2005-10-28 9 浏览
No special la............ simple cusinie & light taste, $$$$$ not reasonable........no services..............but has to charge 10%..............no next time la.......
2005-10-27 23 浏览
睇完食評琴日同我個至愛去左試菜, overall呢講都唔錯, 係d環境普通左d,冇嘜韓國feel. 但尚算乾淨.菜式方面:我地叫左(1) 年糕炆牛肋骨,"正" d牛肋骨同蘿蔔炆得好入味. 78/2 pcs(2) 餃子湯(唔係好記得個名), 有大概8隻韓式菜肉餃子跟湯一齊上, 都幾好味, 不太辣. $65(3)雜菜牛肉石頭鍋飯,這個我覺得一般咁啦,無太大驚喜,可能太少牛肉,如果加少少牛肉汁仲正.我仲將餃子湯撈埋d飯焦比我個honey食,佢話咁都幾正*前菜有三款都幾好味,如果鐘意食既話,不妨叫佢地幫你添,唔使額外收錢.服務方面: Serve 我地個個外籍女傭,佢都好有禮貌,又好笑容.我地倆個人總共食左230蚊包埋加一,價錢尚可接受.ps.總括呢講都不錯,大家不妨試下
係d環境普通左d,冇嘜韓國feel. 但尚算乾淨.

菜式方面:我地叫左

我地倆個人總共食左230蚊包埋加一,價錢尚可接受.

ps.總括呢講都不錯,大家不妨試下

2005-10-27 1 浏览
店舖雖少, 但店員非常有禮貌, 食物味道好好!!價錢化算, 會再幫襯!!
店舖雖少, 但店員非常有禮貌, 食物味道好好!!
價錢化算, 會再幫襯!!
2005-10-24 8 浏览
非常韓味的小店!服務不錯味逍很地道韓式
非常韓味的小店!
服務不錯
味逍很地道韓式
2005-10-08 15 浏览
本身唔食得辣,所以覺得昔麻麻地... 男友就覺得好食,不過我地面壁,發現有好多一隻隻蚊滋,唔知向邊樹飛黎!!其他地方尚算乾淨.叫左泡菜辛辣麵- 竟然有蛋絲,男友唔食得蛋,唯有我食,不過太辣,食唔哂.... 一個麵竟然要45蚊,以為有多個一個麵餅,可惜得一個......好貴呀!泡菜餃子- 幾好味,不過又係辣.....魚片泡菜年糕鍋- 好辣,味道普通!!整體都幾貴下,唔係太抵,不過個環境就好家庭feel,服務都幾好!!

叫左

泡菜餃子- 幾好味,不過又係辣.....
魚片泡菜年糕鍋- 好辣,味道普通!!

2005-10-04 8 浏览
店小vs 光猛韓婦老闆vs東南亞女侍應韓婦細心擺餐具vs女侍應隨意收拾殘羹精緻菜式vs低檔餐具桌椅討厭的加一vs韓婦緊握「找錢兜」總結:期望別大,值得一試.
店小vs 光猛
韓婦老闆vs東南亞女侍應
韓婦細心擺餐具vs女侍應隨意收拾殘羹
精緻菜式vs低檔餐具桌椅
討厭的加一vs韓婦緊握「找錢兜」
總結:期望別大,值得一試.
2005-09-26 9 浏览
次次經過小韓國, 這小店都客滿, 心想一定要一試, 再黎open rice睇下, 成條街應該呢間最試得過!兩個人, 星期日, 晚上6:45, 去到的時間都仲有位.- 牛肋骨1pcs $38- 海鮮煎蔥餅$56- 古方牛肉年糕$120另收加一前菜下面的網友讚過了, 係正, 但未至於要refill果隻.牛肋骨- 牛肋骨好腍, 一入口即溶, 有肉味, 超正! 紅蘿蔔一般, 但白蘿蔔好甜, 冬茹好食; 一絕!!!!!海鮮煎蔥餅- 似似地佛山的"薄餐", 材料普通, 有d油, 食完好鬼飽, 味道只是一般, 可以不吃...牛肉年糕- 類似免治牛包住一條年糕, 有5大舊, 應該係即制, 因為都要等同埋最後先出, 食完上面d野己經食唔落...其實唔太特別...ok咁啦!服務ok啦, 無咩特別, service我地的係賓賓, 店主無想像中咁靚女, 不過好斯文(女友話佢有長今feel), 飲野好貴, around HK15.店子很乾淨, 吃得很舒服.Overall不錯, 有下次~

兩個人, 星期日, 晚上6:45, 去到的時間都仲有位.
- 牛肋骨1pcs $38
- 海鮮煎蔥餅$56
- 古方牛肉年糕$120
另收加一

店子很乾淨, 吃得很舒服.

Overall不錯, 有下次~
2005-09-25 16 浏览
同朋友去食之前睇咗啲食評, 好似幾好咁當然佢係唔係差, 但係無expect中咁好
同朋友去食
之前睇咗啲食評, 好似幾好咁
當然佢係唔係差, 但係無expect中咁好
2005-09-21 14 浏览
幫襯呢間係因為剛食完間好鬼谷氣..係隔離食韓燒的舖頭又食唔飽, 咁岩見到呢間咁光猛, 又有價錢牌, 又有相睇既舖頭, 好想試下!點知睇番原來有咁多好評播..總之一早揀"秀" 食啦^_^麥茶- 好香...不是普通的中國茶kimchi 前菜- 好有水準, 好有心機, preserve 既時間又夠, 食到佢地的心機, 我同朋友食唔夠, 仲叫佢地俾多少少我地呢. ;)辣肉泡菜炒年糕- 洋蔥好香好甜, 肉多, 年糕可以多少少, 唔算太辣, 好好味! 石頭海鮮飯- 飯焦好好味, 份量大少少就好喇!老闆娘"阿秀"佢好靚女又友善, 招呼得好好 下次我同朋友都會再來試, 會試多d 款式! good food, good service! ps> 唔知可唔可以帶韓國燒酒入黎飲呢? 我見佢冇得賣..但係覺得佢可以俾人客帶入黎飲就好喇.好似居酒屋feel 會更地道
點知睇番原來有咁多好評播..總之一早揀"秀" 食啦^_^

麥茶- 好香...不是普通的中國茶
石頭海鮮飯- 飯焦好好味, 份量大少少就好喇!
老闆娘"阿秀"佢好靚女又友善, 招呼得好好

2005-09-21 11 浏览
This is a simple but nice restaurant.It also reminds me the days in Sydney as I live in a Korean Zone.The Korean lady was nice and the style was said to be "warm family" type. Just like mummy cooking you a nice meal that kind of feeling.Overall this is a pleasent dining.Food is up to Korean Standard esp. for the Kim CHi. You can taste they have made an effort.

2005-09-18 8 浏览
晚上和主管到附近入貨, 順道來這處吃韓餐, 此店是心中之選, 步入金巴利街時一直向前走時也走過了門, 反而主管被光猛的門面吸引著, 停步在門前看餐版, 還說不用找, 就這間吧, 而我這個帶路的要待進門前才發現原來巳找對了門號。步入店內環境雖小, 但清潔乾淨, 店員帶著笑容有禮地遞過餐牌, 兩人研究一番, 肉類主要是牛, 所以只點了泡菜石頭鍋飯和海鮮煎餅, 還想點多個餃子, 但最後被人制止了:-(先上檯的是泡菜石頭鍋飯, 急不及待的向鍋底內挖, 飯焦被翻了出來, 石鍋熱氣迫人, 生蛋混於飯內也熟透了。鍋內另有蘿蔔絲, 菇, 泡菜, 芽菜, 材料各佔一方, 顏色鮮明, 原本是味道清淡, 混了醬來吃即時變得惹味。海鮮煎餅, 用輕火煎烤, 軟身又帶點咬口, 主要材料是魷魚及青口, 此兩款也不是我喜愛的海鮮, 但也不會被我抗拒, 大半份量也給我吃掉了。

2005-09-14 5 浏览
上次是與太座同來,發現這裡不錯,但畢竟兩個人來,能吃的東西不多。同幾位相熟的食友談起,原來大家都有一般的經歷,就是想吃的太多,但人太少,所以就發起來吃一吃。這裡只是小店,十三位食友,已霸佔店內一半的地方。餐牌選擇不算多,仗著人多,都可以想叫就叫,主要是幾味特色食品,加幾味小吃及石頭飯、冷麵等。前菜四碟五款,有泡菜、莧菜、青瓜、薯蓉及大豆芽,賣相十分之「家庭式」,味道亦比不上大牌子,勝在清清地。其中的泡菜是以辣為主,不太酸,亦較乾身,都算不錯,不過在想添吃時,靚靚店主是忘記了我們的要求;先來幾碟小菜,分別是牛肉炒粉絲、辣泡菜炒豬肉及什菜辣海鮮,其實味道及賣相都分別不大。肉是粉得幾夠味,不過就偏乾身,這也無可厚非,因為菜色是用來下酒的。不過這裡有個特色,就是肉多於一切。如那味牛肉炒年糕,大家幾經辛苦才找得幾片,牛肉及洋蔥反而很多;烤牛仔骨及炆牛肋骨都一併叫來,前者不錯,味道濃郁甜美,吃完一件又再吃一件;炆牛肋骨更為出色,肉質保留了肋骨肉的嫩滑,醃得甜美又濃郁,加上沒有炆得過腍,保留了口感,是非常出色的一味菜色,同檯食友一致推薦,絕對不能錯過,值得一吃再吃;有十幾人吃韓菜,不叫個窩又不太像樣

有十幾人吃韓菜,不叫個窩又不太像樣,就要了兩個辣雞排窩。材料豐富,都有一大盤,下了不少的辣粉,都幾冶味的。雞肉是給韓式辣醬醃過,都不錯。這個是全店最貴的一味,一百八十蚊,以本地韓國菜來說,是平價,都可以試;

幾款小吃以炸餃子最香口好味,餡料有不少大蒜,很夠味;蒸的就失色很多,皮硬硬的,同上次的手工餃子一樣是不吃也罷;年糕牛肉是一團免治牛肉包著年糕,賣相幾得意。牛肉一般,年糕亦不算出色,不過點了韓式辣醬,叫幾好味;

最後叫了幾個飯、麵及湯,分別是海帶湯、石頭飯、辣撈麵及辣海鮮湯麵。這裡的海帶湯也出色,甜美之餘,亦下足胡椒,正宗口味,可惜是欠了幾粒蜆肉;石頭飯有不少飯焦,份量偏少,好在已吃得七七八八,食友淺嚐,味道不錯;辣冷麵彈牙口感、甜美及辣味兼備,幾有水準,我是差不多清了這碗;辣海鮮湯麵也不錯,夠辣,而麵亦爽身彈牙,不過就吃不到什麼海鮮;

沒有叫啤酒汽水,埋單一千九百,每人150蚊有找。吃得高興,又飽到捧住個肚,個人覺得,物有所值。大家其實已吃過店內近八成的菜色,這才可以叫做「試過」嘛!

題外話一:不設訂位,全部walk-in。我們因為人多,驚不能坐在一起,所以早於六時半已有食友陸陸續續來霸住位先。而在七時半過後,店外長期保持著有人等位。

題外話二:靚靚女主持服務當然周到,笑容滿面,禮貌周周。同一時間,亦有不少女食友關心另一位靚佬在那裡?應該是在廚房內。
2005-09-12 4 浏览
好想來呢條街試下,見門面幾好,幾乾淨就入去,老板娘好nice,同fd就叫左:海鮮煎蔥餅辣泡菜炒飯蒸餃子磨姑牛肉粉絲覺得幾地道,唔似平時食開其他韓國燒~~
海鮮煎蔥餅
辣泡菜炒飯
蒸餃子
磨姑牛肉粉絲

覺得幾地道,唔似平時食開其他韓國燒~~
2005-09-07 5 浏览
之前已經聽說過這間食店,但因怕辣,一直也沒有在考慮之中。星期日和辣椒女約了幾個朋友去科學館行,之後想了很久也想不到去那裏食晚飯。辣椒女便提議來這裏食,我就盡管試試吧!去到發現已經很多人,等了差不多半小時便有位了。坐下後,老闆娘很有禮貌的送上前菜。我們在商量後決定了叫海鮮煎蔥餅、泡菜餃子湯、大長今年糕炆牛肋骨、辣炒泡菜豬肉跟年糕、石頭海鮮飯、辣甜酸冷麵和梨汁。海鮮煎蔥餅- 味道還可以,但比較粉,而且很油。泡菜餃子湯- 帶有一點點的辣(辣椒女話有辣咩?),味道也不錯,可以一試。大長今年糕炆牛肋骨- 朋友食完話很好味,二個人一件真係一都唔少。辣炒泡菜豬肉跟年糕- 對我來說都幾辣,但炒得很入味,豬肉唔會韌,食落又真係幾好味。唔錯!石頭海鮮飯- 海鮮很新鮮,飯炒得好香口又乾身,再加上少少飯焦,真係好好食,可惜每人只得一碗。辣甜酸冷麵- 甜酸味比較重,辣沒有想象中辣,麵質唔錯,但因唔多喜歡那陣太濃的甜酸味,只食了少許。梨汁- 比較上甜,但食辣用來解辣又唔錯,平時飲就未必這樣好了。實在想不到自已也可以食到少許辣(可能梨汁的原因),看來可以由低B班,升到高B班了。^.^

海鮮煎蔥餅- 味道還可以,但比較粉,而且很油。

2005-08-31 4 浏览
金巴利街一向有不少韓國人在此開餐館及雜貨店﹐賣的無論是食品或其它﹐都很地道。而最近路經此地﹐知道有一間較新的韓式食店“秀”頗得到好評。既然剛好午飯時間﹐當然要去光顧一下。店面不大﹐坐得下只約20人﹐當時大約下午1時﹐已九成滿座。當然﹐一個人去﹐通常是不用等位的﹐這亦是單人匹馬尋吃的好處。餐牌中有一頁是午市專用﹐都是約$48左右一客的套餐, 有比較普通的烤牛肉飯﹑泡菜豬肉飯﹑炒飯﹑石頭窩飯等等﹐也有對香港人來說較為冷門的一些辣麵及湯年糕等...以店舖規模來說﹐款式已算很多。既然專程來到﹐怎說也想吃一些平時較少吃的﹐就要了一個甜辣醬冷麵餐。一邊等一邊觀察環境﹐裝修簡簡單單卻很整齊﹐牆上貼了不少介紹“秀”的本地雜誌及報紙文章﹐似乎相當人氣。再細看老闆娘及員工們都是韓國人﹐就算身邊的食客亦大部份相信是在港工作的韓國人﹐就算未吃﹐也知道口味應該會相當正宗地道。再等了一會﹐店員奉上麥茶一杯﹐的確如牆上的報紙文章所說一樣﹐頗為香濃。且茶溫剛好﹐不會太燙﹐立刻可飲用。後來兩次再添茶都是剛好的溫熱。如果這不是巧合﹐就是相當貼心的服務了。老闆娘親自送上兩小碟共四款的配菜﹐都做得很美味﹐尤其是辣泡菜﹐辣度剛

老闆娘親自送上兩小碟共四款的配菜﹐都做得很美味﹐尤其是辣泡菜﹐辣度剛好﹐且的確是用辣醬醃的﹐十分對味。想想現時很多韓式燒烤店鋪奉客的水汪汪泡菜﹐時會過鹹時會過甜甚至無味, 那些真的不吃也罷。

甜辣醬麵送到。賣相大大碗很吸引,但不見有辣醬﹐跟餐牌上的有點不同﹐看清楚才見到原來辣醬都給上面的高麗菜絲所掩蓋著。
店員用剪刀替我將麵條剪了數下﹐最初還心想“不用了吧?”後來才知不剪不行﹐因為麵質相當煙韌彈牙。如果不剪開﹐相信會吃得牙關發軟。

將麵條和所有辣醬﹑高麗菜絲﹑蘿蔔等徹底拌勻﹐份量原來真的不少﹐送上的還有一碗蛋清湯﹐連泡菜﹑麥茶計算﹐$48實在不貴!

味道方面是比想象中辣﹐當然對我來說並非很辣﹐只是我一向都愛吃韓國的甜辣醬﹐這裡的﹐比平常吃到的﹐要辣一點。吃不吃辣的人﹐就要考慮了﹐不要給一個甜字欺騙。麵質如我
之前所說﹐相當彈牙有勁﹐這種麵質配合爽脆的高麗菜絲及甜辣醬作冷麵﹐實在是最佳拍檔。
以冷麵計﹐算是我吃過的冷麵當中最出色之一。

下次一定要試試另一款辣湯冷麵。