餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

2023-03-02 269 浏览
去到重慶大廈門口老細強烈建議我哋試,仲話error都有拍過節目😍連AL都成日去。蒜蓉蝦 老細Jacky強烈建議我哋試,蝦肉好彈牙,個汁好濃蒜蓉同黃芥辣味,好夾😋印度脆米球 依個都係老細推薦話好多人食,外層係用米餅整,入面有啲薯蓉之類嘅嘢,中間用多種香料打成嘅綠色汁,酸酸地辣辣地🌶南印度卷餅 有薯仔蓉喺入面好飽肚,有三款醬汁點,比較特別嘅係中間嗰款乳酪醬,酸酸甜甜。🐟黃椒粉烤魚塊 香濃嘅香料味,鐵板上但唔鞋,好滑好好食鍋煮咖喱雞肉 朋友話好辣,但係佢唔係平時辣椒嗰隻啦,我估佢係有薑,㷫烚烚個隻辣,食咖喱一定要點薄餅,今次嗌咗麥餅炒雜菜印度嘢應該全部都是酸,所以呢個炒雜菜都是酸酸地,不過味道係夾,但貴左dd

蒜蓉蝦

南印度卷餅

🐟黃椒粉烤魚塊
香濃嘅香料味,鐵板上但唔鞋,好滑好好食

鍋煮咖喱雞肉

炒雜菜

鍋煮咖哩雞
蒜蓉蝦
黃椒粉烤魚塊
炒雜菜
2023-03-01 262 浏览
🍴butter naan 28 蚊🍞牛油味香 咬落啖啖牛油香 仲有 d炭燒香 naan口感彈牙 熱辣辣 正🍴免治羊肉烤餅 40 蚊🐑薄餅出面層皮好夠薄 帶 d淋身 入面既羊肉夠香咸切成碎 同薄餅融入埋一齊 就甘食或配咖哩都好食 🍴paani poori 68 蚊 印度脆米球 呢個印度小食好正 首先外表好靚 出面個脆脆係勁脆。入面帶 d扁豆 辣得黎好軟熟 同脆脆好夾 倒 d帶 d 米粒既醬汁入去 好正 因為醬汁清辣 帶 d醉 配埋辣扁豆 好 fresh 🍴fish masala 118 蚊🐟Fish似係龍脷柳 好夠軟熟 帶 d香草 咖哩味唔辣 帶 d甜香 仲有咬到有 d切碎既洋葱 爽口既洋葱同軟熟既魚肉合埋一齊食 好味 🍴芝士菠菜🧀 88 蚊芝士菠菜個菠菜好足料 而且菜味好香濃 佢既濃度適中 密度適中 芝士好香 帶少少咸香 同芝士既菜味溶埋一齊 最啱襯薄餅 🍴mango lassi 38蚊🥭🍴rose lassi 38 蚊🌹兩杯外表好靚既 lassi rose嗰隻帶 d奶油香同 rose既香味 . 而 mango酸甜開胃 最啱襯 curry 🍴Saffron pullao 印度黃飯

🍴butter naan 28 蚊🍞
🍴免治羊肉烤餅 40 蚊🐑
🍴fish masala 118 蚊🐟
🍴芝士菠菜🧀 88 蚊
🍴mango lassi 38蚊🥭
🍴rose lassi 38 蚊🌹
🍴Saffron pullao 印度黃飯 42 蚊
黃飯好大碟 42 蚊好抵 飯粒乾身分明 好夠飯香 配埋咖喱好食
#印度菜 #印度薄餅 #咖喱 #菠菜芝士 #魚柳
Score 平均分< 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#珍珠皇宮印度餐廳
尖沙咀彌敦道36 號重慶大廈1 樓96 鋪
~~~~~~~~~~~~
2023-02-21
第一次去重慶大廈唔知食咩好,門口有幾位印度哥哥拉客🤣,求其跟左一個上去1樓角落既珍珠皇宮印度餐廳🇮🇳。餐廳座位唔算多,會播電視會播印度節目同歌曲,有濃厚印度風情💮。Menu有中英文對照,仲附埋圖片🖼好細心!基本印度菜都有齊,另有素菜、小食、甜品、酒精🍺/無酒精飲品🧃,適合同朋友聚會👍🏻。🔅瑪莎拉咖哩烤雞 ($118)Masala好香濃好惹味,唔算好辣,入面雞件都入晒味好滑🤤。用黎配naan同酥餅又得,就咁食都得😎。🔅混合肉燒烤拼盤 ($178)拼盤超抵食!有印度燒雞、乳酪腰果汁燒雞、烤魚塊同免治羊肉卷各2件,平時食4件燒雞已經要百幾蚊🥺,依家雞羊魚都有齊晒,勁豐富👍🏻。腰果汁燒雞就濃味啲,印度燒雞偏乾身少少。魚都幾嫩滑,羊肉卷以為乾爭爭,但食落又唔錯😍。🔅蒜蓉烤餅 ($28)呢款garlic naan唔會好韌,蒜蓉再加多啲就好啦🤤。🔅馬來鬆餅 ($35)平時鐘意油酥餅,不過太邪惡😂。呢款就唔伯好油,又酥又煙韌🥺,配masala一流!🔅南印度捲餅 ($75)之前試anjappar覺得幾特別,所以呢次試下會唔會有咩唔同😋。呢個餅無咁crispy,中間有薯仔、洋蔥等餡料,食落口感更豐富👍🏻。

餐前小食

瑪莎拉咖哩烤雞
🔅瑪莎拉咖哩烤雞 ($118)

混合肉燒烤拼盤
🔅混合肉燒烤拼盤 ($178)

蒜蓉烤餅
🔅蒜蓉烤餅 ($28)
呢款garlic naan唔會好韌,蒜蓉再加多啲就好啦🤤。

馬來鬆餅
🔅馬來鬆餅 ($35)

南印度捲餅
🔅南印度捲餅 ($75)

芒果奶昔
🔅芒果奶昔 ($38)
朋友怕印度野辣所以叫左杯mango lassi俾佢,酸酸甜甜解下辣啱晒😝。

💬整體環境都ok,食物價錢頗抵食👍🏻,推薦masala 🤤。

瑪莎拉咖哩烤雞
2023-02-23 216 浏览
到左生日月,食不停😋 多謝各位朋友厚愛🫶🏻 今次朋友邀請我去食印度咖哩,仲要係良心店的😍.位於重慶大廈內最角落的位置,不好找,但好彩在門口時啲「朋友」問中左係咪食珍珠皇宮,佢就帶我地路。 餐廳環好紅lolll,literally 色tone好紅,客人都比想像中還要少。入到餐廳基本上是隨便揀位,氣氛casual 到有啲似去左food court。不過,唔緊要,最緊要野好食!.呢到最多人推介的兩款菜式都係重奶的,所以乳糖不耐症患者我都一早食定藥黎。.✤ 乳酪脆米球 Dahi Poori 💲75推介之一,薄薄的’poori‘十分脆,包著滿滿的’Dahi‘即乳酪,內有薯仔、鷹嘴豆、洋蔥、石榴籽,味道豐富酸酸地,十分開胃。✤ 牛油烤雞 Butter Chicken 💲108推介之二,好creamy 的咖喱,味道很不錯,炸雞都好嫩滑。點naan 食一流,最後都差不多食晒啲咖喱。✤ 瑪莎拉咖喱羊 Lamb Masala 💲108羊肉不太羶,咖哩偏深紅色,味道較濃,但個人感不太配合羊。整體感覺對比牛油烤雞之下較為普通,羊肉控表示少失望。✤ 蒜蓉烤餅 Garlic Naan 💲28好乾身好香蒜味的烤
✤ 乳酪脆米球 Dahi Poori 💲75
乳酪脆米球

✤ 牛油烤雞 Butter Chicken 💲108

✤ 瑪莎拉咖喱羊 Lamb Masala 💲108
瑪莎拉咖喱羊

✤ 蒜蓉烤餅 Garlic Naan 💲28
好乾身好香蒜味的烤餅,好軟熟,熱辣辣超好味
蒜蓉烤餅

意猶未盡地再追加了食物,結果唔覺意就太飽了🙈
✤ 香辣蝦球 Chilli Prawns 💲138
上枱一刻,我和朋友都覺好似咕嚕肉,橙橙地色係有少少似的,不過味道上這個香辣蝦球都幾辣,蝦都算爽,但炸粉有少少厚。
香辣蝦球

✤ 芝士烤餅 Cheese Naan💲40
朋友本來就想多試一款naan bread,芝士naan bread同樣地熱辣辣的,仲可以拉到絲添,做得很不錯!
芝士烤餅

整體觀感不錯,每樣食物份量不算太大,可以多點幾款試試,性價比都好高。餐廳環境雖不算很美,但算坐得舒服,可以好好同朋友暢談的地方。

乳酪脆米球
芝士烤餅
2023-02-19 51 浏览
餐廳:珍珠皇宮印度餐廳地址:尖沙咀重慶大廈一樓96-97號舖朋友仔好鍾意發掘香港餐廳,今次我地去咗「珍珠皇宮印度餐廳」❤️咁大個第一次踏入神秘地帶——-重慶大廈,亦都係第一次嘗試印度菜。蒜蓉蝦 $138點菜嘅時候一直猶豫究竟要唔要蒜蓉蝦,好彩最後有嗌!估唔到有驚喜喎!大家一致推薦為必點之選!南印度捲餅 $75米漿加豆蓉製成脆卷餅~內有薯仔,洋蔥等餡料~朋友們都讚不絕口!脆卜卜,再加埋醬汁一流,推薦!免治羊肉卷 $118第一次食羊肉,肉質軟嫩。如果係羊肉愛好者可試 咖喱雞 $98嗌咗個唔辣嘅咖喱雞,個醬汁用嚟點薄餅食。❤️❤️❤️❤️❤️溫馨提示:openrice訂座,有9折優惠。❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:珍珠皇宮印度餐廳
地址:尖沙咀重慶大廈一樓96-97號舖

朋友仔好鍾意發掘香港餐廳,
今次我地去咗「珍珠皇宮印度餐廳」❤️
咁大個第一次踏入神秘地帶——-重慶大廈,
亦都係第一次嘗試印度菜。

蒜蓉蝦 $138

點菜嘅時候一直猶豫究竟要唔要蒜蓉蝦,
好彩最後有嗌!估唔到有驚喜喎!
大家一致推薦為必點之選!

南印度捲餅 $75

米漿加豆蓉製成脆卷餅~
內有薯仔,洋蔥等餡料~
朋友們都讚不絕口!
脆卜卜,再加埋醬汁一流,推薦!

免治羊肉卷 $118

第一次食羊肉,肉質軟嫩。
如果係羊肉愛好者可試

咖喱雞 $98
嗌咗個唔辣嘅咖喱雞,個醬汁用嚟點薄餅食。

❤️❤️❤️❤️❤️
溫馨提示:
openrice訂座,有9折優惠。
❤️❤️❤️❤️❤️
2023-02-18 61 浏览
第一次去重慶大廈食咖喱!一直都聽朋友講話唔錯😋Plain Naan🌟🌟🌟🌟原味烤餅正宗😋Cheese Naan🧀🌟🌟🌟🌟🌟芝士烤餅,芝士味勁濃郁,我鍾意芝士款多啲😆Tandoori Platter🌟🌟🌟🌟🌟混合肉燒烤拼盤,印度烤雞好惹味😋、免治羊肉卷🫔味比較濃、烤魚塊、乳酪腰果汁燒雞✅整體都唔錯,每款有兩件✅Malai Jheenga curry🌟🌟🌟🌟🌟椰汁忌廉煮蝦🍛🍤我幾鍾意呢個😆唔係好辣,少少甜,都幾多隻蝦🍤✅Lamb Rogan Josh🌟🌟🌟🌟印色燴羊肉🐑,羊肉幾大舊,都幾辣🥵
第一次去重慶大廈食咖喱!一直都聽朋友講話唔錯😋
Plain Naan🌟🌟🌟🌟原味烤餅正宗😋
Cheese  naan
Cheese  naan
  • 混合肉燒烤拼盤
2023-02-18 273 浏览
突然之間今日好想食印度咖喱 上咗最正宗嘅重慶大廈一樓度行下 點知見到呢間都幾大間 而且最近ERROR都有打過卡添❣️𝒫𝒜𝐿𝒜𝒦 𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 芝士菠菜 $88將菠菜打成蓉 仲混雜左啲洋蔥🧅粒 芝士粒 菠菜蓉食落好Creamy 略帶鮮奶香味 一粒粒嘅芝士粒十分香濃 係濃縮左嘅芝士味道❣️𝐿𝒜𝑀𝐵 𝑅𝒪𝒢𝒜𝒩 𝒥𝒪𝒮𝐻 印式燴羊肉(多汁,小辣) $118平時食呢啲都係一大兜汁得多少少肉 估唔到呢一間咁足料 每匙羹不起都有🐏肉 舊舊都勁入味 薑絲令羊肉騷味走曬 微辣口感更加突顯肉香 ❣️𝒢𝒜𝑅𝐿𝐼𝒞 𝒩𝒜𝒜𝒩 蒜蓉烤餅 $28蒜粒除咗夾雜喺烤餅入邊 連面頭都舖滿曬 咬落略帶微微蒜香🧄 好啱香港人口味 我哋拎咗嚟沾羊肉咖喱食 蒜香加上羊肉香 帶少少微辣 好match ❣️𝑀𝒜𝒮𝒜𝐿𝒜 𝒫𝒜𝒫𝒜𝒟 瑪莎拉薄脆 $18餅上面放滿青椒🫑洋蔥🧅蕃茄🍅粒 仲灑咗啲辣粉 賣相相當吸引 七彩繽紛嘅餅食落好多層次 蕃茄嘅清甜再加上青椒同洋蔥嘅刺激 最後仲有辣粉嘅辛辣 呢個小食真係值得推薦🫶🏻❣️𝒯𝒜𝒩𝒟𝒪𝒪𝑅𝐼 𝒫𝐿𝒜𝒯𝒯𝐸𝑅 混合肉燒烤拼盤 $178用鐵板上嘅燒燒拼

❣️𝒫𝒜𝐿𝒜𝒦 𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 芝士菠菜 $88

印式燴羊肉(多汁,小辣)

❣️𝒢𝒜𝑅𝐿𝐼𝒞 𝒩𝒜𝒜𝒩 蒜蓉烤餅 $28

❣️𝑀𝒜𝒮𝒜𝐿𝒜 𝒫𝒜𝒫𝒜𝒟 瑪莎拉薄脆 $18

用鐵板上嘅燒燒拼盤放左印度燒雞x2 免治羊肉卷x2 烤魚塊x2 乳酪腰果汁燒雞x2
肉食系嘅我哋期待咗好耐 每一款都唔同顏色 醃咗唔同嘅調味料

免治羊肉卷好得意 平時好少見 成碌好似蛋捲咁
相對其他肉類比較乾爽 一拮落去就散開 羊肉味同樣夠濃
混合肉燒烤拼盤

至於最鍾意嘅係烤魚塊 黃色嘅外層咬開魚肉依然保持嫩滑 無被烤至乾身 唔使再點其他調味料都有淡淡咖喱香

❣️𝒦𝐸𝒮𝒜𝑅 𝒦𝒰𝐿𝐹𝐼 印度番紅花杏仁雪糕 $55
切成粒粒咁食落好似雪芭 甜甜地好香煉奶味 淋咗啲番紅花醬做topping 賣相都好靚💖成餐由頭辣到尾 最後食呢個雪糕解辣啱晒
2023-02-12
下午茶
芝士菠菜
印式燴羊肉(多汁,小辣)
印度番紅花杏仁雪糕
先说结论真的太好吃!以前在澳门也吃过这些 绝对比这个差远了!这次来香港没带钱没带卡 就带了手机…….当时正好路过重庆大厦看到很多印度小哥在招揽客人,男朋友拗不过接了个这个传单,接着打电话问老板能不能的用 zfb wx付,听到老板说可以我们就接着动身去了。当时进去的时候真的感觉好恐怖,感觉所有人都在盯着你,而且里面全部都是外国人,就感觉里面好像进入了。另外一个世界,当时整个人就特别害怕.....老板带着我们还稍微有一点安全感。进了这个店我当时还保留着半信半疑的态度……但是上菜的之后我感觉完全就不一样了,真的是我吃过最好吃的咖喱!本来打算点两份咖喱菜,最后觉得实在忍不住又加了很多小吃,其实分量真的挺大,但是总是感觉还想尝试,老板还送了很多主食!最后结账的时候老板还可以打了折,真的是感动了.……如果没有这次经历,我想我可能一辈子都不会走进那个大厦,感觉里面真的好恐怖.....而且在网上有很多他的传说......这也算是一个奇遇啊……我真的还想再去吃!
先说结论真的太好吃!
以前在澳门也吃过这些 绝对比这个差远了!
这次来香港没带钱没带卡 就带了手机…….
这也算是一个奇遇啊……
我真的还想再去吃!
炸洋葱
  • 玛莎拉咖哩烤鸡
  • 洋葱烤饼
  • 咖喱羊肉
2023-02-10 276 浏览
朋友食過而大力推介的「珍珠皇宮印度餐廳」,今次同朋友中午時間到訪小店位於印度餐廳林立的重慶大廈簡約不花巧的裝修風格卻不失印度風,用上紅色沙發座椅,座位闊落餐牌中英對照,提供素食餐單🥗咖喱分幾款不同特色的,每款都有簡單介紹,夠貼心==========🔹 黃豆湯 Dal Soup $48湯最緊要夠熱,呢碗做得到湯稀稠度適中,帶不錯的豆香及印度香料味道加入印度米,微微的煙韌感推介指數:8.5/10==========🔹香烤原條鯧魚 Tandoori Pomfret $158以鐵板呈上,上檯時"咋咋咋'的熱辣辣,附上薄荷醬鯧魚新鮮魚油香突出,肉質雪白嫩滑調味恰當,魚身入味而不過濃,食到魚的原味道推介指數:9.5/10==========🔹 腰果汁羊肉 Lamb Korma $128初嚐特別的腰果汁為一款不重味咖喱,帶微辣羊肉約🔟件,整體脂肪不高,肉質緊實部份略帶筋膜,羊肉味重而不覺羶推介指數:8/10==========🔹炒雜菜 Saute Mixed Vegetable $78雜菜有西蘭花,豆角及紅蘿蔔炒得夠腍,味道帶酸夠開胃,加入黑椒更惹味推介指數:9/10==========🔹雜錦薄餅
小店位於印度餐廳林立的重慶大廈
餐牌中英對照,提供素食餐單🥗
咖喱分幾款不同特色的,每款都有簡單介紹,夠貼心
🔹 黃豆湯 Dal Soup $48
湯最緊要夠熱,呢碗做得到
湯稀稠度適中,帶不錯的豆香及印度香料味道
加入印度米,微微的煙韌感
推介指數:8.5/10
🔹香烤原條鯧魚 Tandoori Pomfret $158
以鐵板呈上,上檯時"咋咋咋'的熱辣辣,附上薄荷醬
鯧魚新鮮魚油香突出,肉質雪白嫩滑
調味恰當,魚身入味而不過濃,食到魚的原味道
推介指數:9.5/10
🔹 腰果汁羊肉 Lamb Korma $128
初嚐特別的腰果汁
為一款不重味咖喱,帶微辣
推介指數:8/10
==========
雜菜有西蘭花,豆角及紅蘿蔔
炒得夠腍,味道帶酸夠開胃,加入黑椒更惹味
推介指數:9/10
🔹雜錦薄餅 Bread Basket $65
所有烤餅均即點即製
有9️⃣大片,非常抵食
蒜蓉烤餅加上少量蔥花,蒜香不錯
烤餅整體口感鬆軟略有煙韌,為較薄身的一種,充滿麵粉香
推介指數:8.5/10
連加一埋單$5️⃣2️⃣5️⃣
整體用餐體驗滿意,感覺夠地道,味道調較得恰到好處,加上價錢合理,性價比不錯
2023-02-10
  • 香烤原條鯧魚
  • Garlic Naan
芝士菠菜Palak Paneer (88hkd)同行嘅素食朋友大推呢個,菠菜打成蓉,入面撈埋香料同洋蔥碎🧅增加口感,食落完全無草青味,而且唔太heavy,可以balance番其他菜式比較重口味嘅醬汁,芝士波波都幾重奶味👍🏻牛油烤雞Butter Chicken (108hkd)份量都幾多,雞肉大大塊,而且都幾多,肉唔會乾柴,而且幾入味,加上係唔辣,可以話係逢去食印度菜🇮🇳必點😎牛油🧈/蒜蓉🧄烤餅Butter Nun(28hkd)值得一提嘅係佢同我平時食嘅nun比較唔油,食落比較乾爽,fit哂怕油怕肥嘅我😂無咁有罪惡感,而且牛油味都好香🧈青檸🍋梳打Lime Soda(38hkd)用鮮青檸打成汁再加入糖漿同有氣水,幾fresh,酸味唔會太過分,相當解膩消滯🥰芒果🥭奶昔Mango Lassi (38hkd)平時我好少主動叫,因為怕會好甜,呢個又出奇地唔會好甜,無好膩嘅感覺,而且芒果🥭味好香😍#foodiblum東南亞
芝士菠菜Palak Paneer (88hkd)
Palak Paneer

牛油烤雞Butter Chicken (108hkd)
Butter  Chicken

牛油🧈/蒜蓉🧄烤餅Butter Nun(28hkd)
Garlic  Nun

青檸🍋梳打Lime Soda(38hkd)
青檸梳打

芒果🥭奶昔Mango Lassi (38hkd)

#foodiblum東南亞

2023-02-03
Garlic  Nun
青檸梳打
Panipuri 一種脆皮波型小食,要將湯汁倒入-啖食,好味!palak paneer 菠菜芝士,配naan ,-直係我至愛,呢間無令我失望,味道同口感都夠濃。唔推介個印度奶茶,無masala 味,真係聞唔到,奶味重,所以無叫其他飲品。印度式羊肉醬汁味道都可以,但羊肉比較乾,煮老左,難咬。整體來講,比較附合大衆口味,對重口味的朋友,不夠過癮。環境算乾淨整齊,風格比較暗,星期日6:30去人唔多,無預定都唔需要排隊。
Panipuri  ,palak  paneer
Panipuri  ,palak  paneer
  • 印度脆米球
  • 菠菜芝士
2022-12-19 71 浏览
朋友介紹既呢間印度餐廳位於重慶大廈內,咁就成為咗我第一次去重慶大廈嘅體驗 估唔到佢哋嘅員工係識講廣東話嘅,好友善咁帶我哋去餐廳,仲好樂意同我地分享呢度嘅生活~ 我哋揀咗一款咖喱配薄餅食,另外仲叫咗一個炒飯。咖喱係牛油雞肉⭐️⭐️⭐️⭐️味道唔錯,而且好香甜,雞肉好多!!蕃茄味都夠嘅仲差一粒星就係個人認為香料味可以重啲。蒜蓉薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️薄餅其實都冇咩好批評,同平時餐廳食嘅都好相似,蒜蓉味好香,係我去印度餐廳必點嘅!.咖哩羊肉炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️羊肉喺晒底度,份量好多!無羶味!今次既炒飯香料味比較重,係我想要嘅味道因為來得呢度食印度菜就係想食正宗嘅味道架啦

我哋揀咗一款咖喱配薄餅食,另外仲叫咗一個炒飯。

咖喱係牛油雞肉⭐️⭐️⭐️⭐️
味道唔錯,而且好香甜,雞肉好多!!蕃茄味都夠嘅
仲差一粒星就係個人認為香料味可以重啲。

蒜蓉薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖哩羊肉炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
羊肉喺晒底度,份量好多!無羶味!
今次既炒飯香料味比較重,係我想要嘅味道
因為來得呢度食印度菜就係想食正宗嘅味道架啦
  • 牛油烤雞
  • Garlic Naan
  • 蒜蓉烤餅
2022-12-06 79 浏览
😆😆從來未去過重慶大廈,成日聽嘅重慶大廈有好多好地道嘅印度餐廳,於是今次同朋友嚟一齊試一試!入到餐廳,侍應都係印度人,由於好鍾意食Dahi Poori, 係一種印度好出名嘅脆球🥰🥰每次嗌親印度嘢都未食,今次嗌咗乳酪味,加上一啲印度嘅香料,一啖一個球,實在係非常好嘅開胃小食☺️☺️另外仲叫咗一個非常signature嘅印度飛餅,入面有一啲咖喱味嘅薯蓉,以及三種唔同嘅印度醬汁,用嚟煎喺塊餅上面食,但係打卡影相已經非常吸引😆😆😆喺煮食方面點可以少得牛油雞咖喱呢!😍😍佢哋嘅咖喱做得非常出色,唔單止可以愛嚟點蒜頭naan,仲可以開嚟呢一種叫做馬拉嘅naan😎試哂兩種唔同口感嘅naan! 另外,仲想試多串烤雞肉串,bbq一流🤪🤪野飲方面叫左兩杯野🤩banana lassi 好似奶昔咁,好creamy 😝仲有fresh lime soda 🥤 好解渴🤭🤭🤭兩個最後飽到捧住個肚走咁,下次可以叫多啲朋友黎

星期五晚想食印度嘢,心血來潮一闖重慶大廈😆。不過我哋事前當然做足功課,上網搵定食邊間,見到「珍珠皇宮印度餐廳」訂枱有85折就試吓。一踏入大廈,就有一眾印度餐廳嘅宣傳單張遞到面前🙈,好彩見到珍珠皇宮嘅代表,然後就跟隨佢上一樓。餐廳環境乾淨整齊,並無一大浸味,另外仲有得睇世界杯添,哈哈。店員們幾親切,而且好似識用廣東話溝通👍。餐牌設計圖文並茂,最重要係有中文,咁就唔使查字典或者求其揀。Tandoori Platter混合肉燒烤拼盤($178),印度燒烤出名香口,用鐵板盛上,熱辣辣🔥。拼盤蘊含四款肉,包括印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊同埋乳酪腰果汁燒雞,每款各兩件。🍗燒雞有兩款口味,一濃一淡,我鍾意乳酪汁嗰款多啲,大大啖肉。🐟烤魚塊蘸上黃椒粉,魚肉滿有彈性。羊肉卷用免治肉整成,富香料味,羊羶味適中。Butter Chicken牛油烤雞($108),🥘呢款咖喱汁好惹味,並混入蕃茄同乳酪,辣度溫和兼唔會太重口味。但如果鍾意食辣,就應該要揀第款喇。🐔無骨雞件約有十嚿,肉質細嫩,同燒雞唔同,係另一番風味。Palak Paneer芝士菠菜($88),我並唔係第一次食呢道菜式,不過餐廳嘅出品令人印象深刻,
芝士菠菜
Palak Paneer芝士菠菜($88),我並唔係第一次食呢道菜式,不過餐廳嘅出品令人印象深刻,因為菠菜份量多🌿,打得夠溶,唔會過稀,食食吓仲滲出微微辣,就咁食或者伴薄餅食都得。同時,佢加入咗洋蔥粒同茅屋芝士🧀,食落口感唔單調。
雜錦薄餅
Bread Basket雜錦薄餅($65),🫓薄餅籃有七至八塊Naan,拎上手暖笠笠,未食都知質感軟熟。薄餅款式有兩至三款,我估計應該有原味同蒜蓉,但始終估估下,所以我建議散嗌兩份,咁就可以食到心儀嘅款式!
印度番紅花杏仁雪糕
Kesar Kulf印度番紅花杏仁雪糕($55),店員留意住我哋幾時食完主菜,就主動適時送上甜品。🍨印度雪糕口感偏淋,冰感一般。佢係由煉奶整成,所以甜甜的🥛,帶點杏仁香,都OK。番紅花味道唔出,但就化身成天然嘅食用色素作點綴。
玫瑰奶昔
Rose Lassi玫瑰奶昔($38),呢度嘅奶昔有多款口味,我揀咗玫瑰味🌹,呈粉紅色💕,幾靚。奶昔酸酸哋,好開胃,玫瑰糖漿第一啖飲落偏甜,但撈匀之後又自然返。
總括嚟講,重慶大廈入面嘅珍珠皇宮好高質🌟,無論食物味道、定價、環境定服務都令人滿意。如果想試吓正宗嘅印度菜🇮🇳,不妨幫襯呢度啊!
玫瑰奶昔
2022-12-04 317 浏览
食正宗印度菜一定要去重慶大廈,入面有超多間印度餐廳,入到去大廈好多印度朋友係門口拉客,真係好熱情,不過我地目的地只有一個,就係珍珠皇宫印度餐廳。門口見到同Error合照既banner,原來Error都幫襯過!餐廳環境都寬敞,傢俬以紅色為主。- Vegetable Samosa 咖哩角炸得脹卜卜,外皮比較厚。入面餡料係咖喱青豆薯蓉,味道清新唔算太油膩。- butter Chicken 牛油烤雞味道比較溫和,唔似印度咖喱咁辛辣。入面既雞肉奶香味重,煮得幾入味。- Keema Naan & Garlic Naan 食印度咖喱當然要Naan,兩款烤餅都好鬆軟,可惜外皮完全唔脆。免治羊肉烤餅好足料。- Tandoori Platter 拼盤有印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊同乳酪腰果汁燒雞。個人鍾意羊肉卷,香料味好重,而且無咩羶味。印度燒雞肉汁juicy,肉質唔算太硬。- Indian Tea 印度奶茶好香滑,薑味好突出,不過我朋友就好抗拒陣薑味,因人而異。除左烤餅有少少失望,大部分食物都好好味,難怪Error都過嚟幫襯!

- Vegetable Samosa
Vegetables  Samosa