2018-09-06 114 浏览
係附近做完運動,就求其入間茶餐廳食個快既晚餐,見到門口有海南雞飯既海報就入左黎鋪頭好多位,臨近9點都就快收鋪,餐廳無咩人餐牌上好多選擇,有小菜、常餐、扒餐海南雞飯套餐 $60包中湯/羅宋湯/忌廉湯,同埋一杯熱飲今晚飲左個青紅蘿蔔豬骨湯,好大碗例湯,飲完都2成飽,而且好夠味,d湯渣煲到爛曬,所以好入味海南雞飯賣相好普通,不是去骨但食落味道不錯,雞肉幼滑蘸醬都有誠意,有薑蓉、黑醬油、酸辣醬蘸完醬味道更豐富細看雞肉與雞皮之間有啫喱晶體,朋友話那是膠原蛋白,是很有營養的喔碟上仲有淮鹽花生開胃前菜,味道ok,花生好脆最後係個黃油飯!好大碗,一行三人全部食唔曬雞油味唔濃,但都有小小黃薑味而且飯粒分明,乾濕度拿捏得不錯👍🏼

鋪頭好多位,臨近9點都就快收鋪,餐廳無咩人

餐牌上好多選擇,有小菜、常餐、扒餐

海南雞飯套餐 $60
包中湯/羅宋湯/忌廉湯,同埋一杯熱飲

海南雞飯賣相好普通,不是去骨
但食落味道不錯,雞肉幼滑
蘸醬都有誠意,有薑蓉、黑醬油、酸辣醬
蘸完醬味道更豐富

碟上仲有淮鹽花生

開胃前菜,味道ok,花生好脆

最後係個黃油飯!
好大碗,一行三人全部食唔曬
雞油味唔濃,但都有小小黃薑味
而且飯粒分明,乾濕度拿捏得不錯👍🏼
2018-09-06
  • 海南雞飯
2018-07-13 273 浏览
今日又黎食牛扒了!78一個set 今次食西冷牛好食! 比大家樂好 薯條多 有d脆肉瓜配左個黑椒汁 加左10蚊一個白飯個餐跟餐包 個餐包加牛油勁好食!不過牛扒比起上次個肉眼牛就有點遜色味道差唔多 但! 差一塊!價錢一樣所以建議如果食 就食肉眼啦畢竟你如果係牛扒專家就唔會食78既啦但如果無咁嚴謹 就唔好因為差個一dd味就簡少一大片湯我兩次都簡左忌廉湯 上次幾好 今次唔好有好幾塊未搞好咁 飲唔落好啦 好似好多好野咁但其實有幾樣唔好第一 洗手間好遠第二 服務好一般第三 今日間店好似有點臭第四 餐具唔多乾淨咁 次次都要洗完再用紙巾刷好好煩呀!
今日又黎食牛扒了!
78一個set 今次食西冷牛
好食! 比大家樂好 薯條多 有d脆肉瓜
配左個黑椒汁 加左10蚊一個白飯
個餐跟餐包 個餐包加牛油勁好食!
不過牛扒比起上次個肉眼牛就有點遜色

第四 餐具唔多乾淨咁 次次都要洗完再用紙巾刷好
好煩呀!
2018-07-13
  • 肉眼牛扒
今日休息温習。下午時份,肚子開始餓了。行過去黃埔食下午茶,那裡近年開了很多食店,以前都在「祥榮茶餐廳」吃過飯,對於食物的素質已有一定的認知。不過,今次......我點了咖哩龍利飯及熱奶茶。咖喱飯,賣相幾好,熱辣辣的。份量太少。落單時,叫了待應加飯;上枱時份量沒有加大。咖哩汁夠辣,味道好咸,撈了幾口飯不敢再撈。薯仔夠腍軟,易入口。龍利魚食起來口感好差,軟腍腍,味道好淡,好像煎了很久放進入雪櫃後,再取出來翻煮的。白飯質地好差,口感粗糙。奶茶,夠熱。紅茶味重及淡奶味淡,味道好澀。餐廳內部環境尚算可以。衞生及整潔都一般。等候侍應落單時間慢了一點,送餐時間算快。

我點了咖哩龍利飯及熱奶茶。

咖哩龍利飯

熱奶茶

奶茶,夠熱。紅茶味重及淡奶味淡,味道好澀。

题外话/补充资料: 注意龍利魚烹調方法。
2018-03-21
熱奶茶
2018-04-09 271 浏览
今日與先生到黃埔食晚飯,選擇到祥榮食扒餐。現在食牛扒,感覺都越來越難食到有質素的牛扒了。餐廳都很多卡位,顔色𤔡湖水緑,令人覺得比較舒服。鑊仔牛枊扒$78。配湯及餐飽,餐飽還有少少暖,加上牛油,再沾著忌廉湯,非常好味。鑊仔牛枊扒雖然差不多已全熟,但肉質很淋,沒有嚡的感覺,但感覺缺少纖維,有㸃感覺怪怪的。不是太喜歡那種口感。西冷牛扒$78。配湯及餐飽,薯條在底部,其實都好味,但給黑椒汁沾濕變淋了,會有人喜歡食變淋了的薯條吗?西冷牛扒九成熟,有咬口,有牛肉味,配上黑辣椒汁,味道不錯。
今日與先生到黃埔食晚飯,選擇到祥榮食扒餐。

現在食牛扒,感覺都越來越難食到有質素的牛扒了。

餐廳都很多卡位,顔色𤔡湖水緑,令人覺得比較舒服。

鑊仔牛枊扒$78。
配湯及餐飽,

餐飽還有少少暖,加上牛油,再沾著忌廉湯,非常好味。

西冷牛扒$78。
2018-03-20 245 浏览
今次去左黃埔呢間茶餐廳据扒 好耐之前食過一次 發現都係咁好食 叫左個鑊仔牛柳扒加雞扒加意粉 雖然係偏咸左少少 但係成個餐係好有誠意 個黑椒汁係好惹味 啲薯條吸曬啲黑椒汁 特別好食 跟住跟餐個茄汁意粉竟然有炒底 餐湯都好大碗 中西湯都得 好有誠意 侍應有禮貌 $8x蚊 唔錯
2018-03-17
2018-02-10 311 浏览
行完街好肚餓,想食小菜,見到呢間有就同朋友入去食。一睇餐牌,都好多選擇,一小菜會送你碗飯同湯,好經濟實惠。我地揀左三個餸,豉椒炒蜆,XO醬西芹炒帶子,XO醬茄子牛仔骨煲。再加朋友好想飲既粟米羹,好豐富。今日中湯係西洋菜湯,幾足料。炒蜆就細粒左少少,味道還可以。西芹帶子味道剛好,而個煲熱騰騰,好味但油了一點。 粟米羹好難唔好食好豐富既一餐,食得好飽飽。坐得舒服,店員好有耐性解答問題,又俾我地要少碗幾飯小店值得支持
好豐富既一餐,食得好飽飽。
坐得舒服,店員好有耐性解答問題,又俾我地要少碗幾飯
小店值得支持

2017-09-20 726 浏览
學生哥搵野食,成日喺地鐵站出嚟見到呢間餐廳,終於搵到一次過嚟食。然而應該都係最後一次。野食難食?唔係。等得耐?都唔係。問題在於個侍應身上。招呼我個位中年男人好似想殺左我咁,我只係轉個汁然後佢就燥底,之後湯又扔過來,飯又扔過來,連單都扔過來俾我。心諗我都無得罪你做咩要咁樣對我食既野呢?好彩唔倒瀉姐,唔係既話多多錢請我都唔食!奉勸一句,如果隔離D快餐店唔爆既話,幫襯隔離都唔好再幫襯佢,費是食到燥底都似。

野食難食?唔係。等得耐?都唔係。問題在於個侍應身上。

好彩唔倒瀉姐,唔係既話多多錢請我都唔食!

忌廉湯
魚柳飯(轉左蒜蓉汁)
2017-09-16 388 浏览
鐵路開通至黃埔,走入中產區,平民價嚐美食。祥榮餐廳,環境服務俱佳。食物方面:初嚐店內的中式例湯已帶來驚喜,味道甘甜可口。焗豬扒飯,肉質嫩滑,飯香撲鼻。咖哩牛腩,椰香的咖哩配上美味的牛腩再潻上白飯,真個大快朵頤。茄子肉餅,軟綿綿的茄子配上爽滑的肉餅,味道一絕。沙律牛仔肉,清新的沙律配上好味的牛仔肉,喜歡小吃的朋友,不妨試試。豉椒炒蜆,火喉及豉椒味道不夠,仍有改善空間。 飲品方面:凍檸茶有著傳統茶餐廳的味道,一杯不夠還喝了兩杯。總體而言,祥榮是一間值得encore的好吃地方。
鐵路開通至黃埔,走入中產區,平民價嚐美食。
祥榮餐廳,環境服務俱佳。
食物方面:初嚐店內的中式例湯已帶來驚喜,味道甘甜可口。
焗豬扒飯,肉質嫩滑,飯香撲鼻。
茄子肉餅,軟綿綿的茄子配上爽滑的肉餅,味道一絕。
豉椒炒蜆,火喉及豉椒味道不夠,仍有改善空間。
飲品方面:凍檸茶有著傳統茶餐廳的味道,一杯不夠還喝了兩杯。
總體而言,祥榮是一間值得encore的好吃地方。
2017-09-14
  • 咖哩牛腩
2017-09-03 286 浏览
平時真係好少會嚟黃埔,周末中午有工作要做經過黃埔,一出站就見到這間家祥榮餐廳,已經好耐無嚟過食啦。入到餐廳裝修已經換了,坐低不久侍應問我食什麼,我就點了一個炸魚腐叉燒魚麵。中色餐廳可以有魚麵真係好少見,上菜時已經覺得好香好好吸引。 當然要先試下魚麵啦,軟硬度適中,個魚麵湯道唔錯又唔會太鹹,而且有我最鐘意食的紫菜, 一流呀!
炸魚腐叉燒魚麵
2017-09-02
炸魚腐叉燒魚麵
2017-08-21 334 浏览
出街食飯難免會撞到一啲好有性格既侍應,今日竟然又撞到.話說今日好肚餓,看到附近記起依間餐廳食物都過得去,最重要係唔貴,所以再次幫襯.入到去諗著等人帶位,侍應話隨便坐,咁就坐咗去雙人位啦.但係好多客見你話隨便坐,咪單人都坐4人卡位囉.真係3,4個客入到嚟反而無晒位喇,而侍應撞口撞面都唔會理果啲唔知等好定唔等好既客人.又見到有侍應開完枱頭既櫃攞筷子之後忘記關返埋,食客又無留意,差啲撞到跟著經過既客人.有客人問廁所點去,侍應講咗好耐佢先明,客人一轉頭,侍應即時好唔忿氣咁大力揼地.都算係奇景.最離譜係有個男侍應見到自己件衫抽咗出來,就連手帶衫咁全部插返入褲裡面,我睇見真係眼都突,都唔知咁係咪叫做注意儀容.總之唯有希望佢唔好負責我張枱.叫咗個沙爹針菇肥牛煲,係跟餐湯既,叫咗中湯.唔介意侍應聽唔清楚,但係用高音問”咩湯畫?”就似乎有啲無禮貌喇.等咗10幾分鐘,見實在太耐就同一個女侍應催單,佢應完走咗入廚房一陣,出返來又無講返情況,我諗著就算頭先漏單,依家先開始整都係等多陣啫.等多10分鐘都未出,再催另一個侍應先知道原來仲未落單.咁一開始果個女侍應即係無做過野?今次就快喇,落完單即出湯,係青紅羅白煲
青紅羅白煲瘦肉
今次就快喇,落完單即出湯,係青紅羅白煲瘦肉, 2種羅白味幾好重,幾甜幾好味.
奶茶
奶茶跟著上,算係又香又濃又滑喎,本來中意茶多奶少,今次奶明顯比茶多,但咁既配搭原來都唔錯.
沙爹針菇肥牛煲
最後來既沙爹針菇肥牛煲,肥牛好韌.汁非常咸又杰撻撻,似係醬唔係汁.本來想用金菇粉絲嚟撈飯,但金菇粉絲浸晒落煲底,俾”汁”黐到一舊舊,又唔想拆開扯斷粉絲,唯有一舊舊咁食金菇粉絲.一直堅持唔浪費食物,但依個煲竟然有一刻令我想唔食.但最後都有食晒,邊食邊默默記著依間令我有特殊體驗既餐廳.
2017-07-25
2017-08-14 227 浏览
晚飯時間 人唔多但完全冇人招呼連水都要叫先比 餐具又係侍應態度差,問多2句都唔耐煩 要睇佢面色咁餐具有漬D野食唔好食又唔夠熱 收銀又黑口黑面好似個個都唔願做咁總之貼錢買難受 食m記好過
晚飯時間 人唔多

好似個個都唔願做咁

總之貼錢買難受 食m記好過
2017-08-09
2017-08-02 166 浏览
18:00到行經果頭,係門口睇到好似ok就入去食入門口有個似係經理唔講野,手指指示意坐卡位當時人唔多,但完全冇人招呼,水都冇杯 餐具污糟有漬睇完menu叫野食,問佢中湯西湯係咩,個侍應黑口黑面好唔耐煩咁答餐飲叫左杯凍朱,點知就黎杯凍啡同佢講黎錯,落單侍應唔好意思都冇句,仲要同我駁,話聽到我叫凍啡到碟蒸鮮魷上黎,就暖既 似放入微波爐翻熱咁埋單個收銀又係完全冇出聲 黑面望都唔望人,將d錢求其掟係枱面就算成間野既人都死老豆咁款,E間野真係唔會有下次
18:00到行經果頭,係門口睇到好似ok就入去食

入門口有個似係經理唔講野,手指指示意坐卡位
當時人唔多,但完全冇人招呼,水都冇杯 餐具污糟有漬

餐飲叫左杯凍朱,點知就黎杯凍啡

到碟蒸鮮魷上黎,就暖既 似放入微波爐翻熱咁

成間野既人都死老豆咁款,E間野真係唔會有下次

2017-07-30
2017-06-21 278 浏览
去開黃埔探完朋友 就梗係醫埋個肚先歸家㗎啦 ❗隨便入咗一間餐廳 ,打開餐牌 ……竟然樣樣都想試吓 ⁉因為竟然有我舊💩 最鍾意食嘅大蝦🦐鐵板西冷牛扒配紅豆冰! 又有海南雞配油飯及炒蜆 !原本沒有特別期望😍的我 ,竟然有驚喜😲 大大隻的大蝦肉質不錯 ,牛扒🐮亦係大大塊又夠淋 紅豆冰就到不用多說了! 至於海南雞配油飯簡直係絕配 ,雞嫩🐤 油飯香🍚 。仲有啲炒蜆竟然有青瓜🥒伴碟, 蜆肉大大粒 ,又炒得好惹味 。利餐真係食得好滿足 如果住喺附近 一定會變成我的飯堂吧!
去開黃埔探完朋友 就梗係醫埋個肚
到不用多說了! 至於海南雞配油飯
如果住喺附近 一定會變成我的飯堂
吧!
2017-06-21 194 浏览
今日lunch突然想吊起癮人懷舊一下食豉油西餐,走去大家樂同美心原來lunch係冇鐵板餐食,唯有行多兩步去附近茶餐廳搵吓。行咗幾間足比我搵到呢間餐廳有鐵板餐食。其實佢都幾多選擇,有西冷、牛柳、雞扒......我咁貪心梗係叫什扒餐喇。個什扒餐上檯勁豐富,有雞扒、豬扒、煙肉、腸仔,仲有我最愛嘅雞翼,薯條係即炸嘅,脆卜卜。一次過滿足晒我嘅願望我揀咗蒜蓉汁,上檯時侍應本來想幫我倒汁,但我比較鍾意食原味,而且D肉都腌得幾入味,最後我都係淨食,D汁放埋一面。唉,食飽飽又要做gym減肥喇
,唯有行多兩步去附近茶餐廳搵吓。

唉,食飽飽又要做gym減肥喇
2017-06-19
午餐
2017-06-16 170 浏览
今晚約朋友到呢間祥榮餐廳食飯,黃埔朋友話呢間餐廳勝在歷史悠久又抵食。👍🏻我地聽朋友的推介叫了幾樣餸,其中最出名的海南雞、焗豬扒飯及油飯令我最為喜愛。佢地個焗豬扒飯保留香港早期的風味,暫時其他地方我未發現有,而油飯更加花咗唔少心思,食落去有芒果糯米飯的香味。以呢個價錢嚟講質素的確唔錯。推介!😋
2017-06-15
  • 焗豬扒飯