2023-09-25 19 浏览
餐廳系東鐵旺角站,步行幾分鐘就到,位置很方便,店舖不算大,坐位都濶落,坐得舒服,最緊要係食物質素高,食物冇味精,唔使上深圳都食到高質素嘅正宗川菜油渣爆炒手撕包菜用油渣爆炒加入鹹甜適中嘅醬油炒,真係好有驚喜,爽脆得來又入味,好食重慶水煑生魚片賣相同味道都咁好嘅水煑生魚片,好正宗嘅四川麻辣味,湯底用咗花椒,乾辣椒,多種香料掣成,好辣之人-定要試吓。生魚片好嫩滑,配料好豐富,有雲意、大豆芽、豆卜,薯粉、蓮藕片

油渣爆炒手撕包菜

重慶水煑生魚片

2023-09-21 24 浏览
旺角周圍都有唔同美食 今日同個fd行完街又想去食烤魚 去左呢間福薈川菜到試下店員熱情招呼 成餐飯食得好開心我地叫左個🥢重慶烤原條鱸魚 一上枱好震撼!!因為真係好大一條 而且仲有唔少配菜 等緊佢滾個時已經聞到好香麻辣花椒味面頭仲有好多芫茜😍 鱸魚表面炸過 一夾落去魚肉唔會散哂 而且肉質好嫩滑💯 吸左辣汁更惹味 魚底下有好多豆卜、芽菜、薯粉、娃娃菜同金菇 一路滾住食又唔會愈煮愈鹹同太辣好味道呢!同埋好喜歡烤魚辣汁 夠惹味食完唔會口渴架!我同朋友兩個人都好夠飽,正
店員熱情招呼 成餐飯食得好開心

面頭仲有好多芫茜😍
鱸魚表面炸過 一夾落去魚肉唔會散哂
而且肉質好嫩滑💯 吸左辣汁更惹味
好味道呢!
同埋好喜歡烤魚辣汁 夠惹味食完唔會口渴架!
我同朋友兩個人都好夠飽,正
  • 重慶烤魚
2023-09-21 12 浏览
最近成日出生食飯洗左好多錢,所以行完街想搵間普通茶記食餐飯,然後寶物往往都係不經不覺之間發現出嚟😂!家鄉老壇酸菜(生魚片) 例牌 $218我哋叫咗BB辣,個湯底好夠酸,加上小小嘅辣,非常惹味。魚片嘅份量非常多,而且又薄又滑,好吸味。入面有比起一般幼既薯粉,好入味得黎又非常煙韌,我同男朋友都食唔停口。干鍋椰菜花 $98有少少似孜然粉嘅味道,唔會太鹹得來又好惹味,送飯一流。椰菜花爽口,加上豬肉片唔會靭。成碟菜炒得非常乾身,唔會有多餘嘅油喺碟底。最後兩個人食完呢兩碟都已經好夠飽。見到隔籬枱一大班朋友喺度飲啤酒,原來餐廳仲有骰盅提供,睇黎呢度都可以成為一個飲酒睇波嘅聚腳點😂📍福薈川菜 (旺角)旺角亞皆老街88-96號利豐大廈地下A及B號舖

家鄉老壇酸菜(生魚片) 例牌 $218

干鍋椰菜花 $98

最後兩個人食完呢兩碟都已經好夠飽。

📍福薈川菜 (旺角)
旺角亞皆老街88-96號利豐大廈地下A及B號舖
2023-09-16 26 浏览
平時最鍾意食烤魚,今次竟然比我搵到間唔洗返大陸都食到正宗嘅川菜!我哋2人叫咗個重慶烤魚 鯇魚 (小邊) $238 小辣食落好有驚喜,真係啖啖魚肉,好嫩滑,無乜魚骨👍🏻 魚本身有炸過,完全唔會腥之餘保留咗魚嘅鮮甜!配料比得好大方,芫荽難得地好多,仲有金菇、豆卜、蓮藕、娃娃菜、芽菜同埋飽肚兼好食嘅薯粉!薯粉吸晒個麻辣汁,小辣已經好夠麻同辣🤤除此之外,仲叫咗個油渣爆炒手斯包菜 $88平時係其他川菜餐廳都少見係用油渣炒,炒得夠豬油渣嘅香味又唔會覺得好膩,菜甜甜地!好味😋

我哋2人叫咗個重慶烤魚 鯇魚 (小邊) $238 小辣
重慶烤魚

除此之外,仲叫咗個油渣爆炒手斯包菜 $88
豬油渣爆炒手斯菜

2023-09-12
重慶烤魚
豬油渣爆炒手斯菜
2023-09-15 30 浏览
難得由火車站行過嚟,竟然發現有間食川菜的小店,見佢外牆貼有咁多菜式選擇,決定入去試一試~ 一坐低就有位叔叔(估係老闆)好熱情走埋嚟問我哋想食乜,我問佢冇乜辣嘢推介,佢就介紹我哋食烤魚,不過因為我見啲小菜又好似好吸引,終於叫咗幾個小菜試下: 乾鍋肥腸從未見過炒得如此香脆通透的肥腸,這裡的煮法有點像炸大腸。大腸外脆內嫩,配上點孜然粉和大量辣椒尖椒,大大件,乾身爽口,送酒一流。乾鍋田鷄我向來對田鷄情有獨鍾,這裡的田鷄是和辣椒和蒿筍一起煮,食到田鷄特有的口感和美道,蒿筍吸收了辣汁後,味道更豐富。乾鍋椰菜花原本想叫多一個肉的小菜,老闆卻推介了這個,說這個有肉有菜,非常抵食,就即管試試。的確菜花加上腩肉(份量不少),又不會太油,抵食。 另外,值得一讚的是,店員的態度相當不錯,從他們和其他食客的對話中,發現有好幾枱都是熟客,店員不只認得,而且會一起吹水,感覺像小時候,屋邨裏的街坊小店,人情味滿滿~ 臨走見到隔離枱叫的的紙包烤魚,外型相當有趣,下次一定再嚟試下~

乾鍋肥腸
乾鍋肥腸

乾鍋椰菜花
店名/Shop Name:福薈川菜地址/ Adresss: 旺角亞皆老街88-96號利豐大廈地下A及B號舖種類/Type:小菜/川菜/乾鍋/午餐推介/Recommend:酸菜生魚米線,芹菜香乾肉絲飯人均價錢:70店舖環境: 港式中菜餐廳交通:旺角地鐵站B3出口行5分鐘上菜速度: 5至10分鐘服務態度: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有地道特色的中式小館,小炒夠鑊氣芹菜香江肉絲飯66元因為唔吃得辣,叫咗去唔辣,非常之惹味,如果食得辣嘅,應該會更加刺激,整個小炒非常之夠鑊氣,剛剛炒完出嚟,熱騰騰冒着煙,吃一口芹菜散發出清新的香氣,獨特的口感和香味。肉絲炒得剛剛好,配白飯吃到唔停得口。有時吃到飽滯左,都係覺得中菜比較清爽健康啲#福薈川菜 #芹菜香江肉絲飯 #旺角 #旺角美食#旺角好去處 #hkrestaurants #food #foodlie #hkfood #hkfoodie #852food #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodblog
店名/Shop Name:福薈川菜
種類/Type:小菜/川菜/乾鍋/午餐
推介/Recommend:酸菜生魚米線,芹菜香乾肉絲飯
人均價錢:70
店舖環境: 港式中菜餐廳
交通:旺角地鐵站B3出口行5分鐘
上菜速度: 5至10分鐘
服務態度: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

有地道特色的中式小館,小炒夠鑊氣

芹菜香江肉絲飯66元
2023-08-31 11 浏览
重慶烤鯇魚鯇魚烤至外酥內嫩,可以保持其鮮嫩口感,加上不同配菜,蓮藕,薯粉,娃娃菜,豆卜,增強整體菜品的味道及口感👍👍😋最欣賞烤魚的麻辣味,有效地刺激口腔中的神經末梢。小辣沒有很辣,準確地拿捏着不會越吃越辣🤭其實第一次吃到鯇魚的重慶烤魚,問了問老闆為何用鯇魚,老闆回答:「因為鯇魚的肉質較厚,味道又相對較淡,調味性強,能夠很好地吸收香料,創造出豐富多樣的味道。」只叫一份烤魚,其實已經夠2人食用,烤魚下亦有薯粉,所以不需要另叫白飯而餐廳鄰近旺角火車站,地點十分方便👍
重慶烤鯇魚

而餐廳鄰近旺角火車站,地點十分方便👍
  • 重慶烤鯇魚
2023-08-31 14 浏览
行開旺角想食啲少少辣既野,開胃啲,福薈川菜,係亞皆老街附近,地點方便,食物相幾吸引🤩餐牌以川茶為主,小妙、酸辣、麻辣都有,招牌酸菜魚,價錢實惠😗招牌酸菜魚湯麵,超豐富既賣相,份量當然唔使擔心😌果然係招牌菜,酸菜魚做到金湯,一試,好濃味😳酸辣個平衡相當唔錯,魚片厚身,鱸魚,好嫩滑,食得出既鮮味🐳100%無骨,好多魚肉,正👍🏻因為個湯好正,所以配下豆卜芽菜都好味😋平時酸菜魚配飯或米線,但依度有得配麵😎食落又好正同好夾,幾好味🤞🏻一個好豐富既午餐,性價比奇高😺

招牌酸菜魚湯麵

金湯
鱸魚
幼麵
2023-08-23 18 浏览
一直都好鐘意食川菜,好惹味!今次依間仲要係又平又好食,難怪平日夜晚都咁多人野食選擇都多,烤魚、雞煲、水煮、小炒都有實有款岩食!叫左家鄉老壇酸菜魚($228),好豐富好抵食,個魚係鱸魚,肉質有彈性得來食落唔易散,少少腥味都無!個湯麻酸味道平均,入口好濃郁。仲有寬粉、萵筍、豆卜、芽菜等等嘅配料,吸哂湯底酸酸辣辣咁好開胃!另外仲試咗個干鍋椰菜花($98),炒得好香,入口好重川菜香料嘅味道。椰菜花口感爽脆,豬肉片入口油份充足,咬落唔會太韌飲埋支玻璃樽可樂($10)真係大滿足!

野食選擇都多,烤魚、雞煲、水煮、小炒都有實有款岩食!

飲埋支玻璃樽可樂($10)真係大滿足!
2023-08-23 15 浏览
喺旺角站附近想簡簡單單食個 early lunch,麵又得飯又得粥都得,行咗大約2/3分鐘🤣,見到呢間係食四川食品,咁就是但啦,因為天氣實在太熱啦,唔想再行啦😅,於是決定入去坐低涼下冷氣,順便食啲嘢🤣呢度有「午市菜單 Lunch Menu」,要咗 $66「酸菜生魚薯粉🍜」:「薯粉🍜」浸喺辣辣哋嘅湯底裏邊,食落都幾開胃,食晒成碗會好飽🤣叫咗「凍檸茶🍋少甜少冰」:大熱天時要一杯凍冰冰嘅「凍檸茶🍋🧋」真係幾好

午餐
2023-08-17 15 浏览
位於旺角亞皆老街88至96號利豐大廈地下A及B號舖的福薈川菜,主打正宗四川菜。餐廳鄰近旺角東站,步行約10分鐘即可到達,頗為方便。餐廳燈光明亮,環境整潔,空調充足。店內還有大電視,獨自來的食客可以邊看電視,邊吃飯。乾鍋椰菜花 - $98筆者和家人不算太能吃辣,所以兩款菜式的辣度也是小辣。吃得辣的食客,落單時可以和職員溝通一下,要求菜式辣度稍為加強。椰菜花炒得乾身、有鑊氣,但又不會炒得全焦掉,可見小炒師傅廚藝十分精湛。。炒豬肉片厚薄適中,有口感之餘,又不會過韌。整個菜式份量十足,適合二至三人享用。家鄉老壇酸菜魚 - 鯇魚片 - $218 (例牌)例牌的酸菜魚夠兩至三個人享用,筆者和母親二人來吃晚飯,滿足得捧着肚子離開。鯇魚片剛剛好熟透,質感嫩滑,不會煮得過老。酸菜魚還有不少冬粉,吸滿了湯汁,令食客開胃又開心。吃了兩款四川菜,特意多點了一支用玻璃樽盛載的汽水,冰爽涼快。

乾鍋椰菜花 - $98

家鄉老壇酸菜魚 - 鯇魚片 - $218 (例牌)

2023-07-31
  • 家鄉老壇酸菜魚 - 鯇魚片
2023-08-13 17 浏览
行入餐廳麻辣香撲鼻而來 香味源自一枱食客滾緊既麻辣煲 聞到口水都湧哂出尼🤤🤤🤤最後揀左麻辣香鍋($238)可以揀4款餸 本身菜底有薯仔🥔蓮藕福建花 薯仔蓮藕都事先炸過夠香口 福建花只係輕燙過 好脆口👍🏻 自選餸揀左牛栢葉 魷魚 午餐肉 雞腎 最鍾意𠝹花魷魚 🦑 夠新鮮入味 唔會韌 俾既份量都幾多 味道方面咸香惹味 送飯一流 但少食飯既我地揀左土豆絲🤣土豆絲($88)雖然有唔少辣椒乾 但食落就冇乜辣味 味道相對清淡 忍唔住係咁一啖接一啖 點解咁簡單既土豆絲可以炒到咁好味😋

2023-08-01 28 浏览
愛吃辣的朋友必食!每次經過旺角東見到這間川菜鋪都聞到好香麻辣味😍 今次跟朋友去試試,食物即叫即製,香辣惹味🔥 有各式各樣小炒、烤魚、雞煲及粉麵,味道正宗,質素高有驚喜!環境氣氛熱鬧,好受歡迎,適合跟家人朋友來聚會~✨✨食評✨✨💟花菜炒臘肉 ($158)份量十足,超多蜆肉😍 臘肉片片肥美厚身,食落鹹香惹味,配上新鮮爽口花菜 中和油膩感👍🏻💟麻婆豆腐 ($98)必點!香氣四溢,聞到都流口水🤤 嫩滑豆腐配鹹香肉碎,辣度適中,拌飯食一流🤤🤤

✨✨食評✨✨

💟花菜炒臘肉 ($158)

💟麻婆豆腐 ($98)
2023-07-30 20 浏览
這家位於亞皆老街旺角東鐵路站附近的餐廳充滿中國風情的氛圍,提供的主要是重慶四川地區的菜色,讓用餐環境格外有趣。水煮鱸魚片,尤其適合喜歡重口味的食客。這道菜夠辣且偏鹹,給人一種刺激的感覺。而且鱸魚片的份量相當慷慨,讓人感到物超所值,除了魚外還有火鍋寬粉,絕對是個飽肚的選擇。油渣手撕包菜也是一道值得一試的菜品。這道菜使用豬油渣和椰菜爆炒而成,豬油渣的香氣四溢,令人垂涎欲滴。椰菜保持了它的爽脆口感,與豬油渣的香味相得益彰,給人帶來美妙的口感享受。
水煮鱸魚片

油渣炒包芯菜

百香果梳打水
2023-07-27
水煮鱸魚片
油渣炒包芯菜
百香果梳打水
2023-07-26 22 浏览
附近行開街,發現呢度有間貌似唔錯嘅川菜~門口貼住招牌必點嘅地道爆炒川菜相,相當吸引😋😋唔想食炒餸亦有烤魚、酸菜魚、雞煲、湯麵等😋另外亦有套餐可以叫~我地算早黎唔多人,愈晏愈多幾位幾位嘅客人入黎食住雞煲飲啤酒傾計😋幾中意呢個餸嘅豆乾👍🏻豆乾本身有啲煙燻同滷過嘅味道,好入味😋怕辣亦可以揀大辣、中辣、或者小辣,我哋冇特別要求覺得辣味啱啱好😋肉絲唔會炒到好乾,餸飯食唔錯!超耐冇食辣子雞!😍今次終於食到!唔好睇啲辣椒好似好多咁,雞肉份量都超多,食極都仲有🤣雞粒炸到好乾身但係唔會柴,咬落有啲脆口,最緊要係唔會咬到成口油!😍除左雞粒仲好多花生粒增添口感👍🏻超推介!

唔想食炒餸亦有烤魚、酸菜魚、雞煲、湯麵等😋

另外亦有套餐可以叫~

香芹豆乾肉絲

重慶辣子雞

超耐冇食辣子雞!😍今次終於食到!

香芹豆乾肉絲