2021-05-27
2021年5月21日 星期五今日晏晝忙完一大輪,返到灣仔已經差不多6點,完全無時間煮飯,所以唯有同老婆出街搵嘢食最後我哋黎到呢一間餐廳,俾佢個名吸引左,因為主要係食藥膳養生麵,感覺好似好健康咁入到去坐低咗再慢慢睇返餐牌,發現原來除咗養生湯麵之外,仲有蕃茄通粉同喇沙食添,都幾多元化,而且價錢唔算太貴,所以我同老婆每人叫咗一碗湯麵,另外再加小食同豆漿首先嚟到嘅當然係豆漿,因為唔需要烹調,就咁由雪櫃拎出嚟就得,因為我哋叫咗湯麵嘅關係,半價就可以要成支豆漿,$7.5就有咁大支都幾抵,而且豆味幾濃之後我叫嘅藥膳農場雞麻油養生湯麵就到,黎到既時候見到都幾大碗,裏面落足料,除咗有農場雞之外,仲有木耳、紅棗等等藥膳,湯底都幾甜,仲有一陣陣嘅麻油香味,而雞肉都尚算嫩滑,食完成碗湯麵成個人都暖晒至於老婆就要咗鮮茄牛肋條湯通粉,嚟到嘅時候已經有好香嘅蕃茄味,湯底飲落去更加鮮甜,老婆即時心心眼,因為佢好鍾意蕃茄,通粉都煮得幾有咬口,唔會太過腍,而牛肋條都唔會太韌,幾容易咬得開最後我哋再加左個小食,藥膳墨魚春卷,一共有六條$32,食落去幾彈牙,有墨魚味,炸過之後都唔會太過油膩埋單兩個人加埋都係$150,真心幾抵
埋單兩個人加埋都係$150,真心幾抵食