2023-05-16 596 浏览
到神虎 吃赤虎 吃黑虎每次經過都排隊的一家拉麵店今天一個人都沒有所以 就這家了看了一下餐單就點菜因為選擇不多所以我們沒有困難朋友點了赤..呃..那在下唯有點黑吧還比較想吃赤的說再額外加份餃子拉麵即點即製作需要時間等待如果有朋友可以閒聊時間是可以的但如果一個人吃這段等待的時間確實有點慢長廚師們的組織力和合拍性都能加強等待期間發現有點帥的濕紙巾是黑色和藍色的最讚的地方是吃完整餐飯紙巾還是濕的👍🏻先來的是餃子🥟在下個人好久沒吃這東西了有期待的感覺塞滿滿的餡有著一定的魅力如能煎得更脆更香會更引人入勝不過或許要等更久的時間了吃過餃子後拉麵也接著來熱辣辣的好開心看到朋友一口接一口在下果然是貓舌再過一陣子在下的好消息到了就是赤虎太辣朋友吃不到🤣樂意交換黑虎比想像中清淡本來是以為超油膩的所以吃下去還滿放心只是黑蒜油的味道好像不太出或許是在下最近沒味覺的關係吧..叉燒肉質夠實在不知不覺間加添了飽肚感裡面還有兩三粒肉丸不知道是什麼肉來的口感相比之下較為鬆散適合在下這種無牙力的人吃😆赤虎有辛辣的刺激對於不太怕辣的在下卻是覺得它有點咸所以要襯它還熱快點KO更幸好的是這碗比黑虎沒那麼燙在下可以大啖點吃下總結是等
到神虎 吃赤虎 吃黑虎
每次經過都排隊的一家拉麵店
今天一個人都沒有
所以 就這家了
看了一下餐單就點菜
因為選擇不多
所以我們沒有困難
朋友點了赤..呃..
那在下唯有點黑吧

黑虎比想像中清淡
本來是以為超油膩的
所以吃下去還滿放心
只是黑蒜油的味道好像不太出
或許是在下最近沒味覺的關係吧..
叉燒肉質夠實

份量充足飽肚
類似的小店失了氣氛確實有點可惜
小店只收現金 光顧者請準備
2023-04-16 752 浏览
突然想吃拉麵,大角咀另一家人氣拉麵店經常大排長龍,所以沒有辦法去試了。這一家拉麵店雖然是香港人師傅,但它的叉燒跟豬骨湯底都非常有驚喜,推薦大家去試👍🏻🍜神虎 $103豬骨湯底,有兩片叉燒,一隻糖心蛋,兩粒豬肉丸。麵質有咬口,但未算偏硬質地,幾岩我口味。豬骨湯味非常濃郁,湯底仲會見到少少豬骨髓。同行朋友係成碗湯底飲哂,癲😂叉燒唔乾唔柴,亦唔算太薄,好食👍🏻糖心蛋做得岩岩好。豬肉丸好特別,喺其他拉麵店無見過,入仲有軟骨,有口感。------------------------------🌟回頭指數:8/10📍地址: 神虎麺商店 (大角咀)大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖

🍜神虎 $103
豬骨湯底,有兩片叉燒,一隻糖心蛋,兩粒豬肉丸。
麵質有咬口,但未算偏硬質地,幾岩我口味。
叉燒唔乾唔柴,亦唔算太薄,好食👍🏻

🌟回頭指數:8/10

📍地址: 神虎麺商店 (大角咀)

2023-03-29 550 浏览
超棒的拉麵在「神虎」很久前食過今晚途經再次品嘗,味道依舊水準保持👍!🥢麵條爽滑彈牙有嚼勁,湯頭濃郁味道豐富。叉燒二大片入味稔滑口感不錯👍。🥢王道小食炸雞無得彈,皮脆肉嫩汁豐滋味無窮。🥢必食餃子超有驚喜👏價錢大眾化✌🏼🤣
超棒的拉麵在「神虎」
很久前食過今晚途經再次品嘗,味道依舊水準保持👍!
🥢麵條爽滑彈牙有嚼勁,湯頭濃郁味道豐富。
叉燒二大片入味稔滑口感不錯👍。

🥢王道小食炸雞無得彈,皮脆肉嫩汁豐滋味無窮。

🥢必食餃子超有驚喜👏

價錢大眾化✌🏼🤣

2023-03-28
2023-03-23 427 浏览
先前在灣仔店的時候,吃過一次。印象中挺好吃,但除了那兩顆肉丸以外,沒有留下什麼記憶點。有天在家中發呆的時候,室友衝過來跟我說吃了好味的醬油湯底拉麵。她跟我說可以和奇蹟相比,當她說出神虎的時候,我可是想了很久才記起。醬油清湯,真的不容易做。醬油這東西自帶的鹹味,很容易就蓋過其他食材的味道。記得中學的時候吃過,比出前一丁還要難吃的醬油湯拉麵。可是做得好的話,醬油融入了湯底,讓原本食材的甜味更突出,能夠將湯底的層次提升。神虎的湯底是真的出色,是有層次的豐富口感,屬於少數吃了具日本職人精神的店家。在拍攝麵的時候,一直傳來一個蒜油的香味,吃的時候發現應該還有豬油。油潤的口感、醬油的鮮味和蔬菜的甜香。本來正在驚嘆口味豐富多變,發現了一點辛香的餘韻。師傅,真有你的,很有心思嘛。麵底沒有甚麼特別,只可說口感合理。配搭了葱絲和菠菜段,挺新鮮。叉燒吃起來比眼見的為佳,適當的調味、口感不柴。溏心蛋中上水平,蛋黃部分也醃得入味。總的來說,去神虎吃醬油湯啊,那是讓人難忘的出色湯底!(星期一至五大角咀店限定供應)美味的醬油湯拉麵:$88
醬油湯拉麵

美味的醬油湯拉麵:$88

醬油湯拉麵
2023-03-20 318 浏览
呢間日本既過港龍係香港有兩間分店,分別係灣仔同大角咀;呢日就黎到大角咀分店試下。店鋪係開放式廚房,可以睇到師傅製作每一碗拉麵。神虎拉麵 $103呢個係店鋪既招牌拉麵,湯底係超濃既豚骨湯,但又唔會話好咸;拉麵配料有溏心蛋,日式薄切叉燒,仲有好特別既手打豬肉丸,呢樣係其他拉麵係未見過。拉麵係幼身既拉麵,但又唔會煮到好淋;呢碗麵有日本食既拉麵水準!辛辣大荳芽菜 $15呢個小食係中意食辣既必叫,芽菜好爽口,辣辣地做前菜既小食好開胃;另外,拉麵黎到之後將芽菜加落碗湯,湯底會有少少辣味,又係另一種口感。

神虎拉麵 $103

辛辣大荳芽菜 $15
2023-03-17
2023-03-16 158 浏览
話說我今日應該係餓過龍唔太舒服,所以成個人都好凍。(應該係血糖低了)入到鋪頭,開咗好多冷氣,坐邊我都覺得大風(係我弱,唔關個冷氣事)。然後店員好細心咁留意到,先問需唔需要熱水。再幫我閂埋我頭頂部冷氣。真係好貼心服務100分
服務100分
2023-03-16
繼上個月自己去左神虎試佢個拉麵之後,今日忍唔住都帶女朋友去食下,比佢係去日本之前感受下有日本風味嘅拉麵。今次夜左少少去,要等15分鐘左右先入倒去。一坐低,我見好多客都叫左沾麵食,我再睇睇餐單,沾麵係有得揀份量 (200g / 300g),咁岩我勁餓。即刻叫左300g。女朋友就試左"海老虎",因為就算係香港定日本都好少可有得食蝦湯拉麵。神虎沾麵 ($122)一上枱,份量真係好足,正常男士餓餓地當dinner食一定飽,呢一點要讚下。香港真係唔係咁多間賣沾麵嘅店肯做呢個個份量。講番個湯,魚介豚骨湯,個碗係十分熱。冬天黎講唔會食麵食到一半就凍左。魚介味道無太出,呢點反而岩我,我自己個人喜歡豚骨味重一點。麵質方面,基本上係完美,重點係有得揀冷麵,掛湯力十足。叉燒2片正常size,蛋有1隻,整體份量 100分。海老虎 ($103)女朋友食嘅海老虎都算幾特別,佢碗上面比嘅櫻花蝦米量好多,食到最後飲湯都每匙都有,蝦米為拉麵帶黎一D海鮮嘅鮮味。感覺佢係有加少少蝦油,成個湯再上多一個層次。 而麵質算係唔易淋,食到最後都彈牙。
今次夜左少少去,要等15分鐘左右先入倒去。

神虎沾麵 ($122)
神虎沾麵

海老虎 ($103)
海老虎

2022-12-09
神虎沾麵
海老虎
  • 神虎沾麵 ($122)
2023-01-25 189 浏览
放工行番屋企途中係大角咀搵下拉麵食,淨係搵倒2間,神虎個外面裝修好有日本麵店感覺,就直接入左去,好好彩唔洗排隊。咁岩去個日係平日,有得叫佢個平日限定醬油拉麵。平時我去親拉麵店都一定叫醬油拉麵,因為唔鐘意食太油嘅豚骨湯。麵質食落好彈牙,湯頭係好清嘅醬油味,叉燒好驚喜地係唔鞋。

麵質食落好彈牙,湯頭係好清嘅醬油味,叉燒好驚喜地係唔鞋。
2022-11-30
2022-12-16 355 浏览
神虎麪商店大角咀出名係一個美食集中地早排就諗住去大角咀食野 點知間間都排好長龍呢間拉麪有啲名氣但反而冇咩人排隊 咁就諗都唔諗入咗去試下啦~海老虎HK$98櫻花蝦拉麫一直都係我嘅favourite今次見到都唔例外 第一時間order 咗佢先~櫻花蝦嘅份量一般般 有雲耳 最特別佢有埋肉丸湯底偏濃 食耐咗會覺得有少少過鹹不過麪條好彈牙~ 如果呢碗拉麪湯底冇咁鹹我會更加鍾意食神虎精選HK$128呢碗神虎精選係好多人推薦 所以都想試下佢比起其他唔係精選嘅拉麪多咗隻糖芯蛋、豚腩肉同紫菜個豚腩肉真係好值得一讚微微燒過嘅豚腩肉有少少焦香味 而且咬落唔韌 口感好好而呢個湯底冇海老虎嘅咁濃個人覺得呢碗拉麪更加好食炸雞塊 HK$48呢個炸雞超有誠意 一碟有四塊而且每塊都有半隻手掌咁大塊外層薄薄嘅一層炸粉 而且唔會好油膩但一咬開就超多汁 好正!如果要比分呢個炸雞十分會比十一分呢個炸雞絕對可以encore
神虎麪商店

大角咀出名係一個美食集中地
早排就諗住去大角咀食野 點知間間都排好長龍
呢間拉麪有啲名氣但反而冇咩人排隊
咁就諗都唔諗入咗去試下啦~

海老虎HK$98
櫻花蝦拉麫一直都係我嘅favourite
今次見到都唔例外 第一時間order 咗佢先~
櫻花蝦嘅份量一般般 有雲耳 最特別佢有埋肉丸
湯底偏濃 食耐咗會覺得有少少過鹹
不過麪條好彈牙~ 如果呢碗拉麪湯底冇咁鹹我會更加鍾意食

神虎精選HK$128
呢碗神虎精選係好多人推薦 所以都想試下
佢比起其他唔係精選嘅拉麪多咗隻糖芯蛋、豚腩肉同紫菜
個豚腩肉真係好值得一讚

炸雞塊 HK$48
呢個炸雞超有誠意 一碟有四塊
而且每塊都有半隻手掌咁大塊
外層薄薄嘅一層炸粉 而且唔會好油膩
但一咬開就超多汁 好正!
如果要比分呢個炸雞十分會比十一分
呢個炸雞絕對可以encore

2022-11-15 326 浏览
直接衝擊香港最佳拉麵嘅地位❗️過江龍神虎麵商店來自日本大板,香港設有2間分店,其中今次幫襯嘅大角咀店,舖面大大個紅燈籠,配以精緻日式裝橫。店內坐位闊落,開放式廚房讓拉麵師傅可以係食客面前即煮每一碗拉麵🍜🍜神虎 $➊⓿➌最多人嗌一定係佢地嘅招牌神虎拉麵,以超濃郁豚骨湯做湯底,十分漿口但又唔會濃得太鹹。未食麵之先一定要飲翻2啖!碗內有原隻糖心蛋同埋薄切日式叉燒,仲有紅洋葱同木耳超級足料😋最特別嘅一定係佢嘅手打豬肉丸,非一般拉麵會見到嘅配料,淋身得黎又唔會一咬即散👍🏻超級特別!拉麵偏幼身,彈牙爽口食唔停口🤤神虎餃子 $➍➎另一樣必食小食就係佢地嘅餃子,大大隻超多餡,皮薄煎到金黃色食落脆卜卜😍咬落去肉汁喼岀黎,高質之選👍🏻好似去左轉日本嘅感覺🫣📍神虎麺商店 大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖

🍜神虎 $➊⓿➌

神虎餃子 $➍➎

📍神虎麺商店
大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖
⭕️短評:兩年多前在大阪吃過神虎豚骨拉麵(最後的圖),印象深刻。香港分店連隻碗都一樣,但風味頗有不及。不過,香港獨有的蝦湯拉麵卻有點驚喜。豚骨拉麵,湯頭也算濃厚,但不及大阪店鮮濃,slightly above average吧;半熟蛋,煙燻火候也不錯;叉燒偏瘦略不夠滑;有趣的是兩粒豚肉丸配料,軟綿綿有點像餃子餡料,有點趣致… 豚骨的話,之前寫過大角咀另一間排隊店做得更好。不過,蝦湯拉麵很出色,蝦味噌湯相當濃厚,蝦膏味甘香濃郁,竟有銅鑼灣拉麵來的影子。💵Budget: $100 pp📍 神虎麺商店 (大角咀)大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖P.S. 2020年初在大阪店
蝦湯拉麵

💵Budget: $100 pp

📍 神虎麺商店 (大角咀)

P.S. 2020年初在大阪店

蝦湯拉麵
  • 海老虎拉麵
2022-10-21 227 浏览
早排成日聽人講神虎見咁岩經開就決定入去試下環境幾闊落舒適但未知係咪因為人手不足問題差唔多等左半個鐘先有得食叫左神虎沾麵 應該就係魚介豚骨湯入口冇特別 不過不失 冇個種令人想一啖緊接一啖嘅感覺要讚嘅係個麵好掛到湯但同時令我加速濟左😂同行叫嘅係神虎精選最特別係有舊好肥美嘅伊比利亞叉燒但係同樣湯頭都係比較單調 唔會令人難忘🥲不過佢嘅炸雞堅係好食脆皮夠味又多汁唔怪之得網上有人叫佢做炸雞專門店😂總括黎講係一般,加上價錢唔算平未必會回頭
早排成日聽人講神虎

但係同樣湯頭都係比較單調 唔會令人難忘🥲

不過佢嘅炸雞堅係好食

脆皮夠味又多汁
唔怪之得網上有人叫佢做炸雞專門店😂

總括黎講係一般,加上價錢唔算平
未必會回頭
2022-09-26 1168 浏览
另一間係連登出現度都幾高既神虎係疫情最嚴重果時去既有灣仔店同大角咀店我去果間係埃華街大角咀店唔熟路都搵左一陣先搵到同一條街街尾仲有排骨好出名既那個神虎係日本過江龍餐廳總店位於大阪一共有五間分店不過最高分都只係得3.5分左右唔算特別出名而家由日本大廚老闆木村守師傅係香港坐鎮餐廳有吧檯同二人檯疫情嚴重一點黎到都只得小貓幾隻檯底有勾可以掛袋檯面預設兩對筷子冰水自助神虎既拉麵價錢唔平最低消費都要九十另外都有小食同配料二月果時既大角咀店限定係廣島蠔沾麵當時都有唔少巴打討論平時見到神虎呢個名聽得最多讚既並唔係拉麵而係佢既炸雞講到全香港最好食咁濟咁雖然都幾貴但都叫左一碟試下外表炸到金黃色一共有四件靚仔仲好有肉汁熱辣辣又真係堅好食原本神虎只得一款沾麵本身就唔洗點樣選擇困難但今個月限定又係沾麵而且幾多人講所以我都叫左呢個限定既蠔沾麵無特別排隊一點黎到都可以食得到一共有四隻廣島蠔平時講起蠔拉麵都會諗起拉麵陳既海老名不過果一份係湯麵呢一份我就會覺得吸引好多佢個蠔沾湯同炸雞一樣都係熱到辣口而且起晒沙成個沾湯蠔味濃厚如果鍾意食蠔既人應該會超鍾意可惜我唔係平時去自助餐食生蠔都係兩件起四件止呢個蠔湯加埋蠔肉真係太超
另一間係連登出現度都幾高既神虎

次次都吸引過灣仔好多
如果去灣仔都係食番佢正常個沾麵算
2022-02-09
2022-09-18 289 浏览
今次係第二次光顧上一次係食灣仔店星期五晚上8點半到達剛滿座等咗10分鐘就有位店舖話係來自大阪叫咗神虎沾麺麺可選凍食或熱食份量可選200g/300g選了凍食300g 因為麺質口感會比較煙靭魚介味濃郁 用石燒的碗裝湯keep到個熱度湯入面仲有切粒的豚肉同筍個人比較喜歡豚肉粒多過慢煮叉燒湯底唔會太喊同過油膩糖心蛋流心 配上慢煮叉燒把豆苗生洋蔥放入沾麺有清新的感覺食到尾段可額外加入店舖自家製的柚子醋入湯底中和肥膩感
今次係第二次光顧

神虎沾麺
神虎沾麺
  • 神虎沾麵
2022-09-17 235 浏览
2021.11.23因為今日出旺角拎野,位置好近大角咀,朋友又有介紹既拉麵店,所以今次就試哩間啦😁😁因為我大約下午3:20左右入到店內,先知道佢地4點會落場,所以好快咁睇左一次餐牌,就決定試哩度既海老虎味噌拉麵(好似好正咁)😵😵🍜🍜🍜拉麵麵身為方形中太麵,因為冇得揀麵既軟硬,咬落林左啲,影響左麵既彈性,不過冇乜鹼水味,還算可以。🤔🤔🥣🥣🥣湯底係味噌蝦湯,有濃口既櫻花蝦味,好夠鮮甜,冇腥味,我自己就覺得油份多左啲。🤭🤭🍥🍥🍥配菜有肉丸,木茸,叉燒,紫洋蔥,青蔥。(我另外加左糖心蛋)肉丸既口感柔軟,唔實,內有蓮藕粒。木茸係原朵,爽口!😋😋叉燒係用梅頭制作,雖然係薄叉,但有手掌既大小,肥瘦中等,食落有彈性,有肉味唔腥。😋😋糖心蛋流心度高,夾開蛋黃已流入湯中。紫洋蔥同青蔥夠新鮮,我好鐘意將紫洋蔥同埋青蔥浸落湯再夾黎食,減少蔥本來既辛辣味,而且試埋掛湯食,帶有少少蔥既甜味。🤤🤤店內大約有800尺左右吧,有吧檯同二人方檯(有一張四人方檯)場內平面係長方形,地方光猛闊落,有少少得意既小盆栽。🥰🥰方檯同吧檯都係木材檯木材櫈,檯面有提供氷凍檸檬水,胡椒粉,牙籤,搓手液。飲水杯係用鐵材制既,杯好乾淨冇油膩
2021.11.23

🍜🍜🍜
🥣🥣🥣

🍥🍥🍥
配菜有肉丸,木茸,叉燒,紫洋蔥,青蔥。
(我另外加左糖心蛋)
肉丸既口感柔軟,唔實,內有蓮藕粒。
木茸係原朵,爽口!😋😋
糖心蛋流心度高,夾開蛋黃已流入湯中。

店內大約有800尺左右吧,
有吧檯同二人方檯(有一張四人方檯)
場內平面係長方形,地方光猛闊落,有少少得意既小盆栽。🥰🥰
方檯同吧檯都係木材檯木材櫈,
檯面有提供氷凍檸檬水,胡椒粉,牙籤,搓手液。飲水杯係用鐵材制既,杯好乾淨冇油膩,冇鐵銹味。吧檯每兩個位就有一塊透明隔板,其他方檯每張都有隔板。👍🏻👍🏻

價錢方面,對我黎講算係中等價錢吧,我點既海老虎拉麵$98,另加糖心蛋$12一個,飲品價錢同之前我試過既店差唔多。如果有半只糖心蛋跟埋唔洗再加錢就更好了😝😝
下次再行過哩邊會再試埋其他款既拉麵😄😄

可能係閒日既下午時段吧,大角咀既人流好少,不過發現到唔少好有特色既餐廳,都有cafe,可以推好友行下呢。🤗🤗🤗