2018-09-14
身為深水埗街坊嘅我最鍾意係本區捐窿捐罅搵好嘢食,前排係深水埗基隆街開咗一間叫做番茄兄弟的麵店, 顧名思義梗係食番茄啦。我都好鍾意食蕃茄,而且我仲都係一名牛魔王,我見到佢哋有一個犇犇有禮嘅麵,有番茄湯底同三款不同部位嘅牛肉,見都即點啦~佢哋嘅牛係用新鮮騸牯的,有牛面頰、牛坑腩同崩沙腩。真係可以叫做牛牛牛呀~而且份量十足,每件牛都好新鮮,肉質腍嫩,非常入味。佢哋最好食嘅係烏冬麵底,勁彈牙。小食方面,就叫咗個70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼,雞中翼好大隻,仲好肥美,經慢煮後更滑同入味,微微嘅麻辣,瑞士汁帶甜,甜中有辣,令人相當過癮。飲品方面,就飲咗檸檬雪梨露,有份好窩心的感覺,因為呢樽雪梨露是代表師兄對母親情懷,當師兄回家他媽媽就會煲檸檬雪梨露,有好愛呀。味道方面雪梨好清甜,裡面嘅檸檬酸酸地更醒胃,材料十足,聽說製作功夫都很多及花時間,師兄仲要堅持天天新鮮製造,真心佩服。嚟緊聽師兄講,將會再推出其他新食物,很期待下次再來臨是有新驚喜。
佢哋最好食嘅係烏冬麵底,勁彈牙。