2019-01-31 31 浏览
岩岩去完日本返唻, 特別掛住日本既野食!今日難得老公可以準時收工, 網上見OpenRice 多人介紹, 位置都好方便, 係正佐敦站同柯士甸站中間, 行路都係五分鐘可以到達, 我地book左七點鐘, 去到馬上安排入座, 今日分別叫左燒黑松露吉列牛同埋浦燒鰻魚飯, 擺位已經加哂分令人好有食慾, 流心蛋非常吸引, 個湯就清清地幾甜, 先講下個吉列牛, 佢有一個爐比你自己燒附送一舊牛脂肪, 燒落梗加香口, 牛肉既生熟情度可以自己控制, 燒完條邊仲好脆卜卜, 送飯一流!至於鰻魚飯, 一d都唔腥之餘仲冇骨, 撈埋飯素非常好味!餐廳仲設有六人枱, 一班朋友唻食飯gathering 都冇有怕!
2019-01-31 739 浏览
近排愛上左食吉列牛,所以今晚友人又帶我未食過既餐廳試下!呢間餐廳係佐敦比較靜少少既巷仔,近柯士甸站,我係佐敦港鐵站出大概行左5-10分鐘就到了!餐廳不算很大,有少少工業風,燈光柔和!我地大概6點幾去到既時候唔算好多人,但差唔多走果陣餐廳都差不多滿座了!今次點了一個吉列牛餐,一個芝士豚肉餐!板燒吉列牛配金魚湯定食($166),這裡的吉列牛油脂比較平均,不用燒得太耐,肉質鬆軟而且juicy,配埋附有的醬汁一齊食更加惹味!牛肉的份量都唔算太少,足足可以食哂成大碗飯!這裡的飯比出面的大碗,唔怕食唔飽,而且仲有飯素係上面!櫻花金魚湯,賣相很美,有肥美的金魚又有櫻花,金魚其實係蝦餃,店員提醒了要襯熱食,唔係就會變硬了!個湯清清地,岩哂食完吉列牛飲!芝士吉列豚肉定食($116),這款是不用燒的,已經整好俾你。芝士跟豚肉是分開的,可自行喜歡加幾多醬都得!唔倒落去又可以自己點黎食!兩款定食都包括有溏心蛋,蛋黃還有少少流心,味道淡淡地,唔會好濃!總括黎講,餐廳不算很大,店員都很落意介紹食物!食物價錢唔算太貴,質量都不錯,可以再返黎食!
近排愛上左食吉列牛,所以今晚友人又帶我未食過既餐廳試下!
今次點了一個吉列牛餐,一個芝士豚肉餐!
吉列牛

櫻花金魚湯

芝士吉列豚肉定食
芝士吉列豚肉

2019-01-29
  • 板燒吉列牛
2019-01-31 28 浏览
自己一向都好鐘意食吉列牛,見到呢間餐廳有黑松露吉列牛,當然要試一試啦!今日終於都試到喇,餐廳唔算好大,一入到去就聞到好大陣牛肉既香氣,令人垂涎三尺。店員亦好有禮貌同我地講,要燒到幾成熟先至嫩口同多汁,服務好唔錯☺️👍🏻《秘燒黑松露吉列牛配定食 》$186比黑松露深深吸引左,每舊牛肉都被黑松露吉列邊包圍住,牛肉色澤粉嫩,油脂分佈平均,口感軟稔唔會有硬硬既筋,牛味濃,入口散發濃濃既黑松露香,非常可口惹味,外脆內軟,每一啖都好滿足🥰。燒牛嘅器皿上有一舊牛嘅脂肪,用黎取代普通食油,令牛肉味道更好牛燒至五至七成熟,口感最嫩最多汁,配上奉上既醬汁更惹味。《板燒吉列牛配定食 》$146同樣外脆內軟,牛肉軟稔又juicy👍🏻👍🏻同樣十分出色!不過個人認為呢個口感比黑松露牛更好呢🥰青檸梳打 $26呢隻青檸梳打係我飲過最好飲嘅青檸梳打,一開始嗌既時候店員同我地講呢個梳打可能會好酸,但我鍾意飲酸野,所以最尾都嗌咗。味道好fresh同酸甜度岩岩好,啱晒鍾意飲酸野嘅朋友。櫻花汽水 $26見到佢係櫻花好似好好飲咁,所以就叫咗,但飲落係有啲失望,成支汽水得個甜味同埋冇乜櫻花味,可能我唔知道櫻花係咩味,但真係得個甜字,

《秘燒黑松露吉列牛配定食 》$186
牛燒至五至七成熟,口感最嫩最多汁,配上奉上既醬汁更惹味。

《板燒吉列牛配定食 》$146

青檸梳打 $26

櫻花汽水 $26
見到佢係櫻花好似好好飲咁,所以就叫咗,但飲落係有啲失望,成支汽水得個甜味同埋冇乜櫻花味,可能我唔知道櫻花係咩味,但真係得個甜字,唔太推薦呢支汽水。

整體性價比幾高,百多元就能夠享用到一個份量十足既定食,值得一吃再吃!
2019-01-30 36 浏览
之前先生係荃灣工作已經試過荃灣店話好味,今次佢帶我黎佐敦店食吉列牛。板燒吉列牛只係炸一炸再自行燒到岩自己既熟度,肉質油花唔錯好軟嫩又有汁有油香,明乎其實外脆內嫩,正,仲有糖心蛋有淡淡鹵過,都唔錯。飯係加左味素令飯更香更好食。浦燒原條鰻魚飯鰻魚好肥美,無咩骨,鍾意食鰻魚一定好滿足。清酒煮托托蜆酒味唔會太濃,加左蒜蓉辣椒碎湯底幾好飲,托托蜆幾肥美。餐廳全日免收加一very good, 餐廳裝修簡潔乾淨,野食味道真係唔錯,先生無介紹錯

浦燒原條鰻魚飯鰻魚好肥美,無咩骨,鍾意食鰻魚一定好滿足。

午餐
  • 浦燒原條鰻魚飯
  • 板燒吉列牛
2019-01-29 55 浏览
聽朋友講呢間餐廳係荃灣好多人排隊,幾好食,既然今次新開左係佐敦,近我多d,一於同男朋友book左位去食。外面裝修得好似日本地道餐廳,有塊布寫住「秘」,係店名,好有氣氛。見到餐牌,樣樣都好吸引,所以同男朋友一人揀左一款,咁就可以share。我叫左浦燒原條鰻魚飯,晚市加配金魚湯定食,因為想試下條金魚。原來份量都幾多,鰻魚燒得好令,鋪係飯面,醬汁濃郁,重有一隻流心蛋切開一半。鰻魚都幾大條,長度岩岩係個木盒size。而金魚中間釀左魚肉,幾彈牙。店員重好細心提醒我地,要襯熱飲個湯。男朋友叫左板燒吉列牛,晚市加配定食。牛既份量都幾多,外面炸得好鬆脆。我地可以自己燒,決定燒到幾成熟,幾有趣既體驗。最後重加左個清酒煮蜆,估吾到d蜆咁大,幾清甜,辣辣地,幾入味。店員提醒我地,d蜆本身已經熟,煮熱少少就可以食,吾係會老,服務幾好。
2019-01-29 41 浏览
好幾次經過「秘」神神秘秘甘,今次就去睇下佢既真面目🤣🤣裝修的好型格,座位之間好寬敞✨原來主打係即燒吉列牛。 一場黎到緊係食主打🐮🐮🐮板燒吉列牛:雪花般的牛肉😍外層係略為炸過,可以鎖住肉汁,放上石板燒到自己鐘意既熟度,入口牛味濃郁。而驚喜之處🤩係我放左上板,完全唔記得片牛,一路係甘傾計,十成十熟透,點知入口一樣肉嫩多汁,食得出肉質高級😁 蒲燒原條鰻魚只係$78蚊,價錢超值。原條鰻魚真係好大,厚身彈牙,最緊要冇骨,淋上嘅鰻魚汁好味道😃配飯食就最岩。每款主食可加$58有櫻花金魚湯、流心蛋和飯。金魚真係好靚,打卡一流,連魚鱗都做埋,外表真係唔捨得食😍內裡其實係蝦餃,大大隻鮮蝦好彈牙,可惜皮可能要造型,有點厚。蛋:做到流心,好入味。白飯:加上大量飯素 超開胃✨飯都食多左

一場黎到緊係食主打🐮🐮🐮

每款主食可加$58有櫻花金魚湯、流心蛋和飯。

蛋:做到流心,好入味。
白飯:加上大量飯素 超開胃✨飯都食多左

2019-01-27 28 浏览
好耐之前喺荃灣總店食過,記得嗰時唔book位應該都冇機會食到!知佢開左出佐敦,都想再食。。臨去之前打去問左有冇位先敢去,怕摸門釘知道有位即係狗衝去!!好在都早去,仲有一半吉枱,我地叫左個吉列牛套餐配流心蛋+玫瑰金魚湯+飯素,超可愛呀個金魚湯!!好真實,裡面有d似蝦餃嘅感覺,好正~加埋飯素嘅飯係真係好味d, 連埋加列牛嘅醬,簡直一流~~另外男友叫左個芝士吉列豬扒,都好大份,炸得剛好,熱辣辣,好香口又唔會overcook. 好滿足的一餐

加埋飯素嘅飯係真係好味d, 連埋加列牛嘅醬,簡直一流~~

2019-01-27
在東京吉列牛是令很多人瘋狂排隊的餐廳之一,這一陣子在香港就流行了食吉列牛,不過香港吉列牛的價格都比較貴!朋友見我喜歡食吉列牛,就話我知他附近開了一間平價的吉列牛!!而且餐廳更不用收加一服務費。餐廳職員於我們入座後便立刻遞上熱水,服務貼心。我點了慢燒吉列牛加配金魚湯定食,價錢是108+58($162),比起外面的吉列牛還是便宜。金魚湯定食有(飯,湯和溏心蛋一顆),十分豐富。吉列牛外脆内軟,牛油的脂肪比例適中。我喜歡吉列牛的原因是可以自己動手燒!燒到幾成熟由自己話事,吉列牛燒至7成是最好的狀態,此時的牛肉不會過熟有肉汁而且牛肉依然軟霖,配上醬汁一起食用更是惹味。溏心蛋很甜,蛋白已經凝固,而蛋黃呈點點液狀和膏狀,十分美味。最後是這個金魚湯!!金魚湯造型好可愛,金魚栩栩如生。湯的味道比較清淡,本以爲金魚應該是年糕,誰知道裏面的内餡是蝦肉!外層就是煙韌的皮,像是吃蝦餃一樣,這道金魚湯真係好有創意。

餐廳職員於我們入座後便立刻遞上熱水,服務貼心。

慢燒吉列牛加配金魚湯定食

慢燒吉列牛

溏心蛋

2019-01-22
慢燒吉列牛加配金魚湯定食
慢燒吉列牛
溏心蛋
2019-01-23 301 浏览
「秘」之前喺荃灣食過,已經好鐘意,就算要排長龍都成日幫襯!依家係佐敦開咗分店,更近我公司,當然要去試下啦!跟總店一樣,沿用工業風,好看又跟板燒的風格很配合!板燒吉列牛定食 $146散叫吉列牛是$108,加$38會有秘之飯素、楓糖流心蛋和櫻花昆布湯。加入飯素的飯,又香又惹味,令人不自覺地整碗KO!以牛脂起鑊,以牛煮牛,原汁原味!是美國的安格斯牛小排,油脂分佈均勻,光看也令人食指大動!楓糖流心蛋除了濃香的蛋液外,仲額外多了一份清新的甜味,美味非常!吉列牛切片後,調味過的麵包糠仍緊緊裹著牛肉,十分香脆之餘,亦封鎖住肉汁,濃郁的肉汁在口腔內爆發,正到無朋友!浦燒原條鰻魚飯金魚湯定食 $136散叫鰻魚飯是$78,加$58會有秘之飯素、楓糖流心蛋和櫻花金魚湯。湯清中帶微甜,而金魚的體型也頗為大件!金魚之內有極多蝦肉,又爽又彈又甜,正!鰻魚的Size有點誇張,木盒也差點裝不下。鰻魚肥美肉厚,醬汁香濃,極為濃郁滋味!

跟總店一樣,沿用工業風,好看又跟板燒的風格很配合!

板燒吉列牛定食 $146
板燒吉列牛定食

加入飯素的飯,又香又惹味,令人不自覺地整碗KO!
板燒吉列牛定食

以牛脂起鑊,以牛煮牛,原汁原味!

板燒吉列牛定食

是美國的安格斯牛小排,油脂分佈均勻,光看也令人食指大動!

浦燒原條鰻魚飯金魚湯定食 $136
浦燒原條鰻魚飯金魚湯定食

湯清中帶微甜,而金魚的體型也頗為大件!
浦燒原條鰻魚飯金魚湯定食

金魚之內有極多蝦肉,又爽又彈又甜,正!

2019-01-22 150 浏览
上次喺荃灣經過秘,好吸引,但最後冇入到去食,之後先知原來佢佐敦有分店,就腳啲!呢啲燒吉列牛成日見人post,終於可以試下喇menu主要有板燒牛,仲有火鍋、鰻魚飯、其他小食。本身都想試下吉列牛嘅,但見到有就咁嘅牛肉,就覺得冇咁熱氣,試下呢個先~板燒安格斯牛 晚市加配定食($146)板燒安格斯牛 $108 + 晚市加配定食 $38終於有得打下卡喇~ 定食擺盤好精美成個set包左好多野,份量十足,物有所值,食完真係幾飽下。安格斯牛嘅份量十足,上餐嘅時候排到好靚🤤另外有一個迷你爐比我地自己燒~用肥膏搽咗個面先,防止癡底。因為係自己整嘅關係,可以控制熟嘅程度牛肉嘅油脂分佈好均勻,燒嗰陣已經聞到勁香嘅牛味,好吸引!店員會不時嚟為你加炭精,好細心秘之飯素:白飯就咁食好齋,加埋上面嘅紫菜同飯素配料一齊食,增加口感之餘,成個飯都好香好易入口。楓糖流心蛋:味道岩岩好,唔會太甜!🤓櫻花昆布湯:味道清清甜甜。記住趁熱飲呀!蒲燒原條鰻魚飯 晚市加配金魚湯定食($136)蒲燒原條鰻魚飯 $78 + 晚市加配金魚湯定食 $58鰻魚好大,大過手掌!肉質彈牙,淋上嘅鰻魚汁帶出鰻魚嘅鮮味,不過個人就嫌佢有啲太咸。 飯上依
呢啲燒吉列牛成日見人post,終於可以試下喇

menu主要有板燒牛,仲有火鍋、鰻魚飯、其他小食。

板燒安格斯牛 晚市加配定食
板燒安格斯牛 晚市加配定食($146)
板燒安格斯牛 $108 + 晚市加配定食 $38
終於有得打下卡喇~ 定食擺盤好精美

成個set包左好多野,份量十足,物有所值,食完真係幾飽下。
安格斯牛嘅份量十足,上餐嘅時候排到好靚🤤
另外有一個迷你爐比我地自己燒~
用肥膏搽咗個面先,防止癡底。
因為係自己整嘅關係,可以控制熟嘅程度

牛肉嘅油脂分佈好均勻,燒嗰陣已經聞到勁香嘅牛味,好吸引!
店員會不時嚟為你加炭精,好細心

秘之飯素
楓糖流心蛋
楓糖流心蛋:味道岩岩好,唔會太甜!🤓
櫻花昆布湯:味道清清甜甜。記住趁熱飲呀!
蒲燒原條鰻魚飯 晚市加配金魚湯定食
蒲燒原條鰻魚飯 晚市加配金魚湯定食($136)
蒲燒原條鰻魚飯 $78 + 晚市加配金魚湯定食 $58

鰻魚好大,大過手掌!
飯上依然係有飯素配料,好味!
金魚湯
呢個鰻魚飯我哋就加咗$58加配金魚湯定食,都係有流心蛋同湯,不過今次個湯就有條金魚喺入面,係蝦餃嚟架!
又睇得又食得,正呀

青提汽水;蘋果碳酸
青提汽水;蘋果碳酸($26@)
之前喺一間日本餐廳飲過,覺得好好味,見到呢度有都即刻嗌咗!

總括嚟講,呢度全部嘢食都係影相好靚嘅,味道又好好,最緊要嘅係,價錢唔貴!
抵試!
板燒安格斯牛 晚市加配定食
楓糖流心蛋
蒲燒原條鰻魚飯 晚市加配金魚湯定食
青提汽水;蘋果碳酸
2019-01-22 46 浏览
早幾日經過佐敦上網見附近有’秘’既分店,所以決定去食,因為我好鍾意食牛,仲要係板燒。鋪頭其實有點偏,但去到唔洗點等位已經贏了,比起其他分店等好耐已經差好遠,所以下次我都會選擇佐敦分店。未入鋪頭陣烤肉味已經飄左出來,如果間鋪位再開於多人經過的地點一定會更加多客人到。而且牛肉上到時,果然無令我們失望,真係好吸引,已經加快速度影相然後急不及待地食了。價錢算中等,質素比得上價錢。而且個飯加上特別配料及醬汁,真的很好味。
而且個飯加上特別配料及醬汁,真的很好味。
2019-01-16
2019-01-21 38 浏览
早就聽朋友說過秘係幾好食,而且價格相宜又不用加一服務費,可惜每次經過荃灣都大排長龍,最近聽說在佐敦開了分店,就趁平日晚上人流較少去吃吃看。身為饅魚控的我馬上被菜單的原條饅魚飯吸引著,就點了這個外加金魚湯定食。金魚其實是蝦餃來的,外型趣緻可愛,打卡必點之選。饅魚飯登場時整個嚇到,因為單點$78實在很划算,饅魚肥美厚身,烤得很香加埋加滿飯素的飯一起吃真的是一大享受。溏心蛋也很入味和溏漿滿滿,很好下飯 👍🏻朋友就點了板燒吉列牛加溏心蛋和櫻花湯。吉列牛是整塊預先炸過再切片的,在熱石板烤十幾秒左右就能吃,生熟隨自己控制都幾好。之前在東京旅行時也吃過這種,基本上都一模一樣。 牛肉質感軟淋,加上炸過的吉列外皮都幾好食,預先炸過更能鎖住牛肉中間的肉汁。 飯也是加了滿滿的飯素,非常可口。

金魚其實是蝦餃來的,外型趣緻可愛,打卡必點之選。
溏心蛋也很入味和溏漿滿滿,很好下飯 👍🏻

2019-01-21 54 浏览
吉烈牛並不是新鮮事,但的確難以搵一間有風味既!秘!裝潢有風格,掛飾特別,門外門內兩個世界!食物有質素,價錢比起其他實惠,一百元有找,有湯有飯有牛,金魚外形既蝦餃,有心思!飯內有多種配料及調味,獨特口感配上珍珠米,好味!——————吉列牛自行調節熟度,不韌,冇筋,油脂不夠可向店員再加!—————-鰻魚飯大碗!美味,皮脆肉嫩,一定夠食!—————-飲品多選擇,更有來自日本的碳酸飲料,孤陋寡聞係其他食店冇試過,試完又覺得幾好味。
吉烈牛並不是新鮮事,但的確難以搵一間有風味既!

秘!裝潢有風格,掛飾特別,門外門內兩個世界!

飯內有多種配料及調味,獨特口感配上珍珠米,好味!

——————吉列牛
自行調節熟度,不韌,冇筋,油脂不夠可向店員再加!

—————-鰻魚飯
大碗!美味,皮脆肉嫩,一定夠食!

—————-飲品
2019-01-18 69 浏览
一人一鍋邊爐試,一人一爐燒肉真係好得意,即燒即食熱辣辣,又過癮。原條鰻魚味道唔錯,不過可以再熱一點,鰻魚魚味不太濃烈,冇辦法啦,個燒安格斯牛咁搶曬風頭!之前係荃灣見到已經很想食,但奈何本人住將軍澳實在太遠,依家係佐敦偉晴街開咗分店,佐敦站或者柯士甸站出都好近,餐牌款式唔算多,可能價錢未必係最底,但勝在用料夠靚夠精!!值得推介嘅一間小店,用心製作,值得支持!我相信有大家嘅支持,香港唔會只得連鎖餐廳,都會有更多特色嘅食店生存!

燒安格斯牛
原條鰻魚
燒安格斯牛
原條鰻魚
2019-01-17 49 浏览
星期日中午時間去食一d都唔多人,可能係新開嘅關係,又唔係大街位置,所以比較唔顯眼。餐廳嘅裝修裝比人嘅感覺係貴價日本餐廳,但望返佢哋嘅menu,最貴嗰個set都唔洗$200我就只係得兩個主食可以選擇,浦燒原條鰻魚飯($78)同芝士吉列豚肉($78),加$20轉定食配埋個秘之飯素同楓糖流心蛋,成個餐$100有找然後好多人話平野無好野,呢個觀念就真係大錯特錯啦!$78食到原條鰻魚,仲要係厚肉多汁,入口充滿魚油香,又有少少焦香味,係香港呢個鰻魚算係相當高質呀而個吉列豚肉都好出色,炸粉唔厚,豚肉又唔會乾,一咬就咬得開,食落唔會膩又無好熱氣嘅感覺,芝士汁另上唔會令到d吉列豚肉浸到林晒,呢個位係細心嘅芝士汁好滑,奶味比較重,同出面平時食嘅芝士汁有少少唔同,都幾夾d吉列豚肉嘅,但我個人覺得唔沾芝士汁好食d加配嘅秘之飯素就無咩特別,只係一般買日本食材嘅地方買到嘅飯素......個楓糖流心蛋就偏甜,但隻蛋嘅半生熟程度係唔錯嘅!另外我仲試咗佢個避風塘軟殼蟹($58),足足有兩隻完整嘅軟殼蟹抵食到爆!有勁多炸蒜,熱辣辣好香口好正!
然後好多人話平野無好野,呢個觀念就真係大錯特錯啦!

抵食到爆!有勁多炸蒜,熱辣辣好香口好正!
  • 浦燒原條鰻魚飯