2005-07-14
成年半冇返過香港啦, 一直都過住異鄉既生活, 食左成年薯仔, 今次返香港, 梗係會搵D好野食啦.今日原本約左個friend 食lunch, 點知俾人放飛機, 唯有自己一個人係屋企附近搵野食啦. 於是, 近近地就去左樓下既茶餐廳食啦. 一入到間餐廳,覺得裝修好靚,冇諗過茶餐廳會有D咁既裝修(可能我太耐冇返過香港掛), 竟然茶餐廳都有PLASMA, 完全冇諗過, 坐得都幾舒服, 環境唔錯. 雖然地下都有唔少垃圾, but still acceptable.今日叫左個set lunch 焗鴛鴦扒飯, 個飯未黎之前, 飲左個白湯, 個湯淡左少少, 之後黎左杯奶茶, 雖然叫既係凍奶茶, 但係仍然覺得個茶底好香, 可惜個人認為杯奶茶太甜, 如果叫少甜既話就perfect啦.跟住個飯黎左, 鴛鴦扒係牛扒同豬扒,用茄汁焗,蛋炒飯底, 焗飯黎講普通啦, 焗得唔夠耐, 焗完之後, 得個熱, 飯仲未焗到好香, 個牛扒同豬扒都幾好食, 唔會好韌, 好容易切, 個口感唔錯, 加上個汁唔會好濃, 味道岩岩好, 食扒個時, 都仲食到D肉既味. 食完成個set lunch 都幾飽, portion 都唔細, $30一
食完成個set lunch 都幾飽, portion 都唔細, $30一個set lunch, 凍飲再加$2, 咁既價錢,有咁既水準, 加上個餐廳環境黎講overall算acceptable.