餐厅: 甘味讚岐手打烏冬
资讯:

2022-01-12 206 浏览
見到有間讚岐烏冬,價錢唔係太貴入去試吓,今次叫咗麻辣雞烏冬,正正常常冇咩特別,湯底夠麻,但係又唔夠辣,總之味道奇奇怪怪,麻辣雞似咖哩味多啲。唯一就係烏冬夠咬口,無咩麵粉味。另外一個係豬軟骨芝士飯,芝士份量少到睇唔到,奉勸大家唔好叫呢個,豬軟骨啲肉都好梅,又硬又實無軟骨,非常失望。整體來講,價錢係幾抵,不過質素就真係對應返價錢,如果你淨係求飽肚就可以入去試吓,但係如果你真係搵緊好好食嘅烏冬,就可以揀下一間

2022-01-11 159 浏览
晚市禁堂食,唯有買外賣啦!各餐廳都推好多優惠,呢間晚餐選擇都幾多,只需茶記價錢,非常親民。我地要咗海鮮炒飯,蕃茄湯烏冬同燒牛肉飯,每款50幾蚊,送飲品,外賣盒加一蚊,仲收visa.大概等十分鐘返嚟攞,全都熱辣辣啱啱做起嘅☺️,賣相都ok , 我個炒飯都幾唔錯,炒得幾乾身,有蠔仔,炸蝦天婦羅,蟹子….,整體都幾足料👍,不過份量就唔多,男就未必夠。湯同烏冬分開上嘅, 好多都要加錢,呢度就無特別加。配個柚子蜜,呢個就太甜。
晚市禁堂食,唯有買外賣啦!
湯同烏冬分開上嘅, 好多都要加錢,呢度就無特別加。
配個柚子蜜,呢個就太甜。

2022-01-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2021-10-13 288 浏览
🍻 啤酒🐷食評 🍖 💁🏻‍♀️|甘味讚岐手打烏冬|💁🏻‍♂️每個星期日,都會同豬生四圍去搵食,今日又係豬生帶頭既日子喇😌黎到鑽石山荷里活廣場既呢間日式料理🙊雖然入面都已經坐左有啲full,不過好彩唔洗排隊住。·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🥟雞軟骨餃子捧|$36·呢款餃子既用材幾得意,雞軟骨做餃子都係第一次試,食落卜卜脆幾有咬口,不過餃子皮太冧,煎得唔夠香✨評分:3 / 5 分🍣三文魚壽司|$15/兩件呢到既壽司價錢合理,三文魚既厚薄正常,唔腥,質素中規中矩✨評分:3 / 5分🍣芝麻三文魚手卷|$14由於豬生一啖就食曬面頭啲三文魚🥲我淨係食到一粒仔三文魚同啲飯,不過我惗同三文魚壽司差唔遠✨評分:3 / 5分🍛滑蛋豬排丼飯|$62丼飯黎講唔錯,滑蛋整得夠滑唔乾,撈埋啲飯一齊食都食到啲蛋香😌豬排厚薄正常,醬汁都幾濃味👍🏻唔會食到口淡淡,價錢都唔算太貴。✨評分:4 / 5 分🍜冷蕎麥麵|$48蕎麥麵既麵質尚算彈牙,不過冷麵汁冇乜味,要加好多wasabi先有番啲啲味道,唔太建議大家叫呢款食🤔✨評分:2 / 5 分🐷另收加一服務費+10% service charge·—·—
🍻 啤酒🐷食評 🍖

💁🏻‍♀️|甘味讚岐手打烏冬|💁🏻‍♂️

#🍻🍖 質素:

🥟雞軟骨餃子捧|$36
✨評分:3 / 5 分

🍣三文魚壽司|$15/兩件
呢到既壽司價錢合理,三文魚既厚薄正常,唔腥,質素中規中矩
✨評分:3 / 5分

🍜冷蕎麥麵|$48
✨評分:2 / 5 分

🐷另收加一服務費+10% service charge

·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·

🐷整體評分:(5分滿分)

✨總分:3.25 / 5 分

雞軟骨餃子捧
冷蕎麥麵
2021-10-10
等候时间
8 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 滑蛋豬扒丼飯
2021-09-15 215 浏览
食物差 服務態度差 全部侍應西面服務勁差 好有貼錢買難受的感覺全間餐態的服務人員唔使做甘下次唔會再幫襯兩人下午茶都成二百蚊唔平 但俾d甘既服務 成個商場甘多選擇 下次唔會再幫襯
食物差 服務態度差 全部侍應西面
服務勁差 好有貼錢買難受的感覺
全間餐態的服務人員唔使做甘
下次唔會再幫襯
2021-09-15
2021-08-29 203 浏览
之前有次係附近反工, 當日唔係好多人,但係啲阿姐唔知去曬去邊, 前面做reception嗰條友唔見咗, 門口有個位可以撳飛咁自然都好基本去撳飛喇, 跟住有個男人比我出現嘅,但係佢又遲過我撳飛, 之後佢就一支箭咁標咗入去間舖頭入面坐低, 跟住佢哋啲阿姐先出嚟門口,我就同佢講話我先㗎喎, 啲阿姐話係個男人先㗎喎, 心諗:點解佢嚟先過我佢會遲過我撳飛嗰次已經唔係好愉快, 到今日食飯 ,我食完左換口罩,並且出左去打算埋單,有個丫姐同我講話口罩要放返喺又有蓋嘅垃圾筒到dum,認真,咁驚死咪做餐飲嘛!更何況我包到咁,自行睇圖,冇下次再食

2021-07-31 221 浏览
一心特登去鑽石山食嘢,行咗成個商場,囡囡就選左呢間甘味,我本來想食旁邊個間,一入門口同事超級差態度,已經想走啦,奈何呢間係囡囡揀嘅餐廳,就算可能食物好好食!店名叫讚岐烏冬就叫咗兩個烏冬一個咖喱飯,正常烏冬可以差得去邊,但佢麵質又麻麻,湯底有麻麻,個咖喱飯仲差,d豬扒炸左好耐,d咖喱勁大陣牛味,好耐未食過咁差嘅餐廳!d員工又掛住聊天,嘻嘻哈哈玩,旁邊有客人叫又唔理!不過佢價錢就唔貴的,但食呢個質素就唔好啦! 差到我要在這裏打文一個咁懶嘅人都願意打,可想而知有幾差!三個字差差差

d員工又掛住聊天,嘻嘻哈哈玩,旁邊有客人叫又唔理!

一個咁懶嘅人都願意打,可想而知有幾差!

三個字差差差
芝士餃子蕃茄湯烏冬
2021-07-18 652 浏览
⭐️甘味讚岐手打烏冬⭐️📍:鑽石山荷里活廣場3樓326-327號舖(銅鑼灣、沙田、旺角、柴灣都有分店)⏰:11:30am-11:00pm💰:人均$50-$100⭕️: 現金,信用卡,Alipay🚘:食滿$100 可免費泊車3小時🔥最吸引我地👉🏻 滑蛋豬扒撈讚岐烏冬💰64👉🏻鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬💰60👉🏻唐揚墨魚咀💰38👉🏻紫菜魷魚鬚💰44🌟雖然佢係手打烏冬店 可惜我覺得佢個烏冬唔係特別好食 相比起平價烏冬嘅係好食啲 但係如果佢係用烏冬來做招牌 就冇大驚喜🥺不過價錢同份量就成比例 好大份好飽👍🏻👦🏻嗰個鹽燒豬頸肉好食過我嗰個滑蛋豬扒好多 豬頸肉燒得好入味 又唔韌! 但個豬扒浸左落個烏冬到冧晒 炸粉又厚 我諗我唔會再食呢個 值得一提 紫菜魷魚鬚🦑好好味 炸粉唔係特別厚 再配埋沙律醬食 係唔會難食既組合 不過墨魚嘴就麻麻哋 咬到我牙較都軟😂😂可以唔使叫!🌟我會入去食呢間最大嘅原因係 最近鑽石山廣場做緊優惠 我地食左$200幾蚊 食滿$30 就可以有睇戲-$20😍所以最後我地睇戲就減足💰40😍 再加停車場免費泊車三個鐘👍🏻其實都好抵食咁樣✨同埋我都幾鍾意去鑽石山廣場 我覺得佢嘅泊車優惠係全港最抵👍
⭐️甘味讚岐手打烏冬⭐️
📍:鑽石山荷里活廣場3樓326-327號舖
(銅鑼灣、沙田、旺角、柴灣都有分店)
⏰:11:30am-11:00pm
💰:人均$50-$100
⭕️: 現金,信用卡,Alipay
🚘:食滿$100 可免費泊車3小時🔥最吸引我地
👉🏻 滑蛋豬扒撈讚岐烏冬💰64
👉🏻鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬💰60
👉🏻唐揚墨魚咀💰38
👉🏻紫菜魷魚鬚💰44
🌟我會入去食呢間最大嘅原因係 最近鑽石山廣場做緊優惠 我地食左$200幾蚊 食滿$30 就可以有睇戲-$20😍所以最後我地睇戲就減足💰40😍 再加停車場免費泊車三個鐘👍🏻其實都好抵食咁樣✨同埋我都幾鍾意去鑽石山廣場 我覺得佢嘅泊車優惠係全港最抵👍🏻👍🏻🚘
2021-07-01
  • 紫菜魷魚鬚
2021-06-15 219 浏览
過左lunch既時間差唔多3點先食飯🤣黎到好似係食下午茶咁🤣兩個人主食嗌左烏冬同飯之外(都好好食!),仲有燒豬頸肉,呢個應該係最好食既小食,個汁做得幾好,同肉好夾,熱辣辣既,份量算多🤪三文魚腩都幾新鮮同厚又肥肥地,好抵食😍仲有八爪魚餅,第一次食呢種煮法,八爪魚味好似係有既但唔濃,都幾淋,應該唔會再試😌仲有牛油蕃薯,不過就做得麻麻,佢唔算難食既🤔都係烏冬最好食😍
2021-06-14 1087 浏览
我們一家人,又找了一個開心的平日,一家四口去行行街,吃吃東西了。這一次,大家都等我放工,一齊去可以免費泊車的荷里活廣場逛半個晚上。平時,我們來來去去都係食果幾間大人小朋友都喜歡的餐廳。不過,這一天太太就提議去找未去過餐廳一試。當我們行到《甘味讚岐手打烏冬專門店》,發現到有東西啱太太食之後,就同小朋友們,食日本餐。《甘味讚岐手打烏冬專門店》走的不是很高檣的日本料理,所以在食物出品上同服務上都好港式,是一般家庭都食得起既日式餐廳。當日,我們叫了兩個定食,一個素菜及一個小食,份量令我們飽到上心口啊。太太就是看中這一個牛油炒素鮑片雜菇而建議我們選這一兒做晚餐。這一道所謂的素食選擇,可以說完全唔覺有日式的感覺。但用上了牛油去炒菇同素鮑片,倒是非常香口的。在店內的黑板中看見了一個叫蟹肉餅沙律的小食。心想,這香口東西給小朋友食最啱。對我同兒子來說,這是非常好味道,非常鮮甜的東西,但女兒就嫌吃入口一 pat 漿咁,吃了半舊唔要。我同仔仔就是每人一份便當定食,豐富的便當,就是有湯、有飯、有主食。而麵豉湯就可以說是這兒的例湯,味道不算是很濃,但感覺上就是夠香口,夠麵豉味,簡簡單單已經感到OK!我的便當選了

我的便當選了飯,而兒子的侯當就選配了烏冬。沒花假,這兒的烏東絕對是出色的。醬油湯底帶出的是咸香的味道。烏東麵條入口煙韌爽滑,是沒花假的一碗好烏冬。
說便當了,兩份便當都是非常之豐富,夠晒給我、阿仔同阿女一大兩小食。

我點的是網燒牛扒便當,有一份沙律,一份刺身,一份壽司同主食牛扒。牛扒加上了日式燒汁,味道算是濃香,也有足夠的肉汁。但,這牛扒實在也燒得太熟,需要用點力去咀嚼。但,刺身壽司算得上是新鮮,整體上合格。
兒子點的是自家製芝士豬扒便當,刺身壽司一個,夠新鮮,可以給合格分數。而芝心豬扒是一個爆漿的大肉扒。看起來,份量不算大,但因為內心的那個芝士,令到大家吃一、兩片,已經感覺到超飽。
環境同食物,整體上是一般啦。當然,這兒屬街坊級的日式食店,質素當然不能同一般的日本餐廳去比啊。在此,輕鬆一家人,給孩子滿足一下食日本餐,經濟實惠算係咁架啦。
2021-06-13 141 浏览
行街行到就嚟九點即刻搵間餐廳入去食番茄湯烏冬蕃茄味真係好濃 好杰 同埋真係有蕃茄我覺得唔鍾意食蕃茄湯嘅朋友都可以試吓好似飲番茄汁咁烏冬當然煙靭 比較粗身吉列豚肉 正常味道雞扒脆卜卜整體來說 蕃茄湯底值得推介
行街行到就嚟九點

吉列豚肉 正常味道
雞扒脆卜卜

整體來說 蕃茄湯底值得推介

2021-05-29 140 浏览
這天來到了鑽石山逛逛🧍🏻‍♀️老實說..附近也沒什麼好逛的🤔但在疫情下....也沒有什麼活動可以進行就是了那就只能吃吃吃嘍~哈哈哈🤣這次在12點左右來到了這家烏冬店這個時間剛巧也是中午吃飯的時間🕛在門外排隊進店的人不算少....但幸好很快便能入席🙊大概也就等了10分鐘左右吧~這次點了...🍜天婦羅炸蝦蟹柳配烏冬 $68烏冬跟炸蝦、蟹柳是分開上的👍🏻吃烏冬最怕就是吃到沒咬口的...而這烏冬吃下去還是有嚼勁的😌還算可以😙😙湯底方面倒是比較清淡不過清淡的湯底中和了炸物的油膩配著炸物吃倒是顯得剛剛好~炸物是2隻蝦🍤跟1條蟹柳吃下去還不錯😌炸粉也不算太厚~這個性價比倒是合理的~
這天來到了鑽石山逛逛🧍🏻‍♀️
老實說..附近也沒什麼好逛的🤔
但在疫情下....
也沒有什麼活動可以進行就是了
那就只能吃吃吃嘍~哈哈哈🤣

這次在12點左右來到了這家烏冬店
這個時間剛巧也是中午吃飯的時間🕛
在門外排隊進店的人不算少....
但幸好很快便能入席🙊
大概也就等了10分鐘左右吧~

這次點了...
🍜天婦羅炸蝦蟹柳配烏冬 $68
烏冬跟炸蝦、蟹柳是分開上的👍🏻

吃烏冬最怕就是吃到沒咬口的...
而這烏冬吃下去還是有嚼勁的😌
還算可以😙😙
湯底方面倒是比較清淡
不過清淡的湯底中和了炸物的油膩
配著炸物吃倒是顯得剛剛好~
炸物是2隻蝦🍤跟1條蟹柳
吃下去還不錯😌炸粉也不算太厚~
這個性價比倒是合理的~
2021-05-20 655 浏览
星期六下午我在「西貢」食完「口水雞擔擔麵」下午茶茶餐之後,就乘搭巴士前往「鑽石山」「荷里活廣場」,因為享用「口水雞」時間尚早,我需要為晚餐「雞肉」部分食品而煩惱。於是我光顧位於「荷里活廣場」三樓,主打日式烏冬料理食品的餐廳「甘味讚岐手打烏冬」,雖然「甘味讚岐手打烏冬」也有食客在等候,但是我最後還未至於等候很長時間才能夠入座。我發現「甘味讚岐手打烏冬」裡面的「烏冬」食品,還另外有配不同食材去熬煮成為湯底的「烏冬」食品,例如「蕃茄湯底」、「鰹魚湯底」跟「豬骨湯底」可以選擇。只是可惜我發現「甘味讚岐手打烏冬」餐牌,餐牌有關「鰹魚湯底」烏冬食品套餐系列裡面,配菜主要以豬肉為主,跟我的飲食習慣好像有點違背。所以我最後選擇了,享用「甘味讚岐手打烏冬」裡面的「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」套餐,至於飲品方面,我選擇了另外加錢,享用「巨峰提子梳打」。「巨峰提子梳打」裡面的「提子」甜味感覺非常濃厚,加上「巨峰提子梳打」是有汽飲品,所以氣泡令「提子」甜味濃厚的「巨峰提子梳打」,最後喝到的甜味感覺不會變得太膩太容易令人厭倦。至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」實際製成品,被餐廳安排雞扒跟烏冬分開各自另外送上

麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬

巨峰提子梳打

至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」實際製成品,被餐廳安排雞扒跟烏冬分開各自另外送上,所以雞扒表面的「麵豉」鹹味跟煎雞扒的食油味道,也沒有滲透進入濃厚酸味的「蕃茄湯」裡面。

至於頗為厚身,被預先去骨處理的「雞腿扒」,在塗抹了鹹味「麵豉醬」,再煎香之後,「雞扒」本身自然食到了一陣鹹香味,還有來自厚身「雞腿扒」,無骨啖啖肉的彈牙感覺。

至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」食品裡面的「蕃茄」湯裡面,有感覺很濃厚的酸味,加上少許甜味,而且沒有被「煎雞扒」表面的油味所影響到,蕃茄湯的酸味和鮮味,最後令我把湯底一飲而盡。

只是「甘味讚岐手打烏冬」本身屬於日本菜餐廳,所以不像一般茶餐廳那麼有「牛腩」食品,只有例如「牛扒」食品而已,否則下次光顧的時候,我或許可以選擇點烏冬套餐,配個白飯試食看看。
2021-04-24
等候时间
6 分钟 (堂食)
$90.2 (晚餐)
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬
巨峰提子梳打
Hi繼續係麵...🤣但今次係烏冬仲要係讚岐手打烏冬😻以我所知呢間甘味都有唔少既分店 係大型屋院既商場成日都會見到佢既蹤影😽所以如果大家都想食就好方便啦💯講左咁耐都未講到甘味係一間日式料理既餐廳 但環境都有啲似香港既茶餐廳 但就係要收加一高級少少既日式茶餐廳🤣-麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬 $60 (連飲品)首先講下佢個蕃茄湯係好濃郁既蕃茄味 帶有少少杰 濃稠既湯令烏冬既掛湯能力更高🥰蕃茄湯既酸度適中 極度開胃呢!然後就講下讚岐烏冬 好彈身好有咬口 就係平時食既讚岐烏冬 配埋蕃茄汁真係一流💯👍🏻配菜有青豆同蕃茄-麵豉燒雞扒表現都十分出色☺️熱辣辣個皮好脆好香 雞肉多汁嫩滑 略微偏油 但NANA都知燒雞就一定會多油 所以呢點都可以過得去既🤣-整體黎講$60午餐加飲品 覺得合理 環境坐得都舒服 服務態度一般般 但都唔會太差 想食讚岐烏冬既時候絕對會諗起佢🤍
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬 $60 (連飲品)
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬

2021-04-29
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬
2021-04-06 285 浏览
啱啱去完沙灘經過鑽石山巴士站,費事周圍行於是就去鑽石山荷里活廣場裏面食,見到甘味有吾少人排隊,有人排隊姐代表佢ok啦,所以我就決定食呢間。我叫咗一個60蚊嘅鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬。佢嘅豬頸肉呢唔會太肥,上面有一啲甜甜地嘅醬汁,與其話佢係鹽燒,我更加覺得 佢似醬燒豬頸肉,不過都系好味嘅,大約有五六舊豬頸肉嘅份量。 至於讚岐手打烏冬要讚嘅地方係佢嘅湯底,唔會太鹹,清清地,系個種會令人食到最後不知不覺飲曬啲湯汁嘅湯底。

鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬

2021-04-04
等候时间
30 分钟 (堂食)
鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬
2021-01-10 673 浏览
因為有免費泊車優惠,早前再去荷里活廣場食嘢,我自己同亞女好鍾意食烏冬,今次無同亞女嚟都要食烏冬😅,嚟咗呢間都出名嘅打手烏冬舖,叫咗兩個不同口味嘅烏冬,的確唔錯👍首先係老公嗰個🥢鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬,豬頸肉的嫩,個燒汁都幾好味,份量亦適中,豬頸肉係分開上嘅,唔錯😋我就食咗個🥢沖繩黑豚肉餃子芝士鍋讚岐手打烏冬,我叫咗蕃茄湯底,淨係個名咁長就知好吸引啦,鍋上熱辣辣,餃子🥟係用黑豚肉,有小小羶味,湯底方面,蕃茄配芝士,正😍👍,好在冇叫亞女嚟,否則真係唔夠喉🤣🤣😬😬佢哋仲有好多唔同款式嘅手打烏冬,下次再試下先😉

佢哋仲有好多唔同款式嘅手打烏冬,下次再試下先😉
用餐时段