2019-02-03 213 浏览
珍煮丹,久仰大名了!下午在銅鑼灣逛街,順便光顧珍煮丹,排隊人龍不算很長,只等候了數分鐘。飲品選擇很多,有不少黑糖系列、奶蓋茶、果茶、台式茶等。跟店員下單的時侯,發現竟然是超級巨星的劉威煌,才知道原來珍煮丹是他與朋友一起引進香港的。⭐️黑糖珍珠厚鮮奶$34還沒搖的時候,漸層很分明,頂層是雪白的牛奶,中間是黑糖鮮奶,底層是密密麻麻的黑珍珠。搖均勻後,奶香十分濃厚,珍珠比較迷你,嚼起來很Q軟,不過即使少糖,也比較甜。⭐️蓋世不知春$32芝士奶蓋茶,茶色呈琥珀色,清澈見底,頂層是淡淡的芝士,入口微糖帶點鹹香,茶的清香撞上芝士的奶香,味道很棒。▫️第一次喝珍煮丹,奶味是我喝過最濃郁的,如果淡一點,喝多了也不會膩喔。

珍煮丹,久仰大名了!

飲品選擇很多,有不少黑糖系列、奶蓋茶、果茶、台式茶等。

⭐️黑糖珍珠厚鮮奶$34

⭐️蓋世不知春$32

2019-02-03 64 浏览
台灣過江龍珍煮丹🥤🥤🥤今次試咗大熱黑糖珍珠厚鮮奶,同埋蓋世系列嘅蓋世不知春黑糖珍珠厚鮮奶,每粒珍珠都黐住黑糖漿,甜到漏啊😆,鮮奶嘅口感都好rich😋另外蓋世不知春,個不知春茶底好香呀🤤🤤,我叫咗少甜,不過如果叫微甜,應該個茶味會更加出👍🏻
台灣過江龍珍煮丹🥤🥤🥤
今次試咗大熱黑糖珍珠厚鮮奶,同埋蓋世系列嘅蓋世不知春
2019-02-01
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
  • 蓋世不知春
2019-01-31 65 浏览
黑糖珍珠厚鮮奶$34黑糖珍珠鮮奶熱潮已過,珍煮丹同老虎堂🐅既人龍少左好多。好野!一見到呢杯野,即刻諗起老虎堂既波霸厚鮮奶🥛🥛。飲落都真係似,奶味濃郁夠滑。黑糖味恰到好處,加上煙韌唔硬既黑糖珍珠,唔錯!
黑糖珍珠厚鮮奶$34
黑糖珍珠鮮奶熱潮已過,珍煮丹同老虎堂🐅既人龍少左好多。
好野!一見到呢杯野,即刻諗起老虎堂既波霸厚鮮奶🥛🥛。
飲落都真係似,奶味濃郁夠滑。
黑糖味恰到好處,加上煙韌唔硬既黑糖珍珠,唔錯!
2019-01-28 60 浏览
今日咁岩經過銅鑼灣,記得朋友有介紹過珍煮丹好好飲,特登兜左個圈去買。 本身想飲珍珠奶茶,但佢竟然無~ 有少少失望,唯有轉戰其他野飲最後叫左個黑糖珍珠鮮奶,朋友就叫左杯茉香奶綠加珍珠。佢既黑糖珍珠好入味,但比平時食開既珍珠細粒。我叫左半糖都覺得甜左啲,微糖就岩啦~~個人中意朋友果杯啲多,茶味好出。不過無珍珠奶茶真係有啲可惜

最後叫左個黑糖珍珠鮮奶,朋友就叫左杯茉香奶綠加珍珠。

個人中意朋友果杯啲多,茶味好出。

不過無珍珠奶茶真係有啲可惜

2019-01-28 49 浏览
黑糖厚鮮奶2018年大熱爆紅間間都岀 唔係間間都岀色係2018年既最後一日 我就去左珍煮丹潮聖一直都見到好多朋友去飲有好多不同配搭口味但我依然係想試佢地既黑糖珍珠厚鮮奶已經叫左少甜依然係超甜 黑糖味濃到飛起中意飲甜野既朋友一定愛不釋手但小妹就好怕飲品太甜 我就感覺麻麻地不過佢珍珠好夠多 但鮮奶就無其他店打得咁綿密 咁厚身 我覺得不過不失啦下次去會試其他味道既飲品黑糖類就真心不是我杯茶個日都唔係排左好耐隊4個字就拎到飲品

黑糖厚鮮奶2018年大熱爆紅
個日都唔係排左好耐隊
4個字就拎到飲品
2018-12-31
2019-01-23 62 浏览
聽到個名就知道珍煮丹最招牌既飲料就係 以黑糖同珍珠做主軸既黑糖珍珠鮮奶,呢杯招牌貨所用既材料都係採用台灣原料,而且煮製方式都同台灣一樣,所以我地可以飲到台灣既當地風味。覺得第一淡飲左鮮奶既滑,然後再飲到茶既香,再試到黑糖既香甜,真係幾推介大家一試。
外卖自取
首次光顧 點了一杯黑糖珍珠鮮奶常溫微糖 基本Iten更能試出真假 眼鏡長髮女店員溫馨提醒微糖會少黑糖 去冰的話可選常溫 感覺不錯人雖多卻只需五分鐘等候時間飲料就能到手 也可以了 初嚐這間 已有好感 飾品以鮮奶製作而非奶粉已加分 珍珠雖較甜更是煮得軟硬度剛好 反覆光顧其他大品牌也維持不了正常水平 這間珍煮丹 有驚喜
2019-01-19
2019-01-18 57 浏览
去開銅鑼灣想飲黑糖珍珠鮮奶,由於另一間老虎堂實在太多人等緊,就去咗令一間冇咁多人嘅珍煮丹試吓。 我哋一行四人叫咗兩種飲品都係黑糖珍珠鮮奶以及黑糖珍珠厚鮮奶!但係除咗呢兩種人氣飲品之外,珍煮丹都睇中左好多唔同嘅選擇,大家可以睇吓個餐牌。雖然話呢間比起老虎堂小人啲,但係我哋都等左大約15分鐘先有得點單,計埋等飲品嘅時間足足用咗差不多25分鐘。最右手邊嗰杯就係黑糖珍珠厚鮮奶,我是飲咗朋友個杯一啖,佢哋嘅分別就係在於上面有一層奶蓋,的確係比起普通鮮奶好飲左少少。至於珍珠方面就冇乜唔同,一樣係黑糖炒成既珍珠,咬落口感同其他珍珠唔同,更為煙韌同埋有咬口。其實同老虎堂比都有過之而無不及。推介大家可以嚟飲下
2019-01-16 111 浏览
這陣子,台式手調珍珠奶茶火熱,XX堂等過江龍相繼著陸,不過我對"珍珠"的Q韌,並非特別熱愛,如果要大排長龍,我就沒有那種耐性,反正可以等!珍煮丹同樣知名,星期日中午未見人龍,剛好凖備去髪廊,買兩杯善待自己也不錯。店舖沒有雅座,只供外賣,舖面寬敞,店內整齊有空間感。展示優質茶葉及黑糖,提升信心。黑糖珍珠厚鮮奶 +蓋世朱古力 ($34+$34)厚鮮奶充滿奶香,黑糖味十足,珍珠煙靭,最重要是味道自然,唔錯呀!另一杯蓋世朱古力,味道就是凍朱古力加奶,口感滑溜,啱我口味!以前唔鍾珍珠奶茶,係因為飲過假味、劣質的珍珠,黑糖珍珠果然不同,現在改觀了!珍珠好嚼飽肚,正好省卻午餐,侍會飲下午茶。

店舖沒有雅座,只供外賣,舖面寬敞,店內整齊有空間感。

展示優質茶葉及黑糖,提升信心。

黑糖珍珠厚鮮奶 +蓋世朱古力 ($34+$34)

蓋世朱古力

黑糖珍珠厚鮮奶 +蓋世朱古力

珍珠好嚼飽肚,正好省卻午餐,侍會飲下午茶。

2019-01-13
2019-01-15 61 浏览
手搖飲品熱潮越吹越熱,街頭隨處可見一間珍珠奶茶店,有一間也算頗多人留意的珍煮丹,這次終於經過可以試試啦。黑糖珍珠厚鮮奶 (HKD 34)黑糖珍珠我都深深地被吸引,看介紹是濃厚奶霜+香醇鮮奶,奶茶用上碎冰,可以看到一層厚厚的奶霜,黑糖珍珠是小粒版,更加迎合到我口味,細細粒咬更容易,更不會咬到牙骹酸。喝之前講到明一定要先上下搖勻,一飲就飲到香香的鮮奶味,本來就不喜歡鮮奶的我,總嫌鮮奶太羶,但這杯黑糖珍珠厚鮮奶雖然好明確的鮮奶味道,但一點都沒有令人討厭的羶味,非常好喝。蓋世抹茶 (HKD 34)M先生是抹茶怪,當然是要點一杯奶蓋抹茶,這裡的奶蓋味道都很好,比較過在香港喝過的都還要OK,用的都是碎冰,抹茶味不會很粉,也算很濃抹茶味,M先生也喝得很滿意。總結的話,在我試過其他的手搖飲品店的話,我也會願意選擇再光顧珍煮丹的黑糖珍珠厚鮮奶,那個鮮奶味道令人驚喜。
黑糖珍珠厚鮮奶 (HKD 34)
蓋世抹茶 (HKD 34)
2019-01-13 136 浏览
幾個月前,成日經過珍煮丹呢條路 門口一定係大排長龍記得嗰時同同事貪得意一齊排~都排咗起碼十五分鐘 “排珍珠奶茶”已經成為左好多人(又或者其實得我一個)嚟銅鑼灣一個must do item事隔幾個月後,一個風和日麗嘅下午,三點左右啦我經過 珍煮丹竟然冇人排隊! !咁即係逼我要幫襯㗎啫~~買左杯黑糖珍珠鮮奶 微甜走冰/常溫好彩都唔係完全唔凍我落完柯打都有少少驚,心諗:暖既珍珠奶點飲呀我覺得黑糖珍珠鮮奶,就好似出奇蛋一樣 又好玩,又好食啲黑糖黐實曬嗰杯,喺你插支飲筒入去之前,可以瘋狂咁搖呀搖視覺上都幾靚雖然叫做黑糖珍珠鮮奶,但其實啲奶係冇乜奶味,好淡珍珠就都幾好咬口,面頭嗰層有少少融化左嘅感覺咁就無左$30 買左少少enjoyment,都值既~
幾個月前,成日經過珍煮丹呢條路
門口一定係大排長龍
記得嗰時同同事貪得意一齊排~
都排咗起碼十五分鐘

事隔幾個月後,
一個風和日麗嘅下午,
三點左右啦
我經過 珍煮丹
竟然冇人排隊! !
咁即係逼我要幫襯㗎啫~~
買左杯黑糖珍珠鮮奶
微甜走冰/常溫

好彩都唔係完全唔凍
我落完柯打都有少少驚,心諗:暖既珍珠奶點飲呀

我覺得黑糖珍珠鮮奶,
就好似出奇蛋一樣
又好玩,又好食
啲黑糖黐實曬嗰杯,
喺你插支飲筒入去之前,
可以瘋狂咁搖呀搖
視覺上都幾靚

雖然叫做黑糖珍珠鮮奶,
但其實啲奶係冇乜奶味,
好淡
珍珠就都幾好咬口,
面頭嗰層有少少融化左嘅感覺

咁就無左$30
買左少少enjoyment,
都值既~

黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶
呢間鋪頭標榜選用純度 4.3 的明治特濃鮮奶,飲落又真係幾香濃!😝我叫左黑糖珍珠厚鮮奶,我覺得呢杯嘢飲最特別就係佢嘅碎冰,令人忍唔住食晒佢。😋店員話要搖匀先飲,但係我冇聽話,特登分開兩層去飲。上面嗰層係碎冰同埋鮮奶,有好清新嘅感覺,飲左一啖之後仲有回甘嘅感覺添!下層濃濃嘅奶,加甜蜜嘅黑糖珍珠,幸福感爆登,不過幾膩下,即刻飲返上層解膩!最後都係決定搖匀,下層太甜了🤣搖匀之後甜度適中,依舊濃醇😊😊我最鍾意佢嘅碎冰🥰🥰🥳

2019-01-10
黑糖珍珠厚鮮奶
天氣凍左好多,但好似都不減各方人士對台飲既熱愛~黑糖繼續,亦唔洗飲熱飲,愈凍既天氣飲凍野先覺得正,好似啲人去旅行,零下唔知幾多度都要食雪糕咁~今日我地行過都飲返杯凍野~飲品店內外係希慎對面,都係旺區,人流好多,而隔離係另一間同樣來自台灣既台飲店添,不過大家主打既野不同。飲品選擇 如果係黑糖迷見到個Menu一定好開心,因為佢唔止黑糖珍珠奶茶,仲有配鮮草、紅豆、布丁等等奧利珍  $40女友知道呢個係新出Menu,不過其實都新出左一段時間,佢面層係奶霜、一塊Oreo同埋Oreo碎,之後就係鮮奶配上黑糖珍珠。要攪勻哂先飲,都真係有幾多Oreo碎,一飲奶味幾濃郁,因為有奶霜既關係,又有一粒粒既Oreo碎,之後又飲到黑糖珍珠,女友之前係佢地岩岩開張冇耐飲過佢地既普通黑糖珍珠,話佢啲珍珠勁甜,之後都冇幫襯過,今次係想睇下佢新既配方有冇進步到,估唔到真係改良左,黑糖珍珠雖然都甜,但佢既甜度岩岩好,係應有黑糖珍珠既味,而珍珠份量都十分之多,都算煙韌,整體口感同味道都唔錯。蓋世不知春 $32不知春?其實即係「四季春」,佢既產量比較低,所以係茶市場價格都會比較高。店員形容呢款茶似綠茶,但又比綠茶清啲,一入口

飲品店內外

飲品選擇

奧利珍  $40

蓋世不知春 $32
蓋世不知春
不知春?其實即係「四季春」,佢既產量比較低,所以係茶市場價格都會比較高。店員形容呢款茶似綠茶,但又比綠茶清啲,一入口,係非常岩我口味!首先,雖然佢係奶蓋,但係入口只係帶淡淡芝士味,完完全唔會過份咸,然後就飲到茶味,茶味好醇香,完全唔覺得淡但又唔苦澀,入口甘滑,齒頰留香,仲有股甘甜味道,係一種令人會人愛上既茶葉,好清新,之後買奶蓋茶都會想飲不知春!
都估唔到上次飲覺得唔好飲,但今次飲高質左咁多,真正有心經營既店就應該要咁樣,要不斷去求進步,會聽客人意見去改良,呢到做到!
2019-01-06
5 分钟 (外卖自取)
2019-01-05 36 浏览
This is one of my fav boba shops in Hong Kong!! Would be even better if the line wasn’t that long hahaThe bubbles here have an amazing texture- not overly chewy or overly soggy. Heard that they make the boba from scratch everyday at the shop, maybe that’s why they taste so good!I ordered less sugar so the amount of sweetness of bubble tea was right for me. The tea flavor wasn’t too rich but it’s an excellent drink after a long shopping sesh in CWB❤️

2018-12-31 55 浏览
香港最出色的黑糖珍珠飲品 非他莫屬!之前已經喺台灣飲過 當時呢間店仲未係過江龍 我成日聽朋友推介 叫佢哋去台灣時一定要試 直到呢一間飲品店來港開店 我自己又遲遲未去嘗試 原因很簡單 台灣質素高但不用排隊 香港質素未知便先要排三五七個字🤦🏻‍♀️好彩 今日人龍唔多 我就叫左杯最signature的黑糖珍珠鮮奶 想和台灣的比較一番🤔珍珠軟硬適中 咬落有黑糖的甘甜香 煙un可口👍🏻雖然同樣點少糖 但香港店比較甜 下次可能會選擇半糖💁🏻另外一點 我覺得台灣的鮮奶比較有奶香 未知係咪個人的偏見 但整體味道已經優勝過好多其他品牌的飲品
香港最出色的黑糖珍珠飲品 非他莫屬!

黑糖珍珠牛奶
黑糖珍珠牛奶