2019-05-09 4200 浏览
拜六到中環,一行四人到「碗屋」午膳去。老伴說「碗屋」之午餐雖不便宜,卻提供高質素的食材與多款美食,絕對是價性比高。在閒日一時前埋單更享有折扣優惠,不過星期六卻沒有這項宣傳。曾幾何時,「碗屋」乃高端的和風放題,港人趨之若鶩,無論午餐晚市都一席難求。及至「碗屋」橋遷,不知是否因著風水元素,其風潮日漸縮減,已無復當年勇。也或許是今天和風放題愈開愈多,幾是成行成市,平價的三百多元已是應有盡有,縱然質素良莠不齊,卻無限地分散市場的承接力。供應愈多而需求卻沒有相應的增長幅度,結果便再不存在一台獨大的情況。當「碗屋」風靡之時,小的無緣一試。人棄我取,自餐廳搬了家,小的卻終能一嚐滋味。 這回乃小的第二趟到臨「碗屋」,同樣屬週末午市時段。隔了一段日子,老伴居然與餐廳的店長混熟起來,店長見著老伴總先生前先生後的,常告訴小的他的午餐只吃外賣肉餅飯,就不明白為何店長會與他這樣地一見如故?咱們本來打算叫一份四人餐,店長卻說若點的是單品午市套餐,她可特別提供75折之折扣優惠。於是咱們耍一個回馬槍,小的馬上換了刺身定食,老伴與嫂夫人均選壽司定食,友人則叫了燒牛肉丼。未上餐店長先送咱們枝豆與每人一杯柚子蜜,冷熱任君

未上餐店長先送咱們枝豆與每人一杯柚子蜜,冷熱任君選擇,似乎店長與老伴的關係實可以非比尋常形容之。柚子蜜比較甜,卻透出非常清香的油子氣息。枝豆送酒一流,但午飯時段小的也沒興致叫啤酒矣!

小的之刺身定食有三文魚、甜蝦、赤貝、帶子、油甘魚、吞拿魚、北寄貝、劍魚、希靈魚,款式非常豐富。即使索價200多元,卻仍屬價性比高。除了刺身,尚有沙律與日式蒸蛋。沙律用上小的喜愛的芝麻醬,日式蒸蛋味道也是不錯。至於刺身方面嚴格來說卻是比小的第一次光臨遜色,其新鮮程度只屬中等水平,帶子是小巧的中低價貨,反而赤貝的鮮度不錯,定食之刺身款式雖多,卻沒有小的偏愛的海膽、三文魚子、拖羅等貴價貨。不過二百多元的餐價,就不要吹毛求疪了。

老伴的壽司餐亦是不錯,有很多不同的款式。最重要的是他的壽司居然有海膽與吞拿魚蓉,老伴問小的愛吃甚麼,其實自己全部都愛,最後取了吞拿魚蓉,把海膽留給他吃。

友人的燒牛肉丼竟是喜出望外地水準一流,比之咱們的生品似乎更見出色,要不是小的太愛刺身,大概也會為之鐘情。不過友人之牛肉丼卻少了咱們的熱食牛肉烏冬或海鮮粥。

老伴挑了牛肉湯烏冬,小的則揀海鮮粥。二者的味道都非常不錯,烏冬乃是小的喜歡的貴價貨,入口軟滑細膩,半生熟的牛肉在熱湯底下由粉紅色漸漸蛻變,同樣鮮嫩怡人。海鮮粥每一啖都透出淡淡的海洋氣息,正好為眾多的刺身暖一暖胃。

甜品還有雪糕球,嫂夫人不吃,小的來個照單全收。芝麻與綠茶都有著豐富的奶香,老伴的芒果雖不為小的所好,卻同樣果香四溢。

2019-05-05 1921 浏览
朋友之前食過碗屋放題,極力推介,今晚一班朋友一齊試下。共有兩頁餐牌50款食物同一些甜品任點任食。刺身有10款,我地點晒全部刺身試下,賣相好唔錯,睇得出新鮮有光澤,我最鍾意食帶子同赤貝刺身,夠厚身同大隻。魚刺身我唔好,但都試左其中一片,厚切食落爽口,都唔錯。蝦刺身我都試左一隻,普通size,都新鮮。壽司方面,因為怕太易飽,唔敢叫太多,我試左海膽同鰻魚小手卷,海膽好味夠份量,鰻魚就普通。熱食方面,醬燒銀雪魚係我地至愛,魚油多夠滑朋友點左醬燒茄子同蒸蛋,朋友兩款都讚,蒸蛋好滑,呢兩款朋友都有再追加。鐵板燒牛肉有厚同薄燒,大家一致認為厚燒好食d,要趁熱食,肉質鬆軟。鐵板帶子味道唔錯,不過細粒d。炸蠔都幾大隻,裡面有汁,唔錯。燒羊扒我都覺得好食,肉質鬆軟,唔會好多肥膏。燒紫芋年糕,朋友試左話都唔錯。燒粟米同雞翼無咩特別。燒鵝肝我地覺得好唔得,食落有一陣怪味本來對炸軟殼蟹好有期望,不過一試就有d失望,隻軟殼蟹都大隻,不過食落好油,無咩味我覺得鯛魚湯好味,夠熱,有濃濃魚味,我有追加左一碗叫左烏冬試下,都煙韌同滑身。餐廳每人送一款小食,我選左鮑魚,都幾好味。我朋友之前黎過,好鍾意食呢到既枝豆同肉骨腸,
朋友之前食過碗屋放題,極力推介,今晚一班朋友一齊試下。
熱食方面,醬燒銀雪魚係我地至愛,魚油多夠滑

鐵板帶子味道唔錯,不過細粒d。
炸蠔都幾大隻,裡面有汁,唔錯。
燒羊扒我都覺得好食,肉質鬆軟,唔會好多肥膏。
燒紫芋年糕,朋友試左話都唔錯。
燒粟米同雞翼無咩特別。
燒鵝肝我地覺得好唔得,食落有一陣怪味

我覺得鯛魚湯好味,夠熱,有濃濃魚味,我有追加左一碗

叫左烏冬試下,都煙韌同滑身。
餐廳每人送一款小食,我選左鮑魚,都幾好味。
我朋友之前黎過,好鍾意食呢到既枝豆同肉骨腸,但今次黎,無包係任點餐牌入面,要另外散叫,朋友好失望,最後我地都散叫左枝豆,仲另外叫左枝柚子酒飲添。枝豆我無食,柚子酒ok唔錯。

甜品我見到有榴槤大福,本來想試,但係係炸既,又打左折扣,最後無食到。
雪糕有芒果,綠茶,豆腐,柚子同芝麻味。我食左豆腐,柚子同芝麻,我自己覺得柚子最好,味道清新。豆腐同芝麻都唔錯,豆腐同芝麻味濃,不過我覺得豆腐甜左d。
另外,我地都點左朱古力糯米糍,紅豆和果子,白皮明月冰卷,雪糕糯米糍同朱古力流心蛋糕試下,全部細細粒,整體味道都ok。

朋友覺得今次放題熱食選擇比之前少左,所以有d失望。不過佢既刺身質素真係唔錯,同埋無漏單,叫左幾多就黎幾多,又無限時,可以由6點開始食到尾。侍應加茶收碟,落order都快手。喜歡食刺身既朋友可以一試。

厚燒牛
  • 赤貝刺身
  • 燒銀雪魚
  • 帶子刺身
2019-03-29 2784 浏览
中環食飯,人太多供不應求,質素好要預早訂位先可以有得食好嘢,今次揀咗呢間,因為預早約有折頭,仲可以儲蓋印草夠蓋印有一個可以叫免費,刺身夠新鮮,蒸水蛋夠滑,一般以為食日本野會食唔飽,依家除咗主菜之後,仲有個牛肉烏冬,可以食到飽飽啊
2019-03-27 2271 浏览
在中環選擇晚餐的好去處,又想吃日本料理,又要放題不限時間,所以揀了老牌日本料理,在L Place 一樓的碗屋。因為在網上訂位有九折,同時不限時間,又有刺身,鐡板燒和火鍋,多樣不同食品,更是沒有壓力可以安安樂樂享受美食的好地方。首先嚐嚐餐前小食雞泡魚乾,軟硬適中有鮮味,跟著刺身拼盤,有好多種選擇包括三文魚腩、甜蝦、赤背、帶子、海膽、希靈魚和名貴的金目鯛,賣相和品質都有水準。軟殻蟹牛油果手卷更是我的至愛,再來慢煮三文魚,串燒牛舌和雞軟骨都不錯,當然鮑魚更是。鹽燒海蝦亦非常鮮美。好友一邊吃一邊吹水,的確是人生樂事,吃了幾rounds ,最後再來芝麻雪糕和日式紫薯

軟殻蟹牛油果手卷更是我的至愛,
再來慢煮三文魚,串燒牛舌和雞軟骨都不錯
,當然鮑魚
更是
。鹽燒海蝦亦非常鮮美。

2019-03-22 2033 浏览
碗屋一直都是中环吃放题很好的选择(也许是唯一选择?)晚上的放题还是很丰富的,性价比也很好,中午的话各种午市套餐选择十分丰富,从100-400都有。这次过来提前订了位置,六个人坐八个人的桌子还是挺宽敞的,旁边正好放酒。点了沙拉,鲍鱼,炒饭,天妇罗,刺身拼盘,北极贝,烤肉等。配上一瓶质量不错的大吟酿,非常愉快的一餐。上菜速度还是很快的,大多挺好吃的,分量也足够。服务态度很好,热情好客,倒酒也很及时,用餐完后还有冰淇淋和饮料,总体来说挺好的,值得一试。

2019-03-21
  • 日式放题
2019-02-22 2849 浏览
Dinner only has ally can eat me u ,near $600 each after adding 10% service charge. The service is good High quality sashimiCooked seafood like abalone ,scallop also taste good but little bit salty. Fresh seafood do not need to much seasoning unless it is not freshStir fried beef also very wellHowever price $600 but not included any drink. Even cheap jap all u can eat having free drinks and beer.
2019-02-14 2228 浏览
鱼生不错,很新鲜,味道好。烧鸡翼及鹅肝不要初哥,其他食物不过不失但大部份都比较咸,牛肉及炸虾有点失望。餐后甜品的雪糕非常好味,豆腐、芝麻、柚子雪糕都10分好味,不要错过。也替换追回分数。
鱼生不错,很新鲜,味道好。
2019-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 鱼生、鹅肝、鸡翼、雪糕
2019-02-12 2200 浏览
新年前同同事放工食團年飯,近近地就中環食日式放題。價錢較一般放題貴,食物選擇尚算可以,但貴精不貴多。一坐低就ORDER 左一盤刺身,件件厚切,十分新鮮美味。有D鐵板燒都唔錯。一人包一杯飲品同一個主菜,點左醬燒鮑魚,都燒得美味可口。
新年前同同事放工食團年飯,近近地就中環食日式放題
價錢較一般放題貴,食物選擇尚算可以,但貴精不貴多。
一坐低就ORDER 左一盤刺身,件件厚切,十分新鮮美味。

有D鐵板燒都唔錯。

一人包一杯飲品同一個主菜,點左醬燒鮑魚,都燒得美味可口。
2019-01-25
2019-02-04 2134 浏览
呢排H先生發現我地成日都係食在旺角😂今次終於衝出呢區🏃🏻‍♂️走到中環食好西🍽🧐介紹下呢個定食「特上刺身盛合定食(午市)」.成個set包左1.沙律🥗2.燉蛋 🥚3.牛肉/雞肉烏冬 🍜或 海鮮粥4.刺身拼盤🦐🐟5.熱即磨咖啡/熱檸水☕️燉蛋真係超滑仲要幾濃蛋味 唔錯🌝唔洗落豉油已經夠香夠味💥H先生就揀左牛肉烏冬🐮烏冬靚仔 超滑又彈牙 麵條比較幼 🐵牛肉濃牛味 不過就比較鞋口 共有兩片✌🏻個湯夠熱又唔咸 份量亦都適中👍🏻.刺身就唔特別出色海膽aftertaste有少少苦 失望😟其他刺身亦唔算係超級鮮甜😔不過都可以話係厚切比較深印象係赤貝🤔幾爽口 鮮味突出🤗.最後配返杯coffee完結一個relaxing lunch😍😍
呢排H先生發現我地成日都係食在旺角😂
今次終於衝出呢區🏃🏻‍♂️
走到中環食好西🍽🧐
介紹下呢個定食
「特上刺身盛合定食(午市)」
成個set包左
不過都可以話係厚切
比較深印象係赤貝🤔
幾爽口 鮮味突出🤗
2019-02-01 2243 浏览
如果平日lunch去食記得記得要訂位呀!嗰次同朋友無訂位,去到眼見唔係好多人等緊,但好多人訂左枱,所以我地等左成30分鐘左右先有得食。呢度係有啲歷史嘅日本餐廳,所以環境唔算太好,裝修亦都係比較舊式,而且餐廳以深色為主,整間舖頭會有啲暗沉嘅感覺。不過去食野都係以食物為主,如果唔好食環境幾好都唔會想再返去。呢度個 lunch set 幾抵食,不過有壽司嘅就會貴啲,差唔多$200一個 set。仲有刺身set可以揀,如果女仔唔想食咁飽嘅話可以揀,同壽司set價錢差唔多架咋。啲野都幾大份,食完八件壽司嘅飯量再食個烏冬會棒住個肚。啲海鮮夠新鮮,啲飯唔會好大舊,不過都唔少。啲壽司拼得幾好,唔會全部都係魚,幾平均,可以食下魚類同蝦殼類。烏東啲牛有陣騷味,但又唔可以話唔好食嘅。牛味都好香,但騷左啲。烏冬都唔少,而且都有好多伴菜。最後再黎個炸蕃薯,小編真係食唔哂喇 同埋都炸得幾油,又唔係特別鍾意食蕃薯,所以小編食左少少就冇食到。

牛肉烏冬

最後再黎個炸蕃薯,小編真係食唔哂喇
牛肉烏冬
2019-01-26 1087 浏览
抵食午市套餐很久沒幫襯碗屋, 適逢朋友過中環食飯一於食好西啦!二人叫了一個烏冬+壽司set(十件)及鐵板牛套餐。每個套餐包括一麵豉湯及一沙律。先來的是雞肉烏冬,烏冬沒咬口可能浸太耐,湯頭清甜多菠菜,雞肉很一般。十件壽司有海膽,吞拿魚,油甘魚及卷物等。個人感覺新鮮程度尚可但已較以往失色。鐵板牛柳粒大件但較多筋,牛肉色澤也不佳、入口沒多牛味,似以份量搭夠。另有牙菜墊低也好吃。是次來訪失望居多。雖價錢1-2年也沒多漲,午市12:45前結賬更有折扣優惠。現在更有印花卡作招徠。
抵食午市套餐

很久沒幫襯碗屋, 適逢朋友過中環食飯一於食好西啦!

二人叫了一個烏冬+壽司set(十件)
及鐵板牛套餐。
每個套餐包括一麵豉湯及一沙律。

先來的是雞肉烏冬,烏冬沒咬口可能浸太耐,
湯頭清甜多菠菜,雞肉很一般。

十件壽司有海膽,吞拿魚,油甘魚及卷物等。
個人感覺新鮮程度尚可但已較以往失色。

是次來訪失望居多。
2019-01-25 1282 浏览
中環食lunch,好多時都要等位唯獨每次嚟碗屋都唔洗等環境舒適,位與位之間好闊落,坐得好舒服但唔算好靜~可能中午人數都唔少午市套餐有14款可以選擇平時叫開3號銀鱈魚西京燒今日就試下2號特上壽司盛合跟牛肉烏冬壽司總共有十件食材十分新鮮,連壽司飯都好食過人!!女仔食完十件壽司都差唔多飽啦,仲有個烏冬感覺好抵食牛肉烏冬係壽喜燒湯湯底唔會過咸或過甜牛肉嫩滑唔硬可惜烏冬不夠彈牙,有點過淋整體上都係唔差既套餐仲包一杯飲品,但我唔記得影相埋單時用某信用卡仲有85折
中環食lunch,好多時都要等位
唯獨每次嚟碗屋都唔洗等

環境舒適,位與位之間好闊落,坐得好舒服
但唔算好靜~可能中午人數都唔少

午市套餐有14款可以選擇
平時叫開3號銀鱈魚西京燒
今日就試下2號特上壽司盛合跟牛肉烏冬

壽司總共有十件
食材十分新鮮,連壽司飯都好食過人!!

女仔食完十件壽司都差唔多飽啦,仲有個烏冬
感覺好抵食

牛肉烏冬係壽喜燒湯
湯底唔會過咸或過甜
牛肉嫩滑唔硬
可惜烏冬不夠彈牙,有點過淋
整體上都係唔差既

套餐仲包一杯飲品,但我唔記得影相

埋單時用某信用卡仲有85折
2019-01-19 2184 浏览
4大2細去食放題晚餐。第一次食係佢未搬之前,今次第二次。由6:30食到10點絕無冷場。魚生新鮮,種類多,應有盡有(對於我而言)。油甘魚一流 👍🏻。熟食比魚生多幾款,材料上乘,對得住佢嘅收費。佢碗湯係極品。我叫嘅時候大家用不屑眼神望住我。我飲完話正大家跟住叫,到最後每人飲左3-4碗。食到7-8成飽先記得佢仲有shabushabu。好保守咁叫咗d蝦,肉同菜。點知個個食到停唔倒手。同伴一人食咗14隻蝦(之前已經嗌飽),d蝦大隻多膏,肉質一流。Encore 完再encore,眨吓眼last order,甜品d雪糕我一人食咗3碗 (已經120%飽),再加朱古力糯米糍,可惜心太軟而售罄。跟手同伴話仲想食蝦,伙計話唔好意思頭先已last order咗厨房已收。我地唯有叫多d甜品。點知唔分鐘後伙計上多一大盤蝦同菜。同伴當然非常開心,食完蝦後再清埋後叫嘅甜品。非常滿足👍🏻。唔係所有嘢都好食,但好食嘅絕對滿足倒我地。值得一讚係咁d service。貼心,有禮貌,收碟快。隔離枱一行8-9人,點菜時問侍應今個月生日嘅有冇d咩送。侍應諗都冇諗就笑住話咁我送句生日快樂俾你吖。全場爆笑。上菜時侍應砌靚d魚生插左支蠟

值得一讚係咁d service。貼心,有禮貌,收碟快。隔離枱一行8-9人,點菜時問侍應今個月生日嘅有冇d咩送。侍應諗都冇諗就笑住話咁我送句生日快樂俾你吖。全場爆笑。上菜時侍應砌靚d魚生插左支蠟燭上去,同嗰枱人一齊唱生日歌,都算係咁 👍🏻。

絕對推薦的日式放題
2019-01-14
2018-12-27 2461 浏览
去到中環~不得不試日本菜是日去到碗屋事關訂座12pm lunch 12:45pm前埋單離座可享6折優惠今次試呢個set lunch原價$200多D,折咗都係$140左右有鳴門卷蒸水蛋,有9款刺身再加個牛肉烏冬,真係物超所值呀!! 9款刺身:海膽,北寄貝,希靈魚,吞拿魚,劍魚腩,蝦,三文魚,赤貝,帶子~堅鮮甜呀!據朋友道,晚市有放題約$400就可以試到高質日本料理我又食飽飽啦,有機會你地都試吓
去到中環~不得不試日本菜
是日去到碗屋
事關訂座12pm lunch
12:45pm前埋單離座可享6折優惠

據朋友道,晚市有放題約$400就可以試到高質日本料理

我又食飽飽啦,有機會你地都試吓

2018-12-24
  • 刺身加牛肉烏冬套餐
2018-12-22 2332 浏览
網上訂枱9折,聖誕期間只有最貴價的放題但勝在不限時,10點就last order, 10:30 關門。座低左先知夠8人每人送一杯飲品,兼叫其他飲品買一送一。埋單當然幾千蚊,有儲分咭,已經夠下次三送一,侍應仲建議平日黎有8折,三送一約二百幾一位,真係好抵喎。基本上所有食物質數都好好,任食放題一D都吾hea, 出面日本放題一般都三百幾,呢度五百幾,但我覺得好食好多,刺身好新鮮,海膽手卷好新鮮,鵝乾好肥燒得好脆好好食,仲有燒粟米非常甜又大粒。太多相不能盡錄,下次想食餐好既,五百幾黎呢度係物超所值,個侍應仲話我地好細食,經常有美女OL 會一個人黎食8個人的份量,真係好想見識下喎😆😆😆
鵝乾
刺身任叫