2017-11-07 253 浏览
跟好閨蜜吃Omakase日本料理開心推介:⭐️龍蝦刺身⭐️黃金蟹膏甲羅燒⭐️福丸浜燒盛合⭐️燒魚 - 伴的是日本和歌山的麵豉醬⭐️白桃乳酸好吃 😋盤子也很美很花心思
2017-11-06
2017-11-06 190 浏览
荃灣區又新開了一家以浜燒作主題的餐廳我們今天的晚餐就決定於此解決先來巨峰梳打和烏龍茶櫃檯擺放著各類直送海鮮我們就選擇了三款較經濟的來先試試刀貝在爐火上慢慢地張口師傅純熟地加上清酒調味不加鹽巴味道已經鮮甜無比大蝦體形超巨大蝦肉鮮甜有彈性蝦頭膏甘香軟滑黃金蟹膏甲羅燒以鵪鶉蛋黃混合蟹膏一整口蟹膏放進口感覺奢侈福丸特製沙律有什錦魚生作陪襯醬汁魚生沙律菜皆配合得宜特上盛合有手握壽司十件大拖羅入口即化油甘魚魚味甘香壽司飯混合赤醋顏色呈深色味醂雞泡魚乾比較適合送酒福丸炒野菜完全補充了纖維鹿兒島赤雞翼燒的香脆因地雞關係肉質比較煙韌芝士奄列炒麵非常惹味個人覺得配以沙律醬食用更美味蝦殼在爐火上漸漸轉成紅色的瞬間我開始明白了人生真的需要熊熊烈火的試煉
荃灣區又新開了一家以浜燒作主題的餐廳
味醂雞泡魚乾
芝士奄列炒麵
1K
2017-11-06 3125 浏览
日式浜燒最近大行其道,荃灣新開的<福丸水產>,充滿東瀛風情,部份海產更是日本直送,為食情報員即時探過究竟。辣海鮮卷 $68海鮮卷中包裹3款魚生及青瓜,沾上千島醬,惹味當中,沁出淡淡辣味,微微嗆喉,是開胃的小食。白桃乳酸 & 巨峰梳打 $23each白桃乳酸入口淡甜,拌勻後帶微甜的蜜桃香,如果可以加入白桃果肉粒,感覺會更完滿。六點盛合 $268刺身盛合賣相精美,有牡丹蝦、三文魚、油甘魚、左口魚、帶子及海膽,各2切。牡丹蝦色澤粉嫰,我忍不住先食為敬,肉質黏稠;三文魚厚切、肥美,鮮味十足;油甘魚魚鮨豐盈,入口鮮甜。左口魚口感比較清脆、有嚼勁,過足口癮;帶子滑溜、厚實;金黃的海膽,包在魷魚內,煙韌的口感伴隨一點柔滑,的確不錯。原條秋刀魚 $168秋刀魚是秋天當造的名物,鹽燒的秋刀魚就食得多,但刺身又是另一番滋味。滑溜的魚皮下有薄薄的油脂,入口鮮甜而瀰漫着微腥,獨特的味道令人深刻。海老天婦羅 $88薄而香脆的粉漿,包裹著彈牙、飽滿的大蝦,簡單又滿足。黃金蟹膏甲羅燒 $88浜燒當中,蟹甲羅燒是必選美食。用上黃金蟹膏、新鮮松葉蟹肉及鵪鶉蛋的甲羅燒,店員為我們即場燒製,慢慢拌勻材料,在
辣海鮮卷 $68
白桃乳酸 & 巨峰梳打
白桃乳酸 & 巨峰梳打 $23each
六點盛合 $268
原條秋刀魚 $168
海老天婦羅
海老天婦羅 $88
薄而香脆的粉漿,包裹著彈牙、飽滿的大蝦,簡單又滿足。
黃金蟹膏甲羅燒 $88
浜燒當中,蟹甲羅燒是必選美食。用上黃金蟹膏、新鮮松葉蟹肉及鵪鶉蛋的甲羅燒,店員為我們即場燒製,慢慢拌勻材料,在洪洪烈火下,表面起泡、微焦。用匙子盛一口蟹黃,是濃濃的鮮香,綿滑的蟹肉夾合卜卜脆的蟹籽,超級邪惡!
燒鮑魚 $68
新鮮的鮑魚放在爐端上燒,還是很生猛的郁動。入口鮮味十足,口感厚實而挺身,邊緣帶少許焦香,令人大快朵頤!
牛油燒帆立貝 $58
在高温下,牛油溶在肉汁內,再倒入少許清酒,熱滾起泡時,十分治癒! 帆立貝切成一小口size,方便細味品嚐。帆立貝惹味、誘人,牛油令貝肉更加濕潤、油滑,清香中帶陣陣咸香,令人欲罷不能!
燒刀貝
燒刀貝 $88
刀貝燒至雙殼漸漸打開,看到亮白的貝肉。清酒的點綴下,入口滑溜、淡雅,是清澈的鮮香,香醇酒味更突出刀貝原有的鮮味。
鹿兒島赤雞翼
鹿兒島赤雞翼 $98
雞翼外皮香甜、滑溜,只是定價過於進取。
冷稻庭烏冬
冷稻庭烏冬
冷稻庭烏冬 $58
稻庭烏冬冰涼而扁長,把蔥粒及烏冬浸入甜醬湯,輕輕一啜入口,口感沒有讚岐烏冬的煙韌,但順溜、滑口。
2017-11-03
白桃乳酸 & 巨峰梳打
海老天婦羅
燒刀貝
2017-11-05 130 浏览
又到出糧嘅日子,捱咗成個月梗係要食餐好嘅聽同事講係川龍街開咗一間新嘅水產日本料理,就決定今晚去試試一入門口已經覺得好有日本風,格局裝修都好有日本嘅特色,尤其是旁邊嘅卡位,加上日本布簾好似去咗日本當地餐廳咁雖然價錢唔平,不過質素好好,服務方面都冇得輸巨峰梳打&柚子梳打 $23/1蟹籽沙律 $38一大碗沙律,除咗青瓜之外亦都加左唔少蟹柳肉終極8點盛合 $488 一大盤賣相非常之靚,共八款刺身,大大件,而且每款都超級新鮮,高級食材味道果然唔同啲牛油果軟殻蟹卷$68 & 燒日本小茄子$38食物嘅賣相非常之靚,軟殼蟹好香脆配埋牛油果中和返,味道唔錯。叫咗日本小茄子,茄子味唔重,有小小老黃金蟹膏甲羅燒$88 & 牛油燒帆立貝$58 食物上枱之後,職員會幫你開爐燒好似手板咁大嘅帆立貝,燒好之後一開四,超級新鮮肉質好軟林。蟹蓋入邊有蟹膏、蟹子、蟹肉、奄春旦同其他配料,一邊燒一邊搞暈,蟹膏味道超級香濃,味道比較鹹,撈埋飯食就啱啱好和牛炒飯 $188雖然和牛嘅份量唔多,不過抄得好香,而且味道入晒飯入面,即使就咁食一啖飯亦都食到牛味
又到出糧嘅日子,捱咗成個月梗係要食餐好嘅
聽同事講係川龍街開咗一間新嘅水產日本料理,就決定今晚去試試

雖然價錢唔平,不過質素好好,服務方面都冇得輸

巨峰梳打&柚子梳打 $23/1

蟹籽沙律 $38
一大碗沙律,除咗青瓜之外亦都加左唔少蟹柳肉

終極8點盛合 $488

牛油果軟殻蟹卷$68 & 燒日本小茄子$38

黃金蟹膏甲羅燒$88 & 牛油燒帆立貝$58

食物上枱之後,職員會幫你開爐燒

和牛炒飯 $188

2017-11-02 272 浏览
朋友介紹去荃灣食日本嘢, 我就唔知咩嚟 ,跟住去,朋友話新開,果斷一食。一入門口大大個魚缸,已經知道用料新鮮, 令到我更加期待今晚嘅晚餐。再行前多兩步, 見到個冰櫃, 海鮮種類眾多,我今晚有口福啦。先黎翁比賣知刺身, 翁比賣知 ,本身就係海魚嚟, 估唔到呢間餐廳都有入貨, 之前喺日本食過,好好味,香港食,估唔到一樣,鮮甜味道極佳。再黎活北寄貝刺身, 新鮮完全冇臭腥味, 仲有一陣陣嘅海水鹹香。牛油果軟殼蟹卷, 牛油果好細心每片切到大細均一, 內裏嘅軟殼蟹炸得香脆可口, 最得人鍾意係個飯, 唔會係一般嘅白醋飯,而係溝咗嘢嘅有味飯。黃金蟹膏甲羅燒, 最得人鍾意, 佢唔係好似出面街鋪咁用大蛋, 而係用鵪鶉蛋, 令到成個甲羅燒, 更加香濃,至於佢用嘅黃金蟹膏, 更加係令到佢昇華, 有種鹹蛋黃鹹鹹香香嘅感覺。芝士奄列炒麵, 飽肚野, 芝士少少拉絲。雜錦天婦羅, 估唔到咁細心, 仲有檸檬同鹽俾我揀。福丸濱燒盛合, 蠔, 飽魚 ,帆立貝, 蛤。 最緊要梗係用料新鮮, 當職員幫我哋燒鮑魚嘅時候, 見到隻鮑魚活生生咁旭, 呢種震撼感真係好耐冇經歷過。梅干梳打和柚子梳打, 好有日本喺 居酒屋嘅感覺。一定要再

芝士奄列炒麵, 飽肚野, 芝士少少拉絲。

雜錦天婦羅, 估唔到咁細心, 仲有檸檬同鹽俾我揀。

梅干梳打和柚子梳打, 好有日本喺 居酒屋嘅感覺。

一定要再來, 下次再食下其他特別嘢。正
2017-11-02 317 浏览
係川龍街荃灣最核心地段,居然可以食到一間真正日式食物質素服務,呢鑊以後唔洗去日本每道菜都十分高質素地方清潔及開楊,而每個座位又可以照顧到私穩,情侶拍下拖都唔怕比人嘈親,同時有VIP ROOM,一大班20-30人開PARTY都唔係問題!而佢地負責人話浜燒用既爐,係真正日本運黎,唔好睇小呢個爐,燒出黎真係勁正,而當晚剌身,入口即溶(拖羅)最正,而如果有睇(踩過界)入面主角成日食既(介辣味雪糕)都可以食到,好特別,而且佢地仲開到晚上12點,真係一個好地方!
题外话/补充资料: 蟹亯一定要試
2017-11-01
平時係香港食高級日本菜,就住嗌都要人均二千 ,今天终於比我係荃湾食到間良心高水準的「福丸水產」。見到係5星級食府,就要同老公試下福丸係咪咁正啦! 果然「福丸水產」真係好好食好正,d水產好新鲜!服務員又好nice!坐得又舒服有個大魚缸,養住不同日本產地的水產,全部都是天天飛机送來,落完order即劏,唔怪得咁新 ! 鲜 !!!:我們必食推介係日本和牛刺身,入口即溶,一试難忘:個赤身刺身,好厚切!啖啖香濃魚味 海膽壽司! 海膽是鲜甜甘香,連壽司米也十分講究,是赤醋飯。食材好重本!其實我們覺得福丸d壽司好食过日本 !::看得出食得出師傅好用心料理:之後還點了活龍蝦2食刺身&鉄板燒,福丸沙津,燒爱女魚,全部都超好吃!:餐廳位置係荃灣陽屋道街市对面,百悦坊 原來臥虎藏龍 成棟福丸大樓咁,好靚好搶眼! :電梯直上至11樓全層,門口泊左隻日本大木漁船,一个好有心思的设计!超靚打卡位!裏面很多包廂座位,夠哂私隱度,一班friends傾下偈,6至7个坐都好闊落! :like:::值得一提,福丸裝飾得好有格調,設計好似上左日本古代木漁船晚餐,最震撼係大酒櫃,好多款十四代,老公超爱日本清酒十:::他不忘打

我們必食推介係日本和牛刺身,入口即溶,一试難忘:
個赤身刺身,好厚切!啖啖香濃魚味
其實我們覺得福丸d壽司好食过日本 !:
:看得出食得出師傅好用心料理

餐廳位置係荃灣陽屋道街市对面,百悦坊 原來臥虎藏龍
成棟福丸大樓咁,好靚好搶眼!
:他不忘打卡潮:
P

臨埋單的時候,和店長book定下星期VIP房,同成班朋友再來福丸水
ummy:mmy:y::難得新開左間咁用心的日本料理餐廳,又有free
xc:ma

• 燒愛女魚
  • 日本和牛刺身
  • 拖羅壽司
2017-11-02 2359 浏览
呢排訓得唔好,加上今日返工真係好鬼攰好彩今晚一早約左朋友食飯,可以放工之後好好咁食返餐,補返下我地決定去食日本菜,朋友就話附近有間新開既日本餐廳,佢聽同事講話都唔錯,咁就今晚去食啦呢間餐廳係百悦坊,佔足11樓全層,所以地方位置又大又闊落,坐得好舒服呢度既食物有好多選擇,除左普通既刺身、壽司、炸物燒物,仲有好多唔同種類既水產浜燒添不過身為一個沙律怪,我就梗係首先點返碟“福丸特製沙律”HKd$98+10%呢碟沙律好豐盛呀!!!除左有新鮮既沙律菜同角切魚生之外,仲有咬落一粒粒脆口既海葡萄同我好中意既炙燒左口魚肥美既左口魚加上清新既蔬菜,兩者味道相配又能取得平衡,呢個沙律前菜唔單止令我胃口大開,仲令我更加期待之後我地所點既食物添之後店員推介我地叫左碟“原條翁比賣知刺身”HKd$168+10%薄切既魚生片可見師傅既刀功,每片厚薄一致平日較少食既翁比賣知不如拖羅或三文魚魚脂豐溢,但卻能嚐出其魚鮮當中既鮮甜然后我地叫左個“特上盛合”HKd$328+10%Total有八款唔同既壽司,,不過因為係同朋友share~所以唔係每款都試均!但我食既都好新鮮,加上壽司飯調味得宜而當中既活赤貝更係爽口鮮甜,令我印
呢排訓得唔好,加上今日返工真係好鬼攰
好彩今晚一早約左朋友食飯,可以放工之後好好咁食返餐,補返下

呢度既食物有好多選擇,除左普通既刺身壽司、炸物燒物,仲有好多唔同種類既水產浜燒添

薄切既魚生片可見師傅既刀功,每片厚薄一致

然后我地叫左個“特上盛合”HKd$328+10%

但我食既都好新鮮,加上壽司飯調味得宜

而當中既活赤貝更係爽口鮮甜,令我印象深刻

食完咁多生冷野,我地就點返幾款水產浜燒暖下胃先

我地要左兩隻“燒鮑魚”HKd$68×2+10%

活鮑魚有專人幫我地燒,雖然過程好似有啲残忍,但個製成品真係又腍滑又鮮味架

跟住仲要左“黃金蟹膏甲羅燒”HKd$88+10%同“牛油燒帆立貝”HKd$58+10%

同樣有專人幫手處理,岩晒我呢啲懶人可以唔洗自己整都有得食

胃口大增既朋友仲叫左碟“和牛炒飯”HKd$188+10%,和牛粒帶有油脂,牛粒無筋,飯粒分明煙韌

呢晚朋友酒意大發,要左杯清酒HKd$58+10%,既然佢咁有雅興,我都要左杯“油子檸檬酒”HKd$58+10%同佢盡慶下

雖然呢餐埋單一啲都唔平,但可以係咁舒服既環境氣氛內食到一餐有質素既日本料理,食得咁滿足就值回票價啦
2017-10-31
  • 福丸特製沙律
2017-11-01 149 浏览
今日同朋友係荃灣特登去食新開嘅水產!我地一去到就見到個好大嘅魚缸同木系嘅枱櫈,全部都係日系風格!我地好肚餓就叫左好多野食~首先到嘅係秋刀魚刺身同左口魚薄切!我本身以為秋刀魚會好腥點知一d腥味都冇仲要俾左個有薑葱嘅醬汁我地點,調到個味出黎左口魚薄切好正,勁爽又勁好食!好有口感跟著黎左個生蠔,勁大隻,好重海水味好鮮甜啊仲叫左份呑拿魚同帆立貝壽司!帆立貝好大粒平時吾食呑拿魚今次都覺得okay ah!!!輪到燒物喇!我地叫左鮑魚,刀貝,墨魚筒,黃金蟹膏甲羅燒!鮑魚刀貝好爽口!會有waiter幫我地燒,燒得岩岩好!好鮮啊兩樣都墨魚筒真係燒得岩岩好!平時自己燒會燒到老哂吾好食,今次配埋燒汁就吾同喇!本身好鐘意食蟹膏嘅我呢個甲羅燒十分正!佢係加入左黃金蟹膏,蛋,同蟹肉撈埋黎燒!個味道非常濃郁啊!仲有d蟹子有d口感添我地仲叫左份芝士奄列炒麵!佢係有拉絲架!好似係日本食緊炒麵甘!吾錯吾錯!最後緊係甜品拉!我地叫左一個set 有雪糕同厥餅!最surprise 我係個wasabi 同紅豆雪糕!佢個wasabi係有小小刺鼻得黎又有d甜,好好食架,吾會話好刺鼻!至於個紅豆係有紅豆容係入面咁!好濃郁嘅紅豆味!厥餅
今日同朋友係荃灣特登去食新開嘅水產!

我地好肚餓就叫左好多野食~
首先到嘅係秋刀魚刺身同左口魚薄切!

左口魚薄切好正,勁爽又勁好食!好有口感

跟著黎左個生蠔,勁大隻,好重海水味好鮮甜啊

仲叫左份呑拿魚同帆立貝壽司!帆立貝好大粒
平時吾食呑拿魚今次都覺得okay ah!!!

輪到燒物喇!
我地叫左鮑魚,刀貝,墨魚筒,黃金蟹膏甲羅燒!
鮑魚刀貝好爽口!會有waiter幫我地燒,燒得
岩岩好!好鮮啊兩樣都

最後緊係甜品拉!我地叫左一個set 有雪糕同厥餅!最surprise 我係個wasabi 同紅豆雪糕!佢個wasabi係有小小刺鼻得黎又有d甜,好好食架,吾會話好刺鼻!至於個紅豆係有紅豆容係入面咁!好濃郁嘅紅豆味!厥餅係有黃豆,綠茶同椰子味!椰子味好特別!仲有粒紅豆mochi,十分煙韌

好食嘅水產!下次會再黎!吾洗去到九龍香港甘遠都有得食
2017-11-01 1401 浏览
荃灣越來越多美食滙集,沒想到食物多元化之外,最近還出現高質的日本料理,位於川龍街百悅坊,十月才開業的福丸水產‧浜燒‧日本料理無論食物、環境和服務都可以用高質來形容,今晚我們就帶了老爺奶奶來品嚐優質的日式浜燒⋯來到福丸,裝潢和設計都極富日本文化色彩,進店內,各式日本清酒汽酒等排列整齊,還有養殖的海鮮缸,完全可以感受到水產之新鮮⋯座位都以包廂形式設計,不會看到其他客人,感覺就像服務員專為你服務一樣,所以與好友聚會聊天是一個很好的地方,人多還有房間,地方非常寬闊⋯餐牌相片超多,每一樣食物都令人好想試,選擇困難症的朋友肯定會花不少時間在看餐牌⋯要大力推介福丸的酒精飲品,我們一行四人,除了我向來滴酒不沾外,其餘3人都選了酒精飲品,而同一時間3個都大讚自己沒有點錯飲品,很少跟老爺奶奶食飯會評價一杯飲品呢﹗柚子生啤(左上)$56,使用Orion啤酒,柚子味重,容易入口;卡西斯橙汁(右上)$38,在卡西斯酒內加入橙汁,我們剛好座在水吧旁,奶奶見到調酒師一絲不苟地用量杯去酌量酒和橙汁的份量,而不是隨意調配,難怪大家都特別讚賞福丸的飲品;巨峰乳酸(左下)$23,巨峰提子的味道適中,乳酸味重,好醒胃;梅酒(

梅酒(右下)$48,酒味重和香醇,奶奶平日都有飲梅酒的習慣,福丸的梅酒更讓她讚不絕口﹗

終極8點盛合
要看一間日本料理的級數,不是單單看裝橫和格局,而刺身最容易反映出餐廳的貨源及講求之質素,來到福丸,相信不會令食客失望⋯
終極8點盛合有八種時令刺身,這晚我們有牡丹蝦、TORO、三文魚腩、油甘魚、左口魚、金目鯛、鯛魚和海膽,不單鮮味滿分,而且魚油豐富,配合海鮮醬油更令刺身味道提鮮,最值得推介是海膽刺身,沒有半點腥味,鮮中帶甜,暫時來說是我們吃過最好味道的海膽刺身

天婦羅蝦卷
天婦羅蝦卷明顯是新鮮製作,因為內裡的天婦超香脆,飯卷不像機器般壓到太實,蝦的鬆脆加上蟹子的卜卜口感,很讚啊﹗

什菌燒
什菌燒送來時用錫紙包好,然後店員即場為我們燒製,而味道出奇地好吃,醬料帶有甜味,跟各種菇菌很夾,值得推介啊﹗

磯煮鮑魚
磯煮鮑魚入味非常,而且很有咬口,還有鮑魚的鮮味~

A4和牛薄燒
A4和牛薄燒,這個和牛薄燒認真不得了,和牛是入口即溶那種,放在價值千多元的岩鹽磚上,底下用火溫著,將和牛在岩鹽磚上拖一拖,讓和牛沾上岩鹽,味道一絕﹗

黃金蟹膏甲羅燒
黃金蟹膏甲羅燒,甲羅燒是浜燒之中最具特色的一道菜,用上黃金蟹膏、新鮮松葉蟹肉加鵪鶉蛋,店員即場為我們燒製,然後將所有材料混合後就可以食用了,愛吃蟹的人都知道蟹肉稍為放置就會影響鮮味,甚至有一種霉霉地的感覺,但在福丸可以放心,這個黃金蟹膏甲羅燒鮮味十足,而且還嚐到一絲絲蟹肉~

福丸浜燒盛合
福丸浜燒盛合包括帆立貝、鮑魚、生蠔和刀貝,同讓有店員親自燒製,所以不用擔心時間上的控製⋯

幾款水產都鮮味滿分,鮑魚還在動的,生蠔更帶有海水味,帆立貝如果自己燒肯定會燒過頭,但由店員為我們燒製,就有種剛剛好熟的感覺,令到鮮味完全保留起來,而且水份豐富,殻上的水也是精華啊﹗記得喝掉,不要浪費﹗

香港人喜歡日本料理不是沒有原因的,真正的日本料理在各項細節上都力求完美,而且用心製作和配撘,不只食材上要求嚴謹,還在上碟時的擺放和裝飾也是費盡心思的,每一道菜都給人精緻的感覺,店員也保持著最優質的服務態度,在福丸大家可以找到最正宗和高質的日本料理﹗
2017-10-30
終極8點盛合
天婦羅蝦卷
什菌燒
磯煮鮑魚
A4和牛薄燒
福丸浜燒盛合
2017-10-30 494 浏览
返左成個星期工,難得HAPPY FRIDAY  ,諗住食好少少,記得之前睇Facebook 見到荃灣新開浜燒店 ,就去試試係唔係真係咁好食。一入到去見到裝修好靚,好有日本當地既feel,而且座位鬆動岩晒我地想要舒舒服服既 ,又唔駛同人逼。 點了份枝豆,魷魚等小食送下酒。之後到少少刺身,壽司頂一頂肚,食材明顯夠新鮮,拍得住中環尖沙咀級數。最緊要當然係浜燒啦,店員推薦黃金蟹蓋 ,我就點了普通蟹蓋同黃金蟹蓋試一試有咩分別。有店員專人服務煮,但食得浜燒緊係自己玩埋一份啦,問左店員點整之後就直接自己玩。黃金蟹蓋比普通蟹蓋甜,值得推薦試!   食左幾個鐘傾足咁耐都無人趕走 ,臨走問了店長,佢話全部都係新鮮拎貨返黎,唔靚唔要。希望舖頭可以Keep 住依個熱誠,等大家係荃灣有高品質既選擇!!
返左成個星期工,難得HAPPY FRIDAY
,又唔駛同人逼。 點了份枝豆,魷魚等小食送下酒。之後到少少刺身壽司頂一頂肚,食材明顯夠新鮮,拍得住中環尖沙咀級數。
2017-10-27
  • 黃金蟹蓋
  • 刺身
2017-10-28 1535 浏览
荃灣近年積極吸納高檔次的食客,希望可以打做成另一個像尖沙咀的食區,區內的食肆琳琅滿目,但做高檔次食肆的日式料理卻不多。福丸水產主打浜燒、日式料理,用料講夠,廚師手藝精堪,令我享受到一餐難忘的晚飯。店門旁放了很多清酒,店內一邊有長長的冰櫃及魚缸放滿新鮮的海鮮,而後面是處理刺身的凍櫃,另一邊客人用餐的位置有很大的卡位,卡位是開三邊的設計,可以同時坐很多人一同享受,而四周亦有很多以海洋風味的裝潢。檯面放了烤爐,亦有不同的調味料,餐碟的設計很有日風工藝燒,很有心思。黃金蟹膏燒甲羅($88)首先是他們的黃金蟹膏燒甲羅,甲羅內放滿了松葉蟹肉、蟹子、松葉蟹膏以及黃金蟹膏,配以蔥和鵪鶉蛋不單分佈得有條理,就連放置甲羅的盤也是上了金漆的木器,絕對是未食它已感受到那種尊貴感覺。這道菜不用自己親身上場,場內的侍應會幫你烤好,侍應會將甲羅放於烤爐上,將鵪鶉蛋倒入蟹膏中不斷混和,當所有材料撈好後,就慢慢將爐火將它們烤熟,由於蟹膏在上檯前,廚師已經加入了少許清酒和味琳,令燒時可以令蟹膏的肥滯感大減,但卻無減它的香味和濃味,食落有陣陣的蟹黃清香,不單可以感受到蟹膏的綿滑,更能感受到那份蟹黃的鮮甜,可說與大閘蟹不相上

黃金蟹膏甲羅燒
黃金蟹膏燒甲羅($88)

這道菜不用自己親身上場,場內的侍應會幫你烤好,侍應會將甲羅放於烤爐上,將鵪鶉蛋倒入蟹膏中不斷混和,當所有材料撈好後,就慢慢將爐火將它們烤熟,由於蟹膏在上檯前,廚師已經加入了少許清酒和味琳,令燒時可以令蟹膏的肥滯感大減,但卻無減它的香味和濃味,食落有陣陣的蟹黃清香,不單可以感受到蟹膏的綿滑,更能感受到那份蟹黃的鮮甜,可說與大閘蟹不相上下。

我們都點了一些有酒精的飲品,她點了梅干highball,而我點了一杯柚子生啤
柚子生啤

柚子生啤($56),味道非常清新,選用了orion的生啤本來入口已不錯,再加了柚子蜜在啤酒內,立即令它變了一杯果酒一樣,既甘且澀的味道不斷來回於口腔中,非常特別,值得推介。

梅干Highball

梅干highball($36),相對於生啤,這一杯的口味便較重,入口咸味較濃,因為本身梅干的是很強烈,將酒味完全蓋過,若不習慣可能會覺得較難入口。

刺身4款
刺身併盤(油甘魚、大吞拿魚、深海池魚、活赤貝)($470),大大盤的刺身上檯,佈置在很精美的碟內,單睇外型,看到都是大大片厚切的魚生,真係未食已感受到是一種享受。

生吞拿魚刺身

大吞拿魚肉呈粉紅色,肉質油潤而軟滑,魚味濃郁入口即溶化,油香在口中絕對濃得化不開,油香一直留在口中揮之不去。

油甘魚刺身
油甘魚雖然不及大吞拿魚那種重油脂,但一樣油香四溢,而且肉質口感更豐盛,食落非常滿足。而這裡的wasabi是即磨的新鮮wasabi,入口辛辣得來又有一陣清鮮的感覺,將魚肉的鮮味完全刺激出來。

其他如深海池魚,食落口感不腥,深海捉得魚確是零舍不同。而活赤貝的爽口彈牙,味道鮮美,最難得是他們將活赤具的裙邊以紫菜和青瓜絲包好做多一赤貝裙邊壽司。入口的赤貝裙邊非常煙韌,且鮮甜而沒有半點腥的感覺。

海膽壽司及火灸左口魚邊壽司
火灸左口魚邊壽司($68)、海膽壽司($110)
火灸左口魚邊壽司

火灸左口魚邊壽司,魚味突出,飯底非一般的白飯,而是混入了日本赤醋煮出來的,入口稠黏恰到好處,而魚肉上的小片青檸又如檸檬般將魚肉的鮮味解放出來,就算薄薄的一片魚肉也能從中感受到不同層次的口感。
海膽壽司

海膽壽司可謂今天的精華所在,厚厚的北海道海膽帶著無與能比的海洋味道,腥、甜、甘、滑的不同感受一下子充斥口腔,絕對正到無得彈。

和牛炒飯

和牛炒飯($188)
就連裝飯的碗也玩一玩心思,印有鯛魚的碗子很有趣,而和牛炒飯每粒都充滿牛脂嘅香味,入口味道非常紮實惹味,並不是一般牛肉炒飯可以相提並論的。飯粒微微焦香,有時更在飯內找到和牛油脂粒,不單刺激食欲,更沒有一般平常肥滯的油膩感,令人想不斷添食。

浜燒刀貝($88)
刀貝
燒貝一樣有專人服侍,期間我同柑太講左樣小故事,如果貝類被烤燒時,原本黏住殼邊的貝肉會縮開,令貝肉緊貼貝殼的頂部,柑太唔係太明,於是我就等貝殼開始打開時,影一相給她看看,剛剛打開的貝殼,頂部是貼著貝肉的。

言歸正傳,當貝口打開後,又有侍應到來將貝殼剪開反轉再燒,再加上清酒烤一會,芳香四溢的刀貝便上碟。刀貝肉大大啖非常有咬口,海水味濃,加入清酒後,變得更易入口,食落貝肉很甜。
牛油燒帆立貝

牛油燒帆立貝($58)
一樣和其他燒類食物一樣,會有專人處理,和經理傾過來,原來此舉是為了令客人可以專心享用食物,不用擔心會烤焦了而浪費,亦令客人可以好好觀賞整個過程。加入了牛油和清酒的燒出來的帆立貝味道甜美,厚厚的帶子肉多汁彈牙,而且就算是裙邊位置也燒得很入味,煙韌有咬口,令人一試難忘。
花竹蝦天婦羅

花竹蝦天婦($98)
在最初點菜時經理走過來對我們說,今天番了一些新鮮活花竹蝦,可以做刺身或者天婦羅,於是我們點了一客即製的新鮮活花竹蝦天婦羅,炸好後放為三份上碟,廚師的精心佈置可見一斑,以優雅的木器盛載天婦羅,印有繡球花的和紙為配色,未轉色的紅葉為主題,伴菜的調味也是一套裝,可以將海鹽、蘿白蓉和檸檬分別放於不同的位置。
蝦肉入口鮮甜,甚至是炸好的蝦腳也可以食用,只有即捕新鮮的活蝦才有這份能耐,炸粉恰到好處,不厚不膩,可見廚師的功夫。

今天這一餐的價錢雖然在這個區是稍貴了一點,但如果將它們的用料和服務一比,便會發覺其實物超所值,至少我用這個價錢便只能在中環等地區吃低一個檔次的質素了。
2017-10-26
海膽壽司
和牛炒飯
花竹蝦天婦羅
2017-10-26 569 浏览
新開張朋友介紹過來試下,起初以為食鐵板燒但來係叫"浜燒",主要係燒海產,食得出好新鮮,一道一道菜上,節奏好好,一班人慢慢食飲啤酒,好啱聚會傾計。特別要推介Tuna Sashimi ,非常juicy肥厚,滑身有咬感,媲美喺日本高質魚生既級數!!! 食一件已經好滿足!!! 係晚餐既亮點!!!!另一喜出望外既係啲Side dish 都整得好有heart, 連個蕃茄仔都用梅酒浸過, very good taste. ;))))
忘記了~~

题外话/补充资料: NA
2017-10-20
庆祝纪念
生日
  • Tuna Sashimi 、燒扇貝、燒牛、燒蝦