2016-03-04 1467 浏览
剛從面書的一則介紹,指元朗有很多提供巨形壽司的日本料理店,便特意來此區試試 ,再經openrice的食評中,選了這一間有較多正評的餐廳。今天是星期四,我和太太七點前到達,便可即時入座,因我們一向食量較少,看見鄰檯的巨形壽司確實不少,故先柯打了三款食物首先送來的是海胆火山卷,這個份量不算太大,甜蝦很新鮮,味鮮肉爽,海胆份量很少,算不上鮮甜,但入囗尚感幼滑,三文魚亦新鮮,但壽司飯稍嫌醋味不足,米飯亦非什麼好貨式。跟着是鰻魚壽司,鰻魚真的有7吋長,入口稔滑有微溫,汁味濃厚香甜,令入有滿足感隨後送來的是芝士年糕,溫度一般,芝士味不足,亦沒有爆漿效果,一般。上完第一輪食物,便再點了两款,亦很快便送到鐵板牛柳粒,伴碟的有一些什菇,非常鮮甜爽口,牛柳煮得剛剛好,肉味濃而且夠稔,非常美味最後送上的是豬扒旦飯連湯,湯是昆布蜆肉面豉湯,味道需不太濃卻是我喜歡的。吉列朱扒飯頗夠份量,吉列朱夠脆嫩,洋䓤卻稍嫌太多,滑旦汁份量則太少,味道不錯。這餐廳祗是一間小店,員工大多是年青人,有禮貌有活力,值得一讚。
上完第一輪食物,便再點了两款,亦很快便送到

2016-03-03
  • 鐵板牛柳粒
  • 鰻魚壽司
2016-02-29 686 浏览
田 中 日 本 料 理 🇯🇵#帶朋友食肥美三文魚🐟次次經過都係排隊既 但等位係勁快有位的唔好比佢嚇到😂巨大壽司系列有好幾間其中黎田中必叫既係三文魚😍三文魚十分肥美同厚同厚都係厚而且價錢都唔貴尼個係花 之 戀 $45/2件大大舊既壽司上面有舊帶子加爆多蟹籽再加幾片三文魚ho jeng😋後面既係炸 蠔 卷 $42/4件巨巨巨型 但味道麻麻地 飯有小小略酸上次食軟殼蟹卷正d🙊#田中壽司刺身店 (元朗)元朗青山公路18號恆發樓地下
田 中 日 本 料 理 🇯🇵

後面既係炸 蠔 卷 $42/4件

巨巨巨型 但味道麻麻地 飯有小小略酸

上次食軟殼蟹卷正d🙊

#

田中壽司刺身店 (元朗)

元朗青山公路18號恆發樓地下
2016-01-24 1041 浏览
早已聽聞元朗大舊壽司刺身, 即係壽司上件刺身大過件壽司飯兩倍嗰種, 其實好多年前朋友曾請過我食, 當時第一次見已嚇一跳, 因為唔只大, 仲好好味, 今次到我帶女友黎, 亦希望嚇佢一跳😏, 佢開頭一直問點解突然要入元朗, 我求其諗藉口, 其實因為我唔知邊度仲有咁嘅壽司刺身😅, 我但18:00點到, 佢未開門,但已要排隊, 等一陣就有人俾定點餐紙我但點定食物, 同埋講明用餐時間限唔記得四十五分鐘定一個鐘, 入到去, 其實環境冇甚特別, 木枱木櫈, 我地點咗最愛的三文魚, 油甘魚, 甜蝦, 凡立貝, 仲有鰻魚壽司, 咁啱我同女友都唔好吞拿魚😁, 當食品上枱, 女友真的嘩一聲(目標達成😀), 當然味道都好緊要, 我唔敢講係超級好味, 但材料都很新鮮甜美, 件件都份量十足, 滿足味覺之餘滿足埋視覺, 重要係價錢絕對相宜, 只係地點較遠, 好在有車😎, 一句講晒, 絕對會再幫襯
2014-07-23
2015-10-02 2426 浏览
好久好久沒吃田中了,不是老公叫到,也不會跑去外賣。不過原來田中外賣算是幾方便,電話落單講好時間、覆實金額就可以去貨到付款取走,全憑信字不用老土地先付多少deposit,而且製作時間非常精準。前天我預訂了6:45pm取壽司,早了14分鐘抵達,去到得知壽司在製作中,然後約在6:41pm取到壽司,可見成品是即點即製,帶來不錯印象。成品帶回家,所有刺身、壽司均很新鮮,刺身併盤中的三文魚刺身尤其肥厚,甜蝦亦算巨大、味道也算甜,基本上唯一不滿是聲稱加拿大來貨的海膽沒有味。一份刺身併盤($218),加N多份壽司,埋單一共$395,結果夠吃兩頓,以量計真的沒得輸,當然講味道就有很多更好(但會貴得多)的選擇。遲些正式的生日再出去吃好吧~

前天我預訂了6:45pm取壽司,早了14分鐘抵達,去到得知壽司在製作中,然後約在6:41pm取到壽司,可見成品是即點即製,帶來不錯印象。成品帶回家,所有刺身壽司均很新鮮,刺身併盤中的三文魚刺身尤其肥厚,甜蝦亦算巨大、味道也算甜,基本上唯一不滿是聲稱加拿大來貨的海膽沒有味。
2015-09-30
10 分钟 (外卖自取)
2015-10-02 1730 浏览
2個人來到元朗行街,買野,到夜晚肚仔餓,上openrice查下附近有咩好食,加上田中好多朋友都來食過,聽就聽得多,自己又未食過,所以決定同另一伴試下,未入去之前就係門口度填野食,好快安排我地坐,一坐底野食都好快上,眼見比平時食開壽司店真係大好多,舊飯都厚好多,嗌左六樣野,正常就應該食得哂,但2人食到唔夠一半,已經飽到想放棄, 真係好飽喎!下次應該同大班朋友來先啱
三文魚刺身、三文魚壽司、火炙三文魚、花之戀、曼魚、
题外话/补充资料: 坐位好擠逼
2015-05-15
三文魚刺身、三文魚壽司、火炙三文魚、花之戀、曼魚、
2015-09-29 1464 浏览
去南生圍之前食定野打底,見田中係Openrice都有幾多笑臉,就去試下。剛開店時去到,所以唔洗等位直接入座,剛坐下店員就提醒我們用餐時間只有45分鐘,我覺得都合理。見到隔離枱魚生飯好大好足料,就決定叫魚生飯。店員介紹有午餐餐牌,會抵食好多,就信佢試下。魚生飯定食包括有魚生飯、鹽燒三文魚邊和菊花茶,以價錢黎講算係咁。睇我個名都知我有幾唔鐘意食魚,三文魚可能說係其中少數例外鹽燒三文魚邊:但,呢個三文魚邊真係難食到經典,三文魚皮帶魚鱗,魚皮下脂肪極厚,脂肪多於肉,食到成口油。魚生飯用料夠多,size夠大,有八爪魚刺身、三文魚刺身、帶子刺身、甜蝦刺身、北寄貝刺身、魷魚蟹子及三文魚腩碎,而飯可以自選白飯或壽司飯。三文魚刺身:顏色尚可,雖不及鄰桌的淨三文魚刺身厚身,但總算適中。不過,味道淡而無三文魚味。三文魚腩碎:喊面就係因為呢個腩碎而比,居然有幾條骨(一條半條我都算,問題小小一pat腩碎可以有幾條,令人難以接受)。帶子刺身:尚可。甜蝦刺身:甜蝦大條,尚可。菊花茶:全餐最好味。
見到隔離枱魚生飯好大好足料,就決定叫魚生飯。
店員介紹有午餐餐牌,會抵食好多,就信佢試下。
鹽燒三文魚邊
睇我個名都知我有幾唔鐘意食魚,三文魚可能說係其中少數例外
鹽燒三文魚邊:
魚生飯
三文魚刺身
三文魚腩碎:
帶子刺身
尚可。
甜蝦刺身
甜蝦大條,尚可。
菊花茶
菊花茶:全餐最好味。
2015-09-20
菊花茶
2015-09-26 1299 浏览
希望越大失望越大話說對元朗美食一向非常有信心~今次友人帶我地食排隊名店~出名大大件~每桌限時45分鐘~門口就要寫定食咩~鰻魚壽司~很多骨⋯不太好吃⋯蟹籽沙律~蟹柳非常少⋯只吃到青瓜和沙律醬⋯三文魚壽司~非常厚~但三文魚沒有很新鮮⋯三文魚刺生~極厚⋯但沒有很新鮮⋯而且居然有勁大條骨⋯差點有血光之災⋯花之戀~中間的帶子很不新鮮~😭炸芝士年糕~炸得不是很夠金黃色⋯油味超重⋯鐵板牛肉粒~還可以~牛肉很軟~只能說非常失望⋯3個人賣單才$400,日本料理來說非常平⋯但回家和友人都肚屙⋯😱一定沒有下次😡😡😡

希望越大失望越大
話說對元朗美食一向非常有信心~
今次友人帶我地食排隊名店~
出名大大件~

每桌限時45分鐘~
門口就要寫定食咩~
鰻魚壽司~很多骨⋯不太好吃⋯

蟹籽沙律~蟹柳非常少⋯只吃到青瓜和沙律醬⋯

三文魚壽司~非常厚~但三文魚沒有很新鮮⋯

花之戀~中間的帶子很不新鮮~😭

炸芝士年糕~炸得不是很夠金黃色⋯油味超重⋯

鐵板牛肉粒~還可以~牛肉很軟~

一定沒有下次😡😡😡
2015-09-19
2015-08-22 1442 浏览
當初發現這家日本料理, 並不是在open rice上看到, 而是我媽媽帶我去. 記得幾年前第一次去吃...我就已經覺得很有驚喜. 價錢不貴, 份量足, 一點也不吝嗇, 重點當然是食材新鮮. 但礙於住在港島, 離元朗實在太遠, 所以就一直沒有機會再拜訪.那天, 男友突然問我要不要去元朗逛一逛, 我馬上就想起了這家小店.坐了很久的車, 終於到了元朗. 店面就位於下車處不遠的位置. 所以我就帶著男友直接前往餐館.幸好我們來的時間剛好不是繁忙時段, 雖然餐廳裡的人流也不少...但很幸運的一進去就有座位.餐館裡的座位比較擠, 可能是為了應付繁忙時段擁擠的人流吧, 不過像這樣的平民日式小店, 我也不會對這有太大要求, 怎麼說重點還是平令正的料理.我們馬上點了炙燒三文魚壽司, 三文魚刺身還有日式牛肉鍋.食物端上來, 分量依舊的大. 尤其是那三文魚刺身...我男友邊吃邊說:刺身非常新鮮, 肉很紮實, 油脂分布均勻, 不會很油膩.  牛肉鍋也一樣, 滿滿的料, 牛肉給得很大方, 牛肉不會老也不會太多肥膏, 配上鍋裡的蛋, 蔬菜和豆腐. 味道很好.跟男友點的東西沒有很多, 但兩個人分著吃已經非常的飽.以這

我們馬上點了炙燒三文魚壽司, 三文魚刺身還有日式牛肉鍋.
食物端上來, 分量依舊的大. 尤其是那三文魚刺身...我男友邊吃邊說:[天啊...這三文魚也太厚了吧]
刺身非常新鮮, 肉很紮實, 油脂分布均勻, 不會很油膩.
跟男友點的東西沒有很多, 但兩個人分著吃已經非常的飽.
以這樣的價錢, 分量, 素質, 我覺得這家店很值得我再光臨.
不知道下次再去元朗會是甚麼時候呢? 希望這家店能保持水準, 留住食客的胃
2015-08-12
  • 三文魚刺身
2015-08-22 1362 浏览
<田中>呢個名字…係元朗已經街知巷聞…唔駛多講…係食日本野既…朋友心血來潮話要食壽司wor...近近地當然就諗起呢度啦…黎得呢度…又點會放過sashimi吖…因為呢度一件size等於人地既一倍呀…價錢合理…肥美夾大件…肉質堅挺…鮮甜又夠凍呢…就算係熟既…亦好有水準…唯獨呢件...雖然有魚有蝦有海膽...有豐富既口感…但海膽極少而無味...實在有d失望…日本出位紫薯…原來混有黃薯粒在內…有d咬口…新鮮熱辣炸出黎…甜而香脆…雞翼餃子一碟四隻…煎得啱啱好…啖啖肉…好入味…仲有少許honey添...整體水準依舊…lunch時份比起dinner較易搵位…雖然諸多規限…人齊入座…限時45分鐘等…但起菜快…仲新鮮熱辣…食物價錢成正比…真係抵佢長做長有既…
三文魚+帶子
火燄三文魚壽司
鰻魚壽司
就算係熟既…亦好有水準…
海膽火山卷
炸薯餅
釀餃子雞翼

午餐
2015-08-18 1083 浏览
昨晚突然想起以前去過的田中壽司...回想起都好幾年,唔知自己意志力可頂到幾時唔發作,所以有得約就約左先,食得一餐就一餐....,呢到相信冇元朗友唔識,一件壽司可比得上別店的3件,齊人先可入座,上菜9秒9出晒,今次都就住叫,但小比仍是話太多,其實只點了8碟,但碟碟都超大,先來三文魚同帶子刺身,好新鮮,又甜美,魚生厚得驚人,帶子也厚厚的甜蝦壽司,打孖上兩大隻,又係鮮甜可口火陷三文魚壽司,上次食好咸,今次進步了,味道剛好,有少少燒烤味海膽火山卷,海膽唔多,配有三文魚,蝦,青瓜,蛋,一次滿足幾多願望鰻魚壽司,成條上,夠晒口感,無骨又野味炸粟子紫薯餅,有粟子味也有薯香,唔錯餃子雞翼,夠味嫩,入面肉汁多,我次次都叫總結低食夾大件,上菜快,平靚正
昨晚突然想起以前去過的田中壽司
,帶子也厚厚的
甜蝦壽司,打孖上兩大隻,又係鮮甜可口
鰻魚壽司,成條上,夠晒口感,無骨又野味
炸粟子紫薯餅,有粟子味也有薯香,唔錯
餃子雞翼,夠味嫩,入面肉汁多,我次次都叫
總結低食夾大件,上菜快,平靚正
2015-06-11 1738 浏览
朋友介紹依間大件又抵食的壽司店! 其實人水清既人就會發現,因為大大件,個價錢比起一般壽司都貴左小小! 不過都唔駛擔心既,因為真係食得唔多,大大件好快就飽! 因為早去,所以唔駛點等位,好快就可以入座。壽司都係即叫即做,幾生鮮好食,好似三文魚甘無雪味同切得好厚;帶子都好肥美大隻。沙律好清甜爽口,D 蟹籽都俾得好大方,作為一個開胃菜真係不錯。串燒就不過不失,點左煙肉腸、雞軟骨、豬肉等,價錢叫合理,甘多款入面最好係雞軟骨,好香口惹味! 不過服務態度就真係好一般般,都係果句啦... ...無期待就無失望! 將所以Traget都方在食物方面,甘會開心D!
朋友介紹依間大件又抵食的壽司店!
不過都唔駛擔心既,因為真係食得唔多,大大件好快就飽!
因為早去,所以唔駛點等位,好快就可以入座。

將所以Traget都方在食物方面,甘會開心D
2015-06-10 1598 浏览
夜晚每逢搭輕鐵入元朗,都唔起大馬路入口見到田中等位既人多到喊。因工作要經常人元朗,決定有一晚收工之後同朋友食呢個。等位其實四個字,可以接受,因為一大班人咁樣傾住計過。到入坐,填紙仔,價錢其實同普通一般既日本餐廳差不多,只係平大概$10左右。自己就點左個雜錦魚生飯,嘩!份量多到呢…我指飯,魚生個份量岩岩搭配到,不過多又會好怪。味道其實都預左唔係高級野,不過都食到新鮮既味道。另外同左個三文魚頭,只有我同另一位同事食,魚頭煎得超級香脆,不過好多魚油,個人可以接受,而且肉質無"梅"既感覺,加上d脂肪頗多,我食到lam lam 脷。我自己就食多個三文魚手卷,不過奇在入面三文魚得一粒,sosad總結黎講,味道有d似放題果d,不過就係散叫既。份量多,一定飽肚,價錢亦廉宜,元朗朋友未食過可以試下!

因工作要經常人元朗,決定有一晚收工之後同朋友食呢個。

等位其實四個字,可以接受,因為一大班人咁樣傾住計過。

味道其實都預左唔係高級野,不過都食到新鮮既味道。

另外同左個三文魚頭,只有我同另一位同事食,

加上d脂肪頗多,我食到lam lam 脷。

總結黎講,味道有d似放題果d,不過就係散叫既。

份量多,一定飽肚,價錢亦廉宜,元朗朋友未食過可以試下!

2015-06-02
2015-05-23 1625 浏览
田中基本係地頭蟲一定識嘅日本餐廳,皆因佢好抵食,粉量又大,同時食物維持響不過不失既程度。三文魚有足足一隻手指既厚度。刺身飯有北寄貝甜蝦帶子,都新鮮嘅,但啲飯溶溶爛爛要扣分。仲有拳頭咁大既花之戀,三塊厚切三文魚包住舊飯,吾擺沙律醬響舊飯上面但放塊帶子刺身代替,問你死未?

2015-04-20 1764 浏览
見依間壽司店咁多人排隊,滿心歡喜去試下先。點左三文魚壽司 帶子壽司 中吞拿魚腩刺身 同火灸三文魚壽司 。雖然係大大件,但係飯又散,食埋舊肉又油膩,完全唔似食日本野。食埋個中吞拿魚刺身,嘩!多根到咬唔斷。點食呀。如果你係想填肚為主既 ok 如果你係想食日本野就建議你唔好去。
如果你係想食日本野就建議你唔好去。
三文魚壽司
2015-04-19
2015-01-22 2670 浏览
成日蒲中西區既蘿拔妹今日假日終於衝出港島了!與家人黎到出名又大件又好食既田中壽司試下。我地四點九來到田中,原來仲落緊場,所以我地四個就去食串皇同豆腐花打個底先XD(可以從蘿拔兔的食評中找到串皇和豆腐花的食評),五點半我地就準時回去啦!原來一夠鐘是超多人的!先要跟店員登記人數,然後店員會給你一張menu和筆,選好食物人齊才可以內進!當然,之後是可以加單的,這麼趕的安排也是為了讓更多食客可以在這裡吃飯吧。食物不消15分鐘就全部來齊,以下就一一跟大家簡單介紹吧!帶子壽司跟一般壽司店的Size差不多,飯的分量可能會多一點吧。帶子質地嫩滑,不算太厚身但仍屬清甜鮮味,帶子刺身是非常不錯。唯獨飯有點暖,暖暖的壽司吃起來有點奇怪啊。海膽壽司是-超-級-讃!想不到這樣的街坊壽司店的出品是這麼好,海膽分量十分多,足足有近三四片!而且鮮甜味濃,完全嘗到海膽的味道,不會苦澀,實在勝過很多正宗日本餐廳!而且紫菜也是非常脆,勁啊!海膽火山卷是超級重分量的,海膽一樣是這麼美味但略嫌有點不夠,甜蝦不算濃蝦味但質感粘口帶甜,三文魚非常肥美而且大片,這幾款新鮮食材完全搶了入面卷物的風頭!花之戀也非常慷慨地蓋上了帶子!而且

食物不消15分鐘就全部來齊,以下就一一跟大家簡單介紹吧!

海膽壽司
花之戀也非常慷慨地蓋上了帶子!而且那大片的肥美三文魚怎麼會不好吃!但花之戀還是覺得要有點沙律醬才成事XD

炸軟殼蟹
是必點的!真的,相信我,是超值之選!原隻超大隻軟殼蟹,外酥內軟,除了有絲絲蟹肉之外,還有膏!對啊,是蟹膏!非常甘香味美,如果不是快撐到爆,這個是應該追加的XD

燒原條鰻魚
可以說是沒有什麼驚喜,但質地彈牙,而且醬汁香甜,合格!
蟹子沙律是非常大的一碗!青瓜爽脆juicy,配上微甜的蟹柳和沙律醬,非常消膩的。蘿拔妹每次到田中都要點這個調劑一下xd 另外那蟹子的分量實在是太多了吧?材料不用錢嗎?很久沒有試過大啖大啖甘吞蟹子,超豪的!

牛舌
燒得有點兒乾,而且香料如黑椒等的分量有點太重了。其實牛舌的味道頗濃而且油脂重,輕輕的調味已經非常足夠了。

真的想讚一下田中的超大size製作!這麼大份吃得滿足之餘水準亦不錯,希望不會因為租金壓力而加價吧!
2015-01-18
  • 炸軟殼蟹