2021-10-06 20 浏览
偶爾平日下晝經過銅鑼灣耀華街,見到呢間出名既打卡小店冇乜人,所以就入去睇下有咩好食。大部分餐點望落都幾大份幾飽肚,所以我最後叫左個oreo麻糬bagel一個人食。個bagel嚟到既時候我都有d震撼,因為中間個麻糬都幾大舊😂真係陣騰騰 開心心🤣店員介紹可以隔住紙黎撕開個bagel,本身我冇諗過要撕開…就咁咬,但係佢咁講,無理由唔試下😆bagel加麻糬嘅手感好奇妙,揸落好軟綿綿。一啖咬落去好滿足,好多麻糬😋其實我唔係特別鍾意食bagel,我相信呢間小店都應該唔係bagel出名,不過個麻糬真心好食,我會為左哩個麻糬再嚟食😍

Oreo 麻糬bagel

• Oreo麻糬bagel
2021-10-02 23 浏览
香港天氣實在太糟糕👎🏼又熱又焗🥵今次就同大家分享一間黃店在銅鑼灣食冰的地方啦!食完飯去到8點10分都暫時啱啱好,咁啱可以直接入座。遲少少門口已經排曬隊了~✨初心 $98叫咗初心,是士多啤梨乳酪🍓味,好粉紅成舊嘢好少女。份量好足,無冰屋咁綿滑同埋望落會比較多啲白色嘅冰🧊。上面有豆腐味嘅醬,可以淋啲士多啤梨🍓乳酪食,啖啖都有味甜度剛好。呢座山要從上到下外到內食,不然會好容易塌掉。中間有士多啤梨乾,脆脆的再加冰食唔驚無味,但去到底就有啲椰果同汁浸住啲冰了,小甜得濟。但是清底都是容易的!✨黑糖自家仙草手工芋圓 $55聲稱人氣第一,但哇,一路食一路彈😂,呢個手工芋圓同珍珠完全唔得,唔夠軟熟,啲珍珠又癡埋一舊。比較底下,我會話鮮芋仙係真點抵食大份好食😂除咗甜品,仲有得食Oreo麻薯貝果🥯三文治等等~推薦:🌕🌕🌕🌗🌑

✨初心 $98

✨黑糖自家仙草手工芋圓 $55

除咗甜品,仲有得食Oreo麻薯貝果🥯三文治等等~

推薦:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-09-27
  • 士多啤梨乳酪刨冰
2021-09-30 31 浏览
上次經過銅鑼灣試咗甜姨姨嘅刨冰🍧 適逢甜姨姨店最新推出咗「潮文字E」🥪 同「貝果系列」🥯 (午市都有供應,堂食或外賣都可以)👍🏻 更推出左 Chewy Bagel,今次去吃試🤤每份Bagel 包括咗隨機字句或加$28 寫你專屬心情。.《拉芝 Bagel》$68🧀🧀 對於好鍾意食芝士嘅我係🤩 平時食 Pizza 都要加 cheesy, 食意粉都要加芝士粉,飲廢水都要加芝士奶蓋🤫🤫 呢個 Bagel 嘅非常澎湃同邪惡😈 bagel 好 chewy,個面亦好脆,《阿華田 Bagel》$63好有髒髒包 feel, 不過大部分係阿華田粉、脆脆同醬,加埋 bagel 係幾個層次~啲阿華田粉係海量咁多!食之前最好用紙巾鋪下條褲🤣🤣 《爆檸茶》$33好 refreshing, 又酸又甜,幾清新 🍃
《拉芝 Bagel》$68

《阿華田 Bagel》$63

《爆檸茶》$33
好 refreshing, 又酸又甜,幾清新 🍃
2021-09-28 32 浏览
唔知點解已經9月天氣都仲係好熱,係銅鑼灣行街行到成身汗,就同左朋友入左呢間甜姨姨試下佢地既刨冰!係門口見到餐牌都有幾款打卡一流的甜品,當中因為太多選擇所以掙扎究竟叫邊款好,後來因為我同朋友都唔想食咁濟嘅關係,就叫左以下兩款share黎食!🍡即撞木桶豆腐花 HK$40呢碗豆腐花比我想像中更為正,豆腐花暖暖地,面層比較有彈性,但內裏嘅豆腐花則好滑,而且都好友豆味,終於唔使山長水遠入大澳食馳名豆腐花啦!🍡黃到金 HK$108呢個因為口味嘅選擇太多,最後終於揀咗呢個黃到金嘅炮兵!其實佢係楊枝甘露味!一嚟到果然係打卡之選,勁高勁大碗刨冰,打卡影相一流,面層係黃色,其實係芒果汁,而上邊都有豆腐味嘅奶,而且仲有一大舊芒果加少少金箔添!食咗啖有好香嘅椰子味,當然都有芒果味啦!越挖越深嘅時候,先發現原來入邊係烘乾左嘅芒果乾,呢樣真係好surprise !本身以為入邊只是刨冰,但係估唔到有好多嘅芒果乾,變咗食落唔會太齋,而最底層嘅即係普通中式糖水嘅楊枝甘露,但內裏其實有好大舊嘅芒果布甸,真係處處都係surprise !

🍡即撞木桶豆腐花 HK$40

🍡黃到金 HK$108

喺銅鑼灣開咗咁耐已經想試好耐🥺但每每經過都長長人龍,可想而知人氣keep住高企呀🆙定期佢哋又會推出限定、聯乘口味,保持新鮮感,滿足唔同好味嘅朋友仔‼️▫️大叔愛茶走 $148非一般奶茶口味,由頭食到尾都係濃濃奶茶味道,而且口感層次好豐富🤤🤤冰感綿滑,由頂層🔝開始係豆腐打成奶蓋及蕨餅接落嚟就係煉奶味⚪️奶茶味🟤嘅刨冰🍧以為就係茶走味冰,咁你太低估喇😉😉內裡藏住多款穀物同提子乾,提高層次口感仲有一球濃濃奶茶味雪糕,可以話愈食愈好食😋提供嘅奶茶醬亦以備唔夠味時可以加👍🏻▫️甜姨姨以木桶豆腐花出哂名,當然亦唔少得叫返個,真係好滑溜充滿豆香👏🏻👏🏻抓住夏天尾巴,呢排天氣都仲係咁熱呀,不妨都去食返個刨冰燒吓暑🍧🍧🍧
▫️大叔愛茶走 $148
冰感綿滑,由頂層🔝開始係豆腐打成奶蓋及蕨餅
接落嚟就係煉奶味⚪️奶茶味🟤嘅刨冰🍧
2021-09-26
下午茶
2021-09-27 21 浏览
炎炎夏日吃杯刨冰🍧🍧真係天大既享受呀~🥰但呢間甜品店長期爆滿~ 食好西 真係要比d耐性🤨Menu選擇都好多~ 好多唔同口味花多眼亂 選舉困難性既朋友仔 真係要d時間啦佢地主打嘅甜品 除左regular 刨冰 每月定期都有新款式但我都係鐘情士多啤梨味🍓~ 先order後入坐既 坐左陣 一座巨型冰山般嘅刨冰放在桌上相很吸引呀~到底都仲夠味呀 唔會好淡 會配一個細細地既煉奶 整體食落都好夠味😋 隔離枱叫咗其他口味都好靚 好吸引 下次再試試先🤪
炎炎夏日吃杯刨冰🍧🍧真係天大既享受呀~🥰
但呢間甜品店長期爆滿~ 食好西 真係要比d耐性🤨

Menu選擇都好多~ 好多唔同口味
花多眼亂 選舉困難性既朋友仔 真係要d時間啦

但我都係鐘情士多啤梨味🍓~

先order後入坐既 坐左陣 一座巨型冰山般嘅刨冰放在桌上
相很吸引呀~

到底都仲夠味呀 唔會好淡
會配一個細細地既煉奶 整體食落都好夠味😋
隔離枱叫咗其他口味都好靚 好吸引 下次再試試先🤪
2021-09-16
2021-09-27 19 浏览
我和好友前幾日去完銅鑼灣shopping後,有d肚餓,加上我知「甜姨姨」最近新推出左「潮文字E」🥪 及「貝果系列」🥯 ,所以我地兩個貝果控,已忍唔住去左位於耀華街人氣甜品店「甜姨姨」Auntie Sweet Desert 食我地至愛嘅Bagels🥯🥯!我地order 兩個貝果🥯🥯,午市都有供應,堂食或外賣都可以。👍👍1.拉芝貝果⭐️⭐️⭐️⭐️($68)呢個拉芝貝果🥯🧀,簡直係邪惡之選,店員遞上熱辣辣充滿濃郁澎湃嘅芝士🧀bagel,我地已經急不及待要食啦😅,好熱下😅,不過要趁芝士仲融融地就最好食👍😋2.Ovaltine Bagel(全新限定貝果$68)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個喺bagel 上鋪滿晒阿華田粉😍😍😍,比拉芝貝果更邪惡😈😈😈,好鬼好食呀🥰🥰🥰⋯⋯,不過要好小心食,因為好容易變左「骯髒嘴」🤣🤣,但真係好好食,所以我建議可以外賣🥡,店員會提供專屬裝貝果的半透明袋你,好週到👍👍👍,拎返屋企一樣咁好食😉3.爆檸茶🍹🍹(買貝果可另加$28紅茶系列)食咁邪惡嘅貝果,又點少得一杯冰凍飲品,今次我地嗌左杯爆檸茶🍹🍹,係用青檸沖製,酸酸甜甜,配埋bagels 食,又好夾喎👍👍👍👍

1.拉芝貝果⭐️⭐️⭐️⭐️($68)

2.Ovaltine Bagel(全新限定貝果$68)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

3.爆檸茶🍹🍹(買貝果可另加$28紅茶系列)
  • 阿華田bagel
9月尾嘅夏天仲係好熱呢啲時刻食翻個冰涼刨冰真係超幸福(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡‎仲要難得地又係黃店味道又唔錯真係好想試唒咁多款口味⸝⸝> ̫ <⸝⸝———————————————#黑極 PoPo ($98)味道: 9.5/10 今次試嘅係黑芝麻豆腐刨冰🍧本身冇睇清楚menu 仲以為係得冰食落先知有咁多層次特別驚喜ෆ  ̫ ෆ見到有幾個小朋友都一人一個刨冰🤣不過我覺得兩個人一個作為飯後甜品已經好夠刨冰最頂有塊黑芝麻脆餅非常香口!下面有層豆腐cream味道清新而不膩如果多啲就好啦!中間開始有芝麻粉同黑芝麻雪糕配搭之下令到口感更豐富而且黑芝麻味都好濃郁!去到底開始溶溶地有豆腐花配住咁食幾正另外亦有一小杯額外嘅黑芝麻醬唔夠味時可以加整體嚟講係一款好滿意嘅刨冰(*˘︶˘*)———————————————環境: 8/10 服務: 9/10會想再食:10/10———————————————店家資訊✎ 店名: 甜姨姨私房甜品 ✎ 地址: 銅鑼灣耀華街11號地舖——————————————— ( ´﹃`)
9月尾嘅夏天仲係好熱
呢啲時刻食翻個冰涼刨冰
真係超幸福(๑ ᷇ 𖥦 ᷆๑)♡‎
仲要難得地又係黃店
味道又唔錯
真係好想試唒咁多款口味⸝⸝> ̫ <⸝⸝
———————————————
#黑極 PoPo ($98)
味道: 9.5/10

刨冰最頂有塊黑芝麻脆餅
非常香口!
下面有層豆腐cream
味道清新而不膩
如果多啲就好啦!
中間開始有芝麻粉同黑芝麻雪糕
配搭之下令到口感更豐富
而且黑芝麻味都好濃郁!
去到底開始溶溶地
有豆腐花配住咁食幾正
另外亦有一小杯額外嘅黑芝麻醬
唔夠味時可以加
整體嚟講係一款好滿意嘅刨冰(*˘︶˘*)

環境: 8/10
服務: 9/10
會想再食:10/10
店家資訊
✎ 店名: 甜姨姨私房甜品
✎ 地址: 銅鑼灣耀華街11號地舖
( ´﹃`)
2021-09-21 18 浏览
甜姨姨 銅鑼灣奶醬多刨冰($98)食甜品黎講都唔平,以冰呢個成本唔高嘅甜品黎講,定價係有啲進取。枱面貼左食刨冰小貼士,叫大家唔好掛住打卡影相,令到碗冰融哂。同埋要由上而下食,雖然我都冇跟到哈哈。食冰嘅其中一個唔好處係好快就溶,坐多一陣就會變左望住碗雪水係度傾計,要同時問競賽,以甜品呢個用黎hea時間嘅活動黎講係有啲唔扺。佢都幾還原奶醬多嘅味,佢嘅冰係有甜味同奶味嘅,唔係冇味靠嗰汁嗰種刨冰。面頭有嗰小多士,不過太細塊有啲唔夠喉。醬就咁食都幾香花生醬味,想個味再濃啲就可以加埋花生奶,就咁飲都好好飲。冰入口都綿密唔係成口冰渣,不過整體黎講,對比起都係shari shari好食啲。
甜姨姨 銅鑼灣
喺銅鑼灣食完dinner想搵間可以坐下嘅手調飲品店選擇唔多就算有 都同我哋食dinner嘅地方唔近於是揀咗喺Times Square後面嘅甜姨姨一直以為甜姨姨淨係得綿綿冰同甜品原來佢哋都有嘢飲仲要我哋食完晚飯大約8pm去到唔洗等位即到即入 爽~~~豆腐奶蓋聽落好吸引所以我哋兩個都order咗豆腐奶蓋紅茶 (少甜/少冰) 跟仙草 $38另加$5要奇亞籽加配料係因為每人最低消費要$40😂Oreo豆腐奶蓋紅茶 (少甜/少冰) 跟珍珠 $40奶蓋嘅豆腐味好出不過無咗一般奶蓋嗰種咸香配落茶底有啲dry無咩層次珠珠煙韌嘅但偏硬整體正正常常份量夠哂大杯👍🏻強烈建議大家去甜姨姨叫甜品就好了~
喺銅鑼灣食完dinner想搵間可以坐下嘅手調飲品店
選擇唔多
就算有 都同我哋食dinner嘅地方唔近
於是揀咗喺Times Square後面嘅甜姨姨
一直以為甜姨姨淨係得綿綿冰同甜品
原來佢哋都有嘢飲
仲要我哋食完晚飯大約8pm去到唔洗等位
即到即入 爽~~~

豆腐奶蓋聽落好吸引

配落茶底有啲dry無咩層次
珠珠煙韌嘅但偏硬
整體正正常常
份量夠哂大杯👍🏻
強烈建議大家去甜姨姨叫甜品就好了~
2021-09-09
💛極邪惡之巨型刨冰🍧醬爆🥜🍞‼️〰️〰️〰️〰️〰️✨賣相好吸引😍奶醬味好濃郁😆面頭除左有勁多花生醬同煉奶,仲有一塊脆多士同豆腐奶蓋🤩去到中間仲有花生粉同牛奶布甸,好足料❕額外跟咗煉奶俾你,唔使驚食到尾會淡茂茂😂整體味道都幾豐富,不過依款真係有少少膩,份量都唔少,一定要搵人開心𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎啦😋😋見仲有好多其他款式選擇,都好吸引😍下次要再黎試下!🍴奶醬脆多刨冰 <醬爆> $𝟿𝟾
💛極邪惡之巨型刨冰🍧醬爆🥜🍞‼️
〰️〰️〰️〰️〰️

🍴奶醬脆多刨冰 <醬爆> $𝟿𝟾
2021-09-13 27 浏览
炎炎夏日要清暑解熱,在冷氣食肆吃杯刨冰是一個不錯嘅方法。這間甜品店位於銅鑼灣耀華街,推出了和雞仔嘜合作嘅限定刨冰「大叔最愛」,於是點了一杯來品嚐。稍作等候,轉眼一座巨型冰山般嘅刨冰放在桌上,原來是港式奶茶煉乳冰,賣相很吸引,除咗刨冰裝飾,還有標明大叔最愛嘅扇放於刨冰山頂,還有朱古力沙灘人字拖和雞仔嘜白底衫icing cookie,的確是拍照嘅亮點。奶茶煉乳冰冰涼潤喉,淡淡奶茶清香,甜度適中,還有軟滑茶味厥糕,雪糕和香酥芝麻粒,由於刨冰體積高而巨大,必須合力才能將之吃掉,除了好味道,還可體現合作精神。

2021-09-13 67 浏览
想試甜姨姨嘅刨冰好耐啦,今次終於試到💛 星期日5pm 左右到,排咗大概15分鐘隊就入坐啦😋 試咗人氣No.1嘅醬爆,即係奶醬多味,其實奶醬多味真係好難唔好食嘅😌 欣賞佢個賣相好靚,食到底都仲夠味,唔會淨返啲好淡嘅冰。另外會再配上一細杯煉奶,所以整體食落都好夠味😋 見到隔離枱叫咗其他口味嘅都好靚好吸引,下次再試試先🤪

醬爆
2021-09-09 33 浏览
🍴甜品糖水time🍴好特別嘅甜品店 menu選擇好多元化~主打刨冰 糖水 但都有賣bagel 三文治🥪*每人最低消費$40!-🍧【奶醬脆多刨冰】$98✨推薦✨係奶醬多味嘅刨冰🧈最頂係一舊脆多士 花生醬 煉奶 豆腐味cream中間仲有啲花生碎 食到一半覺淡味可以倒花生奶~冰底細滑 啲醬好正 完全還原左奶醬多😋 花生味好香!豆腐味cream幾加分✨ 好味~-💜【芋圓八寶紫糯米】$58兩款芋圓甜品 個人比較鍾意呢款~成碗芋圓超級足料✨ 有芋圓 紫米 紅豆 西米 薏米 珍珠糯米有咬口 芋圓煙韌 食到原材料嘅味道~ -🖤【自家仙草手工芋圓(椰汁/黑糖)】$55-✨推薦指數:7.5/10💰人均消費:$42.2 (五人用膳)⏳等候時間:0mins (平日8:15pm)
🍴甜品糖水time🍴
好特別嘅甜品店 menu選擇好多元化~
主打刨冰 糖水 但都有賣bagel 三文治🥪
*每人最低消費$40!

🍧【奶醬脆多刨冰】$98
✨推薦✨
係奶醬多味嘅刨冰🧈
最頂係一舊脆多士 花生醬 煉奶 豆腐味cream
中間仲有啲花生碎
食到一半覺淡味可以倒花生奶~
冰底細滑 啲醬好正 完全還原左奶醬多😋 花生味好香!
豆腐味cream幾加分✨ 好味~

💜【芋圓八寶紫糯米】$58
兩款芋圓甜品 個人比較鍾意呢款~
成碗芋圓超級足料✨ 有芋圓 紫米 紅豆 西米 薏米 珍珠
糯米有咬口 芋圓煙韌 食到原材料嘅味道~

🖤【自家仙草手工芋圓(椰汁/黑糖)】$55

✨推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$42.2 (五人用膳)
⏳等候時間:0mins (平日8:15pm)
  • 醬爆奶醬脆多刨冰
2021-09-08 20 浏览
⭐️迷你豆腐刨冰今次比之前細份 做番一人份量🥰成個賣相白雪雪 表面有層豆腐奶蓋如果唔夠 問店員佢會加俾你豆腐刨冰幾軟滑 豆香味濃不太甜 入口即溶入面仲有豆腐雪糕及曲奇餅碎豆類甜品 感覺唔邪惡 幾健康.⭐️心形紫薯麻糬吐司表面有印左阿祖頭像😋吐司外層真係好脆👍🏻中間夾住好軟綿綿既紫薯鮮奶麻糬 👍🏻做到震下震下 咬落去紫薯蓉有爆出黎.#甜姨姨私房甜品 銅鑼灣分店地址:銅鑼灣耀華街11號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5服務:4/5抵食:3.5/5
⭐️迷你豆腐刨冰
今次比之前細份 做番一人份量