2010-06-03 11 浏览
田中...連我學校阿sir都介紹比我地。信佢無壞呀!!睇睇食評同地址..嘩咁惡既~~限時45分鐘食,等位時落單.....原來係真事~~咁把炮!!...好唔好食先??價錢同食物質素尚算成正比。good point:1.....大大件2....算新鮮3.....速度快bad things1....唔好要求環境2....唔好要求服務3....唔好要求落多兩次orders
田中...

連我學校阿sir都介紹比我地。信佢無壞呀!!

睇睇食評同地址..嘩咁惡既~~

限時45分鐘食,等位時落單.....

原來係真事~~咁把炮!!...好唔好食先??

價錢同食物質素尚算成正比。

good point:

2....唔好要求服務
3....唔好要求落多兩次orders

2010-01-30
2010-06-03 10 浏览
先生一場入來元朗沒有理猶吃大家樂的想起田中也挺出名..使試一下了時間比較晏O既關係已經唔駛點等位啦位就比較迫.. 兼且仲有限定時間 真係諗下駛唔駛呀=.="叫左正常O既食物啦.- 蟹子沙律 (7.5/10) ->都好難唔好食O既-三文魚刺 (7/10) --> 嘩..一見到真係嚇死人..駛唔駛咁大呀"直覺上..O大既通常唔係咁好食...食落就..一般啦..不過大件得滯啦 佢一塊等於千兩o既一碟..- 牛肉火鍋 (5.5/10) 豬先生知我鐘意食特登叫O既..不過 同想像中的差幾遠下..基本上係得牛肉..牛肉同牛肉再望下人地o既壽司..真係大到呢.. 哈哈"個人認為 大就幾大..抵就.. 其實唔係好抵. 2個人都成60蚊..食左3樣唔係好好食o既野不過 飽就真係幾飽o既
先生一場入來元朗沒有理猶吃大家樂的
想起田中也挺出名..使試一下了

時間比較晏O既關係已經唔駛點等位啦

位就比較迫.. 兼且仲有限定時間 真係諗下駛唔駛呀=.="

叫左正常O既食物啦.

- 蟹子沙律 (7.5/10) ->都好難唔好食O既

再望下人地o既壽司..真係大到呢.. 哈哈"

不過 飽就真係幾飽o既
2010-05-31 15 浏览
一行4人,朋友話田中好好味,咁就去試下喇,我之前同朋友食過,等左勁耐先到我地,入到去D位又窄,但為左一試朋友口中ge大大件壽司,冇計啦,將就下。點知今次去食,本身諗住又係要等好耐啦,揀定食咩先,同朋友吹下水先,因為都有好多人等緊,誰不知,等左5分鐘都冇就輪到我地喇!! 入到去,有個朋友唔食生ge壽司,佢最愛熟蝦壽司,去都邊都一定會叫,但居然田中冇,咁佢又諗住食海膽壽司同蟹柳卷,佢又認為太貴,唔抵食又冇叫,另一朋友都同佢講蟹柳卷係變種蟹柳卷,好巨型ga........哈哈~我地笑左上黎.........最後叫左以下三樣食物:雜錦壽司15件: 冇記錯應該係$145,由於幾個朋友,口味各有不同,所以叫左呢款,有三文魚,鮮帶子,北寄貝,生蝦,鰻魚,仲有唔知係唔係魷魚蟹子(圖中右下角),人地出面個D壽司係一口,但田中係三口壽司,哈哈~我地三人分左呢盤壽\司,每人5件,不經不覺就食到好飽.........好有飽足感!!!!!!鰻魚壽司有D彈牙,唔係完全"淋淋地",簡直係我至愛,三文魚厚度適中,完全唔覺得"膩", 而魷魚蟹子壽司上面D料多到滿瀉,簡直係好睇又好食...............炒雜菜
最後叫左以下三樣食物:

炒雜菜 : 唯一美中不足ge係入口只食到炒ge香味,食唔到其他味道,冇黑椒味,冇咸味,朋友話佢應該冇調味,最後決定淋D豉油上去。

炸蝦反卷: 朋友冇得食熟蝦壽司,海膽壽司,同蟹柳卷,所以叫左呢樣, 中間件蝦,絕對係食到蝦,D粉ge唔原。唔似出面成日食到ge粉多過隻蝦。

另外見到另離D人,一個人黎食,佢叫左個盤應該係天婦羅,係一盤呀,唔係一碟呀,又多又大件,成座模型山咁........
真勁...............

田D中食物不但可以令顧客享受視覺效果,既可以滿足我地ge食慾。
其實點解會咁大件,真係唔通係變種,哈哈哈~~~~
三口壽司
2010-05-27
三口壽司
2010-05-23 15 浏览
佛誕假期約左朋友到南生圍影相 ! 跟住晚飯選擇左去傳說中嘅田中壽司 !六點去到攞位時已經人山人海 ! 我當時心諗( 有冇咁誇呀 !) 等位連落ORDER等左成一個鐘左右 ! 等到慶合合 ! 成身汗 !一入到即時爽哂 ! 因為果到舖仔細細 ! 但裝左五部冷氣 !坐一陣就可以降哂溫 ! 等一分鐘到就有野食喇 ! 我地一行五個大人 ! 點左個壽司拚盤加其他壽司 !三文魚刺身一份六件 ! 因為厚切嘅關係 ! 成舊入口好有口感 !鰻魚手卷有三份一條鰻魚 ! 拎上手有墜手感覺 !三文魚壽司好長同好闊身 ! 鰻魚壽司又係好大舊 !牡丹蝦壽司係一件壽司有兩隻蝦嘅 ! 鮮帶子壽司就正常大啦 ! 鹽燒三文魚頭就普通 !見到好多人嗌三文魚手卷 ! 三文魚手卷係包住四塊算厚身嘅三文魚 !見其他食客食到好似食甜筒咁好搞笑 ! 我之前食過類似大件夾低食嘅大盛 ! 比較起黎田中正好多 ! 見到D食物感覺係有驚喜 !好唔好食就見仁見智啦 ! 但一定低食同新鮮囉 !因為人流真係超多呀 ! 雖然佢地限住每枱食45分鐘 !但我覺得夠哂 ! 我地五個人食左大約35分鐘 !因為要响門口落埋ORDER嘅關係 ! 未去過嘅就唔知

坐一陣就可以降哂溫 ! 等一分鐘到就有野食喇 !

我地一行五個大人 ! 點左個壽司拚盤加其他壽司 !

鰻魚手卷有三份一條鰻魚 ! 拎上手有墜手感覺 !

三文魚壽司好長同好闊身 ! 鰻魚壽司又係好大舊 !

牡丹蝦壽司係一件壽司有兩隻蝦嘅 !

鮮帶子壽司就正常大啦 ! 鹽燒三文魚頭就普通 !

見其他食客食到好似食甜筒咁好搞笑 !

我之前食過類似大件夾低食嘅大盛 !

比較起黎田中正好多 ! 見到D食物感覺係有驚喜 !

好唔好食就見仁見智啦 ! 但一定低食同新鮮囉 !

因為人流真係超多呀 ! 雖然佢地限住每枱食45分鐘 !

但我覺得夠哂 ! 我地五個人食左大約35分鐘 !

因為要响門口落埋ORDER嘅關係 ! 未去過嘅就唔知嗌幾多野先夠 !

我嘅觀感係田中壽司係珍寶版壽司舖 ! 件件都大件(壽司飯都相對大舊架)

各位想試嘅就小心D叫野食喇 ! 唔係就會眼闊肚窄架喇 !

五個人加埋只係食左$385 ! 已經係好飽了 !

2010-05-21
  • 三文魚刺身
  • 三文魚手卷
  • 三文魚壽司
  • 鰻魚手卷
2010-05-21 18 浏览
好鍾意食日本野, 但多數都係去一番、金田等等可惜佢地都係有time limit, 坐唔得耐今次同好耐冇見的朋友聚一聚,特價時段黎佐田中食...叫佐好多好多野食, 特別推介燒餅、軟腳蟹卷物、雞軟骨!!!2個人食佐勁多野, 多到俾人側目xddd但真係好抵, 每人都係$75, 食到好飽最好係我地坐企3~4個鐘都冇俾人趕走....同friend 開飯最o岩
好鍾意食日本野, 但多數都係去一番、金田等等
可惜佢地都係有time limit, 坐唔得耐
今次同好耐冇見的朋友聚一聚,
特價時段黎佐田中食...
叫佐好多好多野食,
特別推介燒餅、軟腳蟹卷物、雞軟骨!!!
2個人食佐勁多野, 多到俾人側目xddd
但真係好抵, 每人都係$75, 食到好飽
最好係我地坐企3~4個鐘都冇俾人趕走....

同friend 開飯最o岩
天婦羅味道普通
2010-05-02
  • 燒餅
  • 軟腳蟹卷物
四月二十四日﹙土﹚看此食評前,可以先參看小弟上一篇食評http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=73467#review2079067剛與食友吃過酒泉的港式日食後,與食友忽然有個瘋狂的念頭,一場來到元朗,也不得不到元朗的日食龍頭田中去朝拜一番吧。雖然肚子已經超過八成滿,但兩人仍然向著田中方向走去。沿途見到不少這類大件抵食日食店,大多店外均堆滿等候的人龍,從此可以肯定,在元朗吃日本料理,人龍已不是一個指標,因為只要是日食,門口就必有一群fans。走到田中的門外,看看手錶,已經是晚上九時,但門外依然圍著廿多群等候的人,看見這處的人群,這時我們對此的興趣更大,一定要解構一下這裏人氣爆登的原因,就向門口的姐姐登記了號碼。這兒的落單方式非常獨特,在門外等候的同時,店方怕你等得太久沒甚麼細藝,等候的期間就要你先選好吃甚麼,在等候的途中店員就會叫號碼要你交菜單,這種落單方式,無非也是與45分鐘用膳限時有關,務求客人一坐下來,不用再心大心細,專心一致地吃,吃完快快的走,這樣子店方就可以多做兩轉生意。第一次聽到店員叫自己的號碼,以為等候的時間就
四月二十四日﹙土﹚

看此食評前,可以先參看小弟上一篇食評

第一次聽到店員叫自己的號碼,以為等候的時間就此完結,原來店員只是call你回來交餐單,還有下半場的等候時間,只好無奈的繼續等待。等了約三十分鐘,終於可以入座,與另一對情侶一同入座坐一張四人桌,尷尬的情況就此出現,坐兩邊好還是坐在一邊好呢?思考了一會,還是打橫坐好一點,估不到現在是吃日本料理,但仍會遇到茶餐廳常見的尷尬情況。

這兒的餐具陣式,同樣是酒泉一樣的茶樓式,碗﹑筷和豉油碟,環境同樣是嘈雜吵耳,看來元朗人的確把飲茶完完全全融入了日本料理的飲食文化之中,真是佩服。

安定下來後,就是期待的時候,環看四周,每一枱客人也叫得滿枱食物,相當豪快似的。由於我們已經歷了剛剛的一頓盛宴,純粹到此一遊的心態,今次只點了四款壽司,相比起來很不給面子啊﹗今次點了海膽﹑鰻魚﹑北寄貝以及加洲卷。正當與友環看四周視察軍情的同時,店員拿著一客海膽在我們身邊飄移而過,隨之而來在我們身邊吹來一陣充滿異味的怪風,這一刻忽然有種不祥的預感。

來這裏的目的只有一個,就是那件滿瀉的海膽壽司,原先在酒泉已經吃過海膽,但那件海膽實在吝嗇得緊要,根本就毫不滿足。先送上來的是北寄貝與海膽壽司,影過相後先與食友以海膽壽司乾杯。這件海膽賣相果然是大得多,但味道亦同樣大得多,那股腥臭味道未拿上手已在刺激我們的鼻子,相當恐怖。與食友一起乾了隨即放到口中,神色即時大變,想客氣一點也不可以,忍不住口要說一句︰「真的好臭﹗﹗」。臭是一個問題,再加上這裏的醋飯是異常的酸和縮﹗簡單來說,這件海膽壽司就是酸縮臭三合為一,這件海膽,是我人生中暫時最難忘的一口,這種地獄的經歷,一次也嫌多。

再來就是品賞這件蠻巨型的北寄貝壽司,份量同樣難以一口吃得完,放進口中第一個感覺是沒有任何味道,貝肉相當煙靭,簡單來說這刻的感受與吃沒了味的香口膠完全一模一樣。不過,貝肉雖然美味,但得到了醋飯的酸味襯托,吃起來就是一個字︰酸﹗﹗

之後的鰻魚壽司亦不好得多少,聽過食友分享到日本吃鰻魚的經驗,要燒到一件好的鰻魚真的不易啊﹗平日在香港吃壽司鰻魚一向都不是自己的首選,因為多數也做得沒甚麼出色。吃這件鰻魚時,同樣是被又酸又暖的醋飯刺激著喉龍,最好吃莫過於那些塗在壽司面上的現貨鰻魚汁了。

經過三件只有酸味的壽司後,當初本身打算點一客加洲卷作為穩陣之選,說實的,這種加洲卷自己真的很久沒吃過,但未上枱我們已估計出後果。完全沒味道的餡料,完全沒有味的蟹籽,卻被那些又酸又暖的飯包裹著,實在不敢去想像,還要有六件之多,實在是地獄般享受。每人吃了一件多後,決定要放棄了。

吃過四客壽司後,隨即請侍者結帳,反正排隊的人龍仍然不絕,還是讓位給其他充滿期待的人士吧。侍者一傳來帳單,四客壽司索價$121,即場與友人嘩然了一下苦笑一翻。人們說抵吃夾大件,這一刻我倒不覺得是抵吃,因為付這百多所換來的卻完全不像人吃的食物,除了難吃,這次真的想不到有其他型容詞。但是,以這水準仍然吸引著這樣的人流吃得津津有味,這個還不是應該給個爆趣嗎?

總結一句,要吃壽司,還是行遠些少去新元朗中心的板長,至少是連鎖店貨色也叫有點保證。

經過連續兩集的元朗壽司特集後,本人只覺得,所謂的元朗大壽司店,甚麼四十五分鐘限時,恕我直言只是虛張聲勢的宣傳技倆,賞過便算了。真的難以想像,日本人的飲食文化,卻被元朗人不知從何時開始,漸漸﹑漸漸的改成這樣子,這是一個問題。改可以看作一種創作一種特色,但味道和水準是否值這價格水平,留待大家客觀分析吧。

我只想強調︰壽司,本身就不應是這樣的。
千奇百趣之酸‧縮‧臭膽
千奇百趣之酸縮加洲卷
千奇百趣之酸鰻魚壽司
千奇百趣之沒味北寄貝
2010-04-24
  • 完全沒有
2010-04-29 8 浏览
每星期經過田中都見到超多人係門口等, 我同女朋友都唔鍾意等位等太耐,所以好多時幫襯隔離, 田中食過一次, 印象麻麻, 見閒日都多人, 即管試多次. 但假日要加一, 留待閒日試啦, 尋日有機會食吓, 但非常.......叫了鰻魚尋司(食落好似予先整咗好耐)三文魚壽司無乜特別, 一般味道, 只係大舊啲同厚啲(三文魚切得太厚身食落口感覺始終差啲)燒三文魚腩邊, 淡而無味炸蝦反卷, 又係無味道, 唔好食今次係第二次幫襯, 價錢又貴, 又唔係真係好食, 又要限時間, 實在唔明點解咁多人?喜歡大件頭既你可能會喜歡要我等足成個鐘, 我實唔會揀佢其實滿足吓好奇一次就夠
叫了鰻魚尋司(食落好似予先整咗好耐)
燒三文魚腩邊, 淡而無味
炸蝦反卷, 又係無味道, 唔好食
要我等足成個鐘, 我實唔會揀佢
其實滿足吓好奇一次就夠
2010-04-28
2010-04-25 26 浏览
壽司在香港及日本吃了無數次,唯獨未食過元朗壽司,上次入來元朗已經一年前的事情,在巴士看到田中有異常的多人正在等候,來這處食就為那件獨一無二的海膽而來,剛食完酒泉,感覺就來個感嘆號,我和朋友說反正食完酒泉,本來想吃下甜品,但最後再來田中吃下.在外等候有二十多人,不是吧!九時多還有那麼多人,元朗很多壽司店都要排隊,對於我未吃此區的壽司,就要覺得驚訝,開始拿了餐紙看一看有什麼食物,第一次以為叫了號碼將餐紙給她就可以入內,原來不是,這不過是上半場,還有下半場,好似足球比賽,要等上十多個號碼,這種等候方式第一次見到,入店內後看一張四人枱,我在想怎樣坐呢?原來只能像茶餐廳相似,和友人坐在一起,而對面則是其他顧客,而叫了食物,又不是即刻有得食,那麼入內才叫食物不是更好嗎.最初來第一碟是北海貝,我對著朋友說阻慢稍後等到海膽才食,來這裏就為了那件海膽,來到我們的面前,見到那種份量比酒泉更多,開始坐下總是嗅到一陣異常的味道,而這碟海膽未吃已經嗅到那強勁的臭味,和朋友用件海膽進行乾杯形式一次吃掉件海膽,想不到是極品也,第一次吃到香回味,臭味揮發出來,前後二重腥臭,配上那些不能用上單一個酸字又極度濕的飯一起進

最初來第一碟是北海貝,我對著朋友說阻慢稍後等到海膽才食,來這裏就為了那件海膽,來到我們的面前,見到那種份量比酒泉更多,開始坐下總是嗅到一陣異常的味道,而這碟海膽未吃已經嗅到那強勁的臭味,和朋友用件海膽進行乾杯形式一次吃掉件海膽,想不到是極品也,第一次吃到[甘]香回味,臭味揮發出來,前後二重腥臭,配上那些不能用上單一個酸字又極度濕的飯一起進食,沒有多年功力不能去抵擋那個攻擊,對不起我已經被它一擊KO了.吃了N次海膽,差或好也嘗過,不枉來此店吃這個極品,今回一試難忘.但賣四十多元,去吃迴轉壽司的海膽壽司比這裏平之剩,也好過這裏.

經過極品的海膽後,才吃北寄貝,受到海膽影響,北寄貝開始完全沒有味道,只有大片少許,還有腥,咬落很勒.配上那些飯,但都比不上那件海膽,不要以為份量多只不過二片質素低拼在一起,比外面的價錢更貴,鰻魚就和酒泉賣相差不多,當然後者沒有吃過,吃落魚是沒有味道,但靠那些燒汁來,居然是在這裏吃四款中最好一款,

我本來以為加州反卷是最安全最穏陣的一款食物,但當吃上第一件飯之後,念頭即刻打消,來到時有失望,還以為有拳頭大的,原來是平常尺碼,吃完第一次已經頂不順,那種酸味太過勁,是以激酸]才可以形容,根本不是壽司,都不知道什麼字來講解,酸到[拿]著口腔,再配上濕到可以做漿糊,口內完全黏住飯粒,必須靠那杯水清理才可以可以,六件是吃過不完,第一吃這種質素.

全個過程是二十分鐘,吃了少許東西要才二十分鐘,四十五分鐘限時,自助餐也沒有這裏短,人生第一次有這種神奇經歷,我說終於領悟到人生的真諦,什麼是壽司,我終於明白,一百二十元來得貴,計番條數仲貴過食迴轉,人說抵食夾大件,以日本菜來說我覺得沒有可能,一分錢一分貨.往後在麥當勞吃雪糕原來是多好食,比喊面更喊面,我說壽司變成這樣只能唉,,,,,,,,,
差 此品難忘也
差 可比海膽
2010-04-24
2010-04-08 59 浏览
本身想去麻布的10點去到佢話10點15分last order10點30分唔論我地食唔食完都好都要清場食得咁快手我不如去第2間就去左田中1入到去先問佢幾點last order佢話10點15分last order食45分鐘同平時1樣咁樣先係做生意架嘛我地就坐低左食見到今日京蔥3文魚碎手卷買1送1好就叫1客另外見到佢話最後1日有3文魚頭又叫左1客另外仲叫左軟殼蟹反卷3文魚壽司同鰻魚壽司3文魚壽司1貫咁長好新鮮味道唔錯飯雖然大件但唔會1夾就散讚3文魚頭可能我地唔係咁識食不過都幾香鰻魚壽司好明顯1開幾件不過味道還好3文魚碎手卷雖然平但唔會少味道好好軟殼蟹反卷應該岩岩整起仲好熱而且蟹唔會臭之前食過臭的搞到我有1排唔敢食原來假日要加1不過唔緊要啦最緊要食得開心嘛
本身想去麻布的

京蔥3文魚碎手卷
軟殼蟹反卷
(非会员)
2010-04-03 2 浏览
放期兩個人特地去元朗行下玩下聞說田中好出名,好多人食,於是一去到就去果然出面己經等緊位嗯,壽司係大,魚生真係好長不過完全唔得飯: 仲係少少暖,於是"林林"地魚生 : 得個大字,其實唔好食甜蝦: 比較好吃一點的完全唔覺得有日本料理的精緻也稱不上乾淨,感筧很差不過如果很大食的小朋友/年青人應該會幾開心的求好吃而放心吃的日本料理,應該不是這裡
放期兩個人特地去元朗行下玩下
聞說田中好出名,好多人食,
於是一去到就去
果然出面己經等緊位

嗯,壽司係大,魚生真係好長
不過完全唔得

飯: 仲係少少暖,於是"林林"地
魚生 : 得個大字,其實唔好食
甜蝦: 比較好吃一點的

完全唔覺得有日本料理的精緻
也稱不上乾淨,
感筧很差

不過如果很大食的小朋友/年青人
應該會幾開心的
求好吃而放心吃的日本料理,應該不是這裡
O係田中重未搬鋪前,都間唔中食下,O個時田中係特大SUSHI既元祖,又真係幾正~但之後愈來愈麻麻,條隊又恐佈,又限人45MIN走人,就成幾年都冇再食~點知幾年之後GE星期3晚,個FD話想食日本野,GUM我地行過田中又竟然唔洗等(都成9:00PM)就入去俾多之機會佢~~~~(其實呢幾年間都食過一次外賣,都不錯)入到去,依舊幾迫,但都坐得舒服,我“警告”個FD唔好嗌麵同飯~(HAHA~幾年前試過幾次都唔店,而家都繼續判佢死刑)GUM我地就ORDER左: 三文魚手卷( WAITRESS 說手卷抵過SUSHI) 海膽SUSHI 燒秋刀魚 燒牛舌 餃子雞翼三文魚依然係新鮮肥美,3,4條夾O係手卷度,不過D紫菜如我所料,已UN了,所以都是要攤開來食,變了魚生飯﹣﹣,但如不求賣相OR不顧食相,都OK的~XD海膽是冒險試的,因為稍不新鮮就會腥,但田中D海膽很不錯,甜甜的~同埋叫壽司都會落足好多海膽俾你秋刀魚是很平價的食品,之前都會O係百佳買10蚊4條O係屋企焗來食,加D海鹽已好正,所以田中GE秋刀魚只屬OK,(頭不夠脆,而且細條會好味D,但田中用的是大條)都係好食GE,但不會有SURPRISE燒牛舌~

三文魚手卷( WAITRESS 說手卷抵過SUSHI)
海膽SUSHI
燒秋刀魚
燒牛舌
餃子雞翼

燒牛舌~我覺得有不少地方都整得好食,田中都不例外~不過朋友話有一兩塊較UN,我就覺得味是很好,但的確間唔中有塊會不夠爽口

之前冇食過餃子雞翼,以為係田中自創,但一問朋友,佢就話其他地方都會食到~ANYWAY,係真係好好食,雞翼D調味香濃,新鮮整好,連D骨都可以食埋,一咬開就有D餃子餡,好得意,D味都夾,岩晒我呢D平時唔會特別去嗌日式餃子食GE人~~

總括係,GUM既價錢有GUM既份量同質素,有機會見到不太多人排隊會再去~

第一次寫,食O個時冇諗住寫,所以冇相~下次LA
2010-03-24
  • 三文魚,海膽,餃子雞翼
2010-03-12 85 浏览
要講元朗食肆的人氣之最,首位非田中莫屬,雖幾年前由細舖搬大舖,人龍依然未減,而且較窄的位置與限時45分鐘交檯的規定,令其出品再新鮮吸引,也引不到我排隊去試。 不過搬到新屋後,與田中新舖距離拉近了不少,而且堂食要等,但外賣不用啊!故搬家後也幫襯了數次,雖然人氣店的氣燄依然,例如正月期內,外賣自取也要強收加一,而且外賣的膠盒另外收費;又如中午12:30pm才正式營業,12:15pm去到準備中的店子,要求落外賣柯打,店員斷然拒絕:「等到12:30pm再來吧!!」諸如此類,總之服務絕對是不好。 然而偶爾壽司癮起,田中的出品又確是不錯的,始終流量巨大的壽司店,所有魚生刺身雖不是頂端高質貨,但大都非常新鮮討喜,而份量則是十年不變的肥厚、啖啖肉、十分抵食,老公很喜歡巨型帆立貝,也愛夠潤澤的腐皮壽司,而我則最喜歡肥美長身的鰻魚壽司,而二人同時也喜歡三文魚壽司,或者我真的不懂分辦魚生等級,但覺田中的出品新鮮、滑溜、豐厚,口感實在吸引,我自己是吃得滿意了。而最妙的是,可以在舒適的新居慢慢地品嚐壽司,感受比受壓迫的堂食當然好多了!至於其他的料理類,由於堂食水準已未見出色,就沒有外賣回家試過了。 在此,也特向

帆立貝,也愛夠潤澤的
腐皮壽司,而我則最喜歡肥美長身的
鰻魚壽司,而二人同時也喜歡

在此,也特向有意拜訪的朋友講聲:想不排隊品嚐一下元朗人氣第一店的話,預早通知我與老公啊!
北寄貝
也是三文魚
  • 帆立貝壽司
  • 三文魚壽司
2010-01-25 12 浏览
今日男友話冇去過田中食晚餐所以就試下喇7點半去到哇哇哇平日都咁多人既要等拎左飛先揀定食咩等左好耐先到我地叫野食1直十五十六唔知食咩好最後ORDER左1份3文魚壽司2件3文魚手卷1份大蝦天婦羅同1份芝士饅魚卷ORDER完仲要等入去坐真係好旺唔明點解佢地唔揀大間DDD既鋪頭起碼唔洗咁多人等等下走左等左1粒鐘終於可以入去喇1入到去好快有野食3文魚壽司好似元朗一般既壽司店咁都係咁長味道唔錯飯就暖左小小再上既係芝士饅魚卷我唔知道原來係用芝麻架呢自己同男友都唔鐘意芝麻同埋入面舊鰻魚同芝士都好細舊唔睇清楚都見唔到入面有鰻魚同芝士黎款唔得另外仲有天婦0羅粉有小小厚食左2舊已經好膩下次食日本野真係唔可以再叫天婦羅食唔到多另外仲有1個3文魚手卷黎個1見到真係要哇好多3文魚呢平時人地最多都係比2片3文魚姐佢比夠4片而且都唔薄味道好好推介最後食左$132另外1提既係WAITRESS既態度幫人落ORDER個個態度好串咁人地好聲好氣話想加單佢個樣好似有人得罪佢咁係度嫌麻煩另外岩岩放低筷子就比人收哂DDDD野好似趕你走咁但其實門口只有幾個人而且我只係食左20分鐘-.-或者會有下次幫襯既機會視乎多唔多人啦
今日男友話冇去過田中食晚餐

或者會有下次幫襯既機會
視乎多唔多人啦

2010-01-20
2010-01-17 10 浏览
這家壽司店是第二次光臨..常常有很多人在等候外賣和堂食..他的賣點該是壽司大件吧!第一次來的時候.. 可能正是晚飯時段..壽司質量及味道真的不錯.. 很新鮮和甜美..今次可能是差不多打烊關係.. 用料像沒有當初的好..但整體上是好的.. 價格亦不算貴.. 和連鎖店差不多!侍應生服務亦不錯.. 他們會提點你不要叫太多食物..因為份量是比其他店舖多的.. 不用眼闊肚窄而浪費了!
這家壽司店是第二次光臨..
常常有很多人在等候外賣和堂食..
他的賣點該是壽司大件吧!

第一次來的時候.. 可能正是晚飯時段..
壽司質量及味道真的不錯.. 很新鮮和甜美..
今次可能是差不多打烊關係.. 用料像沒有當初的好..
但整體上是好的.. 價格亦不算貴.. 和連鎖店差不多!

侍應生服務亦不錯.. 他們會提點你不要叫太多食物..
因為份量是比其他店舖多的.. 不用眼闊肚窄而浪費了!
2009-12-16 16 浏览
都一段日子沒有打食評,懶了,吃什麼都不記得是次與朋友到田中一嚐點了:三文魚手卷:肉質頗鮮,每份有三文魚4塊,不過太大件飯,不能與三文魚一同食用帶子壽司:值得一試,鮮甜十分美味鰻魚壽司:鰻魚凍了,肉質較硬身,不過份量相當足夠小食(餃子,螺肉)味道不特別,只一般水平
都一段日子沒有打食評,懶了,吃什麼都不記得

是次與朋友到田中一嚐
點了:
帶子壽司:值得一試,鮮甜十分美味
鰻魚壽司:鰻魚凍了,肉質較硬身,不過份量相當足夠
小食(餃子,螺肉)味道不特別,只一般水平