2018-02-26
最近,有朋友介紹呢間位於中環嘅樓上餐廳比我, 佢知我鍾意食啲特式嘢嘛!果然夠朋友!我從地鐵出口行5-10分鐘已經搵到,招牌亦都好明顯,入到去,竟然安排到卡位比我地,仲有靚靚既咕臣,坐得舒舒服服,感覺太RELAX喇~餐牌簡簡單單咁,對於選擇困難症既我,真係啱哂!另外,有一張非常多變化既套餐剔剔紙,套餐(A-麵,B-飲品,C-小食,D-甜品)各選一項都係$93,包您大滿足!我地3個女仔叫咗一個套餐、四川缽缽雞(2人份量)及雪豆蹄花湯~講吓個套餐先︰A-番茄牛肉麵有朋友唔食得辣,只好就一就佢,唔叫出名嘅辣麵,諗住唔會有咩驚喜,點知佢個番茄湯底咁真材實料,飲得出佢有真番茄而唔係用嘢開水,口味帶酸,真係好開胃!B-凍檸茶一般,無咩特別~C-滷水拼盤一上枱見到佢,每片都好薄(師傅好刀功!)而且乾身,一啲汁都無,但配有一碟辣粉,明明我地食開既都有滷水汁嘅~點解呢個無嘅?見啲侍應都幾friendly就問吓,八卦吓先,原來佢地滷完入哂味之後會晾乾佢,切得薄係要點辣粉時接觸面要夠,講真,佢既嘢又真係夠哂味,如果有滷水汁加埋,的確會過咸,而且佢咁做,功夫仲多,出面真係好少見咁有heart既做法喇~D-成都老
佢知我鍾意食啲特式嘢嘛!果然夠朋友!
餐牌簡簡單單咁,對於選擇困難症既我,真係啱哂!
另外,有一張非常多變化既套餐剔剔紙,
包您大滿足!
講吓個套餐先︰
A-番茄牛肉麵
口味帶酸,真係好開胃!
B-凍檸茶
一般,無咩特別~
C-滷水拼盤
明明我地食開既都有滷水汁嘅~點解呢個無嘅?
見啲侍應都幾friendly就問吓,八卦吓先,
講真,佢既嘢又真係夠哂味,如果有滷水汁加埋,的確會過咸,
D-成都老冰粉
總係覺得一餐要有埋甜品先有個完美既句號,呢個甜品咸咸甜甜而且凍冰冰架!
一碗透明無味既啫喱(好似日本既水玄餅咁~)再加上糖漿同咸配料(花生、山渣、酒糟、芝麻、提子乾)撈埋一齊食,食完辣嘢,食佢就啱哂!
套餐
四川缽缽雞我地要咗BB辣,而且佢有溫食同凍食,見天氣凍凍地,我地要咗溫食,
嚟到好壯觀呀!每枝竹籤都有一件食物,當中有肉、菜、菇及海鮮‥‥等等
好似玩挑竹籤遊戲咁,想食一樣就要花小小時間去抽出嚟,好得意呀!
個味好香好麻!食完一串又想再食多串,愈食愈好食,我自己就最愛西蘭花!
四川缽缽雞
雪豆蹄花湯~我非常非常欣賞,睇到佢有豬手、雪豆及黨参等等,同時亦飲得出佢有當歸既味道,湯好重膠質,一諗到佢可以美容養顏就忍唔住飲多碗,而且黨参行氣活血,啱哂我地呢啲怕凍既女仔,雪豆都好有益,佢有豐富的既維他命A,對皮膚好好架,最重要係佢好好飲,暖笠笠,真係好正呀!
雪豆蹄花湯