2015-12-30
今日超級難得約左寶貝喺上水boxing day lunch~!喺上水呢個地方我地唯有諗到的地方,呢個我地集體回憶餐廳,好想黎回憶一下當年的歲月~餐廳分三個區份~酒吧,大堂,同內堂,我如常早少少去到~諗住揀個心儀的位置,點知服務員話呢到唔開那邊未開..我地只好坐喺大堂最當眼的位置~諗住傾下心事都唔得~ OKOK一坐下~服務員放下餐牌同三杯水就走左去了~我一邊睇餐牌~靜靜地等寶貝到~餐牌仍係那份餐牌~款式冇乜點變~寶貝到了~我地因真係太耐冇見了~所以VV嘩嘩咁怪叫一輪~大家都好肚餓~所以好快就落單~!如常我地點左打法式田螺做頭盤,再點左三個SET LUNCH~為令今餐更覺不同,我地更加左每人$30一個酥皮龍蝦湯,聖誕節嘛~~~ ^__^法式焗田螺 – 由於太餓的原固,所以好快己被消失~都唔記得留影~但絕對唔會係損失~墊底的薯茸太少,感覺好乾枯,可加多點牛油~顯得更有質感, 田螺好細粒,冇乜味道,至少唔夠蒜味,又唔係咁夠香草味,…有點失望~酥皮龍蝦湯 – 上枱時的酥皮比上次好少少'叫做有D挻身~篤落去脆到有D碎屑彈起,令人有少少意外~篤下篤下發現只得一層..塊皮一D都唔酥呢~~龍蝦湯入面勉強
呢個我地集體回憶餐廳,好想黎回憶一下當年的歲月~
諗住傾下心事都唔得~ OKOK
一坐下~服務員放下餐牌同三杯水就走左去了~
酥皮龍蝦湯 – 上枱時的酥皮比上次好少少'叫做有D挻身~篤落去脆到有D碎屑彈起,令人有少少意外~篤下篤下發現只得一層..塊皮一D都唔酥呢~~龍蝦湯入面勉強可以搵到少少龍蝦仔,但係飲落味道真係咸得驚人~T__T 經商議後大家都決定要退回了~服務員姐姐初頭唔願意換,仲話龍蝦湯本身係比較咸~我地知…但這個真係咸得冇道理~~最後服務員姐姐就網開一面,轉左火鷄粟米忌廉湯比我地…火鷄粟米忌廉湯就如同一般的茶記忌廉餐湯,淡淡的忌廉味.唉~.再冇任何要求了~
跟湯的包包~一直都知係來貨品,而今次少有地用意大利軟包~上枱的時候已經唔暖,相信係冇乜點叮過,所以更覺冇味~可再改善
煎羊扒配薯菜 – 落單時服務員姐姐冇問到我地要几多成熟,大概就知羊架的品質,最後上枱小小三件羊扒煎得真係好熟,超熟…熟到原本對食品冇乜要求的寶貝都覺得失望~薯菜方面就只有白烚椰菜花同小紅蘿蔔…清啖無色無味…
鉄板美式雜扒配薯菜 – 由於寶貝戒牛肉,所以將當中的牛扒轉為鷄扒,無論係豬扒定鷄扒,都係燒烤場貨色,而且味道醃得太咸,失去左肉本身的味道.那條腸算係最令我地意外的~唔係一般的廚師腸~而係大大碌的脆皮腸~!但係都係好咸~!哈哈…薯菜方面…相信都係同出一盤冇味的水了~~!
德國豬手配薯菜 – 由於係聖誕關係,我地做左呢個新嘗試~點知中伏了~豬手上枱時見佢大大隻~心中的確有點興奮,放在眼前,聞唔到香味…拎把刀仔切下去~~豬皮燒得一D都唔香脆,仲好硬~好難切,肉質超級咸又超硬~失去左德國豬手原應有的質感,薯菜都係LA…唉~好失望呢~最後連我地一班’’惜食’’的寶貝都頂唔順,咬了几口就放棄了~確係有點浪費呢~
服務員姐姐好快黎幫我地清理枱面~我地就繼續閒談~期間…冇乜主動加水~
傾下講下都唔知時間過~突然寶貝話想食D甜品~於是我地就問服務員姐姐有乜野甜品供應,最後服務員姐姐在廚房拿了一杯是日精選給我地看~噢…這是..咖啡幕絲杯(要加 $30)
我地見佢咁有氣氛,所以點了一杯三個人分~點知又係中伏~~~
咖啡幕絲入口感覺就好似放左几日的作品~硬到不可以用幕絲黎形容,比布丁仲要硬..而且唔係咁夠咖啡味,只得甜味~仲要係太甜了~~所以我地要用猜輸食的方法了解左佢~
最後我地決定轉場,所以點了熱檸水做餐飲,完結呢個飯局~!
咁多年黎,這店舖的洗手間設備我覺得尚可接受~~女有兩格,細細地算係乾淨都可以用~
我真心希望餐廳可以繼續經營落去~~亦真心希望佢地可以更有進步~