2020-07-29 102 浏览
祥仔辣辣呢一間新餐廳,位於旺角雅蘭中心,位置十分就腳!由香港星級主廚張錦祥全力打造,並以惹味香辣元素作為主題,主廚以一菜一格,百菜百味嘅川辣為基礎,在巧妙糅合世界各地特色香料,完美演繹蜀菜香鮮麻辣嘅層次口感,打造屬於香港人嘅辣味!我同屋企人嗰日就試咗「辣到噴火二人套餐」有樣嘢我想重點推介,就係佢哋嘅招牌菜—祥仔酸菜魚!總共有兩款主菜可以選擇:招牌祥仔酸菜魚同埋水煮牛肉,我哋就揀咗招牌祥仔酸菜魚呢款酸菜魚以佢哋自家醃製嘅酸菜入饌,一上菜酸菜嘅酸香撲鼻而來,主廚用咗深海鱸魚來烹調呢碟酸菜魚,無骨得黎魚肉鮮嫩,連我呢啲唔鍾意食魚,怕啲魚有浸腥味同埋有骨嘅人,都好鍾意食呢碟酸菜魚,加上用料新鮮,深海鱸魚好鮮甜,肉質亦都好爽滑彈牙,配上辣椒造就層次豐富嘅多層味蕾體驗。套餐仲包括其他四款配菜同埋一款甜品吸盡紅油,入口細嫩彈牙,層次豐富嘅川味口水雞皮脆香溢同時汁香爽嫩嘅乾煸四季豆辛香誘人嘅酸香調味配上彈牙爽嫩嘅水晶粉,作為伴菜,開胃而且油而不膩嘅水晶酸辣粉麻香味濃嘅另一伴辣佳品—紅油大豆芽加上一碗清香怡人嘅黃金南瓜露,甜美香味伴隨南瓜香氣,配上口感獨特嘅泰國亞塔子,以冰涼香甜嘅滋味作結,正正恰到好處
祥仔辣辣呢一間新餐廳,位於旺角雅蘭中心,位置十分就腳!

我同屋企人嗰日就試咗「辣到噴火二人套餐」
有樣嘢我想重點推介,就係佢哋嘅招牌菜—祥仔酸菜魚!

套餐仲包括其他四款配菜同埋一款甜品

吸盡紅油,入口細嫩彈牙,層次豐富嘅川味口水雞

皮脆香溢同時汁香爽嫩嘅乾煸四季豆

麻香味濃嘅另一伴辣佳品—紅油大豆芽