2018-09-04 52 浏览
餐廳位於人煙較少的地方,景致開揚,坐下來讓人有悠然自得的感覺。讓人可以悠悠閒閒坐上半天。點了個鮮忌廉黑松露菌意粉($64)是正常餐廳有的水準。不過不要期待有驚喜的味道。醬汁足夠拌勻整個意粉,不會出現太乾的情況。至於黑松露菌應該是掛名的,就是雜菌的意思。跟餐點了個熱義式咖啡(+$0)凍飲和特飲是要加錢的。咖啡來說,我不是專家。只是這裡的咖啡不太合我的口味。一來不夠熱,二來不酸不苦,覺得是咖啡,又少了點咖啡特色的味道。建議可以點個特飲試試。總結:是偷的浮生半日閒的好地方。
餐廳位於人煙較少的地方,
景致開揚,
坐下來讓人有悠然自得的感覺。
讓人可以悠悠閒閒坐上半天。

點了個鮮忌廉黑松露菌意粉($64)
是正常餐廳有的水準。
不過不要期待有驚喜的味道。
醬汁足夠拌勻整個意粉,
不會出現太乾的情況。
至於黑松露菌應該是掛名的,
就是雜菌的意思。
鮮忌廉黑松露菌意粉

跟餐點了個熱義式咖啡(+$0)
凍飲和特飲是要加錢的。
咖啡來說,我不是專家。
只是這裡的咖啡不太合我的口味。
一來不夠熱,
二來不酸不苦,
覺得是咖啡,又少了點咖啡特色的味道。
建議可以點個特飲試試。
義式咖啡

總結:
是偷的浮生半日閒的好地方。
2018-09-02 55 浏览
難得今日去坑口,當然要搵間好餐廳食個晚飯。「 牧羊少年咖啡館 」,充滿文青味道,環境優雅,是一間令人坐得非常舒服既餐廳。晚上既 「 牧羊少年 」,燈光昏暗,格外增添了多一份浪漫氣氛!10 安士紐西蘭肉眼扒配薯菜 ( medium well) $138牛扒比手掌大,煎得剛剛好,肉質嫩口,有牛味!雙重朱古力冰沙 ( Double chocolate slush )$46 是餐廳既signature 飲品,非常冰凍,朱古力味道濃郁,口感入口細滑,不甜不膩。心太軟朱古力蛋糕 ( Chocolate Fondant )$49賣相精緻,配上 2 球雲尼拿味道雪榚,心太軟外脆內軟,稍稍切開,朱古力醬便如泉水湧來,味道濃郁。食完晚飯還可以順道逛逛單車館,今天一來,發覺坑口配套相當完善,環境清幽,是一個相當不錯的地方。
難得今日去坑口,當然要搵間好餐廳食個晚飯。

牛扒比手掌大,煎得剛剛好,肉質嫩口,有牛味!

2018-08-31
2018-09-02 76 浏览
最近天氣麻麻地,本身相約朋友去將軍澳踩單車,可天公不造美只好比塔塔子藉口唔做運動~變左喺單車公園搵餐廳hea一下店內環境寬敞,好有空間感,令人非常relax!塔塔子同姊妹都比較喜歡食得健康~ 所以叫左呢個田園炒蔬菜做小食,配上惹味麻醬,仲有多款蔬菜,越食越有驚喜豬排非常厚切咖哩汁香濃但辣度適中,撈飯一流好邪惡嘅意粉!creamy嘅車打芝士汁掛滿每一條意粉,鮮蝦夠多又大隻,份量滿分好滿足喔!姊妹叫左綠茶多多,即係綠茶mix益力多嘅特飲綠茶嘅清香減輕甜膩感,讚~塔塔子想飲熱飲,叫左檸檬生薑茶,非常清新,呷一口熱茶令完美嘅一餐劃上句號,好放鬆~待應服務貼心,令人喺度非常自在,絕對係同朋友傾計嘅好地方
最近天氣麻麻地,本身相約朋友去將軍澳踩單車,可天公不造美
只好比塔塔子藉口唔做運動~變左喺單車公園搵餐廳hea一下

店內環境寬敞,好有空間感,令人非常relax!

田園炒蔬菜

新加坡咖哩豬排飯

豬排非常厚切
咖哩汁香濃但辣度適中,撈飯一流

車打芝士汁鮮蝦意粉

好滿足喔!

綠茶多多

姊妹叫左綠茶多多,即係綠茶mix益力多嘅特飲
綠茶嘅清香減輕甜膩感,讚~

檸檬生薑茶

待應服務貼心,令人喺度非常自在,絕對係同朋友傾計嘅好地方
田園炒蔬菜
新加坡咖哩豬排飯
車打芝士汁鮮蝦意粉
綠茶多多
檸檬生薑茶
2018-08-26 68 浏览
打完波想搵野食下,知道館內有間牧羊cafe就決定去食喇嘩!一望入去我就勁鍾意,陽光充足空間大樓底高好舒服仲坐到窗口位..超正佢係半自助式既,買完野食等人送黎坐位望出去嘅風景夠熱夠脆,黑松露醬都好好味呀...去cafe我多數都會叫🍟😋個包都脆脆地熱熱架,醬好味!夾埋一齊正常,無咩特別,當tea ok窩夫好味呀!朱古力醬再加朱古力雪糕再加埋香蕉有蛋香外脆內熱下次一定要試埋佢個朱古力窩夫D間cafe真係好舒服呀一定會再黎
打完波想搵野食下,知道館內有間牧羊cafe就決定去食喇

嘩!一望入去我就勁鍾意,陽光充足空間大樓底高好舒服
仲坐到窗口位..超正
佢係半自助式既,買完野食等人送黎

坐位望出去嘅風景

D間cafe真係好舒服呀
一定會再黎

日落巴黎窩夫
2018-08-25 2739 浏览
其實我也很理解,理解政府刻意把整個「將軍澳」區,打造成為繼「沙田」之後的新一代「衛星城市」,在每一期發展的地區之間,加入一些大型政府康樂文化設備以及場館,務求令將軍澳變得更具規模,不假外求。當然還會有一些人,始終會認為「將軍澳」仍然是「美食沙漠」,欠缺具本土色彩的平民食肆。但是我覺得「將軍澳」其實已經不算差,「西貢」在部份功能設備上仍然是「零」,例如大型運動場館。就像位於「將軍澳」「坑口區」,以及被政府稱為「市中心」的「尚德區」之間位置,就被政府銳意引入興建大型體育場館,還有政府康文設施如「圖書館」,填補了「將軍澳」居民的文娛康樂需要。另一方面,政府就在「坑口」跟「尚德」之間,游泳池、運動場跟圖書館旁邊的位置,再興建了個「香港單車館」。當然,「香港」之所以興建「香港單車館」,純粹為了滿足申辦「亞運會」、「東亞運動會」等大型運動會的虛榮。不過,「香港單車館」的出現跟存在,促使坊間其中一個連鎖集團文化輕食餐廳,能夠成功在「香港單車館」裡面落戶經營,餐廳的名稱叫做「牧羊少年·咖啡館」。從遠處角度去看設於「香港單車館」裡面的輕食餐廳「牧羊少年·咖啡館」,餐廳門面看似十分平凡,沒有霓虹光管招牌

從遠處角度去看設於「香港單車館」裡面的輕食餐廳「牧羊少年·咖啡館」,餐廳門面看似十分平凡,沒有霓虹光管招牌,也沒有任何戶外餐檯餐櫈。

幸好「牧羊少年·咖啡館」樓面內部的檯櫈擺設,都尚算是在簡約中,略帶優閒文化氣息,還有不少花草盆栽擺設,夾雜在餐廳櫃檯之間。

至於「牧羊少年·咖啡館」的檯櫈款式,亦不是只有單一款式,沒有單一顏色花紋,甚至還備有漂亮花卉圖案的餐檯餐櫈。另一方面「牧羊少年·咖啡館」,還有極具「文青風格」木製長檯,跟木製長櫈。

我就選擇了一張,以「花卉圖案」風格為主檯櫈,在我坐下之後「牧羊少年·咖啡館」侍應,看見我後亦都遞上「牧羊少年·咖啡館」的餐牌給我,還作溫馨提示提醒我要先到收銀櫃檯購票,然後侍應就會送上食品飲品。

「牧羊少年·咖啡館」作為一間具文青氣息的休閒餐廳,最具代表性的飲品,肯定非「咖啡」莫屬。所以「牧羊少年·咖啡館」飲品欄頭兩行首先見到的飲品,也是大大小小不同的咖啡飲品。

而且我在「牧羊少年·咖啡館」咖啡餐牌裡面看到的咖啡拉花,看似也是十分漂亮和精緻得體的拉花「圖案」。

所以我在走到「牧羊少年·咖啡館」的收銀櫃檯購票的時候,一再在「牧羊少年·咖啡館」的店員面前表明我的要求,我飲的「卡布奇諾咖啡」,一定需要漂亮的拉花圖案。

結果「牧羊少年·咖啡館」咖啡師傅製作給我的「卡布奇諾咖啡」,「卡布奇諾咖啡」製成品給我最大的驚喜,不單只是漂亮拉花圖案,還有隨「卡布奇諾咖啡」附上的包裝咖啡糖。

因為在我以前幫襯過的咖啡店,還有喝過的「卡布奇諾咖啡」飲品,通常都很少會另外附上包裝砂糖,甚至在餐檯上亦難以找尋到包裝砂糖,或者盛載着砂糖的容器「砂糖罐」。

結果我以前礙於不敢貿貿然,向食店店員詢問索取包裝砂糖,所以最後都變得「習非成是」,被迫喝下沒有砂糖調味,味道偏淡偏苦的「卡布奇諾咖啡」。

結果「牧羊少年·咖啡館」的侍應,在送上「卡布奇諾咖啡」給我的時候,另外附上包裝砂糖的貼心服務,亦都改變了我對傳統「卡布奇諾咖啡」的固有想法。

至於有關「牧羊少年·咖啡館」的食品方面,「牧羊少年·咖啡館」售賣的食品,主要都是走休閒風格的輕便小食食品,例如漢堡包類的「迷你竹炭三色漢堡」,淋上濃味芝士醬汁的「芝士薯條」。

不過我就比較想食,在傳統咖啡餐廳裡面,經常都會食到的「芝士蛋糕」。「牧羊少年·咖啡館」餐牌主要提供了三款,不同口味的「芝士蛋糕」,包括原味、藍莓味,還有焦糖朱古力口味。

不過我有一點不得不說,「牧羊少年·咖啡館」把他們製作和售賣版本的「芝士蛋糕」,稱呼叫做「芝士餅」。於是我在「牧羊少年·咖啡館」收銀店員面前,付款點選了「藍莓芝士餅」。

我付款購票後,「牧羊少年·咖啡館」店員就遞了一支,專門方便店員送餐的「送餐號碼牌」給我,然後吩咐我把「送餐號碼牌」擺在檯面上,好讓「牧羊少年·咖啡館」及早知悉送餐位置和傳遞咖啡跟芝士蛋糕。

「牧羊少年·咖啡館」餐廳內不單只的檯櫈是有花紋的檯櫈,甚至盛載「藍莓芝士餅」的餐碟,也是印有漂亮花紋圖案,外表華麗大方的花紋餐碟。「藍莓芝士餅」擁有酸甜藍莓味道的同時,伴碟的忌廉味道也甜得可以。
藍莓芝士餅

「牧羊少年·咖啡館」製作的「藍莓芝士餅」,「藍莓芝士餅」質地看來頗為質淨,而且「藍莓芝士餅」外表高大厚實,我用餐叉切下「藍莓芝士餅」的一刻,傳來真實的手感。

雖然「藍莓芝士餅」本身的芝士酸味也算很濃厚,但是「藍莓芝士餅」表面還有味道酸甜的藍莓果醬,酸甜味道藍莓果醬令到「藍莓芝士餅」實際整體味道變得亦酸亦甜,還有軟綿綿的芝士口感。

而且「牧羊少年·咖啡館」製作出來的「藍莓芝士餅」實際製成品,「藍莓芝士餅」餅底的厚度不會造得過厚,而且餅底入口口感不會過於粗糙。

至於「藍莓芝士餅」的芝士餡料除了質地實淨之外,還有酸味比例適中的味道,「藍莓芝士餅」在入到我口腔跟味蕾上面的時候,藍莓跟芝士的甜味亦都隨即趕上來,令我得到雙重酸甜的豐富味道。

說到我在「牧羊少年·咖啡館」裡面選擇的主打飲品,「卡布奇諾咖啡」的表面除了有花巧亮麗的拉花圖案之外,旁邊還有一包長條形的包裝「咖啡糖」。

我惟恐一旦太早落「咖啡糖」,跟太早攪拌「卡布奇諾咖啡」,會令咖啡的拉花圖案太快被破壞,所以至少要多一張圖片,我才放心加入咖啡糖,開始攪拌。

加入了「咖啡糖」的「卡布奇諾咖啡」,以前喝到的咖啡苦澀味道,立刻消失得無影無蹤,但是大前提卻是,你一定要攪拌咖啡得徹底點才行。
熱卡布奇諾

加入了「咖啡糖」的「卡布奇諾咖啡」,咖啡飲品裡面還隱約地,混雜了還未完全融化的「咖啡糖」口感。「咖啡糖」隨着熱度稍稍退減的「卡布奇諾咖啡」,而逐漸慢慢地融化做適中的甜味。

當然,即使我把整包「咖啡糖」,都完全加入了到「牧羊少年·咖啡館」的「卡布奇諾咖啡」裡面,但是「咖啡糖」始終還有未能完全去到的地方,例如「卡布奇諾咖啡」的底部位置。

所以我即使,終於都喝到明確甜味的「卡布奇諾咖啡」,但是「牧羊少年·咖啡館」的咖啡,咖啡本身苦澀味道還是被遺留,遺留了到咖啡的底部。

當我喝「牧羊少年·咖啡館」「卡而奇諾咖啡」,喝到最後一口咖啡,味道由甜變回苦澀的時候,我的感覺立刻回到,平日的正常思維方式。加入咖啡糖的「卡布奇諾咖啡」味道雖甜,但是「卡布奇諾咖啡」底部甘澀原味始終未變。

「牧羊少年·咖啡館」還有一樣很重要的事告訴給我知道,就是往坑口區出發,前往「香港單車館」不用浪費腳力,之前我一直以為要先經「寶順路」、「寶康路」、「將軍澳公立圖書館」才能到達「香港單車館」。

事實上前往「香港單車館」的最節省腳力方法,原來由坑口「培成路」進入「文曲里」,再由「文曲里」進入「文曲里公園」,最後就可以直達「香港單車館」跟「牧羊少年·咖啡館」,前往「牧羊少年·咖啡館」的交通方法,其實不是我以前想那麼迂迴的。
2018-07-03
藍莓芝士餅
熱卡布奇諾
2018-08-25 57 浏览
今日同另一半係將軍澳行街拍拖,就去左朋友推介嘅牧羊少年咖啡館。一入到去,整間餐廳比我一個好柔和、舒服同浪漫嘅感覺,係幾有feel! 不得不提嘅係我好鍾意儲明信片,因為我覺得明信片可以代表唔同國家嘅不同面貌,而呢到正正展出左某部分明信片,覺得好有文化氣息~至於食物方面都頗有驚喜!鮮忌廉黑松露野菌天使麵呢碟天使麵非常足料,淨係睇相都可以睇到有好多蘑菇同草菇,再搭埋黑松露同鮮忌廉嘅香味,成碟天使麵一上枱已經好吸引!另外,天使麵麵底都煮得適中,非常不錯!黑松露醬薯條薯條夠粗有咬口,炸得都算幾脆而且唔太油。不過最特別嘅係佢個黑松露醬,味道非常濃郁,唔係出面食得到嘅~辣肉腸菠蘿薄餅個薄餅餅底唔厚夠脆,類似餅乾底咁,配埋面頭非常厚同多嘅芝士、辣肉腸同菠蘿,簡直一絕。最正嘅位係佢多芝士得黎唔會太「流」,真係唔錯!Oreo沙冰杯沙冰oreo味整得幾出,而且整得唔太甜,幾岩想食甜野但又想keep fit嘅我😂

至於食物方面都頗有驚喜!

鮮忌廉黑松露野菌天使麵

辣肉腸菠蘿薄餅

Oreo沙冰

2018-08-22 328 浏览
今天是我第一次蒞臨將軍澳單車館。因為有朋友住將軍澳約我到晚飯。我心想今次有麻煩,單車館喎⋯⋯那裡有好餐廳呢⋯因爲在我印象中,運動場不是快餐就是即食麵呢⋯⋯當我進入停車場時,我以為我睇錯停車場收費。竟然是2.2一小時,2小時後就3.3一小時。真的眼都大埋,香港停車場竟然仍有這樣的收費,簡直難以置信。當進入場館,我曾經仍然懷疑自己去錯地方,當拐一個彎後,終於見到這餐廳了。原來真的是一間好舒服好寧靜的餐廳。我鬆了一口氣。環境令我感到非常舒適。我遠眺就見到我的朋友們了。餐廳非常大,環境清幽,好有台灣咖啡館的感覺。餐廳內所有座椅都不一樣。侍應亦不會打擾。我好愛這種感覺。我們坐下後就選食物,之後就到收款處付款,店員會附上一個高身牌號,我們只需放在枱面,店員就會根據你的餐自動送上食物,很是方便。我們點了卡邦尼長通粉、鮮忌廉黑松露野菌意大利粉,忌廉令到啲意粉非常滑溜,意粉不太軟不太硬,好好味,黑松露味非常特出。至於珍寶什扒,就非常抵食,我就最愛塊雞扒,廚師做到外脆內軟,剛剛好。而蜜糖脆雞翼呢⋯⋯講真個蜜糖脆漿做得非常出色,非要試不可。還有杯雙重朱古力沙冰,不太甜及朱古力味非常濃郁,美味極了!講真,暗地
今天是我第一次蒞臨將軍澳單車館。因為有朋友住將軍澳約我到[牧羊少年咖啡館]晚飯。我心想今次有麻煩,單車館喎⋯⋯那裡有好餐廳呢⋯
因爲在我印象中,運動場不是快餐就是即食麵呢⋯⋯

講真,暗地裏真的多謝我朋友介紹一個咁好的地方。我一有時間就會到來感受一下文青的青春味道。
唔洗去台灣了

2018-08-20
  • 蜜糖脆雞翼
唔係住附近嘅朋友帶路,完全唔知單車公園裡面有間餐廳。牧羊少年咖啡館有幾間分店,幾年前試過葵芳嗰間食物同環境都不錯。一入去就自己搵位坐,揀好食咩就出收銀處俾錢,之後去自助區拎碗碟同水。間餐廳暗暗地靜靜地,坐卡位望住出面個水池,真係好好情調。二人餐雙雙對對幾抵食,不過我想試藜麥沙律所以無揀到。食物好快送到,「迷你竹炭三色漢堡$54」迷你竹炭三色漢堡每個都係唔同材料唔同醬料,兩口食哂,唔會太大個,作為小食實在不錯。「秋葵胡麻餃子$46」唔會好油,秋葵館子都係第一次食,又配合得唔錯。「地中海藜麥沙律配胡麻醬$70」藜麥沙律比我預期中大份,有兩片薄餅俾客人包住啲沙律嚟食,又幾得意。「馬來西亞喇沙海鮮湯米粉$68」朋友話好耐無食過喇沙湯麵,難得衣度有得試。朋友話碗喇沙米粉比平時嘅辣,但見佢極速食哂一啖都無留俾我就知碗麵應該幾好食。「車打芝士汁鮮蝦意大利粉$72」我自己就揀左芝士汁鮮蝦意粉,侍應一放低就已經嗅到好香。由於有芝士汁嘅關係,建議大家盡快食,否則意粉就會痴埋一舊。總括而言,為左衣間餐廳嘅環境,我會再次光顧。
唔係住附近嘅朋友帶路,
完全唔知單車公園裡面有間餐廳。
牧羊少年咖啡館有幾間分店,
幾年前試過葵芳嗰間食物同環境都不錯。

一入去就自己搵位坐,
揀好食咩就出收銀處俾錢,
之後去自助區拎碗碟同水。

間餐廳暗暗地靜靜地,
坐卡位望住出面個水池,真係好好情調。
二人餐雙雙對對幾抵食,
不過我想試藜麥沙律所以無揀到。

食物好快送到,
「迷你竹炭三色漢堡$54」
迷你竹炭三色漢堡每個都係唔同材料唔同醬料,
兩口食哂,唔會太大個,作為小食實在不錯。

「秋葵胡麻餃子$46」
唔會好油,秋葵館子都係第一次食,
又配合得唔錯。

「地中海藜麥沙律配胡麻醬$70」
藜麥沙律比我預期中大份,
有兩片薄餅俾客人包住啲沙律嚟食,又幾得意。

「馬來西亞喇沙海鮮湯米粉$68」
朋友話好耐無食過喇沙湯麵,難得衣度有得試。
朋友話碗喇沙米粉比平時嘅辣,
但見佢極速食哂一啖都無留俾我就知碗麵應該幾好食。

「車打芝士汁鮮蝦意大利粉$72」
我自己就揀左芝士汁鮮蝦意粉,
侍應一放低就已經嗅到好香。
由於有芝士汁嘅關係,建議大家盡快食,
否則意粉就會痴埋一舊。

總括而言,
為左衣間餐廳嘅環境,我會再次光顧。
2018-08-21
2018-08-12 113 浏览
餐廳去得多,但在單車館內的餐廳,都是首次光顧。所講的正是座落於將軍澳香港單車館內的牧羊少年咖啡館。餐廳面積很大,地方寬敞,樓底特高,一排落地玻璃窗面向單車館大水池,視野開洋,環境舒適。餐廳佈置帶點田園氣息和書卷味道。部分餐枱設有枱燈,方便閱讀。每張餐枱亦擺放不同小花樽和各式絲花,美觀吸引。餐廳設有自助區,客人可自行取用開水和餐具。餐廳有主食意粉、飯類、喇沙、精選薄餅、扒食、單點美食如迷你竹炭飽、各式薯條、沙律、甜品、飲品和多款茶類供應。坐下就叫了10安士紐西蘭肉眼扒配薯菜($138)、蜜糖雞翼($58)和甜品焦糖朱古力芝士餅($35)。 10安士紐西蘭肉眼扒配薯菜,7成熟的肉眼扒十分鮮嫩,肉汁豐富,牛味濃郁,配上燒汁,十分好味。至於伴碟的薯條,新鮮炸起,熱辣辣,薯味突出、而且脆中帶腍。蜜糖雞翼有5隻,size大大隻,色澤炸得金黃搶眼,皮脆內熱,雞肉嫩滑,加上外皮絲絲蜜糖,非常惹味。件碟麻醬沙律菜也新鮮開胃。甜品焦糖朱古力芝士餅,用花碟盛上,賣相吸引。朱古力芝士餅餅身幼滑,餅底鬆脆。餅身有兩層,上層芝士味,下層朱古力味,味道一香一甜,配搭恰到好處,有點驚喜。牧羊少年咖啡館整體食物水準不錯

牧羊少年咖啡館整體食物水準不錯,價錢合理,環境舒適,感覺良好。
2018-08-11 1705 浏览
今日幫人做阿四,要安排師傅裝抽油煙機、洗衣機同寬頻,忙到一頭煙,終於等到有人放工。小鬼非常貼心,見我忙咗一日,說要帶我去香港單車館公園行下,散散步,順便喺嗰度食晚飯。其實早兩日先啱啱睇完食友篇文章,介紹單車館入面嗰間「牧羊少年咖啡館」,見餐廳環境唔錯,食物亦很吸引,所以已即時將這間咖啡館放咗喺 wishlist,仲諗住擇日到訪,估唔到咁快就可以心想事成。由於這晚天公不造美,外面下著滂沱大雨,沒法到公園一遊,所以到埗後,先躲進單車館四處逛逛,然後再去用餐。據知店子是一間集結旅遊、文化和社福為主題的咖啡館,現有六間分店,分別位於尖沙咀、沙田、葵青劇院、太子、荃灣大會堂及香港單車館。店內地方頗大,樓底甚高,檯與檯之間闊落,坐得舒服,加上落地大玻璃,分外開揚。細看裝潢,牆身掛有單車作裝飾,場內設有直立書櫃,上面放滿了各式旅遊書籍及雜誌,另外框架亦釘滿了世界各地特色的裝飾品、明信片等,加上一室昏黃燈光與家俱的襯托,整體令人感覺溫暖。Café 採半自助形式,客人可以先細閱餐牌,然後去柜檯落單,店員隨後會將食物逐一送上。另外杯碟、調味料同開水等,就需要自己去自助區自行提取。先細閱餐牌,項目包括有二人
Café 採半自助形式,客人可以先細閱餐牌,然後去柜檯落單,店員隨後會將食物逐一送上。另外杯碟、調味料同開水等,就需要自己去自助區自行提取。先細閱餐牌,項目包括有二人套餐「雙雙對對」、適合四人享用的套餐「大吃四方」、沙律、主食、單點美食、精選薄餅、扒類、甜品、咖啡、茶及飲品等。
揀了一客小食,兩個主菜同一款甜品。先嚟嘅迷你竹炭三式漢堡 ($54),外形非常精緻,小巧的骰,加上烏卒卒的外貌,賣相吸睛。混入了竹炭粉的漢堡包,分別夾了煙三文魚、炸蝦同巴馬火腿。竹炭包微微烘過,食落香脆,沒有炭味,質感頗細膩。每個包入面都配咗唔同嘅醬料,好似煙三文魚就伴以蜜糖芥末,而炸蝦就配咗千島醬。至於巴馬火腿就塗上牛油果酸忌廉醬,食落鹹香味非常突出,配搭具創意得嚟仲好有心思。
主食方面,點了車打芝士汁鮮蝦意大利粉 ($72)  同新加坡咖哩豬扒配香米飯各一。意粉賣相非常靚仔,色澤黃澄澄,面頭鋪滿蝦隻,鮮艷奪目。麵條口感甚佳,煙韌得來又有嚼勁,而且芝士汁稀稠度亦剛好,緊緊掛在每條意粉上,食落完全不覺膩滯,加上彈牙的鮮蝦,令鮮味進一步提升,配搭美味!
新加坡咖哩豬扒配香米飯 ($66),水準亦不俗,豬扒非常之大塊,肉質鬆軟,充滿肉汁,咖哩汁味道比起印度咖哩溫和,滿口甘味,但又無日式咖哩嘅溫吞,反而帶陣陣香料嘅香氣,配豬扒吃非常惹味。
甜品選了日落巴黎 ($75),成品包括有四件原味窩夫、兩球朱古力雪糕同新鮮切片香蕉,中間配有朱古力醬及忌廉。窩夫烘得非常香脆,色澤金黃,咬開內裡軟熟,蛋香味十足,沾點朱古力醬,挺好吃。雪糕朱古力味濃郁,入口順滑又唔甜,配外香脆內鬆綿的窩夫吃,味道一流,推介愛吃窩夫嘅朋友一嘗!

餐廳環境非常正,既闊落又舒服,確實是旅遊愛好者聚腳的好地方,很適合一班朋友到來 Plan 行程,如果未決定旅遊地點,也可以來邊歎咖啡,邊找旅遊靈感。
2018-08-10
$133.5 (晚餐)
2018-08-10 62 浏览
一間曾經係太子店爆滿, 以交換旅遊體驗而開的餐廳~有日突然發現開左係將軍澳佢位置係O係將軍澳單車館Building, 心想星期6,日一定會勁爆多人la 因為將軍單車館旁有個幾大既公園, 假日會見到好多家庭去玩同野餐等等..原來每間分店都有一D唔同, 之前常常LUNCH TIME同同事係葵芳劇院旁食野果日黎到...竟然唔多人, 大概係7點幾8點既時候黎既~ 店入面既環境同感覺都好舒服.見冇咩人.咁可以慢慢食野..慢慢坐下~間餐廳都幾大有自助位置斟水同拎餐具既.一人嗌左一份餐~味道都可以..係等得有點耐, 多過15分鐘因為嗌左既係晚餐, 有跟甜品..兩件蛋糕都幾好食, 好食過正餐, 哈哈!!整體我覺得大家有時間想hea下.呢度係幾好既選擇~

果日黎到...竟然唔多人, 大概係7點幾8點既時候黎既~

店入面既環境同感覺都好舒服.
見冇咩人.咁可以慢慢食野..慢慢坐下~

間餐廳都幾大

有自助位置斟水同拎餐具既.

一人嗌左一份餐~
味道都可以..係等得有點耐, 多過15分鐘

因為嗌左既係晚餐, 有跟甜品..
兩件蛋糕都幾好食, 好食過正餐, 哈哈!!

整體我覺得大家有時間想hea下.呢度係幾好既選擇~
2017-07-02
2018-08-04 71 浏览
今晚約左朋友嚟到將軍澳附近,我地就揀左間幾hit嘅牧羊少年咖啡館啦(^^) 因為唔係好肚餓,所以只係揀左個海鮮千島醬pizza🍕🍕 好快就烤好上枱,配料好豐富架!有d蜜瓜、蝦仔、魷魚等等嘅料,口感十足!而且上面嘅芝士好多,做到強勁拉絲🍿🍿 餅底比較薄嘅,脆脆地🥄 另外再嗌個心太軟🍰🍰 好流心嘅,朱古力唔太甜,帶d甘苦😌而且雪糕係重香草味🙌🏻🙌🏻 飲品要左比較小有嘅維也納咖啡☕️ 上面有好多cream,溶左落咖啡之後會好順滑嘅~(≧▽≦)/~

因為唔係好肚餓,所以只係揀左個海鮮千島醬pizza🍕🍕

另外再嗌個心太軟🍰🍰

飲品要左比較小有嘅維也納咖啡☕️
2018-08-04 86 浏览
終於到左星期五啦🤤🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️ 今日就同男友嚟到位於將軍澳單車館嘅牧羊少年咖啡館食晚餐👦🏻👦🏻 餐廳都幾大,係坑口行過嚟其實都係10分鐘左右(^^) 我地就嗌左個番茄三文魚意大利粉($70),非常適合我嘅口味呀!番茄好多,又夠新鮮!而三文魚都煮得剛好,配上番茄食冇咁膩🐿意粉比較幼身嘅,都幾煙韌!上面嘅芝士溶左d之後食好香^ _ ^ 另外就嗌多個肉眼跟薯條($138)😌呢個價錢好優惠!肉眼足足有10oz😺好厚身,煎得剛好5成熟,入口腍身又juicy👀👀 跟嘅薯條係粗身d嘅,有薯仔香味🤗 飲品要左strawberry yoghurt ($40)🍓 甜度適中,唔會太甜,有小小士多啤梨嘅酸,好解渴!

餐廳都幾大,係坑口行過嚟其實都係10分鐘左右(^^)

我地就嗌左個番茄三文魚意大利粉($70),

另外就嗌多個肉眼跟薯條($138)😌

2018-08-01 69 浏览
蜜糖雞翼,雞翼大大隻,外層好香脆,雞肉嫩滑多汁,勁多蜜糖,超正,配有少量沙律菜可以refresh下迷你竹炭三式漢堡,煙三文魚,Parma Ham,炸蝦各一個,軟軟既竹炭漢堡夾住不同饀料,菜和醬汁都配搭得很好清涼之吻,有薄荷,薑,香茅和橙,飲落都幾清涼夏天的尾巴,夾雜著芒果和菠蘿既果香,甜中帶微酸藍莓芝士蛋糕,餅底鬆化,濃香既芝士,實實地既質感,上面有兩條香甜既藍莓果醬,放上靚靚既花碟上,為完滿既一餐畫上句號。

清涼之吻,有薄荷,薑,香茅和橙,飲落都幾清涼

夏天的尾巴,夾雜著芒果和菠蘿既果香,甜中帶微酸

2018-07-30 74 浏览
今日風和日麗,有冇乜嘢做,於是就約咗好耐冇見嘅隔離鄰居(即係住附近嘅朋友)食飯。作為牧羊少年咖啡館嘅常客,真係每一間屋樣都去過曬。呢一間除咗個地點夠晒近之外,仲唔洗等好耐位,今次一去到仲即刻有位tim!另外欣賞呢一間咖啡館嘅原因系因為樓底好高,空間感好大,坐得好舒服。而且佢嘅牆身用咗白色瓷磚,配有落地大玻璃窗,感覺非常光猛之餘,仲可以望住出面個湖仔食野。望望餐牌,都係一如以往地咁多嘢食。今次就決定試吓竹炭三色漢堡,芝士薯條,同埋卡邦尼長通粉。竹炭三色漢堡個餡分別有炸蝦,Parma ham, 同煙三文魚三種材料。雖然個包竹炭味唔濃,但上枱嘅時候仲係脆,配上三種材料嘅咸香味,非常滋味。芝士薯條選用咗粗身嘅黎炸,粗得黎又唔會太腍,keep到嗰種脆扑扑嘅狀態。即使係淋上厚厚嘅芝士,依然風味無比。卡邦尼長通粉粒粒都掛到汁,有d忌廉同芝士嘅香味,但又唔會太重,食幾多都唔覺得膩。雖然長通粉粒粒都充滿醬汁,但仍然做到al Dante 嘅效果。最後仲嗌咗一杯士多啤梨朱古力,濃濃嘅朱古力味,配上士多啤梨味,感覺就好似飲緊一粒明治士多啤梨朱古力咁!雖然牧羊不停開分店,但依然keep到個水準。相信我會係lee

雖然牧羊不停開分店,但依然keep到個水準。相信我會係lee間餐廳嘅常客!
2018-06-25
  • 卡邦尼長通粉