2012-05-24 51 浏览
吃過晚飯,轉下場玉葉吃糖水。這類賣傳統中式甜品的大排檔,在今時今日真是買少見少。論環境衛生,當然不甚理想,三兩小強實在不值一提,反正要吃的正是這風味。一碗紅綠兩溝,確是甜了少許,陳皮香氣欠奉,無起沙口感,綠豆沙味道更見芳香清新,OK喇!
紅綠兩溝
[23/5/2012; Wed]

2012-05-23
$10 (宵夜)
2012-05-10 54 浏览
這年頭仍有人煲綠豆沙落臭草也真的罕見,這種東西無研究怎處理,反正在「玉葉」買也很平宜,開始見暑熱也自然地走來買碗宵夜。綠豆足料不在話下,臭草的味道初時喝覺得古怪,但喝得得就慣了,反而現下沒加臭草的綠豆沙就吃不慣,沒臭草的日子真不敢想像。
外卖自取
2012-05-07 54 浏览
香港的鐵皮大牌檔巳買少見少,位於伊利近街的「玉葉」可算是碩果僅存的一份子。牛丸牛腩雲呑豬手,通通 $20 碗。牛丸算爽彈,牛腩略嫌不夠腍,雲吞個人認為也不夠爽口。雖然味道沒有甚麼特別,但一定好味過「叮叮飯」多多聲。真心希望「大牌檔」這文化遺產,可以有機會繼續承傳下去。
牛丸牛腩雲呑豬手,通通 $20 碗。
2012-04-13
外卖自取
2012-03-26 106 浏览
就在斜坡上遇上它。看起來平平無奇的小店, 卻讓我找到了懷舊的糯米團由於已吃過晚餐, 所以當天無緣吃豬手麵, 但看到隔離枱的麵相當吸引 , 下次定必會試試糖不甩 $9/6粒難得讓我找到不是「死甜」的糖不甩 曾經吃過一些糖不甩用了大量糖水去煮糯米團, 雖然沒有餡料, 但片糖糖水的甜味卻過份得令人卻步這裡的甜度剛好 但對熱愛薑味的我來說, 薑味欠奉, 並不如一些食家說有很重的薑味煙韌度也相當不錯, 完全沒有黏牙之感, 粉團的體積不大, 正好是一口size, 吃罷六粒也不覺滯表面則灑上大量椰絲和炒香的白芝麻, 這配搭原來也不輸給常見的花生碎/花生粉, 少了一份「膩」的感覺其他糖水也只是$9一碗雖然環境比不上現今裝潢堂皇, 講究賣相精緻的甜品店但像這樣便宜又傳統的小店, 實在是買少見少平平凡凡, 絕對值得一試
就在斜坡上遇上它。
看起來平平無奇的小店, 卻讓我找到了懷舊的糯米團

由於已吃過晚餐, 所以當天無緣吃豬手麵,
但看到隔離枱的麵相當吸引 , 下次定必會試試
糖不甩
糖不甩 $9/6粒
難得讓我找到不是「死甜」的糖不甩
這裡的甜度剛好
menu
其他糖水也只是$9一碗
雖然環境比不上現今裝潢堂皇, 講究賣相精緻的甜品
但像這樣便宜又傳統的小店, 實在是買少見少
平平凡凡, 絕對值得一試

2012-03-10
糖不甩
menu
擺花街的玉葉甜品是吃了很多次的地方.其xyz糊都比較稀身,個人不喜歡.雖然那臭草綠豆沙是頗惹味的.來這裡,會點的多是糖不甩.其實即熱的無餡糯米滋,趁熱在花生糖中滾兩滾黏上,就可以吃.看似簡單,也考功夫,要把糯米滋弄得不過硬有糯香,不易.這裡的是經典,又便宜.黏黏的園形糯米滋入口煙韌,黏著花生糖的表皮香脆,糯香的中芯好嚼,更帶越嚼越濃郁的薑辛辣,好過癮又美味!這又好玩又美味的甜品,來這裡是不能錯過的.
擺花街的玉葉甜品是吃了很多次的地方.

來這裡,會點的多是糖不甩.
2012-02-11 38 浏览
很喜歡食糖不甩,知道玉葉出名,食完FLYING PAN專誠走去尋找久違的味道糖不甩1碟6小粒,好有薑味,好香,而且能做到煙韌而不黐牙糖不甩加多多椰絲,很有特色,雖然個人較愛配多多花生碎, 但同樣好食。這兒的是熱食的,食的時候,盤邊傳來陣陣溫暖。在人們營營役役的中環,不一定所有事物都是冷的玉葉甜品 沒有任何花巧, 但仍是很多人的至愛始終...在香港,如此有風味的大排檔糖水已買少見少了....

糖不甩1碟6小粒,好有薑味,好香,而且能做到煙韌而不黐牙

糖不甩加多多椰絲,很有特色,雖然個人較愛配多多花生碎
, 但同樣好食。
這兒的是熱食的,食的時候,盤邊傳來陣陣溫暖。
在人們營營役役的中環,不一定所有事物都是冷的
玉葉甜品 沒有任何花巧, 但仍是很多人的至愛
好味!
庆祝纪念
情人节
好味!
  • 糖不甩
2012-01-21 23 浏览
要在中環這個寸金尺土的金融中心吃頓午飯動輒上百元一頓但就在這個繁忙的商業鬧區中竟然隱藏了這美食寶藏玉葉甜品雖然招牌大大個字寫著甜品 但其實還有粉面供應而我要強烈推介的就是牛筋腩撈麵牛筋腩燜得非常入味夠火候牛腩是半肥瘦的好貨色 煮得很腍很滑一點都不會乾乾的牛筋非常的軟 嫩得就好像在吃果凍布丁一樣而重點還是一碟麵居然就有6-7塊大大塊的牛腩青菜和麵的份量都是超級多 附上一碗喝的到鮮甜味的湯這樣全部加起來才只是$26!!不只是便宜又好吃還份量十足 對於貧窮的打工仔來說簡直是佳音除了牛筋腩撈麵之外 這裡的“香草”綠豆沙和糖不甩也是很值得推薦但其實可以坐在馬路旁的大排檔 還要是坐在傾斜的桌椅上吃飯這種復古懷舊的情懷才真正是無價
要在中環這個寸金尺土的金融中心吃頓午飯動輒上百元一頓

牛腩是半肥瘦的好貨色 煮得很腍很滑一點都不會乾乾的
牛筋非常的軟 嫩得就好像在吃果凍布丁一樣

而重點還是一碟麵居然就有6-7塊大大塊的牛腩
青菜和麵的份量都是超級多 附上一碗喝的到鮮甜味的湯
這樣全部加起來才只是$26!!
不只是便宜又好吃還份量十足 對於貧窮的打工仔來說簡直是佳音

但其實可以坐在馬路旁的大排檔 還要是坐在傾斜的桌椅上吃飯
這種復古懷舊的情懷才真正是無價

2012-01-19
2012-01-03 34 浏览
去玉葉甜品基本上是想試吓它的大排檔風味,畢竟這種街邊小檔子已碩果僅存,彷彿又回到了七十年代。約二時到達時,坐位已滿, 不過等了一會兒就有座位了,但等了很久才有阿姐來收拾枱面。牛腩麵:碗裏竟有三條牛筋,以這樣的價錢來說已很不錯。不過,有些腩肉有點靱,難以咀嚼,湯底又偏鹹,掩蓋了卥水應有的香味。整體來說,份量足夠。紅豆沙:有點似紅豆加粥水,吃到飯粒,有點稀,陳皮味不夠香,筆者還是喜歡起了沙的紅豆沙。

2012-01-02
2012-01-01 26 浏览
中學時期來過,沒想到再有機會一來來了碟牛腩面跟綠豆沙牛腩冇味,面...好大鹼水味 綠豆沙才9大元, 抵食,以後只食糖水好了下次晚上路過再來P.S.坐得很不舒服相隔一個月後到來, 熱氣又口痕,單叫一個綠豆沙, 綠豆沙內有很多碎冰, 清清涼涼, 味道略甜, 食到後面只有水味賣單竟然貴了一蚊!!下次試下糖不甩
中學時期來過,沒想到再有機會一來

來了碟牛腩面跟綠豆沙

牛腩冇味,面...好大鹼水味
綠豆沙才9大元, 抵食,以後只食糖水好了

下次晚上路過再來

P.S.坐得很不舒服

賣單竟然貴了一蚊!!

下次試
下糖不甩

2011-11-28
2011-12-21 35 浏览
窮人想係中環食好野?邊個話唔得日日沾仔記同南記?真係食都食到驚其實只要行多步 幸福就係度玉葉雖然叫甜品 但係我覺得佢最好食係牛腩牛根同豬手牛腩腍同入味,肥瘦適中豬手大大舊,皮滑,入味,就算食起上黎狼狽D又有咩所謂另外 湯底味道濃郁唔似去其他粉麵店加左腩汁同無加無分別第一次食唔知原來可以叫牛筋聽到人地叫過之後就有樣學樣次次都叫筋腩米鍾意食筋既我一食就愛上!不過每次叫 老闆娘都會講句"筋盡量比 唔一定有"呢個時候只要"哦"一聲就得,唔洗再講咁多廢話如果唔係老闆娘會發脾氣落單既時候 最好諗清楚先好叫 如果叫完又轉 佢又會有微語千祈唔好催佢 唔好ZIP ZIP聲叫佢埋黎落單 如果唔係佢會罵你總之你要食佢D野 你就要乖乖地比D耐性啦唔好諗住要好服務啦同埋大牌檔黎講 佢都算幾市正牛腩牛根同豬手以外好唔好食?我D同事就話雲吞麻麻不過有幾多間店樣樣野食都PERFECT,同時又岩自己心水?一碗麵同樣$19 多料過沾仔 行多兩條斜路都抵!
窮人想係中環食好野?邊個話唔得
日日沾仔記同南記?真係食都食到驚
其實只要行多步 幸福就係度
玉葉雖然叫甜品 但係我覺得佢最好食係牛腩牛根同豬手
牛腩腍同入味,肥瘦適中
豬手大大舊,皮滑,入味,就算食起上黎狼狽D又有咩所謂
另外 湯底味道濃郁
唔似去其他粉麵店
加左腩汁同無加無分別
第一次食唔知原來可以叫牛筋
聽到人地叫過之後就有樣學樣
次次都叫筋腩米
鍾意食筋既我一食就愛上!
不過每次叫 老闆娘都會講句"筋盡量比 唔一定有"
呢個時候只要"哦"一聲就得,唔洗再講咁多廢話
如果唔係老闆娘會發脾氣
落單既時候 最好諗清楚先好叫 如果叫完又轉 佢又會有微語
總之你要食佢D野 你就要乖乖地比D耐性啦
唔好諗住要好服務啦
同埋大牌檔黎講 佢都算幾市正

牛腩牛根同豬手以外好唔好食?我D同事就話雲吞麻麻
不過有幾多間店樣樣野食都PERFECT,同時又岩自己心水?

一碗麵同樣$19 多料過沾仔 行多兩條斜路都抵!
题外话/补充资料: 店舖堅持十二點九先開 早到無得食 準時有位坐 遲到慢慢等 外賣撈麵要湯要加錢另叫
2011-12-05 13 浏览
放大假..決定留港消費..一心來中環...都係個幾間啦....勝香園, 玉葉, 九記, 蘭芳園....今次就來左玉葉先轉戰其他...叫左一碗凍紅豆沙+一個牛根腩麵...凍紅豆上先....陳皮味唔重...但feel 到有...岩晒我呢d 唔太鐘意多陳皮味既人.....紅豆份量十足....亦唔會煮到爛晒....讚!食到咁上下...牛根腩麵出場....$19一碗, 份量的確多...三條大牛根+ 大約5-6舊牛腩...真係估唔到咁足料...牛根咬口十足...唔係淋晒, 軟晒身個隻...岩心水! 牛腩夠淋身..正!唯一美中不足係個湯有少少過鹹....好彩有碗凍紅豆balance 番姐...
放大假..決定留港消費..

今次就來左玉葉先轉戰其他...

叫左一碗凍紅豆沙+一個牛根腩麵...

食到咁上下...牛根腩麵出場....

2011-11-29
2011-08-20 16 浏览
街邊鐵皮屋大牌檔相信是大家的童年回憶吧!隨著社會不斷進步,在80年代,香港政府認為大牌檔的衛生環境欠佳,於是停止發出新牌照。舊牌照的持牌人及其配偶逝世後,子女也不得承繼。大家估下現在剩下多少正宗「大牌檔」?根據2005年的統計,全港僅剩下28家拿著「大牌檔」牌照的傳統店舖;集中在中環士丹利街(陳泗記)、吉士笠街(水記)、美輪街(勝香園)、伊利近街(玉葉)、結志街(蘭芳園)等等。2005年5月,位於中環伊利近街的「民園麵家」,因持牌人逝世而被政府收回牌照,令傳媒及市民再次關注這種香港特色飲食文化。不少市民趁麵家停業之前,趕緊回味一下傳統風味 。麵家最終在7月30日同大家 say bye bye 了,很可惜!同年12月1日,「民園麵家」在原址對面以茶餐廳形式重新經營,但不少人仍舊懷念原有店址的食店風格。現在該原址已變了「玉葉」了。是日光臨「玉葉」,算做重溫昔日風味啦!雲吞麵與牛腩河的確味道超棒。來多一碗淨牛丸吧!此乃普通味及黑椒味兩款雙併,兩款皆爽夾彈牙,尤其黑椒味更出色。埋單只需$50多元,抵食。請珍惜「街頭大排檔」這種屬於港人獨有的集體回憶!

2011-03-10
  • 淨牛丸,雲吞麵, 牛腩河
2011-08-15 35 浏览
學校活動lunchtime前完同學有野要買所以過黎中環順便食lunch同學們唔介意食大牌檔所以就黎呢度老豆教落大排檔豬手唔錯所以哎左個豬手撈($22)果然好味好入味 夠林 又唔會太鹹幾個女仔一齊梗係要哎甜品西米露 紅豆沙 綠豆沙($9/碗)都有叫不過都偏甜還好冷熱同價夏天消下暑都好一路食都有好多遊客內地外國嘅都有嗰度位於斜路地方d凳其實係斜住坐可能長衫校服好少見有個外國人用iphone偷影我地不過睇相時失平行跌親所以奉勸大家要小心d左 XDD
學校活動lunchtime前完
同學有野要買所以過黎中環
順便食lunch
同學們唔介意食大牌檔
所以就黎呢度

老豆教落大排檔豬手唔錯
所以哎左個豬手撈($22)
豬手撈

不過睇相時失平行跌親
所以奉勸大家要小心d左 XDD

2011-07-04
豬手撈
對上係講梗10年前..家人係火車站個陣好興有流動小販既日子(尤其大埔..) 都係10蚊唔洗 又大碗又正...今次無失望...主要係情意結..FEELING搶分..間野唯一不幸係起正係條斜路...變左食既野都有點兒斜..但又唔會瀉個下好野..我諗當初測試過先敢開鋪掛...講返..我試左唔記得8$.9$既西米露而巳...凍的..不一會就筆左黎la..試左啖..初初口感感奇怪..出面都係稀/滑為主...似水態為多..但呢間就整到比較潔..而且味亦唔係出面既大眾化味..唔知點形容la..總之飲得過我覺得..如果筆既碗係用埋藍白圖案個隻古瓦碗就更拾童真feel...遺憾係港島區..如果MK都有..請PM ME... 又係10蚊唔洗..(唔要街邊斟個:D
遺憾係港島區..如果MK都有..請PM ME...
又係10蚊唔洗..(唔要街邊斟個:D
1K
2011-04-28 16 浏览
走進蘇豪,並不是只有貴價食品及超豪餐廳的,還有不少廉價之選。今次就選了這間貎似大排檔的餐廳。點了水餃撈麵及兩款小食:油菜及炸魚皮。先說水餃撈麵,麵質雖不彈牙,但也不會淋;水餃也沒有鹼水味。不過不失。至於油菜就略嫌淋了小許,不夠爽口。而炸魚皮就不錯,脆脆的。不過話說回來,它的名字是粉麵甜品,雖然不是將這兩種食物混在一起吃,但把它們放在一起讀也真是奇特。今次沒有吃這裡的甜品,不知道是如何的呢?
點了水餃撈麵及兩款小食:油菜炸魚皮

至於油菜就略嫌淋了小許不夠爽口
炸魚皮就不錯,脆脆的
2011-04-28