2017-10-01 11632 浏览
已經好耐冇嚟食,搬了後地方大咗,但食物質素和味道已經不及從前,款式亦少了,唯獨價錢冇點加,沒有火煱,魚生一般,熱食方面銀雪魚好味,日式蒸蛋亦唔錯,甜品款式比以前多了少許!
2017-07-27 14029 浏览
今次再黎食碗屋,食物質素都無變,佢既銀雪魚真係好好味,所以都食完再食,而魚生方面都係一樣咁鮮味,最特別係今次係甜品方面佢有一個list既選擇,比上一次只有一球雪糕好得多、有海鹽心太軟,揚榴槤大福,粟の甘芋燒,櫻花大福等等,當中粟の甘芋燒最啱我口味
2017-07-04 12541 浏览
慶祝同事生日 又落大雨 就walk in 公司隔離L Place嘅碗屋 中午差唔多1點 好好彩有7人位入到去其實個menu真係有好多選擇 為左可以試多d野食 7個人揀左4人餐加3個人 佢係以人頭計 4個人可以揀3款主菜 5個人可以揀4款主菜 我地就7個人揀左6款 但佢就set好多幾多款都係4人份量 12 款主菜我地試左一半 食左我地最想食 幾滿足呀 除左主菜 每人有沙津 主食(可以揀熱湯烏冬/凍中華冷面/炒飯)熱飲同雪糕 另外餐可以揀刺身或者壽司 同樣係四人份量 我地壽星就揀左壽司 壽司包每人一個手卷(可以揀海膽/拖羅/帶子) 講真一開始以為唔唔夠 點知原來份量好大份的 每個人都食到好飽坦白講壽司手卷就一般啦 普普通通 正常 算新鮮 但未到好好好吸引反而熟食有驚喜 特別推介 銀雪魚 鰻魚 羊架 相對來講魚係做得係好唔錯 銀雪魚係冇骨而且係加燒汁去煎 好滑 一d都唔鞋同乾 仲係無骨 整得好好 而鰻魚我就不嬲好鍾意食 e個就好淋好入味好滿曬醬汁但又唔係好鹹 肉質都可以 無咩骨仔 整體好滿意 羊架有4個會切埋上枱 整得好岩時間 唔會咬唔開而且唔會好羶 日本餐廳算整得幾好 主菜其實都唔錯 值

主菜其實都唔錯 值得一讚上菜係熱辣辣的 而我地叫左個蕃茄海鮮鍋 上枱真係嚇親成個部隊鍋咁大 不過入面就蝦呀菜呀粉絲為主 無咩蕃茄味 而且太大個

又一驚喜係雪糕 有綠茶豆腐芝麻柚子揀 好推介柚子味 好fresh又有柚粒係入邊好有口感 好味 overall真係幾好 不過中午有點偏貴 可能係中環地區啦 都會再來的!
壽司
熱湯烏冬
柚子雪糕
2017-07-03
生日
以前碗屋係舊址個陣,相信好多中環OL都食過,搬咗去新址,要行到去中環邊,夏天大熱天時咁行過去真係有d辛苦。首先講吓環境,碗屋無論新舖定舊舖,裝修肯定唔係佢哋嘅重點,睇到裝修真係麻麻,不過比起舊舖算係坐得舒服好多,以前舊舖可能租貴,一時要逼到凳貼凳,一時要坐樓梯低,不過今次我同朋友兩個人,佢哋安排張4人枱比我哋。嘢食方面,餐牌真係10幾年都無變,真係由讀書食到而家,不過好在質量穩定,睇到用料新鮮,食日本嘢,好似魚生咁,一定要新鮮,如果唔係食壞人點算?所以我覺得佢哋係有浪心嘅餐廳我叫咗個薄燒牛肉套餐,首先有個魚生拼盤做前菜,食得出幾新鮮,另外到主菜個牛肉真係唔錯,雖然$210(未加一)一個餐,不過份量同質素絕對無馬虎。我朋友叫咗壽司拼盤,d魚生望落亦新鮮。所以綜合嚟講,我都講過幾間中環嘅日本餐廳,大概都係呢個價錢范圍,雖然其他餐廳佢哋嘅裝修或者環境會好少少,碗屋嘅裝修真係停留係10幾年前個種old style ,不過計食物,佢絕對嘅性價比高,值得推薦!
薄燒牛肉餐
2017-06-14
薄燒牛肉餐
生日揀左朋友大讚既碗屋食飯,食前亦上網睇下有咩必食推介。年紀大,日頭去完迪士尼暴曬半日之後攰到隻野咁,好期待可以大吃大喝。舊鋪未去過,入到去環境都乾淨闊落,當日人唔多首先,叫左刺身,火鍋,熱食,正當想點野飲時發覺係..散..叫..的..呢個價錢放題唔包野飲,同埋選擇少,第一個感覺確係有點失望,不過呢間服務同上菜速度加番唔少分,有幾樣野真係不得不讚。上菜速度:基本上一遞完單,d野食分半鐘內到齊,張櫈唔係好夠位店員都好主動過黎加枱比我地食得舒服d刺身都新鮮但冇期望中咁鮮,甜蝦好似未解凍咁完全冇味(同店員反映完,轉頭唔知係咪經理即刻過黎道歉,換過比我地。到埋單時經理都好緊張咁問我地甜蝦意見,換過碟後係正常的,抵讚)因為唔知友人安排左個生日刺身盤,結果有d刺身double左食唔切,當食到咁上下其實唔係擺左好耐,店員埋黎話幫我地收左個刺身,原因係擺咁耐唔新鮮好surprise(通常係食唔晒比人話逐兩計收錢,當然唔好浪費食物,食幾多叫幾多好了)熟食+shabushabu當日電話冇電真係影唔得多相,第2round先有影(題外話:店內有充電器借用,非常感激)點左個肉眼,因為本人鍾意食啖啖肉5成熟,而佢

舊鋪未去過,入到去環境都乾淨闊落,當日人唔多

首先,叫左刺身火鍋,熱食,正當想點野飲時發覺係..散..叫..的..呢個價錢放題唔包野飲,同埋選擇少,第一個感覺確係有點失望,不過呢間服務同上菜速度加番唔少分,有幾樣野真係不得不讚。

刺身

都新鮮但冇期望中咁鮮,甜蝦好似未解凍咁完全冇味

熟食+shabushabu

點左個肉眼,因為本人鍾意食啖啖肉5成熟,而佢既肉眼係薄切覺得少少乾,當擺左陣之後,另一個店員又好主動咁埋黎問係咪唔岩食(薄切),我講完喜好後,佢推薦我食圖中既牛同收左碟薄切,厚切黎到之後又好有耐性咁介紹d牛肉,話淥極都係林的(按喜好淥黎食係好食的,但我食左粒淥耐左既點解唔林既。。。

好食,必食

仲有個魚都好好食,好滑必食(唔記得影)

菜洗得好乾淨

比較特別既甜品-榴槤(炸果舊),但友人話唔好食

總結:
刺身-冇想像中咁鮮
熟食-好味,牛肉靚
服務-好似去左台灣日本咁,店員好nice好細心,雖然個甜蝦好扣分,但係佢地即時跟進,處理得好,覺得佢地重視客人意見,抵讚

價錢-偏貴,因為種類少,又唔包野飲
感想:食得好開心,同店員都有講有笑
2017-04-18
  • 牛肉粒
2017-04-02 8301 浏览
食物質素普通,買單要差不多$600一位選擇極少,旺角普通放題都有差不多10張食物紙俾你揀食物,佢只係得兩版紙。食物質素普通到x氣都好食過佢。舊舖嘅食物質素係真係唔錯,雖然已經係多年前,但好食嘅程度到而家都仲記得。所以特登幫我再去食多次,個地址就搬咗去而家嘅新店。我都正常放題應該有嘅食物都冇!價錢有貴一大截!冇牛脷、冇鰻魚、冇shabubu...... 軟殻蟹炸得唔錯,但本身蟹質素唔靚,所以好乾!食評最多人讚嘅鱈魚,都係煎得好乾身。個魚湯飲落去係唔錯但返到屋企勁口喝,即係d食物好多味精。員工如果唔需要招呼嘅時候就企埋一邊傾閑偈大大聲咁,要經理提點先識得收口。非常失望的一餐, 一定唔會再去,亦唔會推薦俾親戚朋友。唔單止價錢唔值,食完簡直覺得浪費咗自己個胃同埋寶貴嘅時間!🙅🏼🙅🏼‍♂️
食物質素普通,買單要差不多$600一位
食物質素普通到x氣都好食過佢。

軟殻蟹炸得唔錯,但本身蟹質素唔靚,所以好乾!
食評最多人讚嘅鱈魚,都係煎得好乾身。

個魚湯飲落去係唔錯但返到屋企勁口喝,即係d食物好多味精。

非常失望的一餐, 一定唔會再去,亦唔會推薦俾親戚朋友。

2017-03-19 6706 浏览
星期五lunch hour 係中環又臨時起意去食日本野,打左幾間電話都無位,朋友就醒可以去碗屋試下喎。想當年碗屋仲係新世界大廈,而家就已經搬左去The L Place, 地方比往年大左好多亦都幾好坐,walk in 都有位。我想食魚生就點左魚生飯套餐,有前菜salad牛油燒元貝(味道幾好好creamy, 不過唔算好熱辣辣)主菜魚生飯好足料,有海膽夠新鮮,多款魚生既份量都夠晒足料朋友點左個燒牛肉晚都份量十足lunch set 仲包埋餐菜around $218 加一, 以中環價錢黎講係TGIF 好選擇!
我想食魚生就點左魚生飯套餐,有前菜salad
牛油燒元貝(味道幾好好creamy, 不過唔算好熱辣辣)
主菜魚生飯好足料,有海膽夠新鮮,多款魚生既份量都夠晒足料
朋友點左個燒牛肉晚都份量十足

lunch set 仲包埋餐菜

2017-03-17
  • 魚生飯
2017-03-05 7056 浏览
由舊址開始認識碗屋日本料理,已光顧多年,其味噌湯曾經是小人認為數一數二的,搬遷後還是首次到訪,望能尋回昔日的好感。我們各自叫了一客定食。先說銀鱈西京燒,銀雪魚味道溫和含蓄,魚肉甜美油潤,魚皮無需炸粉,燒完也是脆的。茶碗蒸無需太多花巧,就只有一片鳴門卷、一塊雞肉、一粒蟹柳及一粒白果,已能盡顯蛋的香與滑。炒雜菌亦很香;味噌湯更是不用多提的好喝,整個定食可說是零瑕疵的組合。另一道定食乃薄燒牛,牛味勁香,肉質滑嫩,外面又燒到微焦,加上伴著的炒野菜,再蘸些酸汁,完全平衡到牛肉的肥膩。洋風沙律十分鮮爽;刺身更絕非次貨,好吃得無話可說。對於小人而言,這裡的質數遠高過現時坊間大部份的日式餐廳,仍然正宗,沒有失色。

銀鱈西京燒、茶碗蒸 & 炒雜菌定食
  • 鐵板薄燒牛、刺身盛合物&洋風沙律定食
  • 鐵板薄燒牛、刺身盛合物&洋風沙律定食
  • 銀鱈西京燒、茶碗蒸&炒雜菌定食
2017-02-26 6344 浏览
望望銀包,月底仍有盈餘,決定獎勵一下自己⋯碗屋我來了送的頭盆~醬汁鮑魚夠腍,烹調入味先狂order一番刺身新鮮是當然的,而且每次份量也很足,款式比一般放題多很多鹽燒大蝦這個有點失望,很大隻,但味道一般,失準醬燒銀雪魚每次都order,很嫩滑,醬汁搭配,叫了兩次吃完一輪剌身,要暖暖胃海鮮粥看似平平無奇,但粥綿,配料多鹽燒雞軟骨讚!表面燒得夠乾身夠脆,鹽份量掌握得很好,惹味甜品是雪糕,有芝麻柚子朱古力綠茶芒果⋯太多選擇了我揀了綠茶~不像街外的綠茶雪糕只有顔色,綠茶味濃厚碗屋的侍應們也非常貼心,每次拿起餐牌,還未遞手,他們已經主動地前來詢問有何需要,這些服務令客人們很感到被重視,100 like
望望銀包,月底仍有盈餘,決定獎勵一下自己⋯碗屋我來了

送的頭盆~醬汁鮑魚
夠腍,烹調入味

先狂order一番刺身
新鮮是當然的,而且每次份量也很足,款式比一般放題多很多

鹽燒大蝦
這個有點失望,很大隻,但味道一般,失準

醬燒銀雪魚
每次都order,很嫩滑,醬汁搭配,叫了兩次

吃完一輪剌身,要暖暖胃

海鮮粥
看似平平無奇,但粥綿,配料多

鹽燒雞軟骨
讚!表面燒得夠乾身夠脆,鹽份量掌握得很好,惹味

甜品是雪糕,有芝麻柚子朱古力綠茶芒果⋯太多選擇了
我揀了綠茶~
不像街外的綠茶雪糕只有顔色,綠茶味濃厚

2017-02-25
  • 醬燒銀雪魚
2017-02-10 6662 浏览
碗屋身為全港至貴放题依然晚晚滿座當然有他的道理,食材新鮮,上菜快,服務好,不停打轉加水收碟,新店比以前細,價錢亦向上調整左,連加一成六舊水,抵食與否見仁見智,我地三位老友貪佢不限時,食飽仍可坐多陣吹水,依舊揀週一去仍然滿座,一坐下先來一客二選一鲍魚or 生蠔,(以前三選一的)三位小姐依舊全選鮑魚,味道口感都正,刺身有拖羅,色澤吾錯夠肥美,另一款鯛魚試不出好不好吃,魚种的問題吧,薄切牛柳同一口和牛粒雖未至入口即溶,但都很有口感,sabu sabu 成個鍋上,一点都不失礼,美中不足甜品只有每人一個雪糕球。
日式放題
2017-02-06
日式放題
  • 刺身,薄切牛柳
2017-02-02 4665 浏览
碗屋的高質放題在中環甚有名氣,數年前聽聞碗屋是香港質量最好的放題。作為普通打工仔,600多元的放題太豪華,反而碗屋的午市定食,也吃過幾次。午市如果沒訂檯,很大機會會被安排坐吧檯。午市定食有十多數款擇,而且有買十送一優惠。特上壽司盛合,配烏冬,芝士帆立貝壽司整體的感覺很滿足,魚生片切得很厚,而且完全沒有雪藏食物的感覺。唯獨帶子比平常的實淨。海膽的份量也多,入口鮮味。烏冬的份量不算太多,正好配合壽司盛。烏冬採用稻庭,牛肉也軟身。芝士配上黑松露醬,內有柱貝、蟹柳,味道不俗。牛肉壽喜燒,配煙肉蠔、蒸蛋壽喜燒中規中舉,沒太大驚喜。個人覺得蠔和煙肉不太夾。這個定食200元偏貴。人均大概要230元。環境、服務、食物質素都是中級。當然不是物超所值,但間中吃一餐也無妨。如果訂價低少少會更吸引。

午市如果沒訂檯,很大機會會被安排坐吧檯。
午市定食有十多數款擇,而且有買十送一優惠。

特上壽司盛合,配烏冬,芝士帆立貝
芝士配上黑松露醬,內有柱貝、蟹柳,味道不俗。

牛肉壽喜燒,配煙肉蠔、蒸蛋

2017-02-01
2017-01-16 5162 浏览
※最華麗既放題~中環碗屋※全香港最貴既放題~到底有咩食❓❓❓❗❗❗係誇張到ShabuShabu 爐端燒,鐵板燒各有一個大大張既menu😍😍😍😍指定主菜: 日本蠔,細細仔但好鮮味,推介😘刺身方面: 好新鮮真係好新鮮,同一般粗製濫造既放題的確係有分別,推介:赤貝,三文魚同甜蝦,赤貝超新鮮彈牙,三文魚夠肥美🐟。銀雪魚: 回本之選!!汁燒好match 滑滑好味超加分❗❗海膽手卷: 飯唔多,海膽鮮甜食到咁上下千其要留返個胃食shabu shabu!! 因為佢d和牛真係好靚,係好好味架!!! 🔥🔥🔥🔥碗屋地址: 中環皇后大道中139號 The L. Place 1樓
※最華麗既放題~中環碗屋※
全香港最貴既放題~到底有咩食❓❓❓❗❗❗

指定主菜: 日本蠔,細細仔但好鮮味,推介😘

銀雪魚: 回本之選!!汁燒好match 滑滑好味超加分❗❗

海膽手卷: 飯唔多,海膽鮮甜

碗屋
2016-12-19 5366 浏览
壽司唔係新鮮手握既,成舊雪到又凍又硬,一上枱就已經聞到陣壽司醋味,同超市買番黎既質素差唔多。魚生唔新鮮又無光澤。雞肉烏冬都唔好得去邊,雞肉無味,烏冬又薄又扁身,好淋無咩口感。成個set最好食係呢個焗海鮮,個汁幾creamy,有啲小帶子同蟹柳。
2016-12-16
2016-09-18 12871 浏览
一個人去食下日本野,可以算係便當吧。。。。算係,但又不是刺身真係幾時都LIKE,因為無人工油,又不是煮燶刺身尚算新鮮,但當然仲可以再鮮D既,不是係咪因為LUNCH人多所以好似不是即整白飯偏軟,蔬菜絲炒得不會太油,有芝麻香。而牛肉粒有肉汁呢方便,真係做得不錯。不會硬又乾都同時,又可以做到熟對午餐來講,算係咀了
2016-09-07
2016-06-28 17593 浏览
自從碗屋搬左都沒有再去。今次朋友生日,大家順道睇睇新環境。驟眼感覺地方好像比以前細,裝潢也沒有以前的日本風味濃厚。價目同之前一樣貴鮑魚每人一隻,食落都好爽口,賣相都OK,還有小小金鉑。刺身種類繁多,食落都算厚身及新鮮,沙律味道不過不失,燉蛋略為少少鹹,燒帶子算正常,鵝肝和銀雪魚又係必食。飲品沒有包,要自己另付費。可惜甜品只限每人一球雪糕。想食多款都沒有服務員一般般,整體應該不會再來,因為現在市面都有很多同價的選擇
自從碗屋搬左都沒有再去。今次朋友生日,大家順道睇睇新環境。

2093 浏览