2015-05-18 564 浏览
又一間專食蕃茄既店,對於一個蕃茄愛好者黎講,當然會經常搵依類店啦可能因為比較早去la,唔洗等位,一入到去就覺得佢既裝修同布置幾時尚,牆邊仲有幾幅掛畫,成個感覺幾jeng而且仲要有熱情既款待,咁我就叫左個蕃茄滑蛋濃湯系列,我覺得個湯底唔夠濃,同埋份量好似比較少,可能因為之前食過蕃滿門,相對地有左個比較,但我覺得個蛋幾滑幾好食,個餸我要左個炸豬扒,都唔錯,配埋杯凍奶茶,真心幾好既。價錢幾合理,係一餐幾好既晚餐,如果大家係蕃茄愛好者,一定要黎試。
一杯凍奶茶
蕃茄滑蛋濃湯
門口
蕃茄滑蛋濃湯
2015-04-24 855 浏览
Me and my friend accidently walked through this little street and saw this new tomato restaurant. We got a table downstairs and ordered a chicken wing tomato soup pasta and pork chop tomato soup pasta. You can also ask for some spice in the soup. There are three levels: little, mid and spicy. I asked for little spice and that was pretty spicy already. Both the chicken wings and pork chop were crunchy and they were seasoned nicely.
2015-04-03
2015-04-23 581 浏览
一向喜歡蕃茄醬意粉,今日點了一客蕃茄醬元貝意粉,地方不算寬敞,但地方雅致,小小的桌子連調味架也欠奉,但意粉到來郤一試驚艷,醬汁濃郁,不會過酸,香濃美味,元貝有很多,意粉的質感很好,不會太淋,個人認為是我吃過最好吃的意粉之一,加幾蚊就有果汁或汽水,食完元個意粉已經好飽,六十幾蚊都值得。無加一。
蕃茄元貝意粉
蕃茄元貝意粉
2015-04-19 653 浏览
openrice太多寫手了,點了兩個餐,整體都令我好失望。Lemon蜜糖脆脆包,味道完全跟麵包夾不來,Lemon的味道太重了。焗豬扒飯,超級甜,加糖太多,仲難吃過大家樂。番茄湯螺絲粉,湯底算可以,但雞翼炸得太濃,加上完全沒有味道。鮮榨果汁,用的都是果汁先生系列的產品。如果不是食評介紹,我都不會到這裡吃。
openrice太多寫手了,點了兩個餐,整體都令我好失望

Lemon蜜糖脆脆包,味道完全跟麵包夾不來
,Lemon的味道太重了。

焗豬扒飯,超級甜,加糖太多
,仲難吃過大家樂。

番茄湯螺絲粉,湯底算可以,但雞翼炸得太濃,加上完全沒有味道

鮮榨果汁,用的都是果汁先生系列的產品。

如果不是食評介紹,我都不會到這裡吃。
2015-04-04 839 浏览
在早餐時段快要結束的11:20AM我倆跑進這間TOMATO今次是第二次光顧了在屯門新墟區來說 (VCITY 除外)這小店算是一家頗有心思頗新鮮的地鋪食店由於上次已經試過他們鎮店之寶番茄系列所以今次決定試試別的接近午市時間的星期四平日没有太多人計埋我地就只有2枱客頗平靜環境很重要 你知道的入正題時菜漢堡扒意粉 此組合有些奇怪吧可我那天就偏偏想吃菜+漢堡扒+意粉順帶一提早餐組合是從清單中自選2送+1粉/麵或許從相片都可看到不知為何湯面浮著一點點油感覺有點油膩玻璃生菜很甜很爽口好味漢堡扒和那個湯意不過不失芝士腸太陽蛋公仔麵OK没什麼特別跟餐飲熱咖啡 + 橙汁亮點是橙汁好新鮮有橙肉渣感覺很新鮮似的但應該不是鮮榨的反正好飲没有深究了值得一試還會再來的感覺上自己支持了小本經營的小店舖很有意義但下次會食番茄系列
在早餐時段快要結束的11:20AM
我倆跑進這間TOMATO

今次是第二次光顧了
在屯門新墟區來說 (VCITY 除外)
這小店算是一家頗有心思頗新鮮的地鋪食店

還會再來的
感覺上自己支持了小本經營的小店舖很有意義

但下次會食番茄系列
2015-03-19
$40 (早餐)
2015-02-20 1337 浏览
一望入去以為好少位, 但原來樓上仲有位。所以平日去食都唔洗等好耐。裝潢幾現代, 掛左好多畫, 未算好高級好靚, 但令人感覺都幾好幾整潔!叫左個蕃茄湯配辣肉丸, 一上枱, 見到仲有滑蛋係面, 個樣好得! 食落滑蛋好滑, 幾有蛋香, 唔錯!辣肉丸得一粒, 幾大粒下, 我以為係一粒實既丸, 但原來係散架, 幾辣下, 唔食等新真係唔好叫, 食等辣既會覺得幾特別, 未食過咁辣既丸XD蕃茄湯好濃, 應該係用左好多蕃茄蓉, 而且味道好濃, 完全唔會淡口, 配螺絲粉唔錯!不過啲餸係有啲少, 得蛋同一粒肉丸。不得不提脆脆豬, 上面有少少果醬, 成個包好香脆, 配合果醬酸酸甜甜好正!!!不過晚市有啲貴, 我叫果個應該係最平既餐, 個脆脆豬同人SHARE, 咁就40幾, 如果叫其他餐仲貴。
不過啲餸係有啲少, 得蛋同一粒肉丸。
$43.5
2015-02-04
$43.5 (晚餐)
  • 脆脆豬
2015-01-25 1608 浏览
住在大埔時間中也到蕃滿門吃蕃茄濃湯通粉的,對於蕃茄類食物我是無法抗拒的,家中晚餐也時時離不開蕃茄炒蛋這款家常菜,愛蕃茄的酸甜味道,不只令人食欲大增,蕃茄的茄紅素也有延緩老化、預防心血管疾病,對身體相常有益處!搬離大埔後也甚少回去,蕃滿門的滑蛋蕃茄濃湯粉的味道也只能在心內回味.後來發現屯門區也有一間以蕃茄濃湯為主題的餐廳,當然也要到那裡試試.餐廳面積不大,只有數張枱,幸好平日早上客人不多,不需要與別人搭枱實在太好了.蕃茄濃湯系伴香脆多士配2款自選食物,如香腸、煎蛋、餐肉等. 配上餐飲價錢為$30,價格合理.香脆多士即烘的多士外脆內軟,配上一層薄薄的牛油,簡單而美味.餐肉腸仔螺絲粉即煎厚切餐肉與濃郁的蕃茄湯頗夾,而且螺絲粉亦保持煙韌,呷一口蕃茄湯,很fresh呢! 整碗湯也不多被我喝光,不過如果蕃茄湯底有辣味的選擇會更好,因為我很回味蕃滿門有辣味的蕃茄湯底囉!熱奶茶熱奶茶不夠熱的,相信是加奶後令到熱度不足,而且茶味也欠奉,仿如一杯多奶的奶茶,熱度不夠的奶茶怎會好喝呢!總體來說以這價錢有這種質素也算不錯,有回頭的機會!

香脆多士
即烘的多士外脆內軟,配上一層薄薄的牛油,簡單而美味.
餐肉腸仔螺絲粉
熱奶茶

總體來說以這價錢有這種質素也算不錯,有回頭的機會!

2015-01-20
2015-01-23 1665 浏览
又是一篇屯門舊食記,這間蕃茄濃湯專門店離V city不遠的,英文是Tomato Otamot,很有趣。小小的店原來有兩層高,抵達之時下層完全爆滿,我們給安排就坐樓上。這天爸爸要返工,囝囝在嫲嫲處,只得媽媽與妹妹用餐;其實她比這頓任何食物都搶鏡煞食!樓上有字母版這裡週一至五有午餐,每天11:30AM有早餐,之後就是散點或晚市較貴的二人餐。當日點了網上多人推介的 檸蜜脆脆 ($15),很久沒吃這東東,的確口感清脆、味道香甜不膩,質素不錯,但一個人吃就有點悶,與人分享會較好。 主食的 蕃茄滑蛋濃湯系列 ($36) 就比較失望,除了滑蛋的確幾滑幾好吃,那茄湯沒有很濃厚,以致螺絲粉 (也可選意粉、通粉、公仔麵等等) 吃來淡淡的;另外加選的配料芝士腸 (也有火腿、腸仔、餐肉、漢堡扒等等選擇) 只得兩細條,比樓下紅蕃茄的早餐給得還少,很孤寒。最後惠顧任何主餐牌食物都可以加$3飲果汁,就加了一杯 橙汁,沒料到是加冰上的... 不過如果不加冰,這橙汁連我也覺得太甜了,沒辦法,這個價位不會是靚貨。這頓花了$54,真心覺得樓下的小店吸引又抵食多了!但這已是屯門的人氣紅店,所以真心覺得住在元朗是有福的。雖然今
樓上有字母版

檸蜜脆脆
蕃茄滑蛋濃湯系列
橙汁
這頓花了$54,真心覺得樓下的小店吸引又抵食多了!但這已是屯門的人氣紅店,所以真心覺得住在元朗是有福的。雖然今餐媽媽滿足度一般,但妹妹就樂壞了,沾著吃了不少粉粉呢~
任誰也看得出有人吃了茄湯螺絲粉,哈哈哈!!!
 其實樓下有間我更喜歡的蕃茄小店,遲些再介紹。
2014-11-01
檸蜜脆脆
2015-01-22 1161 浏览
又黎到屯門了  VCity唔大但食既選擇好多  但我都係選擇黎呢度食  因為對佢真係念念不忘😋簡簡單單叫了個粟米同生菜  索曬啲蕃茄湯so yummy~  其他食蕃茄湯既麵食都唔夠佢濃!!!可惜  屯門對我太遠了~好難得先去一次😩下次去屯門唔駛諗都係要黎食佢啦!!
可惜  屯門對我太遠了~好難得先去一次😩
下次去屯門唔駛諗都係要黎食佢啦!!
2015-01-02 1678 浏览
坦白說宅女做了幾十年人, 但一直都是做香港或九龍人, 對於新界的認知最遠應該只限於沙田那一區而已. 所以這些年來什麼西鐵, 什麼輕鐵等等十年真的坐不到一次, 更莫說要走進去找吃了. 不過人生每每總有第一次, 這天因為工事就要獨個兒走來屯門辦點事. 正所謂人生路不熟, 實在不敢走得太遠, 但又想找間值得一吃的餐廳. 問了各路新界達人和朋友後, 得知這間專門吃蕃茄湯的小店就在地鐵站不遠處, 而且價錢更是便宜. 難得山長水遠來到, 宅女當然要試一試了!這家蕃茄濃湯專門店位於屯門的明藝街, 老實說你問我這是哪條街我真的不知, 坐西鐵一直到屯門站, 跟著GOOGLE MAP穿過了V-CITY, 只走了幾步便會看到店子高高掛在棚架上的海報, 再向左轉走前幾步便會看到店門前的一個巨型大蕃茄模型了! 真的不用看店名都知道必定沒有找錯店!平日下午二時多來到, 可能巳過了午飯時間, 所以店內食客不算多. 走進去看到店子小小, 座位只有廿多個, 不過店內地方跟裝潢頗骨子亦整潔. 牆上掛著一大幅仿Andy Warhol的蕃薯畫像, 有夠玩味, 而天花位置亦放置了不少蕃茄及蔬果的擺設. 不過最討宅女歡心的還是他

平日下午二時多來到, 可能巳過了午飯時間, 所以店內食客不算多. 走進去看到店子小小, 座位只有廿多個, 不過店內地方跟裝潢頗骨子亦整潔. 牆上掛著一大幅仿Andy Warhol的蕃薯畫像, 有夠玩味, 而天花位置亦放置了不少蕃茄及蔬果的擺設. 不過最討宅女歡心的還是他們店內中央的一塊大黑板, 除了寫上每天的套餐和推介菜色, 更以可愛又有趣的圖畫展示出來, 甚有心思, 未吃巳看得會心微笑.

店子以各款蕃茄菜色作主打, 打開餐牌看看, 果然內裡有多款主食均以蕃茄作主角, 除了有焗飯, 意粉, 亦有不少小吃款式, 例如蕃茄串, 炸大蘑菇或茄蓉牛丸等等, 價錢大眾化, 每款由十多元到四十多不等, 不過主打招牌菜還是他們的DIY配搭蕃茄滑蛋濃湯粉麵.

既然是招牌, 當然還是點了DIY配搭套餐. 包飲品, 選了蘋果汁 (另加HK$3)
份量不太大, 冰塊也不算好多. 不過喝起來酸味好重, 帶著淡淡的蘋果味, 差點以為自己點的是蘋果醋. 不過甜度不高, 總好過喝汽水吧.

蕃茄滑蛋漢堡扒濃湯麵 (HK$36) + 芝士 (另加HK$5) + 出前一丁 (另加HK$3)
上來用了個類似巨型湯匙的碗盛著湯麵, 份量比預期中要多. 基底本身巳有蕃茄湯再加上一堆滑蛋, 嗜辣人仕更可以加大, 中或小辣. 不過宅女自問不能吃辣, 還是吃原味就好了. 而每碗湯麵都可以包括一款配料, 分別有腸仔, 芝士腸, 午餐肉, 漢堡扒, 火腿, 火辣牛丸, 煙肉, 芝士, 蟹柳, 粟米跟時蔬. 左思右想下最終就選了加漢堡扒, 但又想看看加入芝士味道會如何, 還是兩款都要好了, 所以其中一款就要另加HK$5. 而麵食方面可以選通粉, 公仔麵, 意大利粉, 螺絲粉, 米粉甚至白飯都可以. 想吃得好一點, 更可以另加幾元轉出前一丁或讚岐烏冬.

但不知是否受了坊間不少做蕃茄湯的店影響, 總覺得如果濃湯的話還是配一丁比較對味, 所以就算加錢還是換了出前一丁.
既然是主打蕃茄濃湯, 當然要先喝口湯了. 湯底質地本身都幾濃稠, 當中亦有不少蕃茄塊在內, 喝一口, 蕃茄味仍是沒有預期中那麼濃郁, 不過酸度不會太高, 較易入口, 而且喝起來不會太咸味道亦不太假, 而且店家標榜自家製又不含味精, 以這個價格做到這個水準, 都算是不錯了.

要了出前一丁麵的份量都算幾多, 而且浸在湯中一段時間後再吃仍不會一PAT PAT, 質地有彈性, 每條麵條都能掛著蕃茄湯, 入口十分吸汁, 兩者配合起來十分對味, 果然濃湯配一丁還是天衣無縫的!

滑蛋份量比預期中要多, 而且做得剛剛熟, 中間還留著點點蛋汁. 入口蛋味香濃之餘質地亦算嫩滑, 當然水準就沒有華星更沒有澳牛那樣高了, 但吃起來也不差, 跟蕃茄湯也對味的.

漢堡扒就是平日在超市買到那種急凍貨色, 小小的一片也相當薄身, 幸好咬起來都算有點彈性, 不會好乾身, 但缺點就是不夠熱, 建議吃前先浸在蕃茄湯內一會才吃.

最後另加的芝士其實對整碗麵作用不大, 因為芝士下的份量不太多, 早巳被蕃茄湯的味道搶去了. 所以其實加不加對味道都太大作變, 下次可以慳回HK$5.

煙肉車厘茄串串 (小: HK$22)
好奇的也想試試他們的小吃. 最簡單的點了個基本車厘茄煙肉串來吃. 這款其實失敗率相當低, 只要外層卷著的煙肉烤得夠香, 夠火喉, 基本上拿八九十分巳是穩打穩紮. 這裡用來包著車厘茄的煙肉都幾短身, 不過看看外層烤得帶點金黃色澤, 內裡就是一整顆車厘茄, 賣相都算合格. 一件入口煙肉不算好油膩, 肉質彈牙可惜肉味不濃, 而且烤的程度其實可以再長一點時間, 邊位可以帶點焦脆就更理想. 幸好內裡的車厘茄非常多汁, 令整個味道有所提升.

檸檬蜜糖脆脆豬 (HK$15)
本來巳想收手, 但友人這時得知宅女在這店內, 就提議可以試試他們的脆脆豬, 說做得不錯. 既然一場來到, 反正又不知道下次何時再來, 就膽粗粗的再點多一份脆豬試試. 等了一會就上桌, 速度都幾快. 只見切了半的脆豬烘得金黃香脆, 上方還淋了頗多的檸檬蜜糖汁, 多得部份都漏到碟上. 入口外皮果真幾脆, 中間的麵包就帶點鬆軟, 煙韌度適中, 而檸檬蜜糖汁味道相當香濃, 蜜味十足, 相比起剛才的蕃茄串或濃湯麵, 這個脆豬的滿意度又真的比他們來得要高. 吃完那份蜜糖味還留在口腔中徘徊, 但甜度是有點高的.

吃了那麼多東西真的是超級飽, 沒有加一, 埋單HK$81, 只收現金.

看似不便宜, 但有一碗麵, 兩個小食加飲品, 算非常合理了.

食物方面蕃茄濃湯其實都好吃的, 但始終跟尖沙咀或中環那些聞名的有點距離, 滿意度沒有預期中高. 不過我想如果單計在屯門這附近的話, 這裡的水準巳算是十分不錯吧.

值得一提的還有這裡的阿姐侍應態度都幾親切, 看到我拍照時又會幫我把食物擺位擺好一點方便我拍, 吃完亦沒有催我走, 相反不停的替我加水, 更問我需不需要熱一點的水. 果然新界區的人情味還是比較濃一點吧.

庆祝纪念
圣诞节
2014-11-27 1616 浏览
啲蕃茄湯濃郁  個滑蛋好香好正  個炸磨菇配黑松露沙律醬 絕配吖😋  但脆豬亦好脆好香檸檬  亦唔會好甜  而且果度環境幾靚 已經佈置咗聖誕裝飾  外面都好靚😊仲有啲待應都好熱情位置又夠方便

仲有啲待應都好熱情
位置又夠方便
2014-11-12 1790 浏览
見到OPEN RICE幾多正評, 終於有機會黎小店試下呢間正宗係小店, 細細間, 有上下兩層, 成晚人唔多, 所以係度食野傾計好舒服是晚叫左個二人餐~頭盤係檸蜜脆豬, 好正! D醬酸酸甜甜, 好開胃, 脆豬都真係又脆又軟~拍得住茶餐廳!之後黎小食拼盤, 個煙肉包車厘茄幾得意! 好味!主菜來了~ 蕃茄濃湯滑蛋, 我地再揀左漢堡扒,螺絲粉份量好足, 扒就似M記豬柳蛋漢堡 焗豬扒飯~ 上面有層芝士好香不過個豬扒有少少炸的感覺, 搞到有D乾, 個人比較鍾意食茶餐廳D JUICY扒多D同埋個飯的份量較少最後甜品啦, 唔好有期望, 份量少, 極普通貨仔, 志在叫做 SET DINNER有甜品如果唔駛加錢, 有番D CAKE 咁就真係誠意十足了
見到OPEN RICE幾多正評, 終於有機會黎小店試下

是晚叫左個二人餐~
檸蜜脆豬

拍得住茶餐廳!
小食拼盤
之後黎小食拼盤, 個煙肉包車厘茄幾得意! 好味!
蕃茄濃湯滑蛋漢堡扒螺絲粉
主菜來了~ 蕃茄濃湯滑蛋, 我地再揀左漢堡扒,螺絲粉
份量好足, 扒就似M記豬柳蛋漢堡
招牌焗豬扒飯
焗豬扒飯~ 上面有層芝士好香
同埋個飯的份量較少
泡芙 & 一細球雪糕

如果唔駛加錢, 有番D CAKE 咁就真係誠意十足了
题外话/补充资料: 店員態度不錯, 會睇住你食到差唔多先上下一道菜
檸蜜脆豬
小食拼盤
蕃茄濃湯滑蛋漢堡扒螺絲粉
2014-11-10 1580 浏览
跟朋友游完水, 不說不知道原來這裡開左一間蕃茄品店, 還是朋友的朋友開的, 所以就來捧一下場!!(雖然那個朋友今天沒有出席~)門面已有一大個蕃茄話你知主要吃什麼, 很可愛呢!!! 我們四個人, 看到店內已滿還想要等一下, 原來還有樓上的閣樓位置, 上到去個VIEW都幾好同坐得幾舒服, 唔算太迫!!! 四個人叫了一個意粉一個飯及其他小吃!!(飯沒有影...)很濃的蕃茄味, 意粉也很入味, 北極貝雖然不算太大, 但還是很多, 意粉也很多, 所以朋友說一個人如果叫一個的話是一定吃不到!!! 朋友的海鮮焗飯也是很多料, 一上桌已經有芝士散發出來的香味, 表面燒焦了的更好吃, 海鮮有魚, 青口及魷魚等, 每樣都好新鮮!!店內的推介, 真的很野味, 雖然吃著有點辣, 但辣味加蕃茄味, 會吃得出真的很濃很足料去混這個醬, YUMMY!!意想不到的!!! 雖然我個人不太喜歡吃牛脷, 但也吃了兩舊, 首先芥茉調得很好, 雖然有點嗆鼻, 但其實又唔係算好濃, 佢已經混了汁, 但牛脷粒我初初以為會有點UN, 但吃著超淋, 好似棉花咁, 鍾意吃牛脷的朋友一定要食!!又一精選!! 朋友推介~~~隻蘑菇真係好大,
門面已有一大個蕃茄話你知主要吃什麼, 很可愛呢!!!
北極貝蕃茄意粉
辣味雞翼
芥茉牛脷粒
炸大蘑菇
又一精選!! 朋友推介~~~隻蘑菇真係好大, 就算切左出來都咁大粒, 炸粉唔多, 外表十分香脆, 而裡面的蘑姑也能保存它的JUICY, 很新鮮!!!

很滿意的一餐, 而且很抵食, 下次再推介其他朋友仔去幫襯!!!

2014-10-11
庆祝纪念
生日
北極貝蕃茄意粉
辣味雞翼
炸大蘑菇
2014-10-30 1327 浏览
試食番茄湯早餐,點了螺絲粉,豬排多士餐,件多士好好味,豬排亦鬆化,最特別係餐飲可以叫鮮橙汁或蘋果汁,好健康。下次都會再光臨。如唔喜歡番茄濃湯,可以叫清湯都一樣好味。
2014-10-30
$33 (早餐)
  • 多士
2014-10-20 1457 浏览
成日經過屯門新墟都見到呢間小店,今個假日同老公就一於試下早餐! 餐廳內裝潢都不錯!! 有兩層,裝飾簡約,帶有自家小店的感覺。早餐選擇都幾多,有蕃茄濃湯﹑清湯選擇。麵可選通粉﹑縲絲粉 ﹑公仔麵等等。今次叫左份'雞扒蕃茄濃湯縲絲粉'同'豬扒蕃茄濃湯縲絲粉'! 兩個餐都好食,湯底很濃的蕃茄味! 真材實料!豬扒非常鬆軟! 雞扒煎得都幾香!! 多士都可以!! 飲品可選蘋果汁或橙汁。食完個餐,覺得比其他茶餐廳的早餐較好而且看起來較健康! 價錢都差別不大,下次都會再食。另外,服務員態度都良好!!

另外,服務員態度都良好!!

题外话/补充资料: 如果坐近門口的位置,因為人流一出一入而經常開門,較麻煩。坐裡面好一點!
$32 (早餐)