2021-05-06 237 浏览
今次中飯來到Vpoint新開既呢間餐廳,裝修靚,坐得都好舒服😌我嗌左白苦瓜牛腱肉套餐,有一個送,一碗湯,一碗飯,一份小食,半個蛋,不過量唔多,我一個女仔都覺得唔係咁飽。牛腱肉滋味濃郁,不過有小小油膩,白飯真係好細一碗,希望店家可以多加啲飯,少落啲油啦價錢唔算平,一人大概80幾蚊,加埋服務費。

苦瓜牛腱套餐

價錢唔算平,一人大概80幾蚊,加埋服務費。
苦瓜牛腱套餐
2021-05-04 310 浏览
訂座11:30,可惜門口要到差不多11:45至可以入。室內環境ok,因為位置係地庫,感覺唔夠開揚係一大短處,但勝在裝修算舒服,檯與檯之間有足夠空間。想試佢地嘅鵝,可惜話賣曬,我唸係因為太早未準備好。食物質素正常,最吸睛反而係個送餐機械人。服務上佳,雖然明顯唔熟手,不過態度搭夠。
訂座11:30,可惜門口要到差不多11:45至可以入。
2021-05-02 261 浏览
銅鑼灣登龍街開咗新嘅台式餐廳 我係俾佢個甜品再加上有下午茶而吸引入嚟嘅 佢係開喺地底位置 一落到地底入面超級大 基本上佢個格局係類似酒樓咁樣 真係第一次見咁大嘅台灣菜餐廳🥢🤣枱大 位置闊落 真係好唔似食台灣菜😅佢係用我最討厭嘅QR code落單😓可惜我諗將來全部餐廳都係咁落單📝就算係下午茶佢都係 偏貴嘅 可能啲錢落哂去裝修度啦😅🍜稻埕牛肉自家製手作麵 $70雖然就貴不過好足料 牛肉份量超級多 另外亦有溏心蛋🍳蘿蔔同埋紅蘿蔔🥕🔺湯底濃郁 唔會過鹹🔺麵質適中 唔會過淋 而且彈牙🔺牛肉淋淋地 有咬口我鍾意呢碗麵呀🥰🥒金銀蒜泥五花白肉 $58白肉入面係包住青瓜片🥒好香嘅蒜味 但係又唔會過鹹 食起嚟就出面淋入面爽口 又夾喎🤤⚫️黑芝麻豆腐 $38豆腐上面係鋪咗少少青瓜絲🥒芝麻味濃郁 建議撈勻啲令到每粒豆腐都沾上芝麻醬😋味道係超夾🥞Q版黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $58個名好長😂簡單講一句即係梳乎厘pancake🥞其實嚟到都唔算Q版😂如果正常size咪好大份🤔先講配料...🔸蕨餅有超多超濃郁嘅抹茶粉 抹茶苦苦地 蕨餅甜甜地 口感煙韌🥰🔸抺茶雪糕fail! 抹茶味好假 仲好重奶味 唔得😓🍿無啦啦側

枱大 位置闊落 真係好唔似食台灣菜😅

⚫️黑芝麻豆腐 $38

🥞Q版黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $58
🔸抺茶雪糕fail! 抹茶味好假 仲好重奶味 唔得😓
🍿無啦啦側邊有兩粒爆谷 又唔係脆 唔放好啲😂
🥞不過最主要係個梳乎厘班戟🔺勁好食啊😍啲珍珠唔單止喺面 入面都夾住好多珍珠 仲有佢入面雖然好多cream 但係個cream勁好食 唔太甜而且好滑😍

☕️手沖401次咖啡 (下午茶+$8)
咁特別嘅飲品 跟餐只係加$8又平喎🤔老老實實前兩年咁興400次咖啡 我一次都冇飲過😂今次就一於黎一杯401咖啡😂我諗原理一樣啦😅
杯嘢飲嚟到有好香嘅咖啡味 賣相亦不錯 我先就咁不一啖上面打401次嘅咖啡奶蓋..的確好滑 有平時飲芝士奶蓋嘅嗰綿密感😍不過呢種咖啡嘅味道係偏苦 始終係用好多咖啡粉製成

雖然呢間餐廳嘅價錢偏貴 但係都覺得可以搵日夜晚過嚟食吓 試多幾樣菜式🥢😋
2021-04-29 201 浏览
又貴又唔好食既台灣菜 啲米係生既 職員講話正常 我真係未聽過 個麵同係出面普通食差唔多 炸豬扒啲粉好多 除左個小食比較上正常就無其他 諗唔到有咩既原因下一次要去食 價格同食既完全唔成正比
2021-04-29
2021-04-25 295 浏览
醫完臉就去醫肚,去到登龍街,好似又無左幾間鋪又多左幾間新。最後揀左尼間台灣菜食。入到去裝修其實唔係好彩得出台灣style, 但帶住口罩都聞到有陣台灣臭豆腐味有d係夜市既感覺我同朋友一人叫左一個飯麵,因為入座果陣都比較夜,所以都唔考慮叫小菜慢慢食,要做十點灰姑娘我就叫左三寶牛肉麵,麵量岩岩好,三寶有筋(好冧,好膠,正正);牛肚(夠冧唔痴牙);牛腩(肉軟入味),湯底唔錯。朋友叫左鹽酥雞扒魯肉飯,聽佢講魯肉唔錯,送飯一流,份量超大,雞扒都大大件,我都食左舊,鬆脆,調味岩岩好,正。我地一致都覺得流心蛋好食!最後就點都要叫甜品,因為我地最初就係睇中佢先入尼食,雖然飽到不得了,但越食越幸福,佢係pancake梳乎厘,鬆軟唔過甜,cream有少少咸味cheese 中和,一流,珍珠冧但中間有咬口,黑糖隨自己心意落,超夾!抹茶雪糕都好配,完美!下次早d去可能會試下小菜,今次經驗足夠令人回頭再去同期待。
有d係夜市既感覺

我地一致都覺得流心蛋好食!

下次早d去可能會試下小菜,今次經驗足夠令人回頭再去同期待。

2021-04-03 670 浏览
路經登龍街,見到新開台灣鋪,落地下一試。可能是新開,未儲到人氣,中午時段都未滿座,整體評分高過標準。食物足料好味,非一般街鋪可比,環境舒適,位置相隔適中,價錢合理,可再試。
路經登龍街,見到新開台灣鋪,落地下一試。
可能是新開,未儲到人氣,中午時段都未滿座,
整體評分高過標準。
食物足料好味,非一般街鋪可比,
環境舒適,位置相隔適中,
價錢合理,可再試。
紅燒鮑魚伴麵
鹽酥豬排滷肉飯
不夠。臭豆腐
有趣送餐機械人
紅燒鮑魚伴麵
鹽酥豬排滷肉飯
不夠。臭豆腐
2021-04-02 1064 浏览
吃飯時間銅鑼灣幾乎間間滿座,在豋龍街見到這家餐廳有位,即刻入到開餐。餐廳環境簡潔舒適,淺色木質陪襯深色座椅,有個大算盤屏風,似是希望算盤打得巴巴響。點餐可以用二維碼,少了餐牌接觸可以放心下單,同時即時看到消費金額,心裏有預算。落單之後等左短短時間,機器人過來送餐,又一新的體驗。菜餚還是需人擺上餐檯。叫了苦瓜茶和米水,感覺清爽解暑。鵝肉煮的剛剛好,鹹香可口。滷肉飯和鵝菜感覺很台灣,鵝菜應該就是A菜吧。蒜泥五花白肉中間卷了青瓜,吃起來爽口清脆,完美組合。泡飯中有龍蝦而且魚湯鮮甜,台灣的米吃起來綿綿黏黏,相當順口。服務人員態度熱情,效率高。整餐飯食得開心又滿足。

鵝不是鴨肉

滷肉飯和鵝菜感覺很台灣,鵝菜應該就是A菜吧。
滷肉台梗米飯及鵝仔菜

蒜泥五花白肉中間卷了青瓜,吃起來爽口清脆,完美組合。
金銀蒜泥五花白肉

石鍋魚湯龍蝦泡飯

服務人員態度熱情,效率高。整餐飯食得開心又滿足。
2021-04-01
鵝不是鴨肉