2021-11-22 233 浏览
夜晚嚟黃埔睇戲,睇戲前入左間茶記填飽個肚,餐廳既晚餐以中式小菜為主,隔離枱亦有人食鐵板餐,經過都聞到好香。例湯小菜配埋是日例湯,有紅、白同中湯揀。中湯湯料有冬瓜、豬肉等,勝在份量夠大碗。菠蘿咕嚕肉肉同菜的份量一半一半,咕嚕肉皮脆肉嫩,酸酸甜甜咁幾開胃。西蘭花炒花枝鮮魷西蘭花偏硬身,鮮魷韌度適中,唔會太鹹,而且幾有鑊氣。蒜茸炒菜心炒菜心相比烚菜無咁涼,加左蒜茸炒亦唔會好油膩,食落都好爽口。凍檸茶+熱檸水跟餐配埋餐湯、白飯同飲品,價錢都係$60-70,都算合理。
例湯
菠蘿咕嚕肉
肉同菜的份量一半一半,咕嚕肉皮脆肉嫩,酸酸甜甜咁幾開胃。
西蘭花炒花枝鮮魷
西蘭花偏硬身,鮮魷韌度適中,唔會太鹹,而且幾有鑊氣。
蒜茸炒菜心
凍檸茶+熱檸水
跟餐配埋餐湯、白飯同飲品,價錢都係$60-70,都算合理。
2021-11-22 193 浏览
平時成日經過呢間祥榮餐廳,但就未試過食過,今日放假諗唔到食啲咩lunch,就嚟試吓先🤩午飯時間都估唔到都幾多人,行咗一圈,先搵到兩個位既座位😳🌟自選扒餐 - 龍脷柳羊扒 $108🌟媽媽見到有羊架,即刻話要食😂因為佢好鐘意食羊架,唔係度度有,難得呢度有自選扒餐😍可以揀兩款,佢就揀咗龍脷柳,餐廳好貼心有比埋餐紙巾,怕啲汁會彈到一身都係💯可以揀配意粉/飯/沙律,媽媽就揀咗配意粉跟蒜茸汁,原來都會有炸薯條同少量配菜,仲有大大碗餐湯(羅宋湯/忌廉湯)同餐包,加一杯飲品,凍飲就另外加$3,都幾抵食吖😍🤩🌟祥榮焗飯 $72🌟識食一定係食招牌菜😂😍我就比佢哋既焗飯吸引到眼球,其他都睇唔上眼😂一半係焗肉醬,一半焗豬扒,再加個煎蛋,個飯係炒飯底,焗飯一定係要配炒飯先為之一個完美焗飯,雖然熱量好高,不過久唔久先食一次,唔緊要啦😅同埋奉送餐湯,熱飲就加$5;凍飲、汽水加$8,特飲就加$12,我就揀咗飲熱奶茶,港式奶茶係茶餐廳必點既飲品嚟,先算係嚟過茶餐廳架嘛😍

午飯時間都估唔到都幾多人,行咗一圈,先搵到兩個位既座位😳

🌟自選扒餐 - 龍脷柳羊扒 $108🌟

🌟祥榮焗飯 $72🌟

2021-11-22 92 浏览
是日同HONEY去黃埔AEON SHOPPING,同佢去左哩間祥榮餐廳食DINNER,同HONEY好耐無食中餐,茶餐廳就有哩個好處,食中餐都有保證,餐廳入面有好多卡位,唔驚無得坐,同HONEY點左個蝦仁炒蛋,京都肉排套餐,另外單點左一碟金銀蛋浸時蔬套餐可以點中湯/西湯,我同HONEY感覺中湯會比較夠火喉D~~蝦仁炒蛋蝦仁炒蛋都有唔少的蝦,另外滑蛋都可以做到滑的效果,送飯真的一流~~京都肉排京都肉排都系我同HONEY最愛食的中菜之一,酸酸甜甜真的唔錯,金銀蛋浸時蔬食咁多肉,都要食返D菜,金銀蛋浸時蔬都足料,加埋蒜子真的好惹味,最後HONEY點左杯特飲紅豆冰,都好多紅豆,真的飲到尾都KEEP住有紅豆,哩間餐廳晚飯真的好多人食,證明真的街坊幫襯的小店。
是日同HONEY去黃埔AEON SHOPPING,
同佢去左哩間祥榮餐廳食DINNER,

同HONEY好耐無食中餐,
茶餐廳就有哩個好處,食中餐都有保證,
餐廳入面有好多卡位,唔驚無得坐,

蝦仁炒蛋

京都肉排

京都肉排都系我同HONEY最愛食的中菜之一,
酸酸甜甜真的唔錯,

金銀蛋浸時蔬

哩間餐廳晚飯真的好多人食,證明真的街坊幫襯的小店。
2021-11-21
  • 蝦仁炒蛋,
  • 京都肉排,
  • 金銀蛋浸時蔬,
2021-11-08 164 浏览
論茶餐廳,食過的紅磡祥榮餐廳的小菜套餐,二人餐覺得都幾抵食,還有裏面有較多的小菜套餐,有較多選擇。二人餐配羹、飯及飲品$166有粟米雞蓉羹、清蒸鯇魚,配任揀多款小菜,我揀了京都肉排,因鯇魚已沽清,所以可揀個小菜套餐及二人餐內的小菜,要了個蒜蓉牛仔骨。先上的是粟米雞蓉羹,整個湯濃傑度剛剛好,裡面見到一絲絲的蛋白及半碎的粟米,口感滑溜,味道很鮮甜!京都肉排原來是豬扒,而不是肉排,肉質不會鞋,味道帶少少酸甜,份量頗多。蒜蓉牛仔骨,也份量頗多,牛仔骨有七八成熟,有牛味又很嫩,用青椒、洋蔥及蒜粒等配料炒,妙得夠味道及夠鑊氣!至於蔬菜,我要了多個馬拉盞炒菜心。飲品則要了2個杏霜,上枱已聞到一陣的杏仁味,飲落也很滑口及香杏仁味。

二人餐配羹、飯及飲品$166

至於蔬菜,我要了多個馬拉盞炒菜心。

2021-11-07 130 浏览
去黃埔買野經過就入黎食lunch,舖位係極大,唔使等位,又有卡位坐👍🏻。🔅豐盛常餐 (豬頸肉通粉) ($48)豬頸肉就份量唔多,不過都夠爽口既。🔅豐盛特餐 (沙爹牛肉麵) ($48)沙嗲味都濃,麵唔會過腍幾好,牛肉都算多同入味,不過少少鞋。🔅火腿仿鮑魚絲奄列普通茶記奄列,都幾多仿鮑魚絲同火腿既,火喉都掌握得唔錯唔會太熟。🔅漢堡豬柳煎蛋平時都係因為太油所以少食豬柳,黎到茶記無理由就住就住啦係咪先😝。煎得好香,加埋隻蛋流啲黃落去通粉到食就好正😎。🔅奶油脆豬仔包雖然好邪惡,但突然好想食真係忍唔住叫🤤。2個餐都叫左,其中一份都偏燶😂,不過真係烘得好香好脆,奶油就唔算多,無咁邪惡啦😝,加多啲煉奶就…💬普通茶記但5-10min上齊野,選擇又勁多,平均都係$50-$60左右,都算抵食。最欣賞佢係坐得舒服唔逼👍🏻,食野都食得開心啲。

豐盛常餐 (豬頸肉通粉)
🔅豐盛常餐 (豬頸肉通粉) ($48)
豬頸肉就份量唔多,不過都夠爽口既。
豐盛特餐 (沙爹牛肉麵)
🔅豐盛特餐 (沙爹牛肉麵) ($48)
沙嗲味都濃,麵唔會過腍幾好,牛肉都算多同入味,不過少少鞋。
火腿仿鮑魚絲奄列 & 奶油脆豬仔包
🔅火腿仿鮑魚絲奄列
漢堡豬柳煎蛋 & 奶油脆豬仔包
🔅漢堡豬柳煎蛋

🔅奶油脆豬仔包

漢堡豬柳煎蛋 & 奶油脆豬仔包
2021-11-01 121 浏览
地方好大好寬地方好大好寬敞,裡面D既位置就有D暗同埋比較難注意到。🥢椒鹽豬扒🥢 $68強烈推介,比大排檔既仲要更有鍋氣既豬扒,豬扒肉質鬆軟,入口香慈微辣,出色既地方係件件豬扒表面痴滿新鮮既炸蒜,蒜香格外香濃!🥢XO醬茄子牛仔骨煲🥢 $90牛仔骨配搭次次都係黑椒洋蔥組合食到有D悶,呢個新穎組合睇落幾吸引。XO醬BB辣度,有蝦米香味,牛仔骨唔老又有肉味,不過個醬汁收唔夠竭身。🥢枝竹牛腩煲🥢 $76我竟然覺得枝竹好食過牛腩..因為佢有咬口得黎又唔硬,入味得黎又唔會遮哂豆味,牛腩幾軟淋,仲大大件。🥢紅豆冰🥢 & 🥢蜂蜜柑桔🥢 特飲加$12奉送例湯

🥢椒鹽豬扒🥢 $68

🥢XO醬茄子牛仔骨煲🥢 $90

🥢枝竹牛腩煲🥢 $76

🥢紅豆冰🥢 & 🥢蜂蜜柑桔🥢 特飲加$12

奉送例湯

今日喺附近返學溫書,都係隨便揀間茶記食餐晏。食中菜嘅餐湯都有得揀羅宋湯/忌廉湯,係好典型港式茶餐廳嘅味道,我同朋友都超鍾意個忌廉湯🤣朋友叫左凍朱古力,個人認為呢類都係啱熱飲多啲食茶餐廳一定要飲凍奶茶!奶同茶嘅比例啱啱好,好香濃😆西蘭花炒花枝鮮魷 $76朋友想食清淡啲,都好大碟,飯都好大碗🤣菜好翠綠不過有少少硬,鮮魷都多但味道較淡百搭扒餐 $108(鑊仔牛柳扒+大蝦)原來本身已經配薯菜,我仲加左個意粉添。牛柳有好多塊又嫩,好易咬,大蝦🍤炸過,好大隻都彈牙。意粉係茄汁意粉,偏腍。
今日喺附近返學溫書,都係隨便揀間茶記食餐晏。

朋友叫左凍朱古力,個人認為呢類都係啱熱飲多啲

食茶餐廳一定要飲凍奶茶!奶同茶嘅比例啱啱好,好香濃😆

西蘭花炒花枝鮮魷 $76
朋友想食清淡啲,都好大碟,飯都好大碗🤣
菜好翠綠不過有少少硬,鮮魷都多但味道較淡

百搭扒餐 $108
(鑊仔牛柳扒+大蝦)
2021-09-11 340 浏览
今日去完黃埔奇趣順便去食個lunch. 個仔想食豬扒同意粉,所以嗌咗個雙拼,原來鐵板可以改普通碟上,咁就方面小朋友食唔會辣親佢。而我同老公就嗌咗個涼瓜牛肉飯同埋個雜燴炒麵,再加凍檸茶同凍檸水。雜燴個炒麵唔會好油,啲麵keep到好脆,啲汁唔會搞到成個麵林哂,個味好正食落香口脆卜卜。而個涼瓜牛肉飯好入味,啲涼瓜唔會有苦澀既味道,個仔都食到,牛肉又唔會好硬。個仔既意粉,同我細時食既味一樣,好懷念,啲扒味道口感都剛剛好,最緊要系個仔鐘意食又岩哂佢食。凍檸茶茶底好。
今日去完黃埔奇趣順便去食個lunch.
凍檸茶茶底好。
涼瓜牛肉飯
意粉
涼瓜牛肉飯
意粉
2021-08-29 199 浏览
大件夾抵食就係講呢到,除左湯多飯多,餸都多,個碗都特別大過人,性價比勁高。小菜套餐奉送例湯🥢青紅蘿蔔豬骨湯🥢🥢咖哩牛腩煲🥢 $76好耐無食過咁正既港式咖哩汁撈飯,有磨粒既乾香料渣勁香濃又有texture,忍唔住食哂成碗飯。牛腩大件多到..好似唔多見有薯仔🥢魚香茄子🥢 $60條條茄子炸到熟,好油但好香,醬汁稠密,鹹魚香超下飯,不過我就唔喜歡成日食到d薑絲。🥢豆腐火腩🥢 $62層層肥肉相間既火腩肥瘦剛好,豆腐外皮煙韌內裡滑溜,唔知係味食左果2樣太濃,顯得呢個味道清淡左d

小菜套餐奉送例湯🥢青紅蘿蔔豬骨湯🥢

🥢咖哩牛腩煲🥢 $76
牛腩大件多到..好似唔多見有薯仔

🥢魚香茄子🥢 $60

🥢豆腐火腩🥢 $62

2021-08-28 211 浏览
今日去交收完。唸住近近地去食個早餐。估唔到係一場惡夢、個公仔面係正常!但其他就有。。。垃圾摷出黎既煎蛋同發霉既包!仲要我同個樓面講塊包發霉wor。。佢一句唔好意思都無。。。粒聲都無羅塊包就走!到底係我要求高。。定呢間野無要求?!
2021-08-28
$40 (早餐)
2021-08-23 157 浏览
去紅磡逛街,找間茶記歇腳。經過 #黃埔奇妙坊 #祥榮茶餐廳,見到餐廳玻璃門貼上餐牌嘅食物種類多,餐廳光猛而且地方寬敞,入去進餐,坐在卡位座位舒服。享受港式茶餐廳風味,必點炸雞髀🍗同埋花生醬西多士🍞,乾炒牛河🍝,公仔麵。#下午茶餐 雞脾配西多士 $37雞脾好大隻而且外層香脆,雞肉嫩滑,啖啖肉。配埋金黃色嘅西多士,外脆內軟,切開面多士聞到裡面香噴噴嘅花生醬,點上蜜糖漿,真喺無得輸豬頸肉及餐肉米線 $36豬頸肉落鑊煎香,午餐肉喺厚切,米線煙韌,感覺好正雞扒五香肉丁麵 $36雞扒香嫩肉滑配上香辣嘅五香肉丁,公仔麵有茶記嘅風味乾炒牛肉河配中湯 $56乾炒牛河炒得好夠鑊氣又夠乾身,牛肉嫩滑,河粉香滑。送上中湯喺花生雞腳湯好足料,有雞腳、花生、瘦肉檸檬可樂 (加 $8)冰杯內有3片檸檬,自行倒入可樂,容易保持可樂嘅汽雜果賓治 (加 $8)呢杯飲品夠晒港式feel,雜果及糖漿已加入冰杯內,自行倒入芬達櫈汁,兒時喜愛嘅飲品

#下午茶餐
雞脾配西多士 $37

豬頸肉及餐肉米線 $36
豬頸肉落鑊煎香,午餐肉喺厚切,米線煙韌,感覺好正

雞扒五香肉丁麵 $36
雞扒香嫩肉滑配上香辣嘅五香肉丁,公仔麵有茶記嘅風味

乾炒牛肉河配中湯 $56

檸檬可樂 (加 $8)
冰杯內有3片檸檬,自行倒入可樂,容易保持可樂嘅汽

雜果賓治 (加 $8)

• 雜果賓治
  • 乾炒牛肉河
  • 雞扒五香肉丁麵
  • 豬頸肉及餐肉米線
  • 雞脾配西多士
2021-08-18 168 浏览
喺黃埔行完街已經兩點幾,想食個tea。行到去黃埔天地,見有間茶記「祥榮餐廳」就入去試下。我地一行四人各自嗌左一個下午茶餐share黎食,分別嗌左「咖喱牛扒飯」、「豬扒包」、「乾炒牛河」和「海南雞飯」。咖喱牛扒飯咖喱同飯嘅比例剛好,咖喱汁送飯一流!牛扒夠入味,配埋咖喱一齊食重正!咖喱唔會太辣,啱晒香港人嘅口味。豬扒包好大個!包本身搽左牛油,上枱時重熱,外脆內軟好香。豬扒幾厚,啖啖肉,配沙律醬同生菜同吃,是款絕佳下午茶之選。乾炒牛河唔會太油,夠鑊氣!海南雞飯正價係$62,下午茶只係$40咋,😱好抵呀!下午茶重有熱飲送!海南雞飯雞肉嫩滑,點埋旁邊嘅醬汁食份外滋味😋。埋單唔使$200,非常抵食!總括黎講,呢間茶餐廳價錢實際,可以稱得上為「黃埔飯堂」呀!👏🏻👍🏻

乾炒牛河唔會太油,夠鑊氣!

2021-08-17 98 浏览
女兒放假去咗黃埔行街,晚上叫埋我同老公過去一齊食晚餐,女兒一定會去由細食到大嘅祥榮餐廳,已經幫襯左20多年,餐廳嘅食物質素依然高質,街坊價錢,大大碟好抵食,唯一改變就係裝修靚咗。中西餐所有主要都送餐湯,揀咗白湯,即係忌廉湯,大大碗味道都很濃郁。西芹鮮魷配白飯:鑊氣十足,鮮魷爽口唔靭,西芹亦爽脆冇渣。福建炒飯:材料鋪滿飯面,顏色鮮艶又足料,有蟹柳、肉粒、菇粒、蔬菜粒等,口感爽口,飯底用蛋炒過,特別香口,加上芡汁味道濃郁順滑,啖啖都十分美味。干炒肉片河:這道菜外觀色澤油亮夠鑊氣,肉片入口滑嫩,河粉爽滑,加些辣醬更可令味道提升。餐飲亦有優惠,熱飲只需加5元,凍飲加8元,特飲加12元。紅豆冰奶味香紅豆林甜。凍咖啡香濃美味!

西芹鮮魷配白飯:鑊氣十足,鮮魷爽口唔靭,西芹亦爽脆冇渣。

2021-08-14
2021-08-09 164 浏览
9 0 後 的 味 蕾 香港美食最大特色就梗係茶餐廳,紅磡出名茶餐廳開到通街都係,住紅磡呢頭有時唔知食咩,就會搵間茶仔衝入去。.今日經過見到呢間茶餐廳餐牌都有好多選擇就入左去填肚,呢度無論環境、嘢食、員工都有茶仔風味。.餐牌款式都好多,有普通常餐、鐵板扒餐、小菜、炒粉麵飯、湯麵公仔麵、蒸魚都有,有時諗唔到食咩,呢度應該幫到你,總有一款中心水。.我哋一人叫咗一個餐,每個餐都有跟一個湯,白湯/羅宋湯/中湯自己揀。.叫咗個鐵板扒餐,跟咗個餐包,中湯材料都足,兩碗都有雞腳。小菜叫咗個帶子炒西蘭花,帶子炒得啱啱好幾爽,西蘭花都爽口,廚師應該落咗唔少油,令到碟菜上枱賣相令立立。蒜蓉汁牛扒,茶仔嘅扒餐出名多汁,滿瀉咁滯,牛扒都薄身唔韌加咗$10要個沙律,有切粒水果、青瓜等等,沙律醬鋪到滿晒!
9 0 後 的 味 蕾

叫咗個鐵板扒餐,跟咗個餐包,中湯材料都足,兩碗都有雞腳。

蒜蓉汁牛扒,茶仔嘅扒餐出名多汁,滿瀉咁滯,牛扒都薄身唔韌

加咗$10要個沙律,有切粒水果、青瓜等等,沙律醬鋪到滿晒!
2021-08-06 109 浏览
屯馬線開通真的很興奮,去黃埔探朋友也變得很方便,連去紅磡黃埔天地奇妙坊也只是2分鐘地鐵站距離。.我叫朋友介紹一間地道的餐廳,他帶我去這間祥榮餐廳,是一間很正宗的港式茶餐廳。入面好大,有很多座位,坐得不會逼。.點了兩個小炒套餐,送餐湯有白湯紅湯及中湯3款選擇,今日的中湯是青紅蘿蔔豬骨湯,清甜滋潤。.蝦仁炒蛋 $62 - 炒到有鑊氣,蝦仁炒得爽口,雞蛋份量好多,一個人絕對食不完。份量好足,難怪成為受街坊歡迎的茶餐廳。XO醬茄子牛仔骨煲 $90 - 惹味之選,XO醬炆得很入味特別是茄子,煲仔熱辣辣,配飯食正。有不少牛仔骨,啖啖肉,又有洋蔥、冬菇,豐富的煲仔菜。香茅雞翼5隻 $40 - 有五隻雞翼及兩篇青瓜組成的笑哈哈,真心茶餐廳有這種情調,難得難得。.見到有很多街坊在食晚餐,大家談天說地,店員不會趕人走,茶餐廳而言都真的算很不錯。