2018-08-26 232 浏览
睇火鍋料:基本熱門火鍋料全齊,牛肉魚片手打丸都有幾款你揀。最矚目一定係湯底都有10款,一啲都唔馬虎海鮮方面味道有啲遜色,其他都係水準之內,手切牛肉有意料之外既驚喜,有牛味及有彈性
2018-08-25 250 浏览
係禾牛薈食火鍋就食得多,經過發現原來午餐好抵食,大部分都係38蚊就有交易。叫左個焗蕃茄豬扒飯,面頭鋪滿蕃茄同芝士,豬扒份量都唔少。個飯仲要係炒飯底。咁大分都只係38蚊。真係超級抵食!

2018-08-25 115 浏览
食物:湯底點左瑤柱火腿冬瓜湯底,味道幾好,加左少少湯仲好飲,開頭會比較濃味,牛肉係高質牛,夠口感,最出色係聖子,會提埋你時間, user friendly.環境:整潔,上菜速度ok,員工態度都友善總結:值得再黎

環境:整潔,上菜速度ok,員工態度都友善

總結:值得再黎

2018-08-25 112 浏览
瑤柱火腿冬瓜雞腳湯,湯很鮮,真的很好喝!認真推介👍🏻喝了好幾碗,喝到肚子都漲起來了。也不用吃其他了,哈哈!火鍋料的份量也合理,總體來說也不錯,值得再來,下次約朋友一起來吧!
瑤柱火腿冬瓜雞腳湯底
瑤柱火腿冬瓜雞腳湯底
2018-08-24 143 浏览
一早打電話訂位,今晚一行7大4小嚟禾牛薈打邊爐。叫左個豬骨煲同枝竹魚頭鍋,都好足料。老友鬼鬼打頭陣,再加響鈴同炸魚皮,正👍🏻。黑白墨魚丸依舊爽口,最正係個脆骨吞腩,超爽口! 食到好飽,十分滿足! 😋
2018-08-24
2018-08-22 91 浏览
適逄英超大戰 實在不容錯過!經友人介紹下 初臨此店 皆因聽聞有足球直播睇 又有邊爐打 一舉兩得 !招呼很好, Paul叔非常慇勤 洒店級service不停為我們推介心水食物 認真好客之前看上食評講有北海度花膠鮮幼湯底 甚感興趣 ! 再拼麻辣湯底一試 !先來一客"老友鬼鬼" 其實是油炸鬼釀入蝦膠, 外層脆卜卜, 內層卻彈牙, 很特別! 不得不讚好的一道小食!接下來就是本地招牌手切肥牛 色澤鮮紅 雪花分佈平均 尤其配上鮮奶湯底 絕妙! 相反 麻辣湯底較為失色 咸而不辣 接著 三色餃其中 韮菜餃味道略勝一籌!另一道個人覺得有驚喜 自家製芝心蝦丸 入面釀的芝士不算多 正好不會蓋過蝦肉味 非常爽口彈牙!牛肉新鮮部份多,份量也很合理所有野都足料有獨立房間睇波簡直一樂也!
適逄英超大戰 實在不容錯過!

招呼很好, Paul叔非常慇勤 洒店級service
不停為我們推介心水食物 認真好客

先來一客"老友鬼鬼"
相反 麻辣湯底較為失色 咸而不辣

接著 三色餃其中 韮菜餃味道略勝一籌!

另一道個人覺得有驚喜

牛肉新鮮部份多,份量也很合理
所有野都足料
有獨立房間睇波簡直一樂也!
2018-08-17 110 浏览
今日舊同事聚會,搵到哩間係尖沙咀食店試一試,點知上到去一試,火鍋出乎意料地好食,手切肥牛,雞肉,蝦滑,牛胸爽,自家製攪子等等都真係好正,下次聚會應該會再黎!讚讚
今日一行七人尖沙咀禾牛薈火鍋館打邊爐。星期三也要排隊等一下😅一到就去他們安排了間房有獨立電視坐又坐得舒服d ,我當然即時問下有沒有房間最低消費,他們說沒有。我地東諗西諗要叫乜嗰陣,他們的侍應很友善地為我們介紹食物時令海鮮,同埋牛肉那部份會有什麼口感。聽說這火鍋館的牛肉很新鮮又肉味很多不同的部位可以選擇,所以我們呢一班牛魔叫了三碟。湯底我們選了:加拿大珍寶蟹花甲煲四川麻辣台灣麻辣雙拼鍋珍寶豬骨煲拼花雕醉雞鍋*我們最鐘意試不同湯底哇 那隻加拿大蟹肉真係很甜,再夾埋花甲蜆湯很甜,我飲了一大碗才開始打邊爐。 他們的響鈴卷可以即食。嗰個四川麻辣真的辣到跳舞但很過癮! 三色水晶包我在別身未食過(記得只煮三分鐘),口感好特別!自家製餃子皮好薄。我怕飽,如果不是我會再叫。花甲蟹火煱+牛必試必試仲有好多野未試,服務又好好,我同班fd會再黎

加拿大珍寶蟹花甲煲

四川麻辣台灣麻辣雙拼鍋

珍寶豬骨煲拼花雕醉雞鍋

*我們最鐘意試不同湯底

花甲蟹火煱+牛必試必試

仲有好多野未試,服務又好好,我同班fd會再黎
2018-07-26
  • 花甲蟹火煱
  • 特級手切肥牛
《有房舒舒服服》星期一端午節一家做節,諗住搵間「有房」一家舒舒服服打邊爐。結果去左尖沙咀「禾牛薈」。因為做節時候再加世界杯,要book倒有房勁難。之前去過九龍城果間幾好食,今次就腳d去尖沙咀。上到去發現,嘩!原來佢地幾多房(大大小小我估有十間八間)!冇最低消費幾好,仲有電視for我呢個電視精《多湯底揀》入到去坐低左,即刻有個叔叔入左嚟serve我地。我地揀湯底,上次try左「翅瓜滑雞鍋」,今次梗係encore! 呢個鍋正在個湯同翅瓜可以飲左一round 湯先!我地有十幾人所以叫左三個鍋《服務好叔叔》我之前提到果個叔叔,佢真係「隨傳隨到」成日都主動問我地有咩需要,又加湯,又開汽水,又serve個翅瓜湯比我地,又介紹D招牌嘢我地食,真係好讚!《禾牛薈嘅「牛」真的ok》咩好都其次,食物一定要新鮮好味!呢間火煱店好多不同部位嘅牛食(ohhh我冇影個menu tim) 。《小食都好多》推介: 麻辣魷魚《唔好唔記得食「免費送」的北海道奶凍!!!》希望大家喜歡我嘅分享🙇🏻‍♀️
《有房舒舒服服》

冇最低消費幾好,仲有電視for我呢個電視精

《多湯底揀》

2018-06-18
翅瓜滑雞鋦
菜乾豬肺+鮮茄坑腩薯仔
沙嗲+四川麻辣
  • 翅瓜滑雞鍋,麻辣魷魚小食
  • 北海道牛奶凍
  • 象拔蚌刺身
2018-05-22 191 浏览
香港真是福地,一年四季想食乜都得,冬天可以食雪糕,夏天一樣可以打邊爐。 太太每次跟舊同學飯敍,差不多有一半是去吃火鍋,而老尖的禾牛薈更是常客。 見太座光顧了多次,終於忍不住,拉了幾位好友來試試。 寒天翅瓜滑雞鍋($228) 超大窩,就算4個人都未必可以消滅,叫得就預左搵幾位大胃王一齊,用料足,好鮮甜,不過雞肉煮得太耐會韌。 泰式生蝦刺身($98) 朋友是捧場客,蝦肉去殼,開蝴雙飛,放上蒜片及辣椒,食之前蘸點一下酸辣汁,入口辛辣但好惹味,蝦肉是吃得出的新鮮爽彈,找不到挑剔的理由。 至尊本地招牌手切肥牛(大)($388) 店方名物之一,簡單的灼幾下就食得,肉味濃郁,根本無須蘸點醬油,都能食出原味。 本地招牌手切肥牛(大)($318) 肉味與質感雖然及不上前者,但已經收貨,如果想食得相宜一點,未嘗不是另一選擇。 西班牙橡果黑毛豬片($128) 有嚼口,而且與湯底好配合,肉味更香甜,不喜歡牛肉的朋友都不愁。 脆炸響鈴卷($68) 只泡浸一下就可以食,很喜歡帶少少脆口的感覺。

見太座光顧了多次,終於忍不住,拉了幾位好友來試試。

寒天翅瓜滑雞鍋($228)

泰式生蝦刺身($98)

至尊本地招牌手切肥牛(大)($388)

本地招牌手切肥牛(大)($318)

西班牙橡果黑毛豬片($128)

脆炸響鈴卷($68)

只泡浸一下就可以食,很喜歡帶少少脆口的感覺。

精選三式餃($108)(韮菜餃、鮮蝦雲吞餃及意式牛肉餃)

三款各有風味,但以意式牛肉餃比較有特色。

自家製法國鵝肝蝦丸($108)

外層爽彈而內裡軟稔,滿有油香,其他火鍋店未必搵到,個人覺得配上麻辣湯底會更惹味。

美國桶蠔($148)

好大路,但淥好耐都不會縮水,幾好。

鮮肥鵝腸($88)

望見滿是肥膏已經好對辦,爽口彈牙,雖然邪惡,但打邊爐又點可以無呀?

桂花蚌($88)

好鐘意打邊爐食桂花蚌,很獨特的味道加上滑中有脆的口感,成了個人至愛的火鍋料之一。

珊瑚蚌($88)

同樣是個人火鍋必備配料,無他,就是喜歡那爽朗的口感。

野生竹笙($78)

口感爽朗,尤其是蘸滿了汁就更可口。

加上充滿豆香的鮮腐竹($35、新鮮翠綠的雜菜藍($45與及柔韌彈牙的水晶粉($42 ,今餐夠晒滿足。

2018-05-16 141 浏览
You will never wanna be to dine in this restaurant for their “quality” service, no response to your order, never inform you what they are missing... they will only talk to you when they sell you what they want. You need to “shout” for asking them to come forward and they will just walk away without saying a word.Never return again for this kind of bad attitude service for what you pay for almost $400 per person.

2018-03-28 223 浏览
最近忙著與親戚閒逛,很久沒有跟朋友去聚會,難得這天不用陪他們相約朋友去吃個火鍋。環境舒服,空間感十足,卡位還有電視觀賞多種火鍋配料讓大家選擇,還有刺身享用。點了寒天翅瓜滑雞鍋湯頭材料十足,吃材料前先喝兩口,味道更清甜,雞肉嫰滑。泰式生蝦刺身較少吃到的刺身,生蝦肉質爽彈,味道鮮甜,配上泰式醬汁,吃起來更滋味。老友鬼鬼即食油條,炸得很酥脆,蝦滑與油條吃起來也不太油膩。至尊本地招牌手切肥牛牛肉味甚濃,油脂分佈均勻,肉質嫰滑。美國桶蠔隻隻新鮮肥美,蠔味十足,入口鮮甜多汁,不錯。萵荀片吃吃蔬菜類,減少油膩感。

環境舒服,空間感十足,卡位還有電視觀賞

多種火鍋配料讓大家選擇,還有刺身享用。

點了寒天翅瓜滑雞鍋
湯頭材料十足,吃材料前先喝兩口,味道更清甜,雞肉嫰滑。

泰式生蝦刺身

老友鬼鬼
即食油條,炸得很酥脆,蝦滑與油條吃起來也不太油膩。

至尊本地招牌手切肥牛
牛肉味甚濃,油脂分佈均勻,肉質嫰滑。

美國桶蠔
隻隻新鮮肥美,蠔味十足,入口鮮甜多汁,不錯。

萵荀片
吃吃蔬菜類,減少油膩感。
1K
2018-03-27 210 浏览
火鍋除了新鮮食材外想優雅地打邊爐,來這裡是不錯的選擇環境光猛乾淨,座位也很寬敞,卡座更有電視供賞而服務的態度也很不錯與三五好友共餐都很合適火鍋料,小食也有不少選擇寒天翅瓜滑雞煲非常足料,完全煮透後湯頭非常的甜這湯底蠻適合愛健康又愛吃火鍋的朋友老友鬼鬼(油炸鬼+蝦滑)當作餐前小食還是打邊爐料也是相當不錯生蠔非常大隻且飽滿鮮腐竹友人最愛用來吸湯本地招牌手切肥牛切得厚薄適中,肉質有彈性吃時亦頗有嚼勁,富牛味海中蝦新鮮蝦,送上來還會動蝦肉鮮甜彈牙餃子,每隻都塞滿餡料餃皮不厚,汁多不膩口尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓及2樓
火鍋除了新鮮食材外
想優雅地打邊爐,來這裡是不錯的選擇

環境光猛乾淨,座位也很寬敞,卡座更有電視供賞

而服務的態度也很不錯
與三五好友共餐都很合適
火鍋料,小食也有不少選擇
寒天翅瓜滑雞煲
非常足料,完全煮透後湯頭非常的甜
這湯底蠻適合愛健康又愛吃火鍋的朋友
老友鬼鬼(油炸鬼+蝦滑)
當作餐前小食還是打邊爐料也是相當不錯
生蠔非常大隻且飽滿
鮮腐竹
友人最愛用來吸湯
本地招牌手切肥牛

切得厚薄適中,肉質有彈性
吃時亦頗有嚼勁,富牛味
海中蝦

新鮮蝦,送上來還會動
蝦肉鮮甜彈牙
餃子,每隻都塞滿
餡料餃皮不厚,汁多不膩口
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓及2樓
2018-03-07
  • 寒天翅瓜滑雞煲
2018-03-25 146 浏览
打邊爐真係一年四季都岩 XD春夏秋冬,同FD 諗唔到食咩都可以去打個邊爐坐埋一枱吹下水講到打邊爐第一樣一定係湯底(除左個爐)雖然小既間中都會想打下麻辣邊爐但都係偏好普通野多D最後都係拼左個瑤柱冬瓜湯 =P個湯底都幾足料下,有火腿同唔少瑤柱(粒)架跟邊爐有個混醬混醬入面個XO醬幾正試下幾下,最後野都唔夾就咁食左成匙XO醬係幾好食,不過真係傻人先好似我咁食 XD跟手先到叫餸肥牛、手打丸基本上走唔甩另外,要左D 花膠筒(係未應該叫花膠仔?)一開始放落去慢慢煮下先等個湯底有膠 XD同埋呢到唔係玩黑豚肉豬,係用黑毛肉,雖然唔係好明肉質上分別但牛同豬既脂肪比例、分怖係幾靚再要左D 水晶粉打邊爐去到尾一定要D 粉麵黎吸下個精華黎食 <3水晶粉勝在煮完都有少少爽脆感仲要放係麻辣個邊煮過下最後要多幾個三色水晶包當甜品食下三色中最好食係奶皇 = ]話晒當甜品食同埋皮算薄 ^ ^
打邊爐真係一年四季都岩 XD
春夏秋冬,同FD 諗唔到食咩
都可以去打個邊爐
坐埋一枱吹下水

講到打邊爐第一樣一定係湯底
(除左個爐)
雖然小既間中都會想打下麻辣邊爐
但都係偏好普通野多D
最後都係拼左個瑤柱冬瓜湯 =P
個湯底都幾足料下,有火腿同唔少瑤柱(粒)架

跟邊爐有個混醬
混醬入面個XO醬幾正
試下幾下,最後野都唔夾
就咁食左成匙XO醬
係幾好食,不過真係傻人先好似我咁食 XD

跟手先到叫餸
肥牛、手打丸基本上走唔甩
另外,要左D 花膠筒(係未應該叫花膠仔?)
一開始放落去慢慢煮下先
等個湯底有膠 XD
同埋呢到唔係玩黑豚肉
豬,係用黑毛肉,雖然唔係好明肉質上分別
但牛同豬既脂肪比例、分怖係幾靚

再要左D 水晶粉
打邊爐去到尾一定要D 粉麵黎吸下個精華黎食 <3
水晶粉勝在煮完都有少少爽脆感
仲要放係麻辣個邊煮過下

最後要多幾個三色水晶包當甜品食下
三色中最好食係奶皇 = ]
話晒當甜品
同埋皮算薄 ^ ^

题外话/补充资料: 好似宵夜市段再抵食D 不過唔記得九點、定九點半後D fd
2018-03-01
  • XO醬
  • 三色水晶包
2018-03-24 113 浏览
今次呢個飯腳組合,比較少見,猶記得上次是迎雞年的團年邊邊,今趟則是狗年的開年飯,同樣是打邊爐,難道我們就是新春火鍋三劍俠? 原來兩位朋友都未試過禾牛薈,那就鎖定目標這裡,尖沙咀店,比較方便大家。 快樂星期五晚上,配合乍暖還寒的天氣,火鍋店是高朋滿座,當然我們是早有準備,預先訂位。 廢話唔多講,選好湯底和配料,便到打邊邊的指定動作 – 混醬。筆者風格不改,簡單配上生蒜,辣椒都唔使加多粒。 是晚點的湯底,很適合女士,因為係北海道鮮奶花膠鍋拼瑤枉火腿冬瓜鍋,養顏之選。 打邊爐如沒有牛,我會同你拼過。這夜,前後來了兩碟牛肉,分別是至尊及特級手切肥牛。個人覺得後者質素較佳,至少肉質柔軟,我吞了很多。 但論質素,反而豬要比牛好,這份西班牙黑毛豬片,入口唔怕嚡,帶點肉香,食肉獸表示滿意。 海鮮也是打邊爐的必然配料,尤其是廣東火鍋,沒海鮮不行。又點了鮑魚、蟶子,以及刀貝蜆。鮑魚和蟶子無須淥太耐,否則會韌,現在就是剛剛好,軟腍之餘,亦吃得出應有的鮮味。 刀貝蜆售罄,改而送來蕃薯蜆,還幸水準都唔差。 松葉蟹皇包,是這裡的皇牌推介,逐粒計的,即管每人一粒試試看。感覺有幾分像小籠包,要讚是非常足料,蟹皇及蟹肉

刀貝蜆售罄,改而送來蕃薯蜆,還幸水準都唔差。

松葉蟹皇包,是這裡的皇牌推介,逐粒計的,即管每人一粒試試看。感覺有幾分像小籠包,要讚是非常足料,蟹皇及蟹肉澎湃,沾黑醋吃真不賴,不負招牌的名字。

又要了三式餃,分別是韭菜餃、雲吞,以及意式牛肉餃。韭菜餃夠香夠足料,雲吞同樣有大大隻又爽口的蝦,而且好似加入左蝦醬,好特別。意式牛肉餃,那餡真有點像Ravioli。

"老友鬼鬼"實在很適合作火鍋配料,輕輕浸過的油條,柔軟之中帶微脆,釀入了彈牙的蝦膠,層次十足,但緊記不要淥太久,過腍了就完全無晒口感喇。

食埋脆鯇、鴨紅和冰豆腐,飽到上心口。要讚冰豆腐唔怕一淥就散開,若有個麻辣湯底在面頭就好了。

下次呢個飯腳組合,會唔會又係打邊邊?應該唔使等一年卦?