2014-10-17 710 浏览
在太子吃完「餃掂」後, 雖然已經頗飽, 但之前資料搜集過, 發現行十分鐘左右, 就可以去到深水埗「甜入心」吃甜品, 而那裡的甜品又幾特別, 於是也就順道去吃了。「甜入心」的地點偏離旺區, 比較靜, 平日晚上的人也不多, 不用等位。 甜字影不出來 第一頁的甜品比較特別, 第二頁就比較普通我們初次來到, 當然食鎮店之寶, 店員推介: 1.) 焦糖布甸椰皇子$36 和 2.)出浴椰皇子$30, 其實兩者的內容相似, 都是椰青水啫喱和布甸, 只是前者連椰皇殼上, 後者是玻璃容器上, 店員說, 後者會有較多椰青水啫喱, 而我們想吃椰皇肉, 就叫了焦糖布甸椰皇子。 店內有英式淡果茶可以自取, 淡果茶名符其實, 無論茶味和果味都十分清淡, 當它是有少少味的水喝就可以, 這正好配甜品, 吃甜品有時感到膩, 會想喝點水清清口腔。旁邊有朱古力噴泉玩, 有些小小的棉花糖粒, 可淋上朱古力醬食。見到店內的兩款鎮店之寶, 一早整好了, 放在雪櫃, 拿出來就可以, 另外還有一些外賣版本的。 焦糖布甸椰皇子$36布甸軟滑, 有蛋香味, 下層是很香的椰汁, 最後是椰青水啫喱, 因為太好吃, 所以只影了一張相

甜字影不出來

第一頁的甜品比較特別, 第二頁就比較普通

焦糖布甸椰皇子$36

布甸軟滑, 有蛋香味, 下層是很香的椰汁, 最後是椰青水啫喱, 因為太好吃, 所以只影了一張相, 沒再影裡面。以後想吃布甸時, 不用去台灣買統一布甸了, 這裡的更好吃。

說起啫喱, 不其然會想起小時候在酒樓吃到, 落了很多魚膠粉, 硬掘掘的啫喱, 一向對啫喱都沒什麼好感, 覺得想食啫喱的話, 自家整羅拔臣就好, 不過這裡的啫喱完全不是那一回事, 是質感很軟, 水嫩水嫩的果凍, 輕輕一啜已啜入口內溶化了, 原本啫喱是配花奶的, 竟然想到改為椰汁, 椰青水配椰汁, 真的很新鮮又很配, 而椰青水和布甸, 竟然又是出奇的夾, 想到這個組合的人真有創意, 而且很成功。本身我已很喜歡喝椰青水, 所以真的很喜歡這個甜品啊。最後知道, 原來出浴椰子皇也有椰皇肉在內, 便宜一點, 啫喱又多一點, 下次要吃這個!

因為不常來這一區, 走的時候有點想打包一杯走, 不過最後都沒有, 就留下一點點掛念, 下次要再來吃, 等我啊!

2014-10-15
$18 (宵夜)
  • 焦糖布甸椰皇子
2014-10-13 478 浏览
放工想食甜品⋯原本打算到常去的尖沙咀/旺角⋯朋友一句「試下深水埗拉!」就決定深水埗⋯這間甜品店感覺很整潔,可能是以白色為主入門口旁就有朱古力噴泉,配綿花糖,還有淡果茶都是免費的⋯我試了果茶,淡淡的,帶少少香味但menu的選擇比較少,大概a3 paper 的雙面見價錢比想像中平,就點了「風花雪」有芒果,雪米磁,椰汁和凍豆腐花雪米磁是雲呢拿雪糕⋯軟硬度岩好芒果有5塊,但較厚⋯有少少甜味,可惜感覺不太新鮮,食落甜味有點怪豆腐花⋯第一口已覺得完全不滑,更像食普通豆腐,幸好有椰汁⋯蓋了那單獨食卻有點怪味的豆腐花

這間甜品店感覺很整潔,可能是以白色為主

但menu的選擇比較少,大概a3 paper 的雙面
見價錢比想像中平,就點了「風花雪」
有芒果,雪米磁,椰汁和凍豆腐花
雪米磁是雲呢拿雪糕⋯軟硬度岩好
2014-10-13 439 浏览
每次行過,都想幫襯,可惜一係冇時間,一係就剛剛食到飽晒,這天刻意地去,五點九左右到達,不太多人,可以靜靜地嘆甜品,一邊欣賞牆上的食物畫像:看餐牌揀選甜品:『椰皇肉粒藏於啫喱中,焦糖布甸椰皇子的失散弟弟...』餐牌形容得這麼有趣!先吃焦糖布甸,口感香滑,蛋味濃郁!啫喱用椰子汁製成,十分爽口,附帶有椰皇肉,用盡食材,不致浪費,見盡心思。賣相討好,四件心型窩夫,伴朱古力雪糕球,橫切香蕉,一分為二,加上深粉紅色匙羹,盛著的榛子味朱古力醬,擺放及排列都別出心裁!香蕉沾朱古力雪糕,原來也很對味!朱古力榛子醬,個人覺得味道太濃。窩夫外脆內軟,蛋香豐富,撒了一些糖粉,本身已很夠味道,由於體積不大,及質地軟熟,用叉來吃便可,不需要用刀切。免費自助英式淡果茶:最欣賞這項服務,任斟任飲,不另收費!淡果茶味道清淡得來,帶些甘甜,足以解渴,及洗滌口腔中的滯留甜味,再去品嚐其他甜品時,吃得出其真確的味道!自助朱古力噴泉,又一小玩意:吃了窩夫,已經很飽,貪得意,食番幾粒朱古力棉花糖仔!很週到的設備,乾淨衛生!有得食之餘,仲有得飲,有得玩,確係抵!積分咭,每光顧$50,有一個蓋印。店外櫥窗,存放了很多椰皇子。
每次行過,都想幫襯,可惜一係冇時間,
一係就剛剛食到飽晒,這天刻意地去,
五點九左右到達,不太多人,
可以靜靜地嘆甜品,一邊欣賞牆上的食物畫像:
看餐牌揀選甜品
出浴椰皇子
『椰皇肉粒藏於啫喱中,焦糖布甸椰皇子的失散弟弟...』
餐牌形容得這麼有趣!先吃焦糖布甸,口感香滑,蛋味濃郁!
啫喱用椰子汁製成,十分爽口,附帶有椰皇肉,
用盡食材,不致浪費,見盡心思。
朱古力窩夫
賣相討好,四件心型窩夫,伴朱古力雪糕球,
橫切香蕉,一分為二,加上深粉紅色匙羹,
盛著的榛子味朱古力醬,擺放及排列都別出心裁!
香蕉沾朱古力雪糕,原來也很對味!
朱古力榛子醬,個人覺得味道太濃。
窩夫外脆內軟,蛋香豐富,
撒了一些糖粉,本身已很夠味道,
由於體積不大,及質地軟熟,
用叉來吃便可,不需要用刀切。
免費自助英式淡果茶:
最欣賞這項服務,任斟任飲,不另收費!
淡果茶味道清淡得來,帶些甘甜,足以解渴,
及洗滌口腔中的滯留甜味,再去品嚐其他甜品時,
吃得出其真確的味道!
自助朱古力噴泉,又一小玩意:
吃了窩夫,已經很飽,
貪得意,食番幾粒朱古力棉花糖仔!
很週到的設備,乾淨衛生!
有得食之餘,仲有得飲,有得玩,確係抵!
積分咭,每光顧$50,有一個蓋印。
店外櫥窗,存放了很多椰皇子。
题外话/补充资料: 區內甜品店林立,以其優質服務及食物質素,應可站穩陣腳!
2014-10-03
2014-10-04 823 浏览
深水埗嘅甜入心唔經唔覺都開咗成年幾,雖然位處暗街,唔及松記、綠林晌大街位,但生意及評語都不俗,門外有唔少等位或等外賣嘅客人。之前已經嚟過,對其焦糖布甸椰皇子念念不忘,喺必食之選,今次同朋友再到訪,發覺多咗好多新嘢。環境無乜點變,白色牆身掛有好多食物照,感覺就似乎窄咗,可能生意好,枱都放多三幾張。是晚嚟到,座無虛席,足證人氣依然。未點甜品前,先介紹朋友試吓佢啲自家製嘅英式淡果茶,果茶就放晌門口,隨意自斟自飲,免費唔收錢;而傍邊仲有個小型朱古力噴泉,一小粒一小粒以竹籤拮好,又喺自助隨意,綽頭定喺心思?無論邊樣,都喺店方嘅小小心意。原來啲果茶目的唔單止讓大家稍稍解渴,更重要喺洗滌口中甜味,務求試每一道甜品都能認真細味。有半張枱大細嘅巨型餐牌,羅列超個40款甜品及數款飲品,翻一轉你就會發現唔少甜品個名都幾得意,如「衣香鬢影」、「重口味」、「龍顏大怒」、「出浴椰皇子」……;而好多人氣嘅「入心」推介依然晌度,例如:「焦糖布甸椰皇子」、「公主出巡」、「風花雪」……;不過,有啲之前食過嘅甜品就唔見咗,例如:「招牌楊枝金露」、「黑馬王子」、「杏仁布甸」、「香檳果凍」等等。焦糖布甸椰皇子 $36採用中型泰
免費果茶及朱古力噴泉
焦糖布甸椰皇子 $36

採用中型泰國椰青,以椰青水做成椰青啫喱,再加上一客焦糖布甸,淋上椰奶,味道豐富。椰青啫喱清爽,味道突出,而焦糖布甸香滑富蛋香,帶微微焦糖味,混和椰奶同食,滋味倍增
。不愧自家原創嘅招牌甜品,再食都喺咁好味。最後,咪唔記得刮出椰皇肉嚟食!
龍顏大怒 $28

名字有趣嘅龍顏大怒,喺一道以將傳統西米露為本而重新演繹嘅特色甜品。將龍眼、西米、Q珠、雲呢拿雪糕組合而成,雖然,相信龍眼肉都應該會喺罐頭貨,不過,混入雲呢拿雪糕,味道比平常嘅西米露更加甜美,西米加Q珠,口感更過癮
龍顏大怒
龍顏大怒
黑松露雪山 $55

記得以前甜入心無做吐司甜品,隨著台式吐司大收旺場,佢哋都加入埋落餐牌,不過,作為新品又豈可隨波逐流咁平凡,吐司做成小山,襯埋少少士多啤梨做點綴,賣相既立體又有新鮮感
。脆脆嘅吐司條淋上吉士及焦糖醬,甜蜜味美,吐司山下嘅黑松露雪糕,味道好有驚喜,因為黑松露味非常突出,香滑濃郁,配唔配吐司都一樣滋味,值得一試
黑松露雪山
雖然甜入心位置有點輸蝕,但見佢咁旺場就知佢有一定嘅實力,況且,招牌出品依然保持水準,而新品又創意味道兼備,所以,又點唔令人食得甜入心扉
$30 (其他)
2014-09-26 230 浏览
上星期日去深水埗同親戚食完飯,去左呢間甜品鋪食甜品。一坐低見到餐牌d相已經好吸引,仲見到我最鐘意食既焦糖布甸,即刻嗌左個黎試。我覺得個布甸滑得黎蛋香味都好濃,而且唔算好甜,唔會話好漏。另外,楊枝金露入面都好多柚子肉同西米,味道不過不失,OK,不過係略嫌有D酸。
2014-09-16 475 浏览
大約9點去到 一去到就有位今次見到有新野 就立即order 試下先叫左松露雪糕椰子皇一聞就已經有一陣好香松露味但食落口就無咩味 大概也是落香精的不過雪糕的口感很好 很怕 出外食雪糕 食到有一陣油油的質感而這個雪糕不會但外加的椰汁 搶了松露的味 落少一些會更好
大約9點去到 一去到就有位

很怕 出外食雪糕 食到有一陣油油的質感
而這個雪糕不會
但外加的椰汁 搶了松露的味 落少一些會更好
2014-09-12 447 浏览
前幾天收到電訊公司來電, 提醒我電話上台合約快到期, 新的合約大幅加價, 加上最近有部新的台灣牌子手機, 千幾蚊有4G, 5吋Mon, 有新的攝影功能, 對於手機先食一族來講是相當吸引, 所以便到黃金商場走一轉, 之後便順道到風評唔錯的甜入心試一試。甜入心的位置實在不起眼, 位於福榮街和南昌街交界, 由黃金商場大約要步行幾分鐘才到, 店鋪面積唔算太大,只可以坐二十幾至三十人左右,店内的裝修是非常簡單,店外貼了一些雜誌和報章的報導。看看餐牌,選擇不是太多, 只有大約十幾款甜品, 大部份都是西式甜品,價錢方面也相當合理,都是三十幾至四十幾蚊就有交易, 考慮了一陣便選擇了芒果小丸椰皇子。芒果小丸椰皇子是以椰皇作為容器,最上層是一排大芒果肉,而藏在下面的是椰皇啫喱,椰皇內面的底層是一堆啫喱, 啫喱是用椰子水製作而成的, 再加好幾粒白色的小丸子。芒果肉份量相當多, 有成十塊之多, 每塊芒果肉是太太的, 入口清甜新鮮, 質感都唔錯, 啫喱口感是滑溜的,配合椰子水的清爽味道, 的確是好吃, 一般甜品店很小有用椰皇水製成啫喱的做法, 算是小小的創新。白色的小丸子食落煙煙韌韌, 口感唔錯, 食完整個甜品

白色的小丸子食落煙煙韌韌, 口感唔錯, 食完整個甜品之後, 再可以用匙子把椰皇肉都了刮出來食, 在炎炎夏日, 凍食的芒果小丸椰皇子, 實在是涼透心, 可以為大家消消暑。
這小店真是名不虚傳,而且是真材實料的好味,店名叫甜入心,真是相當貼切, 值得推介比身邊的朋友和一試再試。
2014-09-07
2014-09-09 514 浏览
經過「甜入心」見到店員咁hard-sell所以都要試下的 哈哈榴槤小皇子名字大約是這樣吧有一股好強勁的榴槤味是新鮮的榴槤 口感不錯配上西米露 還有椰子肉喜歡榴槤的朋友可以一試芒果丸子小皇子芒果是甜的是新鮮的小丸子的質感都不錯而且這個甜品不太甜食完這個甜品後還有椰子肉可以食會再想encore的甜品
經過「甜入心」見到店員咁hard-sell
食完這個甜品
還有椰子肉可以食
會再想encore的甜品

2014-08-31
$40 (宵夜)
芒果丸子小皇子
差咗好多😣😣上次嚟喺5月31日, 因為平常食開松記,因為那邊比較就腳,亦有好多間可以輪着食。我在2月的時候發現這一間甜入心,食過一次覺得幾好食,我記得我第一次係食心太軟,覺得幾好食,所以之後,每星期都去食一次,直到5月31日就是我上一次去,每一次的水準也是keep住做得OK的幾好。椰皇子賣相同以往一樣,靚嘅椰子啫喱味道比之前淡左,面層的奶不夠香可以入口普通啦!只係味道淡咗,唔算係難食 朱古力雪花冰,感覺上比較懶惰, 朱古力脆筒同餅乾,都是用現成的這個是朋友叫的,我食左少少 雪花冰的味道,還可以,不算太甜,也有朱古力味普普通通咁,朱古力味不夠濃 朱古力心太軟,因為之前多數食椰王子同拿破崙, 今次係第二次食心太軟, 我同第一次一樣,我問職員,雪糕有冇得揀味道,職員回答我有得揀味道,我話要朱古力味,兩次都係要朱古力雪糕係俾咗雲尼拿味我, 上次我照食左,今次呢個職員,主動即幫我換, 所以換返朱古力味這個職員ok,但是食物質素差左好多所以都係要俾朱古力味雪糕,口感可以,唔差但個心太軟就差左好多,外層沒有口感,沒有朱古力味道,內裡的朱古力有流心的效果,但是味道很差,食得出用既朱古力級數好差,沒有朱
差咗好多😣😣

椰皇子賣相同以往一樣,靚嘅

椰子啫喱味道比之前淡左
,面層的奶不夠香
可以入口普通啦!只係味道淡咗,唔算係難食

這個職員ok,但是食物質素差左好多所以都係要俾

朱古力味雪糕,口感可以,唔差

但個心太軟就差左好多,外層沒有口感,沒有朱古力味道,內裡的朱古力有流心的效果,但是味道很差,食得出用既朱古力級數好差,沒有朱古力香味沒有味道,只有外形靚,唔好食

我諗要相隔多幾個月先好再回來試

2014-08-24
$37 (宵夜)
2014-08-25 564 浏览
晚飯過後,總愛食個糖水才算是一個完美的飯局。剛好那天在深水埗吃過晚飯,朋友介紹之下去了位於福榮街的甜入心。在深水埗一帶,甜品的選擇相當之多,老字號的松記糖水對大家來說一點都不陌生,但是今次的甜入心別於一貫的舊式糖水,對我來說相當有驚喜。 福榮街有「玩具街」之稱,入夜後店舖關閉,街道隨之變得冷清,但仍有一間糖水店依然人山人海,充滿人群吵鬧聲,甚有氣氛。那就是--甜入心。當日大概等了五分鐘就被安排入座,後期超多人的,店舖唯有在門口多加幾張枱櫈讓客人安座。店舖沒有太多的佈置,但簡潔的環境更顯得甜入心的甜品在眾眾的甜品店中顯得不平凡。門口擺放了英式淡果茶,以水代替淡果茶的效果,淡淡的味道沖淡上一道甜品殘留在口腔的味道,來清清喉嚨準備下一道甜品就最適合不過了。而旁邊擺放的朱古力噴泉,也符合香港人的口味。平時在自助餐常見的朱古力噴泉,一向很少在甜品店出現,而甜入心就購入朱古力噴泉,並擺放生果和棉花糖串,客人也可以隨時玩玩,小朋友就對這個朱古力噴泉最感興趣了!而剛剛所講的英式淡果茶和朱古力噴泉都是以免費自助模式。可是,位置的問題未能來個近鏡。黑松露雪山($55) 是最新推出的甜品,感覺新鮮,所以決定
黑松露雪山($55) 是最新推出的甜品,感覺新鮮,所以決定一試。以四條吐司條搭成吐司山,加上焦糖醬,再以草莓作點綴。不計味道,外觀已經得到很高的分數,講起吐司讓我想起以蜜糖方塊為皇牌的茶木台式餐廳,人流從不間斷,但吐司份量大,很多人慕名而去也是為了拍個照,但真正能把整碟蜜糖方塊(吐司)的客人食完的也廖廖可數。
可能只是吃幾塊還是怎樣,造成浪費。甜品最忌就是份量太多,讓人感到吃力不討好,份量剛剛好使人意猶未盡,反而能引來客人再次惠顧。而甜入心的正正就是後者。
以四條吐司條拼砌而成的黑松露雪山,份量不會太多,而且吐司條新鮮出爐,熱烘烘之餘,更十分香脆。加上焦糖醬,效果有雪山的感覺。以銀色珠珠作為裝飾,不過沒有什麼味道,而雪山的底部是黑松露的雪糕。歐洲人一向都以松露,魚子醬和鵝肝列為「世界三大珍饈」,把黑松露製成雪糕更是少之又少的做法。唔識食的我雖然吃過黑松露,但我不太愛黑松露的味道,但是雪糕的黑松露味都製得幾濃郁,愛吃黑松露的朋友一定要試試啦!
焦糖布甸椰皇子($36)可算是甜入心的皇牌,在餐牌上有皇冠的圖案。以椰皇作為容器,最上層是焦糖布甸,布甸滑嫩,實在一流。而入面底層是啫喱是以椰子水製成的啫喱。因為奶的關係,所以刻意把椰子水製成的啫喱拿出來。
椰子水製成的啫喱是透明色,啫喱的水嫩口感,吃入口有椰子水的清新甜味。若果加上焦糖布甸,同樣的質感但有雙重的味道,一甜一清,相映成趣,玩味十足!吃完之後更可以用匙子把椰皇肉刮出來,而以椰皇水製成啫喱的製法獨有,今次真係有食神眷顧,大開眼界!
焦糖布甸椰皇子以凍食推出,涼透心的感覺為大家炎熱的夏天消消暑,但是也沒有比刨冰一般的冰凍,令牙齒遇到「敏感牙齒」般的陣痛,而且甜度又不會過量,潤喉之外,感覺還很養顏,作為甜從入心的皇牌,真是當之無愧!
伯爵茶刨冰椰皇子($33)是夏日限定的甜品,刨冰加入伯爵茶的味道,有茶味,不過不太濃郁,因此也容易入口,也別於平時常見的刨冰款式。以前在台北旅行吃過刨冰,大大碗,好味的,但總會吃不完,或是最終快速變成一灘水,這個刨冰相比下份量沒有很大,但剛剛好能滿足我們的食慾。
餐單上的伯爵茶刨冰椰皇子有點最近很流行的盆栽甜品,但看到實物時又也另一種的清涼的感覺。涼粉放在旁邊作陪襯,而最頂放上一塊綠葉,像個消暑清涼版的盆栽。
有刨冰之外,這個甜品的底層加入了椰皇水整成的啫喱,對於甜入心來說,椰皇水整成的啫喱是他們店的特色,所以每道甜品加入這個元素突顯甜入心的招牌也是相當正常。
伯爵茶跟椰皇水啫喱兩者也不太常見,而平時見到椰子跟茶的配搭也是少之又少,原來這個組合一起後可以相當合拍!兩者取個平衡,也不會剝奪兩者的特色。而灑在最表面的是Oreo粉,一向對很黏喉嚨都有點怕怕,所以一開始時都不敢用匙子拿走太多Oreo粉,打算象徵式試試就算,少嚐一口,發覺沒有想像中的黏喉嚨,可能是刨冰的關係,也把Oreo粉的黏黏的感覺減弱。不過刨冰還是不敵天氣,拍個照還是快快吃完它吧,若果不是...就剩下一灘水了!
最後我們也點了個朱古力窩夫作收尾,兩塊心型的窩夫熱烘烘達陣枱上,香蕉和朱古力的配搭經常見到,所以也不出為奇。先吃吃窩夫,加上糖粉後,脆身的感覺還在。
灑滿一粒粒的榛子,附上旁邊的朱古力醬,按照個人喜好,沾上朱古力雪糕,香蕉或是窩夫也沒有所謂。不過略嫌朱古力醬較為「傑身」,想把朱古力醬沾上食物上可能要用加少少力度吧。
甜入心這店可能因為地理位置,沒有太多人知道他的存在,但食物的種類和味道方面不會輸蝕,尤其是以椰皇水製成的啫喱很有驚喜,想不到椰皇也可以以這個方式呈現椰皇的清涼,也看得出他們的用心,我暗暗地也稱讚無數次,(如果) 老闆可以把這個秘方傳授給我就好了,哈哈!同時,甜入心也提供不同芒果甜品的款式讓不喜歡椰皇的客人作考慮,如果第一次來的話,我也建議去試試他們的皇牌吧。終於飲飽食醉,滿足地回家睡覺去~
2014-08-15
深水埗的橫街內一間很年青的甜品店。我點了以下兩款甜品:1) 黑松露雪山: 近期流行的台味甜品, 她的麵包烤得剛剛好, 不會太乾太硬, 不俗。2) 榴槤飄香椰皇子: 完全冇諗過榴槤同椰子係咁match。翻兜指數: 4分 (滿分為5分)
深水埗的橫街內一間很年青的甜品店。

我點了以下兩款甜品:

翻兜指數: 4分 (滿分為5分)
2014-08-23
$50 (其他)
2014-08-13 522 浏览
食物的質素很好,皇牌的椰汁布甸更加是無可挑剔!但食完一次真系好嬲!唔知系咪因為 10點多才去,椰汁布甸好像已經所剩不多,於是即可order!木糠布甸來得很快,食完過了15分鐘見椰汁布甸還沒上,於是催一催服務員……然之後再等等等,等了15分鐘仍不上,再催……最後是食完木糠布甸後等了將近45分鐘的時間才等到……再好味的甜品也沒多心情食了=.=下次去會選擇少人的時段去……
2014-07-24
2014-07-04 733 浏览
食完晚飯搵甜品食~大約9點鐘,好彩唔洗等位~睇餐牌見有新野~一於試下先~落單叫咗e兩個~試下個松露雪糕~椰皇因為係雪櫃拎出黎就得,所以好快送到~好好食~布甸甜度適中,椰奶下面係用椰皇水做果凍,無浪費~清清地,食落不會太濟等咗15分鐘左右,松露雪山終於到啦~賣相都幾吸引~外面4塊係脆多士~烘得好鬆脆~淋上焦糖醬同吉士一齊食,好正不過由於兩樣醬都比較甜,所以每次我都點少少食就夠~中間個圓球就係松露雪粒糕,松露味同奶味都幾重,質感較為黏口~有少少似吉士既感覺而且無一般雪糕甘凍,我覺得味道可以接受,但友人試後唔太喜歡~幾鐘意e間糖水舖~因為比較有特色~下次會再去食~
食完晚飯搵甜品食~
大約9點鐘,好彩唔洗等位~
睇餐牌見有新野~一於試下先~
落單叫咗e兩個~試下個松露雪糕~

椰皇因為係雪櫃拎出黎就得,所以好快送到~
好好食~
布甸甜度適中,
椰奶下面係用椰皇水做果凍,無浪費~
清清地,食落不會太濟

等咗15分鐘左右,松露雪山終於到啦~
賣相都幾吸引~
外面4塊係脆多士~烘得好鬆脆~
淋上焦糖醬同吉士一齊食,好正
不過由於兩樣醬都比較甜,所以每次我都點少少食就夠~
中間個圓球就係松露雪粒糕,
松露味同奶味都幾重,
質感較為黏口~有少少似吉士既感覺
而且無一般雪糕甘凍,
我覺得味道可以接受,但友人試後唔太喜歡~

幾鐘意e間糖水舖~因為比較有特色~下次會再去食~

2014-07-03
$45 (宵夜)
2014-06-18 1155 浏览
第三次食甜入心啦,這個椰王燉鮮奶加湯丸真係好正,要大力推介~~~上次黎已經係半年前,今次黎到Menu換左好多新甜品,但我仍固執專一地選了椰王燉鮮奶,無計,和愛情一樣,遇上自己愛的,就不想再試其他了..... (吃甜品也要說人生道理嗎)椰王燉鮮奶加湯丸熱食的,店內冷氣蠻大,熱食也不怕。面層是細細粒的蔴蓉湯丸,不會太甜,煙煙韌韌;下面是燉鮮奶,加了椰汁好香好好味,甜而不膩,正呀)))椰汁黑松露雪糕布丁其實唔記得全名係咩啦,總之有上面三樣野啦。雪糕有好濃烈的黑松露味,我自問就頂唔順!布丁同大菜糕就頗為普通,總之整個甜品充滿黑松露味,吃不出其他味道啦...兩個都用椰子裝住,咁椰殻入面d椰似又食唔食到呢?當然....得啦...如果你有心機出盡奶力地刮。基於無聊;基於好奇,我倆努力刮d椰肉黎食,好似前世未食過椰肉咁,其中一個仲刮得好完整!至於味道呢...麻麻地啦,無乜椰子味,咬幾啖已經好滯了 (嘿 無聊的孩子)。
椰王燉鮮奶
椰王燉鮮奶加湯丸
椰汁黑松露雪糕布丁

椰王燉鮮奶
2014-05-27 1383 浏览
其實已經食過幾次,初初係俾佢個榴槤pancake吸引,因為又大舊又多肉! 之後黎食就開始試其他新野。好欣賞呢度成日都有新野出,起碼唔會食黎食去好快好厭先! 次次都同屋企人黎食,每人揀一樣就可以試好多款。誠意推介"龍顏大怒"!! 賣相一定冇其他色彩繽紛甜品咁吸引,但勝在又清又解喝! 椰汁底本身已經好香,加上龍眼肉同椰子啫哩,仲有超冰凍o既雪糕o係上面慢慢溶,簡直係夏天o既恩物呀!!另一最愛就係椰子皇布甸,蕉糖布甸夠滑,椰皇又新鮮,食過幾次都冇失水準~今次就試o左幾款新野,比較飽肚o既甜品~ 朱古力窩夫同芒果吐司山!吐司山係因為開頭係見到隔離台叫,又大堆又吸引! 呢個甜品真係冇得頂,又睇得又食得!味道好特別, 芒果醬少少酸味配上吐司好match! 不過建議人多先好叫,因為好飽同埋食得多會濟!食完再買多個榴槤pancake番屋企, 哈哈!

食完再買多個榴槤pancake番屋企, 哈哈!
芒果吐司山
2014-05-22