆頭,又飯又烏冬,味道好好食,味道全部都5算濃,而且份量係可以岩岩好食晒,個牛值得一讚,佢係酸酸地非常開胃,而且好驚喜,嫩滑,唯一要講就係我果2舊鯖魚好多骨,但其他人又無乜Lunch食窗邊好晒所以要有心理準備,但咁食lunch有景又好食又多野食好滿足

咁多人竟然有海景位坐,雖然得丁咁多

內部係細既,但都逼到好多人

用即棄餐具

同事個餐豬肉

牛舌set

我揀既餐,牛肉

Lunch食窗邊好晒
所以要有心理準備,但咁食lunch有景又好食又多野食好滿足

2019-02-17 723 浏览
朋友成日話稻庭養助好好食,我終於試咗,果真無令我失望!.先講招牌菜稻庭冷烏冬,哩隻烏冬幾特別,比較幼身爽口~麻醬都同超市買到嗰種唔同,食得出係餐廳自己調製嘅。除咗麻醬味仲有花生醬味,配埋烏冬一齊食好香好夾‼️.迷你鰻魚飯嘅鰻魚厚身肥美,燒得剛剛好帶點炭香味~不過醬汁有啲鹹,落得好重手,但配埋生菜食都唔錯👍🏻.明太子玉子燒同埋燒秋刀魚都好味啊☺️整體嚟講哩間餐廳都幾好,只係對我嚟講有少少重口味😆
朋友成日話稻庭養助好好食,我終於試咗,果真無令我失望!

3K
2019-01-21 796 浏览
開放式廚房,廚師與店員的默契,管理得井井有條。食物水準平均,價錢定價合理,可推介之一。蔥燒玉子熱呼呼的,蛋味香濃,軟熟香檽,蔥粒的混入增添香口惹味感。和牛燒肉肉質尚算軟腍,熟度過火了一點,牛香略為遜色。特大生蠔蠔隻手掌大,非常有口感。鮮味顯著。可惜酸汁的層次末能盡顯蠔的鮮味。青森縣豚肉湯烏冬果然係招牌烏冬最得我心。湯頭清甜,越飲越想飲。稲庭烏冬幼滑,無得輸。豚肉肉香味濃,軟熟。烏冬必食之選。邊飲邊食,三五知己聚會的好地方。

蔥燒玉子
熱呼呼的,蛋味香濃,軟熟香檽,蔥粒的混入增添香口惹味感。

和牛燒肉
肉質尚算軟腍,熟度過火了一點,牛香略為遜色。

特大生蠔

青森縣豚肉湯烏冬

邊飲邊食,三五知己聚會的好地方。
2019-01-20
2019-01-13 643 浏览
最重要的先說: 地址雖說在北京道,大廈出入口卻在開在漢口道那邊。 店在大廈17樓,電梯內其中一邊的按鈕卻沒有'17',大廈管理員說用另一邊的按鈕就是了。 短短一星期去了兩趟,記得系統好像不容許短時間內兩篇食記,就合併好了。 12月18日 大抵接近假期,今明兩天中午網上訂座都滿了,幸好家人自告奮勇提早到達,walk-in尚有座位。 除了常設的Menu外,還有午間特備餐牌,考慮到時間與預算,最終在常設餐牌裡選了便當(上) 和 Mini Set (B). 留意:便當(上) 之外還有 便當(特上),Mini Set 則是小型的冷/熱烏冬配搭一個迷你飯。 此店的烏冬今年初(竟然)在新加坡見識過,麵身幼細,入口爽滑,還有點所謂「彈牙」感覺。 以前在其他地方吃冷烏冬(以至冷蕎麥麵),總是烏冬獨立擺放,然後蘸醬汁再入口。這裡的烏冬盛在碗裡,碗中有冰凍的湯,湯有陣陣薑味。 比較喜歡這種食法,一來滋味更佳,再者吃起來方便一點,從碗夾起直接入口即可。 店以稻庭為名,好吃的卻不只烏冬。燒物亦不錯,便當(上) 當中的燒豬肉與燒鯖魚,Mini Set (B)裡的牛舌,都燒得可口。 12月25日 聖誕日舊地重臨,1
最重要的先說:

地址雖說在北京道,大廈出入口卻在開在漢口道那邊。

12月18日

Mini Set

便當(上)

12月25日

聖誕日舊地重臨,1:30pm 抵達,空桌佔大半數,大概少了平日的上班族,又或是大家之前通宵作樂,還未起床用膳。

這次再次點了Mini Set, 人多, 把當中的冷烏冬加大了,上次配牛舌飯,今次換作山芋蓉。近日吃肉不少,想清淡一些。

家人則分別要了牛舌定食,還有燒雞扒熱烏冬。

山芋蓉還是頭一趟吃,白色糊狀,外貌不討好,入口卻清新,拌飯一流。一邊吃一邊想,某天若要來個Green Monday的時候,真可再考慮這個。嫌味道過份清淡者,可混醬油或日式芥辣,不過我還是偏愛原味。

牛舌今天有些微煙韌了,感覺還是一個禮拜前吃過的較佳。
燒牛舌定食

燒雞扒的皮沾上了芝麻,極其香口。平日吃雞總會去皮,今次......捨不得也,連環吃了兩塊,滋味可想而知。
2018-12-25
Mini Set
便當(上)
燒牛舌定食
  • 冷烏冬
  • 便當
2019-01-13 476 浏览
朋友說是稻庭養助的烏冬,是他食過最美味的烏冬,便來試一試。稻庭養助有兩間分店,一間在紅磡,另一間在尖沙咀的太子大廈17樓。由於整幢大廈樓上數間食肆,於晚飯時間都會大排長龍。我與朋友在晚上七點鐘到,都要等大概八分鐘lift才能到達。晚上七點零到,都無需等位,但到八點左右,便全場爆滿。餐廳採取開放式廚房的設計,有bar枱位及table 座位。有幸的是,今次被安排到坐窗口位。雖然大部份都是樓景,但遠眺都能看到少少海景,八點時也能欣賞到幻彩泳香江🌆顧名思義,餐廳是採用採用稻庭烏冬,據聞於日本是與讚岐烏冬及水澤烏冬齊名。現場店內介紹,這間店的烏冬是人手製造的,製麵過程繁複,長達4天。與普通食的烏冬不同,這裏的烏冬屬於扁細型,口感彈牙,容易咀嚼。每碗烏冬大概是百零蚊左右。我與友人選了蕃茄豚肉烏冬及天婦羅蝦烏冬。蕃茄味相當濃郁👍🏻可惜豚肉偏韌天婦羅🍤炸得脆口,沒有很厚的粉漿。麵湯也相當清。除了麵,也有不同的小食可供選擇。我們選了推薦的蟹肉蛋餅。蛋相當滑,咀淡淡蟹肉🦀。但我認為蟹肉味偏啖,被蛋味完全蓋過。是不是如友人所說的最美味烏冬,就見人見智了!
朋友說是稻庭養助的烏冬,是他食過最美味的烏冬,便來試一試。

蕃茄味相當濃郁👍🏻可惜豚肉偏韌

天婦羅🍤炸得脆口,沒有很厚的粉漿。麵湯也相當清。

是不是如友人所說的最美味烏冬,就見人見智了!
2018-12-31 400 浏览
投入社會大學多年,口味都轉變得清淡。今日相約朋友於尖沙咀,卻想不到食什麼。要不是太貴就是連鎖餐廳。剛好路經北京道就見到餐廳廣告,見價錢合理就上樓去了。雖然沒有訂位,但可能到達時已不早,沒需要等位便直接入座。先看餐牌,有手寫的推介,亦有圖餐本,其實都是一樣的,但手寫的有點難看,都是有圖的好看點。下單時職員是說英文,應該係日本人吧!令餐廳感覺很地道。等候食物時周邊客人有不少都是日本人,我想食物都應該很正宗吧!我就點了豚肉湯烏冬,朋友則是炸蠔烏冬,另加小食明太子玉子燒和魚餅烏冬夠清淡,還有牛蒡,聽說很有益的。小食都不過不失,魚餅有四片,夠彈牙,是不錯的選擇,但未去到非常好食。

2018-11-30
2018-12-27 343 浏览
今日呢黎尖沙咀拎返隻手錶就諗到呢間餐廳我叫左個燒豚肉定食🐷就叫左燒雞扒定食先講下我份燒豚肉 肉質比較軟嫩 配左個塭燒汁所以都唔會有so味 岩岩去完轉日本🇯🇵 成程專食豚肉 所以對佢寄予厚望 不過拎日本黎比係對佢唔公平既🙈 所以公道d講 還可以啦但戀人未滿既評價 原因係燒唔出豚味個種焦香味 覺得係用火箭係底面燒下 個醬汁直接dum係燒過既肉上面 令到豚肉濕笠笠 冇咁香脆 反而燒雞扒出色雞皮脆扑扑 雞肉白滑 不過配左個燒汁太濃蓋過左 焦香雞肉味另外白飯就太黏身 我個人鍾意一粒粒麵鼔湯太咸 完多謝收看
燒豚肉

2018-12-27
燒雞扒定食
  • 炸雞扒定食
2018-12-13 467 浏览
今晚同小學朋友聚會, 黎咗呢間出名烏冬的日式餐廳。呢間舖係樓上的, 估唔到坐無虛席, 去都唔齊人都唔入得, 可能係星期五的關係吧。一般日式餐廳的裝潢, 没有什麼特別。特別的是大部份客人和有幾個餐廳員工都是說日文的, 加埋D日本禮儀動作。好像去了日本似的。我們點了豚肉湯烏冬、豚腩蕃茄烏冬、豚肉咖哩烏冬及三碗細烏冬(有冷有熱的)。叫了一些壽司、冷豆腐、蛋卷、火炙魚餅、鐡板燒餅山芋等等。我覺得豚肉咖哩烏冬好重口味, 湯好濃, "傑", 不合我口味。火炙魚餅食了再點了一次, 好食的。另外, 鐡板燒餅出芋好特別, 以為吃了會好飽滯, 但由於落了山芋, 吃落好爽口清新。整體食物不錯, 招呼周到, 價錢合理。只係覺得烏冬不是想像中出色。完。
2018-11-23
2018-12-11 443 浏览
烏冬出色外,其他小食也很出色,服務一流,預早訂坐餐廳安排了窗邊位置,可以看到海景😍,唯一就係原來叫酒類是必需加上佐酒小食(20蚊),問題不大,只係如果有多一兩款佐酒小食選擇會開心d, 其他都很滿意,會再幫襯👍
  • 烏冬
2018-12-06 457 浏览
舊同事推介呢間日本餐廳。我聽個名仲以為係食烏冬嘅,不過睇一睇openrice食評,原來烏冬都係呢度出名嘅食品之一。坐低口渴,先叫兩杯生啤。不過呢度嘅生啤得第一個牌子,冇得揀。前菜叫咗個納豆沙律,其他餐廳少見。 納豆同海帶本身都冇乜味,加返個 sauce 啱啱好 不過菜都幾新鮮。跟住係鹽燒牛脷,100蚊都有好多塊牛脷。 牛脷燒得好嫩滑,我覺得再燒熱少少就更加好。燒三文魚腩,生熟程度啱啱好。番茄芝士炸雞,醬汁濃咗少少。有幾舊我夾起以為係雞,但食落係薯仔。呢個燒豬腩肉飯,十分好吃。最後叫埋個炸雞軟骨送啤酒。同出邊啲餐廳唔同,唔會淨係食一舊舊厚嘅炸粉,同埋真係有 雞軟骨味。同場都有幾多日本人幫襯,舊同事冇介紹錯!

生啤

納豆沙律

燒三文魚腩,生熟程度啱啱好。

呢個燒豬腩肉飯,十分好吃。

同場都有幾多日本人幫襯,舊同事冇介紹錯!

2018-12-04
2018-10-29 826 浏览
今日同朋友行完尖沙咀,忽然好想食日本嘢,出面又多人等位,行到Adidas 附近,發現一間上樓嘅日本嘢,叫稻庭養助,咁熟嘅哦。。。我記起了,原來我食過紅磡嗰間,質數唔錯,仲有好多日本人食!由於冇book枱,我地只能坐bar枱,但都好舒服😌一坐底,我已經決定要點藕餅同蛋卷,因為真係超好食!我最中意食呢度嘅蓮藕餅,炸粉又唔厚,必食仲有芝士蛋卷,超正,蛋又夠厚,芝士必哂出來,我俾100分然後再叫一個炸雞沙律🥗,分量都幾大架!$78其實一d都唔呢。。。再加多個豚肉蕃茄湯拉麵🍜,已經夠哂飽肚!蕃茄湯夠哂濃郁未食完呢餐,我已期待下一次再來臨

一坐底,我已經決定要點藕餅同蛋卷,因為真係超好食!

我最中意食呢度嘅蓮藕餅,炸粉又唔厚,必食

仲有芝士蛋卷,超正,蛋又夠厚,芝士必哂出來,我俾100分

然後再叫一個炸雞沙律🥗,分量都幾大架!
$78其實一d都唔呢。。。

再加多個豚肉蕃茄湯拉麵🍜,已經夠哂飽肚!
蕃茄湯夠哂濃郁

未食完呢餐,我已期待下一次再來臨
2018-10-20
  • 蓮根豚肉夾餅
  • 芝士蛋卷
2018-10-21 709 浏览
it's a nice japanese restaurant🍴🍢🍱🍣🍙🍶❤️One of my favourite lunch place💕..尖沙咀林林食肆當中,日本菜真的是百吃不厭的。當中呢間日本店都是今年中期才開業,主打的稻庭烏冬 勻是由日本直送的。雖然店舖不大,但因店裡有約一半都是日本人主理的,質數當然也有保證;水準也就維持得到的,從餐具既擺盤/餐牌既設計也能看出日本人對食物表達/細節安排既執著。在這店用餐,真的有種去了日本既感覺。令人在忙碌的工作中,有一個日本的小時光呢💕炸物`刺身`鍋物`燒物`魚生飯`沙律`定食`烏冬,怎樣的配搭也應有盡有。岩晒我呢個花多眼亂 又喜歡嘗試各類不同菜式的我。看到漂亮精緻的食物放在眼前 真的會令人胃口大開,也真的欣賞日本人的飲食文化,總是一絲不苟 對食物既尊重呢。炸蠔炸得夠乾身 粉也很薄 真的不錯。基本上除了納豆外,其他食物總括來說 我都很滿意喔。雖知道納豆真的很健康有益,也深受當地日本人的喜愛。但我無論事隔多久 也真的受不了那獨特既味道呢。。假如你想挑戰一下或是想念納豆入飯的味道,不妨來來這間餐廳品嚐一下吧。哈哈.Nattou is a rea

炸蠔

納豆  -Nattou
Nattou is a really super heathly food in Japan.💕 You may try if you never try.😝
炸蠔
2018-10-17 623 浏览
朋友愛烏東。。所以揾到呢間專門店。。頭盤食個 炸牛蒡沙律。。牛蒡炸得香脆。。沙律新鮮。。蔥煎蛋捲。。好好味。。超正沾烏東。。濃湯计配合烏東好爽口。。好正湯烏柬。。清湯, 豚肉好香滑。。但烏東有少少淋。。都ok好味炒椰菜。。好清甜爽口。。又吾油膩。。好味鯖魚一夜干。。。愛魚,嘅人會覺得好有魚味。相反不好魚的就叫做腥味。。同埋都好多骨。。我俾合格啦。。煎帶子。。吾油膩兼好香滑。。。好正但要彈下。。佢清酒款式吾多。。想自帶又要收好貴開瓶。。希望佢地可諗下
朋友愛烏東。。所以揾到呢間專門店。。
頭盤食個 炸牛蒡沙律。。牛蒡炸得香脆。。沙律新鮮。。
蔥煎蛋捲。。好好味。。超正
沾烏東。。濃湯计配合烏東好爽口。。好正
炒椰菜。。好清甜爽口。。又吾油膩。。好味
煎帶子。。吾油膩兼好香滑。。。好正
2018-10-14
2018-10-05 4317 浏览
前陣子由於皮膚問題所以要介口。對我這種嘴嚵人來講,這就真慘過受極刑。所以今趟來到這裡,能吃到的東西是有限制的....當我望著太太及小友在享受著炸蠔之時,小弟就只得望門輕嘆,得個睇字矣....最近才知這間烏冬專門店在尖咀一幢新商廈內開了分店。雖說她是以烏冬作主打,但在餐牌上,您仍是會找到有不少沙律前菜小吃、燒物及煑物的選擇....日本人一向很喜歡吃薯仔沙律的,而在弄這個亦很在行。今天食到的這一小砵,薯仔是以挺豪邁的方式,以一粒粒的形狀奉客而不是慣常的薯蓉狀態。這樣食起來反倒更有咬口更實在,我是挺buy的....介口期間,肉類方面只能吃豬及丁點的雞。無奈的我,只有點一客特上豚腩飯獨享....不要看那盛飯與肉的盒好像很小,但食起來份量倒是足夠有餘。豚腩肉肉質肥美軟嫩但卻沒給人有膩的口感,原因在於舖面的那堆蔥粒及柚子蘿蔔茸。墊底的白米飯沾滿了頂頭的肉汁,亦顯得份外美味....另外的主食,當然少不了店自慢的烏冬了....點一碗豚肉湯烏冬 (無錯,又係豬)。湯清而味濃,肉軟嫩易咬,烏冬質感煙齦,可算是接近滿分之作....另外一些甚麼炸薯餅或吉列蠔,我都沒得吃。唯有扁扁嘴地再追加一份白雞湯水餃...

另外的主食,當然少不了店自慢的烏冬了....

點一碗豚肉湯烏冬 (無錯,又係豬
另外一些甚麼炸薯餅或吉列蠔,我都沒得吃。唯有扁扁嘴地再追加一份白雞湯水餃....

雞湯頭十分的甜;餃子樣子漲卜卜的,裡頭包滿了椰菜及豚肉,入口juicy又香甜....

相比起其在紅磡的總店,食物水平可是有過之而無不及....若您是烏冬迷的話,就更不應錯過這兒的出品....