2022-11-19 52 浏览
第一次去重慶大廈食印度菜🇮🇳感覺好正宗好地道餐廳裝修以紅色為主仲播住一啲輕快嘅音樂氣氛好好仲好有異國風情嘅感覺而且環境好闊落首先店員會送上兩大片胡椒餅配香草🌿薄荷乳酪醬味道鹹香又帶點酸酸味味食落脆卜卜係一道唔錯嘅開胃菜黎到印度餐廳一定要試佢哋嘅咖喱佢有勁多唔同嘅咖喱種類可以選擇今次就揀咗鍋煮咖喱雞肉Kadhai Murgh($118)食得出用咗好多材料香料去煮味道濃郁而且好有口感帶有少少蕃茄🍅嘅酸甜味同微辣鹹鹹香香配薄餅一齊食一流薄餅我哋揀咗蒜蓉烤餅($28)新鮮熱辣辣烤到金黃色仲帶有少少空氣感食落鬆軟煙韌而且蒜蓉🧄味好香原條香烤䱽魚🐟($158)用咗鐵板上一嚟到已經勁香估唔到䱽魚都保持到咁嫩滑食落仲充滿油脂感由於用左香料醃製加上有大量洋蔥🧅配埋一齊食味道非常惹味又特別雞翼($78)賣相好似水牛城雞翼同樣係酸酸甜甜辣辣味道相當濃郁而且雞翼炸過所以雞皮仲有少少脆口至於飲品就試咗杯芒果🥭奶昔($38)口感細滑又夠濃稠芒果好香仲帶有少少乳酪酸味好清新好開胃
第一次去重慶大廈食印度菜🇮🇳

味道鹹香又帶點酸酸味味
食落脆卜卜係一道唔錯嘅開胃菜

黎到印度餐廳一定要試佢哋嘅咖喱
佢有勁多唔同嘅咖喱種類可以選擇
今次就揀咗鍋煮咖喱雞肉Kadhai Murgh($118)
食得出用咗好多材料香料去煮
味道濃郁而且好有口感
帶有少少蕃茄🍅嘅酸甜味同微辣
鹹鹹香香配薄餅一齊食一流

薄餅我哋揀咗蒜蓉烤餅($28)
新鮮熱辣辣烤到金黃色仲帶有少少空氣感
食落鬆軟煙韌
而且蒜蓉🧄味好香

原條香烤䱽魚🐟($158)
用咗鐵板上一嚟到已經勁香

同樣係酸酸甜甜辣辣
味道相當濃郁
而且雞翼炸過
所以雞皮仲有少少脆口

至於飲品就試咗杯芒果🥭奶昔($38)
口感細滑又夠濃稠
芒果好香仲帶有少少乳酪酸味
好清新好開胃

• 芒果奶昔
  • 香烤原條鯧魚
2022-11-16 49 浏览
重慶大廈以美食聞名,但又有點神秘,如果怕門口派傳單的人太熱情不知如何選擇,或者擔心迷路,珍珠皇宮會是一個好選擇。餐廳位於一樓盡頭,不等𨋢的話行一層樓梯好像更快(不是後樓梯,不用怕)。這裏裝修滿有印度風情,環境乾淨舒適,電視播著印度球賽,加上音樂,有feel!我們喜歡咖喱,這裏有很多選擇,Menu略有介紹,例如KORMA是腰果汁咖喱,多汁不辣,而VINDALOO則較辣,多汁等等。瑪莎拉咖喱雞Chicken MasalaMasala咖喱較濃稠,雞肉嫩滑入味,啖啖肉,唔乾身,份量多黃豆湯 Dal Soup(即磨)香氣濃郁,除豆泥外好像還有點印度米,感覺有營養,少少辣,我們還用Naan蘸著吃👍🏻牛油烤餅 Butter Naan 洋蔥薯仔餡餅 Masala Kulcha兩款烤餅都鬆軟煙韌,單吃或者蘸咖喱都唔錯,洋蔥薯仔比較香口Samosa咖喱角盛滿薯仔/豆蓉,香口而不膩玫瑰甜丸子Homemade Gulab Jamun每次吃印度菜都不會忘記點這個泡在一點糖水裡的甜點,這個球表皮口感扎實,咬下則軟綿濕潤,有點奶油味芒果奶昔Mango Lassi印度奶茶India Tea

牛油烤餅 Butter Naan
洋蔥薯仔餡餅 Masala Kulcha
兩款烤餅都鬆軟煙韌,單吃或者蘸咖喱都唔錯,洋蔥薯仔比較香口

Samosa
咖喱角盛滿薯仔/豆蓉,香口而不膩

玫瑰甜丸子Homemade Gulab Jamun

芒果奶昔Mango Lassi
印度奶茶India Tea

2022-11-14
2022-11-16 44 浏览
其實我每個月都會有一餐食印度餐,今次我就揀咗去重慶大廈裏面食正宗印度餐😋呢間我第一次幫襯,入到去就見到好多紅色佈置,一貫傳統嘅香港印度餐廳裝修,店員都好熱情招呼,坐低叫完食物,每枱都會送一碟胡椒餅,另外附上一碟細薄荷醬,個醬有少少辣少少酸酸,呢個醬係我嘅favourite 😁今次我食乜:混合肉燒烤拼盤 ($178)樣樣都想試,呢個就啱多心又有選擇困難症嘅人食啦😄有印度燒雞,有乳酪腰果醬香料雞2件,免治羊肉串同烤魚塊。呢個燒烤拼盤一嚟到,熱辣辣咋渣聲👍未食已經聞到好香嘅香料味,燒雞有好香檸檬草味,肉質juicy : 羊肉卷 做成香腸咁,食落唔似羊肉,似煮咗嘅 Salami 腸, 重香料味,唔錯🤣 烤魚塊重香料味,唔太辣,肉質結實,幾好味😝 乳酪腰果醬燒雞,個雞皮燒到脆卜卜,肉質鮮嫩,嗰個醬好味又唔辣,正。瑪莎拉咖喱烤雞 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕋𝕚𝕜𝕜𝕒 𝕄𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒$108呢個我揀最小辣,個雞肉好滑,雖然份量唔係好多,但係個咖喱醬配埋Naan食,就好足夠,個咖喱醬入邊好多料,我食到內有碎粒雜菜及薯仔,就算做咁點嚟食都已經好夠味。芒果奶昔食印度餐必點,呢間嘅Mango lassi, 應該係今年我

個醬有少少辣少少酸酸,呢個醬係我嘅favourite 😁

今次我食乜:

混合肉燒烤拼盤 ($178)

芒果奶昔
食印度餐必點,呢間嘅Mango lassi, 應該係今年我飲過最好飲嘅,因為我飲得出佢係用印度芒果,好香印度芒果味,唔會酸,又甜又滑真係超好飲😋
2022-11-14 79 浏览
上次吃過重慶大廈裏的印度素餐廳,這次就來嚐嚐有肉的印度餐廳菜式。來到重慶大廈的餐廳珍珠皇宮~餐廳門口放了有Error、喬寶寶在餐廳拍的相片,人氣看來不錯呢!坐位簡約舒適,我們入座後望望四周,除了南亞人外,都看到很多香港客人在進食。有些南亞的職員還用廣東話問我們覺得食物好不好吃呢~哈哈!😂感覺頗熱情!而餐牌的選擇很多啊!單單是咖哩和餅食已經分了好多種類,幸好餐牌有介紹辣度和味道👍,我們就可以更加容易,挑選到想吃的菜式了~♡孟買涼拌$58有豆餅粒、薯仔、鷹咀豆和多種醬汁在內,有薯仔和鷹咀豆,所以都有飽肚感,味道酸酸甜甜的,適合作開胃前菜。三角形的豆餅粒好吃,口感香脆,吸收了醬汁,更加好吃~♡混合肉燒烤拼盤$178有印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊和乳酪腰果汁燒雞各2件,熱烘烘噴煙上菜~顏色鮮豔吸引,除了印度燒雞是雞腿狀,其他食物肉眼看是看不出是什麼,要放進口才知道,感覺頗有驚喜呢~温馨提示💕紅色是羊肉,不吃羊的不要吃錯啊!另外附上由薄荷和蔬菜等製成的綠色醬汁,綠綠的相當特別。♡腰果杏仁雞$118 🥢必點🥢不辣,帶微微甜的咖哩,腰果杏仁已經弄碎成細小微粒,咖哩帶有果仁的香味,質感幼滑而雞件肉質嫩

上次吃過重慶大廈裏的印度素餐廳,
這次就來嚐嚐有肉的印度餐廳菜式。
來到重慶大廈的餐廳珍珠皇宮~
餐廳門口放了有Error、喬寶寶在餐廳拍的相片,
人氣看來不錯呢!
坐位簡約舒適,我們入座後望望四周,
除了南亞人外,都看到很多香港客人在進食。

有些南亞的職員還用廣東話問我們覺得食物好不好吃呢~
哈哈!😂感覺頗熱情!
而餐牌的選擇很多啊!
單單是咖哩和餅食已經分了好多種類,

幸好餐牌有介紹辣度和味道👍,
我們就可以更加容易,挑選到想吃的菜式了~

孟買涼拌

♡孟買涼拌$58
有豆餅粒、薯仔、鷹咀豆和多種醬汁在內,
有薯仔和鷹咀豆,所以都有飽肚感,
味道酸酸甜甜的,適合作開胃前菜。
三角形的豆餅粒好吃,口感香脆,
吸收了醬汁,更加好吃~

♡混合肉燒烤拼盤$178
有印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊和乳酪腰果汁燒雞各2件,
熱烘烘噴煙上菜~顏色鮮豔吸引,
除了印度燒雞是雞腿狀,
其他食物肉眼看是看不出是什麼,
要放進口才知道,感覺頗有驚喜呢~
温馨提示💕紅色是羊肉,不吃羊的不要吃錯啊!
另外附上由薄荷和蔬菜等製成的綠色醬汁,
綠綠的相當特別。

♡腰果杏仁雞$118 🥢必點🥢
不辣,帶微微甜的咖哩,
腰果杏仁已經弄碎成細小微粒,
咖哩帶有果仁的香味,質感幼滑
而雞件肉質嫩滑,
咖哩用來配餅食也是一流的呢!

♡蒜蓉烤餅$28 🥢必點🥢
金黃色的烤餅,香軟非常,
這次嚐嚐蒜蓉加上香葱的烤餅,
再沾咖哩吃,三重味道,絕不會單調啊!

左起:
♡印度奶茶$25
外表和平常喝的奶茶一樣,
但喝下去就多了一點印度風味。

♡玫瑰奶昔$38
漸變色美美的,
帶有玫瑰🌹的香味,
酸酸甜甜,口感幼滑,
奶昔配印度菜很相襯啊

孟買涼拌
  • 腰果杏仁雞
2022-11-12 119 浏览
在香港要吃印度菜當然要去 #重慶大廈門外已感覺國外氣氛。。揀左有 #Error 加持的珍珠皇宮💕氣味好獨特尤如置身印度中🥰服務員親切細心叫一份share自動自覺給碗,給餐具座位舒適,有空間感柔和燈光加印度純音樂 氣氛不俗✅#羊肉湯($58)味道好鮮明 有洋蔥 香草一啖暖胃又暖身✅印度黃飯($42)口感似炸米粉, 但係碎碎的,長長窄身, 更容易滿滿沾上咖哩汁 🤤正呀✅杏仁咖哩雞($118)超級推薦,好香,唔辣,雞件好滑好多汁。✅蒜蓉烤餅($28)餅邊金黃脆口中間帶點鬆軟。雙重口感✅瑪莎拉羊肉($118)揀左少辣, 唔羶, 份量足, 橙紅色咖哩醬惹味 ,味道鮮明。甜品揀左✅#印度番紅花杏仁雪糕($55)好香,好軟滑, 帶點薄荷味清涼提醒仲有好多款菜式想試, 乳酪球下次會再嚟✌️
在香港要吃印度菜
當然要去 #重慶大廈
門外已感覺國外氣氛。。
揀左有 #Error 加持的珍珠皇宮💕

氣味好獨特
尤如置身印度中🥰
服務員親切細心

叫一份share
自動自覺給碗,給餐具
座位舒適,有空間感
柔和燈光加印度純音樂
氣氛不俗

✅#羊肉湯($58)
味道好鮮明
有洋蔥 香草
一啖暖胃又暖身

✅印度黃飯($42)

✅杏仁咖哩雞($118)
超級推薦,好香,唔辣,雞件好滑好多汁。

✅蒜蓉烤餅($28)
餅邊金黃脆口
中間帶點鬆軟。
雙重口感

✅瑪莎拉羊肉($118)

甜品揀左
✅#印度番紅花杏仁雪糕($55)
好香,好軟滑, 帶點薄荷味
清涼提醒

仲有好多款菜式想試, 乳酪球
下次會再嚟✌️
  • 瑪莎拉咖喱烤雞
  • Garlic Naan
  • 印度番紅花杏仁雪糕
  • 蒜蓉烤餅
朋友先嗰排食過呢間珍珠皇宮印度餐廳,覺得好食就介紹畀我。今日去完M+就過去試下。入去環境唔錯,座位好舒適,最緊要啲waiter識聽廣東話,重有Bollywood音樂,啲印度風味🥻出曬嚟。我哋叫咗牛油雞、咖哩蝦同埋海鮮炒飯。牛油雞少少酸少少甜加香辣,個咖哩汁好惹味😋。咖哩蝦係我哋平時食開嗰隻黃咖哩,蝦球分量都好多,有十幾個。海鮮炒飯配料好豐富,有蝦有魚,印度米飯粒粒分明,炒得好乾身惹味,下次過嚟一定要再叫,真係要推薦一下👍🏻。叫咗兩個飲品,mango lassi同埋strawberry lassi,酸酸甜甜好開胃,又可以解辣,正!🍽 餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳🏠 地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong

我哋叫咗牛油雞、咖哩蝦同埋海鮮炒飯。

牛油雞少少酸少少甜加香辣,個咖哩汁好惹味😋。

咖哩蝦係我哋平時食開嗰隻黃咖哩,蝦球分量都好多,有十幾個。

🍽 餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳

• 牛油烤雞
2022-11-10 36 浏览
第一次入重慶大廈食正宗印度菜🥰如果唔係朋友推介,真係唔係好敢入,不過見到餐廳就安心晒,因為好大好乾淨,仲有error都嚟過,唔洗擔心啦🤣羊肉湯呢個真係未必啱香港人,不過朋友食開穆斯林菜,佢就話好香好好飲,見佢邊食邊飲,好滋味咁。餐廳好似咖喱攞獎,嚟到梗係要點兩款唔同嘅咖喱嚟試吓啦。其中一樣一定係--牛油烤雞,係我食印度菜嘅必點菜式🥰食開嘅人應該都知佢嘅味道,微微偏甜,辣度就較輕,汁比較多,唔會太重味,所以一般香港人都好鍾意❤️而另一款就要咗比較重味嘅--瑪沙拉咖喱羊,呢款就相對比較濃,汁少啲,杰啲,辣度都唔會太辣,配羊肉就啱晒啦☺️兩款都好啱配naan食。我哋叫嘅兩款naan都好好食,一款係蒜蓉烤餅,一款係芝士烤餅,點咖喱食一流,香味十足,一定要食呀🤩至於嘢飲方面,叫咗芒果奶昔同埋雜果奶昔,兩杯都好好飲好Fresh,唔會太甜,好啱食完咖喱之後飲。

羊肉湯

餐廳好似咖喱攞獎,嚟到梗係要點兩款唔同嘅咖喱嚟試吓啦。

📍珍珠皇宮印度餐廳 𝗠𝗼𝘁𝗶 𝗣𝗮𝗹𝗮𝗰𝗲 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 (尖沙咀) 上次去完重慶大廈之後感覺唔錯,所以今次又再嚟食正宗地道嘅印度菜🇮🇳。今次去嘅呢間人氣好高,即使係平日晚上都唔少人嚟食,佢仲拎過由OCC頒發嘅年度咖喱獎項🏆,而且連ERROR都嚟食過!餐廳嘅座位唔算少,環境好闊落乾淨,裝修以紅色為主調,充滿異國風情!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️混合肉燒烤拼盤 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧𝙞 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧 ($178) 印度嘅燒雞一向都好出名,今次呢個拼盤除咗有燒雞之外,仲有免治羊肉卷、烤魚塊、乳酪腰果汁燒雞,每款各有兩件。🍗燒雞嘅香料味好重,但同時有好清新嘅檸檬味,食落好香好開胃;🐏免治羊肉卷嘅羊味好突出,有少少羊羶味;🐟烤魚塊啖啖肉,燒得好嫩身;乳酪腰果汁燒雞嘅燒烤味特別重,雞肉好嫩好juicy!! ▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($108) 係每次嚟食印度菜都一定會點嘅牛油烤雞!! 😍佢係用咗忌廉牛油、蕃茄同印度香料而製,質地口感夠晒順滑,入口唔算辣,仲充滿奶油香味。入面嘅雞件份量都幾多,仲好入味好嫩滑!▪️芝士烤餅 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙉𝙖𝙖𝙣 ($40) 食咖哩

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($108)
Butter  Chicken

▪️芝士烤餅 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙉𝙖𝙖𝙣 ($40)
食咖哩係一定要配烤餅的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!烤餅嘅口感好鬆軟煙韌🤤,有著充滿鹹香嘅芝士味,熱辣辣咁超香口,點埋牛油烤雞嘅咖喱汁令我忍唔住一塊又一塊咁食~
Cheese  Naan

▪️芒果奶昔 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 ($38)
𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞嘅質感好細滑,🥭芒果味好香濃,味精酸甜開胃,係食印度菜必點嘅飲品!

▪士多啤梨奶昔 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 ($38)
🍓𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞嘅口感同樣咁濃稠,相比芒果味會酸少少,但係都接受到,飲落好開胃香甜!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖
Shop 96-97, 1/F, Chungking Mansions, 36-44 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
Butter  Chicken
Cheese  Naan
2022-11-07 117 浏览
🚩 珍珠皇宮印度餐廳之前未正式做Foodie嘅時候都有嚟過依間餐廳食飯,今日舊地重遊我都已經算係半個foodie🥹重慶大廈入面黎講依間餐廳算係十分之乾淨企理,如果朋友想來重慶大廈食飯但又驚驚地,建議大家帶佢過嚟依間餐廳先‼️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈芝士薯仔餡煎餅 $88類似我哋平時食開嘅薯餅,不過佢仲有一個薄餅包住,滿滿都是薯蓉同埋洋蔥蓉特別推薦橙色嗰款醬汁,雖然唔係咖喱,但絕對非常之惹味🌈印度脆米球 $68呢款菜式已經係老朋友了,每次食親印度菜都一定會叫!綠色嘅醬汁其實一啲都唔臭,有少少似綠色Tabasco嗰隻味,酸酸辣辣🌈雞翼 $78第一次食充滿印度風味嘅雞翼!上枱已經聞到超香嘅牛油味,即叫即整,熱到我牙齒敏感😆雞翼應該有輕輕炸過,再用醬汁炒一炒~唔好睇佢好似咁紅,只有微微辣,我諗紅色都係來自茄膏同埋少少辣椒粉🌈牛油烤雞 $108食印度餐梗係要叫款咖喱點下啲烤餅,呢款牛油烤雞冇mesala,所以香料味唔會話好重~反而我覺得牛油同忌廉味會重少少,雞肉份量亦都好多,冇骨,夠嫩🌈蒜蓉烤餅 $28一粒粒嘅蒜蓉鋪滿烤餅,口感鬆軟,好易撕開🌈牛油鬆餅 $30類似千層餅,不過依款俾我之前食
🚩 珍珠皇宮印度餐廳
🌈芝士薯仔餡煎餅 $88
特別推薦橙色嗰款醬汁,雖然唔係咖喱,但絕對非常之惹味

🌈印度脆米球 $68

🌈雞翼 $78

🌈牛油烤雞 $108

🌈蒜蓉烤餅 $28
一粒粒嘅蒜蓉鋪滿烤餅,口感鬆軟,好易撕開

🌈牛油鬆餅 $30
類似千層餅,不過依款俾我之前食嘅少咗浸奶香味,純粹好似一塊無味嘅蔥油餅

🌈芒果奶昔 $38
味道更似芒果乳酪,酸酸甜甜,口感都幾濃稠,飲一杯都飽飽豬
2022-11-05
2022-11-06 45 浏览
放得張Error張相證明主要客路都係香港人,星期日中午去連埋我得3枱香港人,一個南亞裔嘅客都冇,我心諗真係唔知點解。喺重慶大廈一樓好多舖頭都人去樓空,得返幾間印度餐廳,裝修就少少舊,算有少少印度特色,似去咗賓館食飯嘅感覺,不過地方都算乾淨。叫咗一個鐵板羊肉卷($118)同埋羊肉炒印度飯($118)。鍾意佢啱啱炒出夠熱,味道一般,性價比就唔高。最得意嘅就係訂位八五折,淨係嘢食,個杯印度奶昔($34)就唔包。
鐵板羊肉卷/羊肉炒印度飯
🎈 珍珠皇宮印度餐廳 🔍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖-----放假突然想食咖喱,就黎一直都未踏足過嘅重慶大廈體驗一下,一行到樓下就有一大堆人爭住比宣傳單張,混亂之下接咗張,就跟住👳🏽‍♂️大佬行咗入黎。🍴Tandoori Pomfret香烤原條鯧魚 $158表皮偏少少硬身,內裡嘅魚肉濕潤鮮美,帶少許辣香,唔多細骨,令人食得爽快,加上少許🍋檸檬汁就更顯開胃。🐟Goan Fish Curry椰汁咖喱魚 $118帶有微微辣香同椰子香甜🥥嘅椰汁咖喱,一向都係我去到每一間印度餐廳必點嘅,呢度嘅椰汁咖喱調味偏酸,配搭微炸過嘅嫩口魚肉,唔會好膩。🐥Chicken Korma腰果杏仁雞 $118第一次食腰果汁咖喱,感覺好特別,出面食唔到嘅味道,唔辣帶少少甜,係大人小朋友都會中意嘅口味,咖喱汁濃稠順滑,加埋大量Big size雞件,好食又飽肚。🫓佢哋Naan/kulcha種類好多,例如有好特別嘅免治🐏羊肉烤餅、乾果果仁蓉烤餅、印度芝士餡餅等等,仲有出面唔多地方見到嘅烤麥餅(Roti)、馬來鬆餅(Roti Chennai)、薄荷鬆餅(Pudina Paratha)同炸餅(Poori)等
🎈 珍珠皇宮印度餐廳

🐟Goan Fish Curry
椰汁咖喱魚 $118

🐥Chicken Korma
腰果杏仁雞 $118

🫓佢哋Naan/kulcha種類好多,例如有好特別嘅免治🐏羊肉烤餅、乾果果仁蓉烤餅、印度芝士餡餅等等,仲有出面唔多地方見到嘅烤麥餅(Roti)、馬來鬆餅(Roti Chennai)、薄荷鬆餅(Pudina Paratha)同炸餅(Poori)等等,澱粉狂絕對係一見即興奮😍。第一次黎就食咗比較穩陣嘅口味,🧈牛油烤餅($28)同埋蒜蓉烤餅($28),由於係新鮮即叫即製,上枱嘅時候非常熱辣辣,外層帶有少許酥脆,內層則綿密綿密的,兩種口味都非常不錯,值得一戰。
  • 香烤原條鯧魚
2022-11-04 28 浏览
牛油烤雞 ➰ $108一上枱見到紅色嘅汁,以為會好辣,其實係微辣,可能迎合返香港人口味。好多咖喱汁,雞肉都有7、8件。雞肉好嫩滑。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️芝士烤餅 ➰ $40烤餅嘅餡係水牛芝士,味道淡淡嘅芝士同埋餅香點落去牛油烤雞嘅咖喱汁係絕配。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️蒜蓉蝦 ➰ $138呢道菜好有印度特色,係未試過嘅味道。個汁醬有蒜蓉粒、黑椒粒、忌廉。奶油味重,蝦身夠彈牙,蝦夠大隻。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️雞翼拼魷魚圈 ➰ $108炸雞翼再用一啲甜辣嘅汁包裹住,味道濃郁香口。味道偏甜。魷魚圈的炸粉很薄,魷魚彈牙爽口,估唔到印度菜都咁美式。但係香料味重,係印度特色。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️原味烤餅 ➰ $25綠色嘅汁酸味味,原味烤餅薄薄脆脆的,有香料味,味道偏淡。用黎點啲咖喱汁一流。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️聽朋友講話重慶大廈有好多正宗嘅印度菜,所以就同屋企人去食,第一次去重慶大廈食飯。未入到大廈門口已經有服務員帶上去,非常熱情,好客。餐廳嘅環境都幾靚,洗手間都幾乾淨。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
牛油烤雞 ➰ $108

好多咖喱汁,雞肉都有7、8件。雞肉好嫩滑。

芝士烤餅 ➰ $40

蒜蓉蝦 ➰ $138

呢道菜好有印度特色,係未試過嘅味道。
個汁醬有蒜蓉粒、黑椒粒、忌廉。
奶油味重,蝦身夠彈牙,蝦夠大隻。

雞翼拼魷魚圈 ➰ $108

炸雞翼再用一啲甜辣嘅汁包裹住,味道濃郁香口。味道偏甜。

原味烤餅 ➰ $25

綠色嘅汁酸味味,原味烤餅薄薄脆脆的,
有香料味,味道偏淡。用黎點啲咖喱汁一流。

未入到大廈門口已經有服務員帶上去,非常熱情,好客。
餐廳嘅環境都幾靚,洗手間都幾乾淨。

• 牛油烤雞
2022-11-04 51 浏览
珍珠皇宮印度餐廳地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖作為香港正宗印度菜🇮🇳識去一定會去重慶大廈。今日要同大家介紹間人氣隱世印度小店,唔單出品過得獎咖哩🏅,而且連Error都嚟食過😍。混合肉燒烤拼盤🍢$178有選擇困難症嘅我一定會叫拼盤,因為一次過試完8件烤肉,包括印度燒雞🐔; 免治羊肉卷🐑; 烤魚塊🐟和乳酪腰果汁燒雞🐔。其實件件烤肉都好啖啖肉,而且又燒得好嫩唔乾身又唔會散開,再加上少少檸檬汁都幾開胃🤣。個人尤其欣賞印度燒雞,輕微燒烤雞味加上香料味🥳,超有印度特色,好特別呀。Lamb Masala🐑$108 + 雜錦薄餅🫓$65勁多粒粒羊肉仲要煮得好腍; 重羊肉味; 無膻味🤩,再配上大大份超厚身雜錦薄餅,薄餅入口煙韌鬆軟,唔單止充滿蒜味😚,如果再點埋唔辣嘅印度咖哩,實係超Match🤪,值得推介。乳酪脆米球🧆$75又薄又脆身嘅米餅,包住超多乳酪; 薯仔🥔和鷹嘴豆泥,唔單止味道酸酸甜甜好有層次感😍,再加上面頭粒粒石榴和脆米作點綴😚實係好開胃,絕對係乳酪控必叫😌。玫瑰奶昔🍹$38奶昔唔會好甜,奶滑質地濃稠😜,而且味道夠濃夠惹味,加上淡淡玫瑰味,都幾清新香醇幾解渴😋。熱印度
珍珠皇宮印度餐廳
地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖

混合肉燒烤拼盤🍢$178

乳酪脆米球🧆$75

玫瑰奶昔🍹$38

熱印度奶茶☕️$25
呢個奶茶好有驚喜,奶茶入口香滑😙,茶重奶香,而且仲有少少薑味😍,越飲越開胃,正。

#nicefoodie尖沙咀

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡  #尖沙咀 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處  #印度菜 #印度 #咖哩
2022-11-02 88 浏览
燈燈燈凳💡係Error 辣王傳都去過嘅一間印度餐廳🤩食飯時間 喺重慶大廈門口就會有人帶你上去餐廳餐廳座位闊落 可以舒舒服服同朋友/屋企人食返餐一坐低店員會送一碟胡椒餅加薄荷醬薄荷醬有少少辣又酸酸地 幾開胃㗎👍🏻🦐蒜蓉蝦 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟有8隻🦐 幾爽口同平時食嘅蝦唔同特製嘅汁幾特別 又有香濃蒜味帶出蝦嘅鮮甜味😋🐔瑪莎拉咖喱烤雞 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕋𝕚𝕜𝕜𝕒 𝕄𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒呢度嘅咖喱有得選擇辣度我本人就唔係好食得辣 #三哥食清湯🥹所以梗係揀最少嘅辣啦😂 #我很弱呢款瑪莎拉比一般咖喱更加香濃亦都較稠身用嚟點Naan食超正不過即使係最少嘅辣 啲烤雞都係勁辣 我就唔係好食到🐏咖喱羊 𝕃𝕒𝕞𝕓 𝕔𝕦𝕣𝕣𝕪呢個我都係揀最少嘅辣 明顯比瑪莎拉咖喱辣度更加少甜味多少少 不過就無咁稠 點起Naan上嚟有啲"呢Hea"🧄蒜蓉烤餅 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 ℕ𝕒𝕒𝕟 / 🧀芝士烤餅 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 ℕ𝕒𝕒𝕟嚟到食咖喱 一定唔少得印度烤餅口感較煙靭 個人鍾意蒜蓉味多啲🍹芒果奶昔 𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 𝕃𝕒𝕤𝕤𝕚奶昔又係印度餐廳必點嘅嘢嚟芒果味同奶味平衡到除咗幾開胃之外 仲可以幫手解辣🤣🥤青檸梳打就正常發揮 有足夠青檸味我覺得如果

燈燈燈凳💡係Error 辣王傳都去過嘅一間印度餐廳🤩

不過即使係最少嘅辣 啲烤雞都係勁辣 我就唔係好食到

咖喱羊
🐏咖喱羊 𝕃𝕒𝕞𝕓 𝕔𝕦𝕣𝕣𝕪
呢個我都係揀最少嘅辣 明顯比瑪莎拉咖喱辣度更加少
甜味多少少 不過就無咁稠 點起Naan上嚟有啲"呢Hea"

蒜蓉烤餅,芝士烤餅

咖喱羊
蒜蓉烤餅,芝士烤餅
青檸梳打
2022-10-30 23 浏览
今日同男朋友去尖沙嘴,上openrice睇下食咩好,之後見到呢間就book左位先。當差唔多13:00時行到重慶大廈勁多人比傳單/餐廳卡片比我地,其中一個派卡片係寫住呢間店名,我就話:呀!我地book左呢間。跟住個人就帶我地入去入到去餐廳環境ok,我覺得乾淨,都有唔少客人職員態度好好,好有禮貌我地叫左乳酪脆米球,入面有咖哩薯仔,面層有乳酪,脆米球好脆,未食之前覺得好特別,唔知伏唔伏,想試下,點知食完發覺好特別好好食,有印度風味另外叫左咖哩角,好大嚿,好好食,但好易飽仲有叫左Chicken Tikka Masala,我落單時冇選擇辣度,咖哩黎到之後,職員比左兩杯水比我地,我地心諗:服務態度咁好嘅,冇叫都比水我地,點知原來個咖哩有d辣要邊食邊飲水..哈哈,不過好好食,只係我同男朋友食唔到辣野食咖哩一定要加埋印度薄餅,呢個就冇乜特別,正正常常。最後叫埋兩杯飲品,一杯芒果奶昔,一杯玫瑰奶昔,兩杯都好好飲芒果就正常芒果味加乳酪咁,玫瑰有花味,正!埋單嘅時候,職員主動問我地係唔係有booking,我話係openrice book左位,佢做番個8折比我,因為openrice book位叫正價食物有8折
入到去餐廳環境ok,我覺得乾淨,都有唔少客人
職員態度好好,好有禮貌

另外叫左咖哩角,好大嚿,好好食,但好易飽
要邊食邊飲水..哈哈,不過好好食,只係我同男朋友食唔到辣野
食咖哩一定要加埋印度薄餅,呢個就冇乜特別,正正常常。
最後叫埋兩杯飲品,一杯芒果奶昔,一杯玫瑰奶昔,兩杯都好好飲
芒果就正常芒果味加乳酪咁,玫瑰有花味,正!

埋單嘅時候,職員主動問我地係唔係有booking,我話係openrice book左位,佢做番個8折比我,因為openrice book位叫正價食物有8折優惠
我本來都諗住有冇8折冇所謂,埋單果陣我都冇專登提我book左位,但佢主動問我,我覺得佢地服務態度真係好好,值得一讚