2017-08-21 334 浏览
出街食飯難免會撞到一啲好有性格既侍應,今日竟然又撞到.話說今日好肚餓,看到附近記起依間餐廳食物都過得去,最重要係唔貴,所以再次幫襯.入到去諗著等人帶位,侍應話隨便坐,咁就坐咗去雙人位啦.但係好多客見你話隨便坐,咪單人都坐4人卡位囉.真係3,4個客入到嚟反而無晒位喇,而侍應撞口撞面都唔會理果啲唔知等好定唔等好既客人.又見到有侍應開完枱頭既櫃攞筷子之後忘記關返埋,食客又無留意,差啲撞到跟著經過既客人.有客人問廁所點去,侍應講咗好耐佢先明,客人一轉頭,侍應即時好唔忿氣咁大力揼地.都算係奇景.最離譜係有個男侍應見到自己件衫抽咗出來,就連手帶衫咁全部插返入褲裡面,我睇見真係眼都突,都唔知咁係咪叫做注意儀容.總之唯有希望佢唔好負責我張枱.叫咗個沙爹針菇肥牛煲,係跟餐湯既,叫咗中湯.唔介意侍應聽唔清楚,但係用高音問”咩湯畫?”就似乎有啲無禮貌喇.等咗10幾分鐘,見實在太耐就同一個女侍應催單,佢應完走咗入廚房一陣,出返來又無講返情況,我諗著就算頭先漏單,依家先開始整都係等多陣啫.等多10分鐘都未出,再催另一個侍應先知道原來仲未落單.咁一開始果個女侍應即係無做過野?今次就快喇,落完單即出湯,係青紅羅白煲
青紅羅白煲瘦肉
今次就快喇,落完單即出湯,係青紅羅白煲瘦肉, 2種羅白味幾好重,幾甜幾好味.
奶茶
奶茶跟著上,算係又香又濃又滑喎,本來中意茶多奶少,今次奶明顯比茶多,但咁既配搭原來都唔錯.
沙爹針菇肥牛煲
最後來既沙爹針菇肥牛煲,肥牛好韌.汁非常咸又杰撻撻,似係醬唔係汁.本來想用金菇粉絲嚟撈飯,但金菇粉絲浸晒落煲底,俾”汁”黐到一舊舊,又唔想拆開扯斷粉絲,唯有一舊舊咁食金菇粉絲.一直堅持唔浪費食物,但依個煲竟然有一刻令我想唔食.但最後都有食晒,邊食邊默默記著依間令我有特殊體驗既餐廳.
2017-07-25