2025-06-06
《神虎麺商店》神虎拉麵🍜📍大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖唔少拉麵迷,都會趁店家推出期間限定版拉麵時撲去試試。我都有類似心態,不過都要睇睇👀啱唔啱食同價錢如何。《神虎麺商店》嘅期間限定拉麵普通價格都頗進取,可能因為每次都係用貴料。店家近來推出和牛拉麵,我睇到個價錢真係有d欲步,所以決定食返招牌拉麵算了。《神虎拉麵🍜》香味 (4/5)豚骨,白胡椒,山椒嘅香味都有,豚骨味為主軸,好香。湯 (4/5)都係豚骨味道為主軸,香濃,鮮,鹹甜度剛好。見湯上麵有浮住睇落似背脂嘅白色野,我相信係店家為左提升個湯嘅香濃度而加,而且更順滑,好味嘅,又唔會話好油膩。麵條 (3.5/5)中細麵,直身,形狀偏圓。口感同味道同車仔麵食到嘅油麵接近,我就覺得還好,唔係太有個性。配料 (4.5/5)豬叉燒就近乎完美。用嘅部份係豬肩肉,肉質鮮嫩,肉味濃,好好食。肉丸呢,淡淡嘅山椒味,正常,幾好食。溏心蛋係我鍾意嘅調味,調料偏輕手,所以蛋本身嘅味更容易品嚐到。生熟程度完美。最後當然完食冇難度。整體 - 值得推薦 👍👍👍👍
📍大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖
《神虎拉麵🍜》
神虎拉麵🍜
香味 (4/5)
豚骨,白胡椒,山椒嘅香味都有,豚骨味為主軸,好香。
湯 (4/5)
麵條 (3.5/5)
配料 (4.5/5)
肉丸呢,淡淡嘅山椒味,正常,幾好食。
最後當然完食冇難度。
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍