2020-09-07 65 浏览
尋日突然同男朋友心血來潮,兩個都想食辣野,上網搵下九龍區既川菜餐廳,見到呢間由名廚Ricky開既川菜就一於去試下。因為疫情關係,餐廳既人唔多,加上餐廳寬落,都坐得好舒適,而且裝修雅緻,有幾張大圓枱,非常適合一家人來食。👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦我地叫左enjoy卡既優惠二人套餐,原價$388,特價左之後$288。除左酸菜魚同水煮牛二揀一,每款小菜各一碟。麻辣雲耳- 中規中矩,份量兩個人食都岩岩好既口水雞- 雞上面落左啲芝麻,花生同醬,幾惹味,雖然男朋友話啲雞唔太入味主菜水煮牛-因為水煮牛正價係貴過酸菜魚,所以揀左佢黎試。我地揀左🌶🌶辣,食開坦仔4小辣既我地,就覺得辣度岩岩好。一開始食果陣其實無乜特別感覺,雖然話係用安格斯牛,個係又未到好勁牛味,不過好食過其他餐廳用鬆肉粉la過既牛好多。食食下就會覺得個辣又幾好食,幾有層次。不過面果啲rosemary 就唔係好食得出個味。😛😛麻辣小籠包- 有湯汁而且有麻辣既味道👍🏻👍🏻like辣抄四季豆-正正常常啦🙂酸辣湯- 里個係驚唔夠飽,另外叫既,但估唔到好有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻,料好多,仲有一撮金不換吊味,價錢都係$28,絕對值得一試,

麻辣雲耳- 中規中矩,份量兩個人食都岩岩好既

口水雞- 雞上面落左啲芝麻,花生同醬,幾惹味
,雖然男朋友話啲雞唔太入味

麻辣小籠包- 有湯汁而且有麻辣既味道👍🏻👍🏻like

辣抄四季豆-正正常常啦🙂

酸辣湯- 里個係驚唔夠飽,另外叫既,但估唔到好有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻,料好多,仲有一撮金不換吊味,價錢都係$28,絕對值得一試,都好大碗架😋😛

最後跟餐仲有兩碗黃金南瓜露,我就麻麻啦😟

食完成餐飯我地一啲都唔口渴,所以應該無乜落味精。(PS平時我地食完川菜要係咁飲水🤪)總括黎講,都係一間值得一試既餐廳😋
  • 水煮牛肉
2020-09-04 75 浏览
最喜歡吃香辣食物🔥口水雞~酸菜魚~通通都愛😆這次到這家專門吃辣的試試看和友人品嚐辣到噴火精選套餐✨前菜主菜都可以自選二選一最後選了川味口水雞、祥仔招牌酸菜魚套餐還包了噴火小乖包、乾煸四季豆及香芹豬肉水餃最後有甜品黃金南瓜露~。食物份量也不少,兩人食很足夠口水雞雞肉挺嫩的夠辣但有點鹹,再麻一點會更棒酸菜魚大大盆呈上來好吸引!魚肉夠滑,酸菜爽口,加上薯粉很滋味☺️辣度可以按個人喜好去選擇我們點了中辣,辣度是舒服的辣~喜歡勁辣的話可以選大辣~。噴火小籠包有驚喜!爆汁而且夠麻辣😆其他菜式水準平均整體來說這餐挺抵食~
最喜歡吃香辣食物🔥
口水雞~酸菜魚~通通都愛😆
這次到這家專門吃辣的試試看
和友人品嚐辣到噴火精選套餐✨
前菜主菜都可以自選二選一
最後選了川味口水雞、祥仔招牌酸菜魚
套餐還包了噴火小乖包、乾煸四季豆及香芹豬肉水餃
最後有甜品黃金南瓜露~

食物份量也不少,兩人食很足夠
口水雞雞肉挺嫩的
夠辣但有點鹹,再麻一點會更棒

酸菜魚大大盆呈上來好吸引!
魚肉夠滑,酸菜爽口,加上薯粉很滋味☺️
辣度可以按個人喜好去選擇
我們點了中辣,辣度是舒服的辣~
喜歡勁辣的話可以選大辣~

噴火小籠包有驚喜!爆汁而且夠麻辣😆

其他菜式水準平均
整體來說這餐挺抵食~
2020-09-04 139 浏览
今天約朋友於旺角午餐,朋友話去雅蘭食,行左個圈,最後選左呢間川菜。佢鋪位唔起眼,但裝修好靚。心想應該又係食裝修的貴野。入坐後發現午餐價錢一d都唔貴。兩位餐都係288,就叫佢。第一味-口水雞,味道不錯,不會太辣而搶走雞味。雞肉滑嫩,冇雪味。份量亦不小。主菜-酸菜魚,真係一絕!魚肉嫩滑而少骨,酸菜湯野味。魚肉熟的程度剛好,入口滑且香!令人想一試再試。之後的配菜亦相當有水準,並非普通貨色。特別要讚的係佢個跟餐甜品-南瓜露,想不到係凍食的,不太甜,湯露幼滑,味香清爽,正好為一餐濃味的午餐加以平衡。食環境+食裝修+食美味。

入坐後發現午餐價錢一d都唔貴。兩位餐都係288,就叫佢。

食環境+食裝修+食美味。
2020-09-03 4633 浏览
相約朋友在旺角雅蘭中心見面,貪地點方便。在商場邊看衫邊看有什麼好吃的東西。來到二樓發現有一間中菜館的晚市套餐實惠。只是HK$288/2人餐☺️。🤩,有前菜、主菜、小食及甜品。HK$288-2人套餐:-惹火山木耳~木耳爽口又脆嫰,吸滿了辣椒醬,吃下去這個木耳真的比性感女神更火辣。-川味口水雞~辣油微辛,雞肉緊緻,配上香氣十足的香葱及少少鹹的花生粒引味,馬上胃口大開。-招牌菜是水煮牛肉或祥仔招牌酸菜魚 。朋友喜歡吃酸菜魚多於牛肉,而我最愛吃酸菜。最後我們選擇後者🤣。去骨的鱸魚好滑溜,酸菜炒過後再煮,散發出酸菜獨有味道。大廚竟敢配上西餐的香料~Rosemary,增潻香氣。入口時酸辣分明且帶有一點點清香,相當破格。-特色菜品:噴火小籠包~一咬下去,太多湯汁在口腔內湧出來哦!小心,真的會吃到噴🔥!-乾煸四季豆~皺巴巴但是油滋滋的四季豆、蔥薑肉碎爆炒得很香哦,非常惹味的一道菜,一條條用筷子夾來吃好過癮。如果喜歡喝酒的人一定喜歡吃😚-香芹豬肉水餃~喜歡吃香芹的我非常喜愛吃這水餃。-黃金南瓜露~滋滋潤解辣的糖水。-每位約HK$160,已經可以吃到餐廳招牌菜, 一共7道菜。嘩,與好友吃到肚脤脤。
HK$288-2人套餐:
木耳

口水雞

酸菜魚

特色菜品:

😚
香芹豬肉水餃~喜歡吃香芹的我非常喜愛吃這水餃。
芹菜餃子

芹菜餃子
  • 川味口水雞
  • 噴火小籠包
2020-09-03 66 浏览
前排,朋友約左我去位於旺角既川菜餐廳-祥仔辣辣食川菜;當晚我們點了二人套餐,第一次食川菜吾知味道夠吾夠刺激呢?辣味口水雞:果然夠晒香辣味!整舊口水雞口感好嫩滑,而且啖啖肉;另外,雞皮帶點爽口。惹火山木耳:因木耳比較吸辣味,所以對我黎講真的好辣,更是愈食愈辣,令整個舌頭充滿麻既感覺!口感幾爽口~酸菜魚:是自選菜式。酸菜魚口感好嫩滑,但較易散開,需小心夾來食用。酸菜湯底味道吾會好辣,當中更配合大量酸菜,芽菜食用的,感覺吾會太單調啊!乾煸四季豆:可當作一道小食,四季豆味道好香口;可以食得出好有穫氣。香茜豬肉餃:餃子大小適中,當中既香茜香口;而豬肉鮮味突出,味道不錯。原本噴火小籠包因缺貨,便安排了擔擔麵:擔擔麵湯底比一般所食到的為稀,味道帶有鹽味;麵夠滑口。南瓜露:味道帶少少甜味,可以中和之前所食既辣味啊~

南瓜露:味道帶少少甜味,可以中和之前所食既辣味啊~
2020-09-03 55 浏览
🎈祥仔辣辣 (旺角)🔍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖-----與朋友仔慶生,佢話想酸菜魚,中意試新野嘅B仔便帶著一點私心預約左呢間近日討論度甚高嘅新餐廳黎同佢慶祝😝。睇過餐牌之後,我地最後叫左2人份量嘅「辣到噴火精選套餐」-前菜:有惹火生木耳同川味口水雞,木耳爽脆,酸中帶辣,整體辣度唔高,恰好為味蕾做一個熱身。川味口水雞嘅辣度則更上一層樓,雞皮同雞肉之間有一層上湯凍,令雞肉入口更添滑溜。🐥-祥仔招牌酸菜魚:整碟酸菜魚,B仔最愛嘅唔係魚,而係佢地嘅自家醃製酸菜。魚塊嫩口,但卻不及惹味得黎又唔會太鹹嘅酸菜來得驚艷,呢個酸菜係成個酸菜魚嘅精髓所在,經過佢加持底下,其他配菜例如豆芽、蓮藕同萵筍都變得非常美味。🥢-特色菜品:包括有噴火小籠包、乾扁四季豆同香芹豬肉水餃。四季豆夠香脆,小籠包夠辣勁,豬肉餃夠juicy,全部都還不錯。🥟-甜品:最後黎個凍冰冰嘅黃金南瓜露,舒緩返個被辣勁燒到嘅喉嚨,幾舒服。🤗-✨原價$388/2位,會員及恒生卡專享價 288/2位-----👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:7.
🎈祥仔辣辣 (旺角)
🔍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
-----

小籠包夠辣勁,豬肉餃夠juicy,全部都還不錯。🥟

✨原價$388/2位,會員及恒生卡專享價 288/2位
-----
👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
2020-09-03 68 浏览
抵食辣食餐廳新發現~~~唔知大家係咪同我一樣好鍾意食辣 但係男朋友就唔食得辣 所以通常一有機會約朋友食飯 我就會揀間食辣嘅餐廳~~~今次就嚟咗呢一間黎地鐵站好近 於雅蘭中心上面 一間食辣的餐廳坐低之後我哋叫咗辣到噴火精選套餐 388兩位 如果有會員或者恒生信用卡就可以再減$100~~~成個餐 有前菜 有主食 有特色菜品 仲有埋糖水兩個女仔食都幾豐富 食到我哋好飽~~~前菜嗰度最欣賞就係佢哋嘅口水雞 整得夠滑而且好入味 冰冰凍凍咁 夏天食好啱~~~主菜我地係水煮牛肉祥仔招牌酸菜魚中掙扎咗好耐 最後猜包剪揼揀咗酸菜魚 啲魚同啲雞一樣都係滑到不得了 而且個辣勁夠 食到好爽 女仔就係咁 一邊嗌辣 一邊又要鍾意食 呵呵呵~~~三款特色菜品裏面都好有特色 當中我地一字認同最好食就係噴火小籠包 真係食到我哋噴晒火 但係食完又仲想食喎~~~最後嘅甜品就真係好舒服 冰冰地好解辣 而且個天然嘅南瓜黃色真係好靚 搞到我地又瘋狂影相~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
抵食辣食餐廳新發現
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
2020-09-01 77 浏览
下午大約1點半左右,見其他同層嘅餐廳都要等位,唯獨依間唔駛,可能辣野唔係好多人接受掛,不過辣野我係ok的。我地揀左恒生卡尊享嘅2人套餐(仲有車仔麵餐),$288都有幾多野食。前菜:惹火山木耳爽口,份量都唔少前菜:川味口水雞份量多,但唔多夠川辣味招牌菜:祥仔招牌酸菜魚份量都足夠,魚係鱸魚,所以唔會太腥,酸菜都多,但欠缺薯粉,好似爭左少少野咁特色菜品:噴火小籠包每人得一粒,唔夠喉,可以再辣D會更好,老公一夾起就爛左。特色菜品:乾煸四季豆炒得唔錯特色菜品:香芹豬肉水餃每人一粒,普普通通甜品:黃金南瓜露飯後甜品非常清新如想飲野,只需加8蚊就有竹蔗茅根/檸檬意米/酸梅湯 一杯(不過SIZE有點少)加一大約3百蚊鬆D,因為我地食午餐,所以其實都夠飽,但如果晚餐的話,可能會想再叫多D野食。

前菜:惹火山木耳
爽口,份量都唔少

前菜:川味口水雞
份量多,但唔多夠川辣味

招牌菜:祥仔招牌酸菜魚

特色菜品:噴火小籠包
每人得一粒,唔夠喉,可以再辣D會更好,老公一夾起就爛左。

特色菜品:乾煸四季豆
炒得唔錯

特色菜品:香芹豬肉水餃
每人一粒,普普通通

甜品:黃金南瓜露
飯後甜品非常清新

如想飲野,只需加8蚊就有竹蔗茅根/檸檬意米/酸梅湯 一杯
(不過SIZE有點少)

2020-08-22
喺澳洲返嚟差唔多三個月 🤨 好似就同男朋友講足三個月想食酸菜魚😒😒😒😒 就係今日 終於比我哋的起心肝去食酸菜魚🐟🐟🐟🐟 想OpenRice搵餐廳 發現原來香港食酸菜魚嘅地方都有好多🤓 所以選擇呢啲咁難嘅事 又係交俾壯男去做💪🏻 咁佢就喺咁多間入面揀咗呢一間 😍一坐低 就見到佢有一個二人套餐 😋原價388/兩位但如果你係會員或者有恒生卡就會288/兩位雖然我哋冇恒生卡 ,但職員都好耐心同我哋講我都可以即時上網登記做會員 咁買單嘅時候都可以享受呢個優惠👍🏻👍🏻👍🏻所以我哋就試吓呢個二人餐啦有兩款前菜惹火山木耳&川味口水雞口水雞都幾出色👍🏻 但係木耳就有少少淡味 配埋其他濃味嘅食物就稍為有點失色☹️主菜當然唔少得酸菜魚啦叫咗小辣辣到啱啱好同埋夠酸😍好味仲有三款特色菜品小籠包乾扁四季豆豬肉水餃四季豆極力推介👍🏻👍🏻 其實其餘嘅都好食 但係兩個人食呢個份量真係太多啦 我諗呢個套餐可以適合三個人食都得 所以等閑最令完咗就再搵埋多一個人一齊食啦🤓🤓🤓
一坐低 就見到佢有一個二人套餐 😋

豬肉水餃

四季豆極力推介👍🏻👍🏻
  • 祥仔招牌酸菜魚
2020-08-16 81 浏览
今天和閨蜜到旺角逛街。她是川菜控,得知近期在旺角一間新派川菜餐廳剛剛新開張,於是她便提議到這裏用膳。餐廳地方環境寬舒適,空間感十足。新派裝潢加上中式燈籠作裝飾,現代感中帶點古色古香,配上大膽用色的餐具,令餐廳顯得更有時尚感。因為閨蜜是會員,所以可以選擇會員優惠套餐。這是套餐是二人套餐,可以品嚐到主餐牌中多款菜式,由前菜的口水雞到招牌菜的水煮牛肉或酸菜魚,更包括多款小食及甜品,份量十分豐富。川味口水雞口水雞佈滿了辣椒紅油,配上香葱及花生粒作點綴,誘人吸睛。雞肉肉質嫩滑潤口,花椒麻香濃厚,雞味豐富,雞皮與雞肉中更有雞油啫喱, 彷彿是麻辣的海南雞。惹火山木耳細碎的青蔥、辣椒和芝麻撒在木耳上,使黑漆的木耳增添色彩,更使味道有所昇華。木耳爽脆可口,醋味恰當好處,辣勁刺激,使胃口大開。水煮牛肉招牌菜方面選擇了水煮牛肉。上枱的時間,濃麻辣香迎面而來。大量鮮紅乾脆的辣椒佈滿了整碟水煮牛肉,紅油份量近乎滿瀉,再配上迷迭香和芝麻,實在令人食指大動。牛肉厚身細嫩,煙韌可口,油香肉濃。牛肉以外,配料還有芽菜和蓮藕片作,盡吸紅油精華,讓人百般回味。乾煸四季豆碧綠青翠的四季豆配上了鮮紅色的辣椒粒,色彩豐富, 增添
惹火山木耳
水煮牛肉
乾煸四季豆
碧綠青翠的四季豆配上了鮮紅色的辣椒粒,色彩豐富, 增添不少視覺效果。
四季豆香口乾身,蒜香味濃,味道恰到好處。再配上香辣蕉香的肉碎,推使好閨蜜再點選了白飯一碗。
噴火小籠包
小籠包皮薄餡靚,內裏肉質綿密鬆化,肉湯豐盛辛味刺激,但又不致誇張噴火。
香芹豬肉水餃
細碎的蔥花和蒜蓉作點綴,為芒白的水餃添上色彩。水餃皮薄餡靚,細軟綿密,豬肉餡料味道恰當。點綴的蔥花和蒜蓉味更使味覺增添層次。
香辣蝦球
優惠套餐以外,我們額外點選了香辣蝦球。大量的花椒和辣椒中加入金不換和蓮藕片作配菜,在辛香 麻辣中增添了香草幽香,實在令人垂涎欲滴。飽滿的蝦球包裹上一層薄薄的孜然粉,蝦球香酥彈牙,香口惹味。
黃金南瓜露
深黃色的南瓜露細滑黏口,香甜不膩。南瓜露加入了海底椰,海底椰結實廷身,甜蜜細軟。

整體而言,食物精緻,在傳統川菜中增添創意。等待疫情過後,必定和閨蜜再來品嚐晚膳。
2020-07-29 102 浏览
祥仔辣辣呢一間新餐廳,位於旺角雅蘭中心,位置十分就腳!由香港星級主廚張錦祥全力打造,並以惹味香辣元素作為主題,主廚以一菜一格,百菜百味嘅川辣為基礎,在巧妙糅合世界各地特色香料,完美演繹蜀菜香鮮麻辣嘅層次口感,打造屬於香港人嘅辣味!我同屋企人嗰日就試咗「辣到噴火二人套餐」有樣嘢我想重點推介,就係佢哋嘅招牌菜—祥仔酸菜魚!總共有兩款主菜可以選擇:招牌祥仔酸菜魚同埋水煮牛肉,我哋就揀咗招牌祥仔酸菜魚呢款酸菜魚以佢哋自家醃製嘅酸菜入饌,一上菜酸菜嘅酸香撲鼻而來,主廚用咗深海鱸魚來烹調呢碟酸菜魚,無骨得黎魚肉鮮嫩,連我呢啲唔鍾意食魚,怕啲魚有浸腥味同埋有骨嘅人,都好鍾意食呢碟酸菜魚,加上用料新鮮,深海鱸魚好鮮甜,肉質亦都好爽滑彈牙,配上辣椒造就層次豐富嘅多層味蕾體驗。套餐仲包括其他四款配菜同埋一款甜品吸盡紅油,入口細嫩彈牙,層次豐富嘅川味口水雞皮脆香溢同時汁香爽嫩嘅乾煸四季豆辛香誘人嘅酸香調味配上彈牙爽嫩嘅水晶粉,作為伴菜,開胃而且油而不膩嘅水晶酸辣粉麻香味濃嘅另一伴辣佳品—紅油大豆芽加上一碗清香怡人嘅黃金南瓜露,甜美香味伴隨南瓜香氣,配上口感獨特嘅泰國亞塔子,以冰涼香甜嘅滋味作結,正正恰到好處
祥仔辣辣呢一間新餐廳,位於旺角雅蘭中心,位置十分就腳!

我同屋企人嗰日就試咗「辣到噴火二人套餐」
有樣嘢我想重點推介,就係佢哋嘅招牌菜—祥仔酸菜魚!

套餐仲包括其他四款配菜同埋一款甜品

吸盡紅油,入口細嫩彈牙,層次豐富嘅川味口水雞

皮脆香溢同時汁香爽嫩嘅乾煸四季豆

麻香味濃嘅另一伴辣佳品—紅油大豆芽

• 祥仔招牌酸菜魚
🌶名廚Ricky新搞作 係麻辣川菜呀✨.💭 我發現女生吃辣比男生強 對嗎?.好辣嘅我一於帶埋老友去試試😏🌶 辣到噴火精選套餐 $388/兩位(會員及恒生卡專享價 $288/兩位)有齊前菜、招牌菜、特式菜品、甜品加埋有七款美食 價錢的確有點吸引▫️ 前菜 惹火山木耳 川味口水雞木耳有點辣 麻味重一點口水雞嫩滑的 略嫌芹菜味搶了fo▫️ 招牌菜 祥仔招牌酸菜魚同岀面做法大致相同 鱸魚無骨嫩滑酸菜湯微辣開胃 湯底濃郁 配搭西式香草 令香味更上一層樓仲有萵筍、蓮藕等配菜 好吃喔▫️ 特色菜品 噴火小籠包 乾煽四季豆 香芹豬肉水餃三款特色菜中 小籠包較岀色湯汁很多 有點辣 挺特別的▫️ 甜品 黃金南瓜露食落感覺到一絲絲南瓜蓉 口感不錯🔺 呢個價錢 可以一嘗男士們可能要加碗飯先夠飽🤔🔺 新舖運作可能有點亂 各枱都有催單情況.🍽 祥仔辣辣 🔎 旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
🌶名廚Ricky新搞作 係麻辣川菜呀✨
💭 我發現女生吃辣比男生強 對嗎?
好辣嘅我一於帶埋老友去試試😏
🌶 辣到噴火精選套餐 $388/兩位
(會員及恒生卡專享價 $288/兩位)
有齊前菜、招牌菜、特式菜品、甜品
加埋有七款美食 價錢的確有點吸引

▫️ 前菜 惹火山木耳 川味口水雞
木耳有點辣 麻味重一點
口水雞嫩滑的 略嫌芹菜味搶了fo

▫️ 招牌菜 祥仔招牌酸菜魚
同岀面做法大致相同 鱸魚無骨嫩滑
酸菜湯微辣開胃 湯底濃郁
配搭西式香草 令香味更上一層樓
仲有萵筍、蓮藕等配菜 好吃喔

▫️ 特色菜品 噴火小籠包 乾煽四季豆 香芹豬肉水餃

男士們可能要加碗飯先夠飽🤔
🔺 新舖運作可能有點亂 各枱都有催單情況
🍽 祥仔辣辣
🔎 旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
早年興起上大陸食酸菜魚,依家唔上,唯有喺香港搵alternative。睇新聞介紹名廚Ricky開咗呢間餐廳,當中酸菜魚更係必吃之一。適逢為食隊友生日,就來一試究竟!唔知係咪有媒體加持嘅關係,温提各位即使平日夜晚都要訂位,再苦口婆心講一句,如果等得嘅,等個熱潮過咗先嚟啦⋯⋯😅😓(否則你要有*極優*的耐性)入座安排差我喺openrice訂咗20:45,早十分鐘來到已經有條龍(訂座專用㗎喇!)我排第六。職員出來話OpenRice個程式壞咗,所以要俾多啲時間入座,安撫大家話係有位嘅。其實全程大家都冇show過訂位info, 佢亦冇掂過任何電子儀器,根本就係入咗安排慢慢慢🤨!入座等左25分鐘😓walk-in 就話一個願打一個願捱,訂咗就感覺time management好差。招呼怠慢入座後等咗10分鐘,成張枱仍然係吉嘅。身邊侍應經過無數次,但冇人會留意到你。唔理三七廿一落咗個二人餐先,再問佢哋拎野。又用咗20分鐘上齊紙巾、筷子、杯同水壺。隨意更改菜單寫得食評都要介紹吓啲食物,而家做緊個會員及恒生信用卡二人餐, $288兩位,其實幾抵食㗎。冇恒生信用卡唔緊要,做會員都係留低個電話啫。前菜係「惹火山
適逢為食隊友生日,就來一試究竟!

入座安排差

招呼怠慢

隨意更改菜單

前菜係「惹火山木耳」及「川味口水雞」,第一啖食雲耳,辣到噴火
!其實香港人唔係個個都食得咁辣,主菜就話有得揀辣度,前菜預先醃好冇得揀,仲整到咁辣真係有點不consumer friendly。唔好忘記,呢碟前菜來嘅時候係仲未有水㗎☝🏼😑 可能你話佢想逼你叫嘢飲,但隔離枱(同我哋一齊入座)一坐低已經叫咗一jar薏米水都未到,所以我都係慳返啲心機算。
惹火山木耳

另一款前菜係口水雞,首先雞嘅部位俾得唔錯,口水醬小辣帶酸,幾惹味醒胃

川味口水雞

跟住嚟嘅係三款「特色菜品」之一既香芹豬肉水餃🥟。餡料不是豐富,味道也不突出。散叫一定不會考慮。🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️
唯一想大家留意的是,二人餐「原來」只有兩隻餃子。在後期我哋(及好幾枱食客)問侍應小籠包仲未到時,侍應「通知式」答覆沒有小籠包,已由餃子代替。
甚麼?!冇你唔同我哋講,就咁塞兩隻餃就算?(仲要唔係好食喎)這是尊重的問題,我去茶記叫個餐蛋飯,冇餐肉都會問你轉咩啦,如果就咁塞碟腿蛋飯叫你食,你會點諗?
香芹豬肉水餃

全城催單

食完餃子,終於有水飲(隔離枱jar薏米水仲未到🙈),但呢杯水就陪左我哋之後嘅20分鐘⋯⋯ 期間不斷聽食客催單,斜上方的一家三口催炒飯催左三次,refill水都催到要自己來;上方的情侶又話酸菜魚等左一個鐘
;左方年輕人只吃了前菜和特式菜品,酸菜魚催到無望決定埋單;右方食客亦等到氣結要埋單(小菜、甜品、薏米水都未到),佢哋嬲點解到埋單一刻先告知冇薏米水🙄

講番40分鐘先到的酸菜魚(悄悄話:係同上方等左個幾鐘的情侶一齊上架🙊🙊 ),賣相係靚既👍 先喝一口湯,冇其他餐廳嗰種偏咸的味道(不過亦都唔係可以當湯飲),酸菜亦易入口(其他餐廳嘅酸菜都仲係好濃味),這店特意加了迷迭香,又有另一番香氣。魚片不像大陸般有一層透明芡保持完整及增加亮度,但也非常嫩滑及不會碎開。
湯裡有芽菜墊底,如果有粉條會更佳。 叫了兩碗白飯($15),偏乾

祥仔招牌酸菜魚

白飯

就食完時,「特色菜品」之二既乾煸四季豆終於到喇!一咬落去,咦⋯⋯凍既?
究竟煮完要攤幾耐先有呢個完全室溫效果?
味道,係ok既,但從新鮮同衞生方面諗,有點兒⋯⋯🤢
乾煸四季豆

最後係黃金南瓜露。南瓜味就冇喇,咪埋眼當食冇西米的西米露啦(只有椰汁及冰糖味)。
黃金南瓜露

好,埋單,俾咗張卡就一去冇回頭。。。
催咗幾次忍唔住走櫃檯,發現櫃檯成”橦”單要埋!而職員要逐個電話號碼核對定做會員手續,所以要搞咁耐!其實個會員制度又冇得儲分,餐廳仲要花咁多resources 去對電話,搞到d客由入座等到埋單😤😤⋯⋯

講到呢度,完全感覺到呢間餐廳真係好有問題🤨⋯⋯初初以為廚房唔夠人,搞到侍應/傳菜員都無能為力,連交枱入座都受影響,但其實set枱放menu、斟茶遞水、吧枱、裝飯嗰d佢哋都可以做㗎,都係要三催四請🤦🏾‍♂️🤦🏻‍♀️ 連埋單都要花咁多時間對電話!冇食材自把自為塞你食其他更不在話下!。。。

一句講晒,骨牌效應,完全失敗。
2020-07-09
祥仔招牌酸菜魚
2020-07-16 59 浏览
Spicy food craving SATISFIED! Managed by the celebrated Sichuan cuisine chef - 祥仔, this eatery does the most sweat-inducing spicy dishes!The 旺角雅蘭中心 that I basically grew up in has undergone a makeover and it looks unrecognizable 😂 in a good way! So excited to find out they have a restaurant specializing in Sichuan-style spicy food as y’all know I love my 🌶! My fav dish from the $288 set is def the spicy glass noodle. They were so slippery to pick up but so chewy and fulfilling to eat. The signat

They were so slippery to pick up but so chewy and fulfilling to eat. The signature spicy & sour sea bass was also a must-get. Made with a range of spices in the broth and deep ocean sea bass selected for it’s tender and bouncy texture, this dish goes extraaaaa well with noodles or rice.

Side dishes were very decent as well. The spicy bean sprouts and green beans were very flavorful.

The 口水雞 spicy chicken dish was nice too but I wish it could be more spicy! In fact all their dishes could be spicier lol
2020-07-15 131 浏览
係網上見到宣傳 ,見阿Ricky哥講到幾創新,幾特別 決定揾日一試 口水鷄 冇乜特別 又唔麻又唔辣 .淨係食到好重面豉醬味 ! 水煮牛 ,賣相都ok 不過又係唔麻唔辣。唔鹹唔淡, 川菜水煮系列煮到咁 我唔知係創新定點 ? 但係對於中意食辣嘅朋友可能就未必啱食 ! 乾煸四季豆ok嘅 小龍包同餃子又係冇乜特別(餃子似係現貨交嚟,唔係手工制作)最後上甜品 ,餐牌係寫南瓜露。 叫個侍應上先話今日冇南瓜露,今日得紅豆沙(咁一落單 你地就應該要講明喇)ok 由佢喇 點知成餐飯 ,最令我驚喜係呢個甜品。成碗紅豆沙 我諗係冇煲過 煮熱d豆 加糖 埋咗個獻就算 ! 成碗紅豆沙好似漿湖咁好核突!
口水鷄 冇乜特別 又唔麻又唔辣 .
淨係食到好重面豉醬味 !
乾煸四季豆ok嘅
小龍包同餃子又係冇乜特別(餃子似係現貨交嚟,唔係手工制作)
最後上甜品 ,餐牌係寫南瓜露。
ok 由佢喇
點知成餐飯 ,最令我驚喜係呢個甜品