2014-12-31 2428 浏览
同朋友入左大棠睇紅葉本來諗住去埋摘士多啤梨,點知唔靚、細粒,所以出返元朗食飯,友人提意去田中食,咁就有理冇理去左先算。入到去都差唔多last order , 鬼咩差唔多三點先到,order左兩個煱set 、三文魚油甘魚、牡丹蝦 、炸軟殻蟹...唔使好耐即刻有得食韓式三文魚煱好食但唔會再叫因為其他仲好味,刺身厚切我最鍾意,自從元味換左老闆就冇再試過,炸軟殼蟹非常之熱超正,四個人食都係五百幾抵到爛。

• 三文魚刺身
  • 炸軟殼蟹
2014-12-11 2558 浏览
今日同男朋友入元朗試下呢間,到達時門外已有數十人等位,這裡的排隊方法是先給你一大張點菜寫,點好後交回,先開始輪候入座。開始時我們不知道,還慢慢揀慢慢點,幸得店員提醒立即快快手點菜。雖然很多人在門外,但我們倆等大約十五分鐘已入座。店舖細細,搭枱是必然的。我同男朋友都不好米飯,所以今次叫刺身為主。甜蝦壽司($28)是我倆的至愛,甜蝦好大隻,新鮮甜美,飯好大舊。******************************牡丹蝦($78),好大隻,比甜蝦更甜。******************************廣島珍珠生蠔($82),特別的擺法,已有生蠔醬及檸檬,生蠔新鮮& JUICY.******************************帆立貝刺身,我的至愛,粒粒都好大好厚,好鮮甜,非常滿足******************************三文魚刺身($69),好厚好肥美,不過食落覺得無嘜味,算是幾款刺身中最差的,有點失望。******************************失望之選,三文魚好長但無嘜味道,飯都是好大舊。********************
今日同男朋友入元朗試下呢間,到達時門外已有數十人等位,

雖然很多人在門外,但我們倆等大約十五分鐘已入座。

店舖細細,搭枱是必然的。
我同男朋友都不好米飯,所以今次叫刺身為主。
牡丹蝦($78),好大隻,比甜蝦更甜。
帆立貝刺身,我的至愛,粒粒都好大好厚,好鮮甜,非常滿足

失望之選,三文魚好長但無嘜味道,飯都是好大舊。
海膽壽司,甘甜,這是馬糞海膽,不過我和男朋友喜歡加拿大海膽。

入座起限時45分鐘,店員不斷在身旁左穿右插和收碟,令我吃得不夠輕鬆。
雖然份量大,但價錢比平常價貴,拉番其實係一樣。
2014-10-12
2014-11-25 2317 浏览
同朋友去完南生圍影完相揾野食住元朗既朋友推介田中食日本野加上openrice 好評如潮就黎試下我地一行三人大概5點15分到門口已經大概10個人等位 5點35分就入座壽司好快就到 真係好大舊飯同好長既三文魚海膽都唔錯 唔係流既帶子都好大粒 都清甜 不過45分鐘真係太短太趕整體真係抵食 用料新鮮!
同朋友去完南生圍影完相揾野食

5點35分就入座
壽司好快就到 真係好大舊飯同好長既三文魚
海膽都唔錯 唔係流既
帶子都好大粒 都清甜 不過45分鐘真係太短太趕

整體真係抵食 用料新鮮!
2014-11-23
  • 三文魚壽司
2014-11-24 2013 浏览
上星期試了這間放題(食店), 令我很有衝動要開account寫食評, 真係一個讚字! 昨晚和3個朋友老遠來到銅鑼灣歎食這間日本放題. 我地食早場, 到達時都已經18:30, 但店內已經坐了一半客人, 我心想: 咁早都咁多人, 今次呢餐一定好正~! 結果不負所望, 我地4人抱著個超重肚子回家.我地首輪叫了很多刺身, 有甜虾, 甜蛋, 三文魚, 吞拿魚腩, 油甘魚, 帶子和象拔蚌刺身. 放題供應象拔蚌刺身, 真係令我好surprise. 刺身都很新鮮同厚切, 但略嫌帶子比較細小.餐廳有規定凡4人入座都會送一客鮑魚刺身及清酒任飲. 鮑魚是醃制過的, 味道也不錯. 而我們不好酒精, 所以沒有叫飲.之後朋友叫了幾款壽司, 但因為我係刺身肚, 所以我只別了有魚生面的壽司. 魚生大大片訓在細少的醋飯上一口被我吞下, 超正. 花之戀都是細細粒, 一口過, 方便~ 而朋友說那個鵝肝壽司有很多人點, 所以他又點了一件.這件奇脆鵝肝壽司都幾奇趣, 因為鵝肝下附上一塊奇異果. 朋友說太奇趣, 所以決定放著欣賞, 不敢用來墳肚海膽手卷好食, 因為飯不會很大. 而每口都吃到淡淡海膽, 感覺不錯呢~炸物籃, 海虾天
刺身併盤
壽司mix
炸物籃, 海虾天婦羅和焗廣島蠔都好好味. (炸物)芝麻雞翼是滑的, 調出的味道很香, 有點像M記雞翼. 炸物中的炸蠔都非常可口 (我本人是愛蠔怪), 外面那層是爽脆的, 我相信它是鮮炸出來, 即上桌給我們的. 而炸籃內的芝士年糕都好正~ 食完一個沒有 "漏"的感覺. 而海虾天婦羅亦是脆口的
 另外, 焗廣島蠔的蠔比較細粒, 但有冬菇, 沙律醬夾埋一齊焗, 好好味呢~~
我另一大愛食物是燒牛舌. 這裡的牛舌燒得很林, 沒有像其他地方是咬不開的~ 雖然好吃, 但因為我忍痛留肚吃其他, 只吃了3片牛舌
遜色食物是有的~溫泉蛋是也! 我沒有吃出蛋味, 單靠杯中的汁料襯托一下粒溫蛋蛋.. 試了就算~

以每人約$250來說, 在銅鑼灣食到這個質數都算叫做平, 靚, 正~ 我和朋友們食完3日仍在回味, HAHA. 我希望很快可以再來幫襯
2014-11-20
  • 象拔蚌刺身
  • 帶子刺身
  • 燒牛舌
2014-11-16 1835 浏览
想想下, 應該都有N年沒到過田中食野, 原來到依家, 還是有限時45MINS用膳交檯的規則. 因為早到, 所以不用等候就可以入去了. 簡單叫左幾款食物.三文魚 ($26), 凡立貝壽司 ($25)田中最出名既就係特長及大件既壽司,三文魚可以成條包住舊飯黎食,刺身總算新鮮.牛肉煱 ($48)熱辣辣送上檯上, 將蛋混入牛肉及湯內更覺香滑.煱中配有蔬茶粉絲, 也可當一個什茶煲食.牛肉使用煱上的熱力弄熟, 不會令牛肉變得”鞋”口, 不錯.自己仲當埋湯飲.羊架 ($48)好厚好大件的羊架, 或許太大件既原故, 有點難咬開,但味道是不錯的, 中間肉質亦緊緊熟, 而且不覺有”蘇”味.鰻魚飯 ($59)雖然價錢偏貴, 但有原條鰻魚送上, 再配一碗味噌湯及一碗白飯, 算合理吧.魚身少骨, 而且配上香濃鰻魚汁, 好好味.

三文魚 ($26), 凡立貝壽司 ($25)
田中最出名既就係特長及大件既壽司,
三文魚可以成條包住舊飯黎食,
刺身總算新鮮.

牛肉煱 ($48)
熱辣辣送上檯上, 將蛋混入牛肉及湯內更覺香滑.
煱中配有蔬茶粉絲, 也可當一個什茶煲食.
牛肉使用煱上的熱力弄熟, 不會令牛肉變得”鞋”口, 不錯.
自己仲當埋湯飲.

羊架 ($48)
好厚好大件的羊架, 或許太大件既原故, 有點難咬開,
但味道是不錯的, 中間肉質亦緊緊熟, 而且不覺有”蘇”味.

鰻魚飯 ($59)
魚身少骨, 而且配上香濃鰻魚汁, 好好味.
2014-10-22
2014-11-08 1368 浏览
慕名而來的,在門口等左好耐,差唔多有成半粒鐘,先有位,好彩不負所望,D刺身壽司全部都大大件,又新鮮,覺得幾抵食,尤其是曼魚呀,D汁好好味,肉又夠晒厚身,當然唔少得仲有三文魚啦,新鮮,肉質好滑YUMMY!可惜限時,如果唔係慢慢食,慢慢消化,哈哈哈
2014-11-01 1482 浏览
大約12:30去到見有約10個人等位,門口侍應比左張餐單話可以落order先,落左order就立即有位,原來入面有10幾個空位,點解要客人流住汗係門口落order1) 三文魚壽司,D壽司飯有白煙,D飯熱硬散2) 燒三文魚腩尖ok3) 鰻魚湯烏冬,鰻魚好得,因為冷氣好大鰻魚冷左都好好食    烏冬有D硬4) 鐵板牛柳粒,見到好多黑色一點點,侍應話係黑椒,我唔食黑椒架,    只好用烏冬D湯洗下啦,洗完D湯面有D大點黑椒同好多不知名小黑點兩個人食須然未飽,但係都無興趣再試其他野,真失望
大約12:30去到見有約10個人等位,
門口侍應比左張餐單話可以落order先,
落左order就立即有位,
原來入面有10幾個空位,
點解要客人流住汗係門口落order

1) 三文魚壽司,D壽司飯有白煙,D飯熱硬散

2) 燒三文魚腩尖ok

3) 鰻魚湯烏冬,鰻魚好得
,因為冷氣好大鰻魚冷左都好好食
    烏冬有D硬

兩個人食須然未飽,但係都無興趣再試其他野,真失望

2014-11-01
$76.5 (午餐)
2014-10-29 1437 浏览
<男朋友9個月紀念日>由於男朋友要到元朗番工,所以我地就決定嚟寫呢間出名「大件夾抵食」嘅日本料理店食  男朋友話睇食評要排半粒鐘隊先有得食,所以男朋友未放工我就去拎飛排隊。未到店門,已經見到好多人排緊隊......拎左飛之後佢就會俾menu你,叫你叫定嘢食,當人齊就好快入得聞名不如見面,激長壽司wow,真心長(心心眼)一定要食,𣎴論係刺身定鰻魚都好好食就,又多汁又夠肉花之戀,特別在有粒帶子係頂,真係第一次見(正!)不過如果有埋cream會更好鐵板三文魚烏冬,不過不失,個湯比較咸,三文魚煎得麻麻,比較濕。總結,係好食ge,不過只限45分鐘食就少左d,如果一個鐘會更好
<男朋友9個月紀念日>

未到店門,已經見到好多人排緊隊......
店門外
聞名不如見面,激長壽司wow,真心長(心心眼)
一定要食,𣎴論係刺身定鰻魚都好好食就,又多汁又夠肉
花之戀,特別在有粒帶子係頂,真係第一次見(正!)
不過如果有埋cream會更好
2014-10-11
庆祝纪念
纪念日
2014-10-20 1139 浏览
今晚和友人來到新界西北元朗覓食,已經不是第一次在元朗找地方吃飯,但元朗餐廳之多,菜式之廣真的很令人三心兩意眼花撩亂,在不同的街道上走都可以發現不同特色的餐廳,可以用百家爭鳴去形容。大部份餐廳都是小店的形式,跟市區以商場、大集團連鎖壟斷方式的餐廳群不同,感覺這裡人情味比較濃厚,很多餐廳都很有誠意用心經營,每分鐘都能發現驚喜,誇張點說可能幾年都吃不完。我們邊走邊看,未夠晚上七點便看到這家餐廳外面已有不少人在等位,心想這麼多人在等,食物的質素應不會太差,故決定試一試。門口拿籌後侍應會先給予手寫菜單,寫好後再交予接待處拿進去給廚房,然後才正式 "輪候",省卻了坐下才慢慢點菜的時間。我們等了約10分鐘左右便有檯,坐下後侍應把已寫好的單放在檯上,再過幾分鐘後,所點的菜便一道一道送到。我們點了:- 刺身拼盤- 三文魚壽司- 三文魚籽軍艦- 軟殼蟹手卷- 牛舌串燒- 燒鯖魚這家餐廳的食物只能用一個字形容:大!每道菜的分量都是jambo size的!壽司的飯超大,刺身切得超厚,手卷亦比外面的大件,我們兩個人吃得差點manage不到。食物的味道中規中矩,但刺身的三文魚切得分量太大,吃到中後段有很膩的感覺,

- 刺身拼盤
- 三文魚壽司
- 三文魚籽軍艦
- 軟殼蟹手卷
- 牛舌串燒
- 燒鯖魚
這家餐廳的食物只能用一個字形容:大!每道菜的分量都是jambo size的!壽司的飯超大,刺身切得超厚,手卷亦比外面的大件,我們兩個人吃得差點manage不到。食物的味道中規中矩,但刺身的三文魚切得分量太大,吃到中後段有很膩的感覺,就好像跑長跑一開始發力狂奔但後勁不繼的感覺,期間看到旁邊很多檯都吃不完點了的菜,要不是放棄,或者把吃不完的打包。
餐廳的服務非常有效率,侍應都好像裝了turbo 摩打一樣,手快腳也快,做個不停,但同時對客人亦很有禮貌,態度很好。

餐廳的檯比較小,檯與檯之間亦比較擠,是快餐店式的格局,如果點了很多食物會隨時不夠位置放,加上分量大,故建議不要點太多,我覺得比外面的三分二分量應該會剛剛好。
從食物的分量已感受到這家餐廳的誠意,但真的不能點太多,否則會過量而失去品嘗美食的好奇心,可以找多幾個朋友一起去,共同分享 "元朗風格的日式料理"。
2014-10-05
2014-09-10 1489 浏览
難得入元朗,一入到去就直接搵呢間聽講幾抵食嘅日式餐廳食飯。都幾多人下,等左一陣就有個staff俾左張menu我地,叫我地點左餐先入座,咁樣可以入到去唔洗等太耐,都幾貼心。 我自己叫左個鰻魚拉麵,湯底幾濃,個人最愛濃湯底。條鰻魚幾入味,正。 最尾連D湯飲晒咁滯 跟住叫左兩件火炙三文魚壽司,佢條三文魚好長呀!!大過舊飯好多,所以話抵食真係冇錯架。 總括黎講,呢間日本料理係唔錯嘅,平靚正,值得一試。
難得入元朗,一入到去就直接搵呢間聽講幾抵食嘅日式餐廳食飯。

最尾連D湯飲晒咁滯

總括黎講,呢間日本料理係唔錯嘅,平靚正,值得一試。
2014-07-10
起元朗行完山搵野食, 大西北朋友話呢間日本野好出名, 又平又抵食, 於是就黎試一試星期六既6:00pm 店外面已經有十幾二十人等緊位, 好彩等左20分鐘已經有位, 等位既時候已經揀左野食, 入左座冇耐就有等食三文魚刺身好厚好大塊, 而且幾肥美, 正!加洲卷作為一個食肉獸,自己一向唔係好鐘意食加洲卷, 不過呢度既加洲卷幾大件同抵食!火炙三文魚壽司比三文魚刺身用既三文魚更大塊! 火槍燒過既三文魚令油脂溶溶地,放入口內三文魚瞬即溶化, 好正!泡菜炸餃子鍋呢個相對有D失色, 泡菜份量唔係好多, 反而好多椰菜, 有被騙感覺, 炸餃子有D普通, 只係用現成貨炸成, 不過以四五十蚊呢個價食到咁大個煲真係抵食滑蛋雞肉飯(親子丼)質素當然唔係果D貴價日式餐廳可比, 但以港版親子丼來說, 雞肉軟熟, 雞蛋嫩滑已經合格有餘, 而且份量多到2個人都食唔哂, 仲要收四十幾蚊, 抵食過吉野家!!

三文魚刺身
好厚好大塊, 而且幾肥美, 正!
加洲卷
加洲卷
泡菜炸餃子鍋
泡菜炸餃子鍋
滑蛋雞肉飯(親子丼)
滑蛋雞肉飯(親子丼)
题外话/补充资料: 平民日本料理, 性價比高!!
2014-08-16
2014-09-05 955 浏览
七點去到田中,已經排了很多人,不過可以先在外面點餐,等了約20分鐘,進去後食物就很快來到了。魚生飯材料很足,刺身都很新鮮,三文魚很肥美,串燒都很好吃,價錢相比其他日本餐廳較便宜,環境有點逼,但服務態度不錯。
2014-09-02 1114 浏览
早有聽聞哩間壽司店抵食所以專登一試一睇餐牌 車 都唔係特別抵姐咁就隨便叫咗幾件三文魚壽司同佢嘅精選反卷$19/6 心諗細細件都算啦肚餓哇哇哇 點知野食一嚟到不得了 賣相吸引 條三文魚長到不得了飯量適中再嚟個沙律三文魚反卷都係必食之選 勁大件又好味仲叫咗佢個鮮蝦天婦羅 好靚 好大件 但係真材實料果隻 蝦肉彈牙不得了其它串燒果啲好味得嚟唔算貴,一定會再嚟食!
早有聽聞哩間壽司店抵食
所以專登一試
一睇餐牌 車 都唔係特別抵姐
咁就隨便叫咗幾件三文魚壽司
同佢嘅精選反卷$19/6 心諗細細件都算啦肚餓

再嚟個沙律三文魚反卷都係必食之選 勁大件又好味
其它串燒果啲好味得嚟唔算貴,一定會再嚟食!
2014-08-22
2014-07-29 1774 浏览
相信住係屯門/元朗既朋友都知道田中個名幾響架啦成日排晒長龍,所以我埻點就入去食了三文煞壽司唔算太長,不過不失,但飯好散青瓜過老,但份量算大火山卷,幾大舊,幾好食,卷入面都係加州卷個d料黎,但舊野因為太大,食個陣好易散個飯又係好大,加上tempurad槳好厚,份量又大,真係食淨一半要打包試過之後,冇想像中咁好食,但就大件加抵食呢間只係食45分鐘,坐位又唔係真係d食評咁逼既,服務就預左冇乜架啦,有機伯宦可能再黎既但唔值特登入元朗食
相信住係屯門/元朗既朋友都知道田中個名幾響架啦
成日排晒長龍,所以我埻點就入去食了
三文煞壽司唔算太長,不過不失,但飯好散
青瓜過老,但份量算大
試過之後,冇想像中咁好食,但就大件加抵食
有機伯宦可能再黎既但唔值特登入元朗食
2014-07-16
2014-07-23 1739 浏览
Last nite so excited coz some good news. Lets celebrate...So we went to have dinner at this sushi place. And we ordered lots of things. The sushi here are really nice. This times we hv located near the door, a bit crowded.At first, its very fresh and the amount or rice is just nice. Not like take away sashimi taste. The tempura prawn sushi taste good, the prawn is very crispy n the prawn is very soft n juicy, goes very well with the dressing ontop. The long eel sushi is yummy too, i like it ve
The long eel sushi is yummy too, i like it very much, every time i come here will order it. Its very fresh and it has absorbed the sauce taste when its been cooked, its very soft, juicy.
The deep fried cheese cake is also very good, its very crispy and soft in the middle, has strong cheese taste and not oily at all, goes well with the sauce on the side.
Thats why i always come here...