2022-07-03
假期先黎落雨,仲要打風打足兩日,邊度都去唔到,預約左嘅活動都取消成日留係屋企真係好悶啊!星期六四點後先落八號,平日返工日子又唔見天文台咁手鬆⋯⋯係屋企坐左兩日,乜都無做過,老公就提議出街食個飯啦又好啫,落街行下鬆下筋骨,順便做少少grocery shopping老公話想叫小菜食,咁就近近地黎祥榮啦祥榮由我讀大學個陣已經食開,貪佢地方又大又多位、地方都算乾淨、價錢又OK,而且味道都唔錯雖然風球都落左2個幾鐘,但係餐廳入面都無乜人,㨂左個卡位就坐低左望左陣餐牌就扑鎚!叫左菠蘿咕嚕肉、豆腐斑腩煲、一杯凍奶茶同例湯晚巿佢小菜跟一個白飯同例湯,因為我唔鐘意飲湯同埋好想飲凍奶茶!!!所以走左湯轉凍飲第一個上嘅就係例湯,呢個湯就不嬲都好飲,因為我鐘意酸味,佢夠酸、大碗又有料(雖然都係啲菜頭菜尾),例湯黎講收貨啦凍奶茶就無熱奶茶咁香滑同茶味濃,不過今日想飲凍,無計啦。佢嘅凍飲都夠大杯嘅,都算滿意然後上檯嘅就係菠蘿咕嚕肉啦,影呢張相嘅時候都已經食左一兩舊今日人少少都好快上菜,我諗都係十五分鐘唔夠你話佢係咪好好食嘅咕嚕肉呢其實就唔算嘅,但係份量夠、個汁好食、肉唔靱,唔錯啦收貨不過略嫌佢啲配料有少少生,洋蔥
成日留係屋企真係好悶啊!
星期六四點後先落八號,平日返工日子又唔見天文台咁手鬆⋯⋯
係屋企坐左兩日,乜都無做過,老公就提議出街食個飯啦
老公話想叫小菜食,咁就近近地黎祥榮啦
例湯
凍奶茶
菠蘿咕嚕肉
今日人少少都好快上菜,我諗都係十五分鐘唔夠
不過略嫌佢啲配料有少少生,洋蔥個啲可以都耐啲
豆腐斑腩煲
我有啲啲懷疑佢個煲無加熱,不過唔緊要啦
有幾舊冬菇、紅燒豆腐同埋一啲斑腩
不過我最鐘意食其實係煲仔菜入面嘅蒜子同埋蔥頭
可惜蔥頭都係有啲啲生,唔夠淋,同埋斑腩有少少過咸,但係撈埋白飯食都仲可以接受到
呢類煲仔菜嘅冬菇最好食!好入味
平時唔多食飯嘅我今日都食得曬,初初仲諗住要分俾老公,點知不知不覺就成碗飯食曬,肥死了~~