2015-12-05
沙田[文化博物館]★牧羊少年咖啡.慢遞館又到左最期待既weekday off,前一晚做足功課搵番個好地方做下野之餘悠悠閒閒休息下搭到車公廟站向文化博物館進發,平日中午2點幾依個時間附近人流比較少,今日天氣又涼爽,係河邊行下已經覺得心情好暢快一到達文化博物館就會望到慢遞館既蹤影喇~嘩。。入到去見到咁高既樓底已經內心暗爽,零壓逼感入面既環境裝修得好靚,木地板木枱木櫈加上抬頭一盞盞昏黃既吊燈,成個感覺好warm~淨係個環境已經鎖住左我個心!其中一邊牆有好大個甲子櫃,上面放左各式各樣既post card比人即時買即場寄,果然好切合慢'遞'館既主題~最正仲要有遊記旅遊書比隨便大家拎黎睇另外,係唔同既牆上面都有d特色既裝飾。下面張相果十幾幅畫好似好隨心,但擺埋一齊組合成既colourful畫面好吸晴搵食時間食完飯先黎所以今次都係品嚐住佢既咖啡先啦~係cashier買完野拎住個牌仔就可以搵個靚位,坐住等人送野黎喇- Cafe Latte(Hot $33):細細杯既Latte上面既拉花無期待中咁靚。影完相即刻試番啖...咦?好似好稀咁既!!再慢慢嗒下就驚覺咖啡香濃美味,唔會酸亦唔會太苦,質感比出面飲開
- Cafe Latte(Hot $33):
Cafe Latte (H)
係咁舒適既環境用2粒鐘順利完成左份功課(因為位於文化博物館,仲有hkgov wifi可以用,真係無敵!),之後都唔捨得走,再用多2個鐘睇下旅遊書上下網...
走既時候已經6點幾,連餐廳既燈都轉暗左,多左份浪漫既感覺..哈哈~
题外话/补充资料:
宜家有開業優惠(星期一至五only):
10am-6pm買部分野食(e.g. all day breakfast, pasta....etc **唔計小食同甜品)就會送1杯$40以下既野飲;6pm後就買任何野食(*唔計甜品)就可以用6折優惠價買野食/甜品喇!